Connect with us

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Αυτό το φυτό δεν “πεθαίνει” ποτέ

Published

on

Πρωτοεμφανίστηκε στην Ευρώπη πριν από 1.000 περίπου χρόνια από τους Σταυροφόρους, οι οποίοι το θεωρούσαν ιερό φυτό. Το “Ρόδο της Ιεριχούς” προέρχεται από την έρημο του Ισραήλ και της Ιορδανίας και οι ντόπιοι πιστεύουν ότι φέρνει καλοτυχία και καλή υγεία, ενώ συνδέεται έντονα και με τη χριστιανική θρησκεία.

Ανήκει στην οικογένεια Selaginella lepidophylla και είναι γνωστό και με τις ονομασίες “Φυτό της Νεκρανάστασης” ή “Ρόδο της Παναγίας” (σ.σ. Λέγεται ότι την συνόδευε στο ταξίδι της στην Αίγυπτο και “άνοιγε” μόνο για χάρη της). Πρόκειται για ένα φυτό που αντέχει σε δύσκολες συνθήκες και, μάλιστα, δεν “πεθαίνει” ποτέ!

Το παράδοξο με αυτό είναι ότι μπορεί να επιβιώνει για χρόνια στην ξερή κατάσταση, μέχρι να ζωντανέψει και να πρασινίσει με λίγο νερό στα χέρια σας (ακόμη και καυτό!). Πιο συγκεκριμένα, όταν οι συνθήκες για να ευδοκιμήσει δεν είναι οι κατάλληλες (δηλαδή υπάρχει ξηρασία στο φυσικό του περιβάλλον) μαζεύει τις ρίζες του και τα κλαδιά του και γίνεται μια ξερή καφετιά μπάλα που αφήνεται στον άνεμο.

Μόλις βρεθεί σε υγρασία “μεταμορφώνεται” σε ένα καταπράσινο εντυπωσιακό φυτό που διατηρείται για αρκετό χρόνο και μπορεί ακόμη και να ανθίζει, ενώ ο κύκλος αυτός της ζωής του επαναλαμβάνεται για χρόνια…

Η διαδικασία… πρασινίσματος είναι απλή και εύκολη αφού το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να το βρέξουμε ολόκληρο με λίγο νερό και να το τοποθετήσουμε σε ένα ρηχό σκεύος. Τα υπόλοιπα τα κάνει από μόνο του…

Μέσα σε λίγες ώρες γίνεται καταπράσινο ενώ στην τελική του μορφή θυμίζει ένα μεγάλο ανοιχτό “τριαντάφυλλο” πράσινου χρώματος! Μόλις το νερό τελειώσει το φυτό “μαζεύεται” ξανά και ξεραίνεται, φτάνοντας πάλι στην πρότερη μορφή του. Όποτε και αν του ρίξουμε νερό θα ξεκινήσει την ίδια διαδικασία από την αρχή.

Μαγικό ή θαυμαστό, όπως κι αν το χαρακτηρίσετε, το “Ρόδο της Ιεριχούς” εκπλήσσει με τις ιδιότητές του, αποτελώντας -αν μη τι άλλο- σύμβολο της αιωνιότητας, της μακροζωίας, του άφθαρτου και του αθάνατου της ψυχής!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαθητής 11 ετών έγραψε μουσικό έργο για ορχήστρα!

Published

on

Από

Photo credits: StockSnap / pixabay

Μαθητής δημοτικού σχολείου συνέθεσε ένα πρωτότυπο ορχηστρικό μουσικό έργο που έκανε πρεμιέρα σε εκκλησία στο Σόμερσετ, στη νοτιοδυτική Αγγλία.

Η σύνθεση του Έλιοτ με τίτλο «Galactic Procession» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην εκκλησία Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, στην πόλη Ουέλινγκτον.

Ο 11χρονος έγραψε το έργο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας με τίτλο «On the Record» που υλοποιείται από την Actiontrack Performance Company, οργάνωση που προωθεί τις παραστατικές τέχνες.



Το πρότζεκτ «On the Record» δημιουργεί ευκαιρίες για νέους μουσικούς και συνθέτες να ηχογραφήσουν μουσική που περιλαμβάνεται σε άλμπουμ.

Ο Έλιοτ είπε στο BBC ότι το μουσικό του ταξίδι ξεκίνησε όταν άρχισε να παίζει τρομπέτα σε ηλικία πέντε ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυρωδιά του ανθρώπινου στρες επηρεάζει τα συναισθήματα των σκύλων

Published

on

Από

Οι επιστήμονες μελέτησαν 18 ομάδες σκύλων - ιδιοκτητών μέσα από μια σειρά δοκιμών με διαφορετικές ανθρώπινες μυρωδιές. Photo credits: lokalsportessen / pixabay

Οι σκύλοι επηρεάζονται από τη μυρωδιά του ανθρώπινου στρες με αποτέλεσμα να κάνουν πιο απαισιόδοξες επιλογές, σύμφωνα με έρευνα, με επικεφαλής την Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Scientific Reports».

Οι επιστήμονες μελέτησαν 18 ομάδες σκύλων – ιδιοκτητών μέσα από μια σειρά δοκιμών με διαφορετικές ανθρώπινες μυρωδιές.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οι σκύλοι, ηλικίας από οκτώ μηνών έως δέκα ετών, εκπαιδεύτηκαν ότι όταν ένα μπολ με τροφή τοποθετείται σε μια θέση, περιέχει μια λιχουδιά, αλλά όταν τοποθετείται σε άλλη θέση, είναι άδειο.

Μόλις ένας σκύλος μάθαινε τη διαφορά μεταξύ αυτών των θέσεων του μπολ, πλησίαζε γρηγορότερα τη θέση με τη λιχουδιά από ό,τι την άδεια θέση. Στη συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν πόσο γρήγορα ο σκύλος θα προσέγγιζε νέες θέσεις μπολ που βρίσκονταν μεταξύ των δύο αρχικών.



Η γρήγορη προσέγγιση αντανακλούσε «αισιοδοξία» για την ύπαρξη τροφής σε αυτές τις θέσεις και ήταν δείκτης θετικής συναισθηματικής κατάστασης, ενώ η αργή προσέγγιση υποδήλωνε αρνητικό συναίσθημα.

Κάθε σκύλος εκτέθηκε είτε σε καμία οσμή είτε σε οσμές από δείγματα ιδρώτα και αναπνοής ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονταν σε κατάσταση στρες ή σε κατάσταση χαλάρωσης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μυρωδιά του άγχους έκανε τους σκύλους να πλησιάζουν πιο αργά τη νέα θέση του μπολ που ήταν πιο κοντά στην εκπαιδευμένη θέση του άδειου μπολ.



Το αποτέλεσμα αυτό δεν παρατηρήθηκε με τη μυρωδιά της χαλάρωσης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η μυρωδιά του άγχους αύξησε την εκτίμηση των σκύλων ότι αυτή η νέα θέση δεν περιείχε τροφή, όπως και η κοντινή θέση με το άδειο μπολ.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτή η «απαισιόδοξη» αντίδραση αντανακλά μια αρνητική συναισθηματική κατάσταση.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι σκύλοι συνέχισαν να βελτιώνουν τη μάθησή τους για την παρουσία ή την απουσία τροφής στις δύο θέσεις μπολ για τις οποίες είχαν εκπαιδευτεί και ότι βελτιώνονταν ταχύτερα όταν υπήρχε η μυρωδιά του άγχους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνελήφθη άνδρας που επιχείρησε να περάσει λαθραία πάνω από 100 φίδια που έκρυβε στις τσέπες του!

Published

on

Από

Οι τελωνειακοί κατέσχεσαν 104 ερπετά πέντε ειδών, συμπεριλαμβανομένων φιδιών του Τέξας. Photo credits: susannp4 / pixabay

Ένας άνδρας συνελήφθη στην Κίνα επιχειρώντας να περάσει λαθραία στη χώρα περισσότερα από 100 ζωντανά φίδια τα οποία κουβαλούσε στις τσέπες του παντελονιού του, ανακοίνωσαν οι αρχές.

«Κατά τη διάρκεια ελέγχου, τελωνειακοί εντόπισαν έξι σάκους (…) σφραγισμένους με κολλητική ταινία στις τσέπες του παντελονιού» αυτού του ατόμου, τόνισαν οι κινεζικές τελωνειακές αρχές, χωρίς να διευκρινίσουν πότε συνέβη το περιστατικό αυτό.

«Κάθε ένας σάκος περιείχε ζωντανά φίδια όλων των ειδών, μεγεθών και χρωμάτων», ανέφεραν.



Τελωνειακοί κατέσχεσαν 104 ερπετά πέντε ειδών, συμπεριλαμβανομένων φιδιών του Τέξας, ανέφερε το δελτίο Τύπου του Τελωνείου.

Η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους κόμβους εμπορίας ζώων στον κόσμο, με τις αρχές να έχουν λάβει σημαντικά μέτρα τα τελευταία χρόνια για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ιαπωνία λανσάρει δική της εφαρμογή γνωριμιών για να ανακόψει τη μείωση των γεννήσεων

Published

on

Από

Photo credits: sasint / pixabay

Η μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκιο θα λανσάρει φέτος το καλοκαίρι τη δική της εφαρμογή γνωριμιών, με την ελπίδα ότι αυτό το εργαλείο θα βοηθήσει να ανακοπεί η μείωση στον αριθμό των γεννήσεων που έχει καταστεί «κρίσιμη» για την Ιαπωνία.

Για να εγγραφούν, οι χρήστες θα πρέπει να καταθέσουν έγγραφα που θα αποδεικνύουν ότι είναι νομικά άγαμοι και να υπογράψουν επιστολή στην οποία δηλώνουν ότι αναζητούν την αδελφή ψυχή τους για να παντρευτούν.

Θα απαιτηθεί επίσης… φορολογική δήλωση για να αποδείξουν τα ετήσια εισοδήματά τους. Οι εφαρμογές γνωριμιών στην Ιαπωνία συχνά προϋποθέτουν την υποβολή δήλωσης εισοδήματος.

Στην Ιαπωνία δεν είναι ασυνήθιστο οι δήμοι να οργανώνουν εκδηλώσεις γνωριμιών με σκοπό τον γάμο. Αλλά είναι ακόμα σπάνιο να λανσάρουν τη δική τους διαδικτυακή εφαρμογή για το θέμα αυτό.



Το σχέδιο του Τόκιο προκάλεσε πολλά αρνητικά σχόλια στα γιαπωνέζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Πρέπει η κυβέρνηση να το κάνει αυτό με τους φόρους μας;» διερωτήθηκε ένας χρήστης.

Ωστόσο, άλλοι δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται διότι νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια με μια επίσημη εφαρμογή.

Η μείωση του ποσοστού των γάμων στην Ιαπωνία είναι βασικός παράγοντας για τη πτώση των γεννήσεων στη χώρα, με τις γεννήσεις εκτός γάμου να είναι ελάχιστες, γύρω στο 2%, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ στις αρχές του 2024.

Οι γεννήσεις στην Ιαπωνία μειώθηκαν πέρυσι για όγδοη συνεχή χρονιά και ο αριθμός των θανάτων ήταν περίπου δύο φορές υψηλότερος από αυτόν των γεννήσεων στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρία παιδιά ανακάλυψαν απολιθωμένο οστό Τυραννόσαυρου Ρεξ ενώ έκαναν βόλτα

Published

on

Από

Photo credits: reveastone / pixabay

Τρία παιδιά, που έχουν πάθος με τα απολιθώματα, άφησαν άναυδους τους συμμαθητές τους αφού ανακάλυψαν απολιθωμένο οστό νεαρού Τυραννόσαυρου Ρεξ, στη Βόρεια Ντακότα.

Επιστήμονες και κινηματογραφιστές ανακοίνωσαν χθες, Τρίτη, σε συνέντευξη Τύπου την σπάνια ανακάλυψη που έκαναν τρία αγόρια τον Ιούλιο του 2022 στο Χελ Κρικ, περιοχή γνωστή στους κυνηγούς δεινοσαύρων στο βόρειο τμήμα των ΗΠΑ.

Δύο αδέλφια 10 και 7 ετών και ο ξάδελφός τους 9 ετών έψαχναν για απολιθώματα όταν έπεσαν πάνω σε ένα επιβλητικό απολιθωμένο οστό.

Τράβηξαν μια φωτογραφία και την έστειλαν σε έναν οικογενειακό φίλο που τύγχανε να είναι επιμελητής με ειδίκευση στην παλαιοντολογία σπονδυλωτών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Επιστημών του Ντένβερ, τον Δρα Τάιλερ Λάισον.



Αρχικά τα παιδιά πίστευαν ότι είχαν να κάνουν με ένα σχετικά πιο συνηθισμένο είδος δεινοσαύρου με ράμφος πάπιας. Ωστόσο κατά τις έρευνες στην περιοχή, ο Δρ Λάισον και η ομάδα του ειδικών και εθελοντών – μεταξύ των τελευταίων βρίσκονταν και οι τρεις που έκαναν την ανακάλυψη – διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για οστό εφήβου Τυραννόσαυρου που είχε πεθάνει πριν από περίπου 67 εκατομμύρια χρόνια.

Η κνήμη που βρέθηκε έχει μήκος 82 εκατοστά, ενώ η κνήμη ενός ενηλίκου T-Rex φτάνει κατά μέσον όρο τα 112 εκατοστά, γεγονός που δείχνει ότι αυτός ο T-Rex ήταν ηλικίας 13 ως 15 ετών όταν πέθανε. Ζύγιζε όπως φαίνεται 1,6 τόνο, είχε μήκος 7,6 μέτρα και ύψος 3 μέτρα.

Ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε για την ανακάλυψη αυτή θα προβληθεί σε περίπου 100 κινηματογραφικές αίθουσες στον κόσμο στις 21 Ιουνίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιβλίο επεστράφη σε δανειστική βιβλιοθήκη με καθυστέρηση… 84 ετών!

Published

on

Από

Photo credits: lil_foot_ / pixabay

Ένα βιβλίο που το είχαν δανειστεί από μια βιβλιοθήκη του Ελσίνκι το 1939, επεστράφη τον Μάιο, με καθυστέρηση… 84 ετών, ανέφερε μία βιβλιοθηκάριος της φινλανδικής πρωτεύουσας.

Το βιβλίο «Οι πρόσφυγες», ένα μυθιστόρημα περιπέτειας και τρόμου του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, το παρέλαβε την Δευτέρα η βιβλιοθηκάριος Χάινι Στραντ, στην κεντρική βιβλιοθήκη Όοντι του Ελσίνκι.

«Η προθεσμία για την επιστροφή του ήταν η 26η Δεκεμβρίου 1939», εξήγησε η Στραντ, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει παραλάβει ποτέ κάποιο βιβλίο με τόσο μεγάλη καθυστέρηση.

Παραμένει άγνωστο ποια σχέση είχε ο άνθρωπος που επέστρεψε το βιβλίο με εκείνον που… το δανείστηκε.



«Συνήθως, τα δανεισμένα βιβλία που τα επιστρέφουν έπειτα από δεκαετίες τα βρίσκουν οι άνθρωποι ψάχνοντας τα υπάρχοντα συγγενών τους που απεβίωσαν. Κάνουν αυτό που πρέπει να είχε γίνει και επιστρέφουν το βιβλίο στον ιδιοκτήτη του, τη βιβλιοθήκη», πρόσθεσε η Στραντ, δηλώνοντας συγκινημένη από αυτήν τη χειρονομία.

Μια πιθανή εξήγηση για το ξεχασμένο βιβλίο ήταν ότι η ημερομηνία επιστροφής του ήταν έναν μήνα μετά την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στη Φινλανδία. «Ίσως η επιστροφή του βιβλίου δεν ήταν το πρώτο πράγμα που είχε στο μυαλό του ο άνθρωπος που το δανείστηκε», σχολίασε.

Το βιβλίο είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στη Γαλλία του 17ου αιώνα και εκδόθηκε το 1893. Ο Κόναν Ντόιλ είναι γνωστός κυρίως για τα αστυνομικά μυθιστορήματά του με ήρωα τον Σέρλοκ Χολμς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ11 ώρες ago

Δύο μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης αρίστευσαν στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ14 ώρες ago

Επαναλειτουργεί το αεροδρόμιο Βασιλείας – Μυλούζης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ14 ώρες ago

Αλλάζει το χαρτοφυλάκιο με τις μάρκες της η Stellantis μετά την μείωση των κερδών

ΕΛΛΑΔΑ16 ώρες ago

Πέρυσι και φέτος οι μεγαλύτεροι σε διάρκεια καύσωνες της σύγχρονης μετεωρολογικής ιστορίας στην Ελλάδα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ17 ώρες ago

Eurostar: Ματαιώσεις και καθυστερήσεις δρομολογίων λόγω βανδαλισμών στο δίκτυο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Ναυάγιο που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα ανακαλύφθηκε από δύτες με το αμπάρι γεμάτο κιβώτια σαμπάνιας

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Η Σάμος στην κορυφή των μη συμβατικών προορισμών που προτιμούν οι Ελβετοί

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

Υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους σχετίζονται με την ανάπτυξη Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες ago

Ακτιβιστές για το κλίμα απέκλεισαν το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

CrowdStrike: Ένα σφάλμα οδήγησε στην ελαττωματική αναβάθμιση που προκάλεσε την κατάρρευση υπολογιστών

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Συνελήφθη ύποπτος για τον θάνατο του Φίλιππου Τσάνη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα τροπολογία προβλέπει απέλαση μεταναστών οι οποίοι εξυμνούν ή δικαιολογούν τρομοκρατικές πράξεις

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ4 εβδομάδες ago

Ο τομέας του ελαιολάδου αναζητεί λύσεις για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Τα μυστικά που κρύβουν τα σύννεφα αποκαλύπτει η αποστολή EarthCARE

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Κρήτη και Νάξος, οι κορυφαίες εναλλακτικές προτάσεις διακοπών για Ισπανόφωνους ταξιδιώτες

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Στη φυλακή 15χρονος που σχεδίαζε επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Λεβερκούζεν

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του συνεδρίου της AfD στο Έσεν

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Αυστραλία: Η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων θα γίνεται πλέον μόνο από τα φαρμακεία

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Στους 3 κορυφαίους προορισμούς κρουαζιέρας στη Μεσόγειο η Ελλάδα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Γραφειοκρατικά προβλήματα καθυστερούν την οικειοθελή αποχώρηση χιλιάδων μεταναστών

Europolitis TV3 μήνες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV4 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV1 έτος ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis