Connect with us

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δοξολογία για την Εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου στο Αννόβερο (pics)

Published

on

Την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015 τελέσθηκε η Δοξολογία για την 28η Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών Αννοβέρου, παρουσία του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αννοβέρου, εκπροσώπων των Ομογενειακών Φορέων.

Με τις σημαίες τους ήταν παρόντα και τα ελληνικά σχολεία συνοδεύομενα από τους εκπαιδευτικούς τους.  Καταλλήλως μίλησε ο π. Γεράσιμος. Την ομιλία μπορείτε να δείτε στο τέλος αυτής της ανάρτησης, μετά τις φωτογραφίες.

Την προηγούμενη μέρα, Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015, στο Ενοριακό Κέντρο πραγματοποιηθηκε εορταστική εκδήλωση από την Ελληνική Κοινότητα όπου μεταξύ άλλων το χορευτικό της παρουσία σε χορούς απ’  όλη την Ελλάδα. Παρών στην εκδήλωση ήταν ο Γενικός Πρόξενος Αμβούργου κ. Γεώργιος Αρναούτης.

Η ομιλία του π.Γεράσιμου

Έχουν περάσει μόνο εβδομήντα πέντε χρόνια από το παλλαϊκό  ΟΧΙ στις απαιτήσεις του φασιστικού άξονα Βερολίνου-Ρώμης. Μετά την ιταμή πρόκληση που δέχτηκε η Ελλάδα τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 από την Ιταλία, όταν ο ιταλός πρεσβευτής στην Ελλάδα επέδωσε στον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Ιωάννη Μεταξά τελεσίγραφο, με το οποίο ο Μουσολίνι, ηγέτης της Ιταλίας, ζητούσε ουσιαστικά την κατοχή ορισμένων περιοχών της Ελλάδας. Το πλήρωσε βέβαια ακριβά η Ελλάδα αυτό το ΟΧΙ, όμως μετά από πέντε χρόνια ο ελληνικός λαός είδε να καρποφορούν οι αγώνες του, καθώς ο άνεμος της πολυπόθητης ελευθερίας άρχισε να πνέει απ’  άκρου σ’ άκρο στην Ελλάδα.

Τις ιστορικές αυτές στιγμές της ελεύθερης πλέον Ελλάδας ήρθε να αμαυρώσει ο καταραμένος εμφύλιος πόλεμος, αποτέλεσμα του οποίου ήταν να στραφεί ο γονιός εναντίον του παιδιού και αντίστροφα, αδελφός εναντίον αδελφού, φίλος εναντίον φίλου, γνωστός εναντίον γνωστού, έλληνας εναντίον έλληνα!

Οι πληγές του πολέμου σχετικά νωρίς άρχισαν να επουλώνονται και ο λαός έβρισκε σιγά-σιγά το βηματισμό του και πάλι προς την ομαλή πορεία που είχε ανακτήσει η Ελλάδα. Και ενώ δεν είχαν συμπληρωθεί καλά-καλά δύο δεκαετίες, σύννεφα σκλαβιάς ξανασκέπασαν και πάλι την Ελλάδα, με την ξενοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών, την οποία ο ελληνικός λαός με την αντίστασή του και τους αγώνες του κατάφερε να την κάνει παρελθόν και να ανοίξει για άλλη μια φορά καινούργια σελίδα στην ιστορία του με την μεταπολίτευση.

Τη νέα αυτή περίοδο της μεταπολίτευσης τα πάντα φαινόντουσαν ότι είχαν αλλάξει. Είχε αποκατασταθεί η ειρήνη, η ομαλότητα, η ελευθερία, η δημοκρατία. Ο λαός πλέον ελεύθερα εξέφραζε την βούλησή του με τις εκλογές, επιλέγοντας αυτούς που ήθελε να τον κυβερνήσουν.

Όμως και αυτή την περίοδο που παρά τις παθογένειές της είχε και τα θετικά της σε τομείς προόδου και ανάπτυξης, ήρθε να ανακόψει η οικονομική κρίση, την οποία μέχρι σήμερα ζούμε και όπως φαίνεται βαίνει ολοένα αυξανόμενη. Ο ελληνικός λαός ανά την οικουμένη παρακολουθεί τις εξελίξεις μη μπορώντας να αντιδράσει.

Συνειδητοποίησε βέβαια ο λαός, από την πρώτη στιγμή της κρίσης ότι, όλοι αυτοί  που τους είχε κάνει ινδάλματα και τους είχε τιμήσει με την ψήφο του για να τον κυβερνήσουν, είχαν βάλει και αυτοί το “χεράκι” τους στην δημιουργία αυτής της κρίσης. Συνειδητοποίησε βέβαια και τις δικές του ευθύνες. Παρ’ ότι ωμή, χυδαία, και προκλητική η δήλωση ότι, “μαζί τα φάγαμε”, εν τούτοις παρά την ενόχληση, εκτιμώντας την συμπεριφορά του έναντι του ελληνικού κράτους ο καθένας μας, πιθανόν να ανακάλυψε αναλογικά και δικές του ευθύνες για την κατάντια της πατρίδας μας. Άλλωστε εμείς ήμασταν εκείνοι που θεοποιήσαμε τους πολιτικούς σε τέτοιο σημείο μάλιστα, που η πολιτική “ποδοσφαιροποιήθηκε” και οι πολίτες “οπαδοποιήθηκαν”. Όλη αυτή η κατάσταση μας οδήγησε στην κατρακύλα, σ’  ένα ολισθηρό και επικίνδυνο κατήφορο.

Σε αυτή την φάση εμφανίστηκαν διάφοροι οργανισμοί και συμμαχίες στις οποίες ως χώρα ανήκουμε και δήλωσαν πρόθυμοι να μας βοηθήσουν, για να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση. Ξεγελασμένοι δεχτήκαμε. Δεν θυμηθήκαμε τα λόγια του Χριστού: “Οίδατε ότι οι άρχοντες των εθνών καταδυναστεύουσιν αυτών και οι μεγάλοι κατεξουσιάζουσιν αυτών”.[1] (Ξέρετε ότι οι ηγέτες των εθνών ασκούν απόλυτη εξουσία πάνω τους και οι άρχοντες τα καταδυναστεύουν). Κι έτσι μας προέκυψαν Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα γαμψόνυχα και κοφτερόραμφα αρπαχτικά έτοιμα να κατακρεουργήσουν σάρκες και να πιουν το αίμα του ελληνικού λαού έναντι “πινακίου φακής”.

Έχουν μετατρέψει μια ολόκληρη χώρα με τον λαό της σε πειραματόζωο. Ομολογούν οι ίδιοι δημοσίως ότι τα μέτρα που εφαρμόζουν είναι αναποτελεσματικά και όμως συνεχίζουν. Δημιουργεί υποψίες αυτή η στάση ή μάλλον δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις. Ο επικεφαλής των οικονομολόγων, αυτών δηλαδή που επεξεργάζονται και προτείνουν τα μέτρα που επιβάλλει το Δ.Ν.Τ. κύριος Ολιβιέ Μπλανσάρ ομολόγησε πριν από ένα ακριβώς χρόνο, στη σύνοδο του Ταμείου στο Τόκιο, ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται στην Ελλάδα είναι λάθος, όμως κανένας δεν έδωσε σημασία.

Περιφρονούν και γελοιοποιούν το λαό μας αποδίδοντας του αφειδώς χαρακτηρισμούς υπερβολικούς ή άσχετους με την πραγματικότητα. Προσπαθούν να μας παρουσιάσουν όλους τους έλληνες τεμπέληδες και ρέχτες της απάτης, παραμερίζοντας και αποσιωπώντας γεγονότα που αποδεικνύουν ότι, στο βωμό του κέρδους απάτες και ατασθαλίες γίνονται και στα “καλύτερα σπίτια”, μη εξαιρουμένων και των δικών τους.

Δεν φτάνει που εξαθλιώνουν το λαό, προσπαθούν να μειώσουν και την εθνική κυριαρχία της πατρίδας μας.

Η Ενωμένη Ευρώπη που ξεκίνησε ως Ευρώπη των λαών, έχει μετατραπεί σε Ευρώπη των κερδών, των μονοπωλίων και της πολεμικής βιομηχανίας και παρακολουθεί με μοναδικό ενδιαφέρον την αύξηση των κερδών κάποιων λίγων, κέρδη τα οποία προέρχονται κυρίως από πολεμικές επιχειρήσεις ανά την υφήλιο.

Αγαπητοί μου αδελφοί, σχεδόν όλοι οι λαοί σήμερα ταλαιπωρούνται. Το πέπλο της δυστυχίας απλώνεται πάνω απ’ όλη την ανθρωπότητα. Πόλεμοι, θάνατος, ξεριζωμός. Ζούμε πολύ έντονα τις μετακινήσεις των προσφύγων, επειδή γίνονται στις περιοχές που κατοικούμε, παρόμοια δράματα και χειρότερα όμως διαδραματίζονται και σε άλλες περιοχές του πλανήτη μας. Τα πληθυσμιακά δεδομένα αλλάζουν παντού, αλλάζουν και στην Ευρώπη. Η καθημερινότητα μεταβάλλεται με ρυθμούς ριπών πυροβόλου. Το σήμερα διαφοροποιείται σε σχέση με το αύριο και απέχει πολύ από το χθες.

Μέσα σε αυτή την καταχνιά που ζούμε οφείλουμε να μείνουμε ενωμένοι. Όταν κάποιος βρεθεί σε αδιέξοδο ψάχνει για διεξόδους. Όσο παραμένουμε μουδιασμένοι παρατηρητές δεν θα αλλάξει τίποτα. Τα πράγματα δεν γίνονται από μόνα τους. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με κανένα. Ούτε βέβαια μας φταίνε οι γερμανοί ή οι βέλγοι ή οι ολλανδοί. Ιδιαίτερα με τους γερμανούς, εμείς εδώ αναπνέουμε τον ίδιο αέρα, μοιραζόμαστε την ίδια γη, ζούμε μαζί. Είναι οι συνάδελφοί μας στη δουλειά, οι φίλοι μας, οι γείτονες μας, οι συγγενείς μας σε κάποιες περιπτώσεις. Μην αφήνουμε να σπέρνουν κάποιοι ζιζάνια μεταξύ των ανθρώπων, μεταξύ των λαών. Δεν φταίνε οι λαοί, δεν φταίνε οι απλοί άνθρωποι. Φταίνε αυτοί που είναι ή τουλάχιστον νομίζουν πως είναι άρχοντες και ηγέτες μας. Φταίνε αυτοί που μεθυσμένοι από την εξουσία δεν κάνουν τίποτ’  άλλο από το να κουνούν το δάχτυλο στους αδυνάτους. Φταίνε αυτοί που καταδυναστεύουν στο όνομα του κάθε συμφέροντος. Αυτοί είναι που κουνούν και σ’ εμάς το δάχτυλο και μας αντιμετωπίζουν ως ανθρώπους δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Όμως, σάμπως με τον ίδιο τρόπο δεν συμπεριφέρονται και στους λαούς τους;

Δεν πρέπει να δεχόμαστε ούτε από άλλους, ούτε από εμάς να κατηγορείται ο λαός μας. Τον μέμφονται κάποιοι για τις επιλογές του. Αναφαίρετο δικαίωμά του είναι να επιλέγει ελεύθερα. Δεν φταίει η ελεύθερη επιλογή όταν δεν είναι σωστή, φταίνε αυτοί που άλλα λένε και άλλα κάνουν με αποτέλεσμα να ξεγελούν και το φαινόμενο αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι παγκόσμιο.

Ο λαός μας έχει περηφάνια και λεβεντιά, έχει στην καρδιά του, στην ψυχή του φιλότιμο και πείσμα. Είναι επαναστάτης λαός ο ελληνικός λαός. Στην παρούσα συγκυρία κάποιοι νομίζουν ότι ο λαός αυτός βρίσκεται σε νάρκη. Κάνουν όμως λάθος. Πολλοί πιστεύουν πως ο πόλεμος και η επανάσταση  γίνονται με την οικονομία. Όχι λοιπόν, οι πόλεμοι και οι επαναστάσεις γίνονται με τον πολιτισμό. Και να είναι σίγουροι όλοι, πως η Ελλάδα θα κάνει κάποια στιγμή την επανάστασή της. Οι έλληνες με την χάρη και βοήθεια του Θεού και την Αγία Σκέπη της Παναγίας μας θα επαναστατήσουν και πάλι με εκρήξεις πολιτισμού. Και όπως με την πολιτιστική τους επανάσταση κέρδισαν παλαιότερα την Ήπειρό μας και της έδωσαν όνομα και την είπαν Ευρώπη, έτσι και τούτη τη φορά, με την πολιτιστική επανάσταση θα νοηματοδοτήσουν τη ζωή και το μέλλον της επαναφέροντας την στις ράγες της ανθρωπιάς, της χαράς και της δημιουργίας. Το οφείλουμε άλλωστε στους προγόνους μας ήρωες, την μνήμη των οποίων σήμερα τιμούμε και γιορτάζουμε. Το ΟΧΙ είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα της ενότητας και αποφασιστικότητας των ελλήνων. Δεν αποτελεί απλά ένα μεγάλο σταθμό της ελληνικής ιστορίας. Είναι το σύμβολο της αιώνιας πάλης του δικαίου με το άδικο.
Ζήτω η Ελλάδα! Ζήτω η Ελευθερία! Ζήτω η δημιουργία! Ζήτω ο άνθρωπος!

Πηγή: Ενορία Τριών Ιεραρχών

DSC05348 DSC05349 DSC05350 DSC05351 DSC05352 DSC05355 IMG_5306 IMG_5309 IMG_5314 IMG_5328 IMG_5331 IMG_5362

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Ανασκάπτοντας την κρυμμένη σοφία της Ελληνικής Γλώσσας» στην Ελληνική Κοινότητα Έρλαγκεν

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Ελληνική Κοινότητα Έρλαγκεν

Ημερίδα με θέμα «Ανασκάπτοντας την κρυμμένη σοφία της Ελληνικής Γλώσσας» συνδιοργανώνουν η Ελληνική Κοινότητα Έρλαγκεν και το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας Νυρεμβέργης, την Κυριακή 23 Ιουνίου 2024 και ώρα έναρξης 11:30 π.μ.

Ομιλήτριες στην εκδήλωση θα είναι η κ. Πελαγία Μπαϊτάση, MSc και η κ. Θωμαή Βλάχου ενώ οι θεματικές ενότητες της ημερίδας είναι οι εξής:

«Ελληνικό Αλφάβητο: Η αρχή των πάντων» και «Ελληνική Γλώσσα: Η διαχρονική της αξία στο παγκόσμιο γίγνεσθαι».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας Ερλάνγκεν, Fließbach Str 23, 91052 Erlangen, tel. 09131/22294.

Πηγή φωτογραφίας: Ελληνική Κοινότητα Έρλαγκεν

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ημέρα Υγείας: Εκδήλωση με θέμα τις Διαδεδομένες Ασθένειες στο Βερολίνο

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Σύλλογος Ελλήνων Ιατρών Βερολίνου και Βρανδεμβούργου

Ο Σύλλογος Ελλήνων Ιατρών Βερολίνου και Βρανδεμβούργου, με αφορμή την Ημέρα Υγείας, διοργανώνει και μας προσκαλεί σε εκδήλωση με θέμα “Διαδεδομένες Ασθένειες: Πρόληψη, Θεραπεία και Τεχνολογικές Καινοτομίες”.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιουλίου, και ώρα από 12:00 έως 16:00, στον χώρο της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου, Hellenische Gemeinde zu Berlin e.V., Mittelstr. 33, 12167 Berlin-Steglitz.

Στις εργασίες της εκδήλωσης θα παρακολουθήσουμε παρουσιάσεις από κορυφαίους Έλληνες ιατρούς της πόλης του Βερολίνου. Θα αναλύσουν τις πιο συχνές και σοβαρές ασθένειες, όπως κατάθλιψη, διαβήτης, πόνοι στη μέση και στα γόνατα, και θα μας ενημερώσουν για τις τελευταίες καινοτομίες στην πρόληψη και θεραπεία τους. Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να μάθουμε για τη ρομποτική χειρουργική, μια πρωτοποριακή τεχνολογία που αλλάζει την ιατρική.

“Ελάτε να μάθετε από τους ειδικούς, να λύσετε απορίες και να ενημερωθείτε για σύγχρονες λύσεις στην υγεία”, σημειώνουν στην πρόσκλησή τους οι διοργανωτές.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Marinos-Damianos Botsinis, Oberarzt für Allgemein- und Viszeralchirurgie in DRK Kliniken Berlin Westend

"Ρομποτική Χειρουργική: Η Επιστήμη ως Από Μηχανής Θεός - Καινοτομίες και Εφαρμογές στη Σύγχρονη Ιατρική"

Eleni Kapogianni, Fachärztin für Oralchirurgie

"Σύγχρονες Προσεγγίσεις στην Οδοντιατρική Υγεία: Πρόληψη και Θεραπεία Κοινών Προβλημάτων"

Dr. Alexandros Konstantinidis MBA, Oberarzt Vivantes Klinikum Am Urban Klinik für Unfallchirurgie und Orthopädie

"Προβλήματα Γονάτου: Χρόνιοι Πόνοι και Σύγχρονες Θεραπευτικές Προσεγγίσεις"

Dr. med. Vasileios Ntoukas, Facharzt für Neurochirurgie, Leitender Arzt und Leiter der Wirbelsäulenchirurgie, Klinik für Orthopädie und Unfallchirurgie, Vivantes Klinikum am Urban

"Πόνοι στην Πλάτη: Αίτια, Πρόληψη και Νέες Θεραπευτικές Λύσεις"

Dr. med. Nikolaos Rigas, Facharzt für Neurologie, Psychiatrie, Psychotherapie, Kinder- und Jugendpsychiatrie in Berlin

"Κατάθλιψη: Αναγνώριση, Διαχείριση και Θεραπεία"

Irini Stamcou, Fachärztin für Innere Medizin in Berlin

"Διαβήτης: Νέες Εξελίξεις και Ο ρόλος της Διατροφής στην Πρόληψη και Διαχείριση"


Οι ομιλητές θα μοιραστούν τις γνώσεις και την εμπειρία τους, προσφέροντας στους παρευρισκόμενους πολύτιμες πληροφορίες και απαντήσεις σε ερωτήσεις που απασχολούν.

Δηλώστε συμμετοχή στην εκδήλωση, έως 10 Ιουλίου, μέσω της φόρμας: https://forms.gle/Ty3zfBChbm6zTVrE7.

Πηγή φωτογραφίας: Σύλλογος Ελλήνων Ιατρών Βερολίνου και Βρανδεμβούργου

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Legends 2004: Συνέντευξη τύπου στο Έσσεν ενόψει του μεγάλου παιχνιδιού στις 11 Ιουλίου

Published

on

Από

Photo credits: Legends 2004 Football Team / Champions For Life N.P.C.

Σε αίθουσα του γηπέδου του Έσσεν, ο Όττο Ρεχάγκελ, ο Άγγελος Μπασινάς, ο Ζήσης Βρύζας, ο εκπρόσωπος της UEFA Γιούρκεν Άισμαν και εκπρόσωποι της πόλης του Έσσεν, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου για το μεγάλο παιχνίδι της 11ης Ιουλίου, στη γενέτειρα του Γερμανού τεχνικού, απέναντι στους UEFA All Stars.

Σε πολύ καλό κλίμα και με άριστη φιλοξενία από τον Δήμο της πόλης συνεχίζονται πυρετωδώς οι προετοιμασίες για ένα μεγάλο παιχνίδι που θα δημιουργήσει νέες ξεχωριστές αναμνήσεις με την “θρυλική” Εθνική Ελλάδος του 2004.

Photo credits: Legends 2004 Football Team / Champions For Life N.P.C.

Ο Όττο Ρεχάγκελ δεν αφήνει τους παίκτες του σε ησυχία και με το πνεύμα νικητή που τον διακατέχει είπε: “Εκείνες τις μέρες θα είναι οι ημιτελικοί του EURO τους οποίους δυστυχώς οι παίκτες μου δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν διότι θα πρέπει να προπονηθούν σκληρά ώστε να είναι έτοιμοι για το μεγάλο παιχνίδι. Είμαι πολύ χαρούμενος που στα 20 χρόνια από το 2004 τα “παιδιά” μου θα είναι στο “σπίτι” μου για να γιορτάσουμε όλοι μαζί αυτή την επιτυχία”.

Με τη σειρά του ο Άγγελος Μπασινάς σημείωσε: “Ως Legends 2004 είμαστε αήττητοι και αήττητοι θέλουμε να παραμείνουμε. Έχουμε προσμονή για να δούμε ποιοι θα είναι οι αντίπαλοί μας, αλλά απ΄ό,τι εχω πληροφορηθεί θα είναι πολύ μεγάλα ονόματα, οπότε κι εμείς πρέπει να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για να γιορτάσουμε κατάλληλα μαζί με τους Έλληνες της ομογένειας οι οποίοι μας έχουν αγκαλιάσει με τον πιο ζεστό τρόπο.”

Photo credits: Legends 2004 Football Team / Champions For Life N.P.C.

Ο Ζήσης Βρύζας τόνισε: “Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα γιορτάσουμε την επέτειο από τα 20 χρόνια της κατάκτησης του ευρωπαϊκού στη Γερμανία και συγκεκριμένα στον τόπο που γεννήθηκε ο προπονητής μας και θέλουμε να δώσουμε πίσω λίγη από την αγάπη που μας δίνουν οι ομογενείς κάθε φορά που τους επισκεπτόμαστε. Εύχομαι να γεμίσει το γήπεδο του Έσσεν και να δημιουργήσουμε νέες αναμνήσεις και γιατί όχι να παραμείνουμε αήττητοι ως ομάδα”.

Photo credits: Legends 2004 Football Team / Champions For Life N.P.C.

Από πλευράς UEFA, το παρών έδωσε ο Γιούργκεν Άισμαν, ο οποίος είπε: “Δημιουργούμε μια θρυλική ομάδα παικτών για να αντιμετωπίσουν τους θρύλους του 2004, δηλαδή την Ελλάδα. Πρόκειται λοιπόν να διεξαχθεί ένας πολύ μεγάλος αγώνας με τεράστια ονόματα του ευρωπαϊκού και του ελληνικού ποδοσφαίρου, τον οποίο θα απολαύσει κάθε φίλαθλος που θα βρεθεί στο γήπεδο του Έσσεν. Λίγες μέρες υπομονή ακόμα, κι όταν ανακοινώσουμε τα ονόματα των UEFA All Stars θα εντυπωσιαστείτε.”

Εισιτήρια πωλούνται ήδη στο: https://www.ticketmaster.de/artist/legends-2004-tickets/1283973


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σούλι, το φρούριο της Λευτεριάς: Εκδήλωση του Συλλόγου Ηπειρωτών Νυρεμβέργης και περιχώρων

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης και Σύλλογος Ηπειρωτών

Την επέτειο του Σουλίου τίμησε ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νυρεμβέργης και περιχώρων, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Ιουνίου 2024.

“Τα γεγονότα εις το Σούλι, είναι θαύμα Θεού”, έχει γραφεί. Και πως να μην είναι όταν η γενναιότητα,  η φιλοπατρία,  η ομοψυχία, η περιφρόνηση στο θάνατο, χαρακτηρίζουν τον Σουλιώτη αγωνιστή, που μάχεται για ένα μοναδικό αγαθό: την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Πηγή φωτογραφίας: Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης και Σύλλογος Ηπειρωτών

Ακριβοπληρωμένος ο αγέρας της λευτεριάς που φύσαγε εκεί ψηλά. Μέσα στης σκλαβιάς το χειροπιαστό σκοτάδι, το Σούλι στάθηκε φωτεινός φάρος και προπύργιο του αγώνα του 1821.

Τα ηρωικά κατορθώματα των Σουλιωτών, που δε σταματούν φυσικά στον παγωμένο Δεκέμβρη του 1803, με το δαυλό του Σαμουήλ, τ’ αποκαΐδια του Κουγκίου, το χορό του Ζαλόγγου και την ηρωική αντίσταση στο μοναστήρι του Σέλτσου.

Τα μετέπειτα κατορθώματα των Σουλιωτών δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα προγενέστερα.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδήλωση του Συλλόγου Ηπειρωτών Νυρεμβέργης και περιχώρων:


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μνημόνιο Συνεργασίας για τη φιλοξενία παιδιών της Ομογένειας σε θερινές κατασκηνώσεις της Αθήνας

Published

on

Από

Photo credits: Brahmsee / pixabay

Πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών της Ομογένειας στις κατασκηνώσεις του Δήμου της Αθήνας στον Άγιο Ανδρέα Αττικής θα υλοποιηθεί από φέτος, κατόπιν σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, και ο Δήμαρχος της Αθήνας, Χάρης Δούκας.

Στόχος του προγράμματος είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων των Αποδήμων Ελλήνων με τη μητέρα-πατρίδα.

Όπως δήλωσε ο κ. Κώτσηρας, «αναβαθμίζοντας και συστηματοποιώντας τη συνεργασία μας με τον Δήμο της Αθήνας, δίνουμε την ευκαιρία σε περισσότερα παιδιά Ομογενών από όλο τον κόσμο να γνωρίσουν από κοντά τον τόπο καταγωγής τους, να βελτιώσουν τα ελληνικά τους και να χτίσουν φιλίες με παιδιά που έχουν κοινές ρίζες.

Πρόκειται για μια δράση που εντάσσεται στο Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό και στη διαρκή προσπάθειά μας για σύσφιξη των δεσμών με την Ομογένεια, και ιδίως με τη νέα γενιά».Από την πλευρά του ο κ. Δούκας δήλωσε: «Το φετινό καλοκαίρι ανοίγουμε την αγκαλιά μας και υποδεχόμαστε παιδιά από την Ομογένεια στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών. Μέσω αυτού του προγράμματος, η νέα γενιά των αποδήμων Ελλήνων θα έρθει σε επαφή με την ελληνική γλώσσα, τον σύγχρονο πολιτισμό αλλά και την ιστορία μας.

Θέλουμε να δημιουργήσουν αναμνήσεις που θα τους συντροφεύουν για πάντα, ενισχύοντας τους δεσμούς τους με την πατρίδα και γνωρίζοντας από κοντά την ελληνική φιλοξενία στις Παιδικές Εξοχές του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα Αττικής. Εκεί, θα ζήσουν αξέχαστες διακοπές και θα νιώσουν τι σημαίνει “ελληνικό καλοκαίρι”».

Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας, στις κατασκηνώσεις τους Αγίου Ανδρέα Αττικής θα παρέχεται η δυνατότητα φιλοξενίας κάθε καλοκαίρι τουλάχιστον 200 παιδιών της Ομογένειας, 50 ανά κατασκηνωτική περίοδο, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των παιδιών.Φέτος, προγραμματίζεται να φιλοξενηθούν παιδιά ηλικίας από 8 ως 17 ετών με τους συνοδούς τους από διάφορα μέρη του κόσμου, μεταξύ άλλων, από την Κωνσταντινούπολη, την Αίγυπτο, την Τανζανία, τη Νότιο Αφρική, τον Καναδά και τη Βραζιλία. Στη μία εκ των τεσσάρων κατασκηνωτικών περιόδων θα φιλοξενηθούν παιδιά ομογενών από την Ουκρανία.

Το κατασκηνωτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις στην Ακρόπολη, το Μουσείο Ακρόπολης και την Αρχαία Ολυμπία καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις, ειδικά προσαρμοσμένες σε παιδιά της Ομογένειας για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και στοιχείων ελληνικού πολιτισμού, το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στη Βουλή το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» με πρωτοβουλία του Φ. Φόρτωμα

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππου Φόρτωμα, υπό την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς έλαβε χώρα μία εξαιρετικά σημαντική συνεδρίαση για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής με θέμα «Η διδασκαλία και η διάδοση της ελληνικής γλώσσας στην ομογένεια των ΗΠΑ: η περίπτωση του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου “Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ”», συζητήθηκε το θέμα της διδασκαλίας και της διάδοσης της ελληνικής γλώσσας στην ομογένεια των ΗΠΑ.

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Την Επιτροπή ενημέρωσαν η κυρία Άννα Μπατιστάτου, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια Τμήματος Ιατρικής Σχολής Επιστημών Υγείας, η κυρία Παναγιώτα Καντή, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Πανεπιστημίου Ιωάννινων, Καθηγήτρια Τμήματος Φυσικής Σχολής Θετικών Επιστημών και η κυρία Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας Σχολής Επιστημών Αγωγής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Επιστημονική Συνεργάτιδα Γλωσσολογίας του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος Πανεπιστημίου Harvard, Διευθύντρια Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου.Οι συμμετέχοντες μίλησαν για την ιστορική σημασία της ελληνικής γλώσσας και της ανάγκης διάσωσης και διάδοσής της καθώς και για το γεγονός ότι η πρωτοβουλία του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά απαιτούνται περαιτέρω συντονισμένες δράσεις εκ μέρους της Πολιτείας.

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Μετά την συνεδρίαση, ο κ. Φόρτωμας δήλωσε: «Είχαμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε στην συνεδρίαση της Επιτροπής μας εξαιρετικές προσωπικότητες της ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, οι οποίες δεν αρκούνται μόνο στα τυπικά ακαδημαϊκά τους καθήκοντα, αλλά κάνουν αυτό το επιπλέον βήμα, που προβάλλει τον ελληνισμό και τον κρατάει ζωντανό διαμέσου των αιώνων.

Τέτοιες πρωτοβουλίες έχει ανάγκη η Χώρα μας, ο ελληνισμός και ο πολιτισμός μας, πρωτοβουλίες που η Πολιτεία οφείλει να στηρίζει με κάθε τρόπο».
Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
Europolitis TV2 μήνες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV3 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV1 έτος ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis