Connect with us

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πράσινη σαλάτα: Γιατί είναι απαραίτητη

Published

on

Αν θέλετε να έχετε γερή όραση μέχρι τα βαθιά σας γηρατειά, φροντίστε να τρώτε μία μερίδα σκουροπράσινα, φυλλώδη λαχανικά την ημέρα, συνιστούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι όσοι τρώνε καθημερινά ενάμιση φλιτζάνι πράσινη σαλάτα, έχουν έως και 30% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γλαύκωμα.

Το γλαύκωμα είναι μία πολύ συχνή οφθαλμοπάθεια που χαρακτηρίζεται από αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό του ματιού και σταδιακή καταστροφή του οπτικού νεύρου, η οποία μπορεί τελικά να κοστίσει την όραση.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «JAMA Ophthalmology», βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων από 104.987 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 40 ετών και άνω, οι οποίοι υποβάλλονταν τακτικά σε οφθαλμολογικές εξετάσεις και ανά τετραετία συμπλήρωναν λεπτομερή ερωτηματολόγια διατροφής.

Στη διάρκεια 25 ετών παρακολούθησης, καταγράφηκαν 1.483 κρούσματα γλαυκώματος.

Οι ερευνητές εξέτασαν την διατροφή τους σε συνάρτηση με τη νόσο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως όσοι έτρωγαν κατά μέσον όρο 1,5 φλιτζάνι πράσινα λαχανικά κάθε μέρα ήσαν σημαντικά προστατευμένοι από τη νόσο, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν ένα φλιτζάνι κάθε τρεις μέρες ή σπανιότερα.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση πράσινων λαχανικών μειώνει κατά 20-30% τον κίνδυνο αναπτύξεως του γλαυκώματος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζάε Χ. Κανγκ, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

«Αυτό πιστεύουμε ότι οφείλεται σε μία ομάδα συστατικών των λαχανικών που λέγονται νιτρικά άλατα και τα οποία μετατρέπονται στον οργανισμό σε νιτρικό οξείδιο – μία ουσία απαραίτητη για την καλή αιμάτωση και επομένως για την υγεία του οπτικού νεύρου».

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πάσχοντες από γλαύκωμα συχνά έχουν διαταραγμένη παραγωγή νιτρικού οξειδίου στα μάτια τους, επομένως «η αύξηση της κατανάλωσης πράσινης σαλάτας ίσως είναι κάτι που έχει κλινική εφαρμογή», σχολίασε ο δρ Ραούλ Πάντιτ, αναπληρωτής καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Ιατρικό Κολέγιο Weill Cornell της πόλης της Νέας Υόρκης.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ο τομέας του ελαιολάδου αναζητεί λύσεις για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή

Published

on

Από

Ο τομέας του ελαιολάδου βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια αντιμέτωπος με μια πρωτοφανούς έκτασης μείωση της παραγωγής. Photo credits: Couleur / pixabay

Βελτίωση της άρδευσης, επιλογή νέων ποικιλιών, μεταφορά των καλλιεργειών…

Αντιμέτωποι με την άνοδο της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας, που πλήττει τις σοδειές και ανεβάζει αλματωδώς τις τιμές, οι επαγγελματίες του ελαιολάδου διπλασιάζουν τις προσπάθειες για να βρουν λύσεις, από κοινού με τον κόσμο της επιστήμης.

«Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη μια πραγματικότητα, πρέπει να προσαρμοσθούμε», τόνισε την Τετάρτη, ο Χάιμε Λίγιο, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιουργίας (COI), με την ευκαιρία του πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου για το ελαιόλαδο, που διεξήχθη στη Μαδρίτη με 300 συμμετέχοντες.

Πρόκειται για μια «πραγματικότητα» οδυνηρή για το σύνολο του τομέα, ο οποίος βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια αντιμέτωπος με μια πρωτοφανούς έκτασης μείωση της παραγωγής, με φόντο κύματα καύσωνα και ακραία ξηρασία στις κύριες χώρες παραγωγούς, όπως η Ισπανία, η Ελλάδα ή η Ιταλία.

Η παγκόσμια παραγωγή μειώθηκε έτσι, σύμφωνα με το COI, από τα 3,42 εκατομμύρια τόνους το 2021-2022, στα 2,57 εκατομμύρια τόνους το 2022-2023, κατέγραψε δηλαδή πτώση περίπου κατά ένα τέταρτο. Και με βάση τα στοιχεία που ανακοινώνονται από τα 37 κράτη μέλη του οργανισμού, η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί και πάλι το 2023-2024 στους 2,41 εκατ. τόνους.



Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση των τιμών από 50% ως 70%, ανάλογα με την ποικιλία στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε.

Σήμερα, περισσότερο από το 90% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου προέρχεται από τη λεκάνη της Μεσογείου. Όμως, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Κλιματική Αλλαγή (GIEC), η περιφέρεια αυτή – η οποία περιγράφεται ως «θερμό σημείο» της κλιματικής αλλαγής – θερμαίνεται κατά 20% ταχύτερα από το μέσο όρο.

«Η ελιά είναι ένα από τα φυτά που έχουν προσαρμοστεί καλύτερα στο ξηρό κλίμα. Όμως, σε περίπτωση ακραίας ξηρασίας, ενεργοποιεί μηχανισμούς για να προστατευθεί και δεν παράγει πλέον τίποτα. Για να έχει ελιές, χρειάζεται μια ελάχιστη ποσότητα νερού», τονίζει ο Χάιμε Λίγιο.

Ανάμεσα στις λύσεις που προωθούνται στη Μαδρίτη περιλαμβάνεται η γενετική έρευνα: εδώ και χρόνια, εκατοντάδες ποικιλίες ελαιοδένδρων έχουν δοκιμασθεί για να εντοπισθούν τα είδη που είναι πιο καλά προσαρμοσμένα στην κλιματική αλλαγή, κυρίως ανάλογα με το πότε ανθίζουν.



Ο άλλος μεγάλος άξονας των ερευνών των επιστημόνων αφορά την άρδευση, την οποία ο τομέας επιθυμεί να αναπτύξει αποθηκεύοντας νερό της βροχής, ανακυκλώνοντας χρησιμοποιημένα ύδατα ή αφαλατώνοντας το θαλασσινό νερό, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει την «αποδοτικότητά» της.

Για την προσαρμογή στα νέα κλιματικά δεδομένα, εξετάζεται και μια τρίτη, πιο ριζοσπαστική λύση: να εγκαταλειφθεί η παραγωγή σε ορισμένα εδάφη, τα οποία μπορεί να μην είναι πια κατάλληλα επειδή θα έχουν γίνει υπερβολικά ερημικά, και να αναπτυχθεί σε άλλα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τί έκανε μέχρι σήμερα το KOUZINA 2024 στην Ανατολική Χαλκιδική

Published

on

Από

Photo credits: Eastern Halkidiki

Η εξέλιξη της γαστρονομικής γιορτής KOUZINA, η οποία δομείται και περιστρέφεται γύρω από 18 θεματικούς τουριστικούς πυλώνες, προωθεί ποιοτικά την Ανατολική Χαλκιδική, την ίδια στιγμή που φαίνεται να ξεκλειδώνει και να ενισχύει πολλές τουριστικές αγορές.

Η κορυφαία στιγμή

15 – 18.5.24: το KOUZINA συμπεριέλαβε στις δραστηριότητές του το Symposium με τίτλο Following Aristotle.

Oι συνεδρίες του πραγματοποιήθηκαν σε εξωτερικούς και αρχαιολογικούς χώρους, προβάλλοντας εμβληματικά τοπόσημα της Ανατολικής Χαλκιδικής και συνδέοντας τα θέματα των συνεδριών με την πολιτιστική διαδρομή κάθε μνημείου. Μέσα από τις σπονδές, οι οποίες επισφράγισαν τη συνεργασία – φιλία του Δήμου Αριστοτέλη με 9 ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, προβλήθηκαν προϊόντα, όπως οίνος, μέλι, μουντοβίνα, ελαιόλαδο και γάλα, προερχόμενα από παραγωγούς της Αριστοτελικής Σύμπραξης, πιστοποιημένους με το σήμα ποιότητας «τοπικό προϊόν».

Το Symposium παρακολούθησαν πάνω από 200 σύνεδροι, διπλωμάτες, αυτοδιοικητικοί, πολιτικοί, θρησκευτικοί παράγοντες, εκπρόσωποι Τύπου, ταξιδιωτικοί πράκτορες και επιχειρηματίες. Αποτέλεσε μέρος της αναβίωσης ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΩΝ, της σπουδαίας γιορτής των ελληνιστικών χρόνων, που ήταν αφιερωμένη στο φιλόσοφο Αριστοτέλη.

Photo credits: Eastern Halkidiki

Οι εκδηλώσεις

Το KOUZINA συμπεριέλαβε στις μέχρι σήμερα δραστηριότητές του 3 γαστροπολιτιστικές εκδηλώσεις:

➡️ Η πρώτη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Μαΐου στο Παλαιοχώρι και συνδέθηκε με το Zorba the Greek project https://www.visitgreece.gr/blog/travel-tips/1475/zorba-the-greek-project-the-village/ (στον τόπο όπου ο Αλέξης Ζορμπάς έζησε για 22 ολόκληρα χρόνια). Αποτέλεσε αφηγηματική αναπαράσταση του τρόπου ζωής των παλαιοχωρινών από τους αριστοτελικούς χρόνους μέχρι και σήμερα: η επίκληση στη βροχή που βλασταίνει τη γη, οι τοπικοί χοροί, οι αργαλειοί στα χαμηλά σπίτια του περασμένου αιώνα, τα τσιγαρίδια και οι βαλανίσιες πατάτες (τοπικά εδέσματα) συνδέθηκαν τολμηρά στο «αριστοτελικό παραμύθι» ως κρίκοι μιας αλυσίδας καθημερινής παράδοσης.

➡️ Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε στο Στανό την Κυριακή 19 Μαΐου, προωθώντας την ιστορία των καφενέδων, αλλά και των γεωργών – κτηνοτρόφων που κατέληγαν σε αυτούς μετά τον καθημερινό κάματο. Τα πιταρούδια (τσιπιτίκια) – φτιαγμένα από την περισσευούμενη ζύμη του τραχανά και ντόπιο κατσικίσιο τυρί – αποτέλεσαν το γαστρονομικό ζητούμενο της βραδιάς, δεδομένου ότι προσφέρονταν ως γιορτινό έδεσμα στους καφενέδες. Χοροί και αφηγήσεις πλαισίωσαν την αναπαράσταση του Κλήδονα γύρω από τη φωτιά.  

➡️   Η τρίτη πραγματοποιήθηκε στην Ουρανούπολη τη Δευτέρα 20 Μαΐου, δικτυώνοντας το Δήμο Banja Luca της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης με το Δήμο Αριστοτέλη. Το KOUZINA διοργάνωσε το μοναστηριακό τραπέζι της γιορτής, το οποίο «στρώθηκε» εν πλω από 19 επιχειρήσεις – μέλη της Αριστοτελικής Σύμπραξης στη μνήμη του Γέροντα Επιφάνιου του Μυλοποταμινού, προωθώντας πιάτα από το βιβλίο του με τίτλο «η μαγειρική του Αγίου Όρους».

Photo credits: Eastern Halkidiki

Τα δείπνα

Κατά τη διάρκεια του 1ου δεκαημέρου διεξαγωγής του, το KOUZINA παρουσίασε δείπνα της σικελικής γαστρονομίας, τα οποία προετοιμάσθηκαν από το visiting chef Lorentzo Muratore και το Girolamo Ganci.

Οι δύο chef χρησιμοποίησαν θαλασσινά προϊόντα της αριστοτελικής και αθωνικής θάλασσας σε αυθεντικές σισιλιάνικες συνταγές.

Mount Athos Resort στην Ιερισσό και Restaurant Akroyiali στην Ολυμπιάδα βρέθηκαν στο γαστρονομικό επίκεντρο της διοργάνωσης, το θέμα της οποίας ήταν η δικτύωση του Δήμου Αριστοτέλη με το Παλέρμο και τη Μεσσήνα.

Τα KOUZINA trips και η προώθηση

3 KOUZINA trips υπενθύμισαν τη σημασία της συνδυαστικής προώθησης της γιορτής.

➡️ Βρετανοί εκπρόσωποι Τύπου περιηγήθηκαν στο Αριστοτελικό Όρος, ενώ  κατέγραψαν κάθε πτυχή του Zorba the Greek project, το οποίο προωθείται ιδιαίτερα στη Βρετανία. Για πρώτη φορά αφιέρωμα στην Ανατολική Χαλκιδική αναμένεται να συμπεριληφθεί στη The Scottish Sun, στο Travel Magazine και στο Lonely Planet. Η αποστολή διοργανώθηκε από το Γραφείο Ε.Ο.Τ. Μεγάλης Βρετανίας & Ιρλανδίας.

➡️ Σουηδοί Καθηγητές της πανεπιστημιακής σχολής Τεχνών, Χειροτεχνίας και Σχεδιασμού KONSTFACK και εκπρόσωποι του Σουηδικού Ινστιτούτου της Αθήνας, προσκεκλημένοι και φιλοξενούμενοι του Δήμου Αριστοτέλη, περιηγήθηκαν «στον κόσμο των υφαντών και της ταπητουργίας» στην Ουρανούπολη, το Παλαιοχώρι, την Αρναία και το Στανό. Η οργανωμένη παρέμβαση εντάσσεται στις δραστηριότητες του Zorba the Greek project και αναμένεται να εξελιχθεί σε όλο τος εύρος του Δήμου Αριστοτέλη.

➡️ Ιταλοί ταξιδιωτικοί πράκτορες – μέλη της Fiavet Sicilia «ανακάλυψαν» στην κυριολεξία το Αριστοτελικό Όρος, τον Άθωνα και την Αμμουλιανή μέσα από ένα απαιτητικό ταξίδι εξοικείωσης, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του οδικού χάρτη της δικτύωσης του Δήμου Αριστοτέλη με το Παλέρμο και τη Μεσσήνα. Η αποστολή διοργανώθηκε από το Γραφείο Ε.Ο.Τ. Ιταλίας.

Photo credits: Eastern Halkidiki

Η αμέσως επόμενη δραστηριότητά του KOUZINA,  αφορά τη διοργάνωση της εβδομάδας της Μάλτας (12 – 15.6.24), η οποία αποτελεί τον τιμώμενο μεσογειακό προορισμό της φετινής γιορτής.

To Σεπτέμβριο στις εκδηλώσεις συμμετέχει και η επικεφαλής chef του KOUZINA, Ντίνα Νικολάου.

Το KOUZINA 2024 αποτελεί συνδιοργάνωση του Δήμου Αριστοτέλη, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής και της Αριστοτελικής Σύμπραξης Επαγγελματιών του Δήμου Αριστοτέλη. Επικεφαλής chef του είναι η Ντίνα Νικολάου.

Στις δραστηριότητές του συμμετέχουν 22 τοπικοί φορείς, πάνω από 180 τουριστικές επιχειρήσεις – μέλη της Αριστοτελικής Σύμπραξης και εκατοντάδες εθελοντές.


Continue Reading

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φραγμό στις «ελληνοποιήσεις» ΠΟΠ προϊόντων με νομοσχέδιο

Published

on

Από

Μέσω του νομοσχεδίου αποσαφηνίζονται οι αρμοδιότητες κάθε αρχής ελέγχου. Photo credits: CrafterChef / pixabay

Στην αντιμετώπιση ζητημάτων που δυσκολεύουν την παρακολούθηση της εφαρμογής του εθνικού και του ενωσιακού πλαισίου, στα προϊόντα ΠΟΠ / ΠΓΕ / ΕΠΙΠ στοχεύει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά των «ελληνοποιήσεων», το οποίο κατατέθηκε στη γ.γ. της κυβέρνησης.

Μέσω αυτού αποσαφηνίζονται οι αρμοδιότητες κάθε αρχής ελέγχου, ώστε οι έλεγχοι να καταστούν αποτελεσματικότεροι και αποδοτικότεροι.

Προβλέπονται επίσης οι υποχρεώσεις για όσους επιθυμούν να παράγουν, διακινήσουν, συσκευάσουν με σκοπό την εμπορία, γεωργικά προϊόντα ή τρόφιμα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ, όπως επίσης και για τις επιχειρήσεις παραγωγής, συσκευασίας, εμπορίας γεωργικών προϊόντων.

Για την καλύτερη εκτέλεση του ελεγκτικού έργου του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ αποσαφηνίζονται οι υποχρεώσεις των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων, που ασχολούνται στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία Μητρώου Εγκεκριμένων Επιχειρήσεων και Δικαιούχων Χρήσης Ενδείξεων ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ.



Παράλληλα, στόχος του σχεδίου νόμου είναι η αντιμετώπιση των διοικητικών μέτρων συμμόρφωσης που επιβάλλει ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ σε περίπτωση διαπίστωσης παρατυπιών ή παραβάσεων της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας, που αφορούν στις καταχωρισμένες ονομασίες γεωργικών προϊόντων ή τροφίμων, αλλά και τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται από το ΥΠΑΑΤ ανά περίπτωση παρατυπίας ή παράβασης για την ενίσχυση της αποτρεπτικότητας.

Προβλέπεται επίσης η θέσπιση κριτηρίων επιμέτρησης, συντελεστές των κριτηρίων επιμέτρησης και το εύρος των προβλεπόμενων προστίμων μετά από αξιολόγηση και βαθμολόγηση συγκεκριμένων παραμέτρων, όπως επίσης και η σύσταση Επιτροπής επιβολής κυρώσεων, το πλαίσιο λειτουργίας και το έργο αυτής.

Στις αρμοδιότητες του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η διεξαγωγή ελέγχων της παραγωγής, της ποιότητας και της διακίνησης αγροτικών προϊόντων.

Τέλος, με το σχέδιο νόμου ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στα τρόφιμα, τα οποία χρησιμοποιούνται ως συστατικά προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ και τα διοικητικά μέτρα και πρόστιμα για τις παραβάσεις σε αυτό τον τομέα και προβλέπονται υποχρεώσεις για τις ελεγκτικές αρχές που διαπιστώνουν μη συμμορφώσεις κατά τη διενέργεια ελέγχου σε τομέα που δεν ανήκει στην αρμοδιότητά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη διάκριση της Great Exhibitions στα φετινά Greek Exports Forum & Awards

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Great Exhibitions

Η Great Exhibitions, ηγέτιδα στο χώρο των διεθνών εκθέσεων τροφίμων, ποτών, τουρισμού κ.τ.λ, κατάφερε να κερδίσει για άλλη μία χρονιά και θριάμβευσε στα φετινά Greek Exports Forum & Awards.

Η τελετή βράβευσης διοργανώθηκε από την Ethos events την Παρασκευή, 26 Απριλίου, στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Thalasso, σε ένα υβριδικό event, με τόσο φυσική παρουσία όσο και διαδικτυακή.

Η φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερη για την Great Exhibitions καθώς, μαζί με την επέτειο για τα 10 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας, προτάθηκε για 3 βραβεία, στα οποία και βραβεύτηκε με τη gold διάκριση.

Είναι η 8η συνεχόμενη χρονιά που η εταιρεία ξεχώρισε καθώς βραβεύεται κάθε χρόνο από το 2017, με τη φετινή χρονιά να ξεχωρίζει στις κατηγορίες “ Top export service”, “Top export consultant” και “Top export marketing agency”.

Τα βραβεία δίνονται, μετά από ψηφοφορία τόσο κριτικής επιτροπής όσο και του κοινού, σε εταιρείες που έχουν ξεχωρίσει με τη συνεισφορά τους στον εξαγωγικό τομέα της χώρας.

Η κατάκτηση τριών βραβείων σε διαφορετικές κατηγορίες αποτελεί απόδειξη της αριστείας και της αφοσίωσης της Great Exhibitions στην παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και καινοτόμων λύσεων για τους πελάτες της.

Πηγή φωτογραφίας: Great Exhibitions

Το λόγο, πριν τις βραβεύσεις, έλαβε ο Managing Director της εταιρείας, κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, όπου επισήμανε την τεράστια συμβολή των Ελλήνων εξαγωγέων στην Ελληνική οικονομία καθώς και το ρόλο των γραφείων Ο.Ε.Υ. παγκοσμίως και τις αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν ώστε να γίνουν πιο εύκολες και προσβάσιμες οι διαδικασίες για τους εξαγωγείς μας.

To πρώτο βραβείο παρέλαβε η κ. Κάλλια Καλαμπόκη, κόρη του κ. Αλκιβιάδη Καλαμπόκη, για την «Κορυφαία Υπηρεσία Εξαγωγών» όπου και αφιέρωσε στα στελέχη της εταιρείας που έχουν μεγάλη εμπειρία στο διεθνές εμπόριο και έχουν βαθιά κατανόηση της πολυπλοκότητας των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών.

Πηγή φωτογραφίας: Great Exhibitions

Στη συνέχεια, στη σκηνή ανέβηκε ο κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, για να παραλάβει το βραβείο για την “Top Export Consultant”.

Η βραδιά έκλεισε με την κ. Μαρία Γιακουμάκη, Senior Project Manager της Great Exhibitions που παρέλαβε το βραβείο “Top Export Marketing Agency”.

«Είμαστε χαρούμενοι και εξαιρετικά περήφανοι που κερδίσαμε τρία χρυσά Greek Exports Awards φέτος», δήλωσε ο Managing Director της Great Exhibitions κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης.

«Αυτά τα βραβεία αποτελούν απόδειξη της σκληρής δουλειάς και της αφοσίωσης της ομάδας μας και αναγνωρίζουν τη δέσμευσή μας να παρέχουμε στους πελάτες μας την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση.

H Great Exhibitions διαθέτει το μεγαλύτερο εκθεσιακό πρόγραμμα διοργανώνοντας συμμετοχές σε 65+ εκθεσιακά γεγονότα σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Είμαστε ευγνώμονες στους πελάτες μας, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, που μας στηρίζουν αυτά τα 10 χρόνια λειτουργίας μας κι αναγνωρίζουν τα επιτεύγματά μας. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να βοηθάμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να επιτύχουν τους στόχους τους στις διεθνείς αγορές».


Continue Reading

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση τύπου για την Π.Ο.Π Γραβιέρα Νάξου στο Illuseum Museum, στο Βερολίνο.

Published

on

Από

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης για την ΠΟΠ Γραβιέρα Νάξου στην Ελλάδα και τη Γερμανία» με διακριτικό τίτλο “The Pleasure of European P.D.O. Products, Graviera Naxou P.D.O.”, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση Τύπου στο Illuseum Berlin, στις 24 Μαρτίου 2024.

Σ την εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Προέδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ, δικαιούχου του Προγράμματος, κος Καπούνης Δημήτριος, ο Αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού, κος Βαλέρης Ιάκωβος, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Qualitycert Limited, εκτελεστικού οργανισμού του Προγράμματος, κα Παρασκευή Τέγου, καθώς και πλήθος έγκριτων δημοσιογράφων ενημερωτικών και ψυχαγωγικών τηλεοπτικών εκπομπών, σημαντικών εκπροσώπων του πολιτισμού και διαμορφωτές της κοινής γνώμης, οι οποίοι και ενημερώθηκαν για το Πρόγραμμα.

ο Αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού κος Ιάκωβος Βαλέρης,

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους στόχους του προγράμματος που αφορούν την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για τα ευρωπαϊκά προϊόντα ΠΟΠ, με πρωταγωνιστή το τυρί «Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ». Επιπλέον, έγινε εκτενής ενημέρωση τόσο για τα υψηλά πρότυπα που εφαρμόζονται κατά τη διαδικασία παραγωγής της Γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ, όσο και για την ιχνηλασιμότητα και τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά της.

Την εκδήλωση τίμησε επίσης με τη παρουσία του ο Επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βερολίνο, κος Θεόδωρος Ξυπολιάς.

Στην έναρξη της ομιλίας του, κος Ξυπολιάς, πραγματοποίησε μια σύντομη περιγραφή των χαρακτηριστικών που καθιστούν την Γραβιέρα Νάξου, ξεχωριστή. Στην συνέχεια, τόνισε την σημαντικότητα της εισαγωγής της Γραβιέρας Νάξου στην Γερμανική αγορά δίνοντας το έναυσμα για την συλλογική προσπάθεια υλοποίησης περαιτέρω προωθητικών ενεργειών.



Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η κα Τέγου, η οποία τόνισε ότι στόχος της καμπάνιας είναι η διεθνής και εγχώρια αναγνώριση του προϊόντος στις αγορές, ενημέρωσε το κοινό για τα χαρακτηριστικά της γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ, ιδίως όσον αφορά την ποιότητα και τη γεύση και τέλος έκανε αναφορά στις δραστηριότητες προβολής που περιλαμβάνει το πρόγραμμα με στόχο την προώθηση της γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ στις χώρες-στόχους της καμπάνιας.

Ακολούθησε η ομιλία του Γεωπόνου, Ευάγγελου Καρούση, ο οποίος μίλησε για τα στάδια παραγωγής της Γραβιέρας Νάξου και την διατροφική της αξία.

Την εκδήλωση ολοκλήρωσε με την ομιλία του ο Αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού κος Ιάκωβος Βαλέρης, ο οποίος ευχαρίστησε και παρότρυνε τους καλεσμένους να δοκιμάσουν την Γραβιέρα Νάξου.



Αξίζει να σημειωθεί ότι το μενού ήταν προσαρμοσμένο στη γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, η οποία και ενθουσίασε τους καλεσμένους αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια.

Τέλος, την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους ο Γενικός Διευθυντής Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού, κος Γεώργιος Κακαβάς, ο Διευθύνων του Προξενικού Γραφείου στο Βερολίνο, κος Ηλίας Κλουβάτος, Η Επικεφαλής του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας Βερολίνου, κα Μαρία Λουκά.

Anzeige

Continue Reading

auf Deutsch

Eine informative Presseveranstaltung für den Naxos g.U. Graviera fand mit großem Erfolg im Illuseum in Berlin statt.

Published

on

Από

Im Rahmen des europäischen Projekts “Informations- und Werbemaßnahmen für Graviera Naxos g.U. in Griechenland und Deutschland” mit der Überschrift “The Pleasure of European P.D.O. Products, Graviera Naxou P.D.O.” fand am 24. März 2024 eine Presseveranstaltung im Illuseum Berlin statt.

An der Veranstaltung nahmen der Präsident und CEO von EAS Naxou, dem Empfänger des Förderprogramms, Herr Kapounis Dimitrios, der Vizepräsident der Genossenschaft, Herr Valeris Iakovos, der CEO von Qualitycert Limited, der für die Durchführung des Programms zuständigen Organisation, teil, Frau Paraskevi Tegou, sowie eine Reihe angesehener Journalisten von Informations- und Unterhaltungsfernsehsendungen, wichtige Vertreter der Kultur und Meinungsträger, die über das Programm informiert wurden.

Besonders hervorgehoben wurden die Ziele des Programms in Bezug auf die Information und Sensibilisierung der Verbraucher für europäische Erzeugnisse mit Graviera Naxos g.U., wobei der Käse “Naxos Graviera g.U.” der Mittelpunkt der Veranstaltung war. Darüber hinaus wurden ausführliche Informationen über die hohen Standards, die bei der Herstellung von Naxos Graviera g.U. gelten, sowie über die Rückverfolgbarkeit und die besonderen Qualitätsmerkmale des Käses gegeben.

Die Veranstaltung wurde auch durch die Anwesenheit des Leiters des Amtes für Wirtschafts- und Handelsangelegenheiten der griechischen Botschaft in Berlin, Herrn Theodoros Xypolias, geehrt.

Zu Beginn seiner Rede gab Herr Xypolias eine kurze Beschreibung der Merkmale, die den Graviera Naxos, auszeichnen. Anschließend betonte er die Bedeutung der Einführung von Naxos Graviera auf dem deutschen Markt und gab den Anstoß für gemeinsame Anstrengungen zur Durchführung weiterer Werbemaßnahmen.

Anschließend ergriff Frau Tegou das Wort, die betonte, dass das Ziel der Kampagne die internationale und nationale Anerkennung des Produkts auf den Märkten sei, und informierte die Öffentlichkeit über die besonderen Eigenschaften von Graviera Naxos g.U., insbesondere in Bezug auf Qualität und Geschmack, und verwies schließlich auf die im Programm vorgesehenen Werbemaßnahmen zur Förderung von Graviera Naxos g.U. , in den Zielländern der Kampagne.

des Vizepräsidenten der Genossenschaft, Herrn Iakovos Valeris,

Es folgte der Vortrag des Agrarwissenschaftlers Evangelos Karousis, der über die Produktionsstufen des Naxos Graviera und dessen Ernährungswert sprach.

Die Veranstaltung wurde mit einer Rede des Vizepräsidenten der Genossenschaft, Herrn Iakovos Valeris, abgeschlossen, der den Gästen dankte und sie ermutigte, Naxos Graviera zu probieren.

Es ist erwähnenswert, dass das Menü an dem Käse Graviera Naxos g.U. angepasst wurde, was die Gäste sehr erfreute und begeistert kommentiert wurde.

Schließlich wurde die Veranstaltung durch die Anwesenheit des Generaldirektors für zeitgenössische Kultur des Kultusministeriums, Herrn Georgios Kakavas, des Direktors des Konsulats in Berlin, Herrn Iias Kluvatos, sowie der Leiterin des Berliner Büros für diplomatische Öffentlichkeitsarbeit, Frau Louka geehrt.

Anzeige

Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ώρες ago

Υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους σχετίζονται με την ανάπτυξη Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον

ΓΕΡΜΑΝΙΑ5 ώρες ago

Ακτιβιστές για το κλίμα απέκλεισαν το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ6 ώρες ago

CrowdStrike: Ένα σφάλμα οδήγησε στην ελαττωματική αναβάθμιση που προκάλεσε την κατάρρευση υπολογιστών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ19 ώρες ago

Το τηλεσκόπιο James Webb εντόπισε τον ψυχρότερο εξωπλανήτη που έχει βρεθεί ποτέ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ23 ώρες ago

Μαθητής 11 ετών έγραψε μουσικό έργο για ορχήστρα!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Οι αρχές της Γερμανίας θέτουν εκτός νόμου το «Ισλαμικό Κέντρο του Αμβούργου»

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Καθυστερήσεις και ακυρώσεις όλη την ημέρα αναμένονται στο αεροδρόμιο Βόννης – Κολωνίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Copernicus: Η Κυριακή 21 Ιουλίου ήταν η θερμότερη ημέρα στα παγκόσμια χρονικά

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Η Νάξος ανάμεσα στους πέντε ιδανικούς προορισμούς του κόσμου για ιστιοσανίδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

Πρόκληση για μακρόχρονες διαστημικές αποστολές η ημερομηνία λήξης φαρμάκων

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Συνελήφθη ύποπτος για τον θάνατο του Φίλιππου Τσάνη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Αυτοκίνητο: Τα ελαστικά όλων των εποχών κερδίζουν σταθερά σε δημοτικότητα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Νέα σύνδεση μεταξύ Αθήνας και Αντίς Αμπέμπα από την Ethiopian Airlines

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Times & The travel προτείνουν την Άνδρο για διακοπές εκτός σεζόν

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα τροπολογία προβλέπει απέλαση μεταναστών οι οποίοι εξυμνούν ή δικαιολογούν τρομοκρατικές πράξεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Το σεληνιακό όχημα Τσανγκ’ε-6 επέστρεψε στη Γη

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ4 εβδομάδες ago

Ο τομέας του ελαιολάδου αναζητεί λύσεις για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Τα μυστικά που κρύβουν τα σύννεφα αποκαλύπτει η αποστολή EarthCARE

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Κρήτη και Νάξος, οι κορυφαίες εναλλακτικές προτάσεις διακοπών για Ισπανόφωνους ταξιδιώτες

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Στη φυλακή 15χρονος που σχεδίαζε επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Λεβερκούζεν

Europolitis TV3 μήνες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV4 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV1 έτος ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis