Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Spiegel εναντίον Bild εξαιτίας του Κριστιάνο Ρονάλντο

Published

on

«Το γεγονός ότι ο γιος ενός αλκοολικού, ο οποίος κατάφερε να γίνει παγκόσμιος σταρ, γίνεται αντικείμενο τόσων ειρωνικών σχολίων είναι άδικο και ελεεινό ταυτόχρονα» γράφει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Der Spiegel, σχολιάζοντας τις λεκτικές επιθέσεις κατά του Κριστιάνο Ρονάλντο.

«Κανένας άλλος αθλητής στον κόσμο δεν δίνει περισσότερα χρήματα για αγαθοεργίες όπως ο Ρονάλντο, ο οποίος αναλαμβάνει τα έξοδα για εγχειρήσεις παιδιών και κάνει δωρεές για σχολεία στη λωρίδα της Γάζας», σχολιάζει σε άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel ο Ντάνιελ Ράεκε και προσθέτει ότι:

«Αν μη τι άλλο, σε σύγκριση με τον Μέσι, ο οποίος έχει ευνοϊκότερη αντιμετώπιση, δεν είναι φοροφυγάς και σε αντίθεση με άλλους ποδοσφαιριστές δεν έχει κάνει τατουάζ για να μπορεί να δίνει αίμα συστηματικά».

«Αν δεν ακούσατε το βράδυ του Σαββάτου δυνατές κραυγές απογοήτευσης ή χαιρέκακα γέλια, τότε μάλλον ζείτε σε κάποιον διεθνή διαστημικό σταθμό. Στις 22:34 ο σούπερσταρ έχασε ένα πέναλτι στο παιχνίδι με την Αυστρία. Προς μεγάλη χαρά του κοινού, κάτι τέτοιο δεν εκπλήσσει », συνεχίζει ο αρθρογράφος.

«Αν παρακολουθεί κάποιος έναν ποδοσφαιρικό αγώνα στον οποίο παίζει ο Ρονάλντο θα ακούσει μετά από λίγο κάποιον να λέει “δεν τον γουστάρω αυτόν τον Ρονάλντο” και να απαριθμεί τους λόγους της απέχθειάς του. Οι λόγοι είναι απολύτως αναμενόμενοι κατά 90%: τα πολλά προϊόντα για την προστασία των μαλλιών, η πολύ μεγάλη αυτοπεποίθησή του, η ισχυρογνωμοσύνη του, η κλαψιάρικη έκφραση του προσώπου του» γράφει ο Ντάνιελ Ράεκε.

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος του Spiegel στρέφει τα βέλη του στη γερμανική εφημερίδα Βild, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Οφείλεται άραγε στην προσωπικότητα του Ρονάλντο το ότι η Bild τον προσέβαλε χαρακτηρίζοντάς τον ως τον πιο υπεροπτικό και ματαιόδοξο άνθρωπο στον κόσμο;».

«Και δεν πρόκειται μόνο για ένα σχόλιο του κίτρινου Τύπου. Στο πρώτο γερμανικό δημόσιο κανάλι (ARD) παρουσιαστής σχολίασε περιπαικτικά ότι ο Ρονάλντο “ξέχασε τις γόβες του”. Αδιανόητο να εκφραστεί κανείς για έναν Γερμανό αθλητή με τέτοιον απρεπή τρόπο», συμπληρώνει ο Ντάνιελ Ράεκε και καταλήγει:

«Η παγκόσμια χλεύη με την οποία έρχεται αντιμέτωπος έχει να κάνει λιγότερο με τον ίδιο και περισσότερο με μια βασική ανθρώπινη ανάγκη να γελοιοποιούνται με χαιρεκακία επιτυχημένοι και γοητευτικοί άνθρωποι όταν αποτύχουν σε κάτι. Όπως τότε στην αυλή του σχολείου, όπου αναζητούμε κάποιον για να γελάσουμε μαζί του. Είναι κατανοητό από ανθρώπινη πλευρά; Ίσως. Ωραίο όμως δεν είναι».

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Επιφυλακτική η κυβέρνηση περί νομιμοποίησης της άμβλωσης εντός των πρώτων 12 εβδομάδων κύησης

Published

on

Από

Photo credits: swandhoefer / pixabay

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να υιοθετήσει άμεσα τις εισηγήσεις της Επιτροπής για την Αναπαραγωγική Αυτοδιάθεση και την Αναπαραγωγική Ιατρική περί νομιμοποίησης της άμβλωσης εντός των πρώτων δώδεκα εβδομάδων της κύησης.

Οι αρμόδιοι υπουργοί καλωσόρισαν την έκθεση της Επιτροπής που δόθηκε χθες, Δευτέρα, στη δημοσιότητα, τόνισαν ωστόσο ότι απαιτείται προσοχή προκειμένου η σχετική συζήτηση να μην προκαλέσει πόλωση στην κοινωνία.

Στελέχη της αντιπολίτευσης, αλλά και κύκλοι της Καθολικής Εκκλησίας έχουν ήδη προαναγγείλει προσφυγή στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, σε περίπτωση που η κυβέρνηση υιοθετήσει τις προτάσεις της Επιτροπής.

«Η τεχνογνωσία αποτελεί ουσιαστική βοήθεια για την απάντηση στα περίπλοκα ζητήματα σχετικά με τον αναπαραγωγικό αυτοπροσδιορισμό και την αναπαραγωγή», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ (SPD), επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ούτως ή άλλως απαιτείται ευρεία κοινωνική και κοινοβουλευτική συναίνεση.

Ο κ. Λάουτερμπαχ ανέφερε πάντως ότι υπάρχει ήδη η ανάγκη ανάληψης δράσης σχετικά με τις κλινικές οι οποίες μπορούν να πραγματοποιούν αμβλώσεις.

Ειδικά στη νότια Γερμανία, σημείωσε, είναι δύσκολο για τις γυναίκες οι οποίες αντιμετωπίζουν μια ανεπιθύμητη κύηση να πρέπει να βρουν ιατρείο εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.



Ως «καλή βάση για τον ανοιχτό και στη βάση στοιχείων διάλογο που είναι πλέον απαραίτητος» περιέγραψε την εισήγηση της Επιτροπής η υπουργός Οικογένειας Λίζα Πάους (Πράσινοι), ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν (FDP) εκφράστηκε πιο επιφυλακτικά: «Ο βαθμός στον οποίο θα ήταν δυνατόν να ρυθμιστεί η άμβλωση εκτός του ποινικού κώδικα είναι ένα εξαιρετικά απαιτητικό νομικό, αλλά πάνω από όλα εξαιρετικά ευαίσθητο ηθικά και σημαντικό ζήτημα», τόνισε.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θα υποβάλει σχέδια νόμου για τα ζητήματα που θέτει η Επιτροπή.

Εκτός από τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης, προτείνεται ακόμη η άρση της απαγόρευσης της δωρεάς ωαρίων και ένα πιθανό άνοιγμα της παρένθετης μητρότητας για μη εμπορικούς σκοπούς.



Σήμερα η άμβλωση παραμένει στην Γερμανία παράνομη, εκτός από τις περιπτώσεις όπου είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας ή κινδυνεύει η ζωή της μητέρας ή η ψυχική ή σωματική υγεία της.

Επιπλέον, θα πρέπει να μεσολαβούν τουλάχιστον τρεις ημέρες μεταξύ της συμβουλευτικής συνάντησης της εγκύου και της ίδιας της άμβλωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Σε εξέλιξη η “Εβδομάδα Ταχύτητας” στη Γερμανία

Published

on

Από

Photo credits: planet_fox / pixabay

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας η «Εβδομάδα Ταχύτητας», η μεγαλύτερη επιχείρηση ελέγχου ταχύτητας που διενεργείται ετησίως στους γερμανικούς δρόμους.

Η κορύφωση αναμένεται την Παρασκευή, με τον «μαραθώνιο καμερών ταχύτητας» (Blitzermarathon).

Κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας, η αστυνομία παρακολουθεί ακόμη πιο εντατικά, με ειδικά ραντάρ και συσκευές λέιζερ, την ταχύτητα με την οποία κινούνται τα αυτοκίνητα στους δρόμους.

Σταθερές και κινητές κάμερες καταγράφουν παραβάσεις, ενώ ιδιαίτερη προσοχή δίδεται σε σημεία όπου οι είναι γνωστό ότι οδηγοί αναπτύσσουν μεγαλύτερη ταχύτητα από το προβλεπόμενο, σε σημεία συχνών ατυχημάτων και σε «ευάλωτες ζώνες», κοντά σε σχολεία, οίκους ευγηρίας, νοσοκομεία κλπ.

Σε κάποια κρατίδια, όπως η Βαυαρία, η αστυνομία κοινοποιεί εκ των προτέρων τις ακριβείς θέσεις των καμερών ταχύτητας, αλλά σε άλλα, όπως η Βάδη-Βυρτεμβέργη, ισχύει το αντίθετο.



Ενδεικτικά, το 2023 στην αντίστοιχη εβδομάδα, στην Βάδη-Βυρτεμβέργη οι κάμερες «άστραψαν» για περισσότερους από 13.000 οδηγούς.

Το Βερολίνο, η Κάτω Σαξονία, το Ζάαρλαντ και η Σαξονία δεν συμμετέχουν στην δράση, είτε επειδή οι αρχές θεωρούν ότι δεν έχει αποτέλεσμα είτε επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμες επαρκείς αστυνομικές δυνάμεις.

Παραμένουν ωστόσο σε κανονική λειτουργία τα ισχύοντα μέτρα ελέγχου.



Η γερμανική λέσχη οδηγών ADAC εκφράζεται θετικά για την «Εβδομάδα Ταχύτητας», επισημαίνοντας την παιδαγωγική επίδρασή της, καθώς πολλοί οδηγοί θα δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και «θα συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους από την υπερβολική ταχύτητα».

Στο ίδιο πνεύμα τοποθετείται και το Σωματείο της Αστυνομίας: «Η δράση σημαίνει περισσότερη δουλειά για την αστυνομία, αλλά η προσπάθεια αξίζει. Αν το θέμα της υπερβολικής ταχύτητας απασχολήσει περισσότερο τους οδηγούς μία ημέρα ή μία εβδομάδα, τότε είναι μια καλή ημέρα και μια καλή εβδομάδα για την οδική ασφάλεια», δηλώνει ο εκπρόσωπος του σωματείου Μίχαελ Μέρτενς, επισημαίνοντας όμως ταυτόχρονα ότι χρειάζονται περισσότεροι έλεγχοι και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, προκειμένου «να μην ατονήσει η πειθαρχία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σπάνιο σεληνιακό γεγονός ίσως ρίξει φως στη σχέση του Στόουνχεντζ με το φεγγάρι

Published

on

Από

Photo credits: sciencefreak / pixabay

Η ανατολή και η δύση του ηλίου στο Στόουνχεντζ, ειδικά κατά τα θερινά και χειμερινά ηλιοστάσια, συνεχίζει να προκαλεί χαρά, γοητεία ακόμη και θρησκευτική αφοσίωση.

Τώρα έχει ξεκινήσει ένα σχέδιο για την εμβάθυνση στους λιγότερο κατανοητούς δεσμούς που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ του μνημείου και της σελήνης κατά τη διάρκεια ενός σεληνιακού γεγονότος που συμβαίνει μια φορά σε μια γενιά.

Μια «μείζονα σεληνιακή στάση», η οποία λαμβάνει χώρα μία φορά κάθε 18,6 χρόνια, όταν η ανατολή και η δύση του φεγγαριού φτάνουν στα πιο απομακρυσμένα σημεία τους κατά μήκος του ορίζοντα, θα λάβει χώρα τον Ιανουάριο του 2025.

Αυτό θα δώσει σε αρχαιολόγους, αστρονόμους και αρχαιοαστρονόμους μια σπάνια ευκαιρία να εξερευνήσουν θεωρίες γύρω από το γεγονός και τους αρχαίους ανθρώπους του Στόουνχετζ, αναφέρει ο Guardian.



Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι άνθρωποι που κατασκεύασαν το μνημείο γνώριζαν τη μεγάλη σεληνιακή στάση και μπορεί να έθαψαν τους νεκρούς τους σε ένα συγκεκριμένο σημείο της τοποθεσίας λόγω της σχέσης του με το φαινόμενο.

Το English Heritage σχεδιάζει να μεταδώσει ζωντανά τη νοτιότερη ανατολή του φεγγαριού και να φιλοξενήσει μια σειρά από εκδηλώσεις καθ′ όλη τη διάρκεια της περιόδου αναμονής, συμπεριλαμβανομένων ομιλιών, ενός αναδυόμενου πλανητάριου, συνεδρίες παρατήρησης άστρων και αφήγησης και μια νέα προβολή στον εκθεσιακό χώρο.

Ο Clive Ruggles, ομότιμος καθηγητής αρχαιοαστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, είπε ότι η ευθυγράμμιση του μνημείου με τον ήλιο στα μέσα του καλοκαιριού και στα μέσα του χειμώνα σήμαινε ότι δεν υπήρχε αμφιβολία για τη σημασία του για τους κατασκευαστές του Στόουνχεντζ.



Οι πέτρες σταθμοί πιθανότατα τοποθετήθηκαν περίπου την ίδια εποχή με τις μεγάλες πέτρες καθώς προέρχονταν από το ίδιο σημείο, το West Woods στο Μάλμπορο.

Ο Ruggles είπε ότι δεν θα ήταν έκπληξη αν οι αρχαίοι άνθρωποι πρόσεχαν το φεγγάρι.

Η Amanda Chadburn, αρχαιολόγος και μέλος του Kellogg College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε: «Η παρατήρηση αυτής της σύνδεσης το 2024 και το 2025 είναι ζωτικής σημασίας. Η παρακολούθηση του φεγγαριού δεν είναι απλή, απαιτεί συγκεκριμένο χρόνο και καιρικές συνθήκες».

Πηγή: huffingtonpost.gr


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιστορικό ρεκόρ ζέστης για την εποχή στον ιαπωνικό βορρά

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Το θερμόμετρο στο Σαπόρο ξεπέρασε σήμερα τους 25 βαθμούς Κελσίου, καταγράφοντας ρεκόρ ζέστης για την περίοδο αυτή του έτους στην πρωτεύουσα της νήσου Χοκάιντο, στη βόρεια Ιαπωνία, ανακοίνωσε η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία JMA.

Το Σαπόρο, το οποίο βρίσκεται στην πιο κρύα περιοχή της Ιαπωνίας, φιλοξένησε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 και διοργανώνει κάθε Φεβρουάριο πολύ δημοφιλές φεστιβάλ χιονιού, με τεράστια γλυπτά από πάγο.

Είναι η πρώτη φορά που οι θερμοκρασίες στο Σαπόρο ξεπερνούν τους 25 βαθμούς Κελσίου τόσο νωρίς μέσα στη χρονιά από τότε που άρχισαν να διατηρούνται στατιστικά στοιχεία στην πόλη αυτή, το 1877, δήλωσε στο AFP ο Σουίτσι Γιοσίντα, αξιωματούχος του περιφερειακού κέντρου της ιαπωνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας στην νήσο Χοκάιντο.



Η μέση θερμοκρασία στο Σαπόρο για τη 15η Απριλίου είναι 11,5 βαθμοί Κελσίου και το προηγούμενο ρεκόρ πρώιμης ζέστης είχε καταγραφεί στις 20 Απριλίου του 1998, όταν το θερμόμετρο έδειξε 25,1 βαθμούς Κελσίου στην πόλη.

Η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία θεωρεί τους 25 βαθμούς Κελσίου θερινή θερμοκρασία στην Ιαπωνία, σύμφωνα με το τρέχον σύστημά της καταχώρισης.

Θερμοκρασίες πρώιμων ρεκόρ ζέστης για την εποχή καταγράφονται ολοένα και λιγότερο σπάνια στον κόσμο.

Για παράδειγμα, η Σουηδία βίωσε στις αρχές Απριλίου την πιο πρώιμη αρχή καλοκαιριού που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα, με θερμοκρασίες άνω των 10 βαθμών Κελσίου για πέντε διαδοχικές μέρες σε τρεις πόλεις στον νότο της.



Σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου καταγράφηκε νέο ρεκόρ θερμοκρασίας τον Μάρτιο, οι 12 τελευταίοι μήνες ήταν οι πιο ζεστοί που έχουν καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη (+1,58 βαθμός Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα), σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

EASA: Συστάσεις στις αεροπορικές εταιρείες για προσοχή στον ισραηλινό και τον ιρανικό εναέριο χώρο

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ο Οργανισμός της ΕΕ για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA) ανακοίνωσε σήμερα ότι εξακολουθεί να συνιστά στις αεροπορικές εταιρείες να είναι προσεκτικές στον εναέριο χώρο του Ιράν και του Ισραήλ και σε απόσταση περίπου 100 ναυτικών μιλίων γύρω από το Ισραήλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία υπερπτήση της πολιτικής αεροπορίας δεν κινδύνευσε στη διάρκεια των εντάσεων του σαββατοκύριακου σε σχέση με την ιρανική επίθεση με drones και πυραύλους στο Ισραήλ.

Ο EASA σημείωσε ότι ο ίδιος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή “θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση για να αξιολογούν τυχόν δυνητικούς κινδύνους για την ασφάλεια των αερομεταφορέων της ΕΕ και θα είναι έτοιμοι να ενεργήσουν όπως αρμόζει”.

Η οδηγία του EASA, που έχει ήδη εκδοθεί για τις αεροπορικές εταιρείες όσον αφορά το Ισραήλ και το Ιράν, παραμένει σε ισχύ, διευκρίνισε ο οργανισμός σε σημείωμά του που απεστάλη με email.

Στην οδηγία περιλαμβάνεται η σύσταση για προσοχή και παρακολούθηση όλων των διαθέσιμων αεροναυτικών δημοσιεύσεων για το Ισραήλ και τον γειτονικό εναέριο χώρο ως τα 100 ναυτικά μίλια γύρω από τη χώρα.

Για το Ιράν, ο EASA συνέστησε προσοχή και σημείωσε ότι “εκεί εξακολουθεί να υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εσφαλμένου υπολογισμού και/ή εσφαλμένης αναγνώρισης” στον εναέριο χώρο πάνω από την ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη.



Παράλληλα η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM ματαίωσε όλες τις πτήσεις της από και προς το Τελ Αβίβ ως αύριο, Τρίτη, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της ολλανδικής πτέρυγας του αεροπορικού ομίλου Air France KLM.

Αντίστοιχα και ο γερμανικός όμιλος Lufthansa ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις πτήσεις προς το Αμάν (Ιορδανία) τη Βηρυτό (Λίβανος), το Ερμπίλ (βόρειο Ιράκ) και το Τελ Αβίβ (Ισραήλ) τουλάχιστον μέχρι και σήμερα, Δευτέρα, μετά την τελευταία αναταραχή στη Μέση Ανατολή.

Ο όμιλος στον οποίο ανήκουν η γερμανική αεροπορική εταιρία καθώς και οι ελβετικές και οι αυστριακές αερογραμμές (SWISS και Austrian airlines) θα διασφαλίσει επίσης ότι οι πτήσεις του θα αποφύγουν τον εναέριο χώρο πάνω από το Ισραήλ, την Ιορδανία και το Ιράκ στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η εταιρία είχε ήδη ανακοινώσει την Παρασκευή ότι αναστέλλει τις πτήσεις από και προς την Τεχεράνη μέχρι τις 18 Απριλίου και ότι δεν θα χρησιμοποιεί τον ιρανικό εναέριο χώρο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Οι παγκόσμιες αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με πάνω από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους, που καταρρίφθηκαν κυρίως από το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα του Ισραήλ ή από τους συμμάχους του προτού φτάσουν στον ισραηλινό εναέριο χώρο.

Η επίθεση αυτή έγινε σε αντίποινα για αποδιδόμενη στο Ισραήλ επίθεση στο προξενείο του Ιράν στη Συρία την 1η Απριλίου, στην οποία σκοτώθηκαν 7 μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, μεταξύ των οποίων δύο διοικητές.



O EASA σημείωσε εξάλλου ότι όλοι οι επηρεαζόμενοι εναέριοι χώροι – Ισραήλ, Λίβανος, Ιορδανία, Ιράκ και Ιράν – έκλεισαν από τις αρμόδιες αρχές στη διάρκεια της σχετικής χρονικής περιόδου.

“Δεν υπήρξε σε καμία στιγμή κίνδυνος για υπερπτήση της πολιτικής αεροπορίας”, υπογράμμισε.

Χθες, Κυριακή, εξέπνευσε η ισχύς του κλεισίματος όλων των εναέριων χώρων, που είχε επιβληθεί το σαββατοκύριακο, κατέληξε ο EASA.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην Αθήνα η Διεθνής Διάσκεψη για τους Ωκεανούς

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η Ελλάδα, σηματοδοτώντας τη βούλησή της να συμβάλλει ενεργά, στις διεθνείς προκλήσεις της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης, να αναλάβει πρωτοβουλίες και να στηρίξει την προστασία των ωκεανών, φιλοξενεί την 9η διεθνούς διάσκεψης για τους ωκεανούς «Our Oceans» (OOC-9), που θα πραγματοποιηθεί 16-17 Απριλίου 2024 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Πρόκειται για έναν διεθνή θεσμό, που ξεκίνησε το 2014 με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα, με στόχο να φέρει στο προσκήνιο ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία των θαλασσών και να «αποσπάσει» δεσμεύσεις από κυβερνήσεις και φορείς της αγοράς.

«Βασικός μας σκοπός είναι η διάσκεψη αυτή να παραγάγει απτά αποτελέσματα. Όχι μόνο να συζητήσει σε αφηρημένο επίπεδο για την περιβαλλοντική προστασία, αλλά να προχωρήσει και σε απτές δράσεις και δεσμεύσεις», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στην συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε για τη διάσκεψη μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος Θόδωρο Σκυλακάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, μέχρι στιγμής, στις προηγούμενες οκτώ διασκέψεις έχουν αναληφθεί 2.161 δεσμεύσεις από κράτη και διεθνείς οργανώσεις, με το οικονομικό τους αποτύπωμα να υπερβαίνει τα 130 δισ. δολάρια. «Οι δεσμεύσεις αυτές συνθέτουν μια διεθνή οικονομική και περιβαλλοντική πρωτοβουλία».

Πρόκειται για ένα σημαντικό διεθνές γεγονός και σίγουρα το σημαντικότερο για θέματα περιβάλλοντος που έχει φιλοξενήσει η Ελλάδα.

Θα εκπροσωπηθούν περισσότερα από 120 κράτη, πρωθυπουργοί και πρόεδροι χωρών από όλο τον πλανήτη, υπουργοί και υφυπουργοί Εξωτερικών, υπουργοί και υφυπουργοί Περιβάλλοντος, αλλά και συναφών με θέματα ωκεανών αρμοδιοτήτων, καθώς και εκπρόσωποι σημαντικών διεθνών και περιφερειακών οργανισμών.



«Η Ελλάδα, μια χώρα με μια εκτεταμένη ακτογραμμή άνω των 20 χιλιάδων χιλιομέτρων και άνω των 29 χιλιάδων νησιών και βραχονησίδων και μακρά ναυτική παράδοση, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, πρωτοστατεί στην ανάληψη πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του και σημειώνει πως χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η θέσπιση θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών και το έργο της απανθρακοποίησης των νησιών.

Φιλοξενώντας τη διάσκεψη OOC-9 η Ελλάδα επιβεβαιώνει τη στροφή της προς τη βιώσιμη «γαλάζια» οικονομία και παράλληλα επιδιώκει να αναδείξει τις διεθνείς προκλήσεις για τη βιώσιμη αλιεία, την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης, ιδίως από τα πλαστικά, καθώς και την αλληλένδετη σύνδεση του κλίματος με τους ωκεανούς.

Η 9η διάσκεψη OOC θα είναι η πρώτη μετά την υιοθέτηση της συμφωνίας για τη διατήρηση και αειφόρο χρήση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας περιοχών πέραν της εθνικής δικαιοδοσίας, βάσει της Συμφωνίας του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, γνωστή ως Συνθήκη για την Ανοιχτή Θάλασσα (Συνθήκη «BBNJ»), που καλύπτει περισσότερα από τα δύο τρίτα των ωκεανών.

Αναπόσπαστο κομμάτι της αποτελεί το “Our Ocean Youth Leadership Summit”, που θα διεξαχθεί σήμερα, Δευτέρα 15 Απριλίου, αποσκοπώντας στην αφύπνιση της νέας γενιάς για τη βιωσιμότητα των ωκεανών.

Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας

Η Ελλάδα θα συνοδεύσει τη διεθνή αυτή διοργάνωση με είκοσι δεσμεύσεις υπέρ της προστασίας των ελληνικών θαλασσών και της βιωσιμότητας των οικονομικών δραστηριοτήτων. Οι δεσμεύσεις θα ανακοινωθούν την ημέρα της διάσκεψης και κάποιες θα είναι άμεσες, ενώ κάποιες με ορίζοντα μέχρι το 2030.

Οι πρώτες που ανακοινώθηκαν ήδη αφορούν την άμεση θεσμοθέτηση δύο μεγάλων, εθνικών, θαλάσσιων πάρκων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, τα οποία θα είναι από τα μεγαλύτερα στην Μεσόγειο.

Για την επιτήρησή τους θα αξιοποιηθεί υπερσύγχρονο σύστημα παρακολούθησης, με drones, ραντάρ, δορυφόρους και σκάφη, σε πραγματικό χρόνο. Για την υλοποίηση αυτών των πρωτοβουλιών θα διατεθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ακόμη, θα ενισχυθεί θεσμικά ο ρόλος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), ενώ άμεση θα είναι η συνεργασία των αρμοδίων με το λιμενικό σώμα.



Ακόμη, όπως ανακοινώθηκε, η αλιεία με μηχανότρατες θα απαγορευθεί από το 2026 μέσα στα εθνικά πάρκα της χώρας. Το μέτρο θα επεκταθεί σταδιακά και στις υπόλοιπες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές έως το 2030.

Οι αλιείς θα λάβουν αντισταθμιστικά οφέλη για την απώλεια του εισοδήματός τους επειδή, εκτός από τα εθνικά πάρκα, δεν θα τους επιτρέπεται να ψαρεύουν και σε μια ζώνη γύρω από τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Όσον αφορά τις 122 εναπομείνασες βιτζότρατες δε θα δοθεί άλλη παράταση, πέρα από το τρέχον πρόγραμμα απόσυρσης.

Ακόμη, σχεδιάζεται η ύπαρξη αντισταθμιστικών μέτρων για την προστασία των εθνικών θαλάσσιων πάρκων και των περιοχών Natura, από́ τις 247 εν ενεργεία ανεμότρατες.

Τέλος, αξιοποιώντας τους οικονομικούς πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, επενδύονται τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση σχετικών δράσεων βιώσιμης αλιείας, κ.ά.

Οι τομείς δράσης

Επισημαίνεται πως κάθε διάσκεψη OOC εστιάζει σε έξι τομείς δράσης:

– Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές, με τη θέσπιση των οποίων διασφαλίζεται αποτελεσματική διαχείριση με στοχευμένα μέτρα προστασίας που λαμβάνουν υπόψη τις πιέσεις των θαλάσσιων οικοσυστημάτων από δραστηριότητες.

– Βιώσιμη γαλάζια οικονομία, ως βασικό εργαλείο αειφόρου χρήσης των θαλάσσιων πόρων, που συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη δραστηριοτήτων, οι οποίες βασίζονται στους ωκεανούς.

– Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με εστίαση στην ενίσχυση της αλληλεπίδρασης μεταξύ κλίματος και ωκεανών και την ανάληψη δράσεων με ολιστικό τρόπο, έχοντας υπόψη τον ρόλο του ωκεανού ως ρυθμιστή του κλίματος και την ανάγκη περιορισμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

– Ναυτική Ασφάλεια, με ανάδειξη των πτυχών της, όπως η αντιμετώπιση της πειρατείας, της παράνομης διακίνησης αγαθών και ανθρώπων, της παράνομης αλιείας και της ρύπανσης.

– Βιώσιμη αλιεία, μέσω της προώθησης αποδοτικών πρακτικών αλίευσης, της επιτήρησης απαγορεύσεων και περιορισμών, καθώς και άλλων ολιστικών λύσεων για τον περιορισμό της υπεραλίευσης και την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων.

– Θαλάσσια ρύπανση, λόγω της απόρριψης θρεπτικών συστατικών, χημικών ουσιών και απορριμμάτων, που οφείλεται σε χερσαίες ή θαλάσσιες δραστηριότητες.



Η Ελλάδα θα δώσει, παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση σε τέσσερις οριζόντιους τομείς, που διατρέχουν και τις έξι θεματικές:

– Βιώσιμος τουρισμός σε παράκτιες περιοχές και νησιά για την επίτευξη της βέλτιστης ισορροπίας μεταξύ της τουριστικής ανάπτυξης, της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της ευημερίας των τοπικών κοινοτήτων.

– Πράσινη ναυτιλία, στο πλαίσιο της οποίας θα ενθαρρύνεται ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικά φιλικών δράσεων για τον έλεγχο της ρύπανσης, την προώθηση της απανθρακοποίησης και τη στροφή προς βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης, που αποσκοπούν στον περιορισμό του αντικτύπου της ναυτιλίας στο θαλάσσιο περιβάλλον.

– Μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά και μικροπλαστικά. Η Ελλάδα θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς η συγκεκριμένη μορφή ρύπανσης αποτελεί μια από τις πιο σοβαρές απειλές για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και την ανθρώπινη υγεία, μέσω της τροφικής αλυσίδας.

– Πράσινη μετάβαση στη Μεσόγειο, μια θάλασσα που συνδέει τρεις ηπείρους και λειτουργεί ως σταυροδρόμι πολιτισμών και ανθρώπων, αντιμετωπίζοντας την πρόκληση της μετάβασης προς ένα βιώσιμο μέλλον στη Μεσόγειο και «ξεκλειδώνοντας» οφέλη για τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 ώρες ago

Επίσημη επίσκεψη Φ. Φόρτωμα στη Ν. Υόρκη και επαφές με την Ελληνική Ομογένεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ6 ώρες ago

Γερμανία: Επιφυλακτική η κυβέρνηση περί νομιμοποίησης της άμβλωσης εντός των πρώτων 12 εβδομάδων κύησης

ΓΕΡΜΑΝΙΑ7 ώρες ago

Σε εξέλιξη η “Εβδομάδα Ταχύτητας” στη Γερμανία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ9 ώρες ago

Διάκριση φοιτητικής ομάδας του ΑΠΘ για καινοτόμα συσκευή προστασίας θαλάσσιων ειδών

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ19 ώρες ago

Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου του 2004 θα γιορτάσει την 20η επέτειο κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Κυπέλου με την ομογένεια της Γερμανίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ23 ώρες ago

Σπάνιο σεληνιακό γεγονός ίσως ρίξει φως στη σχέση του Στόουνχεντζ με το φεγγάρι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Ιστορικό ρεκόρ ζέστης για την εποχή στον ιαπωνικό βορρά

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

EASA: Συστάσεις στις αεροπορικές εταιρείες για προσοχή στον ισραηλινό και τον ιρανικό εναέριο χώρο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Στην Αθήνα η Διεθνής Διάσκεψη για τους Ωκεανούς

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 ημέρα ago

Η καρδιά του ελληνισμού χτύπησε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης

ΑΡΘΡΑ3 εβδομάδες ago

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΩΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

ΓΕΝΕΣΙΣ / GENESIS.ev Σύλλογος Ελλήνων και Κύπριων ιατρών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας: Οι Έλληνες γιατροί της N.R.W παρόντες στην ετήσια εκδήλωση του 2024

ΒΙΝΤΕΟ3 εβδομάδες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

ΑΡΘΡΑ4 εβδομάδες ago

Απογοητευτικά τα νούμερα συμμέτοχής μέχρι τώρα από τους απόδημους

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Η νομιμοποίηση της κάνναβης πέρασε και από την Bundestag

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ3 εβδομάδες ago

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (ΤΑ ΜΥΡΟΛΟΓΙΑ* ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΝΤΟΥΒΑ ) Görlitz” Καλοκαίρι 1917

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Συμφωνία Deutsche Bahn – μηχανοδηγών για μείωση των ωρών εργασίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Το προφίλ της παγκόσμιας αυτοκίνησης το 2023

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Το πείραμα της εβδομάδας τεσσάρων ημερών εργασίας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Μήνυμα ΠτΔ Κατ. Σακελλαροπούλου προς τον Απόδημο Ελληνισμό για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου

ΒΙΝΤΕΟ3 εβδομάδες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ11 μήνες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Europolitis TV3 έτη ago

ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis