Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σαν σήμερα: Εξι χρόνια μνημονίων στην Ελλάδα

Published

on

«Σήμερα, η κατάσταση στις αγορές απειλεί να αποδομήσει, όχι μόνο τις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και την ομαλή πορεία της οικονομίας.

Και κινδυνεύει να χαθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν οι Έλληνες από τα ακόμη μεγαλύτερα επιτόκια δανεισμού και ακόμη χειρότερα από τη δυσκολία δανεισμού. Δεν θα το επιτρέψουμε. Ήρθε η στιγμή, τον χρόνο που δεν μας δίνουν οι αγορές, αυτόν τον χρόνο να μας τον δώσει η απόφαση που πήραμε όλοι μαζί οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης, για να στηριχθεί η Ελλάδα».

Με τα λόγια αυτά και με φόντο το όμορφο τοπίο του Καστελόριζου ο Γιώργος Παπανδρέου πριν από έξι χρόνια, στις 23 Απριλίου 2010, σφράγιζε την περιπέτεια της χώρας που διαρκεί μέχρι σήμερα. Ο τότε Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν εύχεται στους Έλληνες «καλό κουράγιο».

Και τι ειρωνεία. Εχουν περάσει έξι ολόκληρα χρόνια απίστευτων θυσιών και μιας τρομακτικής δημοσιονομικής προσαρμογής που δεν έκανε άλλη χώρα σε καιρό ειρήνης, αλλά παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε μνημόνιο.

Το ακόμη χειρότερο: Αυτές τις ημέρες, στην επέτειο του αξέχαστου εκείνου διαγγέλματος, για άλλη μια φορά οι διαπραγματεύσεις κινούνται στην κόψη του ξυραφιού, οι δανειστές επιμένουν σε νέα μέτρα και απαιτούν νέο Μνημόνιο, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Εξι χρόνια… τίποτε δεν έχει αλλάξει και τίποτε δεν είναι όπως παλιά.

Το χρέος βρίσκεται σταθερά πάνω από 300 δισ. ευρώ, η ανεργία κινείται στα επίπεδα του 25%, ενώ πάνω από 600 χιλ. Ελληνες μετανάστευσαν στο εξωτερικό στην εξαετία, με τουλάχιστον 200 χιλιάδες να είναι νέοι, μορφωμένοι, εξαιρετικοί επιστήμονες.

Το ιδιωτικό χρέος, δηλαδή οι οφειλές των πολιτών σε εφορίες, ταμεία, τράπεζες έχει εκτοξευτεί σε επίπεδα πολύ πάνω από το ετήσιο ΑΕΠ, περίπου 220 δισ. Τα κόκκινα δάνεια ξεπέρασαν τα 110 δισ., οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι κοντά στα 87 δισ. ενώ άλλα 15 δισ. είναι τα χρέη προς τα Ταμεία.

Μόλις το 2014 καταγράφηκε ισχνή ανάπτυξη 0,8% έπειτα από ύφεση που έφτασε το 2011 το 8,9%.

Το ΑΕΠ μειώθηκε από τα 226,2 δισ. ευρώ το 2010, στα 179,081 δισ. ευρώ το 2014.

Ολα τα μακρο-οικονομικά μεγέθη επιδεινώθηκαν, ενώ δύσκολα μπορούν να μετρηθούν οι κοινωνικές επιπτώσεις, η εθνική κατάθλιψη, αλλά και η δυσκολία στην καθημερινότητα. Πάνω από 1,6 εκατ. Ελληνες ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ένα ποσοστό πάνω από 15%, όταν προ κρίσης ήταν μόλις 2,2%.

Εξι χρόνια μετά η τρόικα είναι εδώ, έχει μετονομαστεί σε «δανειστές», «Θεσμοί», «κουαρτέτο» και το ΔΝΤ που δαιμονοποιήθηκε όλα αυτά τα χρόνια συνεχίζει να παίζει κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και να καθορίζει τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται κατά καιρούς.

Η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε καθεστώς μνημονίου, συνεχούς επιτήρησης, με προϋπολογισμούς απολύτως ελεγχόμενους, με συνεχείς μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, με δραματικές περικοπές κονδυλίων σε υγεία, παιδεία, κοινωνική προστασία.

Εξι χρόνια μετά, επίσης, η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα βρίσκεται σε ημιθανή κατάσταση με εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα.

Αυτό που έχει αλλάξει, πάντως, είναι το πολιτικό σύστημα, το οποίο από το Καστελόριζο μέχρι σήμερα έχει κατακερματιστεί, νέα κόμματα έχουν εμφανιστεί, ο δικομματισμός έχει πεθάνει, κυβερνήσεις συμμαχιών, συνήθως ετερόκλητων, σχηματίζονται.

Οπως αποκαλύφθηκε αργότερα, οι συνομιλίες για το σχέδιο διάσωσης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και τον επικεφαλής του Ταμείου τότε Ντομινίκ Στρος Καν, αν και ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ το ήθελαν οι Γερμανοί: «Το ΔΝΤ υπήρχε και συμβούλευε την Ελλάδα και την Ε.Ε. από το 2005», προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει τότε την ελληνική κυβέρνηση πως χρειάζονται αλλαγές στο δημοσιονομικό πλαίσιο, για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία.

«Το ΔΝΤ είχε έρθει στην Ελλάδα το 2005», είπε ο κ. Παπανδρέου. Στην ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στον Σκάι, για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρώτο μνημόνιο, ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ  επέμεινε ότι η Ε.Ε. ζήτησε «να υπάρχει μια τεχνική βοήθεια», ενώ επέρριψε ευθύνες στους Ευρωπαίους και ειδικότερα στη Γερμανία, καταλογίζοντάς τους ότι δεν παρείχαν σαφή στήριξη στην Ελλάδα, συντηρώντας τον φόβο των αγορών. «Δεν ήθελα εγώ το ΔΝΤ. Το ξέρουν όλοι πια και είναι γεγονός πια αυτός ο μύθος. Η Γερμανία ήθελε το ΔΝΤ», υπογράμμισε.

Οι δραματικές συνέπειες
Το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης ανέφερε ότι η οικονομία θα συρρικνωνόταν κατά 4% το 2010 και κατά 2,6% το 2011, αλλά θα επανερχόταν στην ανάπτυξη το 2012 (1,1%). Το ίδιο έτος θα κορυφωνόταν και η ανεργία (στο 15,3%), ενώ ο πληθωρισμός, στο πλαίσιο της ποθητής εσωτερικής υποτίμησης, από 1,9% το 2010 θα ήταν αρνητικός το 2011 (-0,4%). Το δημόσιο χρέος, τέλος, θα έφτανε το 149,6% του ΑΕΠ το 2013 και στη συνέχεια θα ξεκινούσε την καθοδική του πορεία – χωρίς να χρειαστεί αναδιάρθρωση.

Τελικά όλα έγιναν πολύ χειρότερα. Η ύφεση έφτασε το 2010, το 4,9%, σε 8,9% το 2011, για να πέσει στο 6,6% το 2012.

Η ανεργία κορυφώθηκε το 2013 στο 27,5% . Το χρέος, παρά τη δραστική αναδιάρθρωση του 2012, αναρριχήθηκε πέρυσι στο 180% του ΑΕΠ.

Τα πρώτα μέτρα
Στις 2 Μαΐου 2010 ανακοινώνονται τα πρώτα σκληρά μέτρα λιτότητας. Αύξηση ορίου απολύσεων σε συνδυασμό με τη μείωση κατώτατου μισθού, αντικατάσταση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων με επίδομα 500 ευρώ σε όλους όσοι έχουν αποδοχές μέχρι 3.000 ευρώ και πλήρης κατάργηση των δύο μισθών για μεγαλύτερες αποδοχές, αντικατάσταση 13ης και 14ης σύνταξης με επίδομα 800 ευρώ για συντάξεις ως 2.500 ευρώ.

Επίσης, αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από 21% σε 23%, του μεσαίου από 10% σε 11% και από 11% σε 13% και του χαμηλού στο 6,5%.

Στις 8 Μαΐου του ίδιου έτους υπογράφεται η Δανειακή Σύμβαση Ελλάδας ? Ε.Ε. και στις 10 Μαΐου η αντίστοιχη σύμβαση με το ΔΝΤ.

Στις 29 Ιουνίου 2011 ψηφίζεται από τη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011-2014.

Στις 7 Νοεμβρίου 2012 ψηφίζεται το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016.

Το 2ο μνημόνιο
Στις 13 Φεβρουαρίου 2012 η Βουλή ψηφίζει το 2ο Μνημόνιο που προέβλεπε μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού σε όλα τα κλιμάκια του βασικού μισθού και 32% στους νεοεισερχόμενους μέχρι 25 ετών, κατάργηση 150.000 θέσεων εργασίας από τον δημόσιο τομέα έως το 2015, εκ των οποίων 15.000 μέσα στο 2012. Από τότε έγιναν οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2012, η παρ’ ολίγον χρεοκοπία το ίδιο καλοκαίρι, οι δραματικές διαπραγματεύσεις και τα συνεχή μέτρα λιτότητας μέχρι το 2014, οι υποσχέσεις για έξοδο στις αγορές το φθινόπωρο του 2014 και οι εκλογές πέρυσι τον Ιανουάριο με την πολιτική αλλαγή.

Ενας χρόνος ατέρμονων διαπραγματεύσεων οδήγησαν στο δραματικό καλοκαίρι του 2015, με τις κλειστές τράπεζες και τα σενάρια Grexit και τελικά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου. Εξι χρόνια μετά το Καστελόριζο στην ελληνική Βουλή εισάγονται προς ψήφιση μέτρα – φωτιά για μειώσεις στις συντάξεις και νέους φόρους, ενώ το ΔΝΤ δηλώνει ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται στην Ελλάδα, έστω και με άλλη μορφή. Και, δυστυχώς, επανέρχονται τα εφιαλτικά σενάρια μια εμπλοκής με απρόβλεπτες επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Γ. Παπανδρέου: Αναγκαία απόφαση
Για την περίοδο της πρωθυπουργίας του, την ένταξη της χώρας στο μνημόνιο, αλλά και το σήμερα, μίλησε ο Γιώργος Παπανδρέου, λίγες ημέρες πριν από την επέτειο έξι χρόνων από το Καστελόριζο.

Ο πρώην πρωθυπουργός περιέγραψε ως μονόδρομο και «αναγκαστική απόφαση για να μην πάμε στον γκρεμό» την απόφαση για είσοδο της χώρας στο πρώτο μνημόνιο, λέγοντας ότι ο προκάτοχός του στην πρωθυπουργία, Κώστας Καραμανλής, «ήξερε πολλά πράγματα, τα οποία δεν μας έλεγε».

Επανέλαβε ότι πριν από τις εκλογές του 2009, δεν γνώριζε το μέγεθος του προβλήματος. Έστρεψε τα «βέλη» στον Κώστα Καραμανλή, κατηγορώντας τον για «στατιστική απάτη», ενώ αναφέρθηκε και στον τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Προβόπουλο, καταλογίζοντάς του ότι δεν αποκάλυψε το 2008 ότι υπήρχε έκθεση του ΔΝΤ, βάσει της οποίας το χρέος πιθανώς θα έφτανε μέχρι και 800%. «Δεν το γνώριζα. Ουδείς γνώριζε αυτή την κατάσταση, όπως τουλάχιστον διαμορφώθηκε. Ξέραμε ότι υπήρχαν προβλήματα, αλλά όλος αυτός ο μύθος ότι εμείς γνωρίζαμε κ.λπ. είναι απλώς ένας μύθος», είπε. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα, καταθέτοντας άμεσα προϋπολογισμό που είχε μέτρα 4% μείωσης του ελλείμματος. «Δεν έχει ξανακάνει καμία κυβέρνηση τέτοια μείωση τόσο γρήγορα», πρόσθεσε.

Για το ενδεχόμενο Grexit o πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ επέρριψε ευθύνες στην Ευρωζώνη και κυρίως στη Γερμανία και τον Σόιμπλε, για τη συντήρηση μίας συζήτησης περί του θέματος, τονίζοντας ότι το δημοψήφισμα θα ήταν η απάντηση. Σημείωσε ότι αν είχε διεξαχθεί, θα έληγε η συζήτηση και θα προχωρούσαν οι επενδύσεις. «Η κ. Μέρκελ με στήριξε για το δημοψήφισμα – το είχαμε συζητήσει. Ο κ. Σαρκοζί ήταν έξαλλος, του χαλάσαμε τη ‘γιορτή’ με τους G20», υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου μιλώντας για τις Κάννες. Παραδέχθηκε επίσης ότι «στην επιστροφή από τις Κάννες, στο αεροπλάνο, υπήρξε μία ρωγμή που συνεχίστηκε μέχρι σήμερα και μαστίζει τον χώρο μας».

imerisia.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το αεροδρόμιο της Ζυρίχης σταματά τις ανακοινώσεις στη γαλλική γλώσσα

Published

on

Από

Το αεροδρόμιο της Ελβετίας με τη μεγαλύτερη κίνηση μεταδίδει πλέον τις ανακοινώσεις του μόνο στα γερμανικά και στα αγγλικά, με το σκεπτικό να προωθήσει την ιδέα του "αθόρυβου αεροδρομίου". Photo credits: Joergelman / pixabay

Το αεροδρόμιο της Ζυρίχης σταματά να κάνει τις ανακοινώσεις προς το επιβατικό κοινό στα γαλλικά, όπως παραδέχτηκε μετά το ρεπορτάζ της εφημερίδας Tages-Anzeiger που εκφράζει λύπη για το γεγονός ότι η δεύτερη περισσότερο ομιλούμενη γλώσσα της Ελβετίας γίνεται “lingua non grata”, ανεπιθύμητη.

Το αεροδρόμιο της Ελβετίας με τη μεγαλύτερη κίνηση μεταδίδει πλέον τις ανακοινώσεις του μόνο στα γερμανικά και στα αγγλικά, με το σκεπτικό να προωθήσει την ιδέα του “αθόρυβου αεροδρομίου“, εξήγησε η εκπρόσωπός του, Λίβια Καλουόρι, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

“Η ιδέα αυτή έχει ως στόχο τη μείωση στο ελάχιστο του αριθμού των ανακοινώσεων ώστε να προωθηθεί η ηρεμία και η άνεση των επισκεπτών μας”, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι “η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών αερολιμένων υιοθετούν παρόμοια προσέγγιση”.



Η πολυγλωσσία είναι ένα ακανθώδες θέμα στην Ελβετία, η οποία έχει τέσσερις επίσημες γλώσσες: τη γερμανική, η οποία ομιλείται από το 62% του πληθυσμού, τη γαλλική (21%), την ιταλική (8%) και τη ρομανσική (0,5%).

Πολλοί Ελβετοί είναι ιδιαίτερα δεμένοι με την πολυγλωσσία, η οποία θεωρείται ένα χαρακτηριστικό της ταυτότητας της χώρας.

Ωστόσο στο ρεπορτάζ της, η εφημερίδα Tages-Anzeiger παρατηρεί ότι το αεροδρόμιο της Ζυρίχης δημοσιεύει πλέον τις πληροφορίες του μόνο στα γερμανικά και τα αγγλικά στον ιστότοπό του, ενώ το αεροδρόμιο της Γενεύης εξακολουθεί να δημοσιεύει πληροφορίες σε τρεις γλώσσες (γαλλικά, γερμανικά και αγγλικά).



Η γερμανόφωνη εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι η Swissport, η εταιρία που είναι υπεύθυνη για τις υπηρεσίες εδάφους, σταμάτησε τις ανακοινώσεις της στα γαλλικά στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης από τον Ιούλιο του 2024.

Στην πύλη αναχωρήσεων, οι πτήσεις με προορισμό γαλλόφωνες χώρες ανακοινώνονται στα γαλλικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στα τέλη του 2026 η εκτόξευση του διαστημοπλοίου Starship με προορισμό τον Άρη

Published

on

Από

Photo credits: BlenderTimer / pixabay

Ο ιδρυτής της SpaceX, ο Ίλον Μασκ, δήλωσε ότι το διαστημόπλοιό του Starship προβλέπεται να εκτοξευτεί με προορισμό τον Άρη στα τέλη του 2026, μεταφέροντας το ανθρωποειδές ρομπότ της Tesla Optimus.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι αν όλα πάνε καλά θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τρία με πέντε χρόνια αργότερα άνθρωποι.



“Το Starship αναχωρεί για τον Άρη στα τέλη της επόμενης χρονιάς, μεταφέροντας το Optimus. Αν πάνε καλά οι προσεδαφίσεις αυτές, τότε προσεδαφίσεις ανθρώπων θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ήδη από το 2029, αν και το 2031 δείχνει πιο πιθανό“, ανέφερε σε μήνυμα στο μέσο του κοινωνικής δικτύωσης X ο πολυδισεκατομμυριούχος ιδρυτής της SpaceX και στενός σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Το Βερολίνο δεσμεύεται για επιπλέον 300 εκατ. ευρώ βοήθειας για τη Συρία

Published

on

Από

Η χρηματοδότηση θα δοθεί στην παροχή τροφίμων, υπηρεσιών υγείας και καταλυμάτων έκτακτης ανάγκης, όπως και στη λήψη μέτρων προστασίας για τους ιδιαίτερα ευάλωτους, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών. Photo credits: maksimjus / pixabay

Η Γερμανία θα χορηγήσει επιπλέον βοήθεια 300 εκατομμυρίων ευρώ στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, πριν από την έναρξη διάσκεψης δωρητών για τη χώρα αυτή στις Βρυξέλλες.

“Για αυτό το γιγάντιο έργο, η Γερμανία θα χορηγήσει στον ΟΗΕ και σε διάφορες οργανώσεις επιπρόσθετη βοήθεια 300 εκατομμυρίων ευρώ για τη διαδικασία ειρήνευσης και για τον συριακό λαό και στην περιοχή”, δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός πριν από σύνοδο των επικεφαλής της διπλωματίας των 27 χωρών μελών της ΕΕ.

Πάνω από τα μισά από τα κεφάλαια που θα χορηγηθούν θα ωφελήσουν τον λαό της Συρίας, δρομολογούμενα χωρίς να εμπλέκεται η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας, σημείωσε η Μπέρμποκ.



Η χρηματοδότηση θα δοθεί στην παροχή τροφίμων, υπηρεσιών υγείας και καταλυμάτων έκτακτης ανάγκης, όπως και στη λήψη μέτρων προστασίας για τους ιδιαίτερα ευάλωτους, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υποστήριξη θα λάβουν επίσης Σύροι πρόσφυγες και κοινότητες που τους φιλοξενούν στην Ιορδανία, τον Λίβανο, το Ιράκ και την Τουρκία, πρόσθεσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Η Μπέρμποκ επανέλαβε εξάλλου την ανάγκη για μια συμπεριληπτική πολιτική διαδικασία για τη διασφάλιση ενός ειρηνικού μέλλοντος για τη Συρία. “Ως Ευρωπαίοι, στεκόμαστε μαζί στο πλευρό του λαού της Συρίας, για μια ελεύθερη και ειρηνική Συρία”, σημείωσε.



Παράλληλα κάλεσε τη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας να ερευνήσει τον φόνο εκατοντάδων πολιτών σε χωριά αλαουιτών και να λογοδοτήσουν αυτοί που ευθύνονται.

Η επαρχία Λαττάκεια μετατράπηκε αυτόν τον μήνα σε τόπο μαζικών εκτελέσεων αμάχων, στην πλειονότητά τους αλαουιτών, με έναυσμα επιθέσεις πιστών στον ανατραπέντα πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας των ντε φάκτο αρχών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κακοκαιρία από αύριο στην Ελλάδα: Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Published

on

Από

Photo credits: holdmypixels / pixabay

Επιδείνωση του καιρού προβλέπεται αύριο και την Τετάρτη (19/3), σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ, με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας (συνολικά κατά 12 με 15 βαθμούς), με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και με χιονοπτώσεις στα ορεινά, τα ημιορεινά και κατά τόπους σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 και τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά από αύριο το απόγευμα έως και τις βραδινές ώρες της Τετάρτης. Πιο αναλυτικά

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες

α. Ισχυρές βροχές στη Θράκη από τις προμεσημβρινές ώρες αύριο μέχρι το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Χαλκιδική, τη Θεσσαλία (κυρίως τη Μαγνησία), τις Σποράδες, την Εύβοια, την Φθιώτιδα και τη Βοιωτία από νωρίς αύριο το απόγευμα και έως τα ξημερώματα της Τετάρτης.



Β. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν:

α. Από τις προμεσημβρινές ώρες αύριο έως και το βράδυ της ίδιας μέρας στα ορεινά, τα ημιορεινά της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου, ενώ στη Μακεδονία και τη Θράκη θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

β. Από αργά αύριο το απόγευμα έως και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης στα ορεινά, τα ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Θεσσαλίας, της Εύβοιας, της Ευρυτανίας, της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας.

γ. Την Τετάρτη και τις προμεσημβρινές ώρες στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Πελοποννήσου και έως το βράδυ στα ορεινά της Κρήτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σκωτία: Αυξήθηκαν οι επισκέψεις σε τοποθεσίες πολιτιστικής κληρονομιάς και κινηματογραφικών γυρισμάτων

Published

on

Από

Σε αξιοθέατα της Σκωτίας καταγράφηκαν 49.708.483 επισκέψεις πέρυσι, αυξημένες κατά 3,9% σε σχέση με το 2023, σύμφωνα με στοιχεία από το Κέντρο Moffat και την Ένωση Τουριστικών Αξιοθέατων. Photo credits: kolibri5 / pixabay

Αυξήθηκε η επισκεψιμότητα αξιοθέατων πολιτιστικής κληρονομιάς στη Σκωτία πέρυσι, καθώς τους τουρίστες προσέλκυσαν ιστορικές τοποθεσίες και μέρη, στα οποία έγιναν τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα.

Σε αξιοθέατα της Σκωτίας καταγράφηκαν 49.708.483 επισκέψεις πέρυσι, αυξημένες κατά 3,9% σε σχέση με το 2023, σύμφωνα με στοιχεία από το Κέντρο Moffat στο Πανεπιστήμιο Καληδονίας της Γλασκώβης και την Ένωση Τουριστικών Αξιοθέατων (ASVA).

Το Κάστρο του Εδιμβούργου, το οποίο εμφανίζεται ως φόντο στην ταινία «One Day» του Netflix, παρέμεινε στην πρώτη θέση ως το πιο δημοφιλές αξιοθέατο της Σκωτίας με εισιτήριο εισόδου, με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται κατά 4% σε 1.981.152 το 2024.



Ο αριθμός των ατόμων που επισκέφθηκαν το Κέντρο Επισκεπτών Κάλοντεν, στο πεδίο της Μάχης του Κάλοντεν αυξήθηκε 42,8% σε 374.443, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών στο Κάστρο του Στίρλινγκ ήταν μεγαλύτερος κατά 14,8% και ανήλθε σε 594.938. Για να περιηγηθεί ο επισκέπτης στα δύο αξιοθέατα πληρώνει εισιτήριο.

Στον καθεδρικό ναό του St Giles’s που είναι επισκέψιμος δωρεάν και εμφανίστηκε στις ταινίες «Avengers: Infinity War», «Frankenstein» και «Fast & Furious 9», ο αριθμός των επισκεπτών αυξήθηκε κατά 18,3% και ανήλθε σε 1.742.147 το 2024.

Ο Κρις Γκρίνγουντ ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Moffat για τα Ταξίδια και τον Τουρισμό στο Πανεπιστήμιο Καληδονίας της Γλασκώβης δήλωσε: «Η κληρονομιά και ο πολιτισμός αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης μεταξύ των διεθνών επισκεπτών μας, καθώς τα κάστρα, τα κέντρα πολιτιστικής κληρονομιάς και οι ιστορικές τοποθεσίες έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα».



Το Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας παρέμεινε το νούμερο ένα δωρεάν αξιοθέατο με τους επισκέπτες να αυξάνονται κατά 5,9% σε 2.314.974.

Η Συλλογή Burrell στη Γλασκώβη κατέγραψε 555.888 επισκέψεις, σημειώνοντας αύξηση 11,6%, ενώ οι Εθνικές Πινακοθήκες της Σκωτίας στο Εδιμβούργο σημείωσαν αύξηση 8,9% σε 1.999.196.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι δύο “εγκλωβισμένοι” αστροναύτες στον Διαστημικό Σταθμό ετοιμάζονται για την επιστροφή τους στη Γη

Published

on

Από

Οι Γουίλμορ και Ουίλιαμς, παρά τη μακρά παραμονή τους στον ISS, δεν κατάφεραν να σπάσουν το ρεκόρ που κατέχει από το 1995 ο Ρώσος κοσμοναύτης Βαλέρι Πολιακόφ. Photo credits: WikiImages / pixabay

Η ώρα για την αλλαγή φρουράς σήμανε για τους δύο αστροναύτες που έχουν μπλοκαριστεί εδώ και περισσότερους από εννέα μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) αλλά τώρα θα επιστρέψουν στη Γη, με το διαστημικό σκάφος Crew Dragon της εταιρείας SpaceX.

Λίγο μετά τις 7.45 (ώρα Ελλάδας) η NASA μετέδωσε απευθείας πλάνα στα οποία ο Μπουτς Γουίλμορ και η Σάνι Ουίλιαμς υποδέχονται περιχαρείς τους αντικαταστάτες τους. Οι δύο αστροναύτες ενδέχεται να αναχωρήσουν από τον ISS την Τετάρτη, σύμφωνα με την διαστημική υπηρεσία.

Οι δύο βετεράνοι αστροναύτες, ηλικίας 62 και 59 ετών, βρίσκονται στον ISS από τον περασμένο Ιούνιο. Επρόκειτο αρχικά να μείνουν στον σταθμό μόνο για οκτώ ημέρες, όμως η παραμονή τους παρατάθηκε ξανά και ξανά, λόγω των προβλημάτων στο σύστημα προώθησης του διαστημικού σκάφους Starliner της Boeing, που τους είχε μεταφέρει εκεί.



Λόγω της κατάστασης αυτής η NASA αποφάσισε το καλοκαίρι να επιστρέψει κενό στη Γη το Starliner και ανέθεσε στην εταιρεία SpaceX του Μασκ να φέρει πίσω τους αστροναύτες.

Η περιπέτειά τους πήρε πολιτικές διαστάσεις αφού κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ και κατηγόρησε τον Δημοκρατικό προκάτοχό του, τον Τζο Μπάιντεν, ότι «εγκατέλειψε» σκόπιμα τους δύο αστροναύτες.

Ο Γουίλμορ και η Ουίλιαμς θα αρχίσουν τώρα να ετοιμάζονται για την αναχώρησή τους, μαζί με τον Αμερικανό Νικ Χέιγκ και τον Ρώσο Αλεξάντρ Γκορμπούνοφ.



Το διαστημόπλοιο της SpaceX, που εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριντας, μετέφερε στον ISS δύο αστροναύτες της NASA, (Αν Μακλέιν και Νικόλ Άγιερς), τον Ιάπωνα αστροναύτη Τακούγια Ονίσι και τον Ρώσο κοσμοναύτη Κίριλ Πεσκόφ.

Παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία συνεχίζουν τη συνεργασία τους στο διάστημα.

Οι Γουίλμορ και Ουίλιαμς, παρά τη μακρά παραμονή τους στον ISS, δεν κατάφεραν να σπάσουν το ρεκόρ που κατέχει από το 1995 ο Ρώσος κοσμοναύτης Βαλέρι Πολιακόφ, ο οποίος έζησε επί 437 ημέρες στον ρωσικό διαστημικό σταθμό Mir.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis