Connect with us

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΒΑΔΗΣ ΒΥΡΤΕΜΒΕΡΓΗΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΪΟΣ 2016

Published

on

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’:

ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΚΟΠΟΣ, ΜΟΡΦΕΣ, ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Άρθρο 1

Αντικείμενο του νόμου

Αντικείμενο του παρόντος νόμου είναι η ρύθμιση του πλαισίου για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και την ενίσχυση δραστηριοτήτων στον τομέα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση και βελτίωσή της, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ελληνικής καταγωγής μαθητών του εξωτερικού αλλά και των ατόμων μη ελληνικής καταγωγής που επιθυμούν να γνωρίσουν την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό, σε απόλυτη συνάρτηση με τις επικρατούσες κατά τόπους συνθήκες και τις ιδιαίτερες και αυξημένες ανάγκες της εκπαίδευσης σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον.

Άρθρο 2

Ορισμός και σκοπός της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό

Ορισμός της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό
Με τον όρο “ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό” νοείται κάθε μορφής εκπαίδευση των μαθητών ελληνικής καταγωγής που διαμένουν εκτός Ελλάδας με στόχο την ενίσχυση της γλωσσικής και πολιτισμικής τους ταυτότητας αλλά και την παράλληλη διασφάλιση της ισότιμης ένταξής τους στη χώρα υποδοχής. Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση απευθύνεται και σε άτομα μη ελληνικής καταγωγής με αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό.

Σκοπός της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό είναι:
α) η υποστήριξη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό λαμβάνοντας υπόψη τις κατά τόπους ιδιαιτερότητες και ανάγκες στο πλαίσιο μιας συνεχώς ενισχυόμενης πολυπολιτισμικής φυσιογνωμίας των σύγχρονων κοινωνιών,

β) η παιδαγωγική υποστήριξη των Ελλήνων μαθητών του εξωτερικού, ώστε αφ’ ενός να επιτυγχάνεται η ένταξη των Ελλήνων μαθητών στη χώρα υποδοχής με διατήρηση του γλωσσικού και πολιτιστικού δεσμού και επαφής με την Ελλάδα και τον πολιτισμό της και αφ’ ετέρου να εξασφαλίζεται η δυνατότητα πρόσβασης στα δύο εκπαιδευτικά συστήματα – της Ελλάδας και της χώρας υποδοχής,

γ) η προώθηση της γνώσης και η ευαισθητοποίηση σε σχέση με την ελληνική πολιτισμική και φυσική κληρονομιά,

δ) η προώθηση και ανάδειξη της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για τη διάδοσή τους σε παγκόσμιο επίπεδο,

ε) η προώθηση δίγλωσσων σχολείων, με κύριες γλώσσες την ελληνική και τη γλώσσα της χώρας υποδοχής, με την εκπόνηση σχετικών προγραμμάτων σπουδών

στ) η ανάδειξη και ανάπτυξη των πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων και της εμπειρίας της ελληνικής ομογένειας και η αξιοποίησή της με τη δημιουργία δικτύων πολιτισμικών ανταλλαγών.

ζ) η υποστήριξη φορέων και δράσεων που αφορούν στην ελληνόγλωσση διδασκαλία και στην έρευνα για την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό στο πλαίσιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι διατάξεις του παρόντος νόμου εφαρμόζονται, εφόσον δεν αντίκεινται στη νομοθεσία των ξένων χωρών ή σε διατάξεις διακρατικών συμφωνιών, που έχει υπογράψει η Ελλάδα.
Άρθρο 3

Μορφές οργάνωσης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό

Η ελληνική εκπαίδευση στο εξωτερικό παρέχεται από τις ακόλουθες μορφές οργάνωσης:
α) Σχολικές μονάδες ενταγμένες σε τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα i) με ελληνόγλωσσο ή ii) με δίγλωσσο (ελληνόγλωσσο και ξενόγλωσσο) πρόγραμμα

β) Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού i) ενταγμένα σε εκπαιδευτικές μονάδες άλλων χωρών, ii) μη ενταγμένα σε τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα iii) ενταγμένα σε ΑΕΙ της ημεδαπής τα οποία προσφέρουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Στη Γερμανία το κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης αποτελεί εξαίρεση διότι η ελληνόγλωσση εκπαίδευση παρέχετε σχεδόν εξ ολοκλήρου μέσο των Τ.Ε.Γ. Η Ομοσπονδία Βάδης Βυρτεμβέργης και η Συνομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Γερμανίας, (για θέματα παιδείας στη Βάδη Βυρτεμβέργη) προσπαθεί να κάνει προς το υπουργείο παιδείας κατανοητό, ότι για το προαναφερόμενο κρατίδιο πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα και στήριξη των ενεργειών των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων σχετικά με την ένταξη των Τ.Ε.Γ. στα γερμανικά σχολεία υπό οποιαδήποτε μορφή, ως μάθημα μητρικής γλώσσας.

γ) Ελληνικά τμήματα των Ευρωπαϊκών Σχολείων και των σχολείων Διεθνών Οργανισμών που ακολουθούν τους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων αυτών.

δ) Τμήματα ελληνικών σπουδών ή άλλες μορφές οργάνωσης ελληνικών σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ξένων χωρών, καθώς και θεολογικές σχολές ή μονάδες θεολογικής εκπαίδευσης.

Αρθρο 4

Φορείς της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό

Φορείς της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού μπορεί να είναι οι ελληνικές διπλωματικές ή προξενικές αρχές, οι ορθόδοξες εκκλησίες, οι εκπαιδευτικές ή άλλες αρχές των άλλων χωρών, οι ελληνικές κοινότητες, ελληνικά ιδρύματα, σύλλογοι γονέων και πολιτιστικοί ή μορφωτικοί σύλλογοι, σωματεία και άλλα νομικά και φυσικά πρόσωπα, τα οποία εγκρίνονται από την αρμόδια Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ξένων και Μειονοτικών Σχολείων αφού πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις σύστασης στη χώρα υποδοχής.

Να αναγνωρισθούν οι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων που στα πλαίσια του 4027/2011 πληρούν τις προϋποθέσεις για λειτουργία ή επαναλειτουργία τους, ειδικά στις περιπτώσεις όπου αυτά τα σχολεία λειτουργούν ανεξάρτητα αλλά με την τεχνική και ηθική υποστήριξη της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Γονέων Βάδης Βυρτεμβέργης. Βλέπε παράδειγμα Dussligen. Να τροφοδοτούνται με βιβλία μέσο της Ομοσπονδίας και να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία αυτών των συλλόγων σε σχέση με τις ενταξιακές ενέργειες στα γερμανικά εκπαιδευτικά προγράμματα που έγιναν και καρποφορήσαν από το 2011 έως σήμερα.

Άρθρο 5

Ίδρυση – αναγνώριση μορφών οργάνωσης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό

Α. Σχολικές Μονάδες:

Οι σχολικές μονάδες κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης, οι οποίες υφίστανται κατά τη δημοσίευση του παρόντος και στους αποφοίτους των οποίων χορηγούνται τίτλοι σπουδών που αναγνωρίζονται ως ισότιμοι με τους τίτλους των αντίστοιχων σχολείων της ημεδαπής με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, εξακολουθούν να χορηγούν τίτλους σπουδών που αναγνωρίζονται ως ισότιμοι με τους τίτλους των αντίστοιχων σχολείων της ημεδαπής.
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ιδρύονται αναβαθμίζονται, συγχωνεύονται ή καταργούνται σχολικές μονάδες, αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών τους.
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, μπορεί να ιδρύονται σε ξένες χώρες σχολικές μονάδες με δίγλωσσο πρόγραμμα από φορείς του άρθρου 4, εφόσον αυτό επιτρέπεται από το θεσμικό σύστημα των ξένων χωρών ή από διεθνείς ή διακρατικές συμφωνίες, Η αναγνώριση και η ισοτιμία των τίτλων σπουδών για τις ξένες χώρες θα καθορίζονται από τις διμερείς συμφωνίες Οι απολυτήριοι τίτλοι σπουδών που χορηγούν τα σχολεία αυτά αναγνωρίζονται ως ισότιμοι με τους τίτλους των αντίστοιχων σχολείων της ημεδαπής.
Στις σχολικές μονάδες της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό εφαρμόζονται κατ’ αρχήν όσα ισχύουν στα δημόσια σχολεία της ημεδαπής ως προς την έναρξη, διάρκεια και λήξη του σχολικού και διδακτικού έτους, τις αργίες και διακοπές, τα προγράμματα διδασκαλίας, τις εγγραφές, μετεγγραφές, τη φοίτηση και τις εξετάσεις κάθε είδους και τη χορήγηση τίτλων σπουδών. Παρεκκλίσεις από την προηγούμενη παράγραφο μπορεί να διαμορφώνονται από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ύστερα από πρόταση του οικείου φορέα, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στις χώρες υποδοχής.
Το ωρολόγιο πρόγραμμα και το πρόγραμμα σπουδών των σχολικών μονάδων διαμορφώνεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατόπιν γνωμοδότησης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Το πρόγραμμα σπουδών αξιολογείται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ανά τριετία. Οι μεταβολές μπορεί να αφορούν και στη διδασκαλία της γλώσσας και του πολιτισμού της χώρας υποδοχής. Σε περίπτωση που ακολουθείται δίγλωσσο πρόγραμμα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι ώρες διδασκαλίας στην ελληνική γλώσσα να είναι τουλάχιστον δέκα (10) κάθε εβδομάδα.
Τα δημόσια σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ισότιμα προς τα αντίστοιχα σχολεία της ημεδαπής.
Β. Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού:

Στα Τμήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού που είναι ενταγμένα σε εκπαιδευτικές μονάδες ξένων χωρών και επιχορηγούνται, έστω και μερικώς, από το εκπαιδευτικό σύστημα ξένων χωρών, εφαρμόζεται το πρόγραμμα που αναγνωρίζεται από την ξένη χώρα και στους αποφοίτους χορηγείται αποδεικτικό έγγραφο, το οποίο περιλαμβάνει τη βαθμολογία των μαθημάτων της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.
Κατά τη συνεργασία με τις εκπαιδευτικές αρχές της χώρας υποδοχής για τη διαμόρφωση και την τροποποίηση του προγράμματος σπουδών στα ενταγμένα τμήματα ή για την σύνταξη του προγράμματος σπουδών στα μη ενταγμένα συμμετέχουν το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής με διατύπωση σχετικής γνώμης για τα θέματα αρμοδιότητάς τους ενδεχομένως σε συνεργασία με φορείς συναφούς εξειδίκευσης (Εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών (Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ), Διδασκαλεία Νέας Ελληνικής Γλώσσας, εκπαιδευτικά, ερευνητικά ιδρύματα και λοιποί επιστημονικοί φορείς στην Ελλάδα ή άλλες χώρες).Σ αυτό το σημείο δεν προβλέπετε η γνωμοδότηση των τοπικών φορέων, δηλαδή των συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους τους εμπλεκομένους την πρόοδο, την εξέλιξη και της ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, των μαθητών και των γονέων. Η εικόνα που μεταφέρεται από τα συντονιστικά γραφεία, δεν αποτυπώνει σχεδόν ποτέ την πραγματικότητα, ιδιαίτερα για το κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης όπου δεν υπάρχει συντονιστής. άρα οι τεχνογνωσία και η γνωμοδότηση της Ομοσπονδίας είναι σε κάθε περίπτωση αναγκαία.Για τα ενταγμένα σε ΑΕΙ της ημεδαπής Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού το πρόγραμμα σπουδών εγκρίνεται από τη Γενική Συνέλευση του οικείου Τμήματος.
Η διδασκαλία μπορεί να πραγματοποιείται και εξ αποστάσεως με τη χρήση των νέων Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνίας ειδικά σε περιπτώσεις ολιγομελών τμημάτων σε απομακρυσμένες περιοχές όπου είναι ανέφικτο οικονομικά να αποσπαστεί εκπαιδευτικός.
Για την αναγνώριση των Τμημάτων ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού τα οποία δεν είναι ενταγμένα σε εκπαιδευτικές μονάδες ξένων χωρών, καθώς και για τη διατήρηση της αναγνώρισής τους, αυτά υποχρεούνται:
α) να ακολουθούν το εγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί με τη διαδικασία της παρ. 2

β) να λειτουργούν τουλάχιστον τριάντα (30) εβδομάδες ανά έτος και συγκεκριμένες ώρες ανά εβδομάδα, που δεν μπορούν να είναι λιγότερες από είκοσι (20) συνολικά για όλα τα τμήματα διδασκαλίας,

Η αναγνώριση εκδίδεται απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Παρότι ορισμένα σχολεία T.E.Γ μη αναγνωρισμένα έχουν υποβάλει πληρέστατο φάκελο για αναγνώριση, έως σήμερα δεν έχουν λάβει απάντηση από το υπουργείο. (Βλέπε Bühlertal) Επανελεγμένες ερωτήσεις προς το συντονιστικό γραφείο όπως και στο υπουργείο παιδείας, έμειναν έως σήμερα αναπάντητα. Προτείνουμε να εφαρμόζονται οι διατάξεις του υπουργείου και να ισχύουν αυτές δίκαια για όλους.

Το πρόγραμμα σπουδών των αναγνωρισμένων Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού αξιολογείται ανά τριετία από το ΙΕΠ και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσα και λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των μαθητών που συμμετέχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης ελληνομάθειας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και τα ποσοστά επιτυχίας. Τα αναγνωρισμένα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού διατηρούν σε ψηφιακή μορφή. 

Να αναζητηθεί τρόπος ώστε αυτές να γίνονται στα κατά τόπους Τ.Ε.Γ. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό μαθητών να συμμετάσχουν σε αυτές.
i) ημερήσιο παρουσιολόγιο μαθητών ανά ώρα διδασκαλίας και

ii) αρχείο των μαθητών τους που μετέχουν στις εξετάσεις για την απόκτηση πιστοποιητικού ελληνομάθειας.

Τα ανωτέρω αποστέλλονται μέσω του Συντονιστή Εκπαίδευσης στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου

Άρθρο 6

Ενίσχυση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μπορεί να ενισχύει τις μονάδες ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, σύμφωνα με όσα ορίζονται ειδικότερα στον παρόντα νόμο.
Η ενίσχυση γίνεται με:
α) (i) τη διάθεση εκπαιδευτικών από την Ελλάδα με απόσπαση στο εξωτερικό, (ii) την πρόσληψη ομογενών ή αλλοδαπών ως συμβασιούχων

Η Ομοσπονδία Βάδης Βυρτεμβέργης προβλέπει ότι μελλοντικά οι εκπαιδευτικοί δεν θα επιθυμούν να αποσπαστούν στο εξωτερικό. Συνεπώς ο αριθμός των εκπαιδευτικών προερχόμενοι από την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα συρρικνώνεται συνεχώς. Προληπτικά προτείνουμε για το κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης να υπάρχει δυνατότητα πρόσληψης ωρομίσθιου προσωπικού με πτυχία Γ 2 +, εφόσον αυτά δίνουν την δυνατότητα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσα στα γερμανικά σχολεία.

β) την επιχορήγηση των εκπαιδευτικών μονάδων,

γ) τη συγγραφή και την ηλεκτρονική διάθεση βιβλίων,

δ) την επιμόρφωση και μετεκπαίδευση Ελλήνων εκπαιδευτικών για διάθεση στο εξωτερικό, καθώς και ομογενών και άλλων εκπαιδευτικών,

Να ενεργοποιηθεί άμεσα πρόγραμμα επιμόρφωσης, ειδικά για τους ομογενείς με Γ 2 +.

ε) τη διάθεση ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού,

στ) τη σύνταξη αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών, προσαρμοσμένων στις συνθήκες των άλλων χωρών,

ζ) τη χορήγηση βραβείων και επαίνων σε μαθητές και φοιτητές, που αριστεύουν στην ελληνική γλώσσα στο εξωτερικό, καθώς και σε ομογενείς και αλλογενείς, που επιδεικνύουν δραστηριότητα στη διάδοση και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.

Για την αναγνώριση και ενίσχυση των Τμημάτων ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού τα οποία δεν είναι ενταγμένα σε εκπαιδευτικές μονάδες ξένων χωρών, καθώς και για τη διατήρηση της αναγνώρισής τους, αυτά υποχρεούνται:
α) να ακολουθούν το εγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών του…..,

β) να λειτουργούν τουλάχιστον τριάντα (30) εβδομάδες ανά έτος και συγκεκριμένες ώρες ανά εβδομάδα, που δεν μπορούν να είναι λιγότερες από είκοσι (20) συνολικά για όλα τα τμήματα διδασκαλίας,

Τα αναγνωρισμένα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού της παρ. ……… μπορούν να ενισχύονται σύμφωνα με τα ανωτέρω, εφόσον:
α) ο αριθμός των μαθητών υπερβαίνει συνολικά τα πενήντα (50) άτομα και ανά τμήμα επιπέδου γλωσσομάθειας τα έξι (6) τουλάχιστον άτομα.

β) Ο ορισμός των τμημάτων ακολουθεί τα επίπεδα γλωσσομάθειας, όπως έχουν οριστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης (Α1, Α2, Β1, Β2, Γ1, Γ2). Σε περίπτωση που ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα είναι μικρότερος των έξι (6) ατόμων, δίνεται η δυνατότητα σύμπτυξης δύο τμημάτων διαδοχικών επιπέδων ελληνομάθειας σε ένα (π.χ. Α1+Α2, Β2+Γ1, κ.λπ.) με ταυτόχρονη διαφοροποίηση της μεθόδου διδασκαλίας σύμφωνα με τις οδηγίες του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.

γ) τα τμήματα ολοκληρώνουν τις οριζόμενες ώρες ανά επίπεδο και οι μαθητές δεν απουσιάζουν σε ποσοστό άνω του 20% των ωρών διδασκαλίας

Να εφαρμοστούν άμεσα και υπεύθυνα τα ανωτέρω αναφερόμενα !!!!!

Σε περίπτωση που δεν πληρείται κάποια από τις ανωτέρω τρεις προϋποθέσεις, η ενίσχυση μπορεί να γίνεται μόνο με τη διάθεση εκπαιδευτικού υλικού.

Να εφαρμοστή η διάθεση εκπαιδευτικού υλικού!!!!

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζονται οι ειδικότερες περιπτώσεις και οι προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος άρθρου.
Για την παρακολούθηση της εφαρμογής του παρόντος άρθρου στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δημιουργείται και λειτουργεί Ολοκληρωμένο Πληροφορικό Σύστημα- διαλειτουργικό και συμβατό με ήδη υπάρχοντα -με φορέα λειτουργίας την Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ξένων και Μειονοτικών Σχολείων του Υπουργείου, στην οποία καταχωρίζονται όλα τα δεδομένα ενίσχυσης των εκπαιδευτικών μονάδων.
Σκοπός του Ολοκληρωμένου Πληροφορικού Συστήματος είναι: α) η υποστήριξη του Υπουργείου για τη διαμόρφωση πολιτικής β) ο σχεδιασμός και η οργάνωση της ενίσχυσης των εκπαιδευτικών μονάδων στο εξωτερικό, γ) η εποπτεία και ο συντονισμός ενεργειών για τον έλεγχο των δαπανών ενίσχυσης των εκπαιδευτικών μονάδων στο εξωτερικό, δ) η εποπτεία του έργου εδρών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Άρθρο 7

Μόνιμη Διϋπουργική Επιτροπή Συνεργασίας

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων συνεργάζεται με τα συναρμόδια υπουργεία για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στο εξωτερικό. Για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού ιδρύεται άμισθη Μόνιμη Επιτροπή Συνεργασίας ως όργανο μόνιμης συνεργασίας, η οποία συγκαλείται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και συνέρχεται τουλάχιστον δύο φορές ετησίως. Στην Επιτροπή μετέχει ένας εκπρόσωπος από κάθε Υπουργείο και ένας εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, που ορίζεται από τον αρμόδιο Υπουργό και προεδρεύει ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ενώ παρίσταται ως σύμβουλος και ο εκάστοτε πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Η Επιτροπή έχει ως έργο τον ετήσιο προγραμματισμό και απολογισμό της κοινής δράσης των τριών υπουργείων αναφορικά με την προώθηση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και εν γένει της ελληνικής παιδείας και πολιτισμού στο εξωτερικό και συντάσσει ετήσια Έκθεση Προγραμματισμού και Απολογισμού Κοινής Δράσης, η οποία διαβιβάζεται στις αρμόδιες υπηρεσίες των αντίστοιχων Υπουργείων.
ΜΟΝΙΜΗ ΑΜΙΣΘΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΕΦΟΣΟΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΤ’ ΕΞΟΧΗΝ ΘΕΣΜΟΙ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΑΠ’ ΟΛΟΥΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ. ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΜΑΣ, ΕΦΟΣΟΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΤΙ ΟΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΕΣΑ Η ΜΕΣΟ ΤΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ, Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΜΑΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΔΙΟΤΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.

Άρθρο 8

Προγράμματα ανταλλαγών

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού, μπορεί να οργανώνει προγράμματα ανταλλαγών Ελλήνων μαθητών και εκπαιδευτικών της ημεδαπής με μαθητές και εκπαιδευτικούς ελληνικής ή ξένης καταγωγής από άλλες χώρες σύμφωνα με τα ισχύοντα προγράμματα της ΕΕ.
Άρθρο 9

Πιστοποιητικό ελληνομάθειας

Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, προβλέπεται η χορήγηση πιστοποιητικών ελληνομάθειας σε ομογενείς και αλλογενείς και καθορίζεται ο τύπος των πιστοποιητικών αυτών, οι προϋποθέσεις για την απόκτησή τους, η διαδικασία και το περιεχόμενο των εξετάσεων, οι προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτές και κάθε σχετική λεπτομέρεια.
Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, έχει την ευθύνη για τη σύνταξη πλαισίου προδιαγραφών, για τον προσδιορισμό των επιπέδων ελληνομάθειας και για τη διεξαγωγή των εξετάσεων για την πιστοποίηση της επάρκειας ελληνομάθειας.
Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, βάσει των Προεδρικών Διαταγμάτων 363/15-10-1998 και 60/30-6-2010, είναι ο αρμόδιος φορέας για τη χορήγηση του Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας, κατόπιν εξετάσεων, σε πλήρη αντιστοιχία με τα επίπεδα του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες (ΚΕΠΑ).

Άρθρο 10

Μόνιμη Επιτροπή για την παρακολούθηση-προώθηση του έργου φορέων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Συνιστάται Μόνιμη Επιτροπή με τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α. Την παρακολούθηση του έργου των φορέων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό της περίπτωσης δ της παραγράφου 1 του άρθρου 3.

β. Τη μελέτη του τρόπου ενισχύσεων των φορέων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό της περίπτωσης δ της παραγράφου 1 του άρθρου 3, λαμβάνοντας υπόψη το παρεχόμενο έργο τους και τις συνθήκες λειτουργίας τους, και τη διατύπωση σχετικών εισηγήσεων προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

γ. Την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου των εκπαιδευτικών που αποσπώνται και υπηρετούν σε φορείς ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό της περίπτωσης δ της παραγράφου 1 του άρθρου 3.

Η Μόνιμη Επιτροπή είναι επταμελής και αποτελείται από πρόσωπα με εμπειρία στα θέματα των αρμοδιοτήτων της ως εξής: α) τον Πρόεδρο και δύο μέλη που ορίζει με απόφασή του ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ένα εκ των οποίων είναι o Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ξένων και Μειονοτικών Σχολείων β) ένα μέλος που ορίζει ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, γ) δύο μέλη που ορίζει ο Υπουργός Εξωτερικών ένα εκ των οποίων υπηρετεί στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, και δ) ένα μέλος που ορίζεται από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Τα μέλη μπορεί να ορίζονται με τους αναπληρωτές τους. Η Μόνιμη Επιτροπή συγκροτείται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εξωτερικών.
Για την αμοιβή ή αποζημίωση των μελών της Μόνιμης Επιτροπής εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 21 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176), όπως εκάστοτε ισχύει.

Η επιχορήγηση της παραγράφου 1 χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ύστερα από εισήγηση της Μόνιμης Επιτροπής.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζονται ο τρόπος διαχείρισης των επιχορηγήσεων των προηγούμενων παραγράφων, η διαδικασία απόδοσης των σχετικών λογαριασμών και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.
Άρθρο 11

Διοίκηση και Εποπτεία

Η διοίκηση και εποπτεία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό ασκείται :
α) από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και από τους συντονιστές εκπαίδευσης στις εκπαιδευτικές μονάδες, με φορές τις ελληνικές διπλωματικές ή προξενικές αρχές. Όταν δεν υπάρχουν συντονιστές εκπαίδευσης, η εποπτεία ασκείται από τις ελληνικές διπλωματικές ή προξενικές αρχές. Όταν δεν υπάρχουν συντονιστές εκπαίδευσης, η εποπτεία ασκείται από τις ελληνικές διπλωματικές ή προξενικές αρχές σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ??????????

β) από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και από τους συντονιστές εκπαίδευσης στις εκπαιδευτικές μονάδες των οποίων φορείς είναι άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εφόσον το μεγαλύτερο μέρος του διδακτικού προσωπικού αποσπάται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Όταν δεν υπάρχουν συντονιστές εκπαίδευσης, η εποπτεία ασκείται από τις ελληνικές διπλωματικές ή προξενικές αρχές σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,

γ) Στις εκπαιδευτικές μονάδες που εντάσσονται στα σχολεία ξένων χωρών ή διεθνών οργανισμών ή αναγνωρίζονται και επιχορηγούνται από το εκπαιδευτικό σύστημα ξένων χωρών ασκείται από τις αρμόδιες αρχές αυτών.

δ) Για τα δίγλωσσα σχολεία η εποπτεία ορίζεται ρητά στην διακρατική συμφωνία

Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές επιδιώκουν, στο πλαίσιο διεθνών και διακρατικών συμφωνιών, τη συνεργασία με τις εκπαιδευτικές αρχές των χωρών υποδοχής για την καλύτερη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων και των προγραμμάτων της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης. 
Όργανα διοίκησης των εκπαιδευτικών μονάδων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, των οποίων φορείς είναι οι ελληνικές διπλωματικές ή προξενικές αρχές, ορίζονται σύμφωνα με τη νομοθεσία της ημεδαπής.
Άρθρο 12

Όργανα συντονισμού, διοίκησης και εποπτείας

Όργανα συντονισμού, διοίκησης και εποπτείας των εκπαιδευτικών μονάδων και του εκπαιδευτικού προσωπικού είναι οι συντονιστές εκπαίδευσης, οι οποίοι, στην περιοχή ευθύνης τους ασκούν καθήκοντα σε θέματα που αφορούν: α) τη λειτουργία όλων των μονάδων που παρέχουν ελληνόγλωσση εκπαίδευση β) το εκπαιδευτικό προσωπικό που αποσπάται ή προσλαμβάνεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε εκπαιδευτικές μονάδες γ) το συντονισμό των δράσεων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και τη συνεργασία με τις αρχές της χώρας υποδοχής
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αποσπώνται στις ελληνικές διπλωματικές και προξενικές αρχές του εξωτερικού, ανάλογα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες, μέχρι δεκαπέντε εκπαιδευτικοί, που ασκούν καθήκοντα συντονιστών εκπαίδευσης, οι οποίοι επιλέγονται κατά τις διατάξεις των παραγράφων …. έως του άρθρου. ..
Το έργο των συντονιστών εκπαίδευσης αφορά τους ακόλουθους τομείς και περιλαμβάνει την άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων στην περιοχή ευθύνης τους:
α. Συμβουλευτικός − επιστημονικός τομέας. αα) Συμβουλευτική και υποστηρικτική εργασία για τους εκπαιδευτικούς, που αποσπώνται ή προσλαμβάνονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε εκπαιδευτικές μονάδες ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης. ββ) Διοργάνωση σε κάθε σχολικό έτος ενδοσχολικών σεμιναρίων επιμόρφωσης δια ζώσης ή και με μεθόδους ψηφιακής διδασκαλίας από απόσταση για τους εκπαιδευτικούς της περιοχής ευθύνης τους σε συνεργασία με τους προϊσταμένους παιδαγωγικής καθοδήγησης της ημεδαπής.

Με υπουργική απόφαση θα ορίζονται σε ετήσια βάση οι σύμβουλοι των ειδικοτήτων των αποσπασμένων εκπαιδευτικών. Η επικοινωνία θα γίνεται με τηλεδιάσκεψη.

β. Διοικητικός − κοινωνικός − μορφωτικός τομέας. αα) Διοίκηση και συντονισμός των εκπαιδευτικών μονάδων, σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς των χωρών υποδοχής. ββ) Συνεργασία με τις ελληνικές διπλωματικές ή προξενικές αρχές για την εφαρμογή της ελληνικής εκπαιδευτικής πολιτικής και συνεργασία με τους ομογενειακούς φορείς. γγ) Συνεργασία με τους φορείς ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό για την ενίσχυση, το συντονισμό και τη στήριξη των ενεργειών που αφορούν τη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων και την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού. δδ) Συνεργασία με τις ξένες διοικητικές − σχολικές, κυβερνητικές και τοπικές αρχές για την επίλυση προβλημάτων λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων και την προώθηση των δίγλωσσων προγραμμάτων σπουδών. εε) Τήρηση στοιχείων και δεδομένων σε ψηφιακή μορφή για τον προσδιορισμό των υπηρεσιακών μεταβολων αναγκών για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών στις εκπαιδευτικές μονάδες και διαβίβασή τους στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Σύνταξη ετήσιας έκθεσης για την υπάρχουσα κατάσταση και τη λειτουργία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στην περιοχή ευθύνης τους που θα συμπεριλαμβάνει και την έκθεση για τον προγραμματισμό και τη βιωσιμότητα των εκπαιδευτικών μονάδων

γ. Εποπτικός τομέας. αα) Εποπτικό και καθοδηγητικό έργο για την εφαρμογή των διοικητικών, παιδαγωγικών και άλλων οδηγιών και αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και ενημέρωση του Υπουργείου με κατάλληλες εισηγήσεις για την εξειδίκευση και την χαραξη εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής στην περιοχή ευθύνης τους. ββ) Μέριμνα για τη σύνταξη και τη διαβίβαση στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ετήσιων Εκθέσεων των συλλόγων γονέων και των φορέων των εκπαιδευτικών μονάδων ανάλογα με τα ισχύοντα στην ημεδαπή για την αξιολόγηση κάθε εκπαιδευτικού της περιοχής ευθύνης τους. γγ) Μέριμνα για τη σύνταξη έκθεσης αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και του έργου του από τον υπεύθυνο του εκπαιδευτικού ιδρύματος ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο εξωτερικό, στο οποίο έχει αποσπαστεί εκπαιδευτικός, ετήσιας εγγραφής έκθεσης αξιολόγησης τοθ εκπαιδευτικού και του έργου του και διαβίβαση στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζονται τα ειδικότερα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των συντονιστών εκπαίδευσης, η έδρα, η περιοχή ευθύνης τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
Οι συντονιστές εκπαίδευσης ασκούν, στην περιοχή ευθύνης τους, πειθαρχικές αρμοδιότητες στους εκπαιδευτικούς που αποσπώνται και στους διοικητικούς υπαλλήλους, που αποσπώνται ή προσλαμβάνονται για τις εκπαιδευτικές μονάδες αντίστοιχες με τις πειθαρχικές αρμοδιότητες των διευθυντών των διευθύνσεων εκπαίδευσης της ημεδαπής.
Άρθρο 13

Καθήκοντα Διευθυντών – Προϊσταμένων σχολικών μονάδων

Στις εκπαιδευτικές μονάδες με φορέα τις ελληνικές διπλωματικές ή προξενικές αρχές τοποθετούνται Διευθυντές ή Προϊστάμενοι σχολικών μονάδων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία της ημεδαπής
Τα καθήκοντα των διευθυντών ή προϊσταμένων σχολικών μονάδων και το εβδομαδιαίο ωράριο διδασκαλίας είναι ανάλογα με αυτά που ορίζονται από τις ισχύουσες διατάξεις για τα αντίστοιχα σχολεία της ημεδαπής, εφόσον δεν αντιβαίνουν στις σχετικές διατάξεις που προκύπτουν από διακρατικές συμφωνίες με τη χώρας υποδοχής, άλλως είναι ανάλογα με αυτά που ορίζονται για τη χώρα υποδοχής. Το εβδομαδιαίο ωράριο διδασκαλίας των διευθυντών μπορεί να τροποποιείται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, εφόσον αυτό επιβάλλεται από τις τοπικές συνθήκες. Οι διευθυντές κάθε εκπαιδευτικής μονάδας μεριμνούν για την καταγραφή στο ηλεκτρονικό σύστημα του Υπουργείου όλων των στοιχείων που προβλέπονται και για τη διαβίβαση στο γραφείο του συντονιστή εκπαίδευσης κάθε στοιχείου αναγκαίου για τον προσδιορισμό των υπηρεσιακών αναγκών για την απόσπαση εκπαιδευτικών, καθώς και οποιονδήποτε άλλων μεταβολών αφορούν το μαθητικό δυναμικό.
Ειδικότερα τα τμήματα, που λειτουργούν, τον αριθμό των μαθητών κατά τάξη, τμήμα, κατεύθυνση ή άλλη ενότητα, τις θέσεις εκπαιδευτικών, το ονοματεπώνυμο, το έτος απόσπασης και το υποχρεωτικό ωράριο των εκπαιδευτικών που τις κατέχουν, τον αριθμό των εκπαιδευτικών, που ανήκουν στην εκπαιδευτική μονάδα και τον αριθμό των εκπαιδευτικών, που υπηρετούν σε αυτήν, το ωρολόγιο πρόγραμμα, τη δεύτερη ειδικότητα των εκπαιδευτικών, τη δυνατότητα διδασκαλίας μαθημάτων με δεύτερη ανάθεση και τις κενές θέσεις, που προβλέπεται ότι θα προκύψουν μέχρι τις 31 Αυγούστου του έτους λόγω αυτοδίκαιης αποχώρησης ή παραίτησης εκπαιδευτικών από την υπηρεσία ή λήξης της απόσπασης.

Ειδικότερα για τους εκπαιδευτικούς που το διδακτικό έτος στη χώρα απόσπασης λήγει μετά από την ημερομηνία της αυτοδίκαιης αποχώρησης από την Υπηρεσία επιτρέπεται η παραμονή ως τη λήξη του διδακτικού έτους της χώρας για την εύρυθμη λειτουργία της εκπαιδευτικής μονάδας της αλλοδαπής

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, ‘Έρευνας και Θρησκευμάτων μπορεί να καθορίζεται κάθε ειδικότερο θέμα για την εφαρμογή της παρούσας.

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μπορεί να ορίζεται ενιαία διεύθυνση γυμνασίων και λυκείων, εφόσον αυτό επιβάλλεται από υπηρεσιακούς λόγους, από τις τοπικές συνθήκες ή σε ολιγοδύναμα σχολεία.
Για τους συλλόγους των διδασκόντων εφαρμόζονται όσα ισχύουν για τους συλλόγους διδασκόντων των σχολείων της ημεδαπής, εφόσον δεν αντιβαίνουν στις σχετικές διατάξεις της άλλης χώρας.
Σε Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας με πάνω από δύο διδάσκοντες ως Υπεύθυνος ορίζεται ο αρχαιότερος αποσπασμένος και έχει ευθύνη για την λειτουργία των τμημάτων, την καταγραφή των στοιχείων στο Ολοκληρωμένο Πληροφορικό Σύστημα καθώς και την αποστολή τους στο Συντονιστή Εκπαίδευσης.

Αρθρο 14

Επιλογές και τοποθετήσεις

Α. Συντονιστές Εκπαίδευσης

Για την επιλογή των συντονιστών εκπαίδευσης εξωτερικού συνιστάται Συμβούλιο Επιλογής, η συγκρότηση του οποίου ορίζεται ως εξής: α) ένα μέλος Δ.Ε.Π. παιδαγωγικού τμήματος ή παιδαγωγικού τομέα τμήματος πανεπιστημίου, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. β) ένας σύμβουλος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. γ) ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Υπουργό Εξωτερικών δ) ένα μέλος από την Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού που ορίζεται με τον αναπληρωτή του ε) ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με αναπληρωτή του Προϊστάμενο Τμήματος της ίδιας Διεύθυνσης. στ) ένα μέλος του επιστημονικού προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης που ορίζεται με τον Αναπληρωτή του από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. ζ) ένα μέλος ΔΕΠ ειδικευμένος σε θέματα Σχολικής Ψυχολογίας με τον αναπληρωτή του

Προτείνουμε στο Υπουργείο Παιδείας να τοποθετήσει συντονιστή εκπαίδευσης στο συντονιστικό γραφείο Στουτγάρδης εφόσον η προσπάθεια διοίκησης των σχολικών μονάδων από το συντονιστικό γραφείο Μονάχου δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Παρατηρείται δυσλειτουργία σε όλα τα επίπεδα συνεργασίας. Οι σύλλογοι και η Ομοσπονδία είναι αποκομμένοι από το συντονιστικό γραφείο εφόσον δεν υπάρχει η άμεση ανταλλαγή πληροφοριών με τον συντονιστή Μονάχου. Παρατηρούνται ακόμη και στην τηλεφωνική επικοινωνία πάρα πολλά προβλήματα καθώς ο συντονιστής προφανώς δεν έχει τον απαιτούμενο χρόνο για τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους θεσμούς μας.
Το Συμβούλιο Επιλογής συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και ΘρησκευμάτωνΗ θητεία των μελών είναι τριετής.
Καθήκοντα Προέδρου του Συμβουλίου Επιλογής ασκεί το μέλος της περίπτωσης α΄ που αναπληρώνεται από τον αναπληρωτή του.
Γραμματέας του Συμβουλίου Επιλογής με τον αναπληρωτή του ορίζεται με την απόφαση συγκρότησης υπάλληλος της Κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ή εκπαιδευτικός αποσπασμένος στην υπηρεσία αυτή.
Το Συμβούλιο Επιλογής εδρεύει στην Κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Υποψήφιοι για τις θέσεις συντονιστών εκπαίδευσης μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εφόσον έχουν: α) Δωδεκαετή τουλάχιστον πραγματική υπηρεσία στην εκπαίδευση, από την οποία δέκα έτη τουλάχιστον σε δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. β) Πολύ καλή γνώση της γλώσσας της χώρας υποδοχής και μία εκ των αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής γλώσσας.
Κατά την επιλογή συνεκτιμώνται η υπηρεσιακή κατάσταση, το διδακτορικό δίπλωμα η συνάφεια με το αντικείμενο της θέσης, οι μεταπτυχιακές σπουδές, η μετεκπαίδευση, η επιμόρφωση, η γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας, η κατοχή και άλλων πανεπιστημιακών πτυχίων, η παιδαγωγική ικανότητα και η εμπειρία σε καθοδηγητικό έργο, η πείρα στη διοίκηση σχολικών μονάδων, γραφείων και διευθύνσεων εκπαίδευσης, η εμπειρία της εκπαίδευσης στο εξωτερικό, η προσωπικότητα, η ικανότητα συνεργασίας, επικοινωνιακές ικανότητες η ικανότητα συνεργασίας με διοικητικές, κυβερνητικές και τοπικές αρχές και με κοινωνικούς φορείς και το αξιόλογο επιστημονικό συγγραφικό έργο.
α. Οι συντονιστές εκπαίδευσης, που επιλέγονται με τις διαδικασίες του παρόντος άρθρου τοποθετούνται στις θέσεις για τις οποίες έχουν επιλεγεί και υπηρετούν σε αυτές για τρία έτη, μετά τη συμπλήρωση των οποίων, η απόσπασή τους μπορεί να παρατείνεται, για δύο έτη ακόμη, κατόπιν αιτήσεώς τους, αφού επανακριθούν από το Συμβούλιο Επιλογής της παραγράφου 1 και η προσφορά των υπηρεσιών τους κριθεί ως ικανοποιητική.

Η ανάληψη των καθηκόντων των συντονιστών να γίνεται από 01.01. του έτους ανάληψης καθηκόντων τους. Με την παρούσα ρύθμιση που προβλέπει την ανάληψη των καθηκόντων τους τον Σεπτέμβριο κάθε έτους, παρατηρείται το εξής: Απαιτείται χρόνος αναπροσαρμογής των συντονιστών με αποτέλεσμα να μην είναι επαρκώς πληροφορημένοι για την επάνδρωση των σχολικών μονάδων από εκπαιδευτικούς. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται κλίμα ανασφάλειας και αποσυντονισμού ως προς την έγκαιρη και δίκαιη τοποθέτηση των εκπαιδευτικών στις κατά τόπους σχολικές μονάδες. Εάν δεν είναι εφικτή η πρότασή μας για ανάληψη των καθηκόντων των συντονιστών από την 01.01. κάθε έτους, προτείνουμε η τοποθέτηση των εκπαιδευτικών να γίνεται από τον απερχόμενο συντονιστή που είναι γνώστης της υπάρχουσας κατάστασης στις σχολικές μονάδες. Κατά την άποψή μας, κατ’ αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίζεται η άμεση και αρμονική έναρξη των μαθημάτων στις σχολικές μονάδες.
Περαιτέρω παράταση της απόσπασης αποκλείεται.

β. Ήδη υπηρετήσαντες συντονιστές έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν νέας απόσπασης ως συντονιστές εκπαίδευσης μετά την παρέλευση μιας πενταετίας και αποκλειστικά για μια ακόμη θητεία.

γ. Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην διαδικασία όσοι εκπαιδευτικοί συνταξιοδοτούνται εντός της θητείας του συντονιστή

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζονται ειδικότερα τα θέματα που αναφέρονται στην έκδοση προκηρύξεων για πλήρωση των θέσεων των συντονιστών εκπαίδευσης, στα υποβλητέα δικαιολογητικά στοιχεία και στις προθεσμίες υποβολής αυτών, στον τρόπο απόδειξης της γνώσης της ξένης γλώσσας, στην αποτίμηση των κριτηρίων σε αξιολογικές μονάδες, στη διαδικασία επιλογής, στην οποία περιλαμβάνεται και προσωπική συνέντευξη των υποψηφίων με τα μέλη του Συμβουλίου Επιλογής, στη σύνταξη πινάκων επιλογής και τη διάρκεια ισχύος τους, στην τοποθέτηση, στην επανάκριση για παράταση της απόσπασης, στη μετακίνηση, στην καταχώριση των αποσπάσεων στο Πληροφορικό Σύστημα και σε κάθε άλλο σχετικό θέμα.
Η επιλογή πραγματοποιείται σε δύο φάσεις.

α. αξιολόγηση τυπικών προσόντων

β. συνέντευξη και προφορική εξέταση επιπέδου γλώσσας

10.α.Στους συντονιστές εκπαίδευσης που επιλέγονται παρέχεται υποχρεωτικά πριν την ανάληψη των καθηκόντων τους επιμόρφωση σε θέματα διοικητικής/διαχειριστικής/νομικής φύσης σε συνάρτηση με την περιοχή ευθύνης τους.
β. Οι συντονιστές εκπαίδευσης διατηρούν τις οργανικές τους θέσεις στην εκπαίδευση της Ελλάδας και κατά τη διάρκεια της θητείας τους μπορούν να μετατεθούν ως εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με τις διατάξεις, που ισχύουν για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών.

Β. ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ

Η επιλογή των διευθυντών με φορέα τις ελληνικές διπλωματικές ή προξενικές αρχές στην αλλοδαπή σε όσες μονάδες δεν ορίζεται διευθυντής από διακρατική συμφωνία ή άλλες ειδικές περιπτώσεις, γίνεται σε δύο στάδια
α μοριοδότηση ανάλογα με τα τυπικά προσόντα

β με συνέντευξη μετά από εισήγηση του συλλόγου διδασκόντων από το συντονιστή εκπαίδευση και το διευθυντή της ΔΙΠΟΔΕΞΜΣ,

Ο Συντονιστής ορίζει την γραμματειακή υποστήριξη του συλλογικού οργάνου, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη λειτουργία του. Η Επιτροπή συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης

Υποψήφιοι για τις παραπάνω θέσεις διευθυντών μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντίστοιχα, που υπηρετούν σε εκπαιδευτικές μονάδες του εξωτερικού, εφόσον έχουν και: α) Πενταετή τουλάχιστον πραγματική υπηρεσία στην εκπαίδευση, σε δημόσια σχολεία. β)πολύ καλή γνώση της γλώσσας της χώρας υποδοχής Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζονται τα κριτήρια μοριοδότησης και κάθε άλλο θέμα σχετικά με τη διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης.

Η διάρκεια της θητείας δεν μπορεί να ξεπερνά τα τρία έτη. Η θητεία λήγει αυτοδίκαια με τη λήξη της απόσπασης του εκπαιδευτικού ή με τη λύση της υπαλληλικής σχέσης.

Κατά την επιλογή συνεκτιμώνται η επιμόρφωση, η μετεκπαίδευση, οι μεταπτυχιακές σπουδές, η γνώση τους για τα εκπαιδευτικά πράγματα του εσωτερικού και εξωτερικού, η ικανότητα για την ανάληψη διοικητικών καθηκόντων και μορφωτικών και πολιτιστικών πρωτοβουλιών, η γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας και το συγγραφικό έργο. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζονται ειδικότερα τα θέματα που αναφέρονται στη διαδικασία επιλογής διευθυντών, στα υποβλητέα δικαιολογητικά στοιχεία και σε κάθε άλλο σχετικό ζήτημα.
Οι διευθυντές εκπαιδευτικών μονάδων, οι οποίοι επιλέγονται με τις διαδικασίες του παρόντος άρθρου υπηρετούν με την ιδιότητα αυτή στις θέσεις, στις οποίες έχουν τοποθετηθεί μέχρι τη λήξη της αρχικής τους απόσπασης ή της παράτασης αυτής, εφόσον έχουν επιλεγεί ως διευθυντές κατά τη διάρκεια της παράτασης.
α. Για τους διευθυντές των εκπαιδευτικών μονάδων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 16 Κεφάλαιο Γ΄ παράγραφος 9 του ν. 1566/1985, όπως ισχύουν κάθε φορά.
Ειδικά για τους συντονιστές εκπαίδευσης και τους διευθυντές των εκπαιδευτικών μονάδων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού το Συμβούλιο Επιλογής της παραγράφου 1 ασκεί αρμοδιότητες υπηρεσιακού και πειθαρχικού συμβουλίου με τη συμμετοχή και ενός αιρετού μέλους της ανάλογης βαθμίδας
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου Επιλογής της παραγράφου 1, μπορεί να απαλλάσσονται των καθηκόντων τους συντονιστές εκπαίδευσης, καθώς και διευθυντές σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εξωτερικού για: α) σοβαρούς προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους ή λόγους υγείας, ύστερα από αίτησή τους και β) για σοβαρό λόγο αναγόμενο σε πλημμελή άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, όπως ιδίως για αδυναμία άσκησης ελέγχου επί των υπαλλήλων, αδικαιολόγητη επιείκεια ή μεροληψία κατά τη σύνταξη των εκθέσεων αξιολόγησης, μη προσήκουσα συμπεριφορά προς τους πολίτες, ευθυνοφοβία, απροθυμία εφαρμογής νέων μεθόδων οργάνωσης, λειτουργίας και αποδοτικότητας, αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των υποθέσεων, κακή συνεργασία με τους προϊσταμένους, τους υφισταμένους και τα λοιπά στελέχη της διοίκησης της εκπαίδευσης και μειωμένη ποιοτική και ποσοτική απόδοση.
Άρθρο 15

Αναπλήρωση

Οι συντονιστές εκπαίδευσης εξωτερικού, όταν ελλείπουν ή κωλύονται αναπληρώνονται από δημόσιο εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που έχει τα προσόντα της παραγράφου… του άρθρου ….ήδη αποσπασμένο, ως τη λήξη της θητείας του αναπληρούμενου Συντονιστή Εκπαίδευσης
Στην περίπτωση αυτή οι αναπληρωτές των συντονιστών εκπαίδευσης του εξωτερικού ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ύστερα από αιτιολογημένη πρόταση της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου.
Όταν ελλείπουν, απουσιάζουν ή κωλύονται διευθυντές εκπαιδευτικών μονάδων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού, ορίζονται αναπληρωτές οι υποδιευθυντές ή αν δεν υπάρχουν αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί της ίδιας ή άλλης εκπαιδευτικής μονάδας, με απόφαση του συντονιστή εκπαίδευσης.
Άρθρο 16

Κατηγορίες διδακτικού προσωπικού

Το διδακτικό προσωπικό ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης αποτελούν Έλληνες δημόσιοι εκπαιδευτικοί, που έχουν τις απαιτούμενες κατά κλάδο ειδικότητες, με απόσπαση και ομογενείς ή αλλογενείς που έχουν τα κατά νόμο για διορισμό προσόντα και επιλέγονται για πρόσληψη με σύμβαση μετά από προκήρυξη σε κάθε χώρα, λαμβάνοντας υπόψη το θεσμικό πλαίσιο της χώρας. Για τα συντονιστικά γραφεία μετά από προκήρυξη καταρτίζεται πίνακας ομογενών ή αλλογενών εκπαιδευτικών οι οποίοι μπορούν να προσλαμβάνονται ως ωρομίσθιοι για την κάλυψη τοπικών αναγκών. Για τη μοριοδότηση των ανωτέρω λαμβάνονται υπόψη τα ειδικότερα προσόντα και κριτήρια που ισχύουν για την απόσπαση των δημόσιων εκπαιδευτικών και ορίζονται με σχετική απόφαση του Υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Με την ίδια απόφαση ορίζεται και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη διαδικασία πρόσληψης
Οι εκπαιδευτικοί της παραγράφου 1 επιμορφώνονται α) πριν από την ανάληψη των καθηκόντων τους και β) κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Η επιμόρφωση μπορεί να γίνεται και με μεθόδους εξ αποστάσεως διδασκαλίας.. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ορίζεται το ειδικότερο περιεχόμενο και η διάρκεια της επιμόρφωσης.
Οι διατάξεις του άρθρου 55 του ν. 1566/1985 εφαρμόζονται αναλόγως και για τις υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών, οι οποίοι αποσπώνται στο εξωτερικό.
Άρθρο 17

Αποσπάσεις εκπαιδευτικών − Προσδιορισμός υπηρεσιακών αναγκών

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων επιτρέπεται να αποσπώνται στις εκπαιδευτικές μονάδες των περιπτώσεων…. του άρθρου 2, ύστερα από αίτησή τους, δημόσιοι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής, οι οποίοι: α) έχουν πενταετή εκπαιδευτική υπηρεσία εκ των οποίων τρία έτη να είναι διδακτική σε σχολεία πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. β) έχουν καλή γνώση της γλώσσας της χώρας στην οποία αποσπώνται ή μιας από τις γλώσσες αγγλική, γαλλική ή γερμανική, όταν αυτή δεν είναι η γλώσσα της χώρας απόσπασής τους. γ) για τις περιπτώσεις που απαιτείται διδασκαλία σε δύο γλώσσες να έχει πολύ καλή γνώση της χώρας υποδοχής
Για τον προσδιορισμό των υπηρεσιακών αναγκών και την κάλυψή τους σε κάθε εκπαιδευτική μονάδα της παραγράφου 1 με ευθύνη του συντονιστή εκπαίδευσης καταγράφονται στο ηλεκτρονικό σύστημα του γραφείου συντονιστή εκπαίδευσης, αντιστοίχως, και όποτε επέλθει μεταβολή επικαιροποιούνται στοιχεία για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση όπως τα τμήματα, που λειτουργούν, ο αριθμός των μαθητών κατά τάξη, τμήμα, κατεύθυνση ή άλλη ενότητα, οι θέσεις εκπαιδευτικών, το ονοματεπώνυμο, το έτος απόσπασης και το υποχρεωτικό ωράριο των εκπαιδευτικών που τις κατέχουν, ο αριθμός των εκπαιδευτικών, που ανήκουν στην εκπαιδευτική μονάδα και ο αριθμός των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε αυτήν, το ωρολόγιο πρόγραμμα, η δεύτερη ειδικότητα των εκπαιδευτικών, η δυνατότητα διδασκαλίας μαθημάτων με δεύτερη ανάθεση και οι κενές θέσεις που προβλέπεται ότι θα προκύψουν μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους της χώρας υποδοχής λόγω αυτοδίκαιης αποχώρησης ή παραίτησης εκπαιδευτικών από την υπηρεσία ή λήξης της απόσπασης. Τα παραπάνω στοιχεία διαβιβάζονται ηλεκτρονικά κατά την έναρξη του σχολικού έτους με ευθύνη του συντονιστή εκπαίδευσης στην Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και καταχωρίζονται στο Πληροφορικό Σύστημα της παραγράφου … άρθρου 5 και επανυποβάλλονται ανακεφαλαιωτικά και επικαιροποιημένα μέσα στο πρώτο τρίμηνο κάθε ημερολογιακού έτους. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζεται κάθε ειδικότερο θέμα για την εφαρμογή της παρούσας.
α) Η απόσπαση των εκπαιδευτικών με αποδοχές στην Ελλάδα και επιμίσθιο στο εξωτερικό ή μόνο με αποδοχές γίνεται για τρία συνολικά σχολικά έτη.
Ο χρόνος απόσπασης υπολογίζεται από την έναρξη του σχολικού έτους απόσπασης, εφόσον η ανάληψη υπηρεσίας γίνεται μέσα στο Α΄ τετράμηνο του σχολικού έτους απόσπασης. Η απόσπαση που γίνεται μετά το Α΄ τετράμηνο του σχολικού έτους διαρκεί μέχρι τη λήξη του αντίστοιχου τετραμήνου του τελευταίου σχολικού έτους.

β) Παράταση της απόσπασης μπορεί να χορηγηθεί με αίτηση του εκπαιδευτικού, που υποβάλλεται μέσα στο πρώτο δίμηνο του ημερολογιακού έτους, για δύο ακόμη έτη, κατόπιν εισήγησης του οικείου συντονιστή εκπαίδευσης σχετικά με τις ανάγκες της υπηρεσίας και την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού.

Περαιτέρω παράταση της απόσπασης αποκλείεται.

Εκπαιδευτικοί που δεν έχουν συμπληρώσει τρία συνολικά έτη απόσπασης μπορούν να αποσπαστούν μέχρι τη συμπλήρωση αυτών.

Δυνατότητα νέας απόσπασης στο εξωτερικό δεν υπάρχει για εκπαιδευτικούς που συμπληρώνουν ή έχουν συμπληρώσει πέντε συνολικά έτη απόσπασης. Για όσους έχουν αποσπαστεί με επιμίσθιο, συνεχίζουν με το ίδιο καθεστώς.

γ) Κατ’ εξαίρεση παράταση της απόσπασης μπορεί να γίνει και πέραν της πενταετίας όταν: αα) επιβάλλεται από διακρατικές συμφωνίες,

ββ) οι ανάγκες της Υπηρεσίας είναι επείγουσες και δεν είναι δυνατή η αντικατάσταση του αποσπασμένου. Στην παραπάνω περίπτωση του εδαφίου ββ΄ η παράταση χορηγείται για ένα μόνο σχολικό έτος κατόπιν αξιολόγησης του εκπαιδευτικού από τον οικείο συντονιστή εκπαίδευσης.

δ) Ο αριθμός των εκπαιδευτικών, που αποσπώνται στις εκπαιδευτικές μονάδες της παραγράφου 1 ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Με όμοια απόφαση καθορίζονται η ειδικότερη διαδικασία για την απόσπαση, τα ειδικότερα προσόντα, τα κριτήρια και τα όργανα επιλογής των αποσπασμένων, καθώς και οι ειδικότερες περιπτώσεις απόσπασης εκπαιδευτικών με αποδοχές και επιμίσθιο ή μόνο με αποδοχές.

Οι διατάξεις του άρθρου 16 Κεφάλαιο Γ΄ παράγραφος 9 του ν. 1566/1985 (Α΄ 167) εξακολουθούν να ισχύουν.
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων επιτρέπεται να αποσπώνται, εκπαιδευτικοί ιερωμένοι (δάσκαλοι ή καθηγητές), ασκώντας παράλληλα, μετά τη λήξη του ωραρίου διδασκαλίας, όπως ορίζεται στο παρόν, και τα ιερατικά τους καθήκοντα. Για τις αποσπάσεις αυτών και την παράταση απόσπασης ισχύουν οι διατάξεις της παραγράφου 3 και επιπλέον απαιτείται άδεια του ιερατικού τους προϊσταμένου στην Ελλάδα, του οικείου μητροπολίτη στη χώρα υποδοχής, καθώς και η σύμφωνη γνώμη του οικείου συντονιστή εκπαίδευσης. Για τα λοιπά θέματα της απόσπασης των εκπαιδευτικών της παρούσας παραγράφου ισχύουν όσα ορίζονται στα άρθρα στο παρόν και στα άρθρα…..
Η τοποθέτηση και μετακίνηση των αποσπώμενων εκπαιδευτικών γίνεται με απόφαση του συντονιστή εκπαίδευσης. Σε περίπτωση που λόγω αντικειμενικών συνθηκών ο εκπαιδευτικός πλεονάζει και δεν υπάρχει άλλη θέση να μετακινηθεί, διακόπτεται η απόσπασή του.
Ο εκπαιδευτικός δεν επιτρέπεται να διακόψει την απόσπασή σου μετά την ανάληψη υπηρεσίας στο εξωτερικό εκτός από εξαιρετικά έκτακτο λόγο υγείας και θα πρέπει να υποβάλει τη σχετική αίτηση στο τέλος της διδακτικής χρονιάς.

Προτείνουμε την δεσμευτική παραμονή των εκπαιδευτικών που εξ αρχής αιτήθηκαν την απόσπασή τους σε εκπαιδευτική μονάδα του εξωτερικού. Έως τώρα παρατηρείται το εξής: Εκπαιδευτικοί που αποσπώνται στο εξωτερικό και κατά την έλευσή τους διαπιστώνουν ότι η διαμονή τους στην Γερμανία δεν τους εκφράζει, έχουν το δικαίωμα ανάκλησης της απόσπασης τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η συγκεκριμένη σχολική μονάδα να παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς εκπαιδευτικό εφόσον η αναπλήρωση του περνάει μέσα από την διαδικασία της απόλυτης γραφειοκρατίας. Ειδικά για σχολεία που είναι μονοθέσια, μια τέτοια εξέλιξη, την οποία έχουμε υποστεί αρκετά συχνά, είναι σε κάθε περίπτωση καταστροφική.

Το ωράριο διδασκαλίας των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε εκπαιδευτικές μονάδες του εξωτερικού καθορίζεται σύμφωνα με το ωράριο απασχόλησης των αντίστοιχων εκπαιδευτικών της ημεδαπής, εφόσον δεν αντίκειται στη νομοθεσία της χώρας υποδοχής, άλλως σύμφωνα με το ωράριο της χώρας υποδοχής.
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ρυθμίζονται παρεκκλίσεις, εφόσον τούτο επιβάλλουν τοπικές συνθήκες ή εκπαιδευτικές ανάγκες. Με ίδια απόφαση καθορίζεται ο τρόπος συμπλήρωσης του υποχρεωτικού ωραρίου διδασκαλίας και του ωραρίου υποχρεωτικής παραμονής των εκπαιδευτικών στο σχολείο και με ανάθεση εργασιών διοικητικού, πολιτιστικού και μορφωτικού περιεχομένου, καθώς και οι προϋποθέσεις ανάθεσης υπερωριακής διδασκαλίας για τη συμπλήρωση του προγράμματος.

Οι διατάξεις του άρθρου 74 του ν. 1566/1985 και του άρθρου 33 του ν. 1824/1988 (Α΄ 296) εφαρμόζονται στους εκπαιδευτικούς των εκπαιδευτικών μονάδων των περιπτώσεων α΄, β΄ και γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 2. Για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών θεωρείται ως εκπαιδευτικός και ο διευθυντής του Γραφείου Παιδείας Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αποσπώνται στα ευρωπαϊκά σχολεία και στα σχολεία διεθνών οργανισμών, ύστερα από αίτηση τους, δημόσιοι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, οι οποίοι έχουν άριστη γνώση της γλώσσας της χώρας στην οποία λειτουργούν τα σχολεία αυτά ή μιας από τις γλώσσες αγγλική, γαλλική, γερμανική, όταν αυτή δεν είναι η γλώσσα της χώρας απόσπασής τους.
Για τις αποσπάσεις στα σχολεία διεθνών οργανισμών ισχύουν οι διατάξεις της παραγράφου 3, εφόσον δεν προσκρούουν σε διεθνή ή διακρατική συμφωνία άλλως οι διατάξεις της συμφωνίας.

Οι αποσπάσεις κατά την παράγραφο 9 στα ευρωπαϊκά σχολεία διαρκούν επτά σχολικά έτη μετά από δοκιμαστική περίοδο δύο ετών υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις, που προβλέπονται στο καταστατικό των ευρωπαϊκών σχολείων. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μπορεί να αυξομειώνεται η διάρκεια της απόσπασης εφόσον αυτό απαιτείται από το καταστατικό των ευρωπαϊκών σχολείων. Παράταση της απόσπασης επιτρέπεται μόνο αν επιβάλλεται από διεθνή ή διακρατική συμφωνία και για το χρόνο, που ορίζεται σε αυτήν. Για τα λοιπά θέματα της απόσπασης των εκπαιδευτικών της παρούσας παραγράφου ισχύουν όσα ορίζονται στο παρόν και στα άρθρα…..
11. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζονται η ειδικότερη διαδικασία απόσπασης εκπαιδευτικών στα ευρωπαϊκά σχολεία και στα σχολεία διεθνών οργανισμών, τα ειδικότερα προσόντα, οι όροι, τα κριτήρια, τα όργανα και ο τρόπος επιλογής, καθώς και οι περιπτώσεις απόσπασης αυτών με αποδοχές και επιμίσθιο ή μόνο με αποδοχές ή χωρίς αποδοχές και επιμίσθιο και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
α) Εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των οποίων οι σύζυγοι είναι είτε μόνιμοι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών που υπηρετούν σε αρχή της εξωτερικής υπηρεσίας είτε μόνιμοι υπάλληλοι άλλων Υπουργείων και δημόσιων υπηρεσιών, που υπηρετούν ή είναι διαπιστευμένοι σε αρχή της εξωτερικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, επιτρέπεται να αποσπώνται, με αίτηση τους, για συνυπηρέτηση σε υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ή του Δημοσίου που βρίσκεται στο εξωτερικό στην ίδια πόλη με την αρχή που υπηρετεί ο ή η σύζυγος ή στην ίδια την αρχή ή σε αρχή που εδρεύει στην ίδια πόλη και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η τοποθέτηση του συζύγου. Η απόσπαση γίνεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του συναρμόδιου Υπουργού ύστερα από γνώμη του προϊσταμένου της οικείας διπλωματικής ή προξενικής αρχής στην περίπτωση που η απόσπαση γίνεται σε αυτήν. Κατά προτεραιότητα καλύπτονται διδακτικές ανάγκες.
β) Οι αποσπώμενοι εκπαιδευτικοί της παραπάνω περίπτωσης α΄ δεν λαμβάνουν επιμίσθιο ή επίδομα υπηρεσίας αλλοδαπής, αλλά μόνον τις αποδοχές του εσωτερικού, οι οποίες τους καταβάλλονται από τον εκκαθαριστή των αποδοχών της οργανικής τους θέσης.

γ) Οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών της περίπτωσης α΄ δεν μπορούν να υπερβαίνουν συνολικά τα έξι έτη στη διάρκεια της υπηρεσίας του εκπαιδευτικού και δεν ενεργούνται εάν ο εκπαιδευτικός δεν έχει συμπληρώσει δύο έτη πραγματικής υπηρεσίας στην εκπαίδευση.

Παράταση των αποσπάσεων αυτών αποκλείεται.

δ) Οι διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 10 του ν. 3072/ 2002 (Α΄ 294) εφαρμόζονται και για τη χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών στους εκπαιδευτικούς που προβλέπονται στην περίπτωση α΄. Για τα λοιπά θέματα της απόσπασης των εκπαιδευτικών της παρούσας παραγράφου ισχύουν όσα ορίζονται στο παρόν και στα άρθρα…..

Η απόσπαση εκπαιδευτικού μπορεί να διακοπεί πριν από τη συμπλήρωση του χρόνου της διάρκειάς της ή της παράτασης στις περιπτώσεις:
α) πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων του ή ανεπάρκειας στην άσκηση αυτών ή αδυναμίας ανταπόκρισης στα καθήκοντά του,

β) συχνής και αδικαιολόγητης ή μακράς απουσίας από τα καθήκοντά του.

γ) υποβολής σχετικής αίτησης από τον εκπαιδευτικό, εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι που αιτιολογούνται ειδικά και δεν διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία της εκπαιδευτικής μονάδας.

δ) όταν η παραμονή του εκπαιδευτικού στη θέση απόσπασης δεν δικαιολογείται από υπηρεσιακές ανάγκες, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

ε) για την εξυπηρέτηση επιτακτικών υπηρεσιακών και εκπαιδευτικών αναγκών της ημεδαπής. Η διακοπή της απόσπασης γίνεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ύστερα από εισήγηση για τις περιπτώσεις α΄ και β΄ του οργάνου επιλογής της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 3, το οποίο εκτιμά πραγματικά περιστατικά, όπως αυτά συνάγονται από τις ετήσιες Εκθέσεις Αξιολόγησης του εκπαιδευτικού ή τις αναφορές του συντονιστή εκπαίδευσης και του προϊσταμένου της εκπαιδευτικής μονάδας.

Εκπαιδευτικοί που αποσπώνται στο εξωτερικό ή των οποίων η απόσπαση παρατείνεται υποχρεούνται να παραμείνουν στο εξωτερικό για όλη τη διάρκεια της απόσπασης ή της παράτασης.
Η παροχή του επιμισθίου είναι σε άμεση συνάρτηση με την παροχή διδακτικού έργου, Αν για οποιοδήποτε λόγο, ο εκπαιδευτικός κατά τη διάρκεια της απόσπασής του δεν παρέχει διδακτικό έργο πέραν του διμήνου, η παροχή επιμισθίου διακόπτεται για να επαναληφθεί όταν αναλάβει και πάλι τα καθήκοντα του.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδεία, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζεται το ύψος του επιμισθίου σε κάθε χώρα για τους εκπαιδευτικούς και τους συντονιστές, οι όροι και διαδικασία χορήγησής του.

Σε περίπτωση διακοπής της απόσπασης του εκπαιδευτικού κατά τις περιπτώσεις α΄ και β΄ της παραγράφου 14 κατά τη διάρκεια της απόσπασης ή της παράτασής της, ο εκπαιδευτικός επιστρέφει τα έξοδα πρώτης μετάβασης και δεν λαμβάνει τα έξοδα επιστροφής στην Ελλάδα. Σε περίπτωση διακοπής της απόσπασης του εκπαιδευτικού κατά την περίπτωση γ΄ της παραγράφου 14 κατά τη διάρκεια των τριών ετών της απόσπασής του, ο εκπαιδευτικός επιστρέφει τα έξοδα πρώτης μετάβασης και δεν λαμβάνει τα έξοδα επιστροφής στην Ελλάδα.

Εκπαιδευτικοί που αποσπώνται στο εξωτερικό και των οποίων η απόσπαση ή η παράτασή της διακόπτεται κατά τις περιπτώσεις α΄ και β΄ της παραγράφου 14 δεν μπορούν να υποβάλουν νέα αίτηση απόσπασης. Εκπαιδευτικοί, των οποίων η απόσπαση ή η παράτασή της διακόπτεται κατά την περίπτωση γ΄ της ίδιας παραγράφου δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση απόσπασης για τα δύο σχολικά έτη μετά τη διακοπή.
Άρθρο 18

Λοιπά θέματα διοίκησης και εποπτείας

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ρυθμίζονται τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των γραφείων συντονιστών εκπαίδευσης και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
Με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και των συναρμόδιων Υπουργών μπορεί να ανατίθενται νομικές υποθέσεις της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό σε νομικό που διαμένει στην ξένη χώρα, με αμοιβή κατά περίπτωση, εφόσον στη χώρα αυτή δεν υπάρχει νομικός σύμβουλος στην οικεία ελληνική διπλωματική ή προξενική αρχή ή αυτός που υπάρχει δεν επαρκεί.
Στους αποσπώμενους κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου, όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι που επιβάλλουν τη μετάβασή τους στην Ελλάδα χορηγείται ειδική άδεια μέχρι επτά ημέρες κάθε έτος. Αρμόδια όργανα για τη χορήγηση των αδειών της παρούσας είναι: α) για τους συντονιστές εκπαίδευσης ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και β) για τους λοιπούς εκπαιδευτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους ο συντονιστής εκπαίδευσης. Οι συντονιστές εκπαίδευσης είναι αρμόδιοι και για τη χορήγηση στους εκπαιδευτικούς κανονικής άδειας, ειδικής άδειας, άδειας για επιμορφωτικούς ή επιστημονικούς λόγους ή άδειες εξετάσεων.
Η Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ξένων και Μειονοτικών Σχολείων, στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της α) συνεργάζεται με τα συναρμόδια υπουργεία των ξένων χωρών καθώς και με επιστημονικούς, ερευνητικούς, κοινωνικούς φορείς και ιδρύματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής, β) επιθεωρεί διασφαλίζοντας την εμπιστευτικότητα εκπαιδευτικές μονάδες της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού ακόμα και με επιτόπιες επισκέψεις κατόπιν απόφασης του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών θεμάτων σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών γ)παρακολουθεί σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων τα αποτελέσματα επιτυχίας πρόσβασης στην Τριτοβάθμιας Εκπαίδευση των μαθητών των φορέων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, δ) υποβάλλει προτάσεις προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.
Άρθρο 19

Γραφεία συντονιστών εκπαίδευσης Διοικητικοί υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου

Τα γραφεία των συντονιστών εκπαίδευσης στελεχώνονται με διοικητικούς υπαλλήλους, που αποσπώνται για το σκοπό αυτόν και δεν μπορούν να είναι περισσότεροι από τρεις ανά γραφείο. Αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί μπορούν να συμπληρώνουν ωράριο στα γραφεία αυτά με απόφαση του οικείου συντονιστή εκπαίδευσης. ….. Η συμπλήρωση ωραρίου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% του υποχρεωτικού ωραρίου του εκπαιδευτικού.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μπορεί να αποσπώνται διοικητικοί υπάλληλοι αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε γραφεία συντονιστών εκπαίδευσης, εφόσον διαπιστώνεται η ύπαρξη υπηρεσιακών αναγκών. Οι αποσπώμενοι διοικητικοί υπάλληλοι πρέπει να έχουν διοικητική εμπειρία τουλάχιστον δύο ετών, καλή γνώση της γλώσσας της χώρας απόσπασης και ελλείψει αυτών μιας από τις γλώσσες αγγλική, γαλλική ή γερμανική, εφόσον αυτή δεν είναι η γλώσσα της χώρας απόσπασης, καθώς και επαρκείς γνώσεις πληροφορικής. Οι διατάξεις των παραγράφων …. του άρθρου εφαρμόζονται ανάλογα για τους διοικητικούς υπαλλήλους και για τις αποσπάσεις αυτών.
Για περιοδικές ανάγκες των γραφείων των συντονιστών εκπαίδευσης και των σχολείων, με φορείς τις ελληνικές διπλωματικές ή προξενικές αρχές μπορεί να προσλαμβάνεται κατά τις διατάξεις του ν. 2190/1994 (Α΄ 28) προσωπικό, πέραν του εκπαιδευτικού ή διδακτικού, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, η διάρκεια της οποίας μπορεί να είναι ίση με την αντίστοιχη σχολική περίοδο, σύμφωνα με το πρόγραμμα του σχολείου.
Αποκλείεται η αναγνώριση των συμβάσεων αυτών ως συμβάσεων αορίστου χρόνου.

Άρθρο 20

Διάθεση και τοποθέτηση εκπαιδευτικών

Οι εκπαιδευτικοί της παραγράφου 1 του άρθρου … τίθενται στη διάθεση των συντονιστών εκπαίδευσης ή των διπλωματικών ή προξενικών αρχών, όπου δεν υπάρχουν συντονιστές και τοποθετούνται σε εκπαιδευτικές μονάδες των περιπτώσεων….΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 2 της περιοχής ευθύνης τους.
Εκπαιδευτικοί, που υπηρετούν σε εκπαιδευτικές μονάδες των περιπτώσεων α΄ και β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 2 των οποίων φορέας δεν είναι οι ελληνικές διπλωματικές ή προξενικές αρχές και διορίζονται κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους στη δημόσια εκπαίδευση της ημεδαπής, δικαιούνται παράταση ορκωμοσίας μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους της χώρας όπου εργάζονται.
Υπεράριθμος εκπαιδευτικός στο εξωτερικό κρίνεται ο τελευταίος τοποθετηθείς και σε περίπτωση ταυτόχρονης τοποθέτησης ο εκπαιδευτικός με τη χαμηλότερη σειρά στον πίνακα επιλογής.
Μεταβατικές διατάξεις

Εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε εκπαιδευτικές μονάδες του άρθρου … με απόσπαση για χρονικό διάστημα άνω των 10 ετών συνεχόμενα, και είναι ομογενείς οι ίδιοι ή έχουν σύζυγο ομογενή ή αλλογενή, μόνιμο κάτοικο του εξωτερικού στη χώρα απόσπασης τους, μπορούν να αποσπώνται ως τη συνταξιοδότησή τους μετά από ετήσια αίτηση παράτασης όπου θα ελέγχεται :
η μόνιμη εγκατάσταση και αδιάκοπη εργασιακή σχέση με τη χώρα υποδοχής του/της συζύγου ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, π.χ. τα οκτώ (8) τελευταία χρόνια
Ο γάμος θα πρέπει να έχει προηγηθεί τουλάχιστον τρία (3) χρόνια πριν την αίτηση πρώτης παράτασης πέραν της πενταετίας.
πολύ καλή γλωσσομάθεια της χώρας διαμονής.
Οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί χάνουν την οργανική τους θέση στην ημεδαπή.

Σε περίπτωση που η εκπαιδευτική μονάδα που υπηρετούν κλείσει ή συγχωνευθεί ή δεν υπάρχει ανάγκη κάλυψης κενού λόγω διακρατικής συμφωνίας οφείλουν να επιστρέψουν στην Διεύθυνση Εκπαίδευσης της ημεδαπής στη διάθεση της οποίας βρίσκονται.

Να διατηρείται μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό από ομογενείς εκπαιδευτικούς ή από μακροχρόνιο εκπαιδευτικό προσωπικό που διαμένει μόνιμα στην Γερμανία ή από εκπαιδευτικούς που είναι παντρεμένοι με ομογενή ή με αλλοεθνή σύζυγο και έχουν μακροχρόνια θητεία σε Τ.Ε.Γ ή άλλα σχολεία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, διότι γνωρίζουν την εκπαιδευτική πραγματικότητα, της ανάγκες τις απαιτήσεις και τις κατά τόπους συνήθειες των μαθητών και των σχολείων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται ο απαιτούμενος βασικός κορμός των εκπαιδευτικών που μελλοντικά θα μπορέσουν να ενταχθούν στα Τ.Ε.Γ που θα ενσωματωθούν στα γερμανικά ολοήμερα σχολεία.

Εκπαιδευτικές μονάδες που λειτουργούν αποκλειστικά με ελληνόγλωσσο πρόγραμμα μετατρέπονται σταδιακά μετά από σχετικές διμερείς συμφωνίες σε δίγλωσσες ή να εντάσσονται στα ωρολόγια προγράμματα των γερμανικών σχολείων με τις σχετικές υποδείξεις και ενέργειες των τοπικών συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων που έχουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία και τις επαφές με τους Γερμανούς διευθυντές των σχολείων. Οι διευθυντές των γερμανικών σχολείων αποφασίζουν σε μεγάλο βαθμό για την ένταξη του μαθήματος της Μητρικής Γλώσσας. Αυτό ισχύει για το κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης!!
Στους μαθητές των δίγλωσσων εκπαιδευτικών μονάδων χορηγείται τίτλος σπουδών που αναγνωρίζεται ως ισότιμος των τίτλων των αντίστοιχων σχολείων της ημεδαπής και της ξένης χώρας.

 

Παρατηρήσεις: Με χρώμα έντονο μαύρο σημειώνονται τα άρθρα που σχετίζονται οι παρατηρήσεις των θεσμών μας. Με χρώμα κόκκινο παραθέτονται οι προτάσεις της Ομοσπονδίας συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βάδης Βυρτεμβέργης και της Συνομοσπονδίας Γονέων και κηδεμόνων Γερμανίας (για θέματα Βάδης Βυρτεμβέργης)

 

Για την Ομοσπονδία Βάδης Βυρτεμβέργης

 

Η Πρόεδρος                                Ο Γραμματέας

Βαλκάνη Ξανθίππη          PROSXEDIO NOMOU BADEN WUDENBERGΧερχελετζής Δημήτριος

Για την Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Γερμανίας

(Για Θέματα Βάδης Βυρτεμβέργης)

Ο Πρόεδρος                                             Ο Γραμματέας

Κήπας Αθανάσιος                             Σαββίδης Γεώργιος

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ελληνική γλώσσα και ο πολιτισμός στο επίκεντρο του Συνεδρίου της Ελληνικής Πολιτιστικής Οργάνωσης «Νόστος»

Published

on

Από

«Αν χαθεί η ελληνική γλώσσα από τις κοινότητές μας, θα χαθούμε κι εμείς ως Έλληνες της Διασποράς», τόνισε στο συνέδριο η πρόεδρος του Νόστου, Χριστίνα Τσαρδίκου. Photo credits: audrey_an / pixabay

Το μοναδικό στο είδος του συνέδριο, που πραγματοποιείται στη Λατινική Αμερική από το 2008, διοργανώθηκε για 13η χρονιά από την Ομογενειακή Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση «Νόστος».

Κατά τη διάρκεια του τριήμερου συνεδρίου, τις εργασίες του οποίου φιλοξένησε το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες, 29 καθηγητές από πανεπιστήμια της Αργεντινής και από άλλες χώρες (Νότια Αφρική, Ολλανδία, Βραζιλία, Χιλή, Κολομβία, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αμερική, Ουρουγουάη), αλλά και από την Ελλάδα εστίασαν στην επιρροή και την παρουσία της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού στις Επιστήμες (Ιατρική, Ψυχολογία, Κοινωνιολογία, Οικονομία,) στη Λογοτεχνία και τις Τέχνες (θέατρο, κινηματογράφος κ.ά).



Στο συνέδριο έδωσε το «παρών» και μίλησε η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μάιρα Μυρογιάννη, η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στο Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό και – μεταξύ άλλων- συνεχάρη τον Νόστο και την πρόεδρό του, Χριστίνα Τσαρδίκου, για τη διεξαγωγή του συνεδρίου αλλά και για όλες τις πρωτοβουλίες και τις άοκνες προσπάθειές της για τη διατήρηση και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στην Αργεντινή και Λατινική Αμερική.

Ένα από τα κεντρικά θέματα του συνεδρίου, στο οποίο δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα, ήταν και η διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερη γλώσσα και οι σύγχρονες τεχνικές διδασκαλίας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Νόστου, Χριστίνα Τσαρδίκου: «Αν χαθεί η ελληνική γλώσσα από τις κοινότητές μας, θα χαθούμε κι εμείς ως Έλληνες της Διασποράς».

«Οι εξαίρετοι καθηγητές – ερευνητές, Έλληνες και φιλέλληνες, ανέδειξαν, μέσα από τις ενδιαφέρουσες ομιλίες τους, την ανεκτίμητη προσφορά του πολιτισμού μας στην Ανθρωπότητα. Βαδίσαμε σταθερά με οδηγό τη δέσμευση που αναλάβαμε πριν από 18 χρόνια με την ίδρυση του Νόστου για τη διάδοση, διάσωση και προβολή του Ελληνικού Πολιτισμού και της Ελληνικής Γλώσσας στις δεύτερες πατρίδες μας. Έχουμε αφιερώσει την ψυχή μας σε αυτό το στόχο», σημείωσε η πρόεδρος του Νόστου.



Τη σημασία του συνεδρίου αναγνώρισαν η Αρχιεπισκοπή Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής, η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αργεντινή, το Εθνικό Πανεπιστήμιο Μπουένος Άιρες, το Υπουργείο Πολιτισμού Αργεντινής, ο Οργανισμός για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Αργεντινής, θέτοντάς το υπό την αιγίδα τους.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου απονεμήθηκαν και τα βραβεία στους νικητές του Διεθνούς Διαγωνισμού Ετυμολογίας με νικητή τον 11χρονο Μπαουτίστα Σάντσες Μαλδονάδο, ενώ η Ελληνική Κοινότητα Ροσάριο της Αργεντινής βράβευσε την πρόεδρο του Νόστου, Χριστίνα Τσαρδίκου, για την προσφορά της με το βραβείο «Μπουμπουλίνα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ηνίοχος στον Κόσμο – 5η Συζήτηση: Εγκληματικότητα – Παραβατικότητα στους νέους

Published

on

Από

«Εγκληματικότητα – Παραβατικότητα στους νέους», έχεις ως τίτλο η εκδήλωση,  5η κατά σειρά , που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2024, και ώρα Ελλάδας 17:00 – 19:00 (CET 16:00 – 18:00).

Στη συζήτηση συμμετέχουν:

Ιωάννης Βουλδούκης, Δημοτικός Σύμβουλος ANTONY, Γαλλία
Ισίδωρος Διακίδης, Δημοτικός Σύμβουλος HARINGEY-LONDON, Ηνωμένο Βασίλειο
Ιωάννα Ζαχαράκη, Πρόεδρος Σ.Ε. Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, Αντιδήμαρχος Δήμου SOLINGEN, Γερμανία
Μιχάλης Καραμαλάκης, Πρόεδρος της Επιτροπής της ΚΕΔΕ για την Εγκληματικότητα και την Παραβατικότητα των Νέων, Δημοτικός Σύμβουλος ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ-ΚΡΗΤΗΣ, Ελλάδα
Ευτυχία Κουρλός, Αντιδήμαρχος ÖSTERSUND, Σουηδία / Γεώργιος Κοντορίνης, Αντιπρόεδρος Σ.Ε. Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, Δημοτικός Σύμβουλος SOLNA, Σουηδία




Τα θέματα που θα συζητηθούν μεταξύ άλλων είναι : Τι οδηγεί στην αύξηση της παραβατικότητας, παράγοντες  και αίτια (π.χ.  η αύξηση της ανεργίας , η φτώχεια , η έλλειψη ευκαιριών, τα κοινωνικά μέσα )  και ποιο ρόλο παίζουν τα προαναφερόμενα στην αύξηση της παραβατικότητας στους νέους Οι κύριες μορφές παραβατικότητας που παρατηρούνται στους Ευρωπαικούς  Δήμους που εκλέγονται οι εισηγητές (π.χ. βία, κλοπές, ναρκωτικά) και αν  υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές ή κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο.

Οι συνέπειες της παραβατικότητας στους νέους, τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο και ποιες πρωτοβουλίες-μέτρα έχουν παρθεί ή σχεδιάζουν να πάρουν οι δήμοι  για την αντιμετώπιση των προβλημάτων όπως προγράμματα πρόληψης ή υποστήριξης για νέους, ανάπτυξη νέων κοινωνικών προγραμμάτων ώστε μέσω της εκπαίδευσης να υπαρχει αποτροπή της εκληματικότητας μεταξύ των νέων και αν υπάρχουν συνεργασίες μεταξύ των φορέων (δήμος, σχολεία, κοινωνικές υπηρεσίες) για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι εισηγητές θα μας μεταφέρουν τις δικές τους εμπειρίες καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν  στην εφαρμογή μέτρων.

Την εκδήλωση θα προλογίσει η Πρόεδρος της Σ.Ε. του Δικτύου, κα Ιωάννα Ζαχαράκη, Αντιδήμαρχος Δήμου SOLINGEN, Γερμανία, ενώ τον συντονισμό θα έχει η κα Στέλλα Κυργιανέ Εφραιμίδου, Μέλος Σ.Ε. του Δικτύου, Δημοτική Σύμβουλος WEINHEIM, Γερμανία.
Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στην On-Line πλατφόρμα ZOOM, (link: https://us02web.zoom.us/j/88086549905, Meeting ID: 880 8654 9905)
και θα προβληθεί απευθείας στο κανάλι του YouTube της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε., https://www.youtube.com/@anatoliki_sa
Το link της online εκδήλωσης θα ενεργοποιηθεί 15′ πριν από την έναρξη, στις 16.45 ώρα Ελλάδας (CE 15.45)
Την οργανωτική υποστήριξη της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 01.12.2024, οι εργασίες του διήμερου 23ου συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανία (ΟΕΚ), στο Porz της Κολωνίας.

Published

on

Από

23o Συνέδριο Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας 30 Νοεμβρίου 01 Δεκεμβρίου Κολωνία-Porz

Με το βλέμμα στο μέλλον: Ομόνοια – Ενότητα – Καινοτομία,έκλεισε το 23ο συνέδριο, εστιάζοντας και προάγοντας τον διάλογο γύρω από αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, που έχουν ξεχωριστή σημασία και βαρύτητα για το μέλλον και τον ρόλο των Ελληνικών κοινοτήτων στη Γερμανία, καθώς και για τα προβλήματα των Ελλήνων συμπατριωτών μας, όπως η παιδεία και η λειτουργία των ελληνικών σχολείων.

Το Συνέδριο σημείωσε απόλυτη επιτυχία, καθώς εξελίχθηκε σε έναν χώρο ουσιαστικής ανάπτυξης ενός ευρύτατου, πολυδιάστατου και δημόσιου επιστημονικού και πολιτισμένου διαλόγου. Ένας διάλογος που, όπως φάνηκε, όχι μόνο έλειπε, αλλά ήταν και επιτακτικά αναγκαίος.

Το συνέδριο, πέρα από τους εκλεγμένους συνέδρους, παρακολούθησαν και παρατηρητές, καθώς και απλά μέλη των κοινοτήτων. Η παρουσία τους συνέβαλε καθοριστικά στη διαδραστικότητα του συνεδρίου, καθώς συμμετείχαν ενεργά με ουσιαστικές παρεμβάσεις, καίριες ερωτήσεις και εποικοδομητικές προτάσεις.


Οι ομιλητές ανέπτυξαν τη θεματολογία τους γύρω από κεντρικούς άξονες, με στόχο την ανίχνευση και ανάδειξη όλων εκείνων των στοιχείων, των παραγόντων και αιτίων που οδήγησαν πολλές από τις ελληνικές κοινότητες στην Γερμανία σε μαρασμό και παθητικό ρόλο. Παράλληλα, παρουσίασαν σκέψεις και προτάσεις για τη χρήση σύγχρονων εργαλείων και καινοτομιών, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την ενεργοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών κοινοτήτων στη Γερμανία, προκειμένου να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις τωρινές, αλλά κυρίως στις μελλοντικές κοινωνικές προκλήσεις.

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν τη σημασία του συνεδρίου για την ποιοτική αναβάθμιση των Ελληνικών κοινοτήτων στη Γερμανία. Η δυναμική και ελπιδοφόρα παρουσία των εκπροσώπων, με ποικίλες παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη για ενότητα, αλληλεγγύη και αλληλοσεβασμό. Παράλληλα, έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας και έμπνευσης για τις μελλοντικές μας προσπάθειες.


Το πρακτικό του συνεδρίου θα κοινοποιηθεί στις κοινότητες-μέλη της ΟΕΚ στο επόμενο χρονικό διάστημα. Παραπέμπουμε στα ψηφίσματα για τα θέματα της εκπαίδευσης, τα δικαιώματα των Ελλήνων στην Γερμανία, τη συμμετοχή στις εκλογές, το ΣΑΕ και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Εξωτερικού (ΚΕΠΕ). Επίσης στο ψήφισμα για τον ρατσισμό, το οποίο συντάχθηκε ως επιστολή προς την γερμανική κυβέρνηση.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στα μέλη μας και στον Ελληνισμό της Γερμανίας, η Ομοσπονδία μας, μέσα από το κορυφαίο συνέδριό της, που πραγματοποιήθηκε υπό δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, εκπέμπει ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και ομόνοιας προς κάθε κατεύθυνση.

Ελπίζουμε και φιλοδοξούμε ότι μετά από το συνέδριό μας οι κοινότητες θα απομονώσουν πλήρως τις εκδηλωθείσες προσπάθειες επιβουλής, απαξίωσης και διάσπασης του κοινοτικού κινήματος, ξεκινώντας από μία νέα αφετηρία για την ανάδειξη των σημαντικότερων ζητημάτων που απασχολούν τις Ελληνικές κοινότητες στη Γερμανία.

Μόνο ενωμένοι μπορούμε να απαντήσουμε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να παρακολουθήσουμε τις τεράστιες κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας.

Δ.Τ Ο.Ε.Κ Κολωνία 03.12.2024

Continue Reading

BUSINESS-Kleinanzeigen

Ημέρα Καριέρας – Ντίσελντορφ 14 Δεκεμβρίου 2024

Published

on

Από

Περισσότερες από 45 κορυφαίες εταιρείες με πάνω από 1.200 θέσεις εργασίας στην «Ημέρα Καριέρας» στο Ντύσσελντορφ στις 14 Δεκεμβρίου

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μαζί με το Υπουργείο Εξωτερικών συνδιοργανώνουν την πρώτη «Ημέρα Καριέρας» στο εξωτερικό, στο Ντύσσελντορφ της Γερμανίας, το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024, από τις 10:00 έως τις 18:00, στο ξενοδοχείο Kö59 (Königsallee 59, 40215).

Πρόκειται για μια μοναδική εκδήλωση που φέρνει κοντά τους Έλληνες που αναζητούν ποιοτικές θέσεις εργασίας και την ευκαιρία να επιστρέψουν στην πατρίδα και να συμβάλλουν στην ανάπτυξή της, καθώς και ξένους επαγγελματίες που ενδιαφέρονται για νέες επαγγελματικές προοπτικές στην Ελλάδα.

Με τη συμμετοχή άνω των 45 ηγέτιδων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε ευρύ φάσμα κλάδων στην Ελλάδα, η εκδήλωση προσφέρει περισσότερες από 1.200 θέσεις εργασίας σε ειδικότητες αιχμής όπως μηχανικοί, οικονομολόγοι, επαγγελματίες της υγείας και της πληροφορικής, αναλυτές, στελέχη πωλήσεων και άλλους τομείς υψηλής ζήτησης.


Μετά από 34 «Ημέρες Καριέρας» σε 15 πόλεις, στις οποίες συμμετείχαν 1.650 επιχειρήσεις και 60.000 πολίτες, η εκδήλωση «ταξιδεύει» εκτός συνόρων στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν η ΔΥΠΑ και το Υπουργείο  Εξωτερικών τον Σεπτέμβριο. Στόχος της «Ημέρας Καριέρας» του Ντίσελντορφ είναι να προσεγγίσει εξειδικευμένους επαγγελματίες που βρίσκονται στο εξωτερικό και επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους σε μια χώρα που αλλάζει και αναπτύσσεται δυναμικά.

Δικτύωση με Κορυφαίους Εργοδότες και Ανακάλυψη Ευκαιριών Σταδιοδρομίας

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν απευθείας με εκπροσώπους εταιρειών που αναζητούν προσωπικό, χωρίς να απαιτείται προκαθορισμένο ραντεβού.
Στον χώρο της εκδήλωσης, οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων θα είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν σε ερωτήσεις και να βοηθήσουν τους ενδιαφερόμενους να βρουν τις

κατάλληλες ευκαιρίες σταδιοδρομίας που ανταποκρίνονται στις δεξιότητες, τις γνώσεις και τα προσόντα τους.

Οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή είναι:

  • Aegean Airlines
  • Aegeo Spas
  • Alumil S.A.
  • Archirodon
  • AstraZeneca S.A.
  • Atrium Hotels & Resorts
  • Bright Business Solution
  • Choose SA
  • Deloitte Ελλάδος
  • Demo
  • Doppler
  • ElvalHalcor
  • Eurobank S.A.
  • EY
  • Famar AVE
  • Hellenic Train
  • Hemmersbach
  • Intersport | Fourlis Group of Companies
  • KPMG
  • Lamda Development
  • Mitsis Group
  • Nova
  • OTE Group of Companies
  • OTS
  • Piraeus Bank
  • Prisma Electronics SA
  • PwC Ελλάδας
  • Sfakianakis Group
  • SingularLogic
  • Space Hellas AE
  • Thrakon Ytong Group
  • TÜV Hellas (TÜV Nord) S.A.
  • Vianex S.A.
  • Vodafone Ελλάδας
  • Άβαξ Α.Ε.
  • ΓΕΚ Τέρνα
  • Εθνική Τράπεζα
  • Μπάρμπα Στάθης
  • Όμιλος ΔΕΗ
  • Όμιλος Ηρακλής
  • Όμιλος ΙΑΣΩ
  • Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε.
  • ΤΕΧΑΝ

Η εκδήλωση που υποστηρίζεται από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ είναι ανοιχτή σε όλους τους ενδιαφερόμενους, ενώ η συμμετοχή είναι δωρεάν. Μπορείτε να δηλώσετε ενδιαφέρον συμμετοχής, στον παρακάτω σύνδεσμο:

www.eventora.com/el/Events/imeres-karieras-dypa-Dusseldorf-2024

Με την εγγραφή τους, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να προγραμματίσουν καλύτερα την παρουσία τους και να έχουν προτεραιότητα σε πληροφορίες σχετικά με τις διαθέσιμες θέσεις και τις συμβουλευτικές δράσεις της εκδήλωσης.

Πληροφορίες Εκδήλωσης

  • Ημερομηνία και Ώρα: Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2024, 10:00 – 18:00
  • Τοποθεσία: Ξενοδοχείο Kö59, Königsallee 59, 40215, Ντίσελντορφ

Για όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της ΔΥΠΑ: www.dypa.gov.gr

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Φ. Φόρτωμας: «Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός για τον Απόδημο Ελληνισμό σημείο αναφοράς για την Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς»

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024 – 2027 παρουσιάστηκε σε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς με προσκεκλημένους του Προέδρου της κ. Φίλιππου Φόρτωμα, τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Γιώργο Κώτσηρα καθώς και την Γενική Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κα Μάιρα Μυρογιάννη.

Η παρουσίαση του Σχεδίου έλαβε χώρα σε συνέχεια της επίσημης παρουσίασής του στις 6 Νοεμβρίου από το Υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και σε συνέχεια της προγενέστερης συνεδρίασης της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς τον περασμένο Φεβρουάριο, στην οποία είχε παρουσιαστεί το πρώτο σχέδιο του εν λόγω Στρατηγικού Σχεδιασμού.



Ενδεικτική της σημασίας του Στρατηγικού Σχεδιασμού ήταν η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και έντονη συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ των μελών της Επιτροπής για τους στόχους και τις δράσεις που παρουσιάστηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών, οι οποίες στοχεύουν στην ενδυνάμωση του ελληνικού στοιχείου ανά τον κόσμο και την ανάπτυξη ουσιαστικής, αμφίδρομης σχέσης με τους Έλληνες της Διασποράς.

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Φίλιππος Φόρτωμας δήλωσε: «Ήταν η δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων μηνών που είχαμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε στην Επιτροπή μας την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Υφυπουργός κ. Γιώργος Κώτσηρας, αλλά και η αρμόδια Γενική Γραμματέας, κα Μάιρα Μυρογιάννη, ενημέρωσαν την Επιτροπή μας για το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024 – 2027, ενώ στον διάλογο που ακολούθησε είχαμε την ευκαιρία να ζητήσουμε και να λάβουμε διευκρινήσεις για την εφαρμογή του.

Η θέση του Υφυπουργού ότι ο διάλογος για την διαμόρφωση του Σχεδίου παραμένει ανοιχτός και ότι το Υπουργείο είναι πρόθυμο να εξετάσει νέες προτάσεις, αποτελεί εχέγγυο για την επιτυχία του και αποδεικνύει ότι διαρκής στόχος της Κυβέρνησης είναι η επίτευξη στόχων που πηγαίνουν την χώρα παρακάτω και όχι απλά η τυπική διαμόρφωση θεωρητικών πολιτικών.»


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νέοι της Ελληνικής Διασποράς από 4 Ηπείρους ενώνουν τη φωνή τους στην Αθήνα

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Υπουργείου Εξωτερικών

Το 1ο Συμπόσιο Νέων της Ελληνικής Διασποράς ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων για τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την καινοτομία και τις σύγχρονες προκλήσεις του Απόδημου Ελληνισμού.

Νέοι της Ελληνικής Διασποράς από 16 χώρες και 4 ηπείρους συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στις 27-28 Νοεμβρίου 2024, στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Greek Youth Diaspora Symposium, με τίτλο “Diaspora Dialogues: Connecting Young Voices Around the World”, που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Το Συνέδριο, το οποίο θεσμοθετήθηκε, για πρώτη φορά, από το Υπουργείο Εξωτερικών, μαζί με τα παραλλήλως εξελισσόμενα προγράμματα φιλοξενίας, στοχεύουν στη δημιουργία ενός μόνιμου βήματος διαλόγου και συνεργασίας των νέων της Διασποράς μεταξύ τους, αλλά και με την Ελλάδα, και θα αποτελούν σημείο αναφοράς για τη νεολαία της Διασποράς, δίνοντας έμφαση στη δικτύωση, τη συνεργασία και την ανάδειξη του ρόλου της σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου εγκαινιάστηκε ο θεσμός των Youth Diaspora Ambassadors – Νεαρών Πρεσβευτών της Ελληνικής Διασποράς, οι οποίοι θα έχουν ως αποστολή την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού και των αξιών του μέσω συγκεκριμένων δράσεων και πρωτοβουλιών.

Αναζητώντας λύσεις για το μέλλον

Οι συμμετέχοντες νέοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που απασχολούν τη γενιά τους, όπως η πολιτιστική ταυτότητα, οι τέχνες και ο πολιτισμός, η επαγγελματική ανάπτυξη και ο ρόλος της νεολαίας στη διαμόρφωση μιας πιο δίκαιης και συνεκτικής κοινωνίας.

Διακεκριμένες προσωπικότητες από τον πολιτικό, επιχειρηματικό, διπλωματικό και ακαδημαϊκό χώρο συνεισέφεραν στη συζήτηση, προσφέροντας την εμπειρία και τις γνώσεις τους.

Πηγή φωτογραφίας: Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Υπουργείου Εξωτερικών

Από τις τέχνες στην εκπαίδευση: Τέσσερις θεματικοί άξονες

Η ημερήσια διάταξη του συνεδρίου οργανώθηκε γύρω από τέσσερις κεντρικές θεματικές:

Πολιτιστική Ταυτότητα και Κληρονομιά: Οι ρίζες ως πηγή δύναμης.

Εκπαίδευση και Καριέρα: Γέφυρες για επαγγελματική ανάπτυξη.

Τέχνες και Πολιτισμός: Η δημιουργία ως μέσο ενότητας.

Κοινωνική Συνοχή: Ο ρόλος των νέων στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας.

Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει το μέλλον της Διασποράς

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027, το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η θεσμοθέτηση της νέας αυτής πλατφόρμας διαλόγου για τη νέα γενιά της ελληνικής διασποράς επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να ενδυναμώσει τις σχέσεις με την ελληνική ομογένεια και απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις, όπως η ανάγκη αναζήτησης νέων τρόπων επανασύνδεσης του Απόδημου Ελληνισμού με τις ρίζες του.

Το Συνέδριο χαιρέτισαν ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας.

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη:

Πηγή φωτογραφίας: Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Υπουργείου Εξωτερικών

«Το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό θα ενισχύσει τους δεσμούς της μητρόπολης και της Διασποράς, θα φέρει κοντά όλα τα παιδιά, ιδίως τη νέα γενιά.

Κάθε γενιά που έρχεται είναι πολύ καλύτερη από την προηγούμενη. Γι’ αυτό αξιοποιήστε όλα σας τα εφόδια. Κρατήστε στην καρδιά σας τον Ελληνισμό και να μεταφέρετε παντού το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μία και είναι παντού.»

Δήλωση Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κώτσηρα:

Πηγή φωτογραφίας: Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Υπουργείου Εξωτερικών

«Η Ελληνική Διασπορά αποτελεί ένα τεράστιο εθνικό κεφάλαιο. Καλώ όλες τις νέες και όλους τους νέους που συμμετέχουν στο συνέδριο να ανταλλάξουν απόψεις και προτάσεις για τα ζητήματα που τους αφορούν, ώστε να διαμορφώσουν από κοινού με την Ελληνική Πολιτεία τις πολιτικές του μέλλοντος για τις νεότερες γενιές του Ελληνισμού και τη στενότερη σύνδεσή τους με την Ελλάδα.»

Δήλωση Γενικής Γραμματέως Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Μάιρας Μυρογιάννη :

Πηγή φωτογραφίας: Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Υπουργείου Εξωτερικών

«Η ιδέα για τη διοργάνωση αυτού του Συνεδρίου γεννήθηκε από την επιθυμία μας να αφουγκραζόμαστε τις απόψεις, τις ανησυχίες και τις προσδοκίες της νεολαίας της ελληνικής ομογένειας.

Πρωταρχικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα ουσιαστικό βήμα διαλόγου για τους νέους και τις νέες της διασποράς, όπου αυτοί θα βρίσκονται στο επίκεντρο και θα διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το Συνέδριο αυτό σηματοδοτεί το πρώτο βήμα προς την υλοποίηση ενός οράματος που αντιμετωπίζει τον απόδημο Ελληνισμό ως αναπόσπαστο και ζωτικό μέρος της εθνικής μας ταυτότητας».


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΑΡΘΡΑ33 λεπτά ago

Προς τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και τους φορείς που είναι δίπλα στον Ευρωπολίτη 15 χρόνια. (του Βασίλη Βούλγαρη)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 ώρες ago

Νέα δρομολόγια και προορισμούς προσθέτει η AEGEAN από το 2025

auf Deutsch6 ώρες ago

Bis zu 19 Prozent Aufpreis für neues Baujahr, bis zu 12 Prozent für eigenen Garten – diese Merkmale verteuern die Miete

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ18 ώρες ago

ΑΑΔΕ: Προσοχή σε παραπλανητικά μηνύματα SMS για δήθεν επιστροφή φόρου

ΕΛΛΑΔΑ18 ώρες ago

Παγκόσμιος προορισμός κρουαζιέρας η Μύκονος με ρεκόρ αφίξεων

auf Deutsch20 ώρες ago

Geschirr aus Bioplastik – Sicherheit bei der Verwendung?

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ23 ώρες ago

Αυτοκίνητο: Οι κύριες διαφορές μεταξύ των καλοκαιρινών και των χειμερινών ελαστικών

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ24 ώρες ago

Η ελληνική γλώσσα και ο πολιτισμός στο επίκεντρο του Συνεδρίου της Ελληνικής Πολιτιστικής Οργάνωσης «Νόστος»

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Τα ζαχαρούχα ποτά αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Εντυπωσιακά ευρήματα σε ανασκαφές στην Τραπεζά Αιγίου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Νέους προορισμούς στο εξωτερικό προσθέτει η SKY express

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Υποψήφιοι για Grammy οι Beatles για πρώτη φορά από το 1997!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Σχεδόν αμετάβλητα τα δημοσκοπικά ποσοστά μετά τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Κοινή εκδήλωση των ελληνικών σχολείων του Μονάχου στις 13 και 14 Δεκεμβρίου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Έρευνα: Σημαντική αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις ιδιωτικές πτήσεις

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Η ανακύκλωση πλαστικών στις στρατηγικές γνωστών αυτοκινητοβιομηχανιών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Μελέτη: Οι επιπτώσεις της προωρότητας επεκτείνονται στην ενήλικη ζωή

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Κατάθεση στεφάνου εις μνήμην των Αγνοουμένων της Κύπρου από την Ελληνική Ένωση Μπόχουμ α.Σ.

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Κορυφαίες διακρίσεις της Ελλάδας και του ΕΟΤ στα τουριστικά βραβεία Travvy Awards

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για ψήφο εμπιστοσύνης πριν από τα Χριστούγεννα

Europolitis TV8 μήνες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV9 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV2 έτη ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV2 έτη ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV4 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch4 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch4 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch4 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV4 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV4 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis