Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σαν σήμερα: Εξι χρόνια μνημονίων στην Ελλάδα

Published

on

«Σήμερα, η κατάσταση στις αγορές απειλεί να αποδομήσει, όχι μόνο τις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και την ομαλή πορεία της οικονομίας.

Και κινδυνεύει να χαθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν οι Έλληνες από τα ακόμη μεγαλύτερα επιτόκια δανεισμού και ακόμη χειρότερα από τη δυσκολία δανεισμού. Δεν θα το επιτρέψουμε. Ήρθε η στιγμή, τον χρόνο που δεν μας δίνουν οι αγορές, αυτόν τον χρόνο να μας τον δώσει η απόφαση που πήραμε όλοι μαζί οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης, για να στηριχθεί η Ελλάδα».

Με τα λόγια αυτά και με φόντο το όμορφο τοπίο του Καστελόριζου ο Γιώργος Παπανδρέου πριν από έξι χρόνια, στις 23 Απριλίου 2010, σφράγιζε την περιπέτεια της χώρας που διαρκεί μέχρι σήμερα. Ο τότε Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν εύχεται στους Έλληνες «καλό κουράγιο».

Και τι ειρωνεία. Εχουν περάσει έξι ολόκληρα χρόνια απίστευτων θυσιών και μιας τρομακτικής δημοσιονομικής προσαρμογής που δεν έκανε άλλη χώρα σε καιρό ειρήνης, αλλά παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε μνημόνιο.

Το ακόμη χειρότερο: Αυτές τις ημέρες, στην επέτειο του αξέχαστου εκείνου διαγγέλματος, για άλλη μια φορά οι διαπραγματεύσεις κινούνται στην κόψη του ξυραφιού, οι δανειστές επιμένουν σε νέα μέτρα και απαιτούν νέο Μνημόνιο, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Εξι χρόνια… τίποτε δεν έχει αλλάξει και τίποτε δεν είναι όπως παλιά.

Το χρέος βρίσκεται σταθερά πάνω από 300 δισ. ευρώ, η ανεργία κινείται στα επίπεδα του 25%, ενώ πάνω από 600 χιλ. Ελληνες μετανάστευσαν στο εξωτερικό στην εξαετία, με τουλάχιστον 200 χιλιάδες να είναι νέοι, μορφωμένοι, εξαιρετικοί επιστήμονες.

Το ιδιωτικό χρέος, δηλαδή οι οφειλές των πολιτών σε εφορίες, ταμεία, τράπεζες έχει εκτοξευτεί σε επίπεδα πολύ πάνω από το ετήσιο ΑΕΠ, περίπου 220 δισ. Τα κόκκινα δάνεια ξεπέρασαν τα 110 δισ., οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι κοντά στα 87 δισ. ενώ άλλα 15 δισ. είναι τα χρέη προς τα Ταμεία.

Μόλις το 2014 καταγράφηκε ισχνή ανάπτυξη 0,8% έπειτα από ύφεση που έφτασε το 2011 το 8,9%.

Το ΑΕΠ μειώθηκε από τα 226,2 δισ. ευρώ το 2010, στα 179,081 δισ. ευρώ το 2014.

Ολα τα μακρο-οικονομικά μεγέθη επιδεινώθηκαν, ενώ δύσκολα μπορούν να μετρηθούν οι κοινωνικές επιπτώσεις, η εθνική κατάθλιψη, αλλά και η δυσκολία στην καθημερινότητα. Πάνω από 1,6 εκατ. Ελληνες ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ένα ποσοστό πάνω από 15%, όταν προ κρίσης ήταν μόλις 2,2%.

Εξι χρόνια μετά η τρόικα είναι εδώ, έχει μετονομαστεί σε «δανειστές», «Θεσμοί», «κουαρτέτο» και το ΔΝΤ που δαιμονοποιήθηκε όλα αυτά τα χρόνια συνεχίζει να παίζει κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και να καθορίζει τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται κατά καιρούς.

Η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε καθεστώς μνημονίου, συνεχούς επιτήρησης, με προϋπολογισμούς απολύτως ελεγχόμενους, με συνεχείς μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, με δραματικές περικοπές κονδυλίων σε υγεία, παιδεία, κοινωνική προστασία.

Εξι χρόνια μετά, επίσης, η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα βρίσκεται σε ημιθανή κατάσταση με εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα.

Αυτό που έχει αλλάξει, πάντως, είναι το πολιτικό σύστημα, το οποίο από το Καστελόριζο μέχρι σήμερα έχει κατακερματιστεί, νέα κόμματα έχουν εμφανιστεί, ο δικομματισμός έχει πεθάνει, κυβερνήσεις συμμαχιών, συνήθως ετερόκλητων, σχηματίζονται.

Οπως αποκαλύφθηκε αργότερα, οι συνομιλίες για το σχέδιο διάσωσης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και τον επικεφαλής του Ταμείου τότε Ντομινίκ Στρος Καν, αν και ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ το ήθελαν οι Γερμανοί: «Το ΔΝΤ υπήρχε και συμβούλευε την Ελλάδα και την Ε.Ε. από το 2005», προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει τότε την ελληνική κυβέρνηση πως χρειάζονται αλλαγές στο δημοσιονομικό πλαίσιο, για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία.

«Το ΔΝΤ είχε έρθει στην Ελλάδα το 2005», είπε ο κ. Παπανδρέου. Στην ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στον Σκάι, για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρώτο μνημόνιο, ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ  επέμεινε ότι η Ε.Ε. ζήτησε «να υπάρχει μια τεχνική βοήθεια», ενώ επέρριψε ευθύνες στους Ευρωπαίους και ειδικότερα στη Γερμανία, καταλογίζοντάς τους ότι δεν παρείχαν σαφή στήριξη στην Ελλάδα, συντηρώντας τον φόβο των αγορών. «Δεν ήθελα εγώ το ΔΝΤ. Το ξέρουν όλοι πια και είναι γεγονός πια αυτός ο μύθος. Η Γερμανία ήθελε το ΔΝΤ», υπογράμμισε.

Οι δραματικές συνέπειες
Το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης ανέφερε ότι η οικονομία θα συρρικνωνόταν κατά 4% το 2010 και κατά 2,6% το 2011, αλλά θα επανερχόταν στην ανάπτυξη το 2012 (1,1%). Το ίδιο έτος θα κορυφωνόταν και η ανεργία (στο 15,3%), ενώ ο πληθωρισμός, στο πλαίσιο της ποθητής εσωτερικής υποτίμησης, από 1,9% το 2010 θα ήταν αρνητικός το 2011 (-0,4%). Το δημόσιο χρέος, τέλος, θα έφτανε το 149,6% του ΑΕΠ το 2013 και στη συνέχεια θα ξεκινούσε την καθοδική του πορεία – χωρίς να χρειαστεί αναδιάρθρωση.

Τελικά όλα έγιναν πολύ χειρότερα. Η ύφεση έφτασε το 2010, το 4,9%, σε 8,9% το 2011, για να πέσει στο 6,6% το 2012.

Η ανεργία κορυφώθηκε το 2013 στο 27,5% . Το χρέος, παρά τη δραστική αναδιάρθρωση του 2012, αναρριχήθηκε πέρυσι στο 180% του ΑΕΠ.

Τα πρώτα μέτρα
Στις 2 Μαΐου 2010 ανακοινώνονται τα πρώτα σκληρά μέτρα λιτότητας. Αύξηση ορίου απολύσεων σε συνδυασμό με τη μείωση κατώτατου μισθού, αντικατάσταση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων με επίδομα 500 ευρώ σε όλους όσοι έχουν αποδοχές μέχρι 3.000 ευρώ και πλήρης κατάργηση των δύο μισθών για μεγαλύτερες αποδοχές, αντικατάσταση 13ης και 14ης σύνταξης με επίδομα 800 ευρώ για συντάξεις ως 2.500 ευρώ.

Επίσης, αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από 21% σε 23%, του μεσαίου από 10% σε 11% και από 11% σε 13% και του χαμηλού στο 6,5%.

Στις 8 Μαΐου του ίδιου έτους υπογράφεται η Δανειακή Σύμβαση Ελλάδας ? Ε.Ε. και στις 10 Μαΐου η αντίστοιχη σύμβαση με το ΔΝΤ.

Στις 29 Ιουνίου 2011 ψηφίζεται από τη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011-2014.

Στις 7 Νοεμβρίου 2012 ψηφίζεται το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016.

Το 2ο μνημόνιο
Στις 13 Φεβρουαρίου 2012 η Βουλή ψηφίζει το 2ο Μνημόνιο που προέβλεπε μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού σε όλα τα κλιμάκια του βασικού μισθού και 32% στους νεοεισερχόμενους μέχρι 25 ετών, κατάργηση 150.000 θέσεων εργασίας από τον δημόσιο τομέα έως το 2015, εκ των οποίων 15.000 μέσα στο 2012. Από τότε έγιναν οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2012, η παρ’ ολίγον χρεοκοπία το ίδιο καλοκαίρι, οι δραματικές διαπραγματεύσεις και τα συνεχή μέτρα λιτότητας μέχρι το 2014, οι υποσχέσεις για έξοδο στις αγορές το φθινόπωρο του 2014 και οι εκλογές πέρυσι τον Ιανουάριο με την πολιτική αλλαγή.

Ενας χρόνος ατέρμονων διαπραγματεύσεων οδήγησαν στο δραματικό καλοκαίρι του 2015, με τις κλειστές τράπεζες και τα σενάρια Grexit και τελικά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου. Εξι χρόνια μετά το Καστελόριζο στην ελληνική Βουλή εισάγονται προς ψήφιση μέτρα – φωτιά για μειώσεις στις συντάξεις και νέους φόρους, ενώ το ΔΝΤ δηλώνει ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται στην Ελλάδα, έστω και με άλλη μορφή. Και, δυστυχώς, επανέρχονται τα εφιαλτικά σενάρια μια εμπλοκής με απρόβλεπτες επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Γ. Παπανδρέου: Αναγκαία απόφαση
Για την περίοδο της πρωθυπουργίας του, την ένταξη της χώρας στο μνημόνιο, αλλά και το σήμερα, μίλησε ο Γιώργος Παπανδρέου, λίγες ημέρες πριν από την επέτειο έξι χρόνων από το Καστελόριζο.

Ο πρώην πρωθυπουργός περιέγραψε ως μονόδρομο και «αναγκαστική απόφαση για να μην πάμε στον γκρεμό» την απόφαση για είσοδο της χώρας στο πρώτο μνημόνιο, λέγοντας ότι ο προκάτοχός του στην πρωθυπουργία, Κώστας Καραμανλής, «ήξερε πολλά πράγματα, τα οποία δεν μας έλεγε».

Επανέλαβε ότι πριν από τις εκλογές του 2009, δεν γνώριζε το μέγεθος του προβλήματος. Έστρεψε τα «βέλη» στον Κώστα Καραμανλή, κατηγορώντας τον για «στατιστική απάτη», ενώ αναφέρθηκε και στον τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Προβόπουλο, καταλογίζοντάς του ότι δεν αποκάλυψε το 2008 ότι υπήρχε έκθεση του ΔΝΤ, βάσει της οποίας το χρέος πιθανώς θα έφτανε μέχρι και 800%. «Δεν το γνώριζα. Ουδείς γνώριζε αυτή την κατάσταση, όπως τουλάχιστον διαμορφώθηκε. Ξέραμε ότι υπήρχαν προβλήματα, αλλά όλος αυτός ο μύθος ότι εμείς γνωρίζαμε κ.λπ. είναι απλώς ένας μύθος», είπε. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα, καταθέτοντας άμεσα προϋπολογισμό που είχε μέτρα 4% μείωσης του ελλείμματος. «Δεν έχει ξανακάνει καμία κυβέρνηση τέτοια μείωση τόσο γρήγορα», πρόσθεσε.

Για το ενδεχόμενο Grexit o πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ επέρριψε ευθύνες στην Ευρωζώνη και κυρίως στη Γερμανία και τον Σόιμπλε, για τη συντήρηση μίας συζήτησης περί του θέματος, τονίζοντας ότι το δημοψήφισμα θα ήταν η απάντηση. Σημείωσε ότι αν είχε διεξαχθεί, θα έληγε η συζήτηση και θα προχωρούσαν οι επενδύσεις. «Η κ. Μέρκελ με στήριξε για το δημοψήφισμα – το είχαμε συζητήσει. Ο κ. Σαρκοζί ήταν έξαλλος, του χαλάσαμε τη ‘γιορτή’ με τους G20», υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου μιλώντας για τις Κάννες. Παραδέχθηκε επίσης ότι «στην επιστροφή από τις Κάννες, στο αεροπλάνο, υπήρξε μία ρωγμή που συνεχίστηκε μέχρι σήμερα και μαστίζει τον χώρο μας».

imerisia.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστήμονες κατέγραψαν τα πρώτα στάδια ενός υπερκαινοφανούς αστέρα

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια, σε έναν όχι και τόσο μακρινό γαλαξία, ένα μεγάλο αστέρι εξερράγη και εκτόξευσε στο διάστημα στοιχεία που αποτελούν τους δομικούς λίθους της ζωής.

Πριν από έναν χρόνο, κατά τύχη, καθώς το φως που εξέπεμψε έφτασε στη Γη, μια ομάδα επιστημόνων από το Ισραήλ, παρατήρησε και για πρώτη φορά συνέλεξε δεδομένα από τα πρώτα στάδια μιας τέτοιας έκρηξης που αποκαλείται σουπερνόβα ή υπερκαινοφανής αστέρας.

Η εικόνα που συνέθεσαν προσφέρει μια λεπτομερή ματιά στην προέλευση στοιχείων κρίσιμης σημασίας για την ύπαρξή μας, όπως το ασβέστιο στα δόντια μας ή ο σίδηρος στο αίμα μας.

«Στην πραγματικότητα, βλέπουμε το συμπαντικό καμίνι όπου σχηματίζονται τα βαριά χημικά στοιχεία, τη στιγμή που σχηματίζονται. Το παρατηρούμε ενώ συμβαίνει. Είναι πραγματικά η μοναδική ευκαιρία», σχολίασε ο Αβισάι Γκαλ-Γιαμ, αστροφυσικός στο Ινστιτούτο Επιστημών Βάιζμαν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature και δείχνουν ότι το γιγαντιαίο άστρο, που βρισκόταν στον γειτονικό γαλαξία Μεσιέ 101 (γνωστός και με την ονομασία «Ακιδωτός Τροχός») πιθανότατα άφησε πίσω του μια μαύρη τρύπα μετά την έκρηξή του.



Ένας ερασιτέχνης αστρονόμος που έτυχε να παρακολουθεί τον γαλαξία αυτόν ενημέρωσε τους ερευνητές ότι κάτι συνέβαινε. Εκείνοι έστρεψαν αμέσως τα τηλεσκόπιά τους στο αστέρι και άρχισαν να καταγράφουν τα πρώτα στάδια της έκρηξης.

Η ομάδα, στην οποία μετείχε και ο διδακτορικός φοιτητής και βασικός συγγραφέας της μελέτης Ερέζ Ζίμερμαν, επικοινώνησε με τη NASA, η οποία άλλαξε τον προγραμματισμό της και έστρεψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble στον υπερκαινοφανή αστέρα.

Έτσι παρατηρήθηκε το υπεριώδες φως της έκρηξης, το οποίο μπλοκάρεται από την ατμόσφαιρα και δεν φτάνει στη Γη.

Μαζί με τα χημικά στοιχεία που εκτοξεύτηκαν στο διάστημα, όπως άνθρακας, άζωτο και οξυγόνο, τα δεδομένα από τις υπεριώδεις ακτίνες έδειξαν μια ασυμφωνία μεταξύ της αρχικής μάζας του άστρου και της μάζας που εκτοξεύτηκε στο διάστημα κατά την έκρηξη.



«Υποψιαζόμαστε ότι μετά την έκρηξη έμεινε πίσω μια μαύρη τρύπα, μια καινούρια μαύρη τρύπα που δεν υπήρχε εκεί προηγουμένως. Είναι τα απομεινάρια της έκρηξης. Ένα μέρος της μάζας του άστρου κατέρρευσε βαρυτικά και δημιούργησε μια νέα μαύρη τρύπα», είπε ο Γκαλ-Γιαμ.

Οι μαύρες τρύπες είναι σώματα με τεράστια πυκνότητα και βαρυτικές δυνάμεις τέτοιες που τίποτα, ούτε καν το φως, δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτές.

Αφού δημιούργησαν ένα είδος «αποτυπώματος» υπερκαινοφανούς αστέρα, από την αρχή μέχρι το τέλος, ο Γκαλ-Γιαμ είπε ότι οι επιστήμονες θα μπορούν ενδεχομένως να εντοπίζουν επικείμενες εκρήξεις αστέρων σε άλλα μέρη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Περικοπές 3.000 θέσεων εργασίας στην Stellantis

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η Stellantis, ο κατασκευαστής αυτοκινήτων Fiat, υπέγραψε περαιτέρω συμφωνίες με συνδικάτα στην Ιταλία για εθελοντικές απολύσεις, που σημαίνει ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα μπορούσε να μειώσει το εργατικό δυναμικό της συνολικά πάνω από 3.000 θέσεις στη χώρα.

Οι περικοπές θέσεων εργασίας γίνονται σε αυστηρά εθελοντική βάση και απευθύνονται κυρίως σε εργαζόμενους κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης ή πρόθυμους να επωφεληθούν από νέες επαγγελματικές ευκαιρίες, αναφέρει το Reuters.

Νέες συμφωνίες επιτεύχθηκαν χθες για περισσότερες από 1.000 απολύσεις σε εγκαταστάσεις στην Ιταλία, συμπεριλαμβανομένων των εργοστασίων και δομών στις περιοχές Melfi, Pomigliano d’Arco και Termoli, τόσο για εργαζόμενους στη γραμμή παραγωγής όσο και σε άλλες λειτουργίες, ανέφερε το σωματείο FIOM σε ανακοίνωση του.

Οι περικοπές οφείλονται εν μέρει στη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια στον κλάδο.



Προστίθενται σε παρόμοιες συμφωνίες που ανακοινώθηκαν την Τρίτη για τις επιχειρήσεις Stellantis στην πόλη του Τορίνο, με περισσότερες από 1.500 εθελοντικές απολύσεις. Δημιουργούνται 100 επιπλέον θέσεις εργασίας για την εγκατάσταση κατασκευής κινητήρων στην Pratola Serra.

Δεν έχει υπογραφεί ακόμη συμφωνία για το εργοστάσιο Cassino, μια άλλη μεγάλη εγκατάσταση συναρμολόγησης Stellantis στην Ιταλία.

Εκπρόσωπος της Stellantis, επιβεβαίωσε τις νέες συμφωνίες που υπογράφηκαν την Τετάρτη, στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε με τα συνδικάτα την περασμένη εβδομάδα. “Αποτελούν μέρος των πρωτοβουλιών που εφαρμόζει η Stellantis, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της συνεχιζόμενης διαδικασίας μετάβασης στην ενέργεια και την τεχνολογία”, είπε ο εκπρόσωπος.

Η Stellantis απασχολεί περίπου 43.000 άτομα στην Ιταλία, συμπεριλαμβανομένων περίπου 15.000 στην περιοχή του Τορίνο, στα βορειοδυτικά της Ιταλίας, την ιστορική πατρίδα της Fiat.



Τα πακέτα εθελουσίας απόλυσης ήταν το κύριο εργαλείο που χρησιμοποίησε η Stellantis για να μειώσει το εργατικό δυναμικό της στην Ιταλία, το οποίο ανερχόταν σε περίπου 55.000 άτομα όταν ιδρύθηκε η ομάδα στις αρχές του 2021.

Η Stellantis επανέλαβε ότι η Ιταλία έχει να παίξει κεντρικό ρόλο στις παγκόσμιες δραστηριότητές της. Η εταιρεία βρίσκεται σε συνομιλίες με την ιταλική κυβέρνηση για τους όρους που της επιτρέπουν να αυξήσει την ετήσια παραγωγή της στη χώρα σε ένα εκατομμύριο οχήματα, από περίπου 750.000 πέρσι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΑΝΑΚ/ΣΕΙΣ

Γερμανία- Νυρεμβέργη: Οι εκλογές για το 10ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξαχθούν την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Published

on

Από

Η πόλη της Νυρεμβέργης απευθύνει επιστολή στους πολίτες της ΕΕ για να τους ενημερώσει σχετικά με το δικαίωμα ψήφου τους.

Ποιος έχει δικαίωμα ψήφου στη Βαυαρία;


Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Γερμανοί που ζουν στη Βαυαρία ή που μένουν συνήθως εκεί, καθώς και όλοι οι πολίτες των άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους την ημέρα των εκλογών και διαμένουν στη Γερμανία ή σε άλλο μέλος κράτη της ΕΕ για τουλάχιστον τρεις μήνες. Το νέο είναι ότι η ηλικία ψήφου στη Γερμανία μειώθηκε από τα 18 στα 16 έτη.

Πολίτες της Ένωσης


Όλοι οι πολίτες της Ένωσης που ζουν στη Νυρεμβέργη και δεν είναι ακόμη εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο θα λάβουν ταχυδρομείο από την πόλη της Νυρεμβέργης τις επόμενες ημέρες ενημερώνοντάς τους για το εκλογικό τους δικαίωμα. Οι πολίτες της Ένωσης άλλων χωρών που ζουν στη Βαυαρία μπορούν να λάβουν μέρος στις εκλογές είτε στο Ελεύθερο Κράτος είτε στη χώρα καταγωγής τους. Αλλά όλοι μπορούν να ψηφίσουν μόνο μία φορά. Οι εγγεγραμμένοι θα λαμβάνουν αυτόματα την ειδοποίηση ψήφου για τις μελλοντικές ευρωπαϊκές εκλογές. Το έντυπο αίτησης για εγγραφή στο μητρώο ψηφοφόρων και ένα ενημερωτικό δελτίο είναι διαθέσιμα στη διεύθυνση www.bundeswahlleiterin.de/europawahlen/2024/informationen-waehler/unionsbuerger.html ή στο εκλογικό γραφείο της πόλης της Νυρεμβέργης.

Η αίτηση πρέπει να υπογραφεί προσωπικά και χειρόγραφα και να αποσταλεί ταχυδρομικά στο εκλογικό γραφείο, Unschlittplatz 7a, 90403 Νυρεμβέργη. Η αποστολή μέσω email ή φαξ δεν αρκεί. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ψηφοφορία είναι διαθέσιμες σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ στη διεύθυνση www.bmi.bund.de/europeans-vote-in-germany.



Εκλογική ειδοποίηση με τις πιο σημαντικές πληροφορίες


Η πόλη της Νυρεμβέργης θα ετοιμάσει τον εκλογικό κατάλογο έως την Κυριακή 28 Απριλίου. Όλοι οι επίσημα εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι θα λάβουν την εκλογική τους ειδοποίηση ταχυδρομικώς έως την Κυριακή 19 Μαΐου. Εκτός από πληροφορίες σχετικά με τη συγκεκριμένη αίθουσα ψηφοφορίας (διεύθυνση, πιθανή προσβασιμότητα κ.λπ.), περιέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για ψηφοφορία, για παράδειγμα για ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου.



Μια επισκόπηση των κεντρικών ημερομηνιών και πληροφορίες σχετικά με τις εκλογές μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του εκλογικού γραφείου της πόλης της Νυρεμβέργης στη διεύθυνση https://www.nuernberg.de/internet/wahlen/informationen_waehler_euw.html και στον ιστότοπο της πολιτείας που επιστρέφει αξιωματικός στη Βαυαρία στη διεύθυνση www.statistic.bayern.de/wahlen/europawahlen/index.html και στον ιστότοπο του ομοσπονδιακού αξιωματικού επιστροφών στη διεύθυνση https://www.bundeswahlleiterin.de.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΥ: Σχεδόν ένα παιδί στα έξι έχει πέσει θύμα παρενόχλησης μέσω διαδικτύου

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Περίπου το 16% των παιδιών ηλικίας 11 με 15 ετών δηλώνουν ότι έπεσαν θύματα παρενόχλησης στο διαδίκτυο το 2022, ένας αριθμός που σημείωσε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα, έδειξαν τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Η έκθεση αυτή αποτελεί σήμα κινδύνου που μας καλεί να καταπολεμήσουμε την παρενόχληση και τη βία όπου και όταν παρατηρούνται», δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης Χανς Κλούγκε.

Η προηγούμενη έκθεση του Health Behavior in School-aged Children (HBSC), που βασίστηκε σε στοιχεία του 2018, ανέφερε ότι το 13% των παιδιών αυτής της ηλικίας είχαν παρενοχληθεί στο διαδίκτυο.

Το ποσοστό της φυσικής παρενόχλησης παραμένει σταθερό: το 11% των παιδιών δήλωσε ότι έπεσε θύμα παρενόχλησης στο σχολείο πέρυσι, έναντι του 10% πριν τέσσερα χρόνια.

Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν οι έφηβοι, εκτίμησε ο ΠΟΥ, εξηγώντας ότι οι ψηφιακές μορφές βίας «άρχισαν να επιβάλλονται ιδιαιτέρα» μετά την covid-19, «όταν ο κόσμος των νέων έγινε ολοένα και πιο ψηφιακός τις περιόδους των καραντίνων».



Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, το 15% των αγοριών και το 16% των κοριτσιών δήλωσαν ότι έπεσαν θύματα παρενόχλησης στο διαδίκτυο τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον μία φορά.

6 ώρες στην οθόνη

Τα υψηλότερα επίπεδα παρενόχλησης καταγράφηκαν μεταξύ των αγοριών στη Βουλγαρία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Μολδαβία, ενώ τα χαμηλότερα μεταξύ των αγοριών στην Ισπανία, διευκρίνισε ο ΠΟΥ χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

«Καθώς οι νέοι περνούν έως και έξι ώρες ημερησίως στο ίντερνετ αλλαγές, ακόμη και μηδαμινές, στα ποσοστό παρενόχλησης και βίας μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία χιλιάδων ανθρώπων», σχολίασε ο Κλούγκε.

Ένας έφηβος στους οκτώ παραδέχθηκε ότι δέχθηκε παρενόχληση στο διαδίκτυο από συνομίληκούς του, αριθμός αυξημένος κατά τρεις μονάδες σε σχέση με το 2018, σύμφωνα με την έκθεση.

Στην έρευνα πήραν μέρος 279.000 παιδιά και έφηβοι από 44 χώρες και περιοχές στην Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και τον Καναδά.



Στις περισσότερες περιοχές η κυβερνοπαρενόχληση φτάνει στο απόγειό της στην ηλικία των 11 ετών για τα αγόρια και των 13 ετών για τα κορίτσια.

Αν και δεν παρατηρείται μεγάλη διαφορά στα ποσοστά ανάλογα με το επάγγελμα των γονιών, στον Καναδά αναφέρθηκαν περισσότερα περιστατικά παρενόχλησης μεταξύ των πιο φτωχών παιδιών.

Το 27% των κοριτσιών που ανήκαν στο 20% των λιγότερο πλούσιων νοικοκυριών δήλωσε θύμα παρενόχλησης στο σχολείο, έναντι του 21% των κοριτσιών που ανήκαν στο 20% των πιο πλούσιων νοικοκυριών.

«Είναι σημαντικό να εκπαιδευτούν οι νέοι, οι οικογένειες και τα σχολεία για τις μορφές κυβερνοπαρενόχλησης και τις επιπτώσεις της, ενώ παράλληλα να υιοθετηθούν ρυθμίσεις για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να περιοριστεί η έκθεση στην κυβερνοπαρενόχληση», καταλήγει η έκθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Eurostat: Μεγάλες οι διαφορές ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Το 2023, το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) εκπεφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης κυμαινόταν μεταξύ 64% του μέσου όρου της ΕΕ στη Βουλγαρία και 240% στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Το 2023 καταγράφηκαν σημαντικές διαφορές στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ εκπεφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης μεταξύ των χωρών της ΕΕ.



Το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία είχαν τα υψηλότερα επίπεδα (140% και 112% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, αντίστοιχα), πολύ μπροστά από την Ολλανδία (30% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ), τη Δανία (+28%) και την Αυστρία (+23%).

Αντίθετα, η Βουλγαρία κατέγραψε το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, 36% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ακολουθούμενη από την Ελλάδα (-33%) και τη Λετονία (-29%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Νεκροί και τραυματίες σε τροχαίο δυστύχημα σε μεγάλο αυτοκινητόδρομο κοντά στη Λειψία

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν σήμερα σε τροχαίο δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκη λεωφορείο που μετέφερε ταξιδιώτες σε μεγάλο αυτοκινητόδρομο κοντά στη Λειψία στην ανατολική Γερμανία, ανακοίνωσε η αστυνομία.

«Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν θανάσιμα σε σοβαρό τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στον αυτοκινητόδρομο Α9. Υπάρχουν πολλά θύματα», ανέφερε η αστυνομία του κρατιδίου της Σαξονίας στο Χ.

Ο Όλαφ Χόπε, εκπρόσωπος της αστυνομίας, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι «από το δυστύχημα σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι».

Το λεωφορείο της εταιρείας Flixbus βρισκόταν στον αυτοκινητόδρομο Α9 και κατευθυνόταν προς το Μόναχο όταν γύρω στις 9:45 (τοπική ώρα, 10:45 ώρα Ελλάδας) για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία παρεκτράπηκε της πορείας του και ανατράπηκε.



Η αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία του Α9 στο ρεύμα προς Μόναχο, ενώ φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί σε τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν μεγάλη κινητοποίηση των αρχών, με πολλά ασθενοφόρα και ελικόπτερα αλλά και αστυνομικά οχήματα να έχουν σπεύσει στο σημείο.

«Οι ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος δεν είναι ακόμη γνωστές», επεσήμανε η Flixbus, προσθέτοντας ότι συνεργάζεται με τις αρχές προκειμένου να καθοριστούν τα αίτια του συμβάντος.

Περίπου 50 άνθρωποι καθώς και δύο οδηγοί βρίσκονταν στο λεωφορείο το οποίο πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Βερολίνο – Ζυρίχη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP


Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα απεργία του προσωπικού εδάφους της Lufthansa

BUSINESS-Kleinanzeigen2 εβδομάδες ago

EVERGETIKON at the BEAUTY exhibition
of DÜSSELDORF March 22-24

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Δοξολογία για την Επέτειο της Ελληνικής Εθνεγερσίας στην Ενορία Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Ντύσσελντορφ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου: “Ο εμπαιγμός δεν έχει τέλος”!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέες απεργίες στους σιδηροδρόμους και στην Lufthansa

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ7 ημέρες ago

ΓΕΝΕΣΙΣ / GENESIS.ev Σύλλογος Ελλήνων και Κύπριων ιατρών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας: Οι Έλληνες γιατροί της N.R.W παρόντες στην ετήσια εκδήλωση του 2024

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Διαφωνίες στην Deutsche Bank μετά την απόφαση για περιορισμό της τηλεργασίας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες ago

Η Nissan πρωτοπορεί με ενέργεια από βιοαιθανόλη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα απεργία των μηχανοδηγών από το βράδυ της Τετάρτης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ3 εβδομάδες ago

Νίκος Ανδρουλάκης: “Οι πολίτες πληρώνουν ακριβά την κυβερνητική θεωρία ότι η αγορά αυτορυθμίζεται”

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis