Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

17 Νοέμβρη: 42 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Published

on

Υπό την σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι και της «μαύρης» Παρασκευής που έζησε η Ευρώπη, αλλά και όλος ο υπόλοιπος κόσμος, ξεκίνησαν από την Κυριακή (15/11) οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 42η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και σήμερα Τρίτη (17/11) ο εορτασμός θα κορυφωθεί με την πορεία η οποία θα ξεκινήσει στις 15:30 το μεσημέρι και υπό το βλέμμα ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων ώστε να μην υπάρξουν έκτροπα.

Κάθε χρόνο σαν σήμερα οι μνήμες ζωντανεύουν και ο χρόνος γυρίζει πίσω στα όσα συνέβησαν μέσα και έξω από τον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου επί της οδού Πατησίων και στην κορύφωση του αγώνα των φοιτητών που άναψαν τη «σπίθα» της εξέγερσης. Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία από τις 21 Απριλίου 1967 είχε επιβάλλει καθεστώς στυγνής δικτατορίας στη Ελλάδα.
Κατά τα χρόνια της δικτατορίας των Συνταγματαρχών, η νεολαία πρωτοστατούσε πάντα σε αντιδιδακτορικές εκδηλώσεις, αλλά και σε αγώνες που σιγά σιγά και χρόνο με τον χρόνο φούντωσαν την φλόγα της αντίστασης που τελικά πήρε «σάρκα και οστά» στις 14 Νοεμβρίου του 1973.

Ήταν στις 14 Φεβρουαρίου του 1973 όταν στο κέντρο της Αθήνας ξέσπασαν οι πρώτες αναταραχές και ομάδα φοιτητών συγκεντρώθηκαν στο κτίριο του Πολυτεχνείου, ζητώντας την κατάργηση του Ν.1347, ο οποίος προέβλεπε την υποχρεωτική στράτευση όσων ανέπτυσσαν συνδικαλιστική δράση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Η αστυνομία, παραβιάζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο, εισήλθε στο χώρο του ιδρύματος, συνέλαβε 11 φοιτητές και τους παρέπεμψε σε δίκη με την κατηγορία της «περιύβρισης αρχής». Οι 8 καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές, ενώ περίπου 100 άλλοι αναγκάστηκαν να διακόψουν τις σπουδές τους και να ντυθούν στο χακί.
Επτά ημέρες μετά τα πρώτα γεγονότα του Πολυτεχνείου, στις 21 Φεβρουαρίου οι φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο της Νομικής σχολής στην Αθήνα, προβάλλοντας τα συνθήματα «Δημοκρατία», «Κάτω η Χούντα» και «Ζήτω η Ελευθερία». Η αστυνομία επενέβη και πάλι για να καταστείλει την εξέγερση, αλλά η βίαιη εκδίωξη των φοιτητών από το κτίριο της Νομικής ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την αγωνιστικότητά τους.

Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου που ξεκίνησαν στις 14 Νοεμβρίου 1973 ήταν το αποκορύφωμα των προγενέστερων κινητοποιήσεων του φοιτητικού κινήματος, με κύριους σταθμούς την κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών στις 21 και 22 Φεβρουαρίου του 1973 και τη διαδήλωση της 4ης Νοεμβρίου του 1973, με αφορμή το μνημόσυνο του Γ. Παπανδρέου.
Την Τρίτη (13/11) το δικαστήριο αθώωσε 12 από τους 17 συλληφθέντες στα επεισόδια που σημειώθηκαν στις 4 Νοεμβρίου και επέβαλε στους υπόλοιπους 5 ποινές με αναστολή. Αμέσως αναγγέλθηκαν φοιτητικές συγκεντρώσεις σε διάφορες σχολές για την επόμενη μέρα, γεγονός που προμήνυε το ξέσπασμα εναντίον του χουντικού καθεστώτος.

Σάββατο 17 Νοέμβρη

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, από τους στρατώνες στο Γουδί και του Διόνυσου ξεκίνησαν οι πρώτες φάλαγγες αρμάτων με κατεύθυνση τον χώρο των συγκρούσεων, ενώ 15 λεπτά μετά, τα πρώτα τανκς έκαναν την εμφάνισή τους στον κόμβο των Αμπελοκήπων.
Το κέντρο της Αθήνας, με άξονα το Πολυτεχνείο, είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Τα τανκς κινούνταν άλλα προς τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και άλλα προς την Πανεπιστημίου.
Λίγο πριν τη 1, τα τανκς μπήκαν στην οδό Πατησίων. Τεθωρακισμένα, στρατιώτες και αστυνομικοί έκαναν κινήσεις γύρω από το Πολυτεχνείο.
Λίγο μετά τη 1, με την εμφάνιση των αρμάτων οι διαδηλωτές άρχισαν να υποχωρούν. Αρκετοί βρήκαν καταφύγιο σε πολυκατοικίες, οι πόρτες των οποίων είχαν αφεθεί επίτηδες ανοιχτές.
Από τα μεγάφωνα μεταδιδόταν, πως όσοι ήθελαν ν’ αποχωρήσουν, μπορούσαν να φύγουν, προτού οι πόρτες κλείσουν οριστικά.
Μισή ώρα περίπου μετά τη 1, οι διαδηλωτές έξω από το Πολυτεχνείο παρέμεναν ακόμα. Ελεύθεροι σκοπευτές κατέλαβαν θέσεις στα γύρω από το Πολυτεχνείο κτίρια.
Στους γύρω δρόμους οι συγκρούσεις συνεχίζονταν με ένταση. Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός του Πολυτεχνείου εξακολουθούσε να μεταδίδει προς τους στρατιώτες: “Είμαστε άοπλοι, θα σας υποδεχτούμε με χειροκροτήματα”. Τα άρματα είχαν σταματήσει στις δύο γωνίες Πατησίων – Αβέρωφ και Πατησίων – Στουρνάρα, ενώ στη γωνία Πατησίων και Στουρνάρα αστυνομικοί περίμεναν.
Στη 1:50 μετά τα μεσάνυχτα, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός του Πολυτεχνείου διέκοψε προσωρινά, ενώ στη 1:59 ξανάρχισε να λειτουργεί.
Τα άρματα Μ 48 και Μ 113 έστρεψαν τα κανόνια τους κατά των κλεισμένων στο Πολυτεχνείο, ενώ με τους προβολείς φώτιζαν τα παράθυρα του κτιρίου. Τρία άρματα προχώρησαν από την Αβέρωφ και σταμάτησαν στην πόρτα του Πολυτεχνείου επί της Πατησίων.
Ο χώρος απέναντι από την κεντρική είσοδο του Πολυτεχνείου γέμισε από αστυνομικούς, ενώ κάποια προσπάθεια συνεννόησης ανάμεσα στους επικεφαλής των αρμάτων και των κλεισμένων στο χτίριο άρχισε να φαίνεται.

Λίγο πριν τις 3, οι δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας είχαν συνταχθεί σε θέση μάχης έξω από το Πολυτεχνείο. Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις με τους κλεισμένους μέσα στο κτίριο, ενώ στην είσοδο, παρατάσσονταν και άλλα τανκς.
Ο Ραδιοσταθμός του Πολυτεχνείου είχε και πάλι διακόψει τη μετάδοση του.
Στις 2:59 τρία τανκς εφόρμησαν προς το Πολυτεχνείο. Ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν, ένα ΑΜΧ 30 που βρισκόταν απέναντι από την κεντρική πύλη, οπισθοχώρησε λίγο και μετά έπεσε με ορμή πάνω της. Η πύλη γκρεμίστηκε και πολλά κορμιά πλακώθηκαν.
Μετά την είσοδο του τανκ αστυνομικοί και άνδρες των ΛΟΚ μπήκαν στο Πολυτεχνείο, ενώ όσοι βρίσκονταν στην πύλη και δεν χτυπήθηκαν υποχώρησαν στο εσωτερικό.
Μέσα στο προαύλιο γίνονταν συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και αυτούς που βρίσκονταν μέσα.
Οι εξεγερμένοι συντάχθηκαν σε φάλαγγες με τα χέρια ψηλά και με τη συνοδεία ΛΟΚ βγήκαν έξω. Οι συγκρούσεις συνεχίζονταν από κτίριο σε κτίριο.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, περίπου 35 λεπτά μετά τις 3, το Πολυτεχνείο είχε αδειάσει και ασθενοφόρα άρχισαν να απομακρύνουν από το κτίριο τραυματίες και νεκρούς. Οι πυροβολισμοί και οι συγκρούσεις συνεχίζονταν ωστόσο στους γύρω από το Πολυτεχνείο δρόμους.
Στις 5, τα τανκς αποχώρησαν από το χώρο του Πολυτεχνείου και κατευθύνθηκαν προς το Πεδίον του Άρεως. Τανκς και στρατός περικύκλωσαν το κτίριο της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης, που είχε καταληφθεί.
Στις 6, εκκενώθηκε η Πολυτεχνική Θεσσαλονίκης ενώ στους εξερχόμενους γίνονταν συλλήψεις, ξυλοδαρμοί και έλεγχος στοιχείων.
Η Αθήνα έμοιαζε με βομβαρδισμένη πόλη. Στα Χαυτεία, Ομόνοια, Πανεπιστημίου, Κλαυθμώνος και σε δεκάδες δρόμους υπήρχαν ίχνη από οδοφράγματα, φωτιές, κατεστραμμένα αντικείμενα και αίματα. Όλα τα δημόσια κτίρια ήταν κυκλωμένα από ισχυρές δυνάμεις αστυνομικών.

Στις 7 το πρωί, ο κόσμος διώχθηκε από τα πεζοδρόμια απέναντι από το Πολυτεχνείο. Στις 7:30 άρχισαν και πάλι οι διαδηλώσεις στους δρόμους.
Λίγο αργότερα, διαδηλωτές επιχείρησαν να καταλάβουν το Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών στην οδό Αριστοτέλους. Έγιναν συγκρούσεις με δυνάμεις αστυνομικών και τανκς που κατέφτασαν και οι διαδηλωτές υποχώρησαν.
Στις 11 κηρύχθηκε Στρατιωτικός Νόμος, ωστόσο οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν μέχρι το βράδυ.

Πηγή: newsbomb.gr

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ υστερούν στις υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Published

on

Από

Ο αριθμός των φορτιστών τριπλασιάστηκε τα τελευταία τρία χρόνια, δίνοντας τη δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Photo credits: andreas160578 / pixabay

Η έλλειψη υποδομών φόρτισης αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτών που θέλουν να μεταβούν στην ηλεκτροκίνηση.

Αν και οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχουν μείνει πίσω στους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εντούτοις έχουν γίνει άλματα στην ανάπτυξη των υποδομών.

Ο αριθμός των φορτιστών τριπλασιάστηκε τα τελευταία τρία χρόνια, δίνοντας τη δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης.



Ο αριθμός των ταχυφορτιστών αυξήθηκε κατά 4,5 φορές τα τελευταία χρόνια, αλλά ακόμη οι φορτιστές είναι μικρής ισχύος, ενώ τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν τεχνολογία που μπορούν να δεχτούν φόρτιση από μεγάλους σε ισχύ ταχυφορτιστές.

Αναλύοντας τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών και Περιβάλλοντος, ήδη οκτώ χώρες έχουν εκπληρώσει τους στόχους τους για το 2025, ενώ πολλές βρίσκονται κοντά στην εκπλήρωση του στόχου του 2026 (η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε αυτήν την κατηγορία).

Ωστόσο, το δίκτυο φόρτισης της ΕΕ χρειάζεται τετραπλασιασμό έως το 2030 για να μπορεί να καλύψει χωρίς πρόβλημα τις ανάγκες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Πολλές χώρες της Ανατολικής και της Νότιας Ευρώπης έχουν, σε σχέση με τον αριθμό των ηλεκτρικών οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους, περισσότερη διαθέσιμη ισχύ φόρτισης από τις κάποιες χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης.



Υπενθυμίζεται, ότι ήδη έχουν οριστεί κόμβοι γρήγορης φόρτισης για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, οι οποίοι είναι απαραίτητοι κάθε 60 χιλιόμετρα κατά μήκος των αυτοκινητόδρομων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Συμπλοκή με ένα νεκρό έξω από κλαμπ στη βορειοδυτική Γερμανία

Published

on

Από

Διενεργείται προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του 27χρονου αστυνομικού ο οποίος πυροβόλησε κατ’ επανάληψη τον 21χρονο. Photo credits: Jonas Augustin / pixabay

Ένας Γερμανός αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έναν νεαρό άνδρα ο οποίος είχε επιτεθεί σε περίπολο με ένα ερεθιστικό σπρέι, αφού προηγουμένως απείλησε πολλούς ανθρώπους με μαχαίρι, σε συμπλοκή έξω από κλαμπ της πόλης Όλντενμπουργκ, στη βορειοδυτική Γερμανία.

Διενεργείται προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του 27χρονου αστυνομικού ο οποίος πυροβόλησε κατ’ επανάληψη τον 21χρονο. Ο τελευταίος υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του, στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε.

«Για λόγους ουδετερότητας» η έρευνα έχει ανατεθεί στις αστυνομικές αρχές άλλης πόλης, υπό την επίβλεψη της εισαγγελίας του Όλντερμπουργκ.



Η αστυνομία επενέβη τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή, αφού ο νεαρός «τραυμάτισε και απείλησε πολλούς ανθρώπους» αφού του αρνήθηκαν την είσοδο στο κλαμπ, σύμφωνα με την αστυνομία. Ο φερόμενος ως δράστης ψέκασε με κάποιο ερεθιστικό σπρέι δύο εργαζομένους του κλαμπ, προκαλώντας τον «ελαφρύ τραυματισμό» πολλών άλλων ανθρώπων που ήταν παρόντες.

«Κάποιοι προσπάθησαν να τον καταδιώξουν, αλλά υποχώρησαν όταν τους απείλησε με μαχαίρι», πρόσθεσε η αστυνομία.



Αν και έφυγε πριν φτάσει στο σημείο το πρώτο περιπολικό, στη συνέχεια ο νεαρός έπεσε πάνω σε μια άλλη περίπολο. Τότε, «κατευθύνθηκε απειλητικά εναντίον των αστυνομικών» ψεκάζοντάς τους με το σπρέι που είχε στην κατοχή του, με αποτέλεσμα ένας από αυτούς να ανοίξει πυρ και να τον σκοτώσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Δεκάδες χιλιάδες πολίτες στις φετινές Πορείες του Πάσχα για την ειρήνη

Published

on

Από

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις περισσότερες από 100 εκδηλώσεις για την ειρήνη. Photo credits: MAILAI / pixabay

Αφιερωμένες στις συγκρούσεις στην Ουκρανία και στην Λωρίδα της Γάζας, αλλά και στα σχέδια επανεξοπλισμού των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, ήταν κατά κύριο λόγο φέτος οι καθιερωμένες πασχαλινές πορείες ειρήνης, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από την Μ. Πέμπτη έως και χθες σε όλη τη χώρα.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις περισσότερες από 100 εκδηλώσεις για την ειρήνη.

«Οι φετινές πορείες του Πάσχα έστειλαν ένα σαφές μήνυμα υπέρ της ειρήνης, της διπλωματίας και του αφοπλισμού και εναντίον των σχεδίων επανεξοπλισμού του επικείμενου κυβερνητικού συνασπισμού. Η μελλοντική κυβέρνηση πρέπει να δώσει πολύ μεγαλύτερη έμφαση στις διπλωματικές λύσεις και στην αποκλιμάκωση, για τον τερματισμό των πολλών διεθνών συγκρούσεων», δήλωσε ο Κρίστιαν Γκόλα, επικεφαλής του Δικτύου Ειρήνης, οργάνωσης η οποία λειτουργεί ως γραφείο ενημέρωσης για τις πορείες του Πάσχα.



Υπέρ της προοπτικής επανεξοπλισμού της Bundeswehr τάχθηκε την ίδια ώρα ο «πράσινος» πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμαν: «Η επιθυμία για ειρήνη είναι πάντα καλή, αλλά ο ειρηνισμός σημαίνει πλέον κάτι διαφορετικό: προετοιμασία για άμυνα και εξοπλισμό κατά τρόπο πραγματικά αποτρεπτικό», δήλωσε ο κ. Κρέτσμαν και τόνισε ότι δεν βλέπει λογική εναλλακτική λύση στον επανεξοπλισμό της Γερμανίας και της Ευρώπης.

Κριτική σε κάποιες από τις διαδηλώσεις άσκησε και η αρχηγός των Πρασίνων Φραντσίσκα Μπράτνερ: «Μας ενώνει απολύτως η επιθυμία για ειρήνη, αλλά αυτό που με ενοχλεί σε κάποιες εκκλήσεις για διαδηλώσεις είναι ότι για μένα, το να είναι κανείς αριστερός σημαίνει να υποστηρίζει εκείνους που δέχονται επίθεση και όχι τους επιτιθέμενους», δήλωσε, με το βλέμμα σε απόψεις που αμφισβητούν το δικαίωμα της Ουκρανίας στην άμυνα.

Οι πορείες του Πάσχα για την ειρήνη πραγματοποιούνται στην Γερμανία από την δεκαετία του ’60, ενώ η συμμετοχή των πολιτών αυξήθηκε ραγδαία την δεκαετία του ΄80 και προς το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απεβίωσε ο πάπας Φραγκίσκος

Published

on

Από

Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο εξελέγη πάπας στις 13 Μαρτίου του 2013. Αποφάσισε να επιλέξει το όνομα Φραγκίσκος - δίνοντας έμφαση, κυρίως, στον τίτλο του επισκόπου Ρώμης. Photo credits: Annett_Klingner / pixabay

Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, o πρώτος πάπας προερχόμενος από την Λατινική Αμερική, ο θάνατος του οποίου ανακοινώθηκε σήμερα από το Βατικανό, είχε γεννηθεί στις 17 Δεκεμβρίου του 1936 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.

Η οικογένειά του καταγόταν από το Πεδεμόντιο της βόρειας Ιταλίας: λογιστής στους αργεντίνικους σιδηρόδρομους ο πατέρας του, νοικοκυρά η μητέρα του.

Αφού πρώτα πήρε απολυτήριο τεχνικού λυκείου, αποφάσισε να μπει σε καθολική ιερατική σχολή. Στην συνέχεια έγινε μέλος του τάγματος των Ιησουιτών και σπούδασε φιλοσοφία. Το 1965 άρχισε να διδάσκει λογοτεχνία και ψυχολογία στο καθολικό κολέγιο του Σάντα Φε και, μετά από ένα χρόνο, σε θρησκευτικό ίδρυμα του Μπουένος ‘Αιρες. Το 1969 χειροτονήθηκε ιερέας και έπειτα από ένα χρόνο ολοκλήρωσε και τις σπουδές του στην θεολογία.

Επί δεκαπέντε χρόνια δίδαξε σε καθολικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ το 1986 μετέβη στην Γερμανία, όπου ολοκλήρωσε το διδακτορικό του.

Το 1992 ορίσθηκε από τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β’, επίσκοπος της πόλης ‘Αουκα και αναπληρωτής επίσκοπος του Μπουένος ‘Αιρες. Στις 28 Φεβρουαρίου του 1992, επελέγη ως αρχιεπίσκοπος του Μπουένος ‘Αιρες και ολόκληρης της Αργεντινής.

Το 2001 ο Ιωάννης Παύλος ο Β’ τον όρισε καρδινάλιο και τον Απρίλιο του 2005 συμμετείχε στην εκλογή του πάπα Βενέδικτου από το Κονκλάβιο.

Ως αρχιεπίσκοπος του Μπουένος ‘Αιρες, έδωσε έμφαση στην στήριξη των φτωχότερων πολιτών, στην διάδοση του λόγου του Θεού σε κάθε γωνιά της πόλης, στο να παραμείνουν «πάντα ανοικτές» οι πύλες όλων των εκκλησιών και στην στενή συνεργασία κληρικών και λαϊκών.



Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο εξελέγη πάπας στις 13 Μαρτίου του 2013. Αποφάσισε να επιλέξει το όνομα Φραγκίσκος – δίνοντας έμφαση, κυρίως, στον τίτλο του επισκόπου Ρώμης – και να φορέσει σιδερένιο και όχι χρυσό σταυρό. «Tα αδέλφια μου, οι καρδινάλιοι, για να διαλέξουν τον νέο πάπα, έφτασαν μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου», είπε στον πρώτο χαιρετισμό του προς τους πιστούς.

Σύμφωνα με όλους τους αναλυτές, αλλά και με τις καρδιές εκατομμυρίων πιστών, ήταν «ο πάπας των φτωχών», ο ‘Αγιος Πατέρας των Καθολικών που έδωσε έμφαση στην βοήθεια και στην αλληλεγγύη προς τους μετανάστες, τους «τελευταίους» και τους ξεχασμένους.

Με αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και στην ανθρωπιστική κρίση στην Γάζα, ο Φραγκίσκος επανέλαβε αμέτρητες φορές ότι «ο πόλεμος αποτελεί πάντα ήττα και κανείς δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνά».

Η σχέση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ήταν στενότατη. Τον προσκάλεσε και τον είχε στο πλευρό του σε όλες τις πρωτοβουλίες διαθρησκειακού διαλόγου, αποκαλώντας τον «αγαπητό αδελφό».

O πάπας Φραγκίσκος είχε πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο Αγκοστίνο Τζεμέλι της Ρώμη πριν από τέσσερις εβδομάδες. Η κατάσταση της υγείας του ήταν βεβαρημένη και είχε εισαχθεί σ’ αυτή την καθολική πολυκλινική (όπου παρέμεινε επί 38 ημέρες) εξαιτίας διπλής πνευμονίας και πολυμικροβιακής λοίμωξης.



Μετά την επιστροφή του στο Βατικανό, στις 23 Μαρτίου, ο Φραγκίσκος έκανε καθημερινές ασκήσεις για την αναπνοή, την ανάκτηση κινητικής ικανότητας, όπως και για την εκφορά του λόγου. Οι γιατροί ήταν αισιόδοξοι, αλλά του είχαν συστήσει δυο μήνες ανάρρωσης.

Κατά την λήξη της χθεσινής λειτουργίας στον Άγιο Πέτρο, ο Φραγκίσκος ευλόγησε τους πιστούς από τον εξώστη της εκκλησίας, ευχήθηκε καλό Πάσχα και στην συνέχεια έκανε τον γύρο της πλατείας με το ανοικτό τζιπ του, το Papamobile. Πολλοί πιστοί και σχολιαστές είχαν όμως προσέξει ότι ο «πάπας των φτωχών» ήταν πολύ αδύναμος και καταβεβλημένος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΕ: Στη Βουλγαρία το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από τροχαία ατυχήματα

Published

on

Από

Η Ελλάδα βρίσκεται στην έβδομη θέση με 59,6 θανάτους από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο, δηλαδή 31% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Photo credits: NettoFigueiredo / pixabay

Η Βουλγαρία έχει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη, με 81,6 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους, δηλαδή 78% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 45,5 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην έβδομη θέση με 59,6 θανάτους από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο, δηλαδή 31% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας από τα τελευταία στοιχεία των τροχαίων ατυχημάτων που ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC) και ανέλυσε ο ελβετικός ιστότοπος Vignetteswitzerland που ειδικεύεται στην αγορά του επίσημου ελβετικού e-vignette.

Η Ρουμανία είναι δεύτερη χώρα με 81,1 θανάτους από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, δηλαδή 78% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.



Το 2023 καταγράφηκαν συνολικά 1.545 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα.

Η Σερβία βρέθηκε στην 3η θέση με 75,7 θανάτους από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο, ποσοστό 65% πάνω από τον μέσο όρο. Συνολικά, 503 θάνατοι σημειώθηκαν στους δρόμους της το 2023.

Η Λετονία ακολούθησε στην τέταρτη, με 75,4 θανάτους από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, ποσοστό 66% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ η Κροατία είχε το πέμπτο υψηλότερο ποσοστό θανάτων από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο στην Ευρώπη, με 71,2, 56% υψηλότερο από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ.



Στην πρώτη εξάδα βρέθηκε η Πορτογαλία με 60,2 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους, ποσοστό 32% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Η Νορβηγία είχε το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη, με μόνο 20 θανάτους ανά εκατομμύριο, λιγότερο από το ήμισυ του μέσου όρου της ΕΕ των 27. Η Νορβηγία είχε επίσης μείωση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη μειώνοντας τους θανάτους από τροχαία ατυχήματα κατά 41% σε σχέση με το 2013.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανακοινώθηκε ο προγραμματισμός των εξετάσεων στα γυμνάσια και τα λύκεια της Ελλάδας

Published

on

Από

Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών και μαθητριών του γυμνασίου θα διεξαχθούν στο διάστημα μεταξύ Τρίτης 3 Ιουνίου 2025 και Δευτέρας 16 Ιουνίου 2025. Photo credits: vidhyarthidarpan / pixabay

Το πρόγραμμα των εξετάσεων για τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα γυμνάσια και τα λύκεια για την τρέχουσα σχολική χρονιά, 2024-2025, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά στα λύκεια, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η ημερομηνία λήξης μαθημάτων έχει οριστεί για την Παρασκευή 16 Μαΐου 2025, ημερομηνία κατά την οποία δεν διεξάγεται διδασκαλία και ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών αποφασίζει για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών/τριών.



Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών/τριών της Α΄ και Β΄ τάξης των λυκείων θα διεξαχθούν από τη Δευτέρα 19 Μαΐου 2025 έως την Παρασκευή 13 Ιουνίου 2025, με προθεσμία έκδοσης αποτελεσμάτων την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2025, το αργότερο.

Οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών/τριών της Γ΄ τάξης του λυκείου προγραμματίζεται να διεξαχθούν από τη Δευτέρα 19 Μαΐου 2025 έως τη Δευτέρα 26 Μαΐου 2025, με προθεσμία έκδοσης αποτελεσμάτων την Τετάρτη 28 Μαΐου 2025.



Όσον αφορά στα γυμνάσια, η ημερομηνία λήξης μαθημάτων έχει οριστεί η Τετάρτη 28 Μαΐου 2025, ημερομηνία κατά την οποία δεν διεξάγεται διδασκαλία και ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών αποφασίζει για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών/τριών.

Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών και μαθητριών του γυμνασίου θα διεξαχθούν στο διάστημα μεταξύ Τρίτης 3 Ιουνίου 2025 και Δευτέρας 16 Ιουνίου 2025.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis