Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρεκόρ στον τουρισμό με 26 εκατομμύρια αφίξεις

Published

on

Μπορεί ο Αύγουστος να τελειώνει με ένα ιστορικό ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, και μάλιστα κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες, το φετινό καλοκαίρι ωστόσο μετρά και απώλειες στον κλάδο, ο οποίος, με τις πέραν κάθε προσδοκίας επιδόσεις του 2015, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι ίδιοι οι τουριστικοί φορείς, θα συνεισφέρει στην ηπιότερη ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Τα δημόσια ταμεία ένεκα της φοροδιαφυγής, μικρότεροι ξενοδόχοι σε πιο απομακρυσμένους προορισμούς, εσωτερικός τουρισμός αλλά και επιμέρους τομείς όπως ο συνεδριακός τουρισμός περιλαμβάνονται στους χαμένους που δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν το θετικό momentum του ελληνικού τουρισμού για το 2015, που φαίνεται ότι θα κλείσει τελικά με το ιστορικό ρεκόρ των 26 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων. Νούμερο υψηλότερο κατά 2 εκατομμύρια σε σύγκριση με την πολύ καλή χρονιά και τα 24 εκατομμύρια τουριστών του 2014, υψηλότερα ακόμη και από την αρχική πρόβλεψη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για φέτος, προ των εξελίξεων, στις αρχές του 2015, που έκανε λόγο για 25 εκατομμύρια αφίξεις. Υψηλότερα κατά 1 δισ. ευρώ εκτιμώνται ότι θα είναι και τα έσοδα από τον κλάδο, φτάνοντας για το 2015 στα 14,5 δισ. ευρώ από 13,5 δισ. ευρώ, με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη να επισημαίνει ότι 1 δισ. επιπλέον άμεσα έσοδα με έμμεσα συνολικά 2 δισ. ευρώ προσθέτουν μία ποσοστιαία μονάδα στο ΑΕΠ, υπό την προϋπόθεση πάντα των ομαλών πολιτικών εξελίξεων και της αποτελεσματικής διακυβέρνησης.

Οι χαμένοι

Παρ’ όλα αυτά, στους μεγάλους χαμένους παρά τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού φέτος παραμένουν τα δημόσια ταμεία, αφού παρότι οι τουρίστες αυξάνονται στους ελληνικούς προορισμούς δεν αυξάνονται αναλόγως και τα έσοδα, ενώ αναντιστοιχία παρατηρείται και στις πληρότητες των ελληνικών ξενοδοχείων.

Στην πρώτη περίπτωση η μεγάλη πληγή είναι η φοροδιαφυγή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο – με πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά της Μυκόνου και της Σαντορίνης, όπου τα έσοδα από τον τουρισμό παραμένουν και φέτος στο ναδίρ. Στη δεύτερη περίπτωση, το μεγάλο πρόβλημα έχει να κάνει με τα παράνομα καταλύματα, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται πλέον μήνα με τον μήνα ακριβώς λόγω της συνεχιζόμενης φοροεπιδρομής, αλλά και των μειωμένων εισοδημάτων των ελληνικών νοικοκυριών και των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι προσβλέπουν σε πρόσθετα έσοδα από τα ακίνητά τους.

Στο μεγάλο ζήτημα από τη φοροδιαφυγή των παράνομων καταλυμάτων αναφέρεται και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Ρέτσος: «To μεγαλύτερο πρόβλημα που θα βρίσκουμε εφεξής μπροστά μας έχει να κάνει με τα παρανόμως λειτουργούντα καταλύματα σε όλη την Ελλάδα. Τα νούμερα επιβεβαιώνουν το πρόβλημα, το οποίο φαίνεται ότι εντείνεται όχι μόνο στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, αλλά και στην Αθήνα, όπως προκύπτει από τη σύγκριση στις πληρότητες των ξενοδοχείων και τις αφίξεις στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”».

Ο κ. Ρέτσος αναφέρει στο «business stories» τα πρόσφατα ευρήματα που προκύπτουν από έρευνα που διενεργεί σε σημαντικό δείγμα ξενοδοχείων της ελληνικής πρωτεύουσας η εταιρεία συμβούλων GBR Consulting: «Πρόκειται για μια έρευνα η οποία επαναλαμβάνεται τα τελευταία 14 χρόνια σε μεγάλο δείγμα ξενοδοχείων της Αθήνας – και επομένως επιτρέπει ασφαλή συμπεράσματα. Με βάση τα τελευταία στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2015, η αύξηση της πληρότητας των ξενοδοχείων της Αττικής αντιστοιχούσε σε 8,7%, όταν η αύξηση των διεθνών αφίξεων του αεροδρομίου της Αθήνας διατηρείται σταθερά σε διψήφιο ποσοστό -άνω του 20%- τους τελευταίους μήνες και για το επτάμηνο του 2015 διαμορφώθηκε στο 26,5%. Είναι αυτονόητο, λοιπόν, ότι υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία στους αριθμούς και εύλογα δημιουργείται το ερώτημα πού μένουν τελικά οι ξένοι που επισκέπτονται την ελληνική πρωτεύουσα».

Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει πάρει το φαινόμενο των ημερήσιων μισθώσεων κατοικιών και διαμερισμάτων από ιδιώτες αποτελεί το γεγονός ότι στα Βριλήσσια, σε μια κάθε άλλο παρά τουριστική γειτονιά, μισθώνονταν μέσα στον Ιούνιο πάνω από 40 σπίτια γι’ αυτό τον σκοπό, χωρίς ουδείς να γνωρίζει πόσα από αυτά είναι νόμιμα ή παράνομα.
Αυτή την περίοδο η μέση τιμή ημερήσιας μίσθωσης ενός διαμερίσματος ή κατοικίας στην Αθήνα, με βάση την πολύ γνωστή πλατφόρμα της Airbnb (η οποία μάλιστα έχει δηλώσει ότι η πρωτεύουσα είναι η πιο δυνατή αγορά στην Ελλάδα), διαμορφώνεται πέριξ των 73 ευρώ. Η πιο ακριβή περιοχή σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με τη βάση δεδομένων της ίδιας εταιρείας, με Ελληνες «οικοδεσπότες» που μισθώνουν τα σπίτια τους σε ξένους επισκέπτες είναι μακράν η Σαντορίνη: μόνο μέσω της Airbnb μισθώνονται αυτή τη στιγμή στη Σαντορίνη κάτι λιγότερο από 200 καταλύματα με μέση τιμή στα 421 ευρώ την ημέρα! Ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός στη Μύκονο έχει ρίξει τη μέση τιμή μίσθωσης, αφού στο Νησί των Ανέμων αυτή την περίοδο μισθώνονται περί τα 480 καταλύματα με μέση τιμή στα 385 ευρώ.

Από την πλευρά τους, οι τουριστικοί φορείς θεωρούν ότι σε περίπτωση που υπάρξει έλεγχος της φοροδιαφυγής στον τουρισμό -έστω κι αν αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί άμεσα και καθολικά- θα μπορεί ο κλάδος να αιτηθεί μέσα στο 2016 τη μείωση, εκ νέου, στον ΦΠΑ διαμονής και εστίασης, ο οποίος πλέον ως γνωστόν διαμορφώνεται σε επίπεδα κατά πολύ υψηλότερα στην Ελλάδα σε σχέση με τους λοιπούς ανταγωνιστικούς προορισμούς της Μεσογείου.

Στους χαμένους από την άνοδο του ελληνικού τουρισμού το καλοκαίρι του 2015 περιλαμβάνεται και η κατηγορία των μικρότερων ξενοδόχων, οι οποίοι στηρίζονται παραδοσιακά στον εσωτερικό τουρισμό και δεν συνεργάζονται με μεγάλους tour operators του εξωτερικού. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που κάνουν λόγο φέτος για τουρισμό δύο ταχυτήτων και επερχόμενα λουκέτα μικρότερων καταλυμάτων ανά την Ελλάδα τους προσεχείς μήνες. «Τα capital controls σε αυτή την περίπτωση έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για τις διακοπές αλλά και τις δαπάνες των Ελλήνων αδειούχων, με μεγάλες χαμένες τις πιο απομακρυσμένες περιοχές σε Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Εύβοια ή άλλα, μικρότερα νησιά», αναφέρει ο κ. Ρέτσος. Γι’ αυτές ακριβώς τις περιπτώσεις έρχεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας, αφού τα όποια μεμονωμένα έσοδα του Αυγούστου είναι αμφίβολο κατά πόσο μπορούν να ισοσκελίσουν τις απώλειες και -πολύ περισσότερο- να καλύψουν τα έξοδα μιας ολόκληρης χρονιάς.

Οι εκτιμήσεις, οι οποίες μένει φυσικά να επιβεβαιωθούν κατά τον απολογισμό του έτους, κάνουν λόγο για πτώση 20% στον τουρισμό των Ελλήνων φέτος το καλοκαίρι, μείωση η οποία αποτυπώνεται στα νούμερα των ακτοπλοϊκών σε σχέση με τα εισιτήρια που έκοψαν οι Ελληνες επιβάτες πέρυσι. Στο πρώτο εξάμηνο του 2015 η κίνηση στην εσωτερική ακτοπλοΐα σημειώνει οριακή μεταβολή μόλις -0,1% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2014, ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), γίνεται αρνητική αν αφαιρεθεί η επίπτωση της μετακίνησης μεταναστών. Σύμφωνα με τον ΣΕΕΝ, η παρουσιαζόμενη αύξηση στα Δωδεκάνησα (+7,8%), στις Κυκλάδες (+3,2%) και το Βόρειο Αιγαίο (+49,6%) οφείλεται σε μετακινήσεις μεταναστών. Αντίθετα, η κίνηση επιβατών από και προς την Κρήτη στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου είναι μειωμένη κατά 10,5%.

Οπως αναφέρει ο κ. Ρέτσος, «ο εσωτερικός τουρισμός είχε χάσει σχεδόν το 50% του τζίρου του κατά την περίοδο της κρίσης από το 2008 έως το 2013 και το 2014 ήταν η πρώτη χρονιά κατά την οποία είδαμε σταθεροποίηση και μια αυξητική τάση, η οποία συνεχίστηκε και στις αρχές του χειμώνα, για να ανατραπεί στη συνέχεια λόγω του γενικότερου κλίματος αβεβαιότητας και της αστάθειας».

Στους χαμένους, που φαίνεται μάλιστα ότι επηρεάζονται και από την επερχόμενη εκλογική διαδικασία, περιλαμβάνεται και ο συνεδριακός τουρισμός. «Θα είμαστε ευχαριστημένοι αν ο συνεδριακός τουρισμός κλείσει φέτος με πτώση της τάξης του 10%», αναφέρει σχετικά στο «b.s.» ο κ. Ντίνος Αστράς, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO), και συνεχίζει: «O συνεδριακός τουρισμός πλήττεται τα τελευταία χρόνια λόγω της γενικότερης αστάθειας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και ειδικότερων θεμάτων που έχουν να κάνουν π.χ. με προβλήματα από τις εγκυκλίους του ΕΟΦ και από τον Κώδικα Δεοντολογίας του ΣΦΕΕ για την πραγματοποίηση ιατρικών συνεδρίων. Η συρρίκνωση λοιπόν τόσο του εισερχόμενου όσο και του εθνικού συνεδριακού τουρισμού δεν είναι αποτέλεσμα των τελευταίων εξελίξεων, αλλά οφείλεται σε διαχρονικές ελλείψεις και παραλείψεις».

Παρ’ όλα αυτά, τόσο η πολιτική αβεβαιότητα όσο και η νέα εκλογική διαδικασία φαίνεται ότι λειτουργούν επιβαρυντικά για τον κλάδο αν ληφθεί υπόψη ότι ο Ιούλιος ήταν ουσιαστικά σαν να μην υπήρξε για τις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι του συνεδριακού τουρισμού: «Αν και την τρέχουσα περίοδο δεν πραγματοποιούνται ουσιαστικά συνέδρια, κλείνονται εκδηλώσεις για την περίοδο του φθινοπώρου, κάτι το οποίο δεν είδαμε φέτος. Η ζήτηση τον Ιούλιο είναι πάντα χαμηλή, φέτος όμως ήταν ανύπαρκτη, ενώ ήδη υπάρχουν περιπτώσεις μεταθέσεων των ημερομηνιών των συνεδρίων – π.χ. ένα ελληνικό ιατρικό συνέδριο που ήταν προγραμματισμένο για τις 27 Σεπτεμβρίου μετατέθηκε για τον Ιανουάριο. Ο Σεπτέμβριος θεωρείται καλός συνεδριακός μήνας και αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι έλλειψη ενδιαφέροντος έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση, μέχρι τον Οκτώβριο. Αυτό το γεγονός μεταφράζεται σε περαιτέρω κάμψη το 2015, σε συνέχεια της περασμένης χρονιάς, η οποία επίσης είχε κλείσει με πτώση».

Το θετικό momentum

Πάντως, αυτή καθαυτή η εκλογική διαδικασία του Σεπτεμβρίου δεν φαίνεται να προβληματίζει συνολικά τους τουριστικούς φορείς, οι οποίοι όμως εκφράζουν ανησυχίες για την περίοδο μετά τις εκλογές. Στο σημείο αυτό, σύσσωμος ο κλάδος μέσω των εκπροσώπων του και του ίδιου του προέδρου του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη εφιστά την προσοχή ώστε να υπάρξει ένα ισχυρό κυβερνητικό σχήμα, κατάλληλο να διαχειριστεί τις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται (λόγω και της αύξησης του ΦΠΑ σε διαμονή και εστίαση) από το ερχόμενο φθινόπωρο στον τομέα του τουρισμού.

To θετικό ως προς το τελευταίο είναι ότι ακριβώς λόγω της αυξημένης ζήτησης που παρατηρείται για τον προορισμό «Ελλάδα» από το εξωτερικό και παρά την προβλεπόμενη αύξηση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, οι πρώτες συμφωνίες με τους tour operators του εξωτερικού που έχουν υπογραφεί για τη σεζόν του 2016 προβλέπουν αυξήσεις κοντά στο 5%, οι οποίες γίνονται αποδεκτές από τους ξένους.

Η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού πακέτου και η διευκόλυνση των νέων επενδύσεων από πλευράς των αρμόδιων υπουργείων θεωρούνται για τον κλάδο πρώτης προτεραιότητας ζητήματα, ώστε ο εγχώριος τουρισμός να μπορέσει να αξιοποιήσει τη θετική συγκυρία και την αυξημένη ζήτηση για τη Μεσόγειο, όπως αυτές διαμορφώνονται από τα γεγονότα στη Βόρεια Αφρική και την Τουρκία, και η Ελλάδα να μπορεί να ανταγωνιστεί στα ίσα άλλους δημοφιλείς προορισμούς.

Σημειωτέων ότι πέραν της χώρας μας ιστορικό ρεκόρ αφίξεων σημειώνει φέτος και η ανταγωνίστρια Ισπανία, η οποία στο επτάμηνο του 2015 είχε 38 εκατομμύρια τουρίστες αφενός λόγω του αδύναμου ευρώ και αφετέρου των θεμάτων ασφαλείας, όπως στην Τυνησία, που επηρεάζουν τους ξένους τουρίστες. Η Ισπανία με τα 38 εκατομμύρια αφίξεων ήδη σημειώνει αύξηση κατά 4,7% στο επτάμηνο του 2015 έναντι του 2014, ενώ για το σύνολο του έτους η πρόβλεψη κάνει λόγο για 68 εκατομμύρια τουρίστες, 3 εκατομμύρια παραπάνω σε σχέση με το ρεκόρ του 2014.

Στη χώρα μας οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας σημείωσαν αύξηση κατά 6,9% στο επτάμηνο του 2015, στα 8,69 εκατομμύρια, ενώ μεγάλος κερδισμένος είναι ο οδικός τουρισμός με αύξηση 22% έναντι του αντίστοιχου περυσινού επταμήνου, στα 6,46 εκατομμύρια, και πρόβλεψη στο σύνολο του έτους για αφίξεις άνω των 10 εκατομμυρίων. Ωστόσο αυτή η αύξηση του οδικού τουρισμού, η οποία συνεισφέρει τα μάλα στη νέα εκτίμηση των 26 εκατομμυρίων συνολικών διεθνών αφίξεων από πλευράς του ΣΕΤΕ, δεν αποτυπώνεται στα έσοδα, αφού όσοι τουρίστες έρχονται οδικώς (κυρίως από Βαλκάνια) αφενός δεν ξοδεύουν όπως οι Δυτικοευρωπαίοι, ενώ μένουν και λιγότερες ημέρες στη χώρα. Επισημαίνεται ότι άνω του 70% της συνολικής αύξησης σημειώθηκε στον σταθμό των Ευζώνων, ενώ ένα ακόμη αξιοσημείωτο και ενδεικτικό για το πόσο επηρέασαν οι πολιτικές εξελίξεις τον κλάδο αποτελεί το γεγονός ότι ενώ το πρώτο εξάμηνο παρουσιάζεται αύξηση 37% στον οδικό τουρισμό, τον Ιούλιο αντίθετα παρατηρείται μείωση 4%.

Πηγή: newmoney.gr

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Τέλη Μαρτίου σηκώνει αυλαία το 8ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών στο Βερολίνο

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Το 8ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών στο Βερολίνο «The Greek Film Festival in Berlin» θα σηκώσει αυλαία στον κινηματογράφο Babylon και θα διαρκέσει από τις 29/3 έως 2/4, έτοιμο να υποδεχτεί με ασφάλεια ξανά τους κινηματογραφιστές, τους καλεσμένους, τους σινεφίλ και τους αγαπημένους φίλους του στις σκοτεινές αίθουσες.

Ωριμότερο, ισχυρότερο, περνώντας σιγά σιγά τα όρια του Βερολίνου, ταξιδεύοντας σε άλλες γερμανικές πόλεις, το πρόγραμμα του φεστιβάλ προσανατολίζεται πλέον στην προώθηση και προβολή των πρωτοεμφανιζόμενων κινηματογραφιστών από την Ελλάδα στην Γερμανία.

Κωμωδία, σάτιρα ακόμη και στην πιο τραχιά της μορφή, dramedy, είναι είδη που συνθέτουν ένα σημαντικό μέρος του φετινού προγράμματος, στο οποίο κάνουν πρεμιέρα έξι διεθνείς, τρεις ευρωπαϊκές και δεκαοκτώ γερμανικές ταινίες.

Συνολικά τριανταπέντε ταινίες, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους, ειδικές προβολές θα απλωθούν στις πέντε ημέρες της διοργάνωσης με επαναλήψεις, ώστε να παρέχεται στο κοινό ευρύτερη δυνατότητα κράτησης θέσεων για τις προβολές.

Ταινία έναρξης του φεστιβάλ είναι η ταινία του Σωτήρη Γκορίτσα «Εκεί που Ζούμε», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Χρίστου Κυθρεώτη. Ο σκηνοθέτης θα δώσει το παρών στην προβολή και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Πριν την ταινία έναρξης, τον κόσμο θα υποδεχθεί ένα σύντομο solo show – έκπληξη που θα κλειδώσει την μουσική με την κωμωδία.

Ταινία Λήξης είναι το «Dodo» του Πάνου Χ. Κούτρα, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο περσινό φεστιβάλ Καννών και τώρα προβάλλεται στο Βερολίνο.

Στο διαγωνιστικό τμήμα «Emerging Greeks Competition» συμμετέχουν Έλληνες σκηνοθέτες με πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους.

Πρόκειται για πέντε ταινίες, από τις οποίες οι τέσσερις σε γερμανική πρεμιέρα- «Άκουσέ με» της Μαρίας Ντούζα, «Βlack Stone» του Σπύρου Ιακωβίδη, «Ησυχία 6-9» του Χρήστου Πασσαλή, «Μαγνητικά Πεδία» του Γιώργου Γούση και η ταινία «Με Αξιοπρέπεια» του Δημήτρη Κατσιμίρη, σε διεθνή πρεμιέρα.

Όλοι οι σκηνοθέτες θα είναι παρόντες για να συζητήσουν με το κοινό στο τέλος των προβολών.

Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ στην διεύθυνση thegreekfilmfestivalinberlin.com.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου αναγεννάται με πρότυπη αναδάσωση 15.000 φυτών

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περί τα 15.000 φυτά, σε μόλις δύο μήνες, φυτεύτηκαν προκειμένου να αναγεννηθεί ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου. Σε μία περιοχή που παρουσιάζει ήδη από την αρχαιότητα έντονη λατομική και οικιστική δραστηριότητα, εκτός από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1860, το δάσος κάηκε άλλες δύο φορές την τελευταία δεκαετία.

Η κλιματική κρίση και ο κίνδυνος της ερημοποίησης κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη για άμεση δράση.

Έτσι, το WWF Ελλάς με τη συνδρομή δεκάδων εθελοντών και με τη στήριξη του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη ανέλαβε την αναδάσωση σε μια δασική έκταση 200 στρεμμάτων πάνω από το χωριό του Αγίου Κωνσταντίνου χρησιμοποιώντας τις πλέον καινοτόμες πρακτικές, έτσι ώστε από κοινού η φύση και ο άνθρωπος να δώσουν και πάλι ζωή σε έναν από τους ομορφότερους τόπους του Λεκανοπεδίου.

Συγκεκριμένα, με αξιοσημείωτη ταχύτητα και αποδοτικότητα, φυτεύτηκαν 14 διαφορετικά είδη δέντρων και θάμνων, εκ των οποίων 70% ήταν πλατύφυλλα (ήμερη βελανιδιά, χνοώδης δρυς, χαρουπιά, κουτσουπιά, μελικουκιά, δάφνη, κά) και 30% κωνοφόρα (χαλέπιος πεύκη και κυπαρίσσι).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καινοτόμα προσέγγιση μίξης διαφορετικών ειδών αναμένεται να βελτιώσει τη βιοποικιλότητα στη συγκεκριμένη περιοχή και να συμβάλλει σημαντικά στην πυρανθεκτικότητα του νέου δάσους που θα προκύψει.

Για την πρότυπη αναδάσωση εκπονήθηκε μελέτη αναδάσωσης από το Δασαρχείο Λαυρίου που μαζί με τη συμμετοχή επιστημόνων από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων (ΙΜΔΟ).

Όπως εξηγούν ο ερευνητής Καρίτσος Γιώργος και ο δασολόγος Γιώργος Μάντακας εκ μέρους του ΙΜΔΟ, εφαρμόστηκε μια καινοτόμα προσέγγιση φύτευσης, με μίξη κωνοφόρων και πλατύφυλλων ειδών που προϋπήρχαν στην περιοχή (π.χ. βελανιδιές, χαρουπιές, κουτσουπιές).

Η ποικιλία/ μίξη των διαφορετικών αυτών ειδών αναμένεται να οδηγήσει όχι μόνο σε βελτίωση της βιοποικιλότητας και την ανάδειξη των αισθητικών λειτουργιών του νέου δάσους, αλλά και να καταστήσει το δάσος ανθεκτικότερο στη φωτιά, περιορίζοντας τόσο την ένταση, όσο και τη μετάδοση της.

Επιπλέον, μελετώνται διαφορετικές μέθοδοι φυτεύσεων και σπορών με σκοπό τη βελτίωση της βιωσιμότητας των φυτών, αλλά και της συντήρησης (ποτίσματα κά), και τελικά την εξοικονόμηση πόρων.

Σημειώνεται, ότι για την υλοποίηση της αναδάσωσης, πραγματοποιήθηκε ολοκληρωμένη εκπαίδευση των 300 εθελοντών από το επιστημονικό προσωπικό του WWF Ελλάς, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο, την επιτυχία των φυτεύσεων, και ενισχύοντας την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των εθελοντών.

Όπως υπογραμμίζει το WWF, η πρώτη φάση του έργου που αφορούσε τις φυτεύσεις ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Το επόμενο διάστημα θα υλοποιηθούν δράσεις συντήρησης των φυτών πάντα με τη βοήθεια των εθελοντών, οι οποίοι θα κληθούν την άνοιξη και το καλοκαίρι να βοηθήσουν στη διαμόρφωση των λάκκων, τη λίπανση, το βοτάνισμα και το πότισμα των φυτών.

Το έργο θα διαρκέσει για τα επόμενα τρία χρόνια, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των φυτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φωτορύπανση: Οι συνέπειες στους ζωντανούς οργανισμούς και το περιβάλλον

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ο αριθμός των ορατών αστεριών συνεχίζει να μειώνεται (κατά 6,5% στην Ευρώπη και 10,4% στη Β. Αμερική) λόγω της αυξανόμενης φωτορύπανσης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Γερμανικού Ερευνητικού Κέντρου Γεωεπιστημών του Πότσνταμ / Deutsches Geoforschungszentrum «GFZ»).

Εκτός όμως από αυτό υπάρχουν και αρνητικές επιπτώσεις στον ίδιο τον άνθρωπο, σε άλλους ζώντες οργανισμούς και στη φύση εν γένει.

Η φωτεινότητα του νυχτερινού ουρανού αλλοιώνεται σε μεγάλο βαθμό από κακώς σχεδιασμένες ή αναποτελεσματικές τεχνητές πηγές φωτός και βέβαια από την αλόγιστη χρήση τους.

Δύο από τις σημαντικότερες γερμανικές οικολογικές οργανώσεις τις περιγράφουν αναλυτικά -και επί τη βάσει σχετικών ερευνών του φημισμένου Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ – κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα των κινδύνων.

«Τα ζώα προσανατολίζονταν μόνο στο φεγγάρι και στα αστέρια για πολλά εκατομμύρια χρόνια. Εδώ και εκατό χρόνια, ωστόσο, η εκβιομηχάνιση και η τεχνολογία έκαναν τη νύχτα πιο φωτεινή. Αυτό έχει εκτεταμένες συνέπειες για την άγρια ζωή», τόνισε ο Ράινερ Μιχάλσκι, εμπειρογνώμονας της «Ομοσπονδίας Προστασίας της Φύσης Γερμανίας» (Naturschutzbund Deutschland/NABU) σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD.

«Η φυσική εναλλαγή ημέρας και νύχτας έχει οδηγήσει κατά τη διάρκεια της εξέλιξης σε ένα ευρύ φάσμα προσαρμογών στο ζωικό και φυτικό βασίλειο. Για παράδειγμα, υπάρχουν ημερόβια ζώα, και νυκτόβια ζώα, ενώ άλλα είναι δραστήρια κατά το λυκόφως.

Τα ημερόβια, όπως και οι άνθρωποι, χρησιμοποιούν το σκοτάδι της νύχτας για να ξεκουραστούν και να αναγεννηθούν. Ο αυξανόμενος νυχτερινός φωτισμός διαταράσσει το βιολογικό ρολόι των ανθρώπων και άλλων ζώντων οργανισμών (θηλαστικών ή νυκτόβιων εντόμων), καταστέλλει την παραγωγή της μελατονίνης, της «ορμόνης του ύπνου» και μπορεί να προκαλέσει διαταραχές ύπνου», σύμφωνα με την «Ομοσπονδία Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Φύσις Γερμανίας» (Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland / BUND).

Πιο συγκεκριμένα:

Οι τεχνητές πηγές φωτός διαταράσσουν τον προσανατολισμό των νυκτόβιων πτηνών. Για παράδειγμα, πολλά προσανατολίζονται προς τα φωτισμένα πολυώροφα κτίρια, πέφτουν πάνω τους τη νύχτα και πεθαίνουν βασανιστικά. Επηρεάζονται όμως και τα αποδημητικά πτηνά, διότι παρεκκλίνουν από τις συνηθισμένες διαδρομές τους, με αποτέλεσμα μερικές φορές να κάνουν μεγάλες παρακάμψεις. Επίσης, τα ωδικά πτηνά αλλάζουν το κελάιδισμά τους και την αναπαραγωγική τους συμπεριφορά τους. Τα αρσενικά ορισμένων ειδών αρχίζουν να κελαηδούν νωρίτερα το πρωί λόγω του νυχτερινού τεχνητού φωτός (π.χ. φωτισμός δρόμων) και τα θηλυκά, όπως η γαλαζοπαπαδίτσα (το στρουθιόμορφο πτηνό απαντά και στον ελλαδικό χώρο), αρχίζουν να αναπαράγονται νωρίτερα. Η πρόωρη ωοτοκία μπορεί όμως να καταστεί κρίσιμη για τους απογόνους της εάν η φάση της υψηλότερης απαίτησης τροφής δεν συμπίπτει με εκείνη της μέγιστης διαθεσιμότητας τροφής.

Τα νυχτόβια έντομα συνήθως προσανατολίζονται από το ασθενές φως των αστεριών. Οι λάμπες του δρόμου ή των πάρκων, οι προβολείς σε ανοικτούς αθλητικούς χώρους, ιδίως όταν δεν γίνονται αγώνες, ο ολονύκτιος φωτισμός σε κτίρια ή οι φωτεινές διαφημίσεις, ασκούν μεγάλη έλξη και τα παρασύρουν έξω από τα φυσικά τους ενδιαιτήματα. Δεν μπορούν ούτε να αναπαραχθούν ούτε να γεννήσουν αυγά ούτε να τραφούν βέβαια από τις λάμπες. Η χαμηλή φωτεινότητα του φεγγαριού – μόλις 0,002 έως 0,4 lux – είναι αρκετή για να αναζητήσουν τροφή και σύντροφο οι νυχτοπεταλούδες.

Ειδικά οι πηγές φωτός με υψηλή υπεριώδη ακτινοβολία προσελκύουν – και από μεγάλη απόσταση – πολλές νυχτοπεταλούδες και άλλα νυκτόβια έντομα, τα οποία πετούν κατευθείαν προς τις λάμπες και περιστρέφονται συνεχώς γύρω από αυτές παγιδευμένες. Στην περίπτωση των λαμπτήρων χωρίς περίβλημα, πολλά έντομα καίγονται πάνω τους.

Τα εξασθενημένα πέφτουν θύμα διαφόρων εντομοφάγων, όπως οι μυγαλές, οι σκαντζόχοιροι, οι φρύνοι, οι αράχνες ή τα πουλιά. Τα έντομα όμως είναι πραγματικοί “παρόχοι υπηρεσιών για τη φύση” και πολύ σημαντικά για τη χλωρίδα και την πανίδα για την επικονίαση των λουλουδιών ή ως τροφή των πτηνών. «Η φωτορύπανση είναι πιθανώς η κύρια αιτία εξαφάνισης των ειδών», τόνισε στο ARD ο Ράινερ Μιχάλσκι στο ARD.

– Επίσης, οι γέφυρες με έντονο φωτισμό μπορούν να γίνουν ανυπέρβλητα εμπόδια για τα ψάρια τη νύχτα. Τέτοιοι φραγμοί φωτός μπορούν, για παράδειγμα, να εμποδίσουν τη μετανάστευση ωοτοκίας ορισμένων ψαριών όπως τα χέλια.

– Επιπτώσεις όμως υπάρχουν και στα φυτά: Ο κύκλος ανάπτυξης των φυτών επηρεάζεται από το τεχνητό φως τη νύχτα. Για παράδειγμα, τα φυλλοβόλα δέντρα μπορούν να ρίξουν τα φύλλα τους αργότερα το φθινόπωρο, καθιστώντας τα πιο ευάλωτα σε ζημιές από τον παγετό.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Μπορεί όμως το σβήσιμο ορισμένων φώτων να έχει πραγματικά επίδραση στην άγρια ζωή γενικότερα;

«Ασφαλώς, ο φιλικός προς τη φύση φωτισμός είναι απαραίτητος. Το πρόβλημα των ολοένα και πιο φωτεινών πόλεων έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Αιτία είναι η εκτεταμένη χρήση της οικονομικότερης λάμπας χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης LED, η οποία αυξάνει σημαντικά την φωτεινότητα και προσελκύει πολλά έντομα και εκπέμπει περισσότερο – βλαβερό – μπλε φως. Ο φιλικός προς τη φύση φωτισμός είναι απαραίτητος. Το τεχνητό φως τη νύχτα πρέπει να εκπέμπει χαμηλό μπλε φως. Οι ζεστοί λευκοί λαμπτήρες είναι καλύτεροι. Τα σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας είναι μια ευκαιρία να βελτιώσουμε την οικολογική ισορροπία τη νύχτα. Αλλά το κρίσιμο ερώτημα είναι, πού χρειαζόμαστε πραγματικά φως και πού όχι», όπως είπε στο ARD ο Μιχάλσκι.

Τι μπορούμε να κάνουμε συνοπτικά κατά την BUND:

– Χρήση μόνο φιλικών προς τα έντομα πηγών φωτός ή όσο το δυνατόν με λιγότερο μπλε φως, συχνά φαίνονται μάλλον κιτρινωπές στα μάτια μας.

Αποφυγή άσκοπης διάχυσης φωτός χάρη στο σχήμα της λάμπας. Τοποθέτησή της όσο πιο χαμηλά γίνεται για να αποτρέπεται η ευρεία ακτινοβολία στο περιβάλλον

– Χρήση πλήρως κλειστών περιβλημάτων λαμπτήρων για την αποφυγή προσέγγισης των εντόμων

– Χρήση περιβλημάτων των οποίων οι επιφάνειες δεν θερμαίνονται περισσότερο από 60°C

– Τοποθέτηση χρονοδιακόπτη και ανιχνευτή κίνησης ώστε οι λάμπες να ανάβουν μόνο όταν χρειάζεται

Περιορισμός χρήσης του εξωτερικού φωτισμού, ειδικά κοντά σε ενδιαιτήματα πλούσια σε έντομα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με σχετικά αργούς ρυθμούς έγινε η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση το 2022

Published

on

Από

Ακόμη και τώρα, σε πολλά κράτη της ΕΕ, δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή στο δημόσιο δίκτυο φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που θα υποστηρίξει τις ανάγκες φόρτισής τους. Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Παρά τις προσπάθειες των αυτοκινητοβιομηχανιών και των κυβερνήσεων της ΕΕ, το 2022, μόλις το 12,1% των συνολικών πωλήσεων των καινούργιων αυτοκινήτων αντιστοιχούν σε ηλεκτρικά οχήματα.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ACEA, τα υβριδικά κατέλαβαν το 22,6% της συνολικής πίτας των πωλήσεων και τα οχήματα με βενζινοκινητήρα το 36,4%.

Εκτιμάται, ότι η περιορισμένη εμπορική απήχηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων οφείλεται κυρίως σε τρεις παράγοντες:

την υψηλή τιμή πώλησής τους, τις ελλείψεις στο δημόσιο δίκτυο φόρτισης και στην περιορισμένη αυτονομία των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ακόμη και τώρα, σε πολλά κράτη της ΕΕ, δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή στο δημόσιο δίκτυο φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που θα υποστηρίξει τις ανάγκες φόρτισης των αυτοκινήτων μηδενικών ρύπων, όταν ο οδηγός αποφασίσει να κάνει ένα μακρινό ταξίδι.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2022, οι ταξινομήσεις νέων ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία (BEV) αυξήθηκαν σε σχέση με το 2021, παρά τη συνολική πτώση της αγοράς αυτοκινήτων της ΕΕ. Το μερίδιο στη συνολική αγορά των BEV έφθασε στο 12,1%, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2021.

Το 2022 ήταν μια καλή χρονιά για τα υβριδικά αυτοκίνητα, τα οποία πέτυχαν μερίδιο αγοράς 22,6%.

Αντίθετα, οι παραδοσιακοί τύποι καυσίμων βενζίνης και ντίζελ συνέχισαν να χάνουν έδαφος. Όμως συνολικά ο όγκος των πωληθέντων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων που καταγράφηκε το 2022, είναι πάνω από το 50%, των συνολικών πωλήσεων στην ΕΕ.

Οι πωλήσεις βενζινοκίνητων αυτοκινήτων σημείωσαν αύξηση κατά 4,1% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Και οι τέσσερις βασικές αγορές συνέβαλαν σε αυτή τη βελτίωση, ιδίως η Ιταλία (+17,4%) και η Γαλλία (+3,5%). Παρ’ όλα αυτά, το μερίδιο αγοράς της βενζίνης μειώθηκε στο 32,5%, από 35,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2021.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Αντίθετα, το ντίζελ κατέγραψε μικρή πτώση τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους (-0,4%), ενώ το μερίδιο αγοράς του μειώθηκε στο 14,4%, έναντι 16,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Ως αποτέλεσμα, οι εγγραφές των αυτοκίνητων ντίζελ για ολόκληρο το περασμένο έτος μειώθηκαν κατά 19,7% σε 1,5 εκατ. μονάδες, με μερίδιο αγοράς 16,4% – 3,1 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από το 2021.

Από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, οι ταξινομήσεις στην ΕΕ νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρία αυξήθηκαν κατά 31,6% στις 406.890 μονάδες, καθώς οι περισσότερες αγορές της περιοχής κατέγραψαν ανάπτυξη.

Η Γερμανία πρωτοστάτησε με 198.293 μονάδες και αύξηση 66,1%, ακολουθούμενη από τη Γαλλία όπου υπήρξε αύξηση κατά 12,6%, στις 62.155 μονάδες.

Μετά από ένα αδύναμο τρίτο τρίμηνο, οι πωλήσεις plug-in υβριδικών αυτοκινήτων στην ΕΕ σημείωσαν ισχυρή άνοδο (+29,5%) το τελευταίο τρίμηνο του 2022, καθώς ενισχύθηκαν από την αύξηση κατά 73,5% στη Γερμανία, η οποία από μόνη της αντιπροσώπευε περισσότερες από τις μισές ταξινομήσεις της ΕΕ σε αυτή την κατηγορία. Αυτό βοήθησε το συνολικό αποτέλεσμα να κινηθεί σε θετικό έδαφος, με αύξηση 1,2%.

Τα υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα (HEV) που ταξινομήθηκαν στην ΕΕ από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, ανήλθαν συνολικά σε 545.316 μονάδες (αύξηση 22,2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021), καθιστώντας τα τον δεύτερο τύπο καυσίμου με τις περισσότερες πωλήσεις.

Αυτό οδήγησε σε συνολική αύξηση 8,6% σε όλη τη διάρκεια του έτους και μερίδιο αγοράς 22,6%.

Η αγορά της ΕΕ για οχήματα φυσικού αερίου (NGV) παρουσίασε σημαντική πτώση κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022 (-56,6%), καθώς οι πωλήσεις στην Ιταλία – η μεγαλύτερη αγορά της περιοχής για αυτόν τον τύπο καυσίμου – σημείωσαν βουτιά κατά 71,3%. Τα οχήματα με υγραέριο, από την άλλη πλευρά, αυξήθηκαν κατά 16,7% από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

Τα οχήματα εναλλακτικής ισχύος (APV) αντιπροσώπευαν περισσότερο από το μισό (53,1%) της αγοράς αυτοκινήτων της ΕΕ κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, με περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια αυτοκίνητα ταξινομημένα συνολικά.

Σε τριμηνιαία βάση, αυτή είναι η πρώτη φορά που τα APV ξεπερνούν τους παραδοσιακούς τύπους καυσίμου βενζίνης και ντίζελ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρότυπα εκπομπών ρύπων Euro 7 αλλάζουν τα πλάνα των κατασκευαστών αυτοκινήτων

Published

on

Από

Πολλοί κατασκευαστές έχουν αποφασίσει να κλείσουν τα τμήματα ανάπτυξης κινητήρων εσωτερικής καύσης, ώστε να επικεντρωθούν στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων. Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Τα πρότυπα εκπομπών ρύπων Euro 7 δεν θέτουν αυστηρότερα όρια μόνο στις εκπομπές CO2, αλλά αναλύουν και μία σειρά από άλλα δεδομένα, όπως για παράδειγμα τη σκόνη κατά την τριβή των φρένων ή τις απώλειες γόμας από την τριβή των ελαστικών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να επιβάλει πλήρη απαγόρευση στην πώληση αυτοκινήτων και φορτηγών εσωτερικής καύσης από το 2035.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι στις αντιπροσωπείες δεν θα υπάρχουν αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης για αγορά. Όλα τα καινούργια οχήματα στην Ευρώπη πρέπει να εκπέμπουν εντελώς μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Ωστόσο, θα συνεχίσουν να επιτρέπονται οι πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης, ενώ όλα τα αυτοκίνητα που μέχρι εκείνη τη στιγμή κυκλοφορούν θα μπορούν να συνεχίσουν να κυκλοφορούν κανονικά, αν και το κόστος λειτουργίας τους αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

Πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της πώλησης αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης, η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου πρέπει να αντιμετωπίσει περαιτέρω περιορισμούς, που εντάσσονται στο πλαίσιο του πακέτου «Fit for 55».

Πρόκειται για τον ενδιάμεσο στόχο μείωσης κατά 55% των εκπομπών CO2 από τα επιβατικά αυτοκίνητα και κατά 50% από τα επαγγελματικά οχήματα το 2030 σε σχέση με το 2021.

Ακόμη και νωρίτερα, από το 2025, το Euro 7 θα έχει εφαρμογή και πέρα των ειδικών ορίων εκπομπών οξειδίων του αζώτου εισάγει για πρώτη φορά πολλές πρόσθετες προϋποθέσεις που σχετίζονται με τις εκπομπές σωματιδίων, την παρακολούθηση εκπομπών ή ακόμη και την ειδοποίηση του κατασκευαστή για πιθανές υπερβάσεις και αστοχίες.

Όλα αυτά ανεβάζουν το κόστος παραγωγής των αυτοκινήτων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Morgan Stanley, το κόστος για την αντιμετώπιση των εκπομπών ρύπων στα μοντέλα που φέρουν κινητήρες εσωτερικής καύσης θα ανέβει σε τέτοιο βαθμό, που θα εξαντλήσει τα κονδύλια για την ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Για να μειώσουν οι κατασκευαστές τις εκπομπές ρύπων χρησιμοποιούν προηγμένες τεχνολογίες, με τη μορφή φίλτρων σωματιδίων, καταλυτικών αντιδραστήρων, συστημάτων ανακύκλωσης καυσαερίων, αντιδραστήρων τριών λειτουργιών, ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου και άλλες τεχνολογίες.

Οι λύσεις που χρησιμοποιούν είναι αποτελεσματικές και οι εκπομπές ρύπων επιβατικών αυτοκινήτων έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την JATO Dynamics, ο μέσος όρος των εκπομπών ρύπων σε εκθεσιακούς χώρους σε 21 ευρωπαϊκές χώρες μειώθηκε από 120 γρ/χλμ το 2015 σε 106,7 γρ/χλμ το 2020.

Ο χαμηλότερος μέσος όρος επιτεύχθηκε από αυτοκίνητα που πωλήθηκαν στην Ολλανδία (83,1 γρ/χλμ), τη Δανία (90,1 γρ./χλμ.), την Πορτογαλία (90,8 γρ./χλμ.) και τη Σουηδία (93,3 γρ./χλμ.).

Το 2021, το νέο αυξημένο όριο εκπομπών CO2 που καθορίστηκε στην ΕΕ ήταν ήδη 95 γρ/χλ.

Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί κατασκευαστές ήδη έχουν αποφασίσει να κλείσουν τα τμήματα ανάπτυξης κινητήρων εσωτερικής καύσης, να αποσύρουν στο άμεσο μέλλον τα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης και να επικεντρωθούν στην παραγωγή μόνο ηλεκτρικών οχημάτων.

Τέλος, οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν κάθε είδους μέτρα για να μειώσουν τα επίπεδα εκπομπών ρύπων, από τη μείωση του μεγέθους των κινητήρων εσωτερικής καύσης έως τη μείωση του βάρους του οχήματος, ενώ οι σχεδιαστές αυτοκινήτων πρέπει να εξισορροπήσουν τις απαιτήσεις προστασίας του περιβάλλοντος, ασφάλειας, δομικής αντοχής και σχεδίασης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακαλύφθηκε ένα τελείως νέο είδος άμορφου πάγου με πυκνότητα σχεδόν όση και του νερού

Published

on

Από

Άμορφος πάγος μέσης πυκνότητας. Πηγή φωτογραφίας: Christoph Salzmann

Επιστήμονες στη Βρετανία ανακάλυψαν μια νέα μορφή «εξωτικού» πάγου, που μοιάζει σε πυκνότητα και μοριακή δομή με το υγρό νερό περισσότερο από κάθε άλλο γνωστό τύπο πάγου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση του νερού και των πολλών «ανωμαλιών» του.

Επιπλέον, το νέο είδος πάγου είναι πιθανό ότι υπάρχει σε μακρινούς παγωμένους δορυφόρους του ηλιακού μας συστήματος, όπως ο Γανυμήδης και η Ευρώπη.

Ο άγνωστος έως τώρα πάγος είναι άμορφος, δηλαδή τα μόριά του δεν έχουν οργανωμένη κρυσταλλική μορφή όπως του συνηθισμένου πάγου.

Ο άμορφος πάγος, αν και σπάνιος στη Γη, είναι η βασική μορφή πάγου στο διάστημα, επειδή λόγω του ψυχρότερου περιβάλλοντος εκεί ο πάγος δεν διαθέτει αρκετή θερμική ενέργεια για να σχηματίσει κρυστάλλους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) και του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τους καθηγητές Χημείας Κρίστοφ Σάλτσμαν και Άγγελο Μιχαηλίδη, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», ονόμασαν τον νέο πάγο «μέσης πυκνότητας άμορφο πάγο» (MDA) και διαπίστωσαν ότι, αντίθετα με τους άλλους γνωστούς πάγους, έχει περίπου την ίδια πυκνότητα με το υγρό νερό.

Η πυκνότητα του είναι 1,06 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό, ενώ το νερό έχει πυκνότητα 1 γραμμάριο ανά κ.ε.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο πάγος MDA, που μοιάζει με λεπτή λευκή σκόνη, μπορεί να υπάρχει μέσα σε παγωμένα φεγγάρια του Δία και του Κρόνου. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι όταν ο εν λόγω πάγος θερμαίνεται και κρυσταλλοποιείται, απελευθερώνει πολύ μεγάλες ποσότητες θερμότητας, κάτι που θα μπορούσε να πυροδοτεί τεκτονικές κινήσεις και παγο-σεισμούς στους παγωμένους δορυφόρους.

Ο δρ Σάλτσμαν δήλωσε ότι «το νερό αποτελεί το θεμέλιο όλης της ζωής. Η ύπαρξή μας εξαρτάται από αυτό, εκτοξεύουμε διαστημικές αποστολές σε αναζήτησή του, παρόλα αυτά από επιστημονική άποψη η κατανόησή μας γι’ αυτό είναι περιορισμένη.

Γνωρίζουμε 20 κρυσταλλικές μορφές πάγου, όμως μόνο δύο βασικοί τύποι άμορφου πάγου είχαν ανακαλυφθεί προηγουμένως, ένας υψηλής και ένας χαμηλής πυκνότητας.

Ανάμεσά τους υπήρχε ένα τεράστιο κενό πυκνότητας και έως τώρα γινόταν αποδεκτό ότι δεν υπάρχει κάποια ενδιάμεση μορφή. Η μελέτη μας δείχνει ότι ο άμορφος πάγος μέσης πυκνότητας έρχεται να καλύψει ακριβώς αυτό το κενό πυκνότητας».

Το νερό έχει πολλές… παραξενιές και ανωμαλίες που έχουν προβληματίσει τους επιστήμονες εδώ και καιρό.

Κανονικά, όταν παγώνει, αποκτά κρυσταλλική δομή, καθώς τα μόριά του διατάσσονται σε εξάγωνα, δημιουργώντας έτσι τον στερεό πάγο. Όμως ο πάγος είναι λιγότερο πυκνός από ό,τι το υγρό νερό, μια ασυνήθιστη ιδιότητα για κρύσταλλα.

Το νερό έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητά του στους 4 βαθμούς Κελσίου και γίνεται λιγότερο πυκνό όσο παγώνει, εξ ου και ο πάγος επιπλέει.

Επίσης όσο συμπιέζεται το υγρό νερό, τόσο η συμπίεσή του γίνεται ευκολότερη, αντίθετα με αυτό που συμβαίνει στις περισσότερες άλλες ουσίες.

Ο άμορφος πάγος χαμηλής πυκνότητας ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1930, όταν οι επιστήμονες συμπίεσαν υδρατμούς πάνω σε μια μεταλλική επιφάνεια που είχε ψυχθεί στους -110 βαθμούς Κελσίου.

Ο άμορφος πάγος υψηλής πυκνότητας ανακαλύφθηκε στη δεκαετία του 1980, όταν κανονικός πάγος συμπιέστηκε στους σχεδόν -200 βαθμούς Κελσίου.

Ο νέος πάγος μέσης πυκνότητας ανακαλύφθηκε όταν κανονικός πάγος με εξαγωνική κρυσταλλική μορφή κονιορτοποιήθηκε και ψύχθηκε έως τους -196 βαθμούς μέσα σε ένα δοχείο με μεταλλικά σφαιρίδια.

Κάποια στιγμή ο νέος πάγος MDA εμφανίστηκε ως κόκκοι κολλημένοι πάνω στις μεταλλικές μπάλες.

Η μοριακή δομή του είναι χαοτική, μοιάζοντας με εκείνη του γυαλιού. Όταν ο εν λόγω άμορφος πάγος θερμαίνεται στους -120 βαθμούς Κελσίου, τότε γίνεται ξανά κρυσταλλικός και απελευθερώνει πολλή θερμότητα.

Στη Γη γενικότερα ο άμορφος πάγος θεωρείται ότι υπάρχει μόνο στα ανώτερα και πιο ψυχρά στρώματα της ατμόσφαιρας. Στο διάστημα ο άμορφος πάγος αφθονεί.

Οι κομήτες π.χ. ουσιαστικά είναι μεγάλα κομμάτια άμορφου πάγου χαμηλής πυκνότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24
Advertisement
ΓΕΡΜΑΝΙΑ12 ώρες ago

Τέλη Μαρτίου σηκώνει αυλαία το 8ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών στο Βερολίνο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ14 ώρες ago

Οι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν πολλές χειρονομίες των πιθήκων

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ18 ώρες ago

Έρευνα: Λιγότερο βίαιοι είναι όσοι παίρνουν φάρμακα β-αποκλειστές

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ19 ώρες ago

Πώς να απομακρύνουμε χωρίς πρόβλημα τον πάγο από τα τζάμια του αυτοκινήτου μας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ21 ώρες ago

Ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου αναγεννάται με πρότυπη αναδάσωση 15.000 φυτών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Φωτορύπανση: Οι συνέπειες στους ζωντανούς οργανισμούς και το περιβάλλον

ΥΓΕΙΑ2 ημέρες ago

Επιδράσεις του ψύχους στο καρδιαγγειακό: Τι προσέχουμε για να μην μας προδώσει η καρδιά μας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Με σχετικά αργούς ρυθμούς έγινε η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση το 2022

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

Νέα “έξυπνη” εφαρμογή κινητού αναγνωρίζει σε πραγματικό χρόνο τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Σαντορίνη: Το εκκλησάκι του Αγίου Στυλιανού και η πορεία του στο χρόνο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Σπουδές στη Γερμανία: Σε ποιες πόλεις δεν θα ξοδέψετε μία περιουσία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Οι πόλεις με το περισσότερο μποτιλιάρισμα στη Γερμανία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γνωρίστε την Γερμανία: Αυτό είναι το κάστρο που “πρωταγωνίστησε” σε ταινία της Walt Disney

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε πριν μετακομίσετε στην Γερμανία

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Το Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο του Ντύσσελντορφ έκοψε Βασιλόπιτα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Οι ωραιότερες γερμανικές πόλεις για χειμερινές αποδράσεις

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Η Ελληνόγλωσσή εκπαίδευση στην Γερμανία εκπέμπει SOS

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Οι δέκα πόλεις με τη χειρότερη ποιότητα αέρα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ3 εβδομάδες ago

Αυστρία: Απευθείας πτήσεις σε 21 ελληνικούς προορισμούς από τον Μάρτιο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες ago

Επιστήμονες στη Γερμανία με επικεφαλής έναν Έλληνα δημιούργησαν το ταχύτερο ηλεκτρονικό σήμα

Advertisement Europolitis
Advertisement