ΥΓΕΙΑ
Ελιές στο δέρμα: Πώς θα καταλάβετε αν κάποια είναι καρκίνος
Οι ασυνήθιστες κρεατοελιές, τα εξογκώματα, οι κηλίδες, τα σημάδια, ή οι αλλαγές στον τρόπο που μια περιοχή του δέρματος φαίνεται ή την αισθάνεστε, μπορεί να είναι σημάδι από μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος, ή μια πρώιμη “προειδοποίηση” ότι υπάρχει κάποιο σχετικό πρόβλημα.
Κανονικές ελιές δέρματος
Μια κανονική ελιά είναι συνήθως ένα ομοιόμορφα χρωματισμένο καφέ σημάδι, ή κηλίδα στο δέρμα. Μπορεί να είναι επίπεδη ή λίγο διογκωμένη. Μπορεί να είναι στρογγυλή, ή οβάλ. Οι ελιές είναι γενικά λιγότερο από 6 χιλιοστά σε πλάτος (περίπου όσο η γόμα ενός μολυβιού). Μερικές κρεατοελιές μπορεί να υπάρχουν εκ γενετής, αλλά οι περισσότερες εμφανίζονται κατά την παιδική ηλικία ή στην ενηλικίωση. Οι καινούργιες κρεατοελιές που εμφανίζονται αργότερα στη ζωή ενός ατόμου θα πρέπει να ελέγχονται από έναν γιατρό.
Μόλις αναπτυχθεί μια κρεατοελιά, θα μείνει συνήθως στο ίδιο μέγεθος, σχήμα και χρώμα για πολλά χρόνια. Μερικές κρεατοελιές μπορεί τελικά να μαραζώσουν από μόνες τους.
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κρεατοελιές, και σχεδόν όλες είναι αβλαβείς. Αλλά είναι σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίσετε εκείνες τις αλλαγές σε μία ελιά -όπως στο μέγεθος, το σχήμα, ή το χρώμα- που μπορούν να υποδεικνύουν ότι εξελίσσονται σε καρκινικό μελάνωμα.
Πιθανά συμπτώματα μελανώματος: Αφύσικες ελιές δέρματος
Το πιο σημαντικό προειδοποιητικό σημάδι για το μελάνωμα είναι μια νέα κηλίδα επί του δέρματος ή ένα άλλο σημάδι που αλλάζει σε μέγεθος, σχήμα ή χρώμα. Ένα άλλο σημαντικό σύμπτωμα είναι αν ένα σημάδι μοιάζει διαφορετικό από όλα τα άλλα παρόμοια σημάδια στο δέρμα σας. Αν έχετε κάποιο από αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια, πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα έναν δερματολόγο.
Οι βασικός οδηγός για τον έγκαιρο εντοπισμό ενός μελανώματος που προκύπτει από την μετάλλαξη μιας ελιάς έχει 5 κανόνες:
Ασυμμετρία: Το ήμισυ μιας ελιάς ή ενός σημαδιού δεν ταιριάζει με το υπόλοιπο μισό.
Περιφέρεια της ελιάς: Οι άκρες είναι ακανόνιστες, τραχείς, με εγκοπές, ή “θολές” στην όψη.
Χρώμα: Το χρώμα δεν είναι το ίδιο σε όλη την επιφάνεια της ελιάς και μπορεί να περιλαμβάνει αποχρώσεις του καφέ ή του μαύρου, ή μερικές φορές να έχει μπαλώματα με ροζ, κόκκινο, λευκό, ή μπλε χρώμα.
Διάμετρος: Το σημάδι είναι μεγαλύτερο από 6 χιλιοστά σε διάμετρο. Εντούτοις, κάποια μελανώματα μπορεί μερικές φορές να είναι μικρότερα από αυτό, όταν πρωτοεμφανίζονται.
Μετάλλαξη: Η ελιά αλλάζει ως προς το μέγεθος, το σχήμα ή το χρώμα της.
Ορισμένα μελανώματα μπορεί να μην εμπίπτουν σε αυτό τον οδηγό και δεν ταιριάζουν με τους κανόνες που περιγράφονται παραπάνω. Είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας για οποιεσδήποτε αλλαγές ή νέες κηλίδες στο δέρμα, ή ελιές που φαίνονται διαφορετικές από τις υπόλοιπες στο σώμα σας.
Άλλα προειδοποιητικά σημάδια μιας “ύποπτης” ελιάς είναι:
Μια πληγή που δεν επουλώνεται
Εξάπλωση της χρωστικής ουσίας πέρα από τα όρια της ελιάς στο περιβάλλον δέρμα
Ερυθρότητα ή μια νέα διόγκωση πέρα από τα όρια της ελιάς
Αλλαγή στην αίσθηση, φαγούρα, ευαισθησία ή πόνος
Αλλαγή στην επιφάνεια μιας ελιάς, ξεφλούδισμα, έκκριση υγρού, αιμορραγία, ή η ανάπτυξη ενός οζιδίου
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει πάντοτε να ενημερώνετε άμεσα τον γιατρό σας για κάθε υποψία σας σχετικά με την εμφάνιση κάποιας ελιάς στο δέρμα σας.
Πηγή: iatropedia.gr
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ερευνητές εντόπισαν 13 πρωτεΐνες που συνδέονται με τη γήρανση του εγκεφάλου
Δεκατρείς πρωτεΐνες που συνδέονται με τη γήρανση του εγκεφάλου στον άνθρωπο εντόπισαν ερευνητές και τις παρουσιάζουν σε δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Aging».
Οι ερευνητές έθεσαν ως στόχο την βαθύτερη κατανόηση της διαδικασίας γήρανσης του εγκεφάλου, καθώς η εμφάνιση νευροεκφυλιστικών διαταραχών, όπως η άνοια, αυξάνεται κατά τη γήρανση, αλλά οι αποτελεσματικές θεραπείες είναι περιορισμένες.
Χρησιμοποίησαν δεδομένα πολυτροπικής απεικόνισης εγκεφάλου για 10.949 υγιείς ενήλικες ηλικίας 45-82 ετών για να διερευνήσουν πιθανές ενδείξεις γήρανσης του εγκεφάλου. Στη συνέχεια, ανέλυσαν τη συγκέντρωση περίπου 3.000 πρωτεϊνών στο πλάσμα του αίματος για σχεδόν 5.000 άτομα, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το UK Biobank.
Οι ερευνητές εντόπισαν 13 πρωτεΐνες που έχουν ισχυρή συσχέτιση με τη βιολογική γήρανση του εγκεφάλου, κυριότερα η πρωτεΐνη Brevican, μια πρωτεΐνη του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Τα επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης, όπως και της πρωτεΐνης GDF15 στο αίμα συσχετίστηκαν επίσης με την άνοια, το εγκεφαλικό επεισόδιο και τις κινητικές λειτουργίες.
Όπως διαπιστώθηκε, εξάλλου, οι αλλαγές στις συγκεντρώσεις αυτών των πρωτεϊνών στο αίμα μπορεί να κορυφωθούν στα 57, 70 και 78 έτη στον άνθρωπο και αυτό υποδηλώνει ότι οι ηλικίες αυτές μπορεί να είναι σημαντικές για πιθανές παρεμβάσεις στη διαδικασία, αναδεικνύοντας τη σημασία του έγκαιρου εντοπισμού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει τις επιπλοκές σε ένα επείγον χειρουργείο
Εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει τις επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν σε ένα επείγον χειρουργείο, αξιολογώντας δεδομένα από την ιατρική πρακτική και προτείνοντας διαδικασίες που χρειάζεται να γίνουν ώστε να μειώνεται η πιθανότητα θανάτου.
Η εφαρμογή δημιουργήθηκε από ομάδα του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology – MIT), του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου Μασαχουσέτης και την παρουσίασε ο καθηγητής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Γεώργιος Βέλμαχος, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε πριν από λίγες μέρες ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, για τον εορτασμό των εκατό χρόνων ζωής του συλλόγου.
Ο κ. Βέλμαχος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η εφαρμογή «έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ακριβείς προγνώσεις όσον αφορά τους ανθρώπους με επείγοντα χειρουργικά προβλήματα και εκείνους με τραύματα».
Το ζητούμενο, όπως επισήμανε, είναι η τεχνητή νοημοσύνη να συμπεριφέρεται καλύτερα από έναν πολύ έμπειρο χειρουργό, ο οποίος μπαίνει μέσα στο δωμάτιο και απλώς βλέπει τον άρρωστο και βγάζει διάγνωση.
Ο ίδιος δήλωσε, μάλιστα, αισιόδοξος ότι με την τεχνητή νοημοσύνη θα προκύψουν οι διαδικασίες που χρειάζεται να γίνουν ώστε να μειωθούν – για παράδειγμα – οι πιθανότητες θανάτου ενός ασθενή από το 70%, στο 60% ή ακόμη και στο 50%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τα ζαχαρούχα ποτά αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου
Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής καρδιαγγειακής νόσου, αλλά η περιορισμένη κατανάλωση γλυκών όχι, όπως διαπιστώνει μεγάλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Frontiers in Public Health».
Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 70.000 άτομα από δύο μεγάλες κοόρτες στη Σουηδία, στις οποίες οι συμμετέχοντες είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους το 1997 και το 2009.
Κατά τη μελέτη, εξέτασαν την κατανάλωση ζάχαρης από γλυκά και ζαχαρούχα ποτά, καθώς και επτά καρδιαγγειακές παθήσεις: δύο τύπους εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακές προσβολές, καρδιακή ανεπάρκεια, ανευρύσματα της αορτής, κολπική μαρμαρυγή και στένωση της αορτής.
Όπως διαπίστωσαν, η κατανάλωση γλυκών ποτών ήταν χειρότερη για την υγεία από οποιαδήποτε άλλη μορφή ζάχαρης και αύξησε σημαντικά τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας, κολπικής μαρμαρυγής και ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής.
Επίσης, εντοπίστηκε ότι οι υψηλότεροι κίνδυνοι αρνητικής έκβασης για την υγεία προέκυψαν στη χαμηλότερη κατηγορία πρόσληψης γλυκών λιχουδιών. Φαίνεται λοιπόν ότι η περιστασιακή κατανάλωση λιχουδιών συνδέεται με καλύτερα αποτελέσματα.
Ωστόσο, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για την κατανόηση των μηχανισμών που εμπλέκονται στις διαφορετικές επιδράσεις των διαφορετικών τύπων κατανάλωσης ζάχαρης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το κρυμμένο λίπος «προβλέπει» το Αλτσχάιμερ έως και 20 χρόνια νωρίτερα
Ερευνητές εντόπισαν ότι ένας συγκεκριμένος τύπος σωματικού λίπους συνδέεται με τις μη φυσιολογικές πρωτεΐνες στον εγκέφαλο που αποτελούν χαρακτηριστικά της νόσου Αλτσχάιμερ, έως και 20 χρόνια πριν από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.
Η σχετική μελέτη παρουσιάζεται στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής το Ινστιτούτο Ακτινολογίας Mallinckrodt της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις του Μιζούρι, επικεντρώθηκε στη σχέση μεταξύ τροποποιήσιμων παραγόντων που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως η παχυσαρκία και η κατανομή του σωματικού λίπους, και της παθολογίας της νόσου Αλτσχάιμερ.
Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα σπλαχνικού λίπους σχετίζονταν με αυξημένο αμυλοειδές, ενώ άλλοι τύποι λίπους δεν συσχετίστηκαν με αυξημένη παθολογία της νόσου Αλτσχάιμερ.
Επίσης, η υψηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη και η χαμηλότερη HDL σχετίζονται με υψηλά επίπεδα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Σε άτομα με υψηλότερη HDL οι επιδράσεις του σπλαχνικού λίπους στην παθολογία του αμυλοειδούς μειώθηκαν εν μέρει.
Σε δεύτερη μελέτη που παρουσίασε η ερευνητική ομάδα στο ίδιο συνέδριο εντοπίστηκε, εξάλλου, ότι η παχυσαρκία και το σπλαχνικό λίπος μειώνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής που στοχεύουν στη μείωση του λίπους θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Άνδρες με καρδιαγγειακό κίνδυνο αντιμετωπίζουν νευροεκφυλισμό του εγκεφάλου νωρίτερα από τις γυναίκες
Οι άνδρες με παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, αντιμετωπίζουν έκπτωση της υγείας του εγκεφάλου μια δεκαετία νωρίτερα, αλλά και πιο έντονα, από ό,τι οι γυναίκες με τους ίδιους παράγοντες.
Αυτό διαπιστώνει μακροχρόνια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry».
Οι παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και το κάπνισμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, ωστόσο οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν πότε εμφανίζονται τα προβλήματα αυτά στα δύο φύλα και πότε θα μπορούσε να είναι η καλύτερη στιγμή για να παρέμβει κανείς με κατάλληλη θεραπεία για να αποτρέψει τον νευροεκφυλισμό.
Στην έρευνα μελετήθηκαν δεδομένα για 34.425 άτομα από τη βρετανική βάση δεδομένων UK Biobank. Η ηλικία τους ήταν 45-82 έτη και όλοι είχαν κάνει μαγνητική τομογραφία στον εγκέφαλο και την κοιλιά.
Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι τα υψηλότερα επίπεδα κοιλιακού λίπους και σπλαχνικού λιπώδους ιστού σχετίζονταν με χαμηλότερο όγκο φαιάς ουσίας του εγκεφάλου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
Ωστόσο, η επίδραση του καρδιαγγειακού κινδύνου και της παχυσαρκίας στον νευροεκφυλισμό του εγκεφάλου εμφανίστηκε μια δεκαετία νωρίτερα στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες, ενώ και οι επιδράσεις ήταν ισχυρότερες στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.
Οι άνδρες ήταν πιο επιρρεπείς στις βλαβερές επιδράσεις μεταξύ των ηλικιών 55-74 ετών, ενώ οι γυναίκες στις ηλικίες 65-74 ετών.
Οι πιο ευάλωτες περιοχές του εγκεφάλου ήταν οι κροταφικοί λοβοί, που βρίσκονται στον εγκεφαλικό φλοιό και εμπλέκονται στην επεξεργασία των ακουστικών πληροφοριών, στην οπτική αντίληψη, στη συναισθηματική επεξεργασία και στη μνήμη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το οικογενειακό ιστορικό μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις καρδιοπάθειες
Το ήμισυ του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις μπορεί να προέρχεται από τα γονίδια της οικογένειας, διαπιστώνει έρευνα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, η οποία τονίζει ότι η γνώση του οικογενειακού ιστορικού υγείας αποτελεί σημαντικό βήμα για τη μείωση του κινδύνου.
Το οικογενειακό ιστορικό, διευκρινίζει ο πρόεδρος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και αναπληρωτής κλινικός καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Γέιλ, Κιθ Τσέρτσγουελ θα πρέπει να αποτελεί προειδοποίηση.
Βέβαια, επισημαίνεται ότι το οικογενειακό ιστορικό δεν είναι ο μόνος παράγοντας κινδύνου, καθώς το ιστορικό της καρδιαγγειακής νόσου μπορεί να οφείλεται στο περιβάλλον στο οποίο ζουν οι άνθρωποι και στη διαιώνιση ορισμένων συμπεριφορών, όπως οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες της οικογένειας, το κάπνισμα και η καθιστική συμπεριφορά.
Μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Circulation» της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο αυτό αν ακολουθούσαν οκτώ συμπεριφορές: καλύτερη διατροφή, σωματική δραστηριότητα, διακοπή καπνίσματος, υγιή ύπνο, διαχείριση βάρους, έλεγχο της χοληστερόλης, διαχείριση του σακχάρου του αίματος και διαχείριση της αρτηριακής πίεσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
You must be logged in to post a comment Login