Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σαν σήμερα: Εξι χρόνια μνημονίων στην Ελλάδα

Published

on

«Σήμερα, η κατάσταση στις αγορές απειλεί να αποδομήσει, όχι μόνο τις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και την ομαλή πορεία της οικονομίας.

Και κινδυνεύει να χαθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν οι Έλληνες από τα ακόμη μεγαλύτερα επιτόκια δανεισμού και ακόμη χειρότερα από τη δυσκολία δανεισμού. Δεν θα το επιτρέψουμε. Ήρθε η στιγμή, τον χρόνο που δεν μας δίνουν οι αγορές, αυτόν τον χρόνο να μας τον δώσει η απόφαση που πήραμε όλοι μαζί οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης, για να στηριχθεί η Ελλάδα».

Με τα λόγια αυτά και με φόντο το όμορφο τοπίο του Καστελόριζου ο Γιώργος Παπανδρέου πριν από έξι χρόνια, στις 23 Απριλίου 2010, σφράγιζε την περιπέτεια της χώρας που διαρκεί μέχρι σήμερα. Ο τότε Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν εύχεται στους Έλληνες «καλό κουράγιο».

Και τι ειρωνεία. Εχουν περάσει έξι ολόκληρα χρόνια απίστευτων θυσιών και μιας τρομακτικής δημοσιονομικής προσαρμογής που δεν έκανε άλλη χώρα σε καιρό ειρήνης, αλλά παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε μνημόνιο.

Το ακόμη χειρότερο: Αυτές τις ημέρες, στην επέτειο του αξέχαστου εκείνου διαγγέλματος, για άλλη μια φορά οι διαπραγματεύσεις κινούνται στην κόψη του ξυραφιού, οι δανειστές επιμένουν σε νέα μέτρα και απαιτούν νέο Μνημόνιο, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Εξι χρόνια… τίποτε δεν έχει αλλάξει και τίποτε δεν είναι όπως παλιά.

Το χρέος βρίσκεται σταθερά πάνω από 300 δισ. ευρώ, η ανεργία κινείται στα επίπεδα του 25%, ενώ πάνω από 600 χιλ. Ελληνες μετανάστευσαν στο εξωτερικό στην εξαετία, με τουλάχιστον 200 χιλιάδες να είναι νέοι, μορφωμένοι, εξαιρετικοί επιστήμονες.

Το ιδιωτικό χρέος, δηλαδή οι οφειλές των πολιτών σε εφορίες, ταμεία, τράπεζες έχει εκτοξευτεί σε επίπεδα πολύ πάνω από το ετήσιο ΑΕΠ, περίπου 220 δισ. Τα κόκκινα δάνεια ξεπέρασαν τα 110 δισ., οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι κοντά στα 87 δισ. ενώ άλλα 15 δισ. είναι τα χρέη προς τα Ταμεία.

Μόλις το 2014 καταγράφηκε ισχνή ανάπτυξη 0,8% έπειτα από ύφεση που έφτασε το 2011 το 8,9%.

Το ΑΕΠ μειώθηκε από τα 226,2 δισ. ευρώ το 2010, στα 179,081 δισ. ευρώ το 2014.

Ολα τα μακρο-οικονομικά μεγέθη επιδεινώθηκαν, ενώ δύσκολα μπορούν να μετρηθούν οι κοινωνικές επιπτώσεις, η εθνική κατάθλιψη, αλλά και η δυσκολία στην καθημερινότητα. Πάνω από 1,6 εκατ. Ελληνες ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ένα ποσοστό πάνω από 15%, όταν προ κρίσης ήταν μόλις 2,2%.

Εξι χρόνια μετά η τρόικα είναι εδώ, έχει μετονομαστεί σε «δανειστές», «Θεσμοί», «κουαρτέτο» και το ΔΝΤ που δαιμονοποιήθηκε όλα αυτά τα χρόνια συνεχίζει να παίζει κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και να καθορίζει τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται κατά καιρούς.

Η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε καθεστώς μνημονίου, συνεχούς επιτήρησης, με προϋπολογισμούς απολύτως ελεγχόμενους, με συνεχείς μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, με δραματικές περικοπές κονδυλίων σε υγεία, παιδεία, κοινωνική προστασία.

Εξι χρόνια μετά, επίσης, η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα βρίσκεται σε ημιθανή κατάσταση με εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα.

Αυτό που έχει αλλάξει, πάντως, είναι το πολιτικό σύστημα, το οποίο από το Καστελόριζο μέχρι σήμερα έχει κατακερματιστεί, νέα κόμματα έχουν εμφανιστεί, ο δικομματισμός έχει πεθάνει, κυβερνήσεις συμμαχιών, συνήθως ετερόκλητων, σχηματίζονται.

Οπως αποκαλύφθηκε αργότερα, οι συνομιλίες για το σχέδιο διάσωσης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και τον επικεφαλής του Ταμείου τότε Ντομινίκ Στρος Καν, αν και ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ το ήθελαν οι Γερμανοί: «Το ΔΝΤ υπήρχε και συμβούλευε την Ελλάδα και την Ε.Ε. από το 2005», προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει τότε την ελληνική κυβέρνηση πως χρειάζονται αλλαγές στο δημοσιονομικό πλαίσιο, για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία.

«Το ΔΝΤ είχε έρθει στην Ελλάδα το 2005», είπε ο κ. Παπανδρέου. Στην ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στον Σκάι, για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρώτο μνημόνιο, ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ  επέμεινε ότι η Ε.Ε. ζήτησε «να υπάρχει μια τεχνική βοήθεια», ενώ επέρριψε ευθύνες στους Ευρωπαίους και ειδικότερα στη Γερμανία, καταλογίζοντάς τους ότι δεν παρείχαν σαφή στήριξη στην Ελλάδα, συντηρώντας τον φόβο των αγορών. «Δεν ήθελα εγώ το ΔΝΤ. Το ξέρουν όλοι πια και είναι γεγονός πια αυτός ο μύθος. Η Γερμανία ήθελε το ΔΝΤ», υπογράμμισε.

Οι δραματικές συνέπειες
Το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης ανέφερε ότι η οικονομία θα συρρικνωνόταν κατά 4% το 2010 και κατά 2,6% το 2011, αλλά θα επανερχόταν στην ανάπτυξη το 2012 (1,1%). Το ίδιο έτος θα κορυφωνόταν και η ανεργία (στο 15,3%), ενώ ο πληθωρισμός, στο πλαίσιο της ποθητής εσωτερικής υποτίμησης, από 1,9% το 2010 θα ήταν αρνητικός το 2011 (-0,4%). Το δημόσιο χρέος, τέλος, θα έφτανε το 149,6% του ΑΕΠ το 2013 και στη συνέχεια θα ξεκινούσε την καθοδική του πορεία – χωρίς να χρειαστεί αναδιάρθρωση.

Τελικά όλα έγιναν πολύ χειρότερα. Η ύφεση έφτασε το 2010, το 4,9%, σε 8,9% το 2011, για να πέσει στο 6,6% το 2012.

Η ανεργία κορυφώθηκε το 2013 στο 27,5% . Το χρέος, παρά τη δραστική αναδιάρθρωση του 2012, αναρριχήθηκε πέρυσι στο 180% του ΑΕΠ.

Τα πρώτα μέτρα
Στις 2 Μαΐου 2010 ανακοινώνονται τα πρώτα σκληρά μέτρα λιτότητας. Αύξηση ορίου απολύσεων σε συνδυασμό με τη μείωση κατώτατου μισθού, αντικατάσταση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων με επίδομα 500 ευρώ σε όλους όσοι έχουν αποδοχές μέχρι 3.000 ευρώ και πλήρης κατάργηση των δύο μισθών για μεγαλύτερες αποδοχές, αντικατάσταση 13ης και 14ης σύνταξης με επίδομα 800 ευρώ για συντάξεις ως 2.500 ευρώ.

Επίσης, αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από 21% σε 23%, του μεσαίου από 10% σε 11% και από 11% σε 13% και του χαμηλού στο 6,5%.

Στις 8 Μαΐου του ίδιου έτους υπογράφεται η Δανειακή Σύμβαση Ελλάδας ? Ε.Ε. και στις 10 Μαΐου η αντίστοιχη σύμβαση με το ΔΝΤ.

Στις 29 Ιουνίου 2011 ψηφίζεται από τη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011-2014.

Στις 7 Νοεμβρίου 2012 ψηφίζεται το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016.

Το 2ο μνημόνιο
Στις 13 Φεβρουαρίου 2012 η Βουλή ψηφίζει το 2ο Μνημόνιο που προέβλεπε μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού σε όλα τα κλιμάκια του βασικού μισθού και 32% στους νεοεισερχόμενους μέχρι 25 ετών, κατάργηση 150.000 θέσεων εργασίας από τον δημόσιο τομέα έως το 2015, εκ των οποίων 15.000 μέσα στο 2012. Από τότε έγιναν οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2012, η παρ’ ολίγον χρεοκοπία το ίδιο καλοκαίρι, οι δραματικές διαπραγματεύσεις και τα συνεχή μέτρα λιτότητας μέχρι το 2014, οι υποσχέσεις για έξοδο στις αγορές το φθινόπωρο του 2014 και οι εκλογές πέρυσι τον Ιανουάριο με την πολιτική αλλαγή.

Ενας χρόνος ατέρμονων διαπραγματεύσεων οδήγησαν στο δραματικό καλοκαίρι του 2015, με τις κλειστές τράπεζες και τα σενάρια Grexit και τελικά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου. Εξι χρόνια μετά το Καστελόριζο στην ελληνική Βουλή εισάγονται προς ψήφιση μέτρα – φωτιά για μειώσεις στις συντάξεις και νέους φόρους, ενώ το ΔΝΤ δηλώνει ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται στην Ελλάδα, έστω και με άλλη μορφή. Και, δυστυχώς, επανέρχονται τα εφιαλτικά σενάρια μια εμπλοκής με απρόβλεπτες επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Γ. Παπανδρέου: Αναγκαία απόφαση
Για την περίοδο της πρωθυπουργίας του, την ένταξη της χώρας στο μνημόνιο, αλλά και το σήμερα, μίλησε ο Γιώργος Παπανδρέου, λίγες ημέρες πριν από την επέτειο έξι χρόνων από το Καστελόριζο.

Ο πρώην πρωθυπουργός περιέγραψε ως μονόδρομο και «αναγκαστική απόφαση για να μην πάμε στον γκρεμό» την απόφαση για είσοδο της χώρας στο πρώτο μνημόνιο, λέγοντας ότι ο προκάτοχός του στην πρωθυπουργία, Κώστας Καραμανλής, «ήξερε πολλά πράγματα, τα οποία δεν μας έλεγε».

Επανέλαβε ότι πριν από τις εκλογές του 2009, δεν γνώριζε το μέγεθος του προβλήματος. Έστρεψε τα «βέλη» στον Κώστα Καραμανλή, κατηγορώντας τον για «στατιστική απάτη», ενώ αναφέρθηκε και στον τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Προβόπουλο, καταλογίζοντάς του ότι δεν αποκάλυψε το 2008 ότι υπήρχε έκθεση του ΔΝΤ, βάσει της οποίας το χρέος πιθανώς θα έφτανε μέχρι και 800%. «Δεν το γνώριζα. Ουδείς γνώριζε αυτή την κατάσταση, όπως τουλάχιστον διαμορφώθηκε. Ξέραμε ότι υπήρχαν προβλήματα, αλλά όλος αυτός ο μύθος ότι εμείς γνωρίζαμε κ.λπ. είναι απλώς ένας μύθος», είπε. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα, καταθέτοντας άμεσα προϋπολογισμό που είχε μέτρα 4% μείωσης του ελλείμματος. «Δεν έχει ξανακάνει καμία κυβέρνηση τέτοια μείωση τόσο γρήγορα», πρόσθεσε.

Για το ενδεχόμενο Grexit o πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ επέρριψε ευθύνες στην Ευρωζώνη και κυρίως στη Γερμανία και τον Σόιμπλε, για τη συντήρηση μίας συζήτησης περί του θέματος, τονίζοντας ότι το δημοψήφισμα θα ήταν η απάντηση. Σημείωσε ότι αν είχε διεξαχθεί, θα έληγε η συζήτηση και θα προχωρούσαν οι επενδύσεις. «Η κ. Μέρκελ με στήριξε για το δημοψήφισμα – το είχαμε συζητήσει. Ο κ. Σαρκοζί ήταν έξαλλος, του χαλάσαμε τη ‘γιορτή’ με τους G20», υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου μιλώντας για τις Κάννες. Παραδέχθηκε επίσης ότι «στην επιστροφή από τις Κάννες, στο αεροπλάνο, υπήρξε μία ρωγμή που συνεχίστηκε μέχρι σήμερα και μαστίζει τον χώρο μας».

imerisia.gr

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

1ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης»

Published

on

Από

Φωτο: Οι μαθητές της έκτης τάξης από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας παρουσιάζουν την εργασία τους Πηγή: Δ.Σ Σητείας

Στις 6 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε το 1ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο “Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης” στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης με συμμετοχή πολυάριθμων ελληνικών σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχαν δια ζώσης 2119 μαθητές/τριες από 117 σχολικές μονάδες της χώρας (27 Πρωτοβάθμιας και 90 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).

Του Γιώργου Μπαμπασίδη εκπαιδευτικού

Το Συνέδριο διοργανώθηκε σε συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π.Ε. και Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας, το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, τη Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης, τη Δ.Δ.Ε. Πέλλας και το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης υπό την Αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου.

Σκοπός του Μαθητικού Συνεδρίου ήταν να λειτουργήσει ως πεδίο συνεργασίας, εκπαίδευσης και δημιουργικού διαλόγου μεταξύ μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών από σχολεία της Ελλάδας και της ομογένειας σε θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας στη βάση της ατζέντας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στα σχολεία της Ελλάδας και της ομογένειας.



Ως στόχος του συνεδρίου τέθηκε η ενεργοποίηση των μαθητών σε θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος, τόσο με την έννοια του φυσικού περιβάλλοντος όσο και με την ευρύτερη έννοια αυτού, όπως προσδιορίζεται από την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Επίσης, να δώσει την ευκαιρία σε μαθητές/τριες ελληνικών και ομογενειακών σχολείων να «συναντηθούν», να εκφραστούν δημιουργικά και να επικοινωνήσουν θέματα περιβαλλοντικού και κοινωνικού γραμματισμού, εκπαίδευσης, τοπικής ιστορίας, πολιτιστικής κληρονομιάς συμβάλλοντας στη διάχυση του έργου που παράγεται στα σχολεία στο πλαίσιο υλοποίησης καινοτόμων Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Οι θεματικοί άξονες του Συνεδρίου και οι θεματικές ενότητες με τις οποίες ασχολήθηκαν οι μαθητές ήταν τέσσερις (4): περιβαλλοντικό, ιστορικό, κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι.



Στο πλαίσιο του Συνεδρίου υλοποιήθηκαν επίσης σειρά παράπλευρων εκπαιδευτικών δράσεων – επισκέψεων σε χώρους περιβαλλοντικού, θρησκευτικού (όπως Αγιά Σοφιά, Παναγία Βλαχερνών κ.α.), ιστορικού ενδιαφέροντος (π.χ. Τα Τείχη της Πόλης), γραμμάτων (Θεολογική Σχολή Χάλκης) και πολιτισμικής αναφοράς (Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Βυζαντινής Ιστορίας, Οικουμενικό Πατριαρχείο (Φανάρι), Εκπαιδευτήρια της Πόλης κ.ά.).

Από την Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε και το δικό μας σχολείο το 2ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας με έξι (6) μαθητές της έκτης (Στ΄) τάξης παρουσιάζοντας την περιβαλλοντική δράση του σχολείου μας με θέμα «Ο σχολικός μας κήπος».

Να αναφέρουμε όμως εδώ ιδιαίτερα και το γεγονός ότι την Παρασκευή 5 Απριλίου οι μαθητές μας – όπως και όλοι σχεδόν οι μαθητές του συνεδρίου (περίπου 2000 άτομα!) – με τη συνοδεία των υπεύθυνων δασκάλων και των γονέων τους (για μαθητές Δημοτικού) παρακολούθησαν την Ακολουθία των Χαιρετισμών στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι λαμβάνοντας στο τέλος και την ευλογία του Παναγιωτάτου Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρώτη ημέρα εφαρμογής του «εισιτηρίου εισόδου» στην Βενετία

Published

on

Από

Photo credits: NeilMorrell / pixabay

Ξεκίνησε σήμερα το πρωί η πιλοτική φάση εφαρμογής του «εισιτηρίου εισόδου στην Βενετία». Το «εισιτήριο» κοστίζει 5 ευρώ, ποσό το οποίο πρέπει να καταβάλουν όσοι επισκέπτονται την Γαληνοτάτη για ημερήσια εκδρομή και φτάνουν στην πόλη πριν από τις 4 το απόγευμα.

Η πειραματική αυτή φάση αφορά την περίοδο μέχρι τα τέλη Ιουνίου με συνολικά 30 ημέρες εφαρμογής του πιλοτικού σχεδίου.

Από την πληρωμή του εισιτηρίου εξαιρούνται οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Βενετίας, οι φοιτητές, όσοι μεταβαίνουν στην πόλη για λόγους εργασίας και υγείας, αλλά και οι τουρίστες που διανυκτερεύουν σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια ή δωμάτια.



Βάσει του κανονισμού, το πρόστιμο για όποιον οφείλει να έχει εισιτήριο, αλλά δεν το έχει εκδώσει, ανέρχεται σε 300 ευρώ, αλλά κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής του σχεδίου οι αρχές έχουν δηλώσει πως θα τηρήσουν ελαστική στάση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έκανε γνωστά ο δήμος της Βενετίας, για την σημερινή ημέρα έχουν κάνει «κράτηση» μέσω της ιστοσελίδας www.cda.ve.it πάνω από 80.000 άτομα. Η συντριπτική πλειοψηφία, όμως, εξαιρείται από την πληρωμή, αφού μόνον επτά χιλιάδες κατέβαλαν τον φόρο εισόδου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εγκρίθηκε η νομοθεσία για βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε πλατφόρμες

Published

on

Από

Photo credits: Surprising_SnapShots / pixabay

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε πλατφόρμες τύπου Uber.

Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι είχαν συμφωνηθεί μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου τον περασμένο Φεβρουάριο, εγκρίθηκαν με ευρεία πλειοψηφία, με 554 ψήφους υπέρ, 56 κατά και 24 αποχές.

Αποσκοπούν στη διασφάλιση του ορθού καθορισμού του καθεστώτος απασχόλησης των εργαζομένων σε πλατφόρμες και στην αντιμετώπιση της ψευδούς αυτοαπασχόλησης, ενώ ρυθμίζουν, για πρώτη φορά στην ΕΕ, τη χρήση αλγορίθμων στον χώρο εργασίας.



Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2021, υπάρχουν πάνω από 500 ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας και ο τομέας απασχολεί περισσότερα από 28 εκατομμύρια άτομα, αριθμός που αναμένεται να φτάσει τα 43 εκατομμύρια έως το 2025.

Ενώ οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε πλατφόρμες είναι τυπικά αυτοαπασχολούμενοι, η Επιτροπή εκτιμά ότι περίπου 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να έχουν ταξινομηθεί εσφαλμένα ως αυτοαπασχολούμενοι.

Η οδηγία υποχρεώνει τις χώρες της ΕΕ να θεσπίσουν ανατρέψιμο νομικό τεκμήριο απασχόλησης σε εθνικό επίπεδο, με στόχο τη διόρθωση της ανισορροπίας ισχύος μεταξύ της ψηφιακής πλατφόρμας εργασίας και του προσώπου που εκτελεί την εργασία. Εναπόκειται στην πλατφόρμα να αποδείξει ότι δεν υπάρχει σχέση εργασίας.



Οι ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας θα απαγορεύεται να επεξεργάζονται ορισμένα είδη δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως αυτά που αφορούν τη συναισθηματική ή ψυχολογική κατάσταση και τις προσωπικές πεποιθήσεις κάποιου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επεμβάσεις στερέωσης στο «Μικρό Ανάκτορο» της Κνωσού

Published

on

Από

Photo credits: Pat_Photographies / pixabay

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι επεμβάσεις στερέωσης στο «Κλιμακοστάσιο» και στη «Δεξαμενή Καθαρμών» του συγκροτήματος του «Μικρού Ανακτόρου» στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, ενημερώνει ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το «Μικρό Ανάκτορο» βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου «Βασιλικού Δρόμου».

«Το Ανάκτορο της Κνωσού είναι το μεγαλύτερο από τα κέντρα της μινωικής εξουσίας. Οι δρομολογηθείσες επεμβάσεις αποτελούν μέρος του προκαταρκτικού σχεδίου διαχείρισης των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων, που υλοποιεί το υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο της υποψηφιότητας της σειριακής εγγραφής τους στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.



Το «Μικρό Ανάκτορο» της Κνωσού αποτελεί σημαντικό μνημείο, οργανικά ενωμένο με το κύριο ανάκτορο. Βάσει της καταγραφής της παθολογίας των μνημείων, οι συγκεκριμένες επεμβάσεις εντάσσονται στις άμεσες ενέργειες όπως αυτές αποτυπώνονται στο συνολικό σχέδιο προστασίας των μνημείων του αρχαιολογικού χώρου. Παράλληλα, δρομολογούνται επεμβάσεις αναβάθμισης της λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου και συνακόλουθα της εμπειρίας του επισκέπτη», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Ο φέρων οργανισμός του «Κλιμακοστασίου» περιλαμβάνει περιμετρικές λιθοδομές-πεσσούς στις τρεις πλευρές και ενδιάμεσο πεσσό στη διεύθυνση βορά-νότου, ενώ το κτίσμα είναι ανοικτό στη βόρεια πλευρά. Στο πλαίσιο των επεμβάσεων στερέωσης και ενίσχυσης, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το κλείσιμο των υφιστάμενων ανοιγμάτων στη βόρεια και στη νότια όψη (πλην της εισόδου), συρραφή των υφιστάμενων ρωγμών, κατασκευή νέου στεγάστρου. Για τη «Δεξαμενή Καθαρμών» απαιτείται η αποκατάσταση των φθορών, που οφείλονται στην αιολική διάβρωση και στις βροχοπτώσεις.



Στον δυτικό τομέα του συγκροτήματος του «Μικρού Ανακτόρου» βρίσκεται η «Δεξαμενή Καθαρμών», η οποία αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της νεοανακτορικής αρχιτεκτονικής και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του συγκροτήματος είχε σημαντικές θρησκευτικές και τελετουργικές χρήσεις.

Στο μινωικό πηλοκονίαμα σώζονται τα αποτυπώματα των ραβδωτών ξύλινων κιόνων, μοναδικής αρχαιολογικής και αρχιτεκτονικής αξίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυξάνεται η μέση ηλικία των οχημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Published

on

Από

Photo credits: FrankMagdelyns / pixabay

Η τελευταία έκθεση της ACEA «Οχήματα στους ευρωπαϊκούς δρόμους» παρέχει πλήθος εγκύρων στοιχείων για την εξέλιξη του στόλου των οχημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, η ACEA, που εκπροσωπεί τους 15 μεγάλους κατασκευαστές αυτοκινήτων, φορτηγών, φορτηγών και λεωφορείων της Ευρώπης, σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι καθώς τα οχήματα μεγαλώνουν σε ηλικία, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να δοθεί κίνητρο για τη μετάβαση στα πιο καθαρά και πράσινα μοντέλα.

Επίσης, αναφέρει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να κάνουν περισσότερα για να δώσουν κίνητρα για την αλλαγή του στόλου.



Η φετινή έκδοση διαπίστωσε ότι υπάρχουν περίπου 290 εκατ. οχήματα στους δρόμους της ΕΕ και ότι η μέση ηλικία όλων των τύπων οχημάτων συνεχίζει να αυξάνεται.

Τα αυτοκίνητα στην ΕΕ έχουν πλέον μέση ηλικία 12,3 έτη. Σε ορισμένες χώρες, η ηλικία των αυτοκινήτων μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 17 χρόνια, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα και την Εσθονία.



Τα φορτηγά είναι συνήθως ο παλαιότερος τύπος οχημάτων, με τον μέσο όρο της ΕΕ να ανέρχεται στα 13,9 έτη, ενώ ο μέσος όρος τόσο για λεωφορεία όσο και για φορτηγά είναι 12,5 χρόνια.

Από το 2018, η μέση ηλικία όλων των τύπων οχημάτων έχει αυξηθεί κατά περίπου ένα χρόνο.

Τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, για να αντικατασταθούν παλαιότερα οχήματα από νεότερα εξοπλισμένα με καθαρότερες και πιο πράσινες τεχνολογίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δήμαρχος καθιερώνει το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας για τους κάτω των 13 ετών

Published

on

Από

Photo credits: palikaojm / pixabay

Ο δήμαρχος του Μπεζιέρ, στη νότια Γαλλία, καθιέρωσε το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας για τους κάτω των 13 ετών, ένα μέτρο που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση σε μια πόλη στις γαλλικές Αντίλλες στη μάχη κατά της νεανικής παραβατικότητας, κάτι που εξετάζεται επίσης και στη Νίκαια.

Ο δήμαρχος, ένας πρώην στενός συνεργάτης της επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης Μαρίν Λεπέν (ακροδεξιά), υπέγραψε διάταγμα που ορίζει ότι «κάθε ανήλικος ηλικίας κάτω των 13 ετών δεν θα μπορεί, χωρίς να συνοδεύεται από έναν ενήλικο, να κυκλοφορεί από τις 23.00 έως τις 06.00 σε δημόσιους δρόμους» σε τρεις «κατά προτεραιότητα συνοικίες», δηλαδή το ιστορικό κέντρο και δύο φτωχές συνοικίες.

«Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή άμεσου κινδύνου για τον ίδιο ή κάποιο άλλο πρόσωπο», αυτοί οι ανήλικοι θα μπορούν να «οδηγηθούν στην οικία τους ή στο αστυνομικό τμήμα» από τη δημοτική ή την εθνική αστυνομία, προβλέπει το διάταγμα του δημάρχου Ρομπέρ Μενάρ.



Ο Μενάρ δικαιολογεί την απόφασή του από τον «αυξανόμενο αριθμό των ανηλίκων που αφήνονται στην τύχη τους εν μέσω της νύχτας», όπως και από την επιδείνωση του φαινομένου της «αστικής βίας».

Συνδικαλιστικές ενώσεις και οργανώσεις της αριστεράς διαδηλώνουν «ενάντια στις ιδέες της ακροδεξιάς» σε αυτήν την πόλη.

Σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή «της εγκληματικότητας και έλλειψης ασφάλειας το 2023», που δημοσιεύτηκε στις αρχές του 2024 από το υπουργείο Εσωτερικών, οι κάτω των 13 ετών αντιπροσωπεύουν το 2% των υπόπτων στις επιθέσεις εναντίον προσώπων (έναντι 36% για τους 30 έως 44 ετών) και 1% για τους υπόπτους για βίαιες κλοπές (έναντι 44% για τους 18 έως 29 ετών).



Το 2018, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε ένα παρόμοιο διάταγμα που είχε υπογράψει το 2014 ο Ρομπέρ Μενάρ επισημαίνοντας την απουσία «συγκεκριμένων στοιχείων που πιθανόν στηρίζουν την ύπαρξη συγκεκριμένων κινδύνων οι οποίοι σχετίζονται με τους ανήλικους κάτω των 13 ετών».

Και άλλες πόλεις στη Γαλλία εφάρμοσαν παρόμοια διατάγματα για τους ανήλικους για περιορισμένα χρονικά διαστήματα, όπως το Καν σιρ Μερ (νοτιοανατολικά) που το έκανε το 2004 για τους κάτω των 13 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ5 ώρες ago

1ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ6 ώρες ago

Πρώτη ημέρα εφαρμογής του «εισιτηρίου εισόδου» στην Βενετία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ8 ώρες ago

Εγκρίθηκε η νομοθεσία για βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε πλατφόρμες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ12 ώρες ago

Επεμβάσεις στερέωσης στο «Μικρό Ανάκτορο» της Κνωσού

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ13 ώρες ago

Μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή για δεύτερη φορά στην ιστορία

ΕΛΛΑΔΑ15 ώρες ago

“Τρεις Τούρκοι συγγραφείς μιλούν για τον Πόντο. 1916-1922” από το σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

34 χρόνια από την εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Αυξάνεται η μέση ηλικία των οχημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Διατροφή1 ημέρα ago

Θαλασσινά-Πως ξεχωρίζουμε ότι είναι φρέσκα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Δήμαρχος καθιερώνει το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας για τους κάτω των 13 ετών

ΒΙΝΤΕΟ4 εβδομάδες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ4 εβδομάδες ago

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (ΤΑ ΜΥΡΟΛΟΓΙΑ* ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΝΤΟΥΒΑ ) Görlitz” Καλοκαίρι 1917

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Έχει νόημα η απαγόρευση κινητών στο σχολείο;

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Νεκροί και τραυματίες σε τροχαίο δυστύχημα σε μεγάλο αυτοκινητόδρομο κοντά στη Λειψία

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου του 2004 θα γιορτάσει την 20η επέτειο κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Κυπέλου με την ομογένεια της Γερμανίας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Αναθεωρείται πτωτικά η πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Βρετανικό Μουσείο: Νέος διευθυντής μετά το σκάνδαλο με τις κλοπές τεχνουργημάτων

auf Deutsch4 εβδομάδες ago

Warum sollten Sie den Strom- oder Gasanbieter wechseln?

ΥΓΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Έρευνα: Τα σκυλιά μπορούν να συνδέουν λέξεις με αντικείμενα

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ1 εβδομάδα ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

ΒΙΝΤΕΟ4 εβδομάδες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ11 μήνες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis