Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χανιά: Τι δείχνουν τα νεότερα ερευνητικά στοιχεία για τον τουρισμό – Εντυπωσιακά νούμερα

Published

on

Μέχρι το 2010 σχεδόν 7 στους 10 αλλοδαπούς τουρίστες στην περιοχή της Δυτικής Κρήτης προέρχονταν από τις σκανδιναβικές χώρες.

Την τελευταία 5ετία, ωστόσο, καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση των μην Σκανδιναβών (αύξηση 176% την περίοδο 2010-2015), με αποτέλεσμα πλέον το ισοζύγιο των αφίξεων στα Χανιά να μοιράζεται μεταξύ Σκανδιναβών και μη (περίπου 49% οι μη Σκανδιναβοί την τελευταία 3ετία).Το στοιχείο αυτό αναδεικνύει η ετήσια έρευνα για τον τουρισμό στη Δυτική Κρήτη, που πραγματοποιεί το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας:

Διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο Χανίων

Οι αφίξεις αλλοδαπών επισκεπτών το 2015 στο αεροδρόμιο Χανίων έφτασαν τις 942.997, σημειώνοντας μια οριακή αύξηση σε σχέση με το έτος 2014 (938.511 αφίξεις) της τάξης του 0,48%. Η αύξηση αυτή οφείλεται εξίσου τόσο στους Σκανδιναβούς όσο και στους μη Σκανδιναβούς επισκέπτες.Βλέποντας τα ποσοστά αφίξεων των αλλοδαπών επισκεπτών για την περίοδο αυτή, διαπιστώνουμε ότι το 51,2% προέρχεται από τις Σκανδιναβικές Χώρες, όπως είναι η Σουηδία (16,5%), Νορβηγία (15,5%), Δανία (12,8%), Φινλανδία (6,4%). Ακολουθούν αλλοδαποί επισκέπτες από την Μ. Βρετανία (11,2%), Γερμανία (7,9%), Πολωνία (6,9%) και Ιταλία (5,4%). Από τις σκανδιναβικές χώρες, πέρυσι, παρατηρήθηκε αύξηση μόνο από τους Σουηδούς κατά 10%, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια η αύξηση αυτή φτάνει το 40%, καταλαμβάνοντας φέτος την πρώτη θέση επί των συνολικών αφίξεων, έπειτα από οκτώ χρόνια. Αναφορικά με τους μη Σκανδιναβούς, οι Γερμανοί και οι Βρετανοί είναι αυτοί που εμφανίζουν σημαντικές αυξήσεις κατά 26% και 9%, αντίστοιχα, συνεχίζοντας την ανοδική τους πορεία την τελευταία πενταετία.Τα τελευταία 8 χρόνια, παρατηρούμε ότι οι Σκανδιναβοί κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα, μεταξύ 390 και 455 χιλιάδων αφίξεων με μικρές αυξομειώσεις κατά την περίοδο αυτή. Αντίθετα, όσον αφορά τις αφίξεις μη Σκανδιναβών στο αεροδρόμιο Χανίων, σημειώνεται μια σημαντική μείωση κατά 48% την περίοδο 2007‐2010, ενώ την περίοδο 2010‐2015 υπερδιπλασιάστηκαν κατά 176%.

Οι προορισμοί στην Κρήτη

Σύμφωνα με την έρευνα, από το σύνολο των αλλοδαπών τουριστών που προτιμούν το αεροδρόμιο Χανίων ως τελικό προορισμό  των διακοπών τους, το  85%  παραμένει  στο  Ν.  Χανίων για να περάσει τις διακοπές  τους, το 13% προτιμάει το Ρέθυμνο, ενώ μικρότερα ποσοστά επιλέγουν τους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου.

Δημοφιλέστερες περιοχές των Χανίων

Πέντε περιοχές των Χανίων είναι οι δημοφιλέστερες. Η πρώτη περιλαμβάνει τις περιοχές Πλατανιάς – Αγία Μαρίνα, όπου βρίσκεται και η πλειονότητα των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και φαίνεται ότι προτιμώνται και από την πλειονότητα (53%) των τουριστών.Η δεύτερη κατηγορία αφορά το Κέντρο της πόλης Χανίων. Εδώ παρατηρούμε ένα ποσοστό κοντά στο 18%. Η τρίτη κατηγορία αναφέρεται στο νότιο τμήμα του νομού (Παλαιόχωρα – Σφακιά‐ Σούγια), όπου κυριαρχούν μικρότερες μονάδες και κυρίως ενοικιαζόμενα δωμάτια. Εδώ τα ποσοστά προτίμησης αγγίζουν το 11%, ενώ ίδιο είναι το ποσοστό εκείνων που προτίμησαν να διαμείνουν στο δυτικό τμήμα του νησιού, στο Καστέλι και γενικότερα στην περιοχή της Κισσάμου. Τόσο στο νότιο όσο και στο δυτικό τμήμα του νησιού το ποσοστό είναι υψηλότερο σε σχέση με το 2014. Τέλος, ακολουθούν οι περιοχές του Αποκόρωνα και της Γεωργιούπολης, στο ανατολικό τμήμα του νομού στα σύνορα με το νομό Ρεθύμνου, με ποσοστό επισκεπτών που φτάνει στο στο 8%.Κορυφαίος προορισμός για τους αλλοδαπούς επισκέπτες που προσγειώνονται στο αεροδρόμιο Χανίων, αναδείχτηκε και το 2015 το Ελαφονήσι, το οποίο επισκέφθηκε ένας στους τέσσερις τουρίστες. Ακολουθούν οι επισκέψεις στα μουσεία/εκκλησίες/μοναστήρια, για τα οποία το 17% έδειξε ιδιαίτερη προτίμηση. Σχετικά με την παραλία του Μπάλου και της Σούγιας, βλέπουμε ότι υπάρχει μια διαφοροποίηση στο ότι εκείνοι που επισκέπτονται για πρώτη φορά τη Δυτική Κρήτη, φαίνεται να προτιμούν περισσότερο το Μπάλο, σε αντίθεση με αυτούς που έχουν ήδη ξαναέρθει και επιλέγουν πιο πολύ την παραλία της Σούγιας.Υψηλά ποσοστά επισκεψιμότητας κατέχουν επίσης το φαράγγι της Σαμαριάς, αλλά και οι αρχαιολογικοί χώροι, με την Κνωσσό να είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός και ακολουθούν οι αρχαιολογικοί χώροι της Φαιστού και της Αρχαίας Απτέρας. Σε όλους τους παραπάνω προορισμούς, οι μη Σκανδιναβοί και κυρίως οι αλλοδαποί που προέρχονται από τη Μεσόγειο, είναι εκείνοι που πραγματοποίησαν περισσότερες επισκέψεις σε σχέση με τους Σκανδιναβούς. Αυτό εξηγείται με το γεγονός ότι πολλοί από τους Σκανδιναβούς έχουν ξαναέρθει στα Χανιά και γενικότερα στην Κρήτη, οπότε έχουν επισκεφτεί αυτούς τους προορισμούς κατά το παρελθόν.

Ημέρες διαμονής

Όσον αφορά τις ημέρες διαμονής των τουριστών, δύο στους τρεις μένουν έως και 1 εβδομάδα, τρεις στους δέκα μεταξύ 1 και 2 εβδομάδων, ενώ ένα ποσοστό 3,5% προτιμάει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι το 60% μένει ακριβώς 1 εβδομάδα, ενώ το 17% μένει ακριβώς δύο εβδομάδες.

Είδος Τουριστικού Καταλύματος  

Το ξενοδοχείο είναι το δημοφιλέστερο κατάλυμα. Η πλειονότητα (τρεις  στους  τέσσερις)  επιλέγει  ξενοδοχεία  3*  και  4*,  έπονται  τα  5άστερα,  ενώ  ένα  μικρότερο  ποσοστό  επιλέγει ξενοδοχεία 1* και 2*Ενδιαφέρον προκαλεί και το πακέτο που προτιμούν οι τουρίστες όταν κλείνουν το ξενοδοχείο τους, αφού τρεις στους δέκα επιλέγουν το λεγόμενο “all inclusive package”, ενώ σχεδόν δύο στους τρεις προτιμούν την απλή διαμονή. Το 22% θέλει μόνο πρωινό, ενώ ένα 16% προτιμάει στην τιμή του ξενοδοχείου να συμπεριλαμβάνεται η ημιδιατροφή.Εκείνοι που διαθέτουν μικρότερα εισοδήματα επιλέγουν το πακέτο “all inclusive”, και όσο ανεβαίνουν τα εισοδήματα τόσο μειώνεται το πακέτο που περιλαμβάνει κάποια διατροφή και προτιμάται η απλή διαμονή στα υψηλότερα εισοδήματα.

Τρόπος κράτησης

Από την μια μεριά, ο πιο παραδοσιακός τρόπος μέσω ταξιδιωτικών γραφείων (σχεδόν τέσσερις στους δέκα) και από την άλλη ο πιο σύγχρονος μέσω online καταστημάτων (ένας στους τρεις). Υπάρχει επίσης ένα 17% που προτιμάει τουριστικούς πράκτορες, ενώ αξιοσημείωτα είναι και τα ποσοστά της απευθείας κράτησης από την ιστοσελίδα του ξενοδοχείου αλλά και στις peer to peer ιστοσελίδες. Αναφορικά με αυτούς που επιλέγουν να κάνουν online τις κρατήσεις τους, το πιο δημοφιλές σύστημα κρατήσεων είναι το booking.com με έναν στους τρεις να το προτιμούν, ενώ στη δεύτερη θέση με ένα ανησυχητικά σημαντικό ποσοστό είναι η ιστοσελίδα Air BnB.Το προφίλ των τουριστών

Οι περισσότεροι από τους επισκέπτες στα Χανιά είναι μέσου και υψηλού εισοδήματος. Οι μισοί περίπου έχουν εισόδημα άνω των 45.000 ευρώ, ενώ ένας στους τέσσερις δηλώνει ετήσιο εισόδημα άνω των 80.000 ευρώ. Δύο στους δέκα από τους επισκέπτες, δηλώνουν ότι η διάρκεια των διακοπών τους είναι άνω των 2 εβδομάδων.Η πλειονότητα είναι άνω των 45 ετών, που κάνουν οικογενειακές διακοπές ενώ οι περισσότεροι από αυτούς είναι δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι.Το φυσικό περιβάλλον, το τοπικό φαγητό, η σχέση τιμών και κόστους υπηρεσιών και η ύπαρξη αρχαιολογικών χώρων, αποτελούν τους βασικούς λόγους επιλογής της περιοχής για διακοπές.Οι περισσότεροι από τους επισκέπτες δηλώνουν ικανοποιημένοι από τα καταλύματα και τις υπηρεσίες που τους προσφέρονται, ενώ 4 στους 10 επισκέπτες δηλώνουν ότι η δαπάνη παραμονής τους είναι τα 900 ευρώ.Οι κύριες πηγές στις οποίες διοχετεύονται οι δαπάνες των επισκεπτών, αφορούν εστιατόρια και ταβέρνες, καθώς και αγορά φαγητού ποτών, που στην συντριπτική τους πλειονότητα γίνονται σε καταστήματα της περιοχής. Ως τρίτη επιλογή, αναφέρουν την αγορά προϊόντων (όπως ρούχα, παπούτσια, χρυσαφικά και σουβενίρ). Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται οι εκδρομές και τα έξοδα για νυκτερινή διασκέδαση.

Αφίξεις με τη Ryanair

Οι συνολικές αφίξεις της συγκεκριμένης εταιρείας πέρυσι κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το 2014, φτάνοντας τις 269 χιλιάδες, καταλαμβάνοντας ποσοστό ίσο με το 28,5% επί των αφίξεων αλλοδαπών επισκεπτών στο αεροδρόμιο Χανίων. Από τους αλλοδαπούς τουρίστες που έρχονται με τη Ryanair, η πλειονότητα προέρχεται από τη Μ.Βρετανία κατά 21%, Ιταλία κατά 19%, Γερμανία κατά 15% και Κύπρο κατά 13%.Επίσης, παρατηρούμε ότι οι Ιταλοί, Κύπριοι καθώς και οι Ιρλανδοί έρχονται αποκλειστικά με τη Ryanair, ενώ σχεδόν οι μισοί Γερμανοί και Βρετανοί προτιμούν την αεροπορική εταιρία Ryanair για να φτάσουν στο αεροδρόμιο Χανίων.

Κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι της Σούδας

Οι οργανωμένες αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων στο λιμένα Σούδας, ξεκίνησαν δυναμικά το 2011, καταγράφοντας ρεκόρ αφίξεων με 158.118 αφίξεις επιβατών, ενώ την περυσινή χρονιά σημειώθηκαν οι λιγότερες αφίξεις με 30.366 επιβάτες, το οποίο οφείλεται κυρίως στην απόσυρση μεγάλων κρουαζιερόπλοιων από τους ομίλους κολοσσούς του κλάδου από τη Δυτική Μεσόγειο προς τα λιμάνια της Βόρειας Ευρώπης, Δυτικής Μεσογείου αλλά και της Άπω Ανατολής, λόγω του πολεμικού κλίματος που επικρατούσε στην Μέση Ανατολή αλλά και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει ακόμη πολλές χώρες της Νότιας κυρίως Ευρώπης.Τα κρουαζιερόπλοια που κατέφτασαν πέρυσι στο λιμένα Σούδας, παρόλο που ήταν λιγότερα και με λιγότερους επιβάτες σε σχέση με τα προηγούμενα τρία χρόνια, ήταν όμως κρουαζιερόπλοια πολυτελείας. Το 2015 οι αφίξεις των επιβατών με κρουαζιερόπλοια στο λιμένα Σούδας έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί σε σχέση με το 2014, αποτέλεσμα των προσπαθειών που κατέβαλλε το Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων, προσέλκυσης πολυτελών κρουαζιερόπλοιων, φτάνοντας τις 96.612 αφίξεις επιβατών, οι οποίοι είναι υψηλού εισοδηματικού προφίλ, αποφέροντας έτσι και περισσότερα έσοδα ανά επιβάτη στην τοπική κοινωνία.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορυφώνεται το θερμό κύμα στην Ελλάδα με θερμοκρασίες έως 43 βαθμούς

Published

on

Από

Photo credits: ChillArtGallery / pixabay

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες (μέγιστες τιμές πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου) θα διατηρηθούν στη χώρα μας μέχρι την Κυριακή (21/7).

Από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα υπάρξει μικρή υποχώρηση της θερμοκρασίας, τόσο στις μέγιστες όσο και στις ελάχιστες τιμές της στις περισσότερες τιμές της χώρας και μόνο τοπικά, στα κεντρικά και τα νότια ηπειρωτικά θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Στην επικαιροποίηση του ‘Εκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης καιρού, επισημαίνεται ότι στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη από τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της καθώς και ότι θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και οι ελάχιστες θερμοκρασίες, οι οποίες θα κυμαίνονται στις περισσότερες αστικές περιοχές περί τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Η κυβέρνηση οριστικοποίησε το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025

Published

on

Από

Το σχέδιο του προϋπολογισμού θα κατατεθεί στην Bundestag μετά τη θερινή παύση των εργασιών, με στόχο να έχει εγκριθεί έως τον Νοέμβριο. Photo credits: mat_hias / pixabay

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση οριστικοποίησε σήμερα έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις το σχέδιό της για τον προϋπολογισμό του 2025, το οποίο προβλέπει δημόσιες δαπάνες ύψους 480,6 δισεκατομμυρίων ευρώ και ανάληψη νέου χρέους 43,8 δισεκατομμυρίων.

Το σχέδιο ωστόσο περιλαμβάνει και σημαντικές περικοπές, ενώ, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, κινείται στα όρια της συνταγματικότητας και τηρεί μόνο οριακά το «φρένο χρέους», με το χρηματοδοτικό κενό φθάνει στα 17 δισεκατομμύρια

Το σχέδιο υιοθετεί ακόμη την «αναπτυξιακή πρωτοβουλία» της κυβέρνησης, προκειμένου να τονωθεί η γερμανική οικονομία με σειρά στοχευμένων μέτρων.«Θα δοθεί σημαντική ώθηση στην οικονομική πολιτική, προκειμένου να καταστεί η Γερμανία πιο ελκυστικός προορισμός για επιχειρήσεις. Νέα περιθώρια ελιγμών στον προϋπολογισμό μπορούν να δημιουργηθούν μόνο μέσω μεγαλύτερης οικονομικής ανάπτυξης, η οποία, για να επιτευχθεί, θα πρέπει να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και να ενισχυθεί η καινοτομία», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP).

Το σχέδιο του προϋπολογισμού θα κατατεθεί στην Bundestag μετά τη θερινή παύση των εργασιών, με στόχο να έχει εγκριθεί έως τον Νοέμβριο.

Η διαδικασία ωστόσο δεν αναμένεται να είναι εύκολη, καθώς οι κοινοβουλευτικές ομάδες ακόμη και των κυβερνητικών κομμάτων εκφράζουν ήδη συγκεκριμένες απαιτήσεις για τον προϋπολογισμό του 2025.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε περιοχές έξι Περιφερειών

Published

on

Από

Photo credits: fish96 / pixabay

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα στην Περιφέρεια Αττικής και σε περιοχές των Περιφερειών Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Ροδόπης)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ανωτέρω Περιφερειακών Ενοτήτων παραμένει σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Παράλληλα η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

  1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μία από τις μεγαλύτερες αναδασώσεις πανελλαδικά θα γίνει στον Δήμο Θέρμης

Published

on

Από

Το υπουργείο Περιβάλλοντος κάλεσε τους Δήμους να υποβάλουν προτάσεις για αναδάσωση ή δάσωση εκτάσεων. Photo credits: Tama66 / pixabay

Μια από τις μεγαλύτερες αναδασώσεις πανελλαδικά θα γίνει στον Δήμο Θέρμης και συγκεκριμένα στην περιοχή Βούζαρη, στα Βασιλικά καθώς η έκταση 3.560 στρεμμάτων είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το Σχέδιο αυτό έχει ως σκοπό την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας της χώρας, την αποτροπή των πλημμυρικών φαινομένων, την προστασία των εδαφών από διάβρωση, τη συμβολή στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, την αποκατάσταση και βελτίωση των παρεχόμενων οικοσυστημικών λειτουργιών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.Στο πλαίσιο του παραπάνω Σχεδίου, το υπουργείο, μέσω της ΚΕΔΕ, κάλεσε τους Δήμους να υποβάλουν προτάσεις για αναδάσωση ή δάσωση εκτάσεων οι οποίες ανήκουν στην κυριότητάς τους, και είναι κατάλληλες για τον σκοπό αυτό, με βάση τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: να βρίσκονται πλησίον ή πέριξ οικιστικών περιοχών, να έχουν ανάγκη προστασίας εξαιτίας εμφανιζόμενης διάβρωσης, και να μην υφίσταται σ’ αυτές ή να είναι αδύνατη η εγκατάσταση δασικής βλάστησης με φυσική αναγέννηση.

Ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή Βούζαρη, μαζί με εκπροσώπους της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Θεσσαλονίκης και του αναδόχου ο οποίος έχει αναλάβει το έργο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επανεκλογή προέδρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Published

on

Από

Η Μαλτέζα ευρωβουλευτής του ΕΛΚ έλαβε 562 ψήφους από το σύνολο των 623 ευρωβουλευτών που συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Photo credits: Leonardo1982 / pixabay

Με ποσοστό 90,2% επανεξελέγη η Ρομπέρτα Μέτσολα στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει λάβει ποτέ πρόεδρος του ΕΚ.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα στην ομιλία της στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο αναφέρθηκε στη συμπλήρωση των 50 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

«Πρέπει να είμαστε η γενιά που θα μπορέσει να βρει έναν δρόμο προς τα εμπρός υπό την αιγίδα του σχεδίου του ΟΗΕ», τόνισε η επανεκλεγείσα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπογράμμισε ότι «πρέπει επιτέλους να καλυφθεί αυτό το σκοτεινό κενό στην ιστορία της Ευρώπης με μια βιώσιμη λύση σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις ευρωπαϊκές μας αξίες».Παράλληλα, η Ρομπέρτα Μέτσολα αναφέρθηκε στην πόλωση που υπάρχει στις κοινωνίες.

«Η πόλωση στις κοινωνίες μας έχει οδηγήσει σε πιο συγκρουσιακές πολιτικές, ακόμη και σε πολιτική βία. Οι εύκολες απαντήσεις που χωρίζουν τις κοινότητές μας σε “εμείς” και “αυτοί”» επισήμανε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από αυτή τη σκέψη μηδενικού αθροίσματος που έχει αποκλείσει τους ανθρώπους, που απομακρύνει τους ανθρώπους. Αυτό υποκινεί θυμό και μίσος αντί να χτίζει ελπίδα και πεποίθηση. Καταλαβαίνουμε ότι η άνεση μιας τόσο εύκολης πολιτικής δεν προσφέρει πραγματικές λύσεις».

Η 45χρονη Μαλτέζα ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για άλλα δυόμιση χρόνια, με 562 ψήφους από το σύνολο των 623 ευρωβουλευτών που συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

Η μοναδική της συνυποψήφια από την Αριστερά, η Ισπανίδα Ιρένε Μοντέρο, έλαβε 61 ψήφους.

Λευκό ψήφισαν 76 ευρωβουλευτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αύριο και την Πέμπτη οι υψηλότερες θερμοκρασίες – Πότε υποχωρεί ο υδράργυρος

Published

on

Από

Photo credits: fietzfotos / pixabay

Οι θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής προς μεγάλο τμήμα της ανατολικής Ευρώπης και τα Βαλκάνια θα συνεχίσουν να προκαλούν στη χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Οι υψηλότερες τιμές αναμένεται να σημειωθούν αύριο και την Πέμπτη (18/7) στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια.

Στην Επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού, επισημαίνεται ότι στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη από τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας και σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθούν και οι ελάχιστες θερμοκρασίες, οι οποίες θα κυμαίνονται στις περισσότερες περιοχές περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.Σύμφωνα με το Δελτίο, την Κυριακή (21/7) η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 1 με 2 βαθμούς περίπου και θα έχει μέγιστη τιμή στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ώρα ago

Κορυφώνεται το θερμό κύμα στην Ελλάδα με θερμοκρασίες έως 43 βαθμούς

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ19 ώρες ago

Ευρωπαϊκό διαστημόπλοιο θα μελετήσει έναν αστεροειδή που θα περάσει κοντά από τη Γη

ΕΛΛΑΔΑ21 ώρες ago

Ξένοι φοιτητές γνωρίσαν τον πολιτισμό της Ελλάδας μέσα από παραδοσιακές στολές

ΓΕΡΜΑΝΙΑ22 ώρες ago

Γερμανία: Η κυβέρνηση οριστικοποίησε το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Με 600 χορευτές από την Ελλάδα και την Κύπρο «υποδέχτηκε» η Αλόννησος την έναρξη της κύριας θερινής σεζόν

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε περιοχές έξι Περιφερειών

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Λειψοί: Το «μυστικό» νησί της Ελλάδας σύμφωνα με τη Le Figaro

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Μία από τις μεγαλύτερες αναδασώσεις πανελλαδικά θα γίνει στον Δήμο Θέρμης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Επανεκλογή προέδρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Αύριο και την Πέμπτη οι υψηλότερες θερμοκρασίες – Πότε υποχωρεί ο υδράργυρος

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Ηλεκτροκίνηση: Εναλλασσόμενου ρεύματος και μικρής χωρητικότητας η πλειονότητα των φορτιστών στην ΕΕ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Εκδήλωση για τα εκ νέου εγκαίνια της “Αίθουσας Κύπρου” στο Νέο Μουσείο του Βερολίνου

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Προβολή της Πάρου στην βρετανική εφημερίδα Express

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Οι εργαζόμενοι της χρεοκοπημένης γερμανικής FTI απαιτούν να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημά τους

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Διάστημα: Επιστήμονες εντοπίζουν μαύρη τρύπα να ξυπνά σε πραγματικό χρόνο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Παλατινάτου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Εξέταση αίματος μπορεί να προβλέψει το Πάρκινσον 7 χρόνια πριν τα συμπτώματα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Αύξηση κατά 800.000 κατοίκους θα καταγράψει ο πληθυσμός έως το 2045

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Διάσκεψης καγκελαρίας – κρατιδίων με θέμα τους πρόσφυγες

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Forbes: Η Πάρος μεταξύ των καλύτερων καλοκαιρινών προορισμών παγκοσμίως

Europolitis TV3 μήνες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV4 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV1 έτος ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis