Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διάλογοι-φωτιά στο ΔΝΤ για την Ελλάδα

Published

on

Θύελλα προκάλεσαν οι διαρροές του Wikileaks σχετικά με τον διάλογο μεταξύ του Διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και της επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα Ντέλιας Βελκουλέσκου.

Το ντόμινο των εξελίξεων ήταν ραγδαίο καθώς ο ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ επαναφέρει με θρασύτητα το ζήτημα της ελληνικής χρεοκοπίας ανάβοντας “φωτιές” στο τρίγωνο Ελλάδας – ΕΕ -ΔΝΤ με την αξιολόγηση να είναι σε πλήρη εξέλιξη. Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν άμεση με τον Αλέξη Τσίπρα να στέλνει επιστολή στην Λαγκάρντ και να συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη.

Ουσιαστικά από τις διαρροές του Wikileaks προκύπτει πως το σχέδιο του ΔΝΤ είναι να μπλοκάρει την συμφωνία και η χώρα να βρεθεί προ αδιεξόδου, εφόσον οι δόσεις θα τρέχουν και δεν θα έχει λάβει καμία επιπλέον χρηματοδότηση.

Ειδικότερα, από τα πρακτικά της συνομιλίας, που έγινε στις 19 Μαρτίου, μια ημέρα πριν την αποχώρηση της Βελκουλέσκου από την Αθήνα, αποκαλύπτεται -για ακόμη μια φορά- το σκληρό πρόσωπο του Πολ Τόμσεν ο οποίος αναλύει ουσιαστικά μια επικείμενη οικονομική καταστροφή με στόχο να πιέσει τους υπόλοιπους παίκτες να πάρουν μια απόφαση και την Ελλάδα να δεχτεί τα επιπλέον “μέτρα λιτότητας” που προτείνει το ταμείο με περικοπές και επιπλέον φορολογία στο 2.5% του ΑΕΠ.

Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η αποστροφή του Τόμσεν ο οποίος σημειώνει ότι τα μέτρα που προτείνει η Ελλάδα θυμίζουν Μίκυ Μάους. “Αν επανέλθουν για να μας δώσουν το 2,5% και όχι προτάσεις Μίκυ Μάους, θα πρέπει να τους υποστηρίξουμε πλήρως…” λέει μεταξύ άλλων.

Στα ‘εκρηκτικά’ πρακτικά της συνομιλίας ο Τόμσεν τα βάζει και με τους Ευρωπαίους για το θέμα του χρέους, ενώ αποκαλύπτεται ότι είναι στα σκαριά σύσκεψη για το ζήτημα στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 15-17 Απριλίου στην Ουάσιγκτον. Επιπλέον, το σχέδιο Τόμσεν μοιάζει να βάλει και κατά των ευρωπαϊκών θεσμών, αφού σε κάποιο σημείο να αμφισβητήσει το Euro Working Group λέγοντας: “Αυτός (ενν τον Τόμας Βίζερ επικεφαλής του) μπορεί να συγκαλέσει όσες τηλεδιασκέψεις θέλει, αλλά ξέρω τι πρόκειται να συμβεί. Θα πάμε στο EWG, και εγώ πρόκειται να πω στο Eurogroup ότι «Αυτό δεν βγαίνει έως 3,5% και εμείς δεν θα προχωρήσουμε, εκτός εάν οι Ευρωπαίοι μειώσουν τους στόχους τους στο 1,5%, όσο το επιτρέπει αυτό το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων»”

Την ίδια στιγμή δεν παραλείπει να ειρωνευτεί την Καγκελάριο Μέρκελ λέγοντας πως είναι αντιμέτωπη με ένα ερώτημα. “Πρέπει να σκεφτείς τι είναι περισσότερο δαπανηρό, να συνεχίσεις χωρίς το ΔΝΤ ή να κάνεις την ελάφρυνση χρέους που εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να μας κρατήσεις;”. Αυτό είναι πραγματικά το θέμα”. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός πως και οι δύο εκπρόσωποι του ΔΝΤ μιλούν για ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που πιέζει το ταμείο και η επιθυμία τους να έχουν αποχωρήσει – με συμφωνημένους τους δικούς τους στόχους βέβαια – το συντομότερο δυνατό. “Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι δεν μπορεί να είστε εκεί για πάντα. Θα πρέπει να καταλήξετε πριν από τις Εαρινές Συνόδους” αναφέρει ο Τόμσεν χαρακτηριστικά.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο, τα στελέχη του ΔΝΤ επιθυμούν άμεσες αποφάσεις για το θέμα, φοβούμενοι ότι η ΕΕ πρόκειται να παραλύσει το πρώτο εξάμηνο του 2016, λόγω του διαφαινόμενου Brexit. Έχει επίσης σημασία ότι η κ. Βελκουλέσκου επιρρίπτει ευθύνες στον κ. Τόμσεν και αυτός φαίνεται να τις αποδέχεται. Μάλιστα λέει χαρακτηριστικά: «Πήγαμε στη διαπραγμάτευση με λάθος στρατηγική, γιατί συζητήσαμε με την Κομισιόν για μια μίνιμουμ πρόταση και δεν μπορούμε να “πάμε το πράγμα πιο πέρα”, με αποτέλεσμα η Κομισιόν να ξεκινά μόλις από εκεί. Αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν διαπραγματευτήκαμε με την Κομισιόν και μετά να θέσουμε στους Έλληνες κάτι πολύ χειρότερο. Τους βάλαμε το μίνιμουμ που ήμασταν πρόθυμοι να σκεφτούμε και οι Έλληνες λένε ότι δεν διαπραγματευόμαστε».

Η Ελλάδα υποχώρησε…
Η κ. Βελκουλέσκου του απαντά ότι «αν η ελληνική κυβέρνηση πιεστεί αρκετά θα το έκανε… Αλλά δεν έχουν κανένα κίνητρο και ξέρουν ότι η Κομισιόν είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί, οπότε αυτό είναι το πρόβλημα». Προσθέτει: «Είναι ενδιαφέρον ότι η Ελλάδα υποχώρησε… υποχώρησε λίγο τόσο στη φορολογική μεταρρύθμιση… τόσο στην έκπτωση φόρου και στις επικουρικές συντάξεις».

Όπως προκύπτει από το έγγραφο, τα στελέχη του ΔΝΤ επιθυμούν άμεσες αποφάσεις για το θέμα, φοβούμενοι ότι η ΕΕ πρόκειται να παραλύσει το πρώτο εξάμηνο του 2016, λόγω του διαφαινόμενου Brexit. Έχει επίσης σημασία ότι η κ. Βελκουλέσκου επιρρίπτει ευθύνες στον κ. Τόμσεν και αυτός φαίνεται να τις αποδέχεται. Λέει: «Πήγαμε στη διαπραγμάτευση με λάθος στρατηγική, γιατί συζητήσαμε με την Κομισιόν για μια μίνιμουμ πρόταση και δεν μπορούμε να “πάμε το πράγμα πιο πέρα”, με αποτέλεσμα η Κομισιόν να ξεκινά μόλις από εκεί. Αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν διαπραγματευτήκαμε με την Κομισιόν και μετά να θέσουμε στους Έλληνες κάτι πολύ χειρότερο. Τους βάλαμε το μίνιμουμ που ήμασταν πρόθυμοι να σκεφτούμε και οι Έλληνες λένε ότι δεν διαπραγματευόμαστε».

Σπάστε το πρόγραμμα στα δύο
“Αν η Ελλάδα συμφωνήσει να μας δίνει 2.5% του ΑΕΠ από φόρους και περικοπές συντάξεων, θα τους στηρίξουμε” αναφέρει μεταξύ άλλων ο Τόμσεν, σημειώνοντας πως με την υιοθέτηση ενός φρέσκου πακέτου λιτότητας θα πιέσει την Ευρώπη, ώστε να απαιτήσει πλεόνασμα 1.5% και όχι 3.5% το οποίο ζητείται σήμερα. Οι στόχοι αυτοί περιγράφονται από τους εκπροσώπους του ΔΝΤ ως “απόλυτα σημαντικοί” με το Ταμείο να ζητά από τον Τόμσεν να καταστήσει σαφές το ποσοστό αυτό του 2,5%.

Η Βελκουλέσκου προτείνει στο σημείο αυτό μια πρωτοφανή λύση. Να σπάσει δηλαδή το πρόγραμμα στα δύο, θέτοντας διαφορετικούς στόχους για το κάθε ένα, ο ένας σε ό, τι αφορά τους στόχους και ο άλλος αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους. “Πρέπει να συμφωνήσουν ώστε να καταστήσουν τους δικούς μας στόχους ως βάση της διαπραγμάτευσης και από εκεί και έπειτα να επιβάλλουν μέτρα που μπορεί να αποδώσουν. Αλλά αν αυτά δεν αποδώσουν, να μπορούν και πάλι να εκταμιεύσουν τη δόση”.

Ή εμείς ή η Κομισιόν
Επιπλέον, οι άνθρωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τονίζουν πως θα πρέπει να γίνει σαφές αν οι εταίροι πιστεύουν στις εκτιμήσεις τους ή σε εκείνες που δίνει η Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και του αντίστοιχου τρίτου ελληνικού προγράμματος. “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0.5%, ενώ το ΔΝΤ ύφεση 0.5%, ακόμη κι αν η Ελλάδα δεχτεί όλα τα μέτρα που προτείνει το Ταμείο”.

Τόμσεν: Δεν πρόκειται να δεχτώ “μικρό πακέτο μέτρων”
Ο Πόλ Τόμσεν εμφανίζεται να θέλει να πιέσει την Άνγκελα Μέρκελ, υποδεικνύοντας ότι πιθανή έξοδος του ΔΝΤ από την Τρόικα θα εμφανισθεί ως κάτι κακό και θα την αναγκάσει να απαντήσει σε άβολες (discomforting) ερωτήσεις στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας, κάτι που η ίδια δεν επιθυμεί. Ο ίδιος κάνει μια χαλαρή σύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με το ζήτημα των προσφύγων.

Στη διάρκεια της συζήτησης ο Τόμσεν λέει: «Δεν πρόκειται να δεχτώ ένα πακέτο μικρών μέτρων, δεν πρόκειται. Τι θα χρειαστεί για να φτάσουμε σε σημείο αποφάσεων; Στο παρελθόν, μόνο μία φορά ελήφθησαν αποφάσεις και ήταν όταν οι Έλληνες επρόκειτο να ξεμείνουν σοβαρά από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Πιθανόν αυτό θα συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση, θα τραβήξει έως τον Ιούλιο και είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να συζητούν για ένα μήνα πριν από το Brexit».

Η συμφωνία και η διαχείριση του προσφυγικού
Στη συνέχεια ο κ. Τόμσεν σημειώνει: «Η άλλη πιθανότητα, που πίστευα ότι θα είχε γίνει ήδη και είμαι έκπληκτος που δεν έγινε, είναι ότι εξαιτίας της κατάστασης με το προσφυγικό θα θέλουν να καταλήξουν σε συμπέρασμα. Και οι Γερμανοί εγείρουν το θέμα της διαχείρισης… Ουσιαστικά εμείς εκείνη τη στιγμή λέμε ”Κοίτα, κ. Μέρκελ, είσαι αντιμέτωπη με ένα ερώτημα. Πρέπει να σκεφτείς τι είναι περισσότερο δαπανηρό, να συνεχίσεις χωρίς το ΔΝΤ ή να κάνεις την ελάφρυνση χρέους που εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να μας κρατήσεις;”. Αυτό είναι πραγματικά το θέμα».

Ο συναγερμός στο Μαξίμου
Όλες αυτές οι εξελίξεις είχαν σαν αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στην κυβέρνηση.  Ο πρωθυπουργός και αφού συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, επικοινώνησε με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής, ενώ ενημέρωσε και τους πολιτικούς αρχηγούς. Μάλιστα το απόγευμα αναμένεται να στείλει επιστολή και στην Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ θα έχει επικοινωνία και με Ευρωπαίους ηγέτες.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστήμονες αποκαθιστούν αρχαίους ελληνικούς παπύρους που κάηκαν στην έκρηξη του Βεζούβιου

Published

on

Από

Αν και η αρχαία αίγλη της πόλης δεν μπορεί να αναπαρασταθεί, τα ερείπια στην ιστορική τοποθεσία του Ερκολάνο εξακολουθούν να είναι πανέμορφα για να τα επισκεφτεί κανείς. Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Οι επιστήμονες κατόρθωσαν να αποκαταστήσουν τους αρχαίους ελληνικούς παπύρους που κάηκαν το 79 μ.Χ. μετά την έκρηξη του Βεζούβιου στη Νότια Ιταλία.

Υπάρχουν περισσότεροι από 1.800 πάπυροι, που μερικές φορές αναφέρονται ως πάπυροι του Ερκολάνο (στα ελληνικά Ηράκλειο ή Ηράκλεια, Herculaneum στα λατινικά), με κείμενα κρυμμένα στο πίσω μέρος τους. Αυτά εντοπίστηκαν από Ευρωπαίους επιστήμονες τον 18ο αιώνα.

Η αποκρυπτογράφησή τους ήταν, ωστόσο, δύσκολη μέχρι σήμερα, καθώς απανθρακώθηκαν κατά την έκρηξη του ηφαιστείου. Όμως, σήμερα, οι νέες τεχνολογίες έκαναν επιτέλους το αδύνατο δυνατό και βοήθησαν στην αποκωδικοποίηση του περιεχομένου τους.

Το Herculaneum σύμφωνα με τον μύθο ιδρύθηκε το 1243 π.Χ. από τον Ηρακλή (ιταλ.: Ercole, λατ.: Hercules), όταν επέστρεφε από την Ιβηρική χερσόνησο.

Πιθανώς ιδρύθηκε από τους Όσκους τον 12ο αι. π.Χ., ή από τους Ετρούσκους μεταξύ του 10ου και 8ου αι. π.Χ. Στο δεύτερο μισό του 5ου αι. π.Χ., περί το 479 π.Χ., ιδρύθηκε μια ελληνική αποικία, μία από τις πολλές ελληνικές πόλεις διάσπαρτες στη Νότια Ιταλία.

Στη συνέχεια περιήλθε πρώτα στην κυριαρχία των Σαμνιτών και μετά των Ρωμαίων.

Οι κάτοικοί του, οι Σαμνίτες, ήταν ένας από τους ιταλικούς λαούς που συμμάχησαν με τον βασιλιά Πύρρο της Ηπείρου κατά τη διάρκεια του Πυρρικού Πολέμου.

Αφού ο Πύρρος έφυγε για τη Σικελία, οι Ρωμαίοι εισέβαλαν στο Σάμνιο και ο λαός του συνετρίβη στη μάχη των λόφων της Κράνιτα. Καθώς δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν μόνοι τους τους Ρωμαίους στρατιώτες μετά την ήττα του Σαμνίτη βασιλιά, παραδόθηκαν στη Ρώμη.

Από το 89 π.Χ. και μετά, η πόλη σταδιακά μετατράπηκε σε παραθαλάσσιο θέρετρο για την (νέα) αριστοκρατία της Ρώμης.

Στην αρχαιότητα, ήταν ένα θέρετρο που συχνά αναφερόταν ως «η άλλη Πομπηία», όπου μερικοί από τους πλουσιότερους πολίτες της Ρώμης περνούσαν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Το 62 ή 63 μ.Χ. ο σεισμός που έπληξε το Ερκολάνο προξένησε σοβαρές ζημιές στην πόλη. Και ενώ τα έργα αποκατάστασης ήταν ακόμη σε εξέλιξη, διακόπηκαν το 79 μ.Χ., όταν εξερράγη ο Βεζούβιος.

Η πόλη καλύφθηκε από πυκνά στρώματα ηφαιστειακών υλικών. Σε αντίθεση με τη γειτονική Πομπηία, που καλύφθηκε από ελαφρόπετρα και τέφρα, οι κάτοικοι του αρχαίου Ηρακλείου πέθαναν από θερμικό σοκ, λόγω των διαδοχικών υπέρθερμων πυροκλαστικών εκρήξεων και των ροών λάβας.

Μετά την έκρηξη του Βεζουβίου το 79 μ.Χ., σύμφωνα με ορισμένους μελετητές, επιζώντες κάτοικοι του Ερκολάνο κατέφυγαν στην αρχαία πόλη της Νεάπολης (η τωρινή Νάπολη), όπου κατοίκησαν στη «συνοικία των Hρακλήνων» (Regio Herculanensis) που σχηματίστηκε εκεί.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η «αναβίωση» των παπύρων με τη βοήθεια της επιστήμης

Τον 18ο αιώνα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια αξιοθαύμαστη βιβλιοθήκη από καμένους παπύρους που είχαν απανθρακωθεί. Ήταν οι πρώτοι ελληνικοί πάπυροι που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές. Πριν από αυτό, οι μόνοι ελληνικοί πάπυροι που είχαν μελετηθεί, προέρχονταν από τη μεσαιωνική εποχή.

Αρχικά, οι επιστήμονες προσπάθησαν να ξετυλίξουν τους παπύρους και, ως αποτέλεσμα των βιαστικών προσπαθειών τους, τους κατέστρεψαν καθώς βρίσκονταν ήδη σε εύθραυστη κατάστασή. Ωστόσο, πρόσφατα, μια ομάδα ερευνητών από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία συνεργάστηκαν με «σύμμαχο» την προηγμένη ψηφιακή τεχνολογία.

Στη συνέχεια ανακοίνωσαν ότι «χρησιμοποιώντας την τεχνική απεικόνισης με υπερήχους στο βραχύ υπέρυθρο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος (1.000 έως 2.500 νανόμετρα), μπόρεσαν να δουν ”τμήματα του ελληνικού κειμένου που ήταν κρυμμένα πίσω από τον πάπυρο PHerc. 1691/1021».

Μπόρεσαν να δουν τα κομμάτια με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας, μη επεμβατικών μεθόδων απεικόνισης και διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για αρχαία ελληνικά κείμενα που ήταν κρυμμένα πίσω από έναν από τους διάσημους καμένους παπύρους του Ηρακλείου. Επιπλέον, χάρη στη νέα τεχνική, το κρυμμένο κείμενο ήταν ακόμη πιο καθαρό από εκείνο της μπροστινής, ορατής πλευράς, πράγμα που σημαίνει ότι η χαμένη ιστορία του είχε αναβιώσει με επιτυχία.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Επιπλέον, η εργασία τους άνοιξε το δρόμο για την εκτίμηση παρόμοιων απανθρακωμένων παπύρων από την ίδια ή άλλες συλλογές, γεγονός που θα βοηθήσει σημαντικά τους μελετητές του παπύρου, ιδίως εκείνους που είναι αφοσιωμένοι στην ανάγνωση τέτοιων παπύρων, αποκαθιστώντας τη φιλολογία και την αρχαία φιλοσοφία που περιέχουν στο παγκόσμιο αρχείο.

Οι ανασκαφές που έφεραν στο φως αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα πραγματοποιήθηκαν στο Ερκολάνο της Καμπανίας που καταχώθηκε στη γη κατά την έκρηξη του Βεζουβίου το 79 μ.Χ.

Στη συνέχεια ανακαλύφθηκε εκ νέου και εξερευνήθηκε από υπόγειες σήραγγες στις δεκαετίες του 1750 και 1760. Η τοποθεσία εκταφιάστηκε εν μέρει στις δεκαετίες του 1990 και στις αρχές του 2000.

Αυτό που αποκάλυψαν οι αρχαιολογικές αυτές εργασίες ήταν μια μοναδική βιβλιοθήκη με παπύρους, πολύχρωμα μάρμαρα, ψηφιδωτά δάπεδα, τοιχογραφίες και μια μεγάλη συλλογή χάλκινων και μαρμάρινων αγαλμάτων.

Ο κύριος όγκος των 1.840 παπύρων φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Νάπολης και στο Ινστιτούτο της Γαλλίας στο Παρίσι. Ο πιο διάσημος πάπυρος της συλλογής περιέχει κείμενο από την ”Ιστορία της Ακαδημίας” (του Πλάτωνα), η οποία αποτελεί μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου έργου του επικούρειου φιλοσόφου Φιλόδημου.

Αν και η αρχαία αίγλη της πόλης πριν από την καταστροφική ηφαιστειακή έκρηξη δεν μπορεί να αναπαρασταθεί, τα ερείπια στην ιστορική τοποθεσία του Ερκολάνο στην Ιταλία εξακολουθούν να είναι πανέμορφα για να τα επισκεφτεί κανείς.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανία: Απεργία προγραμματίζουν οι υπάλληλοι της υπηρεσίας έκδοσης διπλωμάτων οδήγησης

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στη βρετανική υπηρεσία έκδοσης διπλωμάτων οδήγησης και αδειών κυκλοφορίας οχημάτων (DVLA) για οχήματα προγραμματίζουν να απεργήσουν για 15 ημέρες από την 11η Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε η ένωση PCS που τους εκπροσωπεί.

Τα μέλη της ένωσης PCS που εργάζονται για την DVLA στην Ουαλία θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας μία “δίκαιη αύξηση των αποδοχών τους”, όπως ανέφερε η ανακοίνωση της PCS.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεγάλες καθυστερήσεις στην άφιξη στα αεροδρόμια της Βρετανίας

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ένα πρόβλημα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που επηρέαζε το αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου των διαβατηρίων προκάλεσε μεγάλες καθυστερήσεις το Σάββατο για τους ταξιδιώτες που έφθαναν στα βρετανικά αεροδρόμια.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί ταξιδιώτες διαμαρτυρήθηκαν ότι χρειάστηκε να περιμένουν ώρες πριν περάσουν από τον έλεγχο της υπηρεσίας μετανάστευσης, εν μέσω του παρατεταμένου Σαββατοκύριακου.

Τα αεροδρόμια του Λονδίνου, Heathrow και Gatwick, επικαλέστηκαν ένα πρόβλημα εθνικής εμβέλειας που επηρέαζε τις ηλεκτρονικές πύλες της βρετανικής συνοριακής αστυνομίας, που επιτρέπουν την αυτόματη διέλευση από τους ελέγχους.

Επιπλέον προσωπικό επιστρατεύθηκε για να διαχειριστεί τις ουρές και να βοηθήσει τους επιβάτες.

Νωρίς το βράδυ του Σαββάτου, το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι λύθηκε το τεχνικό πρόβλημα του συστήματος των συνόρων.

“Μετά την τεχνική βλάβη στο σύστημα των συνόρων που επηρέασε τις εισόδους στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω των ηλεκτρονικών πυλών, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι όλες οι ηλεκτρονικές πύλες λειτουργούν πλέον κανονικά”, δήλωσε το υπουργείο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει περισσότερες από 270 ηλεκτρονικές πύλες σε 15 υποδομές. Αυτές είναι διαθέσιμες για τους ταξιδιώτες ηλικίας άνω των 12 ετών, είτε είναι Βρετανοί, πολίτες της ΕΕ ή άλλων χωρών (εκ των οποίων η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ισλανδία, η Ιαπωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες).

Μεγάλες ουρές αναμονής αναφέρθηκαν το πρωί του Σαββάτου για την επιβίβαση στα πλοία στο λιμάνι του Ντόβερ (νοτιοανατολική Αγγλία), στη Μάγχη, λόγω ενός προβλήματος στους υπολογιστές στον έλεγχο των διαβατηρίων στα γαλλικά σύνορα.

Αυτό “λύθηκε”, ανακοίνωσαν οι λιμενικές αρχές μέσω Twitter, υπολογίζοντας τον χρόνο αναμονής μεταξύ 30 και 45 λεπτών το μεσημέρι, σε σύγκριση με 90 λεπτά το πρωί.

Τα προβλήματα αυτά καταγράφονται αφότου η British Airways αναγκάστηκε να ακυρώσει πολλές πτήσεις – 175 σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο PA – μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής λόγω ενός τεχνικού προβλήματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέλος οι αεροπορικές πτήσεις μικρών αποστάσεων στο εσωτερικό της Γαλλίας

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η Γαλλία απαγόρευσε όλες τις εσωτερικές πτήσεις μικρών αποστάσεων που μπορούν να καλυφθούν με τρένο σε λιγότερο από δυόμισι ώρες, μια κίνηση που στοχεύει στη μείωση των εκπομπών CO2 από αεροσκάφη. Όπως ήταν βέβαια αναμενόμενο οι αεροπορικές εταιρείες αντιδρούν.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), αν και το μέτρο είχε συμπεριληφθεί σε νόμο για το κλίμα το 2021, ορισμένες αεροπορικές εταιρείες είχαν ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποφανθεί εάν ήταν νόμιμο.

Η αλλαγή θα αποκλείσει κυρίως τα αεροπορικά ταξίδια μεταξύ του Παρισιού και περιφερειακών κόμβων όπως η Νάντη, η Λυών και το Μπορντό, με τις πτήσεις ανταπόκρισης να μην επηρεάζονται.

Ο νόμος διευκρινίζει ότι οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες στην ίδια διαδρομή πρέπει να είναι συχνές, έγκαιρες και αρκετά καλά συνδεδεμένες ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των επιβατών που διαφορετικά θα ταξίδευαν αεροπορικώς και πρέπει επίσης να είναι ικανές να απορροφήσουν την αύξηση του αριθμού των επιβατών.

Τα άτομα που κάνουν τέτοια ταξίδια θα πρέπει να μπορούν να μπορούν να κάνουν το ταξίδι μετάβασης και επιστροφής με τρένο ακόμη και την ίδια ημέρα, έχοντας την δυνατότητα να περάσουν τουλάχιστον οκτώ ώρες στον προορισμό τους.

Η κυβέρνηση είχε ήδη εξασφαλίσει τη συμμόρφωση της Air France με αντάλλαγμα ένα πακέτο οικονομικής στήριξης για τις επιπτώσεις λόγω πανδημίας.

Οι δε ανταγωνιστικές προς αυτήν εταιρείες, απαγορεύτηκε να καλύψουν το κενό.

Ο Laurent Donceel, προσωρινός επικεφαλής του βιομηχανικού ομίλου Airlines for Europe (A4E), είπε στο ΑFP ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να υποστηρίξουν ”πραγματικές και σημαντικές λύσεις” για τις εκπομπές από τα αεροπλάνα και όχι να καταφεύγουν σε ”συμβολικές απαγορεύσεις”.

Οι Βρυξέλλες είχαν διαπιστώσει ότι ”η απαγόρευση αυτών των ταξιδιών θα έχει μόνο ελάχιστες επιπτώσεις” στην παραγωγή CO2, όπως ισχυρίσθηκε.

Η A4E τόνισε τη δική της στρατηγική για ”καθαρό μηδέν” έως το 2050, η οποία περιλαμβάνει τη μετάβαση σε καύσιμα αεριωθουμένων από μη ορυκτές πηγές και την ανάπτυξη αεροσκαφών με μπαταρία ή υδρογόνο.

Στο μεταξύ Γάλλοι πολιτικοί συζητούν επίσης τρόπους μείωσης και των εκπομπών από ιδιωτικά τζετ. Ενώ οι Πράσινοι βουλευτές ζήτησαν την πλήρη απαγόρευση των μικρών ιδιωτικών πτήσεων, ο υπουργός Μεταφορών τον περασμένο μήνα φάνηκε να κινείται προς τη επιβολή υψηλότερων ”κλιματικών χρεώσεων” από το επόμενο έτος.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Σε ύφεση η οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2023

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η γερμανική οικονομία συρρικώνθηκε ελαφρώς κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες και εισήλθε έτσι σε τεχνική ύφεση, δείχνουν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τη στατιστική υπηρεσία.

Το ΑΕΠ σημείωσε πτώση κατά 0,3% το εν λόγω τρίμηνο, έδειξαν τα δεδομένα. Αυτό ακολουθεί μια πτώση του κατά 0,5% που είχε καταγραφεί το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Η ύφεση ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα πτώσης του ΑΕΠ.

Η προκαταρκτική εκτίμηση έφερε το ΑΕΠ να παραμένει στάσιμο κατά το πρώτο τρίμηνο και η Γερμανία να αποφεύγει την ύφεση.

Ο πληθωρισμός συνέχισε να επιβαρύνει τη γερμανική οικονομία στην αρχή του έτους, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία. Αυτό αποτυπώθηκε στην κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία μειώθηκε κατά 1,2% από το ένα τρίμηνο στο άλλο.

Αντίθετα οι επενδύσεις αυξήθηκαν στη διάρκεια των πρώτων τριών μηνών του έτους, έπειτα από ένα αδύναμο δεύτερο εξάμηνο του 2022. Υπήρξε επίσης θετική συμβολή από το εμπόριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ελβετία απαγορεύει τη διαφήμιση καπνού που απευθύνεται σε νέους

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η Ελβετία θα απαγορεύσει τη διαφήμιση προϊόντων καπνού που απευθύνονται σε νέους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας μιαν απόφαση που εγκρίθηκε πέρυσι με δημοψήφισμα.

Το υπουργικό συμβούλιο ανέφερε ότι θα εντείνει τους περιορισμούς που έχει ήδη σχεδιάσει προκειμένου να απαγορεύσει τη διαφήμιση σε χώρους και μέσα ενημέρωσης όπου μπορούν να τη δουν νέοι.

Οι νέοι νόμοι θα τεθούν σε ισχύ από τα μέσα του 2026 και θα ενισχύσουν τους περιορισμούς στη συσκευασία και διαφήμιση του καπνού και των ηλεκτρονικών τσιγάρων που αναμένεται να αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον επόμενο χρόνο.

Η απόφαση, που θα επηρεάσει τα έντυπα μέσα ενημέρωσης, τη διαδικτυακή διαφήμιση αλλά και φεστιβάλ, έχει σχεδιαστεί ώστε να μειώσει την κατανάλωση καπνού και των σχετιζόμενων με αυτόν θανάτους.

Το κάπνισμα παραμένει σχετικά εκτεταμένο στην Ελβετία με 9.500 ανθρώπους να πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης καπνού, ανέφερε η κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας στη χώρα.

“Η χρήση καπνού προκαλεί πολλές μη μεταδοτικές ασθένειες, και το κόστος της ιατρικής αντιμετώπισής τους ανέρχεται στα τρία δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (3,37 δισ. δολάρια ΗΠΑ) ετησίως”, ανέφερε η κυβέρνηση.

“Η διαφήμιση καπνού παίζει σημαντικό ρόλο στην απόφαση για έναρξη του καπνίσματος”, ανέφερε ακόμη.

Το 2022, το 6,9% των Ελβετών ηλικίας 11-15 ετών είχαν καπνίσει τσιγάρα τις προηγούμενες 30 ημέρες, ενώ το 5,7% των νέων ηλικίας 15-24 ετών έχουν χρησιμοποιήσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, ανέφερε η κυβέρνηση.

Στο μέλλον δεν θα επιτρέπεται η διαφήμιση προϊόντων καπνού ή ηλεκτρονικών τσιγάρων στα έντυπα μέσα ενημέρωσης, στα καταστήματα ή σε εκδηλώσεις που μπορεί να επισκεφθούν ή να παρακολουθήσουν ανήλικοι.

Επιπλέον, η χορηγία εκδηλώσεων όπου συμμετέχουν άνθρωποι κάτω των 18 ετών θα απαγορευθεί. Η διαδικτυακή διαφήμιση θα εξακολουθεί να επιτρέπεται δεδομένου ότι λειτουργούν συστήματα ελέγχου της ηλικίας.

Οι πιο αυστηροί περιορισμοί ακολουθούν την επιτυχία του δημοψηφίσματος με τίτλο “Ναι στην προστασία των παιδιών και των νέων από τη διαφήμιση καπνού”, που εγκρίθηκε από το 57% των Ελβετών ψηφοφόρων τον Φεβρουάριο του 2022.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters

Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis
Advertisement
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 ώρες ago

Πειραματικό φάρμακο επιβραδύνει την απώλεια όρασης σε διαβητικούς

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ6 ώρες ago

Ενθαρρύνοντας την ειλικρίνεια στα παιδιά

ΕΛΛΑΔΑ6 ώρες ago

Εργαλεία των προγόνων του ανθρώπου, ηλικίας έως και 500.000 χρόνων, βρέθηκαν στην Μυτιλήνη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ9 ώρες ago

Οι λόγοι που οδήγησαν τις αυτοκινητοβιομηχανίες να βγάλουν τις ρεζέρβες από τα αυτοκίνητα

ΥΓΕΙΑ10 ώρες ago

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Πέντε στοιχεία για το κάπνισμα

ΕΛΛΑΔΑ11 ώρες ago

Σίφνος: 20η αναβίωση των αρχαίων πύργων και φρυκτωριών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Επιστήμονες αποκαθιστούν αρχαίους ελληνικούς παπύρους που κάηκαν στην έκρηξη του Βεζούβιου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Αυτονομία μέχρι και 1.300 χλμ «υπόσχονται» οι μπαταρίες νέας γενιάς, σύμφωνα με μηχανικούς της Porsche

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Ένα μοναδικό λεύκωμα με ντοκουμέντα από τους σεισμούς του 1953 στη Ζάκυνθο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Βρετανία: Απεργία προγραμματίζουν οι υπάλληλοι της υπηρεσίας έκδοσης διπλωμάτων οδήγησης

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Εβδομάδα 4 ημερών, το μέλλον της εργασίας;

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Απεριόριστες διαδρομές στη Γερμανία σε συμφέρουσα τιμή

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Τα εκλογικά τμήματα στην Γερμανία για τις βουλευτικές εκλογές της 20ης Μαΐου 2023».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 εβδομάδα ago

Προς απλοποίηση η απόκτηση γερμανικής υπηκοότητας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία προς τιμήν του Αγίου Χριστοφόρου στο Μπόχουμ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες ago

Το χωριό Χάλστατ ύψωσε φράχτη για να εμποδίζει τους τουρίστες

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Βερολίνο για την ψήφο των Αποδήμων

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες ago

Γερμανία: Αύξηση του αριθμού των μαθητών Δημοτικού που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην ανάγνωση

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ5 ημέρες ago

Στο Κρέφελντ η έκθεση «1821. Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 εβδομάδα ago

Από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2024 θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis