Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χριστός γεννάται σήμερα. Καλά Χριστούγεννα!

Published

on

Χριστούγεννα σήμερα και όλοι οι χριστιανοί ανά τον κόσμο, γιορτάζουν τη γέννηση του θεανθρώπου. Γιορτάζοντας τη γέννηση του Χριστού, αφήνουμε πίσω μας μια χρονιά γεμάτη βάρη, μια χρονιά με μια πολύ δύσκολη καθημερινότητα για όλους μας.

Το διάλειμμα των Χριστουγέννων μας δίνει την ευκαιρία, αφενός να πάρουμε τις ανάσες που έχουμε ανάγκη, αφετέρου να κάνουμε την ενδοσκόπησή μας, να συλλογιστούμε, και να προετοιμάσουμε τους εαυτούς μας για νέες αποφάσεις που θα ανατρέψουν όλα όσα μας έχουν γίνει τροχοπέδη.

Ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα Χριστούγεννα είναι γιορτή αγάπης και προσφοράς.

Αυτές τις γιορτινές ημέρες λοιπόν ας βοηθήσουμε, με όποιο τρόπο και από όποια θέση μπορεί ο καθένας, τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρά προσωπικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και αδιέξοδα.

Με αυτές τις σκέψεις και με πίστη και ελπίδα εύχομαι ολόψυχα το φως των Χριστουγέννων, το φως της ελπίδας για τη γέννηση κάτι καλύτερου να λάμπει στις καρδιές όλων μας.

Τα Χριστούγεννα δηλώνουν την ετήσια χριστιανική εορτή της γέννησης του Χριστού και κατ” επέκταση το σύνολο των εορτών από της Γεννήσεως μέχρι των Θεοφανίων («Γιορτές των Χριστουγέννων»).

Εκ των τεσσάρων Ευαγγελιστών μόνο ο Λουκάς και ο Ματθαίος αρχίζουν τις αφηγήσεις τους από τη Γέννηση του Ιησού. Οι δύο αυτές περιγραφές φέρονται να συμπληρώνουν η μία την άλλη. Ενώ πληρέστερη φέρεται του Λουκά. Από τον συνδυασμό των παραπάνω και άλλων πηγών, το ιστορικό έχει ως εξής:

Επί Ρωμαίου Αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου και Ηγεμόνα Κυρήνιου της Συρίας , διατάχθηκε απογραφή πληθυσμού σε όλη την Αυτοκρατορία. (Λουκάς Β” 1-3). Άγγελος Κυρίου επισκέφθηκε τον Ιωσήφ και τον ενημέρωσε για την Θεία Γέννηση του Θεανθρώπου εκ της Παρθένου Μαρίας (Ματθαίος Α” 20). Τότε ο Ιωσήφ παρέλαβε την Μαρία και από την Ναζαρέτ ήλθαν στη Βηθλεέμ (της Ιουδαίας) που Βασιλεύς της περιοχής ήταν ο Ηρώδης ο Μέγας όπου και γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός (Ματθ. Β” 1, – Λουκ. Β” 4-7). Άγγελος Κυρίου εμφανίζεται σε ποιμένες αγγέλλοντας το χαρμόσυνο γεγονός ενώ πλήθος αγγέλων ψάλλουν «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία» (Λουκ. Β” 8-14). Ενώ συμβαίνουν αυτά άστρο φωτεινό εξ Ανατολής οδηγεί τρεις[12] Μάγους[13] προς τα Ιεροσόλυμα που μετά συνάντηση με τον Βασιλέα Ηρώδη συνεχίζουν και φθάνουν στη Βηθλεέμ όπου μαζί με τους βοσκούς προσκυνούν τον Θεάνθρωπο προσφέροντας Χρυσόν Λίβανο και Σμύρνα. (Ματθ. Β” 2-12).

Οι χριστιανοί θεωρούν ότι η γέννηση του Χριστού εκπληρώνει τις προφητείες των Εβραϊκών Γραφών και ότι ως Μεσσίας ήλθε για να λυτρώσει τους ανθρώπους από τις αμαρτίες τους.

Έθιμα και παραδόσεις

Πόλεις και χωριά παρά την κρίση, στολίστηκαν, φωτίστηκαν και οι προετοιμασίες για την πιο χαρούμενη γιορτή της Χριστιανοσύνης ντύνονται με μελωδίες από τα κάλαντα και αρωματίζονται με τις ξεχωριστές μυρωδιές από τις κουζίνες των σπιτιών, γράφει το madata.gr.

Η γέννηση του Θεανθρώπου δίνει κουράγιο και ελπίδα στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό που προσεύχεται το 2014 να είναι μια καλύτερη χρονιά για τους ίδιους και τη χώρα.

Τα Κάλαντα

Τα κάλαντα είναι ένα τραγούδι, μια παράδοση και μια χαρμόσυνη αναγγελία.

«Καλήν εσπέρα άρχοντες, αν είναι ορισμός σας, Χριστού την Θεία Γέννηση να πω στ” αρχοντικό σας».

Τα κάλαντα πήραν το όνομα τους από τις καλένδες του Ιανουαρίου. Οι καλένδες ήταν οι πρώτες ημέρες των Ρωμαϊκών μηνών και συγγενείς και φίλοι αντάλλασσαν επισκέψεις και δώρα, που ήταν μέλι, ξερά σύκα, χουρμάδες, χυλός και μικρά νομίσματα.

Τα κάλαντα είναι μίγμα θρησκευτικού και κοσμικού περιεχομένου. Στην αρχή εξαγγέλλεται και περιγράφεται το θρησκευτικό γεγονός και μετά ακολουθούν τα εγκώμια για τα διάφορα πρόσωπα της οικογένειας ανάλογα με τα χαρίσματα τους, την ηλικία τους, το επάγγελμα τους ή την κοινωνική τους θέση.

«Κυρά ψηλή, κυρά λιγνή, κυρά καμαροφρύδα»

Κατόπιν ακολουθούν οι ευχές,

«Τούτο το σπίτι το ψηλό, πέτρα να μη ραγίσει

Κι ο νοικοκύρης του σπιτιού χρόνια πολλά να ζήσει»

Και τελειώνουν με την παράκληση για φιλοδώρημα,

«αφέντη μου ευγενικέ, αν έχεις γρόσια δος μας τα

αν έχεις και γλυκό κρασί βγάλε να μας κεράσεις».

Όμως, έχουν έτοιμους και στίχους γι αυτούς που δεν τους δίνουν φιλοδώρημα,

«αφέντη μου στην κάπα σου χίλιες χιλιάδες ψείρες,

Άλλες γεννούν, άλλες κλωσούν κι άλλες αυγά μαζώνουν»

Χριστουγεννιάτικο στεφάνι

Στα χωριά συνηθίζουν να κρεμάνε στους τοίχους και τις εξώπορτες ολόκληρες πλεξούδες από σκόρδα που πάνω τους καρφώνουν μοσχοκάρφια, δηλαδή γαρυφαλλάκια για να διώξουν την κακογλωσσιά που «καρφώνει» την ευτυχία του σπιτιού τους.

Διακοσμημένο με Χριστουγεννιάτικα στολίδια, το στεφάνι από έλατο στην εξώπορτα, εκτός από το καλωσόρισμα στους καλεσμένους φέρνει τύχη στο σπίτι. Βασική η ύπαρξη του σκόρδου στο δέσιμό του που προφυλάσσει από το κακό μάτι.

Το Χριστόψωμο στην Κρήτη

Το ζύμωμα του Χριστόψωμου στη Κρήτη είναι έργο Θείο και έθιμο καθαρά Χριστιανικό. Για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι το Χριστόψωμο είναι ευλογημένο ψωμί αφού θα στηρίξει τη ζωή του νοικοκύρη και της οικογένειας του.

Χρησιμοποιούν καλό αλεύρι και ακριβά υλικά όπως ροδόνερο, μέλι, σουσάμι, κανέλλα και γαρύφαλλα. Μαζεύονται οι γυναίκες του σπιτιού και όσο να γίνει το προζύμι, τραγουδούν, «ο Χριστός γεννιέται, το φως ανεβαίνει, το προζύμι για να γένει». Πλάθουν το ζυμάρι, παίρνουν τη μισή ζύμη και φτιάχνουν μια κουλούρα. Με την υπόλοιπη φτιάχνουν σταυρό με λουρίδες από τη ζύμη και στο κέντρο βάζουν ένα άσπαστο καρύδι που συμβολίζει τη γονιμότητα. Στην υπόλοιπη επιφάνεια σχεδιάζουν σχήματα με το πιρούνι για να βγάλουν το «κακό μάτι» και να «καρφώσουν» την κακογλωσσιά. Ο νοικοκύρης του σπιτιού παίρνει το Χριστόψωμο, το σταυρώνει, το κόβει και το μοιράζει σε όλους όσους παρευρίσκονται στο τραπέζι, σαν συμβολισμό της Θείας Κοινωνίας, που ο Χριστός έδωσε τον Άρτο της ζωής σε όλη την ανθρώπινη οικογένεια του.

Το «τάισμα» της βρύσης στην Κεντρική Ελλάδα

Τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων γίνεται το λεγόμενο «τάϊσμα της βρύσης», σε χωριά της Κεντρικής Ελλάδας. Οι κοπέλες τα χαράματα πηγαίνουν στην πιο κοντινή βρύση για να κλέψουν το «άκραντο νερό», δηλαδή αμίλητο γιατί δεν βγάζουν λέξη σε όλη τη διαδρομή. Όταν πάρουν το νερό, αλείφουν τη βρύση με βούτυρο και μέλι με την ευχή, όπως τρέχει το νερό να τρέχει και η προκοπή στο σπίτι, και όπως γλυκό είναι το μέλι, έτσι γλυκιά να είναι και η ζωή τους. Για να έχουν καλή σοδειά, όταν φθάνουν εκεί, την ταΐζουν με διάφορα προϊόντα όπως βούτυρο, ψωμί, τυρί ,όσπρια ή κλαδί ελιάς. Έλεγαν μάλιστα ότι όποια κοπέλα πήγαινε πρώτη στη βρύση θα ήταν η πιο τυχερή όλο το χρόνο. Έπειτα έριχναν στη στάμνα που θα έφερναν το νερό, ένα βατόφυλλο και τρία χαλίκια, κλέβουν το νερό από τη βρύση και γυρίζουν στο σπίτι τους πάλι αμίλητες μέχρι να πιούνε όλοι από το «άκραντο νερό». Με το ίδιο νερό ραντίζουν και τις τέσσερις γωνίες του σπιτιού και σκορπίζουν και τα τρία χαλίκια στο σπίτι. Στη λαϊκή μας παράδοση ο βάτος φέρνει αισιοδοξία και καλά μαντάτα και διώχνει τα ξόρκια.

«Πάντρεμα της φωτιάς»

Στα χωριά της Έδεσσας την παραμονή των Χριστουγέννων «παντρεύουν τη φωτιά», δηλαδή παίρνουν ένα ξύλο με θηλυκό όνομα, δηλαδή κερασιάς και ένα με αρσενικό όνομα, συνήθως από αγκαθωτά δέντρα, δηλ. από βάτο. Βάζουν τα ξύλα στο τζάκι να καούν και ανάλογα με τον κρότο ή τη φλόγα τους μπορούν να προβλέψουν τα μελλούμενα είτε για τον καιρό είτε για τη σοδειά τους. Η λαϊκή μας παράδοση θέλει τα αγκαθωτά δέντρα να απομακρύνουν τα δαιμονικά όντα, όπως τους καλικάντζαρους.

Στη Θεσσαλία, όταν τα κορίτσια επιστρέφουν από την εκκλησία, ανήμερα Χριστούγεννα, βάζουν δίπλα στο τζάκι κλαδιά κέδρου που τα ξεδιαλέγουν να είναι λυγερά, ενώ τα αγόρια βάζουν από αγριοκερασιά. Τα λυγερά αυτά κλαδιά αντιπροσωπεύουν τις επιθυμίες τους για μια όμορφη ζωή. Όποιο κλωνάρι καεί πρώτο αυτό είναι καλό σημάδι γιατί αυτός ο νέος ή η νέα θα παντρευτεί πρώτα.

Τα Χριστόξυλα

Σε πολλά χωριά της Μακεδονίας από τις παραμονές των Χριστουγέννων ο νοικοκύρης του σπιτιού ψάχνει στα χωράφια και βρίσκει ένα μεγάλο χοντρό και γερό ξύλο από πεύκο ή ελιά και το πάει σπίτι του. Η νοικοκυρά φροντίζει να έχει καθαρίσει το σπίτι αλλά με ιδιαίτερη προσοχή το τζάκι, ώστε να μη μείνει ούτε ίχνος από την παλιά στάχτη. Καθαρίζουν ακόμα και την καπνοδόχο, για να μην βρίσκουν πατήματα να κατέβουν οι καλικάντζαροι, τα κακά δαιμόνια όπως λένε στα Χριστουγεννιάτικα παραμύθια, και μαγαρίσουν το σπίτι. Βάζει λοιπόν το Χριστόξυλο στο τζάκι την παραμονή και το ανάβει αφήνοντας το να σιγοκαίει όλο το δωδεκαήμερο από τα Χριστούγεννα μέχρι τα Φώτα. Στη λαϊκή παράδοση πίστευαν ότι η στάχτη αυτή προφύλασσε το σπίτι και τα χωράφια από κάθε κακό και καθώς καίγεται, ζεσταίνεται ο Χριστός στη φάτνη.

Στη Σκιάθο, οι πιο παλιοί λένε ότι από την 1η Δεκεμβρίου οι καλικάντζαροι ετοιμάζουν το καράβι τους για να έρθουν στο νησί. Την παραμονή των Χριστουγέννων το ρίχνουν στο γιαλό και φθάνουν ανήμερα. Από τότε μέχρι τα Φώτα κανείς δεν τολμάει να βγει νύχτα από το σπίτι του γιατί θα τον βουβάνουν. Την παραμονή των Φώτων, όμως, οι καλικάντζαροι τα μαζεύουν γρήγορα και φεύγουν τρέχοντας μην τους προφτάσει ο παπάς με τον αγιασμό και τους ζεματίσει.

Οι Μωμόγεροι του νομού Δράμας

Η λαϊκή φαντασία οργιάζει με τις σκανταλιές των καλικάντζαρων που βρίσκουν την ευκαιρία να αλωνίσουν στον επάνω κόσμο, τότε που τα νερά είναι «αβάφτιστα». Η όψη τους τρομακτική και οι σκανταλιές τους απερίγραπτες, αλλά και ο τρόμος τους άλλος τόσος για τη φωτιά. Στα χωριά Πλατανιά και Σιταγροί της Δράμας συναντάμε το έθιμο των Μωμόγερων που προέρχεται από τους Πόντιους πρόσφυγες. Η ονομασία τους προέρχεται από το μίμος ή το μώμος και το γέρος και συνδέεται με τις μιμητικές τους κινήσεις. Φοράνε τομάρια λύκων ή τράγων ή είναι ντυμένοι με στολές ανθρώπων οπλισμένων με σπαθιά και έχουν την μορφή γέρων. Οι Μωμόγεροι προσδοκώντας τύχη για τη νέα χρονιά, γυρίζουν σε παρέες όλο το δωδεκαήμερο, ψάλλοντας τα κάλαντα ή άλλους ευχετικούς στίχους. Όταν οι παρέες συναντηθούν, κάνουν ψευτοπόλεμο μεταξύ τους ώσπου η μία ομάδα να νικήσει και η άλλη να δηλώσει υποταγή. Το ίδιο έθιμο με παραλλαγές γίνεται στην Κοζάνη και τη Καστοριά με την ονομασία Ραγκουτσάρια.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Βερολίνο: Τα μουσεία περιορίζουν τις ημέρες και τις ώρες λειτουργίας τους

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας και της έλλειψης προσωπικού, πολλά από τα κρατιδιακά μουσεία του Βερολίνου περιορίζουν από σήμερα τις ημέρες και τις ώρες λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με το Πρωσικό Ίδρυμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το οποίο είναι αρμόδιο για τα κρατιδιακά μουσεία του Βερολίνου, από τις 16 Απριλίου το Altes Museum, το Μουσείο Bode, η Εκκλησία Φριντριχσβέρντερ, το Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών, το Μουσείο Ευρωπαϊκών Πολιτισμών ΜΕΚ, η Συλλογή Σαρφ-Γκέστενμπεργκ και το Κάστρο του Κέπενικ θα παραμένουν κλειστά κάθε Δευτέρα και Τρίτη, ενώ πολλά από τα υπόλοιπα μουσεία της πρωτεύουσας θα μειώσουν τις ώρες λειτουργίας τους.



«Η δύσκολη κατάσταση στα οικονομικά μας αναγκάζει να μειώσουμε δραστικά τις δαπάνες», δήλωσε ο πρόεδρος του Πρωσικού Ιδρύματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς Χέρμαν Πάρτσινγκερ, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι «σχεδιάζουμε να αντιδράσουμε πολύ πιο ευέλικτα στις ροές των επισκεπτών στο μέλλον και να διευρύνουμε τις ώρες λειτουργίας για τις επιτυχημένες εκθέσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Επιφυλακτική η κυβέρνηση περί νομιμοποίησης της άμβλωσης εντός των πρώτων 12 εβδομάδων κύησης

Published

on

Από

Photo credits: swandhoefer / pixabay

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να υιοθετήσει άμεσα τις εισηγήσεις της Επιτροπής για την Αναπαραγωγική Αυτοδιάθεση και την Αναπαραγωγική Ιατρική περί νομιμοποίησης της άμβλωσης εντός των πρώτων δώδεκα εβδομάδων της κύησης.

Οι αρμόδιοι υπουργοί καλωσόρισαν την έκθεση της Επιτροπής που δόθηκε χθες, Δευτέρα, στη δημοσιότητα, τόνισαν ωστόσο ότι απαιτείται προσοχή προκειμένου η σχετική συζήτηση να μην προκαλέσει πόλωση στην κοινωνία.

Στελέχη της αντιπολίτευσης, αλλά και κύκλοι της Καθολικής Εκκλησίας έχουν ήδη προαναγγείλει προσφυγή στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, σε περίπτωση που η κυβέρνηση υιοθετήσει τις προτάσεις της Επιτροπής.

«Η τεχνογνωσία αποτελεί ουσιαστική βοήθεια για την απάντηση στα περίπλοκα ζητήματα σχετικά με τον αναπαραγωγικό αυτοπροσδιορισμό και την αναπαραγωγή», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ (SPD), επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ούτως ή άλλως απαιτείται ευρεία κοινωνική και κοινοβουλευτική συναίνεση.

Ο κ. Λάουτερμπαχ ανέφερε πάντως ότι υπάρχει ήδη η ανάγκη ανάληψης δράσης σχετικά με τις κλινικές οι οποίες μπορούν να πραγματοποιούν αμβλώσεις.

Ειδικά στη νότια Γερμανία, σημείωσε, είναι δύσκολο για τις γυναίκες οι οποίες αντιμετωπίζουν μια ανεπιθύμητη κύηση να πρέπει να βρουν ιατρείο εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.



Ως «καλή βάση για τον ανοιχτό και στη βάση στοιχείων διάλογο που είναι πλέον απαραίτητος» περιέγραψε την εισήγηση της Επιτροπής η υπουργός Οικογένειας Λίζα Πάους (Πράσινοι), ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν (FDP) εκφράστηκε πιο επιφυλακτικά: «Ο βαθμός στον οποίο θα ήταν δυνατόν να ρυθμιστεί η άμβλωση εκτός του ποινικού κώδικα είναι ένα εξαιρετικά απαιτητικό νομικό, αλλά πάνω από όλα εξαιρετικά ευαίσθητο ηθικά και σημαντικό ζήτημα», τόνισε.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θα υποβάλει σχέδια νόμου για τα ζητήματα που θέτει η Επιτροπή.

Εκτός από τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης, προτείνεται ακόμη η άρση της απαγόρευσης της δωρεάς ωαρίων και ένα πιθανό άνοιγμα της παρένθετης μητρότητας για μη εμπορικούς σκοπούς.



Σήμερα η άμβλωση παραμένει στην Γερμανία παράνομη, εκτός από τις περιπτώσεις όπου είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας ή κινδυνεύει η ζωή της μητέρας ή η ψυχική ή σωματική υγεία της.

Επιπλέον, θα πρέπει να μεσολαβούν τουλάχιστον τρεις ημέρες μεταξύ της συμβουλευτικής συνάντησης της εγκύου και της ίδιας της άμβλωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Σε εξέλιξη η “Εβδομάδα Ταχύτητας” στη Γερμανία

Published

on

Από

Photo credits: planet_fox / pixabay

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας η «Εβδομάδα Ταχύτητας», η μεγαλύτερη επιχείρηση ελέγχου ταχύτητας που διενεργείται ετησίως στους γερμανικούς δρόμους.

Η κορύφωση αναμένεται την Παρασκευή, με τον «μαραθώνιο καμερών ταχύτητας» (Blitzermarathon).

Κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας, η αστυνομία παρακολουθεί ακόμη πιο εντατικά, με ειδικά ραντάρ και συσκευές λέιζερ, την ταχύτητα με την οποία κινούνται τα αυτοκίνητα στους δρόμους.

Σταθερές και κινητές κάμερες καταγράφουν παραβάσεις, ενώ ιδιαίτερη προσοχή δίδεται σε σημεία όπου οι είναι γνωστό ότι οδηγοί αναπτύσσουν μεγαλύτερη ταχύτητα από το προβλεπόμενο, σε σημεία συχνών ατυχημάτων και σε «ευάλωτες ζώνες», κοντά σε σχολεία, οίκους ευγηρίας, νοσοκομεία κλπ.

Σε κάποια κρατίδια, όπως η Βαυαρία, η αστυνομία κοινοποιεί εκ των προτέρων τις ακριβείς θέσεις των καμερών ταχύτητας, αλλά σε άλλα, όπως η Βάδη-Βυρτεμβέργη, ισχύει το αντίθετο.



Ενδεικτικά, το 2023 στην αντίστοιχη εβδομάδα, στην Βάδη-Βυρτεμβέργη οι κάμερες «άστραψαν» για περισσότερους από 13.000 οδηγούς.

Το Βερολίνο, η Κάτω Σαξονία, το Ζάαρλαντ και η Σαξονία δεν συμμετέχουν στην δράση, είτε επειδή οι αρχές θεωρούν ότι δεν έχει αποτέλεσμα είτε επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμες επαρκείς αστυνομικές δυνάμεις.

Παραμένουν ωστόσο σε κανονική λειτουργία τα ισχύοντα μέτρα ελέγχου.



Η γερμανική λέσχη οδηγών ADAC εκφράζεται θετικά για την «Εβδομάδα Ταχύτητας», επισημαίνοντας την παιδαγωγική επίδρασή της, καθώς πολλοί οδηγοί θα δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και «θα συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους από την υπερβολική ταχύτητα».

Στο ίδιο πνεύμα τοποθετείται και το Σωματείο της Αστυνομίας: «Η δράση σημαίνει περισσότερη δουλειά για την αστυνομία, αλλά η προσπάθεια αξίζει. Αν το θέμα της υπερβολικής ταχύτητας απασχολήσει περισσότερο τους οδηγούς μία ημέρα ή μία εβδομάδα, τότε είναι μια καλή ημέρα και μια καλή εβδομάδα για την οδική ασφάλεια», δηλώνει ο εκπρόσωπος του σωματείου Μίχαελ Μέρτενς, επισημαίνοντας όμως ταυτόχρονα ότι χρειάζονται περισσότεροι έλεγχοι και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, προκειμένου «να μην ατονήσει η πειθαρχία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σπάνιο σεληνιακό γεγονός ίσως ρίξει φως στη σχέση του Στόουνχεντζ με το φεγγάρι

Published

on

Από

Photo credits: sciencefreak / pixabay

Η ανατολή και η δύση του ηλίου στο Στόουνχεντζ, ειδικά κατά τα θερινά και χειμερινά ηλιοστάσια, συνεχίζει να προκαλεί χαρά, γοητεία ακόμη και θρησκευτική αφοσίωση.

Τώρα έχει ξεκινήσει ένα σχέδιο για την εμβάθυνση στους λιγότερο κατανοητούς δεσμούς που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ του μνημείου και της σελήνης κατά τη διάρκεια ενός σεληνιακού γεγονότος που συμβαίνει μια φορά σε μια γενιά.

Μια «μείζονα σεληνιακή στάση», η οποία λαμβάνει χώρα μία φορά κάθε 18,6 χρόνια, όταν η ανατολή και η δύση του φεγγαριού φτάνουν στα πιο απομακρυσμένα σημεία τους κατά μήκος του ορίζοντα, θα λάβει χώρα τον Ιανουάριο του 2025.

Αυτό θα δώσει σε αρχαιολόγους, αστρονόμους και αρχαιοαστρονόμους μια σπάνια ευκαιρία να εξερευνήσουν θεωρίες γύρω από το γεγονός και τους αρχαίους ανθρώπους του Στόουνχετζ, αναφέρει ο Guardian.



Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι άνθρωποι που κατασκεύασαν το μνημείο γνώριζαν τη μεγάλη σεληνιακή στάση και μπορεί να έθαψαν τους νεκρούς τους σε ένα συγκεκριμένο σημείο της τοποθεσίας λόγω της σχέσης του με το φαινόμενο.

Το English Heritage σχεδιάζει να μεταδώσει ζωντανά τη νοτιότερη ανατολή του φεγγαριού και να φιλοξενήσει μια σειρά από εκδηλώσεις καθ′ όλη τη διάρκεια της περιόδου αναμονής, συμπεριλαμβανομένων ομιλιών, ενός αναδυόμενου πλανητάριου, συνεδρίες παρατήρησης άστρων και αφήγησης και μια νέα προβολή στον εκθεσιακό χώρο.

Ο Clive Ruggles, ομότιμος καθηγητής αρχαιοαστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, είπε ότι η ευθυγράμμιση του μνημείου με τον ήλιο στα μέσα του καλοκαιριού και στα μέσα του χειμώνα σήμαινε ότι δεν υπήρχε αμφιβολία για τη σημασία του για τους κατασκευαστές του Στόουνχεντζ.



Οι πέτρες σταθμοί πιθανότατα τοποθετήθηκαν περίπου την ίδια εποχή με τις μεγάλες πέτρες καθώς προέρχονταν από το ίδιο σημείο, το West Woods στο Μάλμπορο.

Ο Ruggles είπε ότι δεν θα ήταν έκπληξη αν οι αρχαίοι άνθρωποι πρόσεχαν το φεγγάρι.

Η Amanda Chadburn, αρχαιολόγος και μέλος του Kellogg College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε: «Η παρατήρηση αυτής της σύνδεσης το 2024 και το 2025 είναι ζωτικής σημασίας. Η παρακολούθηση του φεγγαριού δεν είναι απλή, απαιτεί συγκεκριμένο χρόνο και καιρικές συνθήκες».

Πηγή: huffingtonpost.gr


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιστορικό ρεκόρ ζέστης για την εποχή στον ιαπωνικό βορρά

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Το θερμόμετρο στο Σαπόρο ξεπέρασε σήμερα τους 25 βαθμούς Κελσίου, καταγράφοντας ρεκόρ ζέστης για την περίοδο αυτή του έτους στην πρωτεύουσα της νήσου Χοκάιντο, στη βόρεια Ιαπωνία, ανακοίνωσε η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία JMA.

Το Σαπόρο, το οποίο βρίσκεται στην πιο κρύα περιοχή της Ιαπωνίας, φιλοξένησε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 και διοργανώνει κάθε Φεβρουάριο πολύ δημοφιλές φεστιβάλ χιονιού, με τεράστια γλυπτά από πάγο.

Είναι η πρώτη φορά που οι θερμοκρασίες στο Σαπόρο ξεπερνούν τους 25 βαθμούς Κελσίου τόσο νωρίς μέσα στη χρονιά από τότε που άρχισαν να διατηρούνται στατιστικά στοιχεία στην πόλη αυτή, το 1877, δήλωσε στο AFP ο Σουίτσι Γιοσίντα, αξιωματούχος του περιφερειακού κέντρου της ιαπωνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας στην νήσο Χοκάιντο.



Η μέση θερμοκρασία στο Σαπόρο για τη 15η Απριλίου είναι 11,5 βαθμοί Κελσίου και το προηγούμενο ρεκόρ πρώιμης ζέστης είχε καταγραφεί στις 20 Απριλίου του 1998, όταν το θερμόμετρο έδειξε 25,1 βαθμούς Κελσίου στην πόλη.

Η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία θεωρεί τους 25 βαθμούς Κελσίου θερινή θερμοκρασία στην Ιαπωνία, σύμφωνα με το τρέχον σύστημά της καταχώρισης.

Θερμοκρασίες πρώιμων ρεκόρ ζέστης για την εποχή καταγράφονται ολοένα και λιγότερο σπάνια στον κόσμο.

Για παράδειγμα, η Σουηδία βίωσε στις αρχές Απριλίου την πιο πρώιμη αρχή καλοκαιριού που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα, με θερμοκρασίες άνω των 10 βαθμών Κελσίου για πέντε διαδοχικές μέρες σε τρεις πόλεις στον νότο της.



Σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου καταγράφηκε νέο ρεκόρ θερμοκρασίας τον Μάρτιο, οι 12 τελευταίοι μήνες ήταν οι πιο ζεστοί που έχουν καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη (+1,58 βαθμός Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα), σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

EASA: Συστάσεις στις αεροπορικές εταιρείες για προσοχή στον ισραηλινό και τον ιρανικό εναέριο χώρο

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ο Οργανισμός της ΕΕ για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA) ανακοίνωσε σήμερα ότι εξακολουθεί να συνιστά στις αεροπορικές εταιρείες να είναι προσεκτικές στον εναέριο χώρο του Ιράν και του Ισραήλ και σε απόσταση περίπου 100 ναυτικών μιλίων γύρω από το Ισραήλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία υπερπτήση της πολιτικής αεροπορίας δεν κινδύνευσε στη διάρκεια των εντάσεων του σαββατοκύριακου σε σχέση με την ιρανική επίθεση με drones και πυραύλους στο Ισραήλ.

Ο EASA σημείωσε ότι ο ίδιος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή “θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση για να αξιολογούν τυχόν δυνητικούς κινδύνους για την ασφάλεια των αερομεταφορέων της ΕΕ και θα είναι έτοιμοι να ενεργήσουν όπως αρμόζει”.

Η οδηγία του EASA, που έχει ήδη εκδοθεί για τις αεροπορικές εταιρείες όσον αφορά το Ισραήλ και το Ιράν, παραμένει σε ισχύ, διευκρίνισε ο οργανισμός σε σημείωμά του που απεστάλη με email.

Στην οδηγία περιλαμβάνεται η σύσταση για προσοχή και παρακολούθηση όλων των διαθέσιμων αεροναυτικών δημοσιεύσεων για το Ισραήλ και τον γειτονικό εναέριο χώρο ως τα 100 ναυτικά μίλια γύρω από τη χώρα.

Για το Ιράν, ο EASA συνέστησε προσοχή και σημείωσε ότι “εκεί εξακολουθεί να υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εσφαλμένου υπολογισμού και/ή εσφαλμένης αναγνώρισης” στον εναέριο χώρο πάνω από την ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη.



Παράλληλα η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM ματαίωσε όλες τις πτήσεις της από και προς το Τελ Αβίβ ως αύριο, Τρίτη, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της ολλανδικής πτέρυγας του αεροπορικού ομίλου Air France KLM.

Αντίστοιχα και ο γερμανικός όμιλος Lufthansa ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις πτήσεις προς το Αμάν (Ιορδανία) τη Βηρυτό (Λίβανος), το Ερμπίλ (βόρειο Ιράκ) και το Τελ Αβίβ (Ισραήλ) τουλάχιστον μέχρι και σήμερα, Δευτέρα, μετά την τελευταία αναταραχή στη Μέση Ανατολή.

Ο όμιλος στον οποίο ανήκουν η γερμανική αεροπορική εταιρία καθώς και οι ελβετικές και οι αυστριακές αερογραμμές (SWISS και Austrian airlines) θα διασφαλίσει επίσης ότι οι πτήσεις του θα αποφύγουν τον εναέριο χώρο πάνω από το Ισραήλ, την Ιορδανία και το Ιράκ στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η εταιρία είχε ήδη ανακοινώσει την Παρασκευή ότι αναστέλλει τις πτήσεις από και προς την Τεχεράνη μέχρι τις 18 Απριλίου και ότι δεν θα χρησιμοποιεί τον ιρανικό εναέριο χώρο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Οι παγκόσμιες αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με πάνω από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους, που καταρρίφθηκαν κυρίως από το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα του Ισραήλ ή από τους συμμάχους του προτού φτάσουν στον ισραηλινό εναέριο χώρο.

Η επίθεση αυτή έγινε σε αντίποινα για αποδιδόμενη στο Ισραήλ επίθεση στο προξενείο του Ιράν στη Συρία την 1η Απριλίου, στην οποία σκοτώθηκαν 7 μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, μεταξύ των οποίων δύο διοικητές.



O EASA σημείωσε εξάλλου ότι όλοι οι επηρεαζόμενοι εναέριοι χώροι – Ισραήλ, Λίβανος, Ιορδανία, Ιράκ και Ιράν – έκλεισαν από τις αρμόδιες αρχές στη διάρκεια της σχετικής χρονικής περιόδου.

“Δεν υπήρξε σε καμία στιγμή κίνδυνος για υπερπτήση της πολιτικής αεροπορίας”, υπογράμμισε.

Χθες, Κυριακή, εξέπνευσε η ισχύς του κλεισίματος όλων των εναέριων χώρων, που είχε επιβληθεί το σαββατοκύριακο, κατέληξε ο EASA.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ3 ώρες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 ώρες ago

Βερολίνο: Τα μουσεία περιορίζουν τις ημέρες και τις ώρες λειτουργίας τους

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ7 ώρες ago

Επίσημη επίσκεψη Φ. Φόρτωμα στη Ν. Υόρκη και επαφές με την Ελληνική Ομογένεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ10 ώρες ago

Γερμανία: Επιφυλακτική η κυβέρνηση περί νομιμοποίησης της άμβλωσης εντός των πρώτων 12 εβδομάδων κύησης

ΓΕΡΜΑΝΙΑ11 ώρες ago

Σε εξέλιξη η “Εβδομάδα Ταχύτητας” στη Γερμανία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ12 ώρες ago

Διάκριση φοιτητικής ομάδας του ΑΠΘ για καινοτόμα συσκευή προστασίας θαλάσσιων ειδών

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ23 ώρες ago

Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου του 2004 θα γιορτάσει την 20η επέτειο κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Κυπέλου με την ομογένεια της Γερμανίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Σπάνιο σεληνιακό γεγονός ίσως ρίξει φως στη σχέση του Στόουνχεντζ με το φεγγάρι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Ιστορικό ρεκόρ ζέστης για την εποχή στον ιαπωνικό βορρά

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

EASA: Συστάσεις στις αεροπορικές εταιρείες για προσοχή στον ισραηλινό και τον ιρανικό εναέριο χώρο

ΑΡΘΡΑ3 εβδομάδες ago

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΩΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

ΓΕΝΕΣΙΣ / GENESIS.ev Σύλλογος Ελλήνων και Κύπριων ιατρών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας: Οι Έλληνες γιατροί της N.R.W παρόντες στην ετήσια εκδήλωση του 2024

ΒΙΝΤΕΟ3 εβδομάδες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

ΑΡΘΡΑ4 εβδομάδες ago

Απογοητευτικά τα νούμερα συμμέτοχής μέχρι τώρα από τους απόδημους

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Η νομιμοποίηση της κάνναβης πέρασε και από την Bundestag

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ3 εβδομάδες ago

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (ΤΑ ΜΥΡΟΛΟΓΙΑ* ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΝΤΟΥΒΑ ) Görlitz” Καλοκαίρι 1917

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Συμφωνία Deutsche Bahn – μηχανοδηγών για μείωση των ωρών εργασίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Το προφίλ της παγκόσμιας αυτοκίνησης το 2023

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Το πείραμα της εβδομάδας τεσσάρων ημερών εργασίας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Μήνυμα ΠτΔ Κατ. Σακελλαροπούλου προς τον Απόδημο Ελληνισμό για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ3 ώρες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

ΒΙΝΤΕΟ3 εβδομάδες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ11 μήνες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis