ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Καναδάς: Πλήθος κόσμου στην έκθεση «Οι Έλληνες: από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο»
Μέσα σε διάστημα μόλις τριών μηνών, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν επισκεφθεί την έκθεση «Οι Έλληνες: από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», στο Καναδικό Μουσείο Ιστορίας στην περιοχή Gatineau, έξω από την καναδική πρωτεύουσα, Οτάβα.
«Οι αρχές του Μουσείου έχουν ενθουσιαστεί με την έως τώρα ανταπόκριση του κοινού και ευελπιστούν να υποδεχθούν χιλιάδες ακόμα νέους επισκέπτες στη διάρκεια αυτής της εξαιρετικής έκθεσης» αναφέρει σχετική ανακοίνωση της πρεσβείας του Καναδά στην Αθήνα.
Η έκθεση αποτελεί την πληρέστερη έκθεση για την Αρχαία Ελλάδα που έχει ποτέ παρουσιαστεί στην Βόρειο Αμερική, εξερευνώντας μια περίοδο 5.000 χρόνων ιστορίας. Τα περίπου 500 εκθέματα προέρχονται από 21 ελληνικά μουσεία, μεταξύ αυτών και πολλά αντικείμενα που δεν έχουν ποτέ άλλοτε εκτεθεί εκτός Ελλάδας.
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ζήσει την ξεχωριστή αυτή εμπειρία και να θαυμάσει μοναδικούς θησαυρούς μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 2015 προτού αναχωρήσει η έκθεση από τον Καναδά για τον επόμενο σταθμό στο Field Museum στο Σικάγο (ΗΠΑ). Από εκεί θα ταξιδέψει στο National Geographic Museum στην Ουάσινγκτον, όπου θα ολοκληρώσει την περιοδεία της στη Βόρειο Αμερική.
Μια σειρά διαλέξεων, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, από Έλληνες και Καναδούς εμπειρογνώμονες, είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, προσφέροντας στους επισκέπτες του Καναδικού Μουσείου Ιστορίας την ευκαιρία να εξερευνήσουν την αινιγματική και μυστηριώδη αρχαία Ελλάδα.
Την έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» συνδιοργανώνουν τέσσερα μουσεία της Βορείου Αμερικής, με επικεφαλής το Καναδικό Μουσείο Ιστορίας, αναφέρουν τα parapolitika. Τον συντονισμό του συνολικού έργου ανέλαβε το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων), το Καναδικό Μουσείο Ιστορίας (Gatineau, Καναδάς), το Field Museum (Σικάγο, ΗΠΑ), το National Geographic Museum (Ουάσινγκτον, ΗΠΑ) και το Μουσείο Pointe-à-Callière, Κέντρο Αρχαιολογίας και Ιστορίας του Μοντρεάλ (Μοντρεάλ, Καναδάς), με την υποστήριξη της κυβέρνησης του Καναδά.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΥΠΕΞ: Τα τουρκικά «θαλάσσια πάρκα» δεν δημιουργούν τετελεσμένα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα ότι η ανακήρυξη τουρκικών «εθνικών θαλάσσιων πάρκων» σε περιοχές πέραν των τουρκικών χωρικών υδάτων δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα και δεν μπορεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στέλνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά τη δημοσίευση των σχετικών Προεδρικών Αποφάσεων στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Με τις Προεδρικές Αποφάσεις της 15ης Αυγούστου, η Τουρκία ανακήρυξε δύο «εθνικά θαλάσσια πάρκα» στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τα όρια των οποίων εκτείνονται και πέραν των τουρκικών χωρικών υδάτων.
Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του χαρακτηρίζει παράνομη την εγκαθίδρυση των συγκεκριμένων πάρκων στο μέτρο που καταλαμβάνουν διεθνή ύδατα, επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, κανένα κράτος δεν έχει δικαίωμα να προχωρεί μονομερώς στη δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών εκτός της εθνικής του δικαιοδοσίας.
Παράλληλα, η Αθήνα υπογραμμίζει ότι τα τουρκικά θαλάσσια πάρκα είναι παράνομα και στον βαθμό που εκτείνονται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην επισήμανση ότι η μονομερής θέσπιση από την Τουρκία «εθνικών» θαλάσσιων πάρκων σε περιοχές εκτός της δικαιοδοσίας της δεν μπορεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, ούτε να επηρεάσει δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.
Το υπουργείο Εξωτερικών αντιπαραβάλλει την τουρκική κίνηση με την ελληνική πρωτοβουλία για τη δημιουργία Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα προχώρησε στη θέσπισή τους σε πλήρη συμμόρφωση με το Δίκαιο της Θάλασσας και αποκλειστικά εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.
Η Αθήνα προειδοποιεί, παράλληλα, ότι ενέργειες που επιχειρούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα ή να επηρεάσουν μονομερώς το καθεστώς των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και επιβαρύνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΥΠΕΞ: Τα τουρκικά «θαλάσσια πάρκα» δεν δημιουργούν τετελεσμένα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
- Γερμανικό Συμβούλιο Δασοκομίας: Επείγουσα η αλλαγή προς μικτά δάση
- Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: Ανακοινώθηκαν τα εξεταστικά κέντρα για τους Έλληνες του εξωτερικού
- 4 έργα του Αντονέλο ντα Μεσίνα εκλάπησαν από μουσείο της Σικελίας
- Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανικό Συμβούλιο Δασοκομίας: Επείγουσα η αλλαγή προς μικτά δάση
Ο επικεφαλής του Γερμανικού Συμβουλίου Δασοκομίας ζητάει να πραγματοποιηθεί επειγόντως μια αλλαγή προς μικτά δάση, σε απάντηση στις σοβαρές πυρκαγιές στη Γερμανία και το Βέλγιο.
Ο Κρίστιαν Χάαζε, πρόεδρος του Γερμανικού Συμβουλίου Δασοκομίας, δήλωσε μιλώντας σήμερα στον δημόσιο γερμανικό ραδιοσταθμό Deutschlandfunk ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προνοητικότητα.
«Και αυτό σημαίνει για εμάς, ως ιδιοκτήτες δασών: δασική μετατροπή, δασική μετατροπή, δασική μετατροπή. Πρέπει να φύγουμε από τα καθαρά κωνοφόρα και να στραφούμε προς τα μικτά δάση», δήλωσε.
Το γεγονός ότι πυρκαγιές σημειώνονται τώρα σε περιοχές που χαρακτηρίζονταν τυπικά «υγρές περιφέρειες» ή «περιφέρειες αυξημένης υγρασίας», δείχνει ξεκάθαρα ότι η κλιματική αλλαγή προχωρεί, δήλωσε. «Πρέπει να φυτέψουμε φυτά», λέει ο Χάαζε, ο οποίος είναι επίσης βουλευτής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στο ομοσπονδιακό γερμανικό κοινοβούλιο.
Η μετατροπή των δασών βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια, δήλωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «Θα απαιτήσει σίγουρα άλλη μια δεκαετία».
Σε ότι αφορά στην πυρκαγιά στο φυσικό πάρκο του Βελγίου Χάι Φενς, αυτή δεν προχωρεί πλέον, αφού ελαφριά βροχή, μείωση της έντασης των ανέμων και υψηλή υγρασία βοηθούν τις προσπάθειες των πυροσβεστών.
Η φωτιά είχε φθάσει προηγουμένως σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από τα γερμανικά σύνορα, προκαλώντας φόβους ότι, αν ενισχύονταν και άλλαζαν κατεύθυνση οι άνεμοι, οι φλόγες θα μπορούσαν να μπουν στη Γερμανία. Περίπου 30 κάτοικοι απομακρύνθηκαν προληπτικά αργά χθες, Κυριακή, το βράδυ από 17 κατοικίες σε τμήματα του Μονσάου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – DPA
- ΥΠΕΞ: Τα τουρκικά «θαλάσσια πάρκα» δεν δημιουργούν τετελεσμένα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
- Γερμανικό Συμβούλιο Δασοκομίας: Επείγουσα η αλλαγή προς μικτά δάση
- Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: Ανακοινώθηκαν τα εξεταστικά κέντρα για τους Έλληνες του εξωτερικού
- 4 έργα του Αντονέλο ντα Μεσίνα εκλάπησαν από μουσείο της Σικελίας
- Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
4 έργα του Αντονέλο ντα Μεσίνα εκλάπησαν από μουσείο της Σικελίας
Τέσσερα έργα «μοναδικής αξίας» του διάσημου ζωγράφου της Αναγέννησης Αντονέλο ντα Μεσίνα εκλάπησαν από μουσείο στη Σικελία, ανακοίνωσε σήμερα το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού.
Η κλοπή έγινε αργά χθες το βράδυ σε μουσείο στη Μεσίνα, τόπο γέννησης του ζωγράφου. Μεταξύ άλλων, οι δράστες αφαίρεσαν τρία από τα πέντε σωζόμενα τμήματα του Πολύπτυχου του Αγίου Γρηγορίου (Polittico di San Gregorio), του 15ου αιώνα.
Η κλοπή έρχεται λίγους μήνες αφότου το ιταλικό κράτος απέκτησε, σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη, ένα έργο του Αντονέλο ντα Μεσίνα με τίτλο «Ecce Homo» για σχεδόν 13 εκατομμύρια ευρώ.
Ο δήμαρχος της Μεσίνας, Φεντερίκο Μπαζίλε, χαρακτήρισε την κλοπή «βαθιά κατακριτέα» πράξη, προσθέτοντας ότι ήταν «ακόμα πιο επώδυνη» επειδή έγινε κατά τη διάρκεια των παραδοσιακών εορταστικών εκδηλώσεων της πόλης για την μεγάλη γιορτή της Παναγίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters
- ΥΠΕΞ: Τα τουρκικά «θαλάσσια πάρκα» δεν δημιουργούν τετελεσμένα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
- Γερμανικό Συμβούλιο Δασοκομίας: Επείγουσα η αλλαγή προς μικτά δάση
- Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: Ανακοινώθηκαν τα εξεταστικά κέντρα για τους Έλληνες του εξωτερικού
- 4 έργα του Αντονέλο ντα Μεσίνα εκλάπησαν από μουσείο της Σικελίας
- Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου
Σε εξέλιξη είναι η επιστροφή των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου από την περιφέρεια προς την Αττική με την κίνηση να είναι αυξημένη στο ρεύμα εισόδου στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου.
Ειδικότερα με χαμηλές ταχύτητες κινούνται τα οχήματα από τα Μέγαρα έως την Νέα Πέραμο ενώ μικρές καθυστερήσεις παρατηρούνται και στα διόδια Ελευσίνας. Αντίθετα, χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η επιστροφή από την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας από τις 6 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα σήμερα έχουν επιστρέψει στην Αττική 58.051 και συγκεκριμένα 36.200 οχήματα από την Αθηνών-Κορίνθου και 21.851 από την Αθηνών-Λαμίας.
Υπενθυμίζεται ότι έως τις 23:00 το βράδυ στο ρεύμα εισόδου υπάρχει απαγόρευση κίνησης των φορτηγών αυτοκινήτων μεγίστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΥΠΕΞ: Τα τουρκικά «θαλάσσια πάρκα» δεν δημιουργούν τετελεσμένα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
- Γερμανικό Συμβούλιο Δασοκομίας: Επείγουσα η αλλαγή προς μικτά δάση
- Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: Ανακοινώθηκαν τα εξεταστικά κέντρα για τους Έλληνες του εξωτερικού
- 4 έργα του Αντονέλο ντα Μεσίνα εκλάπησαν από μουσείο της Σικελίας
- Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μεγάλη δασική πυρκαγιά κατέκαυσε 30.000 στρέμματα στο Βέλγιο και κατευθύνεται προς τη Γερμανία
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατέβαλαν ολονύκτιες προσπάθειες για να ελέγξουν την μεγαλύτερη – στην ιστορία του Βελγίου – δασική πυρκαγιά που κατακαίει από το μεσημέρι της Παρασκευής το ορεινό φυσικό πάρκο στην Fagnes του δυτικού Βελγίου και πλέον κατευθύνεται προς τη Γερμανία.
Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η φωτιά έχει καταστρέψει έκταση 30.000 στρεμμάτων. «Οι συνθήκες είναι πολύπλοκες. Παρά την μικρότερη ένταση, οι άνεμοι άλλαξαν κατεύθυνση πολλές φορές κατά την διάρκεια της νύκτας», αναφέρεται σε ανακοίνωση των αρχών.
Πυροσβεστικές δυνάμεις από ολόκληρο το Βέλγιο, από τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο, συνεπικουρούμενες από τον στρατό και αγρότες έχουν επικεντρωθεί σήμερα στο μέτωπο της πυρκαγιάς που κινείται προς τη Γερμανία και ελπίζουν ότι η σχετική πτώση της θερμοκρασίας και η άνοδος της υγρασίας θα τους βοηθήσει να περιορίσουν την προέλαση της φωτιάς,
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναπτύξει από χθες επί τόπου τρία ελικόπτερα και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Τσεχία, την Σουηδία και την Ολλανδία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP
- ΥΠΕΞ: Τα τουρκικά «θαλάσσια πάρκα» δεν δημιουργούν τετελεσμένα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
- Γερμανικό Συμβούλιο Δασοκομίας: Επείγουσα η αλλαγή προς μικτά δάση
- Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: Ανακοινώθηκαν τα εξεταστικά κέντρα για τους Έλληνες του εξωτερικού
- 4 έργα του Αντονέλο ντα Μεσίνα εκλάπησαν από μουσείο της Σικελίας
- Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Δυστύχημα με πολωνικό λεωφορείο στην Ουγγαρία
Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 10 τραυματίστηκαν έπειτα από ανατροπή πολωνικού λεωφορείου τη νύχτα σε αυτοκινητόδρομο στην ανατολική Ουγγαρία, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Πίτερ Μαγιάρ.
Το λεωφορείο έπεσε σε χαντάκι και ανατράπηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα κοντά στην πόλη Μεζοκερέστες στην ανατολική Ουγγαρία, ανέφερε η αστυνομία, προσθέτοντας πως το λεωφορείο κατευθυνόταν προς την πόλη Νιρέγκχαζα, στον αυτοκινητόδρομο, όταν συνέβη το δυστύχημα.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MTI μετέδωσε ότι στο λεωφορείο επέβαιναν 57 επιβάτες και δύο οδηγοί.
Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν κατά το δυστύχημα, ανέφερε η αστυνομία, προσθέτοντας ότι ο οδηγός συνελήφθη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
- ΥΠΕΞ: Τα τουρκικά «θαλάσσια πάρκα» δεν δημιουργούν τετελεσμένα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
- Γερμανικό Συμβούλιο Δασοκομίας: Επείγουσα η αλλαγή προς μικτά δάση
- Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: Ανακοινώθηκαν τα εξεταστικά κέντρα για τους Έλληνες του εξωτερικού
- 4 έργα του Αντονέλο ντα Μεσίνα εκλάπησαν από μουσείο της Σικελίας
- Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου















You must be logged in to post a comment Login