Connect with us

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα 10 πιο σατανικά ψυχολογικά πειράματα όλων των εποχών

Published

on

Για να πραγματοποιηθεί σήμερα ένα πείραμα που άπτεται του πεδίου της Ψυχολογίας ή της Κοινωνιολογίας, πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις του Κώδικα Δεοντολογίας της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρίας (ΑΡΑ).

Ωστόσο, παλαιότερα δεν υπήρχαν αυστηροί περιορισμοί που να εμποδίζουν τους επιστήμονες να δοκιμάσουν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής.

Στο βίντεο που ακολουθεί, θα δείτε ποια είναι τα 10 πιο σατανικά ψυχολογικά πειράματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

10. Η Μελέτη των Τεράτων (1939): Ο ψυχολόγος Wendell Johnson από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα πραγματοποίησε πείραμα που περιελάμβανε 22 ορφανά ώστε να μελετήσει τις επιδράσεις της θετικής και της αρνητικής κριτικής. Τα παιδιά της μίας ομάδας απολάμβαναν συνεχώς επαίνους για τα κατορθώματά τους, ενώ τα παιδιά της δεύτερης ομάδας γίνονταν αντικείμενο αρνητικών σχολίων για κάθε λάθος που έκαναν. Οι επιπτώσεις για τα παιδιά της δεύτερης ομάδας ήταν τρομερές: οι σχολικές τους επιδόσεις συνεχώς χειροτέρευαν, τα παιδιά έγιναν πιο εσωστρεφή και εκδήλωσαν διαταραχές ομιλίας. Το 2007, έξι από τα παιδιά που συμμετείχαν στο πείραμα έλαβαν χρηματική αποζημίωση για ψυχική οδύνη.

9. Το Πείραμα της Φυλάκισης (1971): Το πείραμα διεξήχθη από τον ψυχολόγο Φίλιπ Ζιμπάρντο του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Ο Ζιμπάρντο επέλεξε 24 υγιείς άνδρες, χωρίς ιστορικό ψυχικών διαταραχών, και τους χώρισε σε δύο ομάδες: κρατούμενους και φύλακες. Οι φύλακες είχαν στη διάθεσή τους κλομπ, ενώ οι κρατούμενοι είχαν περασμένη στο ένα τους πόδι αλυσίδα και τους προσφωνούσαν με έναν αριθμό και όχι με το όνομά τους. Σταδιακά, οι φύλακες άρχισαν να γίνονται βίαιοι με τους κρατούμενους, πιστεύοντας ότι είναι επικίνδυνοι. Δύο εθελοντές-κρατούμενοι εγκατέλειψαν πρόωρα το πείραμα, ενώ μετά από 6 ημέρες το πείραμα διακόπηκε, αφού η κατάσταση μεταξύ «κρατουμένων» και «φυλάκων» είχε αρχίσει να βγαίνει εκτός ελέγχου.

8. Πρόγραμμα Αποστροφή (δεκαετία ’70-’80): Κατά την εποχή του απάρτχαϊντ, ο στρατός της Νότιας Αφρικής ανάγκαζε στρατιώτες που ήταν «ύποπτοι» για ομοφυλοφιλική συμπεριφορά να υποβάλλονται σε επεμβάσεις αλλαγής φύλου, χημικό ευνουχισμό, ηλεκτροσόκ και άλλες απάνθρωπες διαδικασίες, σε μια προσπάθεια να «θεραπευτούν». Κατά το διάστημα εφαρμογής του προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν 900 υποχρεωτικές επεμβάσεις αλλαγής φύλου στα στρατιωτικά νοσοκομεία της Νότιας Αφρικής.

7. Οι Γκριμάτσες του Λάντις (1924): Ο Κάρνι Λάντις από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα θέλησε να εξετάσει εάν όλοι οι άνθρωποι κάνουν τις ίδιες εκφράσεις προσώπου όταν βιώνουν το ίδιο συναίσθημα. Ο Λάντις ζωγράφιζε γραμμές επάνω στο πρόσωπο των συμμετεχόντων και κατέγραφε τις αντιδράσεις τους υπό διαφορετικές συνθήκες. Μεταξύ άλλων, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αποκεφαλίσουν έναν αρουραίο. Παραδόξως, αρκετοί ήταν αυτοί που προχώρησαν στον αποκεφαλισμό του άτυχου ζώου. Πέρα από τη διαπίστωση ότι οι εκφράσεις του προσώπου διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο κάτω από τις ίδιες ακριβώς συνθήκες, το πείραμα κατέληξε σε ένα ακόμη ενδιαφέρον εύρημα: ότι πολλοί είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν σε πράξεις που κατά γενική ομολογία είναι ανήθικες όταν λαμβάνουν εντολές από ανωτέρους.

6. Το Τρίτο Κύμα (1967): Ο καθηγητής Ιστορίας Ρον Τζόουνς «μετέτρεψε» μια ομάδα μαθητών σε «Τρίτο Ράιχ». Το πείραμα ξεκίνησε σαν μια απλή άσκηση πειθαρχίας, όμως σύντομα βγήκε εκτός ελέγχου.

5. Η Μελέτη της Απελπισίας (1965): Οι ψυχολόγοι Μάρτιν Σέλιγκμαν και Στίβεν Μάγιερ διεξήγαγαν ένα πείραμα, αυτή τη φορά σε σκύλους. Οι σκύλοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: η πρώτη ήταν η ομάδα ελέγχου και παρέμεινε σώα και αβλαβής, η δεύτερη ομάδα σκύλων χωρίστηκε σε ζεύγη δεμένα μεταξύ τους, όπου ο ένας σκύλος δεχόταν ηλεκτροσόκ τα οποία μπορούσε να σταματήσει πατώντας ένα μοχλό, ενώ η τρίτη ομάδα σκύλων δεχόταν ηλεκτροσόκ χωρίς όμως να μπορεί να σταματήσει τη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι σκύλοι της τρίτης ομάδας «εκπαιδεύτηκαν» να βιώνουν το αίσθημα της απελπισίας, αφού δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να σταματήσουν το μαρτύριό τους. Οι σκύλοι της τρίτης ομάδας εκδήλωσαν κλινική κατάθλιψη. Αργότερα χωρίστηκαν και τοποθετήθηκαν μέσα σε κουτιά, ενώ τα ηλεκτροσόκ συνεχίστηκαν. Ενώ το ηλεκτροσόκ θα σταματούσε εάν ο σκύλος έβγαινε από το κουτί, όλοι οι σκύλοι «εγκατέλειψαν» και συνέχισαν να υπομένουν το βασανιστήριο.

4. Πρόγραμμα ΜΚ Ultra (δεκαετία ’50-’70): Το παράνομο πρόγραμμα πειραμάτων ελέγχου του νου διεξήχθη από τη CIA από τη δεκαετία του ’50 έως και τη δεκαετία του ’70. Χωρίς να δώσουν τη συγκατάθεσή τους, υπάλληλοι της CIA, στρατιωτικοί, ψυχασθενείς, ιερόδουλες και κοινοί πολίτες λάμβαναν το παραισθησιογόνο LSD ώστε να μελετηθούν οι επιπτώσεις του. Όλα τα αποδεικτικά στοιχεία για τα πειράματα καταστράφηκαν κατά τη δεκαετία του ’70, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να υπολογιστεί ο αντίκτυπος των δοκιμών.

3. Ο Λάκκος της Απελπισίας (δεκαετία ’70): Ο Δρ Χάρι Χάρλοου πειραματίστηκε με μικρής ηλικίας μακάκους ώστε να μελετήσει την κοινωνική αλληλεπίδραση και την απομόνωση. Ο Χάρλοου επέλεγε ζώα που είχαν ήδη συνάψει συναισθηματικούς δεσμούς με τη μητέρα τους και στη συνέχεια τα απομόνωνε πλήρως, τοποθετώντας τα σε μεταλλικά κλουβιά. Τα κρατούσε εκεί έως και για ένα χρόνο, με μερικά από τα πειραματόζωα να εκδηλώνουν ολοφάνερα σημάδια ψύχωσης. Αργότερα τα ζώα επέστρεψαν στην «κοινότητα», όμως κάποια έγιναν αντικείμενο εκφοβισμού και άλλα πέθαναν από την πείνα. Όταν κάποια από τα πειραματόζωα αργότερα γέννησαν, έτρωγαν τα δάχτυλα των μωρών τους ή χτυπούσαν βίαια τα κεφάλια τους.

2. Ο Μικρός Άλμπερτ (1920): Για διάστημα δύο μηνών, ο πρωτοπόρος ψυχολόγος Τζον Γουότσον «εκπαίδευσε» ένα μωρό, το Μικρό Άλμπερτ, να φοβάται οτιδήποτε λευκό και χνουδωτό. Όταν έδειξαν για πρώτη φορά στο Μικρό Άλμπερτ ένα λευκό ποντίκι, γέλασε και έπαιξε μαζί του. Τότε ο Γουότσον άρχισε να χτυπά μια μεταλλική ράβδο με ένα σφυρί πίσω από την πλάτη του μωρού, τρομάζοντας το Μικρό Άλμπερτ κάθε φορά που πήγαινε να ακουμπήσει το ποντίκι. Σύντομα, ο Μικρός Άλμπερτ εκδήλωσε φοβία απέναντι στο ποντίκι, ακόμη και χωρίς να ακούει τον έντονο ήχο. Σταδιακά, ο Μικρός Άλμπερτ εκδήλωσε φοβία απέναντι σε οτιδήποτε του θύμιζε το ποντίκι, δηλαδή οτιδήποτε λευκό και χνουδωτό. Ο μακροχρόνιος αντίκτυπος στο Μικρό Άλμπερτ παραμένει άγνωστος, καθώς το παιδί απομακρύνθηκε από το πείραμα πριν ο Γουότσον προλάβει να διορθώσει αυτό που προκάλεσε.

1. Ντέιβιντ Ράιμερ: Ο Ντέιβιντ γεννήθηκε αγόρι, όμως ανατράφηκε ως κορίτσι και τον φώναζαν Μπρέντα, αφού το πέος του κάηκε σε ηλικία μόλις 8 μηνών. Έπειτα από το ατύχημα, ο ψυχολόγος Τζον Μάνι έπεισε τους γονείς του Ντέιβιντ να τον υποβάλουν σε αλλαγή φύλου, και εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία αυτή ώστε να μελετήσει τις επιρροές της βιολογίας και του περιβάλλοντος στην ταυτότητα του φύλου. Στα παιδικά της χρόνια, η Μπρέντα φερόταν σαν αγόρι, χωρίς να γνωρίζει για το ατύχημα ούτε για την αλλαγή φύλου. Σε ηλικία 14 ετών, ενημερώθηκε για το παρελθόν της. Υποβλήθηκε σε νέα επέμβαση ώστε να ξαναγίνει αγόρι, όμως σε ηλικία 38 ετών ο Ντέιβιντ έδωσε τέλος στη ζωή του, έπειτα από μια πολυετή μάχη με την πραγματική του ταυτότητα.

Πηγή: onmed.gr

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα: Τα αρσενικά βρέφη «μιλούν» περισσότερο τον πρώτο χρόνο από ό,τι τα θηλυκά

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Τα βρέφη βγάζουν τσιρίδες, ήχους που μοιάζουν με φωνήεντα και άλλους σύντομους ήχους. Ενώ ορισμένα βρέφη είναι από τη φύση τους πιο ομιλητικά από άλλα, μια νέα μελέτη στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης «iScience» διαπιστώνει ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών στον αριθμό αυτής της πρόδρομης ομιλίας τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κίμπροου Όλερ από το Πανεπιστήμιο του Μέμφις, διαπίστωσαν ότι τα αρσενικά βρέφη «μιλούν» περισσότερο από τα θηλυκά κατά τον πρώτο χρόνο, παρά την μακροχρόνια πεποίθηση ότι τα θηλυκά έχουν ένα πλεονέκτημα έναντι των αρσενικών στη γλώσσα.

Ωστόσο, αυτό το πρώιμο πλεονέκτημα των αρσενικών βρεφών στην ανάπτυξη της γλώσσας δεν διαρκεί.

Μέχρι το τέλος του δεύτερου έτους τα κορίτσια έφτασαν και ξεπέρασαν τα αγόρια.

Γράφημα που απεικονίζει τους ήχους των βρεφών ανά λεπτό κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους.
Πηγή φωτογραφίας: iScience / Oller et al.

Συνολικά τα δεδομένα έδειξαν ότι τα αρσενικά βρέφη χρησιμοποιούσαν 10% περισσότερες εκφορές του λόγου κατά τον πρώτο χρόνο σε σύγκριση με τα θηλυκά. Στο δεύτερο έτος τα θηλυκά βρέφη μιλούσαν κατά 7% περισσότερο σε σχέση με τα αρσενικά.

Για τις παραπάνω διαπιστώσεις οι ερευνητές χρησιμοποίησαν περισσότερες από 450.000 ώρες ολοήμερων καταγραφών από 5.899 βρέφη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επτά κλήσεις σε μία ημέρα για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας!

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Επτά κλήσεις για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας… κατάφερε να λάβει, σε μία μόνο ημέρα, ένας Βέλγος.

Ο άνδρας ξεκίνησε από την Λιέγη για μονοήμερη εκδρομή χωρίς να λάβει υπόψη τα συστήματα καταγραφής όσων ξεπερνούν το όριο ταχύτητας.

Αρκετές εβδομάδες αργότερα, βρήκε στο γραμματοκιβώτιό του επτά κλήσεις από εκείνη την ημέρα, αναφέρουν οι Brussels Times προσθέτοντας ότι οι πέντε παραβάσεις καταγράφηκαν κατά την επιστροφή και με πολύ μικρή διαφορά ώρας η μία από την άλλη.

Ειδικότερα, τα ραντάρ τον κατέγραψαν να υπερβαίνει το όριο ταχύτητας στις 22:42, 22:47, 22:51, 23:00 και τέλος στις 23:38 το βράδυ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι μέλισσες, πηγή πληροφοριών για την υγεία των κατοίκων των πόλεων

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Οι μέλισσες θα μπορούσαν να δώσουν πληροφορίες για το μικροβιακό τοπίο των πόλεων, στις οποίες αναζητούν τροφή, και άρα στοιχεία τόσο για την υγεία των κυψελών όσο και για την ανθρώπινη υγεία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Environmental Microbiome».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ελίζαμπεθ Χέναφ από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, μελέτησαν τη δυνατότητα των μελισσών να βοηθήσουν στη συλλογή δειγμάτων μικροοργανισμών στις πόλεις, καθώς αναζητούν τροφή καθημερινά στα αστικά περιβάλλοντα γύρω από τις κυψέλες τους.

Μελέτησαν τρεις κυψέλες στη Νέα Υόρκη και βρήκαν ποικίλες γενετικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών βακτηρίων και παθογόνων μικροοργανισμών.

Μεταγενέστερα δείγματα υπολειμμάτων κυψέλης στο Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη, τη Βενετία και το Τόκιο υποδήλωσαν ότι κάθε τοποθεσία έχει μια μοναδική γενετική υπογραφή. Επίσης, τα ευρήματα κατέδειξαν ότι η ανάλυση των θραυσμάτων κυψελών μπορεί να δώσει πληροφορίες για την αξιολόγηση της υγείας τους.

Οι ερευνητές σημειώνουν πάντως ότι επί του παρόντος τα ευρήματα είναι πολύ προκαταρκτικά για να υποδηλώσουν ότι πρόκειται για μια αποτελεσματική μέθοδο παρακολούθησης των ανθρώπινων ασθενειών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα: Τα στρεσαρισμένα φυτά εκπέμπουν ήχους!

Published

on

Από

Φυτά ντομάτας που ηχογραφήθηκαν σε περιβάλλον θερμοκηπίου. Πηγή φωτογραφίας: Ohad Lewin-Epstein

Τα φυτά που βιώνουν άγχος, από αφυδάτωση ή κόψιμο των στελεχών τους, εκπέμπουν ήχους, εντόπισαν ερευνητές στο Ισραήλ και τους ηχογράφησαν.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Cell, η συχνότητα των θορύβων αυτών είναι πολύ υψηλή για να τους ανιχνεύσουν τα αυτιά μας, αλλά μπορούν πιθανότατα να ακουστούν από έντομα, άλλα θηλαστικά και πιθανώς άλλα φυτά.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μικρόφωνα για να καταγράψουν υγιή και αγχωμένα φυτά καπνού και ντομάτας, πρώτα σε έναν ηχομονωμένο ακουστικό θάλαμο και στη συνέχεια σε ένα πιο θορυβώδες περιβάλλον θερμοκηπίου.

Στρέσαραν τα φυτά με δύο τρόπους: με το να μην τα ποτίζουν για αρκετές ημέρες και να κόβουν τους βλαστούς τους. Αφού ηχογράφησαν τα φυτά, οι ερευνητές εκπαίδευσαν έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης για να διαφοροποιήσει τα φυτά που δεν έχουν υποστεί πίεση με τα διψασμένα και τα κομμένα φυτά. 

Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα στρεσαρισμένα φυτά εκπέμπουν περισσότερους ήχους από τα φυτά που δεν έχουν στρες.

Οι ήχοι των φυτών μοιάζουν με κρότους και ένα μεμονωμένο στρεσαρισμένο φυτό εκπέμπει περίπου 30-50 τέτοιους ήχους ανά ώρα σε φαινομενικά τυχαία διαστήματα, ενώ τα μη στρεσαρισμένα φυτά εκπέμπουν πολύ λιγότερους ήχους.

Τα φυτά που πιέστηκαν λόγω της έλλειψης νερού άρχισαν να εκπέμπουν θορύβους προτού αφυδατωθούν εμφανώς και η συχνότητα των ήχων κορυφώθηκε έπειτα από πέντε ημέρες χωρίς νερό πριν μειωθεί ξανά καθώς τα φυτά ξεράθηκαν.

Τα είδη του ήχου που εκπέμπονταν, διέφεραν ανάλογα με την αιτία του στρες. Ο αλγόριθμος μηχανικής μάθησης ήταν σε θέση να διαφοροποιήσει με ακρίβεια την αφυδάτωση και το στρες από κόψιμο βλαστών και μπορούσε επίσης να διακρίνει εάν οι ήχοι προέρχονταν από φυτό ντομάτας ή καπνού.

Παρόλο που η έρευνα επικεντρώθηκε σε αυτά τα δύο φυτά, λόγω της ευκολίας ανάπτυξης και τυποποίησής τους στο εργαστήριο, η ερευνητική ομάδα κατέγραψε επίσης μια ποικιλία άλλων ειδών.

«Διαπιστώσαμε ότι πολλά φυτά, για παράδειγμα το καλαμπόκι, το σιτάρι, το σταφύλι και οι κάκτοι, εκπέμπουν ήχους όταν είναι αγχωμένα», αναφέρει η Λίλαχ Χαντάνι, κύρια συγγραφέας της μελέτης, εξελικτική βιολόγος και θεωρητικός στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Παρόλο που έχουν καταγραφεί υπερηχητικές δονήσεις από φυτά στο παρελθόν, αυτή είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι αυτές μεταφέρονται με τον αέρα, γεγονός που τις κάνει πιο σχετικές με άλλους οργανισμούς στο περιβάλλον.

Διάγραμμα από την έρευνα. Τα είδη του ήχου που εκπέμπονταν, διέφεραν ανάλογα με την αιτία του στρες, ενώ ο αλγόριθμος μηχανικής μάθησης ήταν σε θέση να τους διαφοροποιήσει με ακρίβεια.
Πηγή φωτογραφίας: Khait et al.

Ο ακριβής μηχανισμός πίσω από αυτούς τους θορύβους δεν είναι ξεκάθαρος, αλλά οι ερευνητές εικάζουν ότι μπορεί να οφείλεται στο σχηματισμό και το σκάσιμο φυσαλίδων αέρα στο αγγειακό σύστημα του φυτού, μια διαδικασία που ονομάζεται σπηλαίωση.

Είναι επίσης, ασαφές το αν τα φυτά παράγουν αυτούς τους ήχους για να επικοινωνήσουν με άλλους οργανισμούς ή όχι, αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν αυτοί οι ήχοι έχει μεγάλες οικολογικές και εξελικτικές επιπτώσεις.

«Είναι πιθανό ότι οι άλλοι οργανισμοί θα μπορούσαν να εξελιχθούν για να ακούσουν και να ανταποκριθούν σε αυτούς τους ήχους», αναφέρει η Λίλαχ Χαντάνι και προσθέτει: «Για παράδειγμα, ένας σκόρος που σκοπεύει να γεννήσει αυγά σε ένα φυτό ή ένα ζώο που σκοπεύει να φάει ένα φυτό θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τους ήχους για να βοηθηθούν στην απόφασή τους».

Άλλα φυτά θα μπορούσαν επίσης, να ακούνε και να επωφελούνται από τους ήχους. Είναι γνωστό από προηγούμενες έρευνες ότι τα φυτά μπορούν να ανταποκριθούν σε ήχους και δονήσεις και μελέτες έχουν δείξει ότι αλλάζουν την έκφραση των γονιδίων τους ως απόκριση στους ήχους. Η Λίλαχ Χαντάνι και άλλα μέλη της ερευνητικής ομάδας είχαν εντοπίσει στο παρελθόν ότι τα φυτά αυξάνουν τη συγκέντρωση των σακχάρων στο νέκταρ τους, όταν «ακούνε» τους ήχους που κάνουν οι επικονιαστές.

Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι οι ηχογραφήσεις των φυτών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε γεωργικά συστήματα άρδευσης για την παρακολούθηση της κατάστασης ενυδάτωσης των καλλιεργειών και για να βοηθήσουν στην πιο αποτελεσματική κατανομή του νερού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς τα πρόβατα σώζουν τον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Έναν απρόσμενο «σύμμαχο» στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν τα αρχαία ερείπια της Πομπηίας βρήκαν οι αρχαιολόγοι στην Ιταλία.

Οι αρχαιολόγοι έχουν αποκαλύψει μόνο – περίπου – τα δύο τρίτα της έκτασης 163 στρεμμάτων της ρωμαϊκής πόλης που θάφτηκε κάτω από ένα τεράστιο κύμα στάχτης στην καταστροφική έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., από τότε που ξεκίνησαν οι ανασκαφές, πριν από 250 χρόνια.

Η διατήρηση των ανεξερεύνητων τμημάτων της αρχαίας πόλης από τη διάβρωση – από τη φύση και τον χρόνο – αποτελεί προτεραιότητα για την εφορεία αρχαιοτήτων της Πομπηίας.

Τελικά, ένα κοπάδι από πρόβατα που βοσκούν ελεύθερα εντός του αρχαιολογικού χώρου, έδωσε τη λύση.

«Εάν φυτρώνει χόρτο και άλλα φυτά μέσα ή πάνω στους αρχαίους τοίχους και τα σπίτια, αυτό είναι ένα πρόβλημα για μας. Επομένως, προσπαθούμε να έχουμε μια βιώσιμη προσέγγιση για ολόκληρο το περιβάλλον, προκειμένου επίσης να αποφύγουμε τη χρήση χημικών ουσιών και, στη συνέχεια, να αποφύγουμε την ανάπτυξη φυτών στο τείχη και ερείπια», δήλωσε ο Γκάμπριελ Ζούχτριγκελ, διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Το κοπάδι των 150 προβάτων έχει αναπτυχθεί στο “Regio V”, ένα βόρειο τμήμα της πόλης, όπου χορταριασμένοι λόφοι είναι διάσπαρτοι με τα ερείπια αρχαίων σπιτιών και καταστημάτων.

Το Regio V εξακολουθεί να είναι εκτός ορίων για τα εκατομμύρια των επισκεπτών που έρχονται στην Πομπηία κάθε χρόνο, αλλά ως μέρος των προσπαθειών διατήρησης του, το αρχαιολογικό πάρκο έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια νέες ανασκαφές στον χώρο.

Ανάμεσα στα εντυπωσιακά ευρήματα που ήρθαν στο φως το 2018 είναι τοιχογραφίες, ένα θερμοπωλείο και σκελετικά υπολείμματα ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην έκρηξη.

Ο Ζούχτριγκελ είπε ότι η πρωτοβουλία με τα πρόβατα συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων και στη διατήρηση του πάρκου.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

«Προσπαθούμε να εξηγήσουμε ότι αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα βιώσιμο έργο και βοηθά τα ερείπια», είπε.

«Είναι επίσης κάτι που πραγματικά δίνει μια εικόνα για το πώς ήταν η Πομπηία την εποχή που ανακαλύφθηκε ξανά. Ήταν γεμάτη δάση, αμπελώνες, κοπάδια. Χαρακτηριζόταν απ΄ αυτό το είδος αγροτικού περιβάλλοντος και στη μέση είχαμε την Πομπηία».

Πηγή: huffingtonpost.gr

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χαρτί τουαλέτας, ένα νέο εργαλείο για την αποτροπή αυτοκτονιών!

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Χαρτί τουαλέτας με τυπωμένα μηνύματα για την αποτροπή αυτοκτονιών: πρόκειται για μια πρωτοβουλία που πρόσφατα τέθηκε σε εφαρμογή στα πανεπιστήμια στον νομό Γιαμανάσι της Ιαπωνίας, δυτικά του Τόκιο.

«Αγαπητέ/ή που περνάς δύσκολες ημέρες και προσποιείσαι ότι όλα πάνε καλά», είναι ένα από τα μηνύματα που μπορεί να διαβάσει κανείς, τυπωμένα με μπλε γράμματα πάνω στα λευκά ρολά. «Δεν χρειάζεται να μας πεις όλα…αλλά γιατί όχι μερικά από αυτά;».

Εκτός από αυτού του είδους τα μηνύματα, που έχουν συνταχθεί από έναν ειδικό σε θέματα ψυχικής υγείας και συνοδεύονται από τους αριθμούς τηλεφωνικών γραμμών για την αποτροπή της αυτοκτονίας, στο χαρτί τουαλέτας υπάρχουν επίσης καθησυχαστικές εικόνες, όπως μια κουλουριασμένη γάτα.

Οι αρχές στο Γιαμανάσι διένειμαν 6.000 τέτοια ρολά στα 12 πανεπιστήμια της περιοχής τον περασμένο μήνα.

«Είστε μόνοι στις τουαλέτες. Νιώθουμε ότι σε τέτοιες στιγμές είναι που οι θλιβερές σκέψεις μπορούν να σας έρθουν στο μυαλό», εξήγησε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της περιοχής Κενίτσι Μιγιαζάουα.

Στην Ιαπωνία καταγράφηκε άλμα στον αριθμό των αυτοκτονιών με την πανδημία της Covid-19.

Το 2020, σχεδόν 500 παιδιά και έφηβοι αυτοκτόνησαν στην Ιαπωνία, αριθμός ρεκόρ και σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με το 2016, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP

Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis
Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ5 ώρες ago

Πιθανή πηγή βαρυτικών κυμάτων τα “κουκούλια” των ετοιμοθάνατων αστεριών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ7 ώρες ago

Η Αρκτική μπορεί να μην έχει θαλάσσιους πάγους τον Σεπτέμβριο ήδη από το 2030

ΕΛΛΑΔΑ11 ώρες ago

Ιστορικό υποβρύχιο εντοπίστηκε στο Αιγαίο έπειτα από πολυετή έρευνα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ12 ώρες ago

Επιστημονικά Βραβεία από το Ίδρυμα Μποδοσάκη σε τέσσερις νέους Έλληνες που διαπρέπουν διεθνώς

ΓΕΡΜΑΝΙΑ14 ώρες ago

Γερμανία: Κλειστά τα φαρμακεία στις 14 Ιουνίου

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ1 ημέρα ago

Ιδιαίτερα δημοφιλείς στην αμερικανική και καναδική αγορά η Μήλος, η Τήνος και η Πάρος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Παλαιοντολόγος υποστηρίζει ότι ανακάλυψε ταφές παλαιότερες από εκείνες του Homo sapiens

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια μεσαιωνική πόλη που βυθίστηκε στη Βόρεια Θάλασσα το 1362

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Στην 9η θέση παγκοσμίως το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την πολιτική του σε θέματα «Ισότητας των φύλων»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Τι πρέπει να προσέχουν όσοι αγοράζουν τουριστικές υπηρεσίες και προϊόντα από το διαδίκτυο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Εβδομάδα 4 ημερών, το μέλλον της εργασίας;

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ1 εβδομάδα ago

Ενθαρρύνοντας την ειλικρίνεια στα παιδιά

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες ago

Προς απλοποίηση η απόκτηση γερμανικής υπηκοότητας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία προς τιμήν του Αγίου Χριστοφόρου στο Μπόχουμ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ6 ημέρες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες ago

Αύξηση του κόστους κατασκευής θα επιφέρει η εφαρμογή του Euro 7 στα οχήματα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες ago

Το χωριό Χάλστατ ύψωσε φράχτη για να εμποδίζει τους τουρίστες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες ago

Από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2024 θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Στο Κρέφελντ η έκθεση «1821. Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση»

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Βερολίνο για την ψήφο των Αποδήμων

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis