Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρεκόρ στον τουρισμό με 26 εκατομμύρια αφίξεις

Published

on

Μπορεί ο Αύγουστος να τελειώνει με ένα ιστορικό ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, και μάλιστα κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες, το φετινό καλοκαίρι ωστόσο μετρά και απώλειες στον κλάδο, ο οποίος, με τις πέραν κάθε προσδοκίας επιδόσεις του 2015, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι ίδιοι οι τουριστικοί φορείς, θα συνεισφέρει στην ηπιότερη ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Τα δημόσια ταμεία ένεκα της φοροδιαφυγής, μικρότεροι ξενοδόχοι σε πιο απομακρυσμένους προορισμούς, εσωτερικός τουρισμός αλλά και επιμέρους τομείς όπως ο συνεδριακός τουρισμός περιλαμβάνονται στους χαμένους που δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν το θετικό momentum του ελληνικού τουρισμού για το 2015, που φαίνεται ότι θα κλείσει τελικά με το ιστορικό ρεκόρ των 26 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων. Νούμερο υψηλότερο κατά 2 εκατομμύρια σε σύγκριση με την πολύ καλή χρονιά και τα 24 εκατομμύρια τουριστών του 2014, υψηλότερα ακόμη και από την αρχική πρόβλεψη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για φέτος, προ των εξελίξεων, στις αρχές του 2015, που έκανε λόγο για 25 εκατομμύρια αφίξεις. Υψηλότερα κατά 1 δισ. ευρώ εκτιμώνται ότι θα είναι και τα έσοδα από τον κλάδο, φτάνοντας για το 2015 στα 14,5 δισ. ευρώ από 13,5 δισ. ευρώ, με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη να επισημαίνει ότι 1 δισ. επιπλέον άμεσα έσοδα με έμμεσα συνολικά 2 δισ. ευρώ προσθέτουν μία ποσοστιαία μονάδα στο ΑΕΠ, υπό την προϋπόθεση πάντα των ομαλών πολιτικών εξελίξεων και της αποτελεσματικής διακυβέρνησης.

Οι χαμένοι

Παρ’ όλα αυτά, στους μεγάλους χαμένους παρά τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού φέτος παραμένουν τα δημόσια ταμεία, αφού παρότι οι τουρίστες αυξάνονται στους ελληνικούς προορισμούς δεν αυξάνονται αναλόγως και τα έσοδα, ενώ αναντιστοιχία παρατηρείται και στις πληρότητες των ελληνικών ξενοδοχείων.

Στην πρώτη περίπτωση η μεγάλη πληγή είναι η φοροδιαφυγή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο – με πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά της Μυκόνου και της Σαντορίνης, όπου τα έσοδα από τον τουρισμό παραμένουν και φέτος στο ναδίρ. Στη δεύτερη περίπτωση, το μεγάλο πρόβλημα έχει να κάνει με τα παράνομα καταλύματα, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται πλέον μήνα με τον μήνα ακριβώς λόγω της συνεχιζόμενης φοροεπιδρομής, αλλά και των μειωμένων εισοδημάτων των ελληνικών νοικοκυριών και των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι προσβλέπουν σε πρόσθετα έσοδα από τα ακίνητά τους.

Στο μεγάλο ζήτημα από τη φοροδιαφυγή των παράνομων καταλυμάτων αναφέρεται και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Ρέτσος: «To μεγαλύτερο πρόβλημα που θα βρίσκουμε εφεξής μπροστά μας έχει να κάνει με τα παρανόμως λειτουργούντα καταλύματα σε όλη την Ελλάδα. Τα νούμερα επιβεβαιώνουν το πρόβλημα, το οποίο φαίνεται ότι εντείνεται όχι μόνο στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, αλλά και στην Αθήνα, όπως προκύπτει από τη σύγκριση στις πληρότητες των ξενοδοχείων και τις αφίξεις στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”».

Ο κ. Ρέτσος αναφέρει στο «business stories» τα πρόσφατα ευρήματα που προκύπτουν από έρευνα που διενεργεί σε σημαντικό δείγμα ξενοδοχείων της ελληνικής πρωτεύουσας η εταιρεία συμβούλων GBR Consulting: «Πρόκειται για μια έρευνα η οποία επαναλαμβάνεται τα τελευταία 14 χρόνια σε μεγάλο δείγμα ξενοδοχείων της Αθήνας – και επομένως επιτρέπει ασφαλή συμπεράσματα. Με βάση τα τελευταία στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2015, η αύξηση της πληρότητας των ξενοδοχείων της Αττικής αντιστοιχούσε σε 8,7%, όταν η αύξηση των διεθνών αφίξεων του αεροδρομίου της Αθήνας διατηρείται σταθερά σε διψήφιο ποσοστό -άνω του 20%- τους τελευταίους μήνες και για το επτάμηνο του 2015 διαμορφώθηκε στο 26,5%. Είναι αυτονόητο, λοιπόν, ότι υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία στους αριθμούς και εύλογα δημιουργείται το ερώτημα πού μένουν τελικά οι ξένοι που επισκέπτονται την ελληνική πρωτεύουσα».

Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει πάρει το φαινόμενο των ημερήσιων μισθώσεων κατοικιών και διαμερισμάτων από ιδιώτες αποτελεί το γεγονός ότι στα Βριλήσσια, σε μια κάθε άλλο παρά τουριστική γειτονιά, μισθώνονταν μέσα στον Ιούνιο πάνω από 40 σπίτια γι’ αυτό τον σκοπό, χωρίς ουδείς να γνωρίζει πόσα από αυτά είναι νόμιμα ή παράνομα.
Αυτή την περίοδο η μέση τιμή ημερήσιας μίσθωσης ενός διαμερίσματος ή κατοικίας στην Αθήνα, με βάση την πολύ γνωστή πλατφόρμα της Airbnb (η οποία μάλιστα έχει δηλώσει ότι η πρωτεύουσα είναι η πιο δυνατή αγορά στην Ελλάδα), διαμορφώνεται πέριξ των 73 ευρώ. Η πιο ακριβή περιοχή σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με τη βάση δεδομένων της ίδιας εταιρείας, με Ελληνες «οικοδεσπότες» που μισθώνουν τα σπίτια τους σε ξένους επισκέπτες είναι μακράν η Σαντορίνη: μόνο μέσω της Airbnb μισθώνονται αυτή τη στιγμή στη Σαντορίνη κάτι λιγότερο από 200 καταλύματα με μέση τιμή στα 421 ευρώ την ημέρα! Ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός στη Μύκονο έχει ρίξει τη μέση τιμή μίσθωσης, αφού στο Νησί των Ανέμων αυτή την περίοδο μισθώνονται περί τα 480 καταλύματα με μέση τιμή στα 385 ευρώ.

Από την πλευρά τους, οι τουριστικοί φορείς θεωρούν ότι σε περίπτωση που υπάρξει έλεγχος της φοροδιαφυγής στον τουρισμό -έστω κι αν αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί άμεσα και καθολικά- θα μπορεί ο κλάδος να αιτηθεί μέσα στο 2016 τη μείωση, εκ νέου, στον ΦΠΑ διαμονής και εστίασης, ο οποίος πλέον ως γνωστόν διαμορφώνεται σε επίπεδα κατά πολύ υψηλότερα στην Ελλάδα σε σχέση με τους λοιπούς ανταγωνιστικούς προορισμούς της Μεσογείου.

Στους χαμένους από την άνοδο του ελληνικού τουρισμού το καλοκαίρι του 2015 περιλαμβάνεται και η κατηγορία των μικρότερων ξενοδόχων, οι οποίοι στηρίζονται παραδοσιακά στον εσωτερικό τουρισμό και δεν συνεργάζονται με μεγάλους tour operators του εξωτερικού. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που κάνουν λόγο φέτος για τουρισμό δύο ταχυτήτων και επερχόμενα λουκέτα μικρότερων καταλυμάτων ανά την Ελλάδα τους προσεχείς μήνες. «Τα capital controls σε αυτή την περίπτωση έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για τις διακοπές αλλά και τις δαπάνες των Ελλήνων αδειούχων, με μεγάλες χαμένες τις πιο απομακρυσμένες περιοχές σε Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Εύβοια ή άλλα, μικρότερα νησιά», αναφέρει ο κ. Ρέτσος. Γι’ αυτές ακριβώς τις περιπτώσεις έρχεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας, αφού τα όποια μεμονωμένα έσοδα του Αυγούστου είναι αμφίβολο κατά πόσο μπορούν να ισοσκελίσουν τις απώλειες και -πολύ περισσότερο- να καλύψουν τα έξοδα μιας ολόκληρης χρονιάς.

Οι εκτιμήσεις, οι οποίες μένει φυσικά να επιβεβαιωθούν κατά τον απολογισμό του έτους, κάνουν λόγο για πτώση 20% στον τουρισμό των Ελλήνων φέτος το καλοκαίρι, μείωση η οποία αποτυπώνεται στα νούμερα των ακτοπλοϊκών σε σχέση με τα εισιτήρια που έκοψαν οι Ελληνες επιβάτες πέρυσι. Στο πρώτο εξάμηνο του 2015 η κίνηση στην εσωτερική ακτοπλοΐα σημειώνει οριακή μεταβολή μόλις -0,1% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2014, ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), γίνεται αρνητική αν αφαιρεθεί η επίπτωση της μετακίνησης μεταναστών. Σύμφωνα με τον ΣΕΕΝ, η παρουσιαζόμενη αύξηση στα Δωδεκάνησα (+7,8%), στις Κυκλάδες (+3,2%) και το Βόρειο Αιγαίο (+49,6%) οφείλεται σε μετακινήσεις μεταναστών. Αντίθετα, η κίνηση επιβατών από και προς την Κρήτη στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου είναι μειωμένη κατά 10,5%.

Οπως αναφέρει ο κ. Ρέτσος, «ο εσωτερικός τουρισμός είχε χάσει σχεδόν το 50% του τζίρου του κατά την περίοδο της κρίσης από το 2008 έως το 2013 και το 2014 ήταν η πρώτη χρονιά κατά την οποία είδαμε σταθεροποίηση και μια αυξητική τάση, η οποία συνεχίστηκε και στις αρχές του χειμώνα, για να ανατραπεί στη συνέχεια λόγω του γενικότερου κλίματος αβεβαιότητας και της αστάθειας».

Στους χαμένους, που φαίνεται μάλιστα ότι επηρεάζονται και από την επερχόμενη εκλογική διαδικασία, περιλαμβάνεται και ο συνεδριακός τουρισμός. «Θα είμαστε ευχαριστημένοι αν ο συνεδριακός τουρισμός κλείσει φέτος με πτώση της τάξης του 10%», αναφέρει σχετικά στο «b.s.» ο κ. Ντίνος Αστράς, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO), και συνεχίζει: «O συνεδριακός τουρισμός πλήττεται τα τελευταία χρόνια λόγω της γενικότερης αστάθειας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και ειδικότερων θεμάτων που έχουν να κάνουν π.χ. με προβλήματα από τις εγκυκλίους του ΕΟΦ και από τον Κώδικα Δεοντολογίας του ΣΦΕΕ για την πραγματοποίηση ιατρικών συνεδρίων. Η συρρίκνωση λοιπόν τόσο του εισερχόμενου όσο και του εθνικού συνεδριακού τουρισμού δεν είναι αποτέλεσμα των τελευταίων εξελίξεων, αλλά οφείλεται σε διαχρονικές ελλείψεις και παραλείψεις».

Παρ’ όλα αυτά, τόσο η πολιτική αβεβαιότητα όσο και η νέα εκλογική διαδικασία φαίνεται ότι λειτουργούν επιβαρυντικά για τον κλάδο αν ληφθεί υπόψη ότι ο Ιούλιος ήταν ουσιαστικά σαν να μην υπήρξε για τις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι του συνεδριακού τουρισμού: «Αν και την τρέχουσα περίοδο δεν πραγματοποιούνται ουσιαστικά συνέδρια, κλείνονται εκδηλώσεις για την περίοδο του φθινοπώρου, κάτι το οποίο δεν είδαμε φέτος. Η ζήτηση τον Ιούλιο είναι πάντα χαμηλή, φέτος όμως ήταν ανύπαρκτη, ενώ ήδη υπάρχουν περιπτώσεις μεταθέσεων των ημερομηνιών των συνεδρίων – π.χ. ένα ελληνικό ιατρικό συνέδριο που ήταν προγραμματισμένο για τις 27 Σεπτεμβρίου μετατέθηκε για τον Ιανουάριο. Ο Σεπτέμβριος θεωρείται καλός συνεδριακός μήνας και αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι έλλειψη ενδιαφέροντος έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση, μέχρι τον Οκτώβριο. Αυτό το γεγονός μεταφράζεται σε περαιτέρω κάμψη το 2015, σε συνέχεια της περασμένης χρονιάς, η οποία επίσης είχε κλείσει με πτώση».

Το θετικό momentum

Πάντως, αυτή καθαυτή η εκλογική διαδικασία του Σεπτεμβρίου δεν φαίνεται να προβληματίζει συνολικά τους τουριστικούς φορείς, οι οποίοι όμως εκφράζουν ανησυχίες για την περίοδο μετά τις εκλογές. Στο σημείο αυτό, σύσσωμος ο κλάδος μέσω των εκπροσώπων του και του ίδιου του προέδρου του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη εφιστά την προσοχή ώστε να υπάρξει ένα ισχυρό κυβερνητικό σχήμα, κατάλληλο να διαχειριστεί τις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται (λόγω και της αύξησης του ΦΠΑ σε διαμονή και εστίαση) από το ερχόμενο φθινόπωρο στον τομέα του τουρισμού.

To θετικό ως προς το τελευταίο είναι ότι ακριβώς λόγω της αυξημένης ζήτησης που παρατηρείται για τον προορισμό «Ελλάδα» από το εξωτερικό και παρά την προβλεπόμενη αύξηση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, οι πρώτες συμφωνίες με τους tour operators του εξωτερικού που έχουν υπογραφεί για τη σεζόν του 2016 προβλέπουν αυξήσεις κοντά στο 5%, οι οποίες γίνονται αποδεκτές από τους ξένους.

Η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού πακέτου και η διευκόλυνση των νέων επενδύσεων από πλευράς των αρμόδιων υπουργείων θεωρούνται για τον κλάδο πρώτης προτεραιότητας ζητήματα, ώστε ο εγχώριος τουρισμός να μπορέσει να αξιοποιήσει τη θετική συγκυρία και την αυξημένη ζήτηση για τη Μεσόγειο, όπως αυτές διαμορφώνονται από τα γεγονότα στη Βόρεια Αφρική και την Τουρκία, και η Ελλάδα να μπορεί να ανταγωνιστεί στα ίσα άλλους δημοφιλείς προορισμούς.

Σημειωτέων ότι πέραν της χώρας μας ιστορικό ρεκόρ αφίξεων σημειώνει φέτος και η ανταγωνίστρια Ισπανία, η οποία στο επτάμηνο του 2015 είχε 38 εκατομμύρια τουρίστες αφενός λόγω του αδύναμου ευρώ και αφετέρου των θεμάτων ασφαλείας, όπως στην Τυνησία, που επηρεάζουν τους ξένους τουρίστες. Η Ισπανία με τα 38 εκατομμύρια αφίξεων ήδη σημειώνει αύξηση κατά 4,7% στο επτάμηνο του 2015 έναντι του 2014, ενώ για το σύνολο του έτους η πρόβλεψη κάνει λόγο για 68 εκατομμύρια τουρίστες, 3 εκατομμύρια παραπάνω σε σχέση με το ρεκόρ του 2014.

Στη χώρα μας οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας σημείωσαν αύξηση κατά 6,9% στο επτάμηνο του 2015, στα 8,69 εκατομμύρια, ενώ μεγάλος κερδισμένος είναι ο οδικός τουρισμός με αύξηση 22% έναντι του αντίστοιχου περυσινού επταμήνου, στα 6,46 εκατομμύρια, και πρόβλεψη στο σύνολο του έτους για αφίξεις άνω των 10 εκατομμυρίων. Ωστόσο αυτή η αύξηση του οδικού τουρισμού, η οποία συνεισφέρει τα μάλα στη νέα εκτίμηση των 26 εκατομμυρίων συνολικών διεθνών αφίξεων από πλευράς του ΣΕΤΕ, δεν αποτυπώνεται στα έσοδα, αφού όσοι τουρίστες έρχονται οδικώς (κυρίως από Βαλκάνια) αφενός δεν ξοδεύουν όπως οι Δυτικοευρωπαίοι, ενώ μένουν και λιγότερες ημέρες στη χώρα. Επισημαίνεται ότι άνω του 70% της συνολικής αύξησης σημειώθηκε στον σταθμό των Ευζώνων, ενώ ένα ακόμη αξιοσημείωτο και ενδεικτικό για το πόσο επηρέασαν οι πολιτικές εξελίξεις τον κλάδο αποτελεί το γεγονός ότι ενώ το πρώτο εξάμηνο παρουσιάζεται αύξηση 37% στον οδικό τουρισμό, τον Ιούλιο αντίθετα παρατηρείται μείωση 4%.

Πηγή: newmoney.gr

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

To Positively Different Short Film Festival ταξιδεύει στο Βερολίνο!

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: The Greek Film Festival in Berlin

Το PDSFF, το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους που φέρνει εδώ και πέντε χρόνια στο αθηναϊκό κοινό ιστορίες αθέατες, ταξιδεύει στο Βερολίνο και το Moviemento Cinema για να προβάλλει τις βραβευμένες ταινίες της φετινής διοργάνωσης!

Στη φετινή διοργάνωση, PDSFF24 – Love& Revolt, 41 ταινίες μικρού μήκους μας συστήνουν κόσμους δύσβατους αλλά και συναρπαστικούς και μας καλούν να χαθούμε μέσα τους.

Με χιούμορ, ευαισθησία, τόλμη και περιέργεια, δημιουργοί από 22 χώρες, εκφράζουν κοινά ερωτήματα και ανησυχίες, σε μια τετραήμερη γιορτή αφιερωμένη στη διαφορετικότητα, τον έρωτα και την ανατροπή, που θα λάβει χώρα από τις 7 έως τις 10 Μαρτίου στον κινηματογράφο Άστορ, στο κέντρο της Αθήνας.

Την τελευταία μέρα, Κυριακή 10 Μαρτίου, οι ταινίες που θα λάβουν τα Βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Ελληνικής Παραγωγής από την κριτική επιτροπή, το Βραβείο Επιμελητικής Ομάδας, και το Βραβείο Κοινού, θα προβληθούν ταυτόχρονα σε Αθήνα, Κωνσταντινούπολη και Βερολίνο.Την Κυριακή 10 Μαρτίου, στις 19:00, είναι προγραμματισμένη η προβολή στο Kino Moviemento, Kottbusser Damm 22, 10967, στο Βερολίνο.

Σε ότι αφορά τα εισιτήρια, θα κοστίζουν 5€, ενώ τα μειωμένα 3€. Η προπώληση θα πραγματοποιείται μέσω του site του Moviemento και ξεκινά από τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τo The Greek Film Festival in Berlin είναι υποστηρικτής της προβολής τoυ Positevely Different Short Film Festival στο Βερολίνο, ως WARM-UP του φεστιβάλ. 

Λίγα λόγια για το Possitively Different Short Film Festival:

Το φύλο, η σεξουαλικότητα, η φυλή, η τάξη, η εθνικότητα, η θρησκεία, η αρτιμέλεια – είναι παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν το παρόν και το μέλλον, τα εμπόδια και τις προοπτικές μας.

Το PDSFF εστιάζει στα σημεία τομής τους ακολουθώντας ιστορίες χαρακτήρων, ατόμων και κοινοτήτων που βιώνουν καταπίεση λόγω ταυτοτήτων που φέρουν. Φωτίζοντας πτυχές της διαδρομής ζωής των «άλλων» – άλλοτε με ρεαλισμό και χιούμορ κι άλλοτε με αφαίρεση και πειραματισμό – το φεστιβάλ φιλοδοξεί να δώσει χώρο στην από κοινού δημιουργία, τη δικτύωση και τη διαμόρφωση κοινών διεκδικήσεων.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Eurostat: Μείωση 2,6% του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να μειωθεί στο 2,6% το Φεβρουάριο του 2024, από 2,8% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση της Eurostat, που δόθηκε στη δημοσιότητα. Σταθερός στο 3,2% παρέμεινε στην Ελλάδα.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Φεβρουάριο (4%, έναντι 5,6% τον Ιανουάριο).

Ακολουθούν οι υπηρεσίες (3,9%, έναντι 4% τον Ιανουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (1,6%, έναντι 2% τον Ιανουάριο) και η ενέργεια (-3,7%, έναντι -6,1% τον Ιανουάριο).

Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σταθερός στο 3,2% το Φεβρουάριο, σε σχέση με τον Ιανουάριο.Τον Φεβρουάριο το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν η Κροατία (4,8%), η Εσθονία (4,2%) και η Αυστρία (4,2%).

Τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη καταγράφουν η Λετονία (0,7%), η Ιταλία (0,9%), η Λιθουανία (1,1%) και η Φινλανδία (1,2%).

Στη Γερμανία ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,7% από 3,1% τον Ιανουάριο και στη Γαλλία ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 3,1% από 3,4% τον Ιανουάριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Δύο συλλήψεις στο Βερολίνο στο πλαίσιο έρευνας για τον εντοπισμό πρώην μελών της RAF

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η αστυνομία της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε δύο άνδρες στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει για τον εντοπισμό δύο πρώην μελών της οργάνωσης Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF) που διαφεύγουν τη σύλληψη.

Ωστόσο σε αυτό το στάδιο δεν είναι βέβαιο ότι οι δύο συλληφθέντες είναι οι καταζητούμενοι.

«Η ταυτότητά τους εξακριβώνεται αυτή τη στιγμή», δήλωσε στο AFP η Ούλρικε Τρούμταρ εκπρόσωπος της αστυνομίας της Κάτω Σαξονίας που είναι αρμόδια για την έρευνα.

Η επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη συνοικία Φρίντριχσχάιν του ανατολικού Βερολίνου.

Στις 27 Φεβρουαρίου συνελήφθη στο Βερολίνο το πρώην μέλος της RAF Ντανιέλα Κλέτε, 65 ετών, έπειτα από 30 χρόνια που διέφευγε τη σύλληψη.Οι αρχές κατηγορούν την Ντανιέλα Κλέτε μαζί με τους συντρόφους της, Μπούρκχαρντ Γκάρβεγκ και Εσνστ-Φόλερ Στάουμπ, για απόπειρα δολοφονίας και σειρά ένοπλων ληστειών κατά το διάστημα 1999-2016.

Η αστυνομία εκτιμά πως είναι πολύ πιθανό οι δύο άνδρες να βρίσκονται στο Βερολίνο ή τα περίχωρά του και έχει εντείνει τις έρευνές της. Έχει επίσης δώσει στη δημοσιότητα πρόσφατες φωτογραφίες του Γκάρβεγκ, στις οποίες εμφανίζεται μαζί με σκυλιά.

Οι Στάουμπ, Κλέτε και Γκάρβεγκ ανήκαν στην τρίτη γενιά της RAF, που ήταν ενεργή στις δεκαετίες 1980 και 1990.Μέλη της τρίτης γενιάς θεωρείται ότι δολοφόνησαν τον επικεφαλής της Deutsche Bank Άλφρεντ Χερχάουζεν και της Treuhand, της υπηρεσίας στην οποία ανατέθηκε η διαχείριση και η ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας στην Ανατολική Γερμανία μετά την γερμανική επανένωση, Ντέτλεφ Ρόχβέντερ.

Το 1998 ανακοίνωση υπογεγραμμένη από την RAF που στάλθηκε στο πρακτορείο Reuters γνωστοποιούσε την διάλυση της οργάνωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιταλία: Το άγαλμα του Τελαμώνα επέστρεψε στον Ναό του Δία του Ακράγαντα

Published

on

Από

Ο Ναός του Δία χτίστηκε για να τιμηθεί μια νίκη του Ακράγαντα επί των Καρχηδονίων αλλά καταστράφηκε από σεισμό το 1401. Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ένα γιγαντιαίο, αρχαιοελληνικό άγαλμα ηλικίας περίπου 2.500 ετών αποκαταστάθηκε και επέστρεψε στην Κοιλάδα των Ναών της Σικελίας, έναν αρχαιολογικό χώρο που ο ποιητής Πίνδαρος είχε αποκαλέσει κάποτε «την ωραιότερη πόλη των θνητών».

Το άγαλμα, ύψους 8 μέτρων, εικονίζει τον Τελαμώνα και κάποτε στήριζε τον δωρικό ναό του Δία, σε μια περιοχή που οι ιστορικοί τέχνης θεωρούν ότι είναι η σημαντικότερη στον κόσμο όσον αφορά την αρχαιοελληνική τέχνη, εκτός της ίδιας της Ελλάδας.

«Ο Τελαμώνας θα γίνει (…) ο νέος διεθνής πρεσβευτής ενός αρχαιολογικού χώρου που δεν έχει ισάξιό του πουθενά στον κόσμο», είπε ο σύμβουλος πολιτιστικής κληρονομιάς της Σικελίας Φραντσέσκο Πάολο Σκαρπινάτο.

Χρειάστηκαν 20 χρόνια προσεκτικής αποκατάστασης του αγάλματος μέχρι να επιστρέψει ο Τελαμώνας ξανά στη θέση του, ως φύλακας του ναού. Στην αρχαιότητα, αυτό το γιγαντιαίο άγαλμα ήταν ένα από τα πολλά που αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος της δομής του κτιρίου.Οι ειδικοί επανένωσαν 90 θραύσματα του 5ου π.Χ. αιώνα που είχαν βρεθεί σε αρχαιολογικές ανασκαφές πριν από περίπου έναν αιώνα, όπως ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

Ο Ναός του Δία χτίστηκε για να τιμηθεί μια νίκη του Ακράγαντα (σημερινό Αγκριτζέντο) επί των Καρχηδονίων αλλά καταστράφηκε από σεισμό το 1401.

Τον 18ο αιώνα ο χώρος λεηλατήθηκε και ορισμένα τμήματα του κτιρίου χρησιμοποιήθηκαν για να κατασκευαστεί μια αποβάθρα στο γειτονικό Πόρτο Εμπέντοκλε.

Από τον 19ο αιώνα, όταν οι ειδικοί βρήκαν τυχαία ό,τι είχε απομείνει από τα αγάλματα του Τελαμώνα, ο ναός προσέλκυσε την προσοχή λογίων που ήταν αποφασισμένοι να ανακαλύψουν τα θαμμένα μυστικά του.

Η Κοιλάδα των Ναών έχει ενταχθεί από το 1997 στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και σήμερα είναι κορυφαίος τουριστικός προορισμός. Το 2023 υποδέχτηκε πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέπτες, σύμφωνα με τον Σκαρπινάτο.Ο πρόεδρος της Σικελίας Ρενάτο Σκιφάνι ανακοίνωσε ότι ο Ναός του Δία πρόκειται να αποκατασταθεί σύντομα, καθώς για το 2025 το Αγκριτζέντο έχει ανακηρυχθεί πολιτιστική πρωτεύουσα της Ιταλίας.

Ο Τελαμώνας θα είναι στο επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων και οι τοπικές αρχές υπόσχονται «ένα έργο επαυξημένης πραγματικότητας, ακόμη και ειδικό φωτισμό για να ενθαρρύνουμε τις νυχτερινές επισκέψεις (…) και να προωθήσουμε αυτό το εντυπωσιακό έργο διεθνώς», όπως είπε ο Σκαρπινάτο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστήμη: Τα μεγάλα φωτεινά αστέρια μπορεί να εμποδίζουν τον σχηματισμό αέριων πλανητών

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Πώς σχηματίζονται τα πλανητικά συστήματα στο ηλιακό σύστημα; Για να μάθουν περισσότερα, επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), που συμμετείχαν σε μια διεθνή ερευνητική ομάδα, μελέτησαν ένα «φυτώριο» αστέρων, το Νεφέλωμα του Ωρίωνα, χρησιμοποιώντας το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb.

Παρατηρώντας έναν πρωτοπλανητικό δίσκο, τον d203-506, ανακάλυψαν τον κεντρικό ρόλο που παίζουν τα μεγάλα αστέρια στη γέννηση αυτών των συστημάτων.

Τα τεράστια αστέρια, με μάζα 10 φορές μεγαλύτερη και 100.000 πιο φωτεινά από τον Ήλιο, εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία που, ανάλογα με τη μάζα του αστεριού στο κέντρο του πλανητικού συστήματος, μπορεί είτε να βοηθήσει είτε να εμποδίσει τον σχηματισμό των πλανητών.

Στο Νεφέλωμα του Ωρίωνα οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, λόγω της έντονης ακτινοβολίας, είναι αδύνατον να σχηματιστούν γίγαντες αερίων, όπως ο Δίας, στο σύστημα d203-506.Τα αστέρια αυτά μπορούν να «εξατμίσουν» την ύλη που απαιτείται για τον σχηματισμό γιγαντιαίων πλανητών, όπως αναφέρεται σε άρθρο της επιστημονικής επιθεώρησης Science.

Το μικρό, εκκολαπτόμενο σύστημα d203-506 βρίσκεται στην άκρη του νεφελώματος του Ωρίωνα. Είναι πολύ «νέο» και, θεωρητικά, διαθέτει ό,τι θα χρειαζόταν για να σχηματιστεί τουλάχιστον ένας γίγαντας αερίων, όπως ο Δίας ή ο Κρόνος, δηλαδή ένας πλανήτης που αποτελείται ουσιαστικά από υδρογόνο και ήλιο.

Το μικρό αστέρι στο κέντρο του περιβάλλεται από έναν πρωτοπλανητικό δίσκο, δηλαδή ένα νέφος αερίων που χρησιμεύουν ως πρώτη ύλη για τον σχηματισμό αέριων πλανητών.

Όμως, για κακή του τύχη, το σύστημα αυτό δέχεται πολύ ισχυρή υπεριώδη ακτινοβολία από τα τεράστια, κοντινά αστέρια του ανοικτού σμήνους Τραπέζιο, στο νεφέλωμα του Ωρίωνα.

Τα αστέρια αυτά είναι σχεδόν 100.000 φορές πιο φωτεινά από τον Ήλιο. Η ακτινοβολία τους θερμαίνει το νέφος αερίων και δημιουργεί το φαινόμενο της «φωτοεξάτμισης».

Τα μόρια του υδρογόνου του νέφους φτάνουν σε θερμοκρασία τόσο υψηλή που αρχίζουν να κινούνται με τέτοια ταχύτητα που επαρκεί για να ξεφύγουν από την έλξη του αστεριού. Και στη συνέχεια διασκορπίζονται στο διαστρικό διάστημα.Σύμφωνα με τη μελέτη, οι συνέπειες της ακτινοβολίας είναι τέτοιες που τα αέρια ξεφεύγουν από τον πρωτοπλανητικό δίσκο σε διάστημα μικρότερο του ενός εκατομμυρίου ετών, δηλαδή αρκετά γρήγορα για να επηρεαστεί ο σχηματισμός γιγαντιαίων, αέριων πλανητών.

Η παρατήρηση του φαινομένου κατέστη δυνατή συνδυάζοντας τα δεδομένα που συνέλεξε το James Webb με εκείνα του ραδιοτηλεοσκοπίου ALMA.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Eurostat: Μόλις το 9,6% της ενέργειας που χρησιμοποιείται στις μεταφορές προέρχεται από ΑΠΕ

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Πάνω από το 90% της ενέργειας που χρησιμοποιείται στις μεταφορές δεν προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο παραμένει ο στόχος της Ευρώπης που είναι να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο έως το 2050.

Το 2022 η κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αυξήθηκε μόλις 1,1% αγγίζοντας το 23% (μέσος όρος της ΕΕ) από το 21,9% που ήταν το 2021.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που καταναλώνονται στις μεταφορές περιλαμβάνουν υγρά βιοκαύσιμα και βιομεθάνιο.

Σύμφωνα με τη Eurostat η οποία δημοσιοποίησε τα στοιχεία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη περιλαμβάνουν την αιολική, την ηλιακή, την υδροηλεκτρική, την παλιρροιακή ενέργεια, τη γεωθερμική ενέργεια, τις αντλίες θερμότητας, τα βιοκαύσιμα και τα ανανεώσιμα απόβλητα.Η Νορβηγία πρωτοστατεί με το 75% της ενέργειάς της να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ στην Σουηδία το 66% της συνολικής ενέργειας που χρησιμοποιείται στη χώρα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Η Σουηδία βασίζεται κυρίως σε υδροηλεκτρικά, αιολικά, βιοκαύσιμα και αντλίες θερμότητας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται λίγο πάνω από 35%, ενώ με ποσοστό 47,9%, η Φινλανδία παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ανανεώσιμης ενέργειας της μέσω υδροηλεκτρικών, αιολικών και βιοκαυσίμων.

Η Λετονία (στην τρίτη θέση με 43,3%) εξαρτάται κυρίως από την υδροηλεκτρική. Η Δανία και η Εσθονία (41,6% και 38,5%) βασίζονται στην αιολική ενέργεια και τα βιοκαύσιμα.

Τελευταίοι στην λίστα είναι η Ιρλανδία (13,1%), η Μάλτα (13,4%), το Βέλγιο (13,8%) και το Λουξεμβούργο (14,4%), όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 23% με την Ελλάδα να βρίσκεται σχεδόν σε αυτό το ποσοστό.

Στις μεταφορές μόλις το 9,6% της ενέργειας που χρησιμοποιείται προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ.Στη Σουηδία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 29,2%. Η Φινλανδία βρίσκεται στο 18,8%, αλλά η Κροατία, η Λετονία και η Ελλάδα είναι όλες κάτω από το 5%. Η Νορβηγία βρίσκεται στο 23,7% και το Ηνωμένο Βασίλειο στο 7%.

Η Γαλλία διέθεσε 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε μια υποδομή φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, με στόχο 100.000 ταχυφορτιστές έως το 2028. Ωστόσο, καθώς το μερίδιο της Γαλλίας στην ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές βρίσκεται στο 20%, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτοί οι φορτιστές θα τροφοδοτούνται από πράσινη ηλεκτρική ενέργεια.

Η Γερμανία έχει επενδύσει 6 δισεκατομμύρια ευρώ σε μια στρατηγική υδρογόνου για την προώθηση της παραγωγής και των υποδομών πράσινου υδρογόνου, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο επένδυσε 54 εκατομμύρια λίρες σε έργα αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες σε υποσταθμούς του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας για τη βελτίωση της ικανότητας φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΓΕΡΜΑΝΙΑ15 ώρες ago

To Positively Different Short Film Festival ταξιδεύει στο Βερολίνο!

ΥΓΕΙΑ18 ώρες ago

Έρευνα: Η θεραπευτική άσκηση βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής των νεφροπαθών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ19 ώρες ago

Eurostat: Μείωση 2,6% του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ20 ώρες ago

Γερμανία: Δύο συλλήψεις στο Βερολίνο στο πλαίσιο έρευνας για τον εντοπισμό πρώην μελών της RAF

ΕΙΔΗΣΕΙΣ24 ώρες ago

Ιταλία: Το άγαλμα του Τελαμώνα επέστρεψε στον Ναό του Δία του Ακράγαντα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες ago

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου: “Ο εμπαιγμός δεν έχει τέλος”!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

Επιστήμη: Τα μεγάλα φωτεινά αστέρια μπορεί να εμποδίζουν τον σχηματισμό αέριων πλανητών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Eurostat: Μόλις το 9,6% της ενέργειας που χρησιμοποιείται στις μεταφορές προέρχεται από ΑΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Μια εντυπωσιακή τοιχογραφία ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην Πομπηία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 ημέρες ago

Η Νέα Ζηλανδία ανακαλεί την απαγόρευση της πώλησης τσιγάρων

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2024

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Την καθιερωμένη βασιλόπιτα έκοψε η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Αμβούργο: Εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο

ΕΛΛΑΔΑ2 εβδομάδες ago

Ανοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου για τις Ευρωεκλογές 2024

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Απεργιακή κινητοποίηση στη Lufthansa την Τετάρτη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Copernicus: Ο θερμότερος στα χρονικά ήταν ο φετινός Ιανουάριος

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Επιστήμονες ανακαλύπτουν πιθανό τρόπο επιδιόρθωσης της μνήμης στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες ago

Ψηφιακά έγγραφα: Τα επόμενα βήματα για το gov.gr wallet

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: “Εξτρεμιστική” οργάνωση η Νεολαία της AfD, σύμφωνα με δικαστική απόφαση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Μείωση πληθωρισμού στο 2,9% για τον Ιανουάριο

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis