Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γερμανός ΥΠΕΣ: Επανεξέταση της συνθήκης Σένγκεν

Published

on

Μία από τις βασικές αρχές της ευρωπαϊκής ενοποίησης, η ελευθερία στην μετακίνηση μεταξύ των χωρών, φαίνεται ότι μπαίνει στο στόχαστρο αρκετών πολιτικών της Ευρώπης. Με πρόσφατο και πιο σημαντικό, τον Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεϊζιέρ, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος με το πόσο είναι αναγκαίο να συνεχιστεί η συνθήκη Σένγκεν όπως την γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Αν και κάποιο έσπευσαν να παρερμηνεύσουν τις δηλώσεις τους, κάνοντας λόγο ότι πρότεινε την άμεση επαναφορά των συνόρων εντός της ΕΕ, ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ότι τα ελεύθερα σύνορα δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση χωρίς να υπάρχει παράλληλα ένα καθαρό καθεστώς για την παροχή πολιτικού ασύλου για μετανάστες, ίδιο για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αν οι άλλες χώρες της Ευρώπης δεν εφαρμόζουν το νόμο και η Συνθήκη του Δουβλίνου δεν λειτουργεί, τότε χρειαζόμαστε ένα άλλο λειτουργικό σύστημα που να αποδίδει. Τα ελεύθερα σύνορα δεν μπορούν να υπάρχουν σε μακρύ χρονικό ορίζοντα, αν δεν υπάρξει πρώτα μια πραγματική πολιτική για το άσυλο» ανέφερε στη δήλωσή του.

Αλλά για να αλλάξει το σύστημα ελεύθερης διακίνησης μεταξύ των κατοίκων της ΕΕ θα ήταν μία μεγάλη αλλαγή. Η περιοχή που καλύπτεται με την συνθήκη Σένγκεν ιδρύθηκε το 1995, και σύμφωνα με αυτήν κάθε μετανάστης που φθάνει στις ακτές μιας χώρας μπορεί να ταξιδέψει ελεύθερα σε μια άλλη χώρα και να ζητήσει άσυλο εκεί.

Για φέτος περίπου 800.000 άνθρωποι υπολογίζεται να φθάσουν στην Γερμανία και να ζητήσουν άσυλο εκεί. Ο Τόμας ντε Μεϊζιέρ λέει ότι η χώρα μπορεί να το αντέξει για φέτος, όμως μακροχρόνια, τέτοιοι αριθμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί ούτε για μια χώρα στο μέγεθος της Γερμανίας. Η χώρα του δέχεται για φέτος πάνω από το 40% των προσφύγων σε όλη την ΕΕ ενώ πολλά άλλα κράτη αρνήθηκαν σθεναρά να πάρουν έναν αναλογικό αριθμό στο έδαφός τους.

Από την άλλη, μέλη του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας, ζητούν να επανεξεταστεί το καθεστώς της Συνθήκης του Δουβλίνου. Ο αρχηγός του SPD Τόμας Οπερμαν δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ότι η Ευρώπη χρειάζεται μία καινούργια πολιτική για τους πρόσφυγες. Και ότι η συνθήκη του Δουβλίνου έχει καταρρεύσει στην πράξη.

Και για παράδειγμα έφερε την Ελλάδα, όπου μόνο τον Ιούλιο εισήλθαν πάνω από 50.000 μετανάστες. Αν ισχύσει η συνθήκη του Δουβλίνου, η πτωχευμένη Ελλάδα θα ήταν υποχρεωμένη να κρατήσει στο έδαφός της όλους αυτούς τους ανθρώπους. Όμως όπως λέει ο αντιπρόεδρος της Γερμανικής κυβέρνησης Σίγκμαρ Γκάμπριελ, δεν είναι η ελληνική οικονομική κρίση το πρόβλημα. Αλλά η παντελής απουσία πολιτικής για τους μετανάστες είναι αυτή που απειλεί την ενότητα και την φιλοσοφία της Ευρώπης.

Ένα χρόνο πριν, η Άνγκελα Μέρκελ, προειδοποιούσε τον Ντέιβιντ Κάμερον ότι η αρχή της ελεύθερης μετακίνησης μέσα στην Ευρώπη δεν ήταν κάτι διαπραγματεύσιμο. Όμως φέτος, με τους χιλιάδες μετανάστες να διασχίζουν χωρίς έλεγχο όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει.

Και είναι σίγουρο, ότι σιγά-σιγά όλο και περισσότερες φωνές θα ακούγονται που θα ζητούν την κατάργηση μιας από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χτυπώντας όχι το αληθινό πρόβλημα (την έλλειψη πολιτικής για τους πρόσφυγες) αλλά το σύμπτωμά της (τα ελεύθερα σύνορα).

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

4 έργα του Αντονέλο ντα Μεσίνα εκλάπησαν από μουσείο της Σικελίας

Published

on

Από

Η κλοπή έγινε αργά χθες το βράδυ σε μουσείο στη Μεσίνα. Μεταξύ άλλων, οι δράστες αφαίρεσαν τρία από τα πέντε σωζόμενα τμήματα του Πολύπτυχου του Αγίου Γρηγορίου, του 15ου αιώνα. Photo credits: djedj / pixabay

Τέσσερα έργα «μοναδικής αξίας» του διάσημου ζωγράφου της Αναγέννησης Αντονέλο ντα Μεσίνα εκλάπησαν από μουσείο στη Σικελία, ανακοίνωσε σήμερα το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού.

Η κλοπή έγινε αργά χθες το βράδυ σε μουσείο στη Μεσίνα, τόπο γέννησης του ζωγράφου. Μεταξύ άλλων, οι δράστες αφαίρεσαν τρία από τα πέντε σωζόμενα τμήματα του Πολύπτυχου του Αγίου Γρηγορίου (Polittico di San Gregorio), του 15ου αιώνα.



Η κλοπή έρχεται λίγους μήνες αφότου το ιταλικό κράτος απέκτησε, σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη, ένα έργο του Αντονέλο ντα Μεσίνα με τίτλο «Ecce Homo» για σχεδόν 13 εκατομμύρια ευρώ.

Ο δήμαρχος της Μεσίνας, Φεντερίκο Μπαζίλε, χαρακτήρισε την κλοπή «βαθιά κατακριτέα» πράξη, προσθέτοντας ότι ήταν «ακόμα πιο επώδυνη» επειδή έγινε κατά τη διάρκεια των παραδοσιακών εορταστικών εκδηλώσεων της πόλης για την μεγάλη γιορτή της Παναγίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου

Published

on

Από

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας από τις 6 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα σήμερα έχουν επιστρέψει στην Αττική 58.051 οχήματα. Photo credits: Emphyrio / pixabay

Σε εξέλιξη είναι η επιστροφή των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου από την περιφέρεια προς την Αττική με την κίνηση να είναι αυξημένη στο ρεύμα εισόδου στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου.

Ειδικότερα με χαμηλές ταχύτητες κινούνται τα οχήματα από τα Μέγαρα έως την Νέα Πέραμο ενώ μικρές καθυστερήσεις παρατηρούνται και στα διόδια Ελευσίνας. Αντίθετα, χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η επιστροφή από την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας.



Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας από τις 6 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα σήμερα έχουν επιστρέψει στην Αττική 58.051 και συγκεκριμένα 36.200 οχήματα από την Αθηνών-Κορίνθου και 21.851 από την Αθηνών-Λαμίας.

Υπενθυμίζεται ότι έως τις 23:00 το βράδυ στο ρεύμα εισόδου υπάρχει απαγόρευση κίνησης των φορτηγών αυτοκινήτων μεγίστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Μεγάλη δασική πυρκαγιά κατέκαυσε 30.000 στρέμματα στο Βέλγιο και κατευθύνεται προς τη Γερμανία

Published

on

Από

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναπτύξει από χθες επί τόπου τρία ελικόπτερα και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Τσεχία, την Σουηδία και την Ολλανδία. Photo credits: fish96 / pixabay

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατέβαλαν ολονύκτιες προσπάθειες για να ελέγξουν την μεγαλύτερη – στην ιστορία του Βελγίου – δασική πυρκαγιά που κατακαίει από το μεσημέρι της Παρασκευής το ορεινό φυσικό πάρκο στην Fagnes του δυτικού Βελγίου και πλέον κατευθύνεται προς τη Γερμανία.

Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η φωτιά έχει καταστρέψει έκταση 30.000 στρεμμάτων. «Οι συνθήκες είναι πολύπλοκες. Παρά την μικρότερη ένταση, οι άνεμοι άλλαξαν κατεύθυνση πολλές φορές κατά την διάρκεια της νύκτας», αναφέρεται σε ανακοίνωση των αρχών.



Πυροσβεστικές δυνάμεις από ολόκληρο το Βέλγιο, από τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο, συνεπικουρούμενες από τον στρατό και αγρότες έχουν επικεντρωθεί σήμερα στο μέτωπο της πυρκαγιάς που κινείται προς τη Γερμανία και ελπίζουν ότι η σχετική πτώση της θερμοκρασίας και η άνοδος της υγρασίας θα τους βοηθήσει να περιορίσουν την προέλαση της φωτιάς,

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναπτύξει από χθες επί τόπου τρία ελικόπτερα και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Τσεχία, την Σουηδία και την Ολλανδία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δυστύχημα με πολωνικό λεωφορείο στην Ουγγαρία

Published

on

Από

Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν κατά το δυστύχημα, ανέφερε η αστυνομία, προσθέτοντας ότι ο οδηγός συνελήφθη. Photo credits: zontomaatje / pixabay

Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 10 τραυματίστηκαν έπειτα από ανατροπή πολωνικού λεωφορείου τη νύχτα σε αυτοκινητόδρομο στην ανατολική Ουγγαρία, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Πίτερ Μαγιάρ.

Το λεωφορείο έπεσε σε χαντάκι και ανατράπηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα κοντά στην πόλη Μεζοκερέστες στην ανατολική Ουγγαρία, ανέφερε η αστυνομία, προσθέτοντας πως το λεωφορείο κατευθυνόταν προς την πόλη Νιρέγκχαζα, στον αυτοκινητόδρομο, όταν συνέβη το δυστύχημα.



Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MTI μετέδωσε ότι στο λεωφορείο επέβαιναν 57 επιβάτες και δύο οδηγοί.

Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν κατά το δυστύχημα, ανέφερε η αστυνομία, προσθέτοντας ότι ο οδηγός συνελήφθη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενίσχυση των μέτρων πρόληψης λόγω αυξημένης κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου, ζητά ο ΙΣΑ

Published

on

Από

Ο Ιατρικός Σύλλογος καλεί τους πολίτες και ιδιαίτερα όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να τηρούν με συνέπεια τα μέτρα ατομικής προστασίας και τις αρμόδιες αρχές να εντείνουν άμεσα και συντονισμένα τις δράσεις πρόληψης. Photo credits: MikuAalto / pixabay

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την αυξημένη κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική κατά τη φετινή περίοδο και επισημαίνει ότι η επιδημιολογική εικόνα επιβάλλει την άμεση ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και καταπολέμησης των κουνουπιών.

«Η ίδια η επιδημιολογική εικόνα δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για την επάρκεια, τον έγκαιρο σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων κουνουποκτονίας που εφαρμόστηκαν στην Αττική», αναφέρει ο ΙΣΑ. Τονίζει ότι «η αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου δεν μπορεί να βασίζεται σε αποσπασματικούς ψεκασμούς ή σε παρεμβάσεις που εντείνονται αφού έχει ήδη καταγραφεί κυκλοφορία του ιού και ανθρώπινα κρούσματα».

Ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι η έγκαιρη και οργανωμένη πρόληψη από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας αποτελεί το σημαντικότερο ανάχωμα απέναντι στην εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου. Η διάσταση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς δεν υπάρχει ειδική αντιική θεραπεία για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου ούτε εμβόλιο για τον άνθρωπο, όπως επισημαίνει ο ΙΣΑ.



Ο Ιατρικός Σύλλογος καλεί τους πολίτες και ιδιαίτερα όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να τηρούν με συνέπεια τα μέτρα ατομικής προστασίας και τις αρμόδιες αρχές να εντείνουν άμεσα και συντονισμένα τις δράσεις πρόληψης.

Για την ατομική προστασία συνιστώνται:

* χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης,

* κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος, ιδιαίτερα τις ώρες αυξημένης δραστηριότητας των κουνουπιών,

* χρήση κουνουπιέρας, ιδιαίτερα για βρέφη και άτομα αυξημένου κινδύνου,

* τοποθέτηση και συντήρηση αντικουνουπικών πλεγμάτων σε πόρτες και παράθυρα,

* χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, όπου είναι δυνατόν,

* απομάκρυνση στάσιμων νερών από γλάστρες, πιατάκια, κουβάδες, δοχεία, υδρορροές και άλλα σημεία γύρω από το σπίτι,

* τακτική ανανέωση του νερού σε ποτίστρες ζώων και άλλα δοχεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δύο νεκροί από πλημμύρες στην Ισπανία

Published

on

Από

Photo credits: pixabay

Μια πλημμύρα και μια κατολίσθηση στη βορειοδυτική Ισπανία προκάλεσαν τον θάνατο δύο γυναικών και τον τραυματισμό δύο μωρών, ανακοίνωσαν οι περιφερειακές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

«Ο θάνατος δύο γυναικών, ηλικίας περίπου 60 και 80 ετών αντίστοιχα, έχει επιβεβαιωθεί», ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Καστίλης και Λεόν, προσθέτοντας ότι δύο μωρά έλαβαν τις πρώτες βοήθειες για μώλωπες μετά την καταστροφή που σημειώθηκε στο μικρό χωριό Μανθανέδο ντε Βαλντούεθα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis