Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χριστός γεννάται σήμερα. Καλά Χριστούγεννα!

Published

on

Χριστούγεννα σήμερα και όλοι οι χριστιανοί ανά τον κόσμο, γιορτάζουν τη γέννηση του θεανθρώπου. Γιορτάζοντας τη γέννηση του Χριστού, αφήνουμε πίσω μας μια χρονιά γεμάτη βάρη, μια χρονιά με μια πολύ δύσκολη καθημερινότητα για όλους μας.

Το διάλειμμα των Χριστουγέννων μας δίνει την ευκαιρία, αφενός να πάρουμε τις ανάσες που έχουμε ανάγκη, αφετέρου να κάνουμε την ενδοσκόπησή μας, να συλλογιστούμε, και να προετοιμάσουμε τους εαυτούς μας για νέες αποφάσεις που θα ανατρέψουν όλα όσα μας έχουν γίνει τροχοπέδη.

Ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα Χριστούγεννα είναι γιορτή αγάπης και προσφοράς.

Αυτές τις γιορτινές ημέρες λοιπόν ας βοηθήσουμε, με όποιο τρόπο και από όποια θέση μπορεί ο καθένας, τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρά προσωπικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και αδιέξοδα.

Με αυτές τις σκέψεις και με πίστη και ελπίδα εύχομαι ολόψυχα το φως των Χριστουγέννων, το φως της ελπίδας για τη γέννηση κάτι καλύτερου να λάμπει στις καρδιές όλων μας.

Τα Χριστούγεννα δηλώνουν την ετήσια χριστιανική εορτή της γέννησης του Χριστού και κατ” επέκταση το σύνολο των εορτών από της Γεννήσεως μέχρι των Θεοφανίων («Γιορτές των Χριστουγέννων»).

Εκ των τεσσάρων Ευαγγελιστών μόνο ο Λουκάς και ο Ματθαίος αρχίζουν τις αφηγήσεις τους από τη Γέννηση του Ιησού. Οι δύο αυτές περιγραφές φέρονται να συμπληρώνουν η μία την άλλη. Ενώ πληρέστερη φέρεται του Λουκά. Από τον συνδυασμό των παραπάνω και άλλων πηγών, το ιστορικό έχει ως εξής:

Επί Ρωμαίου Αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου και Ηγεμόνα Κυρήνιου της Συρίας , διατάχθηκε απογραφή πληθυσμού σε όλη την Αυτοκρατορία. (Λουκάς Β” 1-3). Άγγελος Κυρίου επισκέφθηκε τον Ιωσήφ και τον ενημέρωσε για την Θεία Γέννηση του Θεανθρώπου εκ της Παρθένου Μαρίας (Ματθαίος Α” 20). Τότε ο Ιωσήφ παρέλαβε την Μαρία και από την Ναζαρέτ ήλθαν στη Βηθλεέμ (της Ιουδαίας) που Βασιλεύς της περιοχής ήταν ο Ηρώδης ο Μέγας όπου και γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός (Ματθ. Β” 1, – Λουκ. Β” 4-7). Άγγελος Κυρίου εμφανίζεται σε ποιμένες αγγέλλοντας το χαρμόσυνο γεγονός ενώ πλήθος αγγέλων ψάλλουν «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία» (Λουκ. Β” 8-14). Ενώ συμβαίνουν αυτά άστρο φωτεινό εξ Ανατολής οδηγεί τρεις[12] Μάγους[13] προς τα Ιεροσόλυμα που μετά συνάντηση με τον Βασιλέα Ηρώδη συνεχίζουν και φθάνουν στη Βηθλεέμ όπου μαζί με τους βοσκούς προσκυνούν τον Θεάνθρωπο προσφέροντας Χρυσόν Λίβανο και Σμύρνα. (Ματθ. Β” 2-12).

Οι χριστιανοί θεωρούν ότι η γέννηση του Χριστού εκπληρώνει τις προφητείες των Εβραϊκών Γραφών και ότι ως Μεσσίας ήλθε για να λυτρώσει τους ανθρώπους από τις αμαρτίες τους.

Έθιμα και παραδόσεις

Πόλεις και χωριά παρά την κρίση, στολίστηκαν, φωτίστηκαν και οι προετοιμασίες για την πιο χαρούμενη γιορτή της Χριστιανοσύνης ντύνονται με μελωδίες από τα κάλαντα και αρωματίζονται με τις ξεχωριστές μυρωδιές από τις κουζίνες των σπιτιών, γράφει το madata.gr.

Η γέννηση του Θεανθρώπου δίνει κουράγιο και ελπίδα στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό που προσεύχεται το 2014 να είναι μια καλύτερη χρονιά για τους ίδιους και τη χώρα.

Τα Κάλαντα

Τα κάλαντα είναι ένα τραγούδι, μια παράδοση και μια χαρμόσυνη αναγγελία.

«Καλήν εσπέρα άρχοντες, αν είναι ορισμός σας, Χριστού την Θεία Γέννηση να πω στ” αρχοντικό σας».

Τα κάλαντα πήραν το όνομα τους από τις καλένδες του Ιανουαρίου. Οι καλένδες ήταν οι πρώτες ημέρες των Ρωμαϊκών μηνών και συγγενείς και φίλοι αντάλλασσαν επισκέψεις και δώρα, που ήταν μέλι, ξερά σύκα, χουρμάδες, χυλός και μικρά νομίσματα.

Τα κάλαντα είναι μίγμα θρησκευτικού και κοσμικού περιεχομένου. Στην αρχή εξαγγέλλεται και περιγράφεται το θρησκευτικό γεγονός και μετά ακολουθούν τα εγκώμια για τα διάφορα πρόσωπα της οικογένειας ανάλογα με τα χαρίσματα τους, την ηλικία τους, το επάγγελμα τους ή την κοινωνική τους θέση.

«Κυρά ψηλή, κυρά λιγνή, κυρά καμαροφρύδα»

Κατόπιν ακολουθούν οι ευχές,

«Τούτο το σπίτι το ψηλό, πέτρα να μη ραγίσει

Κι ο νοικοκύρης του σπιτιού χρόνια πολλά να ζήσει»

Και τελειώνουν με την παράκληση για φιλοδώρημα,

«αφέντη μου ευγενικέ, αν έχεις γρόσια δος μας τα

αν έχεις και γλυκό κρασί βγάλε να μας κεράσεις».

Όμως, έχουν έτοιμους και στίχους γι αυτούς που δεν τους δίνουν φιλοδώρημα,

«αφέντη μου στην κάπα σου χίλιες χιλιάδες ψείρες,

Άλλες γεννούν, άλλες κλωσούν κι άλλες αυγά μαζώνουν»

Χριστουγεννιάτικο στεφάνι

Στα χωριά συνηθίζουν να κρεμάνε στους τοίχους και τις εξώπορτες ολόκληρες πλεξούδες από σκόρδα που πάνω τους καρφώνουν μοσχοκάρφια, δηλαδή γαρυφαλλάκια για να διώξουν την κακογλωσσιά που «καρφώνει» την ευτυχία του σπιτιού τους.

Διακοσμημένο με Χριστουγεννιάτικα στολίδια, το στεφάνι από έλατο στην εξώπορτα, εκτός από το καλωσόρισμα στους καλεσμένους φέρνει τύχη στο σπίτι. Βασική η ύπαρξη του σκόρδου στο δέσιμό του που προφυλάσσει από το κακό μάτι.

Το Χριστόψωμο στην Κρήτη

Το ζύμωμα του Χριστόψωμου στη Κρήτη είναι έργο Θείο και έθιμο καθαρά Χριστιανικό. Για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι το Χριστόψωμο είναι ευλογημένο ψωμί αφού θα στηρίξει τη ζωή του νοικοκύρη και της οικογένειας του.

Χρησιμοποιούν καλό αλεύρι και ακριβά υλικά όπως ροδόνερο, μέλι, σουσάμι, κανέλλα και γαρύφαλλα. Μαζεύονται οι γυναίκες του σπιτιού και όσο να γίνει το προζύμι, τραγουδούν, «ο Χριστός γεννιέται, το φως ανεβαίνει, το προζύμι για να γένει». Πλάθουν το ζυμάρι, παίρνουν τη μισή ζύμη και φτιάχνουν μια κουλούρα. Με την υπόλοιπη φτιάχνουν σταυρό με λουρίδες από τη ζύμη και στο κέντρο βάζουν ένα άσπαστο καρύδι που συμβολίζει τη γονιμότητα. Στην υπόλοιπη επιφάνεια σχεδιάζουν σχήματα με το πιρούνι για να βγάλουν το «κακό μάτι» και να «καρφώσουν» την κακογλωσσιά. Ο νοικοκύρης του σπιτιού παίρνει το Χριστόψωμο, το σταυρώνει, το κόβει και το μοιράζει σε όλους όσους παρευρίσκονται στο τραπέζι, σαν συμβολισμό της Θείας Κοινωνίας, που ο Χριστός έδωσε τον Άρτο της ζωής σε όλη την ανθρώπινη οικογένεια του.

Το «τάισμα» της βρύσης στην Κεντρική Ελλάδα

Τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων γίνεται το λεγόμενο «τάϊσμα της βρύσης», σε χωριά της Κεντρικής Ελλάδας. Οι κοπέλες τα χαράματα πηγαίνουν στην πιο κοντινή βρύση για να κλέψουν το «άκραντο νερό», δηλαδή αμίλητο γιατί δεν βγάζουν λέξη σε όλη τη διαδρομή. Όταν πάρουν το νερό, αλείφουν τη βρύση με βούτυρο και μέλι με την ευχή, όπως τρέχει το νερό να τρέχει και η προκοπή στο σπίτι, και όπως γλυκό είναι το μέλι, έτσι γλυκιά να είναι και η ζωή τους. Για να έχουν καλή σοδειά, όταν φθάνουν εκεί, την ταΐζουν με διάφορα προϊόντα όπως βούτυρο, ψωμί, τυρί ,όσπρια ή κλαδί ελιάς. Έλεγαν μάλιστα ότι όποια κοπέλα πήγαινε πρώτη στη βρύση θα ήταν η πιο τυχερή όλο το χρόνο. Έπειτα έριχναν στη στάμνα που θα έφερναν το νερό, ένα βατόφυλλο και τρία χαλίκια, κλέβουν το νερό από τη βρύση και γυρίζουν στο σπίτι τους πάλι αμίλητες μέχρι να πιούνε όλοι από το «άκραντο νερό». Με το ίδιο νερό ραντίζουν και τις τέσσερις γωνίες του σπιτιού και σκορπίζουν και τα τρία χαλίκια στο σπίτι. Στη λαϊκή μας παράδοση ο βάτος φέρνει αισιοδοξία και καλά μαντάτα και διώχνει τα ξόρκια.

«Πάντρεμα της φωτιάς»

Στα χωριά της Έδεσσας την παραμονή των Χριστουγέννων «παντρεύουν τη φωτιά», δηλαδή παίρνουν ένα ξύλο με θηλυκό όνομα, δηλαδή κερασιάς και ένα με αρσενικό όνομα, συνήθως από αγκαθωτά δέντρα, δηλ. από βάτο. Βάζουν τα ξύλα στο τζάκι να καούν και ανάλογα με τον κρότο ή τη φλόγα τους μπορούν να προβλέψουν τα μελλούμενα είτε για τον καιρό είτε για τη σοδειά τους. Η λαϊκή μας παράδοση θέλει τα αγκαθωτά δέντρα να απομακρύνουν τα δαιμονικά όντα, όπως τους καλικάντζαρους.

Στη Θεσσαλία, όταν τα κορίτσια επιστρέφουν από την εκκλησία, ανήμερα Χριστούγεννα, βάζουν δίπλα στο τζάκι κλαδιά κέδρου που τα ξεδιαλέγουν να είναι λυγερά, ενώ τα αγόρια βάζουν από αγριοκερασιά. Τα λυγερά αυτά κλαδιά αντιπροσωπεύουν τις επιθυμίες τους για μια όμορφη ζωή. Όποιο κλωνάρι καεί πρώτο αυτό είναι καλό σημάδι γιατί αυτός ο νέος ή η νέα θα παντρευτεί πρώτα.

Τα Χριστόξυλα

Σε πολλά χωριά της Μακεδονίας από τις παραμονές των Χριστουγέννων ο νοικοκύρης του σπιτιού ψάχνει στα χωράφια και βρίσκει ένα μεγάλο χοντρό και γερό ξύλο από πεύκο ή ελιά και το πάει σπίτι του. Η νοικοκυρά φροντίζει να έχει καθαρίσει το σπίτι αλλά με ιδιαίτερη προσοχή το τζάκι, ώστε να μη μείνει ούτε ίχνος από την παλιά στάχτη. Καθαρίζουν ακόμα και την καπνοδόχο, για να μην βρίσκουν πατήματα να κατέβουν οι καλικάντζαροι, τα κακά δαιμόνια όπως λένε στα Χριστουγεννιάτικα παραμύθια, και μαγαρίσουν το σπίτι. Βάζει λοιπόν το Χριστόξυλο στο τζάκι την παραμονή και το ανάβει αφήνοντας το να σιγοκαίει όλο το δωδεκαήμερο από τα Χριστούγεννα μέχρι τα Φώτα. Στη λαϊκή παράδοση πίστευαν ότι η στάχτη αυτή προφύλασσε το σπίτι και τα χωράφια από κάθε κακό και καθώς καίγεται, ζεσταίνεται ο Χριστός στη φάτνη.

Στη Σκιάθο, οι πιο παλιοί λένε ότι από την 1η Δεκεμβρίου οι καλικάντζαροι ετοιμάζουν το καράβι τους για να έρθουν στο νησί. Την παραμονή των Χριστουγέννων το ρίχνουν στο γιαλό και φθάνουν ανήμερα. Από τότε μέχρι τα Φώτα κανείς δεν τολμάει να βγει νύχτα από το σπίτι του γιατί θα τον βουβάνουν. Την παραμονή των Φώτων, όμως, οι καλικάντζαροι τα μαζεύουν γρήγορα και φεύγουν τρέχοντας μην τους προφτάσει ο παπάς με τον αγιασμό και τους ζεματίσει.

Οι Μωμόγεροι του νομού Δράμας

Η λαϊκή φαντασία οργιάζει με τις σκανταλιές των καλικάντζαρων που βρίσκουν την ευκαιρία να αλωνίσουν στον επάνω κόσμο, τότε που τα νερά είναι «αβάφτιστα». Η όψη τους τρομακτική και οι σκανταλιές τους απερίγραπτες, αλλά και ο τρόμος τους άλλος τόσος για τη φωτιά. Στα χωριά Πλατανιά και Σιταγροί της Δράμας συναντάμε το έθιμο των Μωμόγερων που προέρχεται από τους Πόντιους πρόσφυγες. Η ονομασία τους προέρχεται από το μίμος ή το μώμος και το γέρος και συνδέεται με τις μιμητικές τους κινήσεις. Φοράνε τομάρια λύκων ή τράγων ή είναι ντυμένοι με στολές ανθρώπων οπλισμένων με σπαθιά και έχουν την μορφή γέρων. Οι Μωμόγεροι προσδοκώντας τύχη για τη νέα χρονιά, γυρίζουν σε παρέες όλο το δωδεκαήμερο, ψάλλοντας τα κάλαντα ή άλλους ευχετικούς στίχους. Όταν οι παρέες συναντηθούν, κάνουν ψευτοπόλεμο μεταξύ τους ώσπου η μία ομάδα να νικήσει και η άλλη να δηλώσει υποταγή. Το ίδιο έθιμο με παραλλαγές γίνεται στην Κοζάνη και τη Καστοριά με την ονομασία Ραγκουτσάρια.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πιθανή πηγή βαρυτικών κυμάτων τα “κουκούλια” των ετοιμοθάνατων αστεριών

Published

on

Από

Καθώς ένας πίδακας δραπετεύει από ένα άστρο που έχει καταρρεύσει, χτυπά μέσα σε ένα κουκούλι αστρικών συντριμμιών.
Πηγή φωτογραφίας: Ore Gottlieb / CIERA / Northwestern University

Τα “κουκούλια” που σχηματίζονται καθώς τα τεράστια ετοιμοθάνατα αστέρια αποβάλλουν συντρίμμια, πιθανόν να εκπέμπουν βαρυτικά κύματα, σύμφωνα ερευνητές, οι οποίοι παρουσίασαν τη μελέτη τους κατά την 242η Συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας.

Επικεφαλής της έρευνας είναι ο Όρε Γκότλιμπ, υπότροφος στο Κέντρο Διεπιστημονικής Εξερεύνησης και Έρευνας στην Αστροφυσική (CIERA) του Πανεπιστημίου του Νορθουέστερν. Ανάμεσα στους συν-συγγραφείς της μελέτης είναι και η Ελληνίδα αστροφυσικός και διευθύντρια του CIERA, Βίκυ Καλογερά. 

Μέχρι στιγμής οι αστροφυσικοί έχουν ανιχνεύσει βαρυτικά κύματα μόνο από δυαδικά συστήματα, τις συγχωνεύσεις μαύρων τρυπών ή δυο αστέρων νετρονίων. Αν και θεωρητικά οι αστροφυσικοί θα έπρεπε να είναι σε θέση να ανιχνεύσουν βαρυτικά κύματα από μια μόνο, μη δυαδική πηγή, δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα αυτά τα σήματα.

Τώρα οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Νορθουέστερν προτείνουν ότι πρέπει να στραφεί η προσοχή σε ένα νέο, απροσδόκητο και εντελώς ανεξερεύνητο μέρος: τα ταραχώδη, ενεργητικά κουκούλια που περιβάλλουν ετοιμοθάνατους αστέρες μεγάλης μάζας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προσομοιώσεις τελευταίας τεχνολογίας για να μοντελοποιήσουν την κατάρρευση ενός αστέρα μεγάλης μάζας. Όταν τα αστέρια αυτά καταρρέουν σε μαύρες τρύπες, μπορεί να δημιουργήσουν ισχυρές εκροές (ή πίδακες) σωματιδίων που ταξιδεύουν κοντά στην ταχύτητα του φωτός. Στις προσομοιώσεις μοντελοποιήθηκε αυτή η διαδικασία από τη στιγμή που το άστρο καταρρέει μέχρι τη διαφυγή του πίδακα.

«Όταν υπολόγισα τα βαρυτικά κύματα από την περιοχή της μαύρης τρύπας, βρήκα μια άλλη πηγή που διέκοπτε τους υπολογισμούς μου, το κουκούλι. Προσπάθησα να το αγνοήσω, αλλά διαπίστωσα ότι ήταν αδύνατο να το αγνοήσω. Τότε συνειδητοποίησα ότι το κουκούλι ήταν μια ενδιαφέρουσα πηγή βαρυτικών κυμάτων», αναφέρει ο Όρε Γκότλιμπ. Μάλιστα, όπως σημειώνεται στη μελέτη, το Παρατηρητήριο Βαρυτικών Κυμάτων LIGO με το συμβολόμετρο λέιζερ μπορεί να είναι σε θέση να ανιχνεύσει αυτά τα βαρυτικά κύματα.

Ο κ. Γκότλιμπ επισημαίνει ότι «η μελέτη μας είναι ένα κάλεσμα προς την κοινότητα να εξετάσει τα κουκούλια ως πηγή βαρυτικών κυμάτων» και προσθέτει: «Μελετώντας τα, θα μπορούσαμε να μάθουμε περισσότερα για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό των άστρων, τις ιδιότητες των πιδάκων και την επικράτησή τους στις αστρικές εκρήξεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Αρκτική μπορεί να μην έχει θαλάσσιους πάγους τον Σεπτέμβριο ήδη από το 2030

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ο Αρκτικός Ωκεανός είναι πιθανό να μην έχει πάγους τον Σεπτέμβριο ήδη από τη δεκαετία του 2030, δηλαδή περίπου μια δεκαετία νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Communications».

Το σενάριο αυτό φαίνεται πιθανό να ισχύσει ακόμα και στην περίπτωση που θα υπάρχουν χαμηλές εκπομπές ρύπων και αυτό παρά το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις στην έκτη έκθεση αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) δεν προέβλεπαν κάτι τέτοιο σε περίπτωση που υπάρχουν χαμηλές εκπομπές ρύπων.

Αυτό το εύρημα υπογραμμίζει τον σημαντικό αντίκτυπο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην Αρκτική και καταδεικνύουν τη σημασία του σχεδιασμού και της προσαρμογής στο σενάριο αυτό στο εγγύς μέλλον.

Ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής μειώνεται ραγδαία σε όλες τις εποχές κατά τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά η μείωση είναι αυξημένη από το 2000 και μετά.

Μια Αρκτική χωρίς θαλάσσιο πάγο θα επηρεάσει τις ανθρώπινες κοινωνίες και τα φυσικά οικοσυστήματα τόσο εντός όσο και εκτός της Αρκτικής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σουνγκ-Κι Μιν από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Πόχανγκ της Νότιας Κορέας, χρησιμοποίησαν δεδομένα παρατήρησης μεταξύ 1979-2019 για τις προσομοιώσεις κλιματικών μοντέλων.

Τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι ο ανθρώπινος αντίκτυπος στη μείωση του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική μπορεί να φανεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η συμβολή των αερολυμάτων και των φυσικών παραγόντων, όπως η ηλιακή και η ηφαιστειακή δραστηριότητα, βρέθηκε να είναι πολύ χαμηλότερη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστημονικά Βραβεία από το Ίδρυμα Μποδοσάκη σε τέσσερις νέους Έλληνες που διαπρέπουν διεθνώς

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα Επιστημονικά Βραβεία 2023 του Ιδρύματος Μποδοσάκη φέρνουν στο προσκήνιο το έργο τεσσάρων νέων Ελλήνων επιστημόνων που πρωτοπορούν στον παγκόσμιο ερευνητικό στίβο και έχουν ήδη συνεισφέρει σημαντικά στην πρόοδο της επιστήμης με τις κορυφαίες επιδόσεις τους.

Ο θεσμός των Επιστημονικών Βραβείων, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αναδεικνύει, κάθε δύο έτη, το έργο Ελληνίδων και Ελλήνων, κατά την ιθαγένεια ή το γένος, επιστημόνων ηλικίας, έως 40 ετών, οι οποίοι διακρίνονται για την εξαιρετική συμβολή τους στους τομείς των Βασικών Επιστημών, των Βιοεπιστημών, των Εφαρμοσμένων Επιστημών και της Τεχνολογίας και των Κοινωνικών Επιστημών.

Η τελετή απονομής των Επιστημονικών Βραβείων 2023 του Ιδρύματος Μποδοσάκη θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου στο Ζάππειο Μέγαρο.

Επιστημονικά Βραβεία Ιδρύματος Μποδοσάκη 2023

Στον τομέα των Βιοεπιστημών και τον κλάδο των Βιοϊατρικών Επιστημών, το Επιστημονικό Βραβείο 2023 απονέμεται στον ελληνικής καταγωγής Edward Chouchani, αναπληρωτή καθηγητή Βιολογίας του Καρκίνου, Dana-Farber Cancer Institute και αναπληρωτή καθηγητή Κυτταρικής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Harvard.

Ο Edward Chouchani, ένας εξαιρετικός επιστήμονας στον τομέα του μεταβολισμού, επικεντρώνεται στην ανάπτυξη τεχνολογιών για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι μηχανισμοί του μεταβολισμού ρυθμίζουν τις φυσιολογικές διεργασίες. Στόχος της έρευνάς του είναι η αξιοποίηση αυτών των νεοανακαλυφθέντων μηχανισμών στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για μεταβολικές, φλεγμονώδεις και μεταστατικές ασθένειες.

Για τις ανακαλύψεις του έχει δημοσιεύσει πάνω από 60 εργασίες σε κορυφαία περιοδικά και έχει υπάρξει συνιδρυτής τριών εταιρειών βιοτεχνολογίας, οι οποίες συγκέντρωσαν χρηματοδότηση άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Για τα ερευνητικά του επιτεύγματα, έχει κερδίσει σειρά βραβείων, όπως η υποτροφία Pew, το Heidi Helmholtz Diabetes Award, το Biochemical Society Early Career Investigator Award, το Armen H. Tashjian Award for Excellence in Endocrine Research, το Glenn Foundation for Medical Research Breakthroughs in Gerontology (BIG) Award και το Vilcek Prize for Creative Promise.

Στον τομέα των Βασικών Επιστημών και στον κλάδο της Χημείας, το Επιστημονικό Βραβείο 2023 απονέμεται στον Κωνσταντίνο Βογιατζή, αναπληρωτή καθηγητή της Θεωρητικής και Υπολογιστικής Χημείας του University of Tennessee.

Το ερευνητικό έργο του Κωνσταντίνου Βογιατζή επικεντρώνεται στην ανάπτυξη νέων υπολογιστικών μεθόδων που βασίζονται στην κβαντική χημεία και στην τεχνητή νοημοσύνη για την περιγραφή χημικών διεργασιών που προωθούν καθαρές τεχνολογίες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο απώτερος στόχος είναι η αποσαφήνιση των θεμελιωδών φυσικών αρχών που διέπουν τη χημική δραστικότητα, κατάλυση και προσρόφηση. Το 2020 και το 2022 τιμήθηκε με το Ffrancon Williams Endowed Faculty Award in Chemistry, το 2021 με το OpenEye Outstanding Junior Faculty Award της Αμερικάνικης Ένωσης Χημικών και το 2022 με το CAREER Award της National Science Foundation των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στις Κοινωνικές Επιστήμες και τον κλάδο Οικονομικής Επιστήμης ή Πολιτικής Επιστήμης, το Επιστημονικό Βραβείο 2023 Βραβείο απονέμεται στον ελληνικής καταγωγής Philipp Strack, καθηγητή Οικονομικών Επιστημών στο Yale University.

Το πρωτοποριακό και ιδιαίτερα ευρύ έργο του Philipp Strack ανήκει στον χώρο της μικροοικονομικής θεωρίας και μελετά κυρίως το πώς οι άνθρωποι λαμβάνουν αποφάσεις και αλληλεπιδρούν σε δυναμικά περιβάλλοντα.

Η έρευνά του βασίζεται στην οικονομική θεωρία και τα συμπεριφορικά οικονομικά και οι διεργασίες που μελετά έχουν εφαρμογή σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων με άμεσο αντίκτυπο για την κοινωνία όπως, μεταξύ άλλων, οι επιπτώσεις της υπερβολικής αυτοπεποίθησης και άλλων παρανοήσεων στη λήψη αποφάσεων, οι ψυχολογικοί μηχανισμοί πίσω από την προκατάληψη, ο σχεδιασμός των διασταυρούμενων μεταμοσχεύσεων, η δυναμική τιμολόγηση των αγαθών, η βέλτιστη οργάνωση και λειτουργία των lockdown σε μια πανδημία, ο σχεδιασμός των κρυπτονομισμάτων, οι βέλτιστοι φόροι για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα χωρίς να βλάπτονται οι φτωχοί.

Το έργο του περιλαμβάνει πάνω από 30 δημοσιεύσεις σε διακεκριμένα επιστημονικά περιοδικά στο χώρο της οικονομικής επιστήμης, ενώ από το 2023 είναι μέλος της Econometric Society.

Στον τομέα Εφαρμοσμένων Επιστημών/Τεχνολογίας και τον κλάδο Applications of Artificial Intelligence Methods and Technologies in Engineering Disciplines, το Επιστημονικό Βραβείο 2023 απονέμεται στον Βασίλειο Συργκάνη, επίκουρο καθηγητή Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Stanford University, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών (by courtesy), James and Anna Marie Spilker Faculty Fellow.

Η έρευνά του έγκειται στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης, της θεωρίας παιγνίων και της θεωρίας των αλγορίθμων, με απώτερο στόχο τη βέλτιστη λήψη αποφάσεων με τη χρήση δεδομένων.

Το έργο του συνεισφέρει σε ένα ευρύ φάσμα πεδίων όπως η μηχανική μάθηση, η οικονομετρία, η στατιστική, η θεωρία της μάθησης, η θεωρία παιγνίων και ο σχεδιασμός μηχανισμών. Με την ερευνητική του ομάδα εργάζεται σε θέματα μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης, με επίκεντρο την ανακάλυψη σχέσεων αιτιότητας και τη λήψη αποφάσεων, χρησιμοποιώντας δεδομένα μεγάλων διαστάσεων, με κύριες εφαρμογές στη βιοϊατρική, στη διοίκηση επιχειρήσεων και στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Έχει λάβει βραβεία «καλύτερης δημοσίευσης» (“Best Paper” awards) σε κορυφαία συνέδρια στον τομέα ειδίκευσής του: EC, COLT και NeurIPS.

«Με τα Επιστημονικά Βραβεία, το Ίδρυμα Μποδοσάκη αναδεικνύει το ελληνικό πνεύμα που διακρίνεται στον διεθνή επιστημονικό στίβο και τιμά τα επιστημονικά επιτεύγματα των νέων επιστημόνων», τονίζει η πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Αθηνά Δεσύπρη. «Οι διακρίσεις των νέων επιστημόνων μπορούν να εμπνεύσουν και να ανοίξουν τους ορίζοντες της επιστημονικής εξέλιξης και αριστείας, στη στήριξη των οποίων το Ίδρυμα Μποδοσάκη παραμένει διαχρονικά προσηλωμένο».

Ο θεσμός των Επιστημονικών Βραβείων Ιδρύματος Μποδοσάκη

Ο θεσμός των Επιστημονικών Βραβείων εντάσσεται στο πλαίσιο των κοινωφελών σκοπών του Ιδρύματος Μποδοσάκη για την προαγωγή τής παιδείας και την ανάδειξη της επιστημονικής αριστείας. Κριτήρια για την απονομή των Επιστημονικών Βραβείων Μποδοσάκη αποτελούν η εξαιρετική επίδοση των υποψηφίων στον επιστημονικό τομέα τους, στον οποίο έχουν να παρουσιάσουν ολοκληρωμένο έργο, η συμβολή των υποψηφίων στην πνευματική, επιστημονική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, καθώς και η συμβολή τους στη διεθνή προβολή της Ελλάδας με το ήθος και το έργο τους. Από το 1992 έως σήμερα, τα Επιστημονικά Βραβεία έχουν απονεμηθεί σε 61 Έλληνες και Ελληνίδες επιστήμονες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Κλειστά τα φαρμακεία στις 14 Ιουνίου

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Κλειστά θα παραμείνουν στις 14 Ιουνίου τα φαρμακεία σε όλη τη Γερμανία, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Γερμανικών Ενώσεων Φαρμακείων (ABDA), διαμαρτυρόμενη για τα προβλήματα στην προμήθεια φαρμάκων, τη γραφειοκρατική επιβάρυνση των φαρμακοποιών και τη μείωση του κέρδους, η οποία οδηγεί σε συρρίκνωση του αριθμού των φαρμακείων.

Η ABDA κατηγορεί την κυβέρνηση για αδράνεια στις περιπτώσεις έλλειψης φαρμάκων και τα ασφαλιστικά ταμεία για «μανία λιτότητας» στην προμήθεια φαρμάκων.

«Τα φαρμακεία καταστρέφονται από τη λιτότητα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ABDA, ενώ η πρόεδρός της Γκαμπριέλε Οφερβιούινγκ δηλώνει ότι «τα προβλήματα με τα σπάνια φάρμακα, η επιδεινούμενη κατάσταση στην προμήθεια φαρμάκων και η υπερβολική γραφειοκρατία θα κάνουν την κατάσταση δυσμενέστερη για τα γερμανικά φαρμακεία».

Αυτοί είναι και οι λόγοι που συνεχώς μειώνεται ο αριθμός των φαρμακείων, εξηγεί η πρόεδρος της Ομοσπονδίας και ζητά μεγαλύτερη ευελιξία για τους φαρμακοποιούς στην επιλογή φαρμάκου.

Το 2022 έκλεισαν 293 φαρμακεία και ο συνολικός αριθμός τους σήμερα ανέρχεται σε 17.939. Το 2021 αντιστοιχούσαν 23 φαρμακεία σε 100.000 κατοίκους, κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν ενδεικτικά την «καταστροφική» κατάσταση στα παιδικά αντιβιοτικά, τα οποία είναι εξαιρετικά δυσεύρετα, ενώ προειδοποιούν και για το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, το οποίο εκτιμούν ότι θα εξελιχθεί μελλοντικά σε «πολύ σοβαρό».

Πολλοί φαρμακοποιοί αναζητούν διάδοχο για να αναλάβει το φαρμακείο τους μετά τη συνταξιοδότησή τους, αλλά δυσκολεύονται, καθώς το επάγγελμα δεν θεωρείται πλέον τόσο προσοδοφόρο.

Στις 14 Ιουνίου, Ημέρα των Φαρμακείων, τα φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση τα φαρμακεία έκτακτης ανάγκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παλαιοντολόγος υποστηρίζει ότι ανακάλυψε ταφές παλαιότερες από εκείνες του Homo sapiens

Published

on

Από

Οι ανασκαφές έγιναν στο «Λίκνο της Ανθρωπότητας», μια τοποθεσία που έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco. Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η είδηση, εφόσον αποδειχθεί αληθής, θα μπορούσε να κλονίσει τις επικρατούσες αντιλήψεις για την εξέλιξη του ανθρώπου: ο φημισμένος παλαιοντολόγος Λι Μπέργκερ ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε στη Νότια Αφρική προϊστορικές ταφές, παλαιότερες κατά τουλάχιστον 100.000 χρόνια από εκείνες που γνώριζαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.

Σε εμβρυακή στάση, κουλουριασμένοι σε κόγχες σκαμμένες στο άκρο ενός δικτύου στενών στοών, καμιά τριανταριά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, οι μακρινοί ξάδελφοι του σύγχρονου ανθρώπου βρέθηκαν απολιθωμένοι στους τάφους τους στις ανασκαφές που ξεκίνησαν το 2018.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι τάφοι ήταν γεμισμένοι με το χώμα που είχε σκαφτεί αρχικά για να ανοιχτούν οι τρύπες, απόδειξη, όπως λένε, ότι τα σώματα αυτών των ανθρωπιδών ενταφιάστηκαν σκόπιμα.

Πρόκειται για τις αρχαιότερες ταφές που έχουν βρεθεί, παλαιότερες κατά τουλάχιστον 100.000 χρόνια από τις ταφές του «Σοφού» ανθρώπου, του Homo sapiens, υποστηρίζουν στα άρθρα τους, που δεν έχουν ακόμη μελετηθεί από ομότιμούς τους πριν από τη δημοσίευσή τους στην επιστημονική επιθεώρηση eLife.

Οι ανασκαφές έγιναν στο «Λίκνο της Ανθρωπότητας», μια τοποθεσία που έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco και βρίσκεται στα βορειοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ.

Οι παλαιότεροι τάφοι που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα, κυρίως στη Μέση Ανατολή και την Κένυα, είναι ηλικίας περίπου 100.000 ετών και σε αυτούς ενταφιάστηκαν Homo sapiens.

Οι τάφοι της Νότιας Αφρικής είναι 200.000-300.000 ετών. Περιέχουν οστά ανθρωπιδών Homo naledi, ενός είδους που έχει εκλείψει και είχε ύψος περίπου 1,50 μέτρο και εγκέφαλο σε μέγεθος πορτοκαλιού.

Το είδος αυτό ανακαλύφθηκε το 2013 από τον Αμερικανό, πολιτογραφημένο Νοτιοαφρικανό, παλαιοανθρωπολόγο Λι Μπέργκερ και έθεσε σε αμφισβήτηση τη γραμμική εξέλιξη του ανθρώπου. Για τους επιστήμονες, παραμένει ακόμη μυστήριο.

Ο Homo naledi (που σημαίνει «αστέρι», σε μια τοπική γλώσσα της Νότιας Αφρικής), είχε χαρακτηριστικά άλλων πρωτόγονων ειδών, όπως η οδοντοστοιχία του, αλλά πόδια παρόμοια με τα δικά μας και χέρια ικανά να χειρίζονται εργαλεία.

«Αυτές οι ανακαλύψεις δείχνουν ότι οι ταφικές πρακτικές δεν ήταν αποκλειστικό προνόμιο του Homo sapiens ή άλλων ανθρωπιδών που διέθεταν εγκέφαλο μεγαλύτερου μεγέθους», εκτιμούν οι επιστήμονες.

Η θεωρία αυτή, που έρχεται σε αντίθεση με την κοινώς αποδεκτή αντίληψη ότι η συνείδηση του θανάτου και οι πρακτικές που τον συνοδεύουν κάνουν κάποιον “άνθρωπο”, είχε διατυπωθεί από τον Μπέργκερ και παλαιότερα, όταν παρουσίασε τον Homo naledi στον κόσμο, το 2015.

Τότε, είχε προκαλέσει σάλο και πολλοί ειδικοί αμφισβήτησαν την εγκυρότητα των ανακαλύψεων του προβεβλημένου Αμερικανού επιστήμονα, ο οποίος στηρίζεται από το National Geographic.

«Πήγαινε πάρα πολύ για τους επιστήμονες εκείνη την εποχή», σχολίασε ο Μπέργκερ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Ήταν πεπεισμένοι πως όλα αυτά συνδέονται με τον μεγάλο εγκέφαλο και ότι έγιναν πολύ πρόσφατα, πριν από λιγότερα από 100.000 χρόνια», εξήγησε. «Βρισκόμαστε στο σημείο να πούμε στον κόσμο ότι αυτό δεν αληθεύει», πρόσθεσε, πηγαίνοντας ακόμη μακρύτερα. Υποστηρίζει ότι στα χωρίσματα των τάφων βρέθηκαν γεωμετρικά σύμβολα, τετράγωνα, τρίγωνα ή σταυροί, χαραγμένα προσεκτικά με κάποιο αιχμηρό εργαλείο.

«Αυτό σημαίνει πως οι άνθρωποι δεν είναι οι μόνοι που ανέπτυξαν συμβολικές πρακτικές, αλλά ίσως δεν ήταν καν εκείνοι που επινόησαν αυτή τη συμπεριφορά», είπε.

Η Κάρολ Γουόρντ, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι, σχολίασε ότι «τα αποτελέσματα αυτά, εάν επιβεβαιωθούν, θα έχουν μεγάλη σημασία».

«Ανυπομονώ να μάθω πώς η θέση των λειψάνων αποκλείει άλλες πιθανές εξηγήσεις, πέρα από τη σκόπιμη ταφή τους, και να δω τα αποτελέσματα αφού θα έχουν μελετηθεί από ομοτίμους μας», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια μεσαιωνική πόλη που βυθίστηκε στη Βόρεια Θάλασσα το 1362

Published

on

Από

Ενώ ορισμένοι ιστορικοί έχουν αμφισβητήσει την ύπαρξη της πόλης, μια νέα μελέτη αποκάλυψε τα απομεινάρια της στη Θάλασσα του Βάντεν. Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ο θρύλος λέει ότι η άλλοτε ακμάζουσα πόλη, η οποία τώρα βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της βόρειας Γερμανίας, βυθίστηκε μέσα σε μία νύχτα μετά από σφοδρή καταιγίδα.

Αρχαιολόγοι χαρτογράφησαν για πρώτη φορά τη μεσαιωνική πόλη Ρούνγκχολτ (Rungholt) που είχε βυθιστεί στη Βόρεια Θάλασσα το 1362.

Ο θρύλος λέει ότι η άλλοτε ακμάζουσα πόλη, η οποία τώρα βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της βόρειας Γερμανίας, βυθίστηκε μέσα σε μία νύχτα μετά από σφοδρή καταιγίδα, η οποία ήρθε ως τιμωρία για τις αμαρτίες των κατοίκων της. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, οι αμαρτίες αυτές περιλάμβαναν μέθη, ασέβεια και επίδειξη πλούτου.

Το τέλος ήρθε γύρω στα Χριστούγεννα, όταν μια συμμορία νεαρών μέθυσων προσπάθησε να αναγκάσει έναν ιερέα να μεταλάβει ένα ετοιμοθάνατο γουρούνι. Ο κληρικός πήγε στην εκκλησία, προσευχήθηκε και ζήτησε από τον Θεό να τιμωρήσει τους νεαρούς.

Ο ίδιος έφυγε από την πόλη την επόμενη μέρα, και το ίδιο βράδυ μια μεγάλη καταιγίδα εξαφάνισε το Ρούνγκχολτ από προσώπου γης. Σύμφωνα με τους μεσαιωνικούς θρύλους, ο ήχος του καμπαναριού ακουγόταν από τα βάθη της Βόρειας Θάλασσας.

Ενώ ορισμένοι ιστορικοί έχουν αμφισβητήσει την ύπαρξη της πόλης, μια νέα μελέτη αποκάλυψε τα απομεινάρια της στη Θάλασσα του Βάντεν.

Αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο Christian-Albrecht του Κιέλου χαρτογράφησαν περίπου 1,9 χιλιόμετρα μεσαιωνικών τύμβων γύρω από το νησί Südfall χρησιμοποιώντας διάφορες γεωφυσικές μεθόδους.

Τα νέα ευρήματα περιλαμβάνουν ένα λιμάνι, τα θεμέλια μιας μεγάλης εκκλησίας και συστήματα αποχέτευσης.

Οι έρευνες συνεχίζουν να φέρνουν στο φως σημαντικά νέα ευρήματα και παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή των ανθρώπων εκείνης της εποχής. Ωστόσο οι αρχαιολόγοι εντείνουν την έρευνα καθώς οι συνθήκες διαβρώνουν συνεχώς τα ευρήματα.

«Τα κατάλοιπα των μεσαιωνικών οικισμών έχουν ήδη διαβρωθεί σε μεγάλο βαθμό και συχνά εντοπίζονται μόνο ως αρνητικά αποτυπώματα», δήλωσε η Χάνα Χάντλερ, η οποία εργάζεται στο Ινστιτούτο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Mainz.

Πηγή: ertnews.gr

Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis
Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 ώρες ago

Πιθανή πηγή βαρυτικών κυμάτων τα “κουκούλια” των ετοιμοθάνατων αστεριών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ5 ώρες ago

Η Αρκτική μπορεί να μην έχει θαλάσσιους πάγους τον Σεπτέμβριο ήδη από το 2030

ΕΛΛΑΔΑ9 ώρες ago

Ιστορικό υποβρύχιο εντοπίστηκε στο Αιγαίο έπειτα από πολυετή έρευνα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ11 ώρες ago

Επιστημονικά Βραβεία από το Ίδρυμα Μποδοσάκη σε τέσσερις νέους Έλληνες που διαπρέπουν διεθνώς

ΓΕΡΜΑΝΙΑ12 ώρες ago

Γερμανία: Κλειστά τα φαρμακεία στις 14 Ιουνίου

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ1 ημέρα ago

Ιδιαίτερα δημοφιλείς στην αμερικανική και καναδική αγορά η Μήλος, η Τήνος και η Πάρος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Παλαιοντολόγος υποστηρίζει ότι ανακάλυψε ταφές παλαιότερες από εκείνες του Homo sapiens

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια μεσαιωνική πόλη που βυθίστηκε στη Βόρεια Θάλασσα το 1362

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Στην 9η θέση παγκοσμίως το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την πολιτική του σε θέματα «Ισότητας των φύλων»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Τι πρέπει να προσέχουν όσοι αγοράζουν τουριστικές υπηρεσίες και προϊόντα από το διαδίκτυο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Εβδομάδα 4 ημερών, το μέλλον της εργασίας;

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ1 εβδομάδα ago

Ενθαρρύνοντας την ειλικρίνεια στα παιδιά

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες ago

Προς απλοποίηση η απόκτηση γερμανικής υπηκοότητας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία προς τιμήν του Αγίου Χριστοφόρου στο Μπόχουμ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες ago

Αύξηση του κόστους κατασκευής θα επιφέρει η εφαρμογή του Euro 7 στα οχήματα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ6 ημέρες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες ago

Το χωριό Χάλστατ ύψωσε φράχτη για να εμποδίζει τους τουρίστες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες ago

Από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2024 θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Στο Κρέφελντ η έκθεση «1821. Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση»

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Βερολίνο για την ψήφο των Αποδήμων

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis