Connect with us

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα 10 πιο σατανικά ψυχολογικά πειράματα όλων των εποχών

Published

on

Για να πραγματοποιηθεί σήμερα ένα πείραμα που άπτεται του πεδίου της Ψυχολογίας ή της Κοινωνιολογίας, πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις του Κώδικα Δεοντολογίας της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρίας (ΑΡΑ).

Ωστόσο, παλαιότερα δεν υπήρχαν αυστηροί περιορισμοί που να εμποδίζουν τους επιστήμονες να δοκιμάσουν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής.

Στο βίντεο που ακολουθεί, θα δείτε ποια είναι τα 10 πιο σατανικά ψυχολογικά πειράματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

10. Η Μελέτη των Τεράτων (1939): Ο ψυχολόγος Wendell Johnson από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα πραγματοποίησε πείραμα που περιελάμβανε 22 ορφανά ώστε να μελετήσει τις επιδράσεις της θετικής και της αρνητικής κριτικής. Τα παιδιά της μίας ομάδας απολάμβαναν συνεχώς επαίνους για τα κατορθώματά τους, ενώ τα παιδιά της δεύτερης ομάδας γίνονταν αντικείμενο αρνητικών σχολίων για κάθε λάθος που έκαναν. Οι επιπτώσεις για τα παιδιά της δεύτερης ομάδας ήταν τρομερές: οι σχολικές τους επιδόσεις συνεχώς χειροτέρευαν, τα παιδιά έγιναν πιο εσωστρεφή και εκδήλωσαν διαταραχές ομιλίας. Το 2007, έξι από τα παιδιά που συμμετείχαν στο πείραμα έλαβαν χρηματική αποζημίωση για ψυχική οδύνη.

9. Το Πείραμα της Φυλάκισης (1971): Το πείραμα διεξήχθη από τον ψυχολόγο Φίλιπ Ζιμπάρντο του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Ο Ζιμπάρντο επέλεξε 24 υγιείς άνδρες, χωρίς ιστορικό ψυχικών διαταραχών, και τους χώρισε σε δύο ομάδες: κρατούμενους και φύλακες. Οι φύλακες είχαν στη διάθεσή τους κλομπ, ενώ οι κρατούμενοι είχαν περασμένη στο ένα τους πόδι αλυσίδα και τους προσφωνούσαν με έναν αριθμό και όχι με το όνομά τους. Σταδιακά, οι φύλακες άρχισαν να γίνονται βίαιοι με τους κρατούμενους, πιστεύοντας ότι είναι επικίνδυνοι. Δύο εθελοντές-κρατούμενοι εγκατέλειψαν πρόωρα το πείραμα, ενώ μετά από 6 ημέρες το πείραμα διακόπηκε, αφού η κατάσταση μεταξύ «κρατουμένων» και «φυλάκων» είχε αρχίσει να βγαίνει εκτός ελέγχου.

8. Πρόγραμμα Αποστροφή (δεκαετία ’70-’80): Κατά την εποχή του απάρτχαϊντ, ο στρατός της Νότιας Αφρικής ανάγκαζε στρατιώτες που ήταν «ύποπτοι» για ομοφυλοφιλική συμπεριφορά να υποβάλλονται σε επεμβάσεις αλλαγής φύλου, χημικό ευνουχισμό, ηλεκτροσόκ και άλλες απάνθρωπες διαδικασίες, σε μια προσπάθεια να «θεραπευτούν». Κατά το διάστημα εφαρμογής του προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν 900 υποχρεωτικές επεμβάσεις αλλαγής φύλου στα στρατιωτικά νοσοκομεία της Νότιας Αφρικής.

7. Οι Γκριμάτσες του Λάντις (1924): Ο Κάρνι Λάντις από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα θέλησε να εξετάσει εάν όλοι οι άνθρωποι κάνουν τις ίδιες εκφράσεις προσώπου όταν βιώνουν το ίδιο συναίσθημα. Ο Λάντις ζωγράφιζε γραμμές επάνω στο πρόσωπο των συμμετεχόντων και κατέγραφε τις αντιδράσεις τους υπό διαφορετικές συνθήκες. Μεταξύ άλλων, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αποκεφαλίσουν έναν αρουραίο. Παραδόξως, αρκετοί ήταν αυτοί που προχώρησαν στον αποκεφαλισμό του άτυχου ζώου. Πέρα από τη διαπίστωση ότι οι εκφράσεις του προσώπου διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο κάτω από τις ίδιες ακριβώς συνθήκες, το πείραμα κατέληξε σε ένα ακόμη ενδιαφέρον εύρημα: ότι πολλοί είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν σε πράξεις που κατά γενική ομολογία είναι ανήθικες όταν λαμβάνουν εντολές από ανωτέρους.

6. Το Τρίτο Κύμα (1967): Ο καθηγητής Ιστορίας Ρον Τζόουνς «μετέτρεψε» μια ομάδα μαθητών σε «Τρίτο Ράιχ». Το πείραμα ξεκίνησε σαν μια απλή άσκηση πειθαρχίας, όμως σύντομα βγήκε εκτός ελέγχου.

5. Η Μελέτη της Απελπισίας (1965): Οι ψυχολόγοι Μάρτιν Σέλιγκμαν και Στίβεν Μάγιερ διεξήγαγαν ένα πείραμα, αυτή τη φορά σε σκύλους. Οι σκύλοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: η πρώτη ήταν η ομάδα ελέγχου και παρέμεινε σώα και αβλαβής, η δεύτερη ομάδα σκύλων χωρίστηκε σε ζεύγη δεμένα μεταξύ τους, όπου ο ένας σκύλος δεχόταν ηλεκτροσόκ τα οποία μπορούσε να σταματήσει πατώντας ένα μοχλό, ενώ η τρίτη ομάδα σκύλων δεχόταν ηλεκτροσόκ χωρίς όμως να μπορεί να σταματήσει τη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι σκύλοι της τρίτης ομάδας «εκπαιδεύτηκαν» να βιώνουν το αίσθημα της απελπισίας, αφού δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να σταματήσουν το μαρτύριό τους. Οι σκύλοι της τρίτης ομάδας εκδήλωσαν κλινική κατάθλιψη. Αργότερα χωρίστηκαν και τοποθετήθηκαν μέσα σε κουτιά, ενώ τα ηλεκτροσόκ συνεχίστηκαν. Ενώ το ηλεκτροσόκ θα σταματούσε εάν ο σκύλος έβγαινε από το κουτί, όλοι οι σκύλοι «εγκατέλειψαν» και συνέχισαν να υπομένουν το βασανιστήριο.

4. Πρόγραμμα ΜΚ Ultra (δεκαετία ’50-’70): Το παράνομο πρόγραμμα πειραμάτων ελέγχου του νου διεξήχθη από τη CIA από τη δεκαετία του ’50 έως και τη δεκαετία του ’70. Χωρίς να δώσουν τη συγκατάθεσή τους, υπάλληλοι της CIA, στρατιωτικοί, ψυχασθενείς, ιερόδουλες και κοινοί πολίτες λάμβαναν το παραισθησιογόνο LSD ώστε να μελετηθούν οι επιπτώσεις του. Όλα τα αποδεικτικά στοιχεία για τα πειράματα καταστράφηκαν κατά τη δεκαετία του ’70, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να υπολογιστεί ο αντίκτυπος των δοκιμών.

3. Ο Λάκκος της Απελπισίας (δεκαετία ’70): Ο Δρ Χάρι Χάρλοου πειραματίστηκε με μικρής ηλικίας μακάκους ώστε να μελετήσει την κοινωνική αλληλεπίδραση και την απομόνωση. Ο Χάρλοου επέλεγε ζώα που είχαν ήδη συνάψει συναισθηματικούς δεσμούς με τη μητέρα τους και στη συνέχεια τα απομόνωνε πλήρως, τοποθετώντας τα σε μεταλλικά κλουβιά. Τα κρατούσε εκεί έως και για ένα χρόνο, με μερικά από τα πειραματόζωα να εκδηλώνουν ολοφάνερα σημάδια ψύχωσης. Αργότερα τα ζώα επέστρεψαν στην «κοινότητα», όμως κάποια έγιναν αντικείμενο εκφοβισμού και άλλα πέθαναν από την πείνα. Όταν κάποια από τα πειραματόζωα αργότερα γέννησαν, έτρωγαν τα δάχτυλα των μωρών τους ή χτυπούσαν βίαια τα κεφάλια τους.

2. Ο Μικρός Άλμπερτ (1920): Για διάστημα δύο μηνών, ο πρωτοπόρος ψυχολόγος Τζον Γουότσον «εκπαίδευσε» ένα μωρό, το Μικρό Άλμπερτ, να φοβάται οτιδήποτε λευκό και χνουδωτό. Όταν έδειξαν για πρώτη φορά στο Μικρό Άλμπερτ ένα λευκό ποντίκι, γέλασε και έπαιξε μαζί του. Τότε ο Γουότσον άρχισε να χτυπά μια μεταλλική ράβδο με ένα σφυρί πίσω από την πλάτη του μωρού, τρομάζοντας το Μικρό Άλμπερτ κάθε φορά που πήγαινε να ακουμπήσει το ποντίκι. Σύντομα, ο Μικρός Άλμπερτ εκδήλωσε φοβία απέναντι στο ποντίκι, ακόμη και χωρίς να ακούει τον έντονο ήχο. Σταδιακά, ο Μικρός Άλμπερτ εκδήλωσε φοβία απέναντι σε οτιδήποτε του θύμιζε το ποντίκι, δηλαδή οτιδήποτε λευκό και χνουδωτό. Ο μακροχρόνιος αντίκτυπος στο Μικρό Άλμπερτ παραμένει άγνωστος, καθώς το παιδί απομακρύνθηκε από το πείραμα πριν ο Γουότσον προλάβει να διορθώσει αυτό που προκάλεσε.

1. Ντέιβιντ Ράιμερ: Ο Ντέιβιντ γεννήθηκε αγόρι, όμως ανατράφηκε ως κορίτσι και τον φώναζαν Μπρέντα, αφού το πέος του κάηκε σε ηλικία μόλις 8 μηνών. Έπειτα από το ατύχημα, ο ψυχολόγος Τζον Μάνι έπεισε τους γονείς του Ντέιβιντ να τον υποβάλουν σε αλλαγή φύλου, και εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία αυτή ώστε να μελετήσει τις επιρροές της βιολογίας και του περιβάλλοντος στην ταυτότητα του φύλου. Στα παιδικά της χρόνια, η Μπρέντα φερόταν σαν αγόρι, χωρίς να γνωρίζει για το ατύχημα ούτε για την αλλαγή φύλου. Σε ηλικία 14 ετών, ενημερώθηκε για το παρελθόν της. Υποβλήθηκε σε νέα επέμβαση ώστε να ξαναγίνει αγόρι, όμως σε ηλικία 38 ετών ο Ντέιβιντ έδωσε τέλος στη ζωή του, έπειτα από μια πολυετή μάχη με την πραγματική του ταυτότητα.

Πηγή: onmed.gr

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα: Τα σκυλιά μπορούν να συνδέουν λέξεις με αντικείμενα

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Τα σκυλιά έχουν την ικανότητα να καταλαβαίνουν πως ορισμένες λέξεις αναφέρονται σε αντικείμενα με έναν τρόπο που είναι παρόμοιος με αυτόν των ανθρώπων, ανακάλυψε μια μικρή μελέτη των εγκεφαλικών κυμάτων στα σκυλιά, δίνοντας μια εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το μυαλό των καλύτερων φίλων του ανθρώπου.

Το ότι οι τετράποδοι φίλοι μας έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν λέξεις που οδηγούν σε πράξεις δεν αποτελεί έκπληξη για τους ιδιοκτήτες σκύλων, που λένε στα κατοικίδιά τους «κάθισε» ή «φέρε».

Ωστόσο η μελέτη, που ανέλυσε την εγκεφαλική δραστηριότητα σε 18 σκυλιά, παρείχε αποδεικτικά στοιχεία ότι αυτά μπορούν να ενεργοποιήσουν την ανάμνηση ενός αντικειμένου όταν ακούνε το όνομά του.Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Λόραντ Έτβες (Eotvos Lorand University) στη Βουδαπέστη και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology.

«Υπάρχει μια μακρά διαμάχη σχετικά με την ικανότητα ζώων, πλην του ανθρώπου, να καταλαβαίνουν σε τι αναφέρονται διάφορες λέξεις, την αναφορική επικοινωνία», δήλωσε η Μαριάνα Μπόρος, από τους συντάκτες της έρευνας.

«Ενώ υπάρχουν συμπεριφορικές μελέτες, αυτές αφορούσαν πάντοτε εξαιρετικές περιπτώσεις. Η μελέτη μας είναι η πρώτη όπου ισχυριζόμαστε πως αυτή είναι μια ικανότητα που ισχύει για όλο το είδος».

Στη διάρκεια της μελέτης, ιδιοκτήτες σκύλων πρόφεραν λέξεις για αντικείμενα που γνώριζαν τα κατοικίδιά τους. Στη συνέχεια, σε ορισμένες περιπτώσεις έδειχναν στο σκυλί ένα αντικείμενο που ταίριαζε με τη λέξη, ενώ σε άλλες περιπτώσεις το αντικείμενο δεν ταίριαζε με τη λέξη.Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα μοντέλα στο μυαλό των σκύλων, όταν οι λέξεις ταιριάζουν με τα αντικείμενα, είναι διαφορετικά σε σχέση με την περίπτωση που δεν ταιριάζουν. Αυτό είναι παρόμοιο με εκείνο που παρατηρείται στους ανθρώπους.

«Τα σκυλιά μπορούν να καταλάβουν πως οι λέξεις σημαίνουν πράγματα… Άρα ενεργοποιούν νοητικές αναπαραστάσεις και συνδέουν το νόημα της λέξης με μια νοητική αναπαράσταση και όχι απλώς με το γενικό πλαίσιο», είπε η Μπόρος.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να εξετάσουν αν αυτή η ικανότητα κατανόησης της αναφορικής επικοινωνίας ισχύει ειδικά για τα σκυλιά ή μπορεί να υπάρχει επίσης και σε άλλα θηλαστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα γαστρονομικό γεύμα στη… στρατόσφαιρα, το στοίχημα ενός σεφ για το 2025

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ένα γεύμα πολλών αστέρων στην άκρη του διαστήματος: αυτό είναι το στοίχημα του σεφ Ράσμους Μουνκ, με ορίζοντα το 2025, που στοχεύει να οδηγήσει τη δανέζικη γαστρονομία σε μια νέα διάσταση, σύμφωνα με ανακοίνωση του εστιατορίου του.

«Η αποστολή θα πραγματοποιηθεί πάνω στο διαστημικό σκάφος Neptune της Space Perspective (…) όπου έξι επιβάτες θα επανακαθορίσουν τη γαστρονομία απολαμβάνοντας το γεύμα μιας ολόκληρης ζωής παρατηρώντας την ανατολή του ηλίου στην καμπύλη του πλανήτη μας», αναφέρει σε ένα δελτίο τύπου το εστιατόριο Αλχημιστής, βραβευμένο με δύο αστέρια Μισελέν.

Το εστιατόριο αυτό αποτελεί μέρος της νέας γαστρονομικής σκηνής στη Δανία, η οποία ήταν ανύπαρκτη πριν από δύο δεκαετίες και που πλέον εγκωμιάζεται για την εφευρετικότητά της.Καταβάλλοντας το ποσό των 495.000 δολαρίων ανά εισιτήριο (453.000 ευρώ), οι έξι τουρίστες θα επιβιβαστούν για έξι ώρες σε μια διαστημική κάψουλα με συμπίεση, η οποία θα υψωθεί στην στρατόσφαιρα, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων πάνω από τη στάθμη της θάλασσας χάρη στο SpaceBalloon, που προωθείται με κυψέλες υδρογόνου.

Ο 32χρονος Ράσμους Μουνκ, που δηλώνει παθιασμένος θαυμαστής του διαστήματος, θα συμμετάσχει στο ταξίδι.

Υποσχέθηκε ένα μενού εμπνευσμένο «από τον ρόλο της εξερεύνησης του διαστήματος τα τελευταία 60 χρόνια στην ιστορία της Ανθρωπότητας και τον αντίκτυπο που είχε στην κοινωνία μας, τόσο σε επιστημονικό όσο και σε φιλοσοφικό επίπεδο».

Μοναδικός περιορισμός είναι ότι δεν θα μπορεί να “πυρπολήσει” τα εδέσματα, σερβίροντάς τα φλαμπέ.Πολλά στοιχεία θα προετοιμαστούν στην κουζίνα του σκάφους απ΄ όπου θα απογειωθεί η κάψουλα, διευκρίνισε ο Αλχημιστής, το πέμπτο καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο το 2023, σύμφωνα με τον οδηγό World’s Best 50 Restaurants.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γυναίκα 103 ετών συνελήφθη καθώς οδηγούσε χωρίς δίπλωμα και ασφάλιση

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Μια Ιταλίδα 103 ετών συνελήφθη ενώ οδηγούσε, μέσα στη νύχτα, με… ληγμένο δίπλωμα και χωρίς ασφάλιση, καθώς αποφάσισε ότι ήθελε «να επισκεφθεί φίλους» της κοντά στη Φεράρα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η ώρα ήταν 1, μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς την Δευτέρα, όταν οι καραμπινιέροι έλαβαν μια κλήση για επικίνδυνη οδήγηση στο κέντρο του Μποντένο, μιας κοινότητας 13.000 κατοίκων στην Εμίλια Ρομάνα.

Η περίπολος που έφτασε στο σημείο εντόπισε γρήγορα το εν λόγω αυτοκίνητο. Η έκπληξη των καραμπινιέρων όμως ήταν μεγάλη όταν ανακάλυψαν την ημερομηνία γέννησης της οδηγού: 1920, ήταν δηλαδή πάνω από 103 ετών, όμως ακόμη ικανή να καθίσει στο τιμόνι και να οδηγήσει μέχρι το Μποντένο για να δει τους φίλους της.Λόγω της προχωρημένης ώρας, η γηραιά κυρία, που οδηγούσε μολονότι το δίπλωμά της έληξε πριν από δύο χρόνια, «ήταν αποπροσανατολισμένη και διέτρεχε συνεχώς τους ίδιους δρόμους».

Στην Ιταλία, μετά τα 80, οι οδηγοί πρέπει να επισκέπτονται γιατρό κάθε δύο χρόνια προκειμένου να ανανεώνουν το δίπλωμά τους.

Οι καραμπινιέροι έκαναν μόνο μια προφορική επίπληξη στην υπεραιωνόβια και τη συνόδευσαν στο σπίτι της.

Η ίδια πάντως δεν είναι καθόλου έτοιμη να μείνει στο σπίτι της, παρά την περιπέτειά της: «Θα αγοράσω βέσπα ή σκούτερ», είπε η Τζουζεπίνα Μολινάρι ή «Τζόσε» χαϊδευτικά, μιλώντας στην τοπική εφημερίδα La Nuova Ferrara.

Στο μεταξύ, κυκλοφορεί με ποδήλατο.Η ιστορία της δυναμικής ηλικιωμένης προκάλεσε τον θαυμασμό του δημάρχου της Φεράρα, Άλαν Φάμπρι, ο οποίος κατάγεται από το Μποντένο: «Εγώ θα της έδινα παράσημο αντί για πρόστιμο (…) Το να έχει κανείς τέτοια εσωτερική δύναμη δεν είναι συνηθισμένο και μου δίνει ελπίδες για τα δικά μου γεράματα», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνελήφθη 11χρονος που οδηγούσε μια BMW σέρνοντας ένα… κλεμμένο τροχόσπιτο

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε έναν 11χρονο που οδηγούσε μια BMW σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο, ρυμουλκώντας ταυτόχρονα ένα… κλεμμένο τροχόσπιτο.

Οι αστυνομικές αρχές ειδοποιήθηκαν ότι κλάπηκε ένα τροχόσπιτο από ένα κάμπινγκ κοντά στο Θερσκ της βορειοανατολικής Αγγλίας και ενημερώθηκαν ότι το ρυμουλκούσε μια μαύρη BMW.

Αστυνομικοί εντόπισαν το αυτοκίνητο στον αυτοκινητόδρομο Μ1 που συνδέει το Λονδίνο στα νότια με το Λιντς στα βόρεια.«Δεν περιμέναμε να βρούμε έναν μικρό μαθητή στο τιμόνι», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η αστυνομία του Βόρειου Γιορκσάιρ. Η νόμιμη ηλικία από την οποία επιτρέπεται η οδήγηση στη Βρετανία είναι τα 17.

Ο 11χρονος συνελήφθη ως ύποπτος για σειρά αδικημάτων, όπως κλοπή, διάρρηξη και παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, συμπεριλαμβανομένης της επικίνδυνης οδήγησης.Αφέθηκε ωστόσο ελεύθερος υπό όρους μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένα πίτμπουλ πήρε μόνο του το τρένο και ταξίδεψε στη Βενετία!

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ένα πίτμπουλ οκτώ μηνών, με το όνομα Ρόκυ, ανέβηκε μόνο του το σαββατοκύριακο σ’ ένα τρένο και ταξίδεψε μέχρι τη Βενετία, σύμφωνα με τοπικές εφημερίδες στην Ιταλία.

Ο σκύλος ανέβηκε στο τρένο στο σταθμό του Πορτογκρουάρο, στο ανατολικό Βένετο, κάθισε σε μια θέση και… απόλαυσε το ταξίδι κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο προς μεγάλη έκπληξη των επιβατών, μερικοί από τους οποίους τράβηξαν φωτογραφίες τις οποίες ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης του σκύλου είχε εκπαιδεύσει τον Ρόκυ να ανεβαίνει μόνος του στα δημόσια μέσα μεταφοράς για να εντυπωσιάζει τις γυναίκες.

Η αστυνομία των σιδηροδρόμων περίμενε τον Ρόκυ όταν το τρένο έφθασε στο σταθμό Σάντα Λουτσία της Βενετίας και τον οδήγησε σ’ ένα καταφύγιο σκύλων στην περιοχή του Μέστρε, όπου έφθασε για να τον… παραλάβει ο ιδιοκτήτης του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – ANSA

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιστορικός της γαστρονομίας πυροδοτεί διαμάχη με επίκεντρο την… καρμπονάρα

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Το φαγητό αποτελεί σίγουρα σοβαρή υπόθεση στην Ιταλία, αφού είναι κομμάτι της εθνικής ταυτότητάς της και αυτό αποδεικνύεται από το εύρος που έχει λάβει μια διαμάχη, η οποία ξέσπασε για το πώς φτιάχνεται η σάλτσα ζυμαρικών καρμπονάρα.

Ο Λούκα Τσεζάρι, ένας ιστορικός γαστρονομίας και συγγραφέας από την Μπολόνια, βρέθηκε αντιμέτωπος με σωρεία αρνητικών σχολίων και ύβρεων, αφότου ανήρτησε ένα βίντεο στο Instagram, όπου παρουσίαζε αυτό που κατά τη γνώμη του είναι η αυθεντική εκδοχή της καρμπονάρας, που θεωρείται ένα κλασικό πιάτο της ρωμαϊκής μαγειρικής.

Απορρίπτοντας τα συνήθη συστατικά ιταλικό πεκορίνο, γκουαντσάλε, τα οποία αναμειγνύονται με αυγά για να δημιουργηθεί η διάσημη κρεμώδης σάλτσα των ζυμαρικών, η καρμπονάρα που παρουσίασε ο Τσεζάρι παρασκευάστηκε με ελβετικό τυρί γκρουγιέρ, σκόρδο, μπέικον και τηγανιτά αυγά.

Ο συγγραφέας είπε πως ανέτρεξε στην αυθεντική συνταγή που είχε δημοσιευτεί σε ένα ιταλικό περιοδικό μαγειρικής πριν από σχεδόν 70 χρόνια και επιχειρεί να δείξει πως η συνταγή αυτή εξελίχθηκε με το πέρασμα των δεκαετιών.

«Απλά ξανάφτιαξα την καρμπονάρα του 1954, την πρώτη που παρουσιάστηκε στο περιοδικό ‘Cucina Italiana’. Δεν είναι λάθος μου εάν αυτή ήταν η συνταγή καρμπονάρας!», τόνισε σε δηλώσεις του στο Reuters.

«Με την πάροδο των χρόνων, μια σειρά διαφορετικών συνταγών καρμπονάρας έχει εμφανιστεί, μεταξύ άλλων εκείνες με προσούτο τη δεκαετία του 1950. Στις ΗΠΑ μπορείς να βρεις ακόμα και εκδοχές με αχιβάδες ή μανιτάρια».

Ο Αλμπέρτο Γκράντι, ένας άλλος ιστορικός γαστρονομίας ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο επικρίσεων, επειδή αμφισβήτησε τις καθιερωμένες γαστρονομικές παραδόσεις, έσπευσε να υπερασπιστεί τον Τσεζάρι.

Σε βίντεο που ανήρτησε στο Instagram, κατήγγειλε ένα είδος «γαστροεθνικισμού που μας εμποδίζει από το να σκεφτούμε λογικά σχετικά με τα θέματα της κουζίνας μας».

Άλλα παραδείγματα του τι οι Ιταλοί θεωρούν «γαστρονομική αίρεση» είναι το να συνδυάζονται τα ζυμαρικά με κέτσαπ ή να προστίθεται ανανάς στην πίτσα, μαζί με τη ρητή απαγόρευση του να παραγγέλνει κανείς καπουτσίνο μετά το μεσημεριανό.

Ο Τσεζάρι δηλώνει ότι δεν θα πτοηθεί από τις αντιδράσεις και είναι έτοιμος να οξύνει την όποια γαστρονομική αντιπαράθεση.

«Αυτό ήταν μονάχα το πρώτο βίντεο… Προετοιμάζω ένα καινούργιο για την παραδοσιακή ναπολιτάνικη πίτσα από το 1800 με όστρακα!».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters

Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 ώρες ago

Παρίσι: Το ποδήλατο ξεπέρασε το αυτοκίνητο ως μέσο μετακίνησης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ7 ώρες ago

Με επείγουσα διαδικασία η ψήφιση για την μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

ΕΙΔΗΣΕΙΣ8 ώρες ago

Ι. Χρυσουλάκης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Επενδύουμε σταθερά στην ενίσχυση της φωνής του Απόδημου Ελληνισμού

Deutsch9 ώρες ago

Einladung zur Gedenkveranstaltung: 79. Jahrestages der Befreiung des Frauen-Konzentrationslagers Ravensbrück

ΕΙΔΗΣΕΙΣ11 ώρες ago

Νέα αρχαιολογική ανακάλυψη στην Πομπηία με τοιχογραφίες εμπνευσμένες από τον Τρωϊκό Πόλεμο

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Προβολή Νάξου και μικρών Κυκλάδων σε διεθνή ΜΜΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Προχωρά η αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου Δελφών

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Γερμανία: Με απαγόρευση κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τα Σαββατοκύριακα “απειλεί” το υπ. Μεταφορών

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 ημέρα ago

Εκδηλώσεις μνήμης για τα 79 χρόνια από την απελευθέρωση του στρατοπέδου Ράβενσμπρουγκ

ΥΓΕΙΑ1 ημέρα ago

Η διαβίωση κοντά σε χώρους πρασίνου συνδέεται με λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

ΓΕΝΕΣΙΣ / GENESIS.ev Σύλλογος Ελλήνων και Κύπριων ιατρών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας: Οι Έλληνες γιατροί της N.R.W παρόντες στην ετήσια εκδήλωση του 2024

ΑΡΘΡΑ3 εβδομάδες ago

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΩΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Εξέταση αίματος ανιχνεύει με 83% ακρίβεια τον καρκίνο του παχέος εντέρου

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

DÜSSELDORF: ΔΩΣΕ ΑΙΜΑ – ΣΩΣΕ ΖΩΕΣ (28 ΜΑΡΤΙΟΥ)

ΒΙΝΤΕΟ2 εβδομάδες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Συνεχίζονται οι απεργίες στα αεροδρόμια

ΑΡΘΡΑ3 εβδομάδες ago

Απογοητευτικά τα νούμερα συμμέτοχής μέχρι τώρα από τους απόδημους

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Η νομιμοποίηση της κάνναβης πέρασε και από την Bundestag

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ2 εβδομάδες ago

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (ΤΑ ΜΥΡΟΛΟΓΙΑ* ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΝΤΟΥΒΑ ) Görlitz” Καλοκαίρι 1917

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Συμφωνία Deutsche Bahn – μηχανοδηγών για μείωση των ωρών εργασίας

ΒΙΝΤΕΟ2 εβδομάδες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ11 μήνες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Europolitis TV3 έτη ago

ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis