ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΘΕΟΦΑΝΗ ΛΑΠΠΑ: Ο νέος προϊστάμενος του …
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΘΕΟΦΑΝΗ ΛΑΠΠΑ: Ο νέος προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίου Ανδρέα Ντίσελντορφ «ανοίγει τα χαρτιά του»
Διαθέτει το χάρισμα του καθαρού και δυνατού λόγου και συνάμα η παρουσία του συνδυάζεται με την ταπεινότητα και την απλότητα.
Μετά από πέντε χρόνια διακονίας στην εκκλησία του Αγ. Ανδρέα στο Ντίσελντορφ και προσφάτως, στην κεφαλή αυτής, αναμφίβολα μια κουβέντα μαζί του, προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον.
Ο Αρχιμανδρίτης κ. Θεοφάνης Λάππας προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίου Ανδρέα, αποδέχθηκε ευγενικά το αίτημά μας για μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.
Μας υποδέχθηκε στο φιλόξενο γραφείο του και μας μίλησε για όλα εκείνα που καθημερινά μας απασχολούν και τα οποία του εκθέσαμε υπό μορφή ερωτήσεων. Μας μίλησε για τα παιδικά του χρόνια στη Σκοτούσσα Σερρών όπου γεννήθηκε, για τις σπουδές, για τους λόγους και τα πρόσωπα που τον έστρεψαν στην ιεροσύνη, για την διακονία του στη Διασπορά αλλά και τον ρόλο της εκκλησίας στο σήμερα.
-Σας ευχαριστούμε πολύ που δεχθήκατε να απαντήσετε στις ερωτήσεις μας για τους αναγνώστες της εφημερίδας «Ευρωπολίτης». Πείτε μας λίγα λόγια (τόπος γέννησης, πατρική οικογένεια, σπουδές) για να κάνουμε μία πρώτη γνωριμία μαζί Σας.
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο χωριό μου, Σκοτούσσα στις Σέρρες. Σε μια φτωχή, αγροτική οικογένεια με πολλές δυσκολίες και στερήσεις, αλλά είχα το μυαλό μου στα γράμματα. Πέρασα με τις τότε πανελλήνιες εξετάσεις στη θεολογική σχολή της Θεσσαλονίκης, γιατί από τα δεκαπέντε μου χρόνια, είχα βάλει στόχο να γίνω Ιερέας. Παράλληλα γράφτηκα ως δόκιμος μοναχός στη Μονή Δοχειαρίου στο Αγ. Όρος, προκειμένου να δοκιμάσω τον εαυτό μου στη μοναχική ζωή. Έτσι στο τέταρτο έτος των σπουδών μου έγινα μοναχός και χειροτονήθηκα Διάκονος. Όταν έγινα εικοσιτεσσάρων , ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος με χειροτόνησε πρεσβύτερο και Αρχιμανδρίτη και μου ανέθεσε τη διοίκηση της ιστορικής Μονής Άνω Ξενιάς στην περιοχή του Βόλου. Στη Γερμανία ήρθα τρία χρόνια μετά, με την ευλογία του Μητροπολίτη μας Αυγουστίνου, για να διακονήσω την ελληνόφωνη Διασπορά. Τα τελευταία πέντε χρόνια στην ενορία του Αγ. Ανδρέα στο Ντύσσελντορφ.
Τι σας οδήγησε σε αυτή την διαδρομή ;
Η κλήση, η κλίση, το βίωμα και το σχέδιο του Θεού! Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήμουν μέσα στην Εκκλησία. Εκκλησιασμός, Κατηχητικό, Εξομολόγηση… Σίγουρα βρέθηκαν στη διαδρομή μου και άνθρωποι που με ενέπνευσαν στην πνευματική ζωή. Έχω διαβάσει αρκετούς βίους Αγίων, αλλά το να βλέπεις την αρετή στην πράξη είναι απαράμιλλο.
Πόσο εύκολος ή δύσκολος είναι ο δρόμος ενός λειτουργού της Εκκλησίας ;
Όταν είναι η ζωή σου, το όλο και το τέρμα σου, είναι εύκολος δρόμος. Αν κρύβεται πίσω απ αυτό ιδιοτέλεια, τότε δυσκολεύει… Σίγουρα υπάρχει ο πειρασμός σε κάθε γωνιά να σε πολεμήσει, να σ απογοητεύσει, να σ αποδυναμώσει. Ως άνθρωποι έχουμε χρέος να γνωρίζουμε τον καλό και τον κακό μας εαυτό. Το μυστικό της επιτυχίας είναι να καλλιεργήσω τα χαρίσματά μου και να εναντιωθώ στα πάθη μου. Στο βάθος υπάρχει κήπος, ο Παράδεισος!
Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για έναν ιερωμένο να λειτουργεί σε μια άλλη χώρα ;
Ο κάθε Ιερέας είναι στρατιώτης του Χριστού, της Εκκλησίας. Θα βρεθεί εκεί που εκκλησία τον χρειάζεται. Η δυσκολία αφορά στη προσαρμογή στα δεδομένα του κάθε τόπου. Έχουμε ορθοδόξους ιερείς στη Σιγκαμπούρη, στην Αργεντινή, σε χώρες της Αφρικής, που διακονούν με αυταπάρνηση κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Εδώ στο κέντρο της Ευρώπης, τα πράγματα είναι πολύ ευκολότερα. Δύσκολα ήταν στα πρώτα χρόνια της μετανάστευσης, όπου δεν υπήρχε ορθόδοξος Ναός και οι λιγοστοί Ιερείς έπρεπε να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να εξυπηρετούν τις λατρευτικές και μυστηριακές ανάγκες των Ελλήνων.
Τους τελευταίους μήνες αναλάβατε νέα καθήκοντα, αυτά του Προϊσταμένου της ενορίας μας.
Δε θα τα χαρακτήριζα νέα καθήκοντα επειδή ότι έκανα θα συνεχίσω να το κάνω. Απλώς είναι μεγαλύτερο το βάρος της ευθύνης. Η εκκλησιαστικές θέσεις δε γίνεται από τη φύση της εκκλησίας να έχουν χαρακτήρα εξουσίας. Είναι διακονία! Όσο ψηλότερα, τόσο μεγαλύτερος Σταυρός. Αυτή λοιπόν τη διακονία θα συνεχίσω να προσφέρω με τις μικρές μου δυνάμεις στην Ενορία μας. Και ξέρετε… Νιώθω μέσα μου ένα χρέος που θα πληρώνω και θα μένει πάντα ανεξόφλητο, γιατί οι άνθρωποι μας εδώ με περιέβαλαν με απεριόριστη αγάπη από την πρώτη στιγμή.
Σ αυτό το πλαίσιο η κάθε ημέρα είναι γεμάτη. Πρέπει να εξομολογηθώ ότι η δουλειά του γραφείου δε μου είναι συμπαθής. Αγαπώ τη ποιμαντική, θέλω να βρίσκομαι ανάμεσα στους πιστούς, ν αφουγκράζομαι τις δυσκολίες, τα προβλήματά τους, τα ερωτήματα και τις αμφιβολίες τους. Έχουμε συχνά ασθενείς που νοσηλεύονται. Μοναχικούς ανθρώπους, ηλικιωμένους σε ιδρύματα. Πρέπει ο ιερέας να είναι και εκεί. Όπως και στις χαρές και στις γιορτές τους. Αυτά όλα βέβαια, είναι συνέχεια της διακονίας και της προσφοράς του προκατόχου μου.
Από την άλλη είναι και η γερμανική πλευρά. Στις σχέσεις μας με τις άλλες εκκλησίες και με την πόλη φυσικά, οφείλουμε να είμαστε παρόντες. Δε θέλουμε και δε γίνεται να απομονωθούμε και να γίνουμε ένα γκέτο. Τόσο ο ελληνισμός όσο και η ορθοδοξία είναι τεράστια μεγέθη. Και δυστυχώς πολλοί, ακόμα και σε υψηλές θέσεις ευθύνης, δεν το έχουν αντιληφθεί.
Ποιοι είναι οι στόχοι σας ;
Πολλοί! Παρέλαβα πολύ καλές δομές, τις οποίες οφείλω να επεκτείνω. Θα ήθελα πρώτα απ όλα να επενδύσω στους υπάρχοντες χώρους, βάζοντας και τη δίκη μου ανακαινιστική σφραγίδα. Και γιατί όχι να δημιουργηθούν και καινούργιοι. Οι πρώτοι μετανάστες ήταν όλοι νέοι και είχαν στο νου τους πάντα την επιστροφή στην πατρίδα. Τώρα πρέπει να δημιουργήσουμε καινούργιες συνθήκες, π.χ. έχουμε ηλικιωμένους, να μεριμνήσουμε για έναν δικό τους χώρο. Οι νέοι μας, τα παιδιά που βαπτίζουμε, τα ζευγάρια που παντρεύουμε.. αναρωτήθηκε κανείς τι γίνεται ένα δύο χρόνια μετά; Θα προσπαθήσω να επενδύσω στον εθελοντισμό και να δημιουργηθούν καλοί και υγιείς πυρήνες για κάθε ομάδα από τις παραπάνω. Ήδη δρομολογούνται μηνιαίως ομιλίες με καλούς και ειδικευμένους ομιλητές σε θέματα οικογενειακών σχέσεων, θέματα διαπαιδαγώγησης κτλ. Έπειτα η Κατήχηση που είναι ένα ουσιαστικό κομμάτι της ζωής της εκκλησίας θα πρέπει να οργανωθεί μεθοδικά. Είναι ανώτερο το να μάθουμε τη δύναμη της λατρείας και το περιεχόμενό της , από ότι να πηγαίνω από συνήθεια. Το ξεδίπλωμα της ποιότητας του πολιτισμού μας, η όμορφη μουσική μας παράδοση, η τέχνη της αγιογραφίας, θα με απασχολήσουν στο εγγύς μέλλον. Πρέπει μάλλον να σταματήσω εδώ….
Ποιος είναι ο ρόλος του Ιερέα στην σύγχρονη κοινωνία που μαστίζεται από τόσα προβλήματα ;
Θα απαντήσω επιγραμματικά. Λειτουργικός, κατηχητικός, ενωτικός, εμπνευστικός, σύγχρονος, δραστήριος, θεραπευτικός και παρηγορητικός. Σημειώστε όμως ότι η καραμέλα της σύγχρονης και διεφθαρμένης εποχής δεν υπάρχει. Αν διαβάσετε παλαιά Διαθήκη θα δείτε τους προφήτες και τους κριτές να στηλιτεύουν τη διαφθορά. Ο Χριστός χαρακτηρίζει τη γενεά του άπιστη και διεστραμμένη. Ο Χρυσόστομος το ίδιο, οι βυζαντινοί συγγραφείς, οι ιεροκήρυκες του 20ου αιώνα. Λοιπόν, η διαφορά μας είναι ότι βλέπουμε μέσα στις οθόνες μας τις ζωές άλλων ανθρώπων και ταυτιζόμαστε.
Σήμερα η πατρίδα αντιμετωπίζει μεγάλη οικονομική κρίση αλλά και κρίση αξιών. Δυο λόγια παρηγοριάς αρκούν ή μήπως η εκκλησία πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο διαφώτισης και παρέμβασης ;
Είναι γεγονός, πως η εκκλησία της Ελλάδος αιφνιδιάστικε με την κρίση, όπως άλλωστε όλο το κοινωνικό και πολιτικό σύστημα, αν και οι δομές ανθρωπιστικής υποστήριξης είχαν ήδη καταγράψει διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες και πριν το 2010. Παρ΄ όλα αυτά, τα αντανακλαστικά της λειτούργησαν ταχύτατα.
Αρκεί να σας πω, πως ιερές Μητροπόλεις, Ενορίες και ιερές Μονές διέκοψαν μεγάλο μέρος των έργων τους, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανθρωπιστικές ανάγκες.
Ποια στάση πρέπει να έχει ο Ορθόδοξος Χριστιανός απέναντι στους Πρόσφυγες ;
Προσωπικά δεν μπορώ να δεχτώ κάποιον που αρνείται την προσφορά σε πρόσφυγες και μετανάστες. Για μένα αυτός δεν είναι ούτε Έλληνας ούτε ορθόδοξος. Κάθε τέτοια συμπεριφορά αμφισβητεί θεμελιώδεις αξίες της ιστορίας και της πίστης μας. Αν σε κάτι διαφοροποιείται ο Χριστιανισμός και ιδιαίτερα η Ορθοδοξία από κάθε άλλη θρησκεία, είναι η ταύτιση του αδικημένου, του πεινασμένου, του διψασμένου, του φτωχού και του κατατρεγμένου με τον ίδιο τον Χριστό. Το Ευαγγέλιο χαρακτηρίζει απερίφραστα ως ψεύτη εκείνον που διαχωρίζει την αγάπη προς τον θεό και την αγάπη προς τους ανθρώπους. Οι αξίες αυτές αποτελούν τον παράγοντα επιβίωσης του Ελληνισμού δια μέσου των αιώνων.
Κάποιοι λένε πως ” ο Θεός δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα και τους Έλληνες ” Πόσο η πίστη μπορεί να βοηθήσει ;
Όσο παραμένουμε μουδιασμένοι παρατηρητές δεν θα αλλάξει τίποτα . Τα πράγματα δεν γίνονται από μόνα τους.
Η άποψη ότι δεν θα αφήσει ο Θεός που λένε κάποιοι της εκκλησίας, δεν είναι πάντα έτσι. Αφήνει ο Θεός σας πληροφορώ. Άφησε 400 χρόνια σκλαβιάς, άφησε να πέσει η Τσαρική Ρωσία και να επικρατήσει η μπολσεβική επανάσταση και η αθεΐα και να γκρεμιστούν οι ναοί. Άφησε πολλά πράγματα στην ιστορία και γιατί να μην αφήσει και τώρα; Τι έχει δηλαδή με μας; Το θέμα λοιπόν δεν είναι αν θα αφήσει ο Θεός αλλά αν εμείς θα αφήσουμε το Θεό. Τον αφήσαμε ,τον αφήσαμε. Δυστυχώς. Υπάρχει όμως ένας λαός που έχει σπόρο μέσα του και ο άθεος ακόμα έχει σπόρο για το αγνό. Δεν το πιστεύει όμως ότι μπορεί να είναι αληθινό. Αυτή είναι η αποστολή της εκκλησίας να φυτρώσει ο σπόρος. Αυτό προσπαθούν να γκρεμίσουν. Αν δουν ότι ένας χτίζει κάτι έρχεται το σύστημα να το γκρεμίσει αυτό . Αρχίζουν και ρίχνουν λάσπη λέγοντας ότι αυτός ας πούμε είναι απατεώνας ,είναι υποκριτής. Δεν πειράζει όμως η Εκκλησία στηρίζεται σε Μάρτυρες, στηρίζεται σε Χριστό Σταυρωμένο και ηττημένο. Η μεγαλύτερη νίκη είναι η ήττα του Σταυρού. Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος συκοφαντημένος και εξόριστος ήταν. Αυτός όμως έμεινε στην ιστορία και σε αυτόν πίστεψε ο λαός. Δεν πίστεψε στους άλλους. Και σήμερα το ίδιο θα γίνεται.
Οι νέοι βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλούς κινδύνους. Πως η εκκλησία μπορεί να βοηθήσει ; Κατά πόσο οι νέοι είναι κοντά στην εκκλησία και ειδικότερα όταν ζουν σε μια ξένη χώρα ;
Τα νέα παιδιά μας είναι καλά παιδιά! Τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τους δημιουργούν οι μεγαλύτεροι γιατί πίσω από τις κουρτίνες κρύβεται κέρδος και ιδιοτέλεια. Όταν καλλιεργείς έναν ψεύτικο παράδεισο, είναι επόμενο ότι σύντομα θα απογοητευτούν. Ακόμα τοποθετώ τον εαυτό μου στους νέους. Διψάμε λοιπόν για αλήθεια, για ελπίδα, για φως, για δύναμη, για ζωή, για αυθεντικότητα. Αυτά μας λείπουν. Είμαστε κορεσμένοι από ψέμα, συμβιβασμό, μετριότητα, σκοπιμότητες, νεκρή πίστη, υπερβολές χωρίς περιεχόμενο, ρηχή και ανούσια επίδειξη.
Όταν λοιπόν οι νέοι βιώσουν την αυθεντικότητα και την ανιδιοτέλεια, θα έρθουν και στην εκκλησία.
Εδώ έχουμε δόξα τω Θεώ, παρά τις αντιθέσεις που δημιουργεί ένα ξένο πολιτισμικά περιβάλλον, νέους που αγαπούν τη πίστη, την εκκλησία, την παράδοση μας και σ αυτούς θα επενδύσουμε, ώστε να γίνουν κήρυκες και για τους υπόλοιπους.
Ποια είναι η σχέση της Εκκλησίας με την τεχνολογία ;
Η ορθόδοξη εκκλησία δεν αμφισβήτησε ποτέ την επιστήμη, την πρόοδο και την τεχνολογική εξέλιξη. Σκεφτείτε ότι, οι πρώτοι που αντικατέστησαν τα κεριά με λάμπες στους πολυελαίους, ήταν οι ναοί. Όπως και τα χειρόγραφα αντικατέστησε η τυπογραφία. Τώρα βλέπω οι νεότεροι χρησιμοποιούν iPad στο ψαλτήρι. Αυτά όλα είναι μέσα για τον ίδιο σκοπό, τη δοξολογία του Θεού. Σ ένα περιβάλλον που ο τρόπος επικοινωνίας αλλάζει γοργά, δε θα μείνουμε απαθείς θεατές. Ο απ. Παύλος γράφει: έγινα τα πάντα σε όλους για να κερδίσω κάποιους.
Έχετε μετανιώσει για επιλογές που έχετε κάνει στην πορεία της ζωής σας ( Σπουδές – εκκλησία – ανθρώπους ) ;
Αν ξεκινούσα τώρα από την αρχή τη ζωή μου, νομίζω πως η πορεία μου θα ήταν παρόμοια. Ίσως να ήμουν περισσότερο προσεκτικός στις συνεργασίες μου.
Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας ;
Ο εαυτός μου. Πόσες φορές έχουμε πει, δεν αναγνωρίζω τον εαυτό μου. Ε, αυτό το θηρίο που κρύβεται μέσα μας, προσπαθούμε να δαμάσουμε. Πολλοί λένε φοβάμαι τον Θεό και τους ανθρώπους. Τον Θεό τον αγαπώ και η αγάπη διώχνει τον φόβο. Οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν δυσκολίες, επειδή είναι αμφίδρομες. Γενικά είμαι καλοπροαίρετος και δεν είναι λίγες οι φορές που η κακότητα άλλων με ζημίωσε. Όμως γιατί να είμαστε καχύποπτοι;
Τελειώνοντας κι αφού Σας ευχαριστήσουμε για την ωραία μας επικοινωνία, θα θέλαμε να στείλετε στους αναγνώστες του «Ευρωπολίτη» ένα μήνυμα αισιοδοξίας κι ελπίδας, που τόσο έχουμε όλοι μας ανάγκη. Τι θα τους λέγατε;
Εγώ είμαι γεμάτος φωτιά αυτήν την στιγμή μέσα μου , λεφτά δεν έχω, αλλά αγαπώ τον πολιτισμό μας, τον θησαυρό μας, την Εκκλησία. Αν αυτά τα νιώσουμε γνήσια μέσα μας και πορευτούμε με πνεύμα ενότητας, ομοψυχία και αλληλεγγύη, είμαι πεπεισμένος ότι θα κάνουμε θαύματα.
της Μαρίας Τόσιου
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Βράβευση της Ιωάννας Ζαχαράκη στην τιμητική εκδήλωση «Ελληνίδες του Κόσμου»

Εκδήλωση – ημερίδα με θέμα «Ελληνίδες του Κόσμου» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τέθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κα Αικατερίνη Τζιτζικώστα και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστος Μπούρας.
Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον ρόλο της Ελληνίδας γυναίκας που ζει και προοδεύει στο εξωτερικό με πολλαπλούς ρόλους, ως πολιτικός, επιστήμονας, ως επιχειρηματίας, ως ευεργέτιδα, ως ενεργή πολίτης μεταξύ δύο κόσμων, που με τη δράση της αναδεικνύει, καλλιεργεί και προωθεί τις αξίες του Ελληνισμού.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμούνται Ελληνίδες της Διασποράς, οι οποίες με το έργο τους αφήνουν ισχυρό αποτύπωμα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Μεταξύ αυτών βρίσκεται η Πρόεδρος του Δικτύου Αιρετών Ευρώπης, αντιδήμαρχος Solingen, Ιωάννα Ζαχαράκη που δραστηριοποιείται στην Γερμανία και κατάγεται από την Χρυσομηλιά Καλαμπάκας Τρικάλων.
Η κ. Ζαχαράκη, διαμένει από το 1981 στη Γερμανία, εργάζεται ως Εισηγήτρια Σύμβουλος στον τομέα Κοινωνικής Ένταξης και Διαπολιτισμικότητας σε Κοινωνικό Φορέα. Διδάσκει ως εντεταλμένη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Bochum σε θέματα Διαπολιτισμικότητας και Διανθρωπίνων Σχέσεων.
Η Ιωάννα Ζαχαράκη εκλέγεται από το 1999 μέχρι σήμερα Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Solingen.
Το 2020 εκλέχθηκε Αντιδήμαρχος του Δήμου που αριθμεί 160.00 κατοίκους. Εκτός αυτού είναι Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης.
Το 2019 τής απονεμήθηκε ο «Ομοσπονδιακός Σταυρός Αξίας», η υψηλότερη τιμητική διάκριση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, για την κοινωνική της δράση και προσφορά καθώς και το βραβείο “Αgenda 2019” της πόλης Solingen για την μακροχρόνια ανθρωπιστική βοήθεια στην Λέσβο.
Στην εκδήλωση τιμήθηκαν επίσης η μεγάλη ευεργέτιδα, Αρχόντισσα των Εκκλησιών και Πρέσβειρα του Απόδημου Ελληνισμού, Αικατερίνη Σοφιανού-Μπελεφάντη (Αίγυπτος – Ρουμανία), η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Στέλλα Κοκόλη (Ηνωμένες Πολιτείες), η διακεκριμένη γιατρός-χειρουργός της Αργεντινής Χριστίνα Τσαρδίκου (Νότιος Αμερική – Αργεντινή), η Αρχόντισσα των Εκκλησιών του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Μαρίνα Τσιχλάκη (Υποσαχάρια Αφρική – Μοζαμβίκη, Ζάμπια), και η διακεκριμένη ιατρός – ερευνήτρια Βάσω Αποστολοπούλου (Αυστραλία).
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Cinematherapy: Προβολή ταινίας και συζήτηση για την τέχνη του κινηματογράφου στο Βερολίνο

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Βερολίνου σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας διοργανώνουν το Cinematherapy, στο BABYLON του Βερολίνου.
Στο πλαίσιο του session θα προβληθεί η μικρού μήκους κωμωδία “tokakis or what’s my name” του Θάνου Τοκάκη και στη συνέχεια θα γίνει μια interactive συζήτηση μεταξύ της Ψυχοθεραπεύτριας Ντενίς Νικολάκου και του κοινού, προσεγγίζοντας την κινηματογραφική εικόνα από μια άλλη γωνία λήψης.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Βερολίνου, το συγκεκριμένο session εστιάζει στην κωμωδία και την σάτιρα.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Μαρτίου, στις 18:00, στον χώρο του OVAL, στον πρώτο όροφο του BABYLON.
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Μήνας ελληνικής ιστορίας ο Μάρτιος στην πολιτεία της Νέας Υόρκης

Ψηφίσματα, με τα οποία ο Μάρτιος, ο μήνας κατά τον οποίο η Ελλάδα τιμά την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την εθνική επέτειο της Επανάστασης του 1821, ανακηρύσσεται μήνας ελληνικής ιστορίας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, ενέκριναν σε ιστορικές συνελεύσεις τους, η Πολιτειακή Βουλή και η Γερουσία της Ν.Υ., παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ο οποίος ευλόγησε και τις δύο συνελεύσεις, είχε συναντηθεί νωρίτερα με την κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Κέιτι Χότσουλ, την οποία ευχαρίστησε για τη μακρόχρονη και συνεχή υποστήριξη της πολιτείας στην ανοικοδόμηση του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου, στο Σημείο Μηδέν, που έχει ανακηρυχθεί εθνικό προσκύνημα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Τόσο ο Αρχιεπίσκοπος, όσο και η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, επισήμαναν την κοινή δέσμευσή τους να εργαστούν μαζί για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της νέας εποχής, όπως η εξάρτηση από τοξικές ουσίες και η καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών, η φτώχεια, καθώς και η ψυχική υγεία, ιδιαίτερα των νέων σε ηλικία ανθρώπων.
Επιπρόσθετα, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος πραγματοποίησε συναντήσεις με την αρχηγό της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Αντρέα Στιούαρτ Κάζενς, και τον εκπρόσωπό της, Καρλ Χέιστι.
Μετά το πέρας σύγκλησης των συνελεύσεων, οι ελληνικής και κυπριακής καταγωγής γερουσιαστές Μιχαήλ Γιάνναρης, ‘Αντριου Γουνάρδης και Τζέιμς Σκούφης, και τα μέλη της Πολιτειακής Βουλής, Μιχαήλ Τανούσης και Τζον Λιμόντες, παρακάθισαν σε γεύμα με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και το Τάγμα της ΑΧΕΠΑ στο Καπιτώλιο.
Κατά τη διάρκεια του γεύματος, τιμήθηκαν, μάλιστα, και διακεκριμένοι ομογενείς για το έργο και την προσφορά τους, τόσο στη Διασπορά, όσο και στις ευρύτερες ομογενειακές κοινότητες στη Νέα Υόρκη και γενικότερα στις ΗΠΑ. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται ο Τζιμ Ταμπάκης, η Δέσποινα Αξιωτάκη – Ιωάννου, ο συνταγματάρχης Τεντ Λίμπερτς και ο Φίλιπ Κρίστοφερ.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου και Μιχάλης Φιρίλας, αναφέρθηκαν στην ιστορική αλληλεγγύη και στις κοινές αξίες που συνδέουν τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ σημείωσαν ότι σε χώρες στον πλανήτη μας, όπως είναι η Ουκρανία και η Κύπρος, ο αγώνας για την ελευθερία και τη δημοκρατία συνεχίζεται.
Όπως τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, «συγκεντρωθήκαμε για να μνημονεύσουμε την 25η Μαρτίου του 1821 που αποτελεί την 4η Ιουλίου όλων των Ελλήνων. Είναι μια ημερομηνία που συμπίπτει με μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές εορτές μας, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου».
«Αυτή η σύμπτωση», ανέφερε, «συνιστά μια βαθιά υπενθύμιση της φύσης της ανθρώπινης ελευθερίας, της ικανότητας να επιλέγει ο άνθρωπος χωρίς εξαναγκασμό, καταναγκασμό ή επιβολή».
«Καθώς κοιτάμε τον κόσμο μας σήμερα», συνέχισε, «βλέπουμε πώς τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορούν να καταπατηθούν από καθεστώτα που ενδιαφέρονται περισσότερο για τη δική τους ισχύ, παρά για την ευημερία των πολιτών τους».
«Ως Ελληνοαμερικανοί», πρόσθεσε, «ευχαριστούμε τον παντοδύναμο Θεό για τη γενέτειρα της Δημοκρατίας, την πολύτιμη Ελλάδα μας, και το μεγαλύτερο επίτευγμα της Δημοκρατίας, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».
«Η συγκέντρωσή μας σήμερα στην Πολιτειακή Βουλή μας και στη Γερουσία μας, μάς υπενθυμίζει ότι ο καθένας από εμάς, είτε είμαστε κληρικοί, είτε είμαστε λαϊκοί, είτε είμαστε γυναίκες, είτε είμαστε άνδρες, είτε είμαστε δημόσιοι λειτουργοί, είτε είμαστε ιδιώτες, όλοι μας έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές γενεές θα έχουν τα ίδια προνόμια, τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες που έχουμε. Σχηματίζουμε πάντα μια πιο τέλεια ένωση, που βασίζεται στη συμπερίληψη διαφορετικών κοινοτήτων, οι οποίες φιλοδοξούν να ζουν μεταξύ τους με ειρήνη και με αρμονία.
Είθε ο Θεός να μας ευλογεί όλους και να διαφυλάσσει για πάντα την ελευθερία της Ελλάδας, της Κύπρου, της μεγάλης πολιτείας της Νέας Υόρκης και του αμερικανικού έθνους» κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΛΛΑΔΑ
Μήνυμα ΠτΔ Κατ. Σακελλαροπούλου προς τους Έλληνες του Εξωτερικού για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου

“Γιορτάζουμε την επέτειο της ένδοξης Επανάστασης του 1821, έχοντας πάντα ως πυξίδα τις αξίες των προγόνων μας. Η πνευματική ανάταση με την οποία αγωνίστηκαν «υπέρ Πίστεως και Πατρίδος», η αυταπάρνηση και η ανιδιοτέλεια με την οποία υπερασπίστηκαν το ιδεώδες της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας, υπήρξε πάντοτε οδηγός για μια εθνική πορεία αντάξιά τους”, σημειώνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο μήνυμά της προς τον Απόδημο Ελληνισμό, με την ευκαιρία της Εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου.
“Η ιδέα της Επανάστασης, ωστόσο, δεν γεννήθηκε μέσα στα στενά όρια της τότε τουρκοκρατούμενης Ελλάδας. Οι ελληνικές παροικίες στην Οδησσό, την Πίζα, το Λιβόρνο, τη Βιέννη, το Παρίσι, το Βουκουρέστι, το Ιάσιο, την Τεργέστη, τη Βενετία και αλλού καλλιέργησαν τις ιδέες του διαφωτισμού, πρωτοστάτησαν στην πνευματική αφύπνιση του γένους, προετοίμασαν ιδεολογικά και πρακτικά την Επανάσταση. Ρήγας Φεραίος, Ξάνθος, Σκουφάς, Τσακάλωφ, Υψηλάντης, Καποδίστριας μεταλαμπάδευσαν τη φλόγα του οράματός τους σε όλους τους Έλληνες, υπόδουλους και μη” τονίζει στο μήνυμά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ προσθέτει πως “ποτέ δεν κόπηκε ο δεσμός των Ελλήνων της διασποράς με τον τόπο της καταγωγής τους, ποτέ δεν έπαψαν οι δυνάμεις του απανταχού ελληνισμού να στηρίζουν το νεοσύστατο ελληνικό κράτος, με τη μορφή είτε της ευεργεσίας προς το έθνος, είτε της συνδρομής στην προώθηση των ελληνικών και διεθνών δικαίων”.
Απευθυνόμενη στους απανταχού Έλληνες, η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρει: “μοχθώντας στους ξένους τόπους, κατακτώντας αναγνώριση και κύρος στα πεδία της επιστήμης, της τέχνης και των επιχειρήσεων, λειτουργείτε ως πρεσβευτές της πατρίδας μας, διαδίδοντας τη γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό” ενώ με την ευκαιρία της εθνικής μας επετείου και της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, εύχεται υγεία και πρόοδο.
Αναλυτικά το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου προς τον Απόδημο Ελληνισμό:
Αγαπητοί μου συμπατριώτες,
Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,
Απευθύνομαι σήμερα σε σας, τους απόδημους αδελφούς μας, κάτω από τη βαριά σκιά της πρόσφατης σιδηροδρομικής τραγωδίας που στέρησε αδόκητα τη ζωή από τόσους συμπολίτες μας – νέους ανθρώπους στην πλειονότητά τους, γεμάτους όνειρα και όρεξη για δημιουργία – βυθίζοντας στο πένθος τους οικείους τους και συγκλονίζοντας την ελληνική κοινωνία.
Γιορτάζουμε την επέτειο της ένδοξης Επανάστασης του 1821, έχοντας πάντα ως πυξίδα τις αξίες των προγόνων μας. Η πνευματική ανάταση με την οποία αγωνίστηκαν «υπέρ Πίστεως και Πατρίδος», η αυταπάρνηση και η ανιδιοτέλεια με την οποία υπερασπίστηκαν το ιδεώδες της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας, υπήρξε πάντοτε οδηγός για μια εθνική πορεία αντάξιά τους.
Η ιδέα της Επανάστασης, ωστόσο, δεν γεννήθηκε μέσα στα στενά όρια της τότε τουρκοκρατούμενης Ελλάδας. Οι ελληνικές παροικίες στην Οδησσό, την Πίζα, το Λιβόρνο, τη Βιέννη, το Παρίσι, το Βουκουρέστι, το Ιάσιο, την Τεργέστη, τη Βενετία και αλλού καλλιέργησαν τις ιδέες του διαφωτισμού, πρωτοστάτησαν στην πνευματική αφύπνιση του γένους, προετοίμασαν ιδεολογικά και πρακτικά την Επανάσταση. Ρήγας Φεραίος, Ξάνθος, Σκουφάς, Τσακάλωφ, Υψηλάντης, Καποδίστριας μεταλαμπάδευσαν τη φλόγα του οράματός τους σε όλους τους Έλληνες, υπόδουλους και μη. Ενίσχυσαν τον αγώνα με κάθε τρόπο, επηρέασαν προς όφελος της Ελλάδας την πολιτική των χωρών όπου διαβιούσαν, μετέστρεψαν το κοινωνικό κλίμα υπέρ του αγωνιζόμενου λαού μας και συνέβαλαν τα μέγιστα στην άνθιση του φιλελληνισμού. Και ήταν μεγάλος ο αριθμός των Ελλήνων της διασποράς που πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους για την ανεξαρτησία μας, μαχόμενοι στο πλευρό των αδελφών τους.
Ποτέ δεν κόπηκε ο δεσμός των Ελλήνων της διασποράς με τον τόπο της καταγωγής τους, ποτέ δεν έπαψαν οι δυνάμεις του απανταχού ελληνισμού να στηρίζουν το νεοσύστατο ελληνικό κράτος, με τη μορφή είτε της ευεργεσίας προς το έθνος, είτε της συνδρομής στην προώθηση των ελληνικών και διεθνών δικαίων. Η χώρα μας θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα τις προκλήσεις στο ευμετάβλητο παγκόσμιο περιβάλλον και να υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία και ανεξαρτησία, με γνώμονα το δίκαιο και στόχο την ειρηνική συνύπαρξη και την ευημερία.
Αγαπητοί μου συμπατριώτες,
Μοχθώντας στους ξένους τόπους, κατακτώντας αναγνώριση και κύρος στα πεδία της επιστήμης, της τέχνης και των επιχειρήσεων, λειτουργείτε ως πρεσβευτές της πατρίδας μας, διαδίδοντας τη γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό. Με την ευκαιρία της εθνικής μας επετείου και της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, εύχομαι σε όλους σας, απανταχού στον κόσμο, υγεία και πρόοδο.
Χρόνια Πολλά!
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Μια θαυμάσια θεατρική παράσταση στο Μόναχο με συμμετοχή Ελλήνων μεταναστών πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς

Η ερασιτεχνική „Θεατρική ομάδα 50 και πλέον“ ιδρύθηκε στο Μόναχο τον Μάρτιο 2020 από Ελληνίδες και Έλληνες άνω των 50 ετών, με σκοπό την προβολή κοινωνικών θεμάτων.
Στις 19 Μαρτίου 2023 η θεατρική ομάδα παρουσίασε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Εκκλησίας των Αγίων Πάντων στο Μόναχο την θεατρική παράσταση „Γαμπρός απ΄ το Ίντερνετ“, μια ξεκαρδιστική κωμωδία που περιγράφει τις κοινωνικές καταστάσεις που ίσχυαν κάποτε στην ελληνική κοινωνία.
Η ιδρύτρια της θεατρικής ομάδας, εκπαιδευτικός κ. Εύα Γρίβα, ήθελε από πολύ καιρό, από τότε που ήταν καθηγήτρια στο Λύκειο Μονάχου να παρουσιάσει τα βιώματά που απέκτησε η ίδια στο χωριό Βλάστη της Κοζάνης όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, στην πόλη της Κοζάνης όπου τελείωσε το γυμνάσιο και στα επόμενα χρόνια σπουδών της σε μια θεατρική παράσταση, ως ένα ψυχογράφημα μιας εποχής που σημάδευσε και εν πολλοίς στιγμάτισε τη νεολαία και οδήγησε τελικά και τα βήματα πολλών συμπατριωτών μας στη μετανάστευση.
Για το λόγο αυτό συνέγραψε η ίδια το σενάριο της θεατρικής παράστασης βασισμένη σε εκφάνσεις της ζωής του χωριού της που αντικατοπτρίζουν και την τότε γενικότερη κοινωνική κατάσταση της ελληνικής υπαίθρου.

Πηγή φωτογραφίας: Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
Στο σενάριο παρουσίασε τα κορίτσια της επαρχίας που ζούσαν σε ένα κλειστό κοινωνικό περιβάλλον, όπου οι ερωτικές γνωριμίες με αγόρια ήταν ταμπού, οι δυνατότητες παντρειάς ήταν σπάνιες, ο γάμος ήταν συνδεδεμένος με οικονομική προσφορά της νύφης (προίκα), μια πλούσια οικογένεια δεν καταδεχόταν να συμπεθεριάσει με μια φτωχή οικογένεια, πολλές γυναίκες έμειναν γεροντοκόρες και ο μεγαλύτερος αδελφός περίμενε πρώτα να αποκατασταθούν οι αδελφές του και μετά να παντρευτεί και ο ίδιος. Τα κορίτσια της επαρχίας είχαν ως αποκλειστικό σκοπό ζωής τους την εργασία στο σπίτι, τον γάμο και την τεκνογονία.

Πηγή φωτογραφίας: Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
Με την χρήση του Ίντερνετ κατέστη στο θεατρικό αυτό έργο δυνατή – με τεχνάσματα – η αποκατάσταση τριών αδελφών γυναικών με γαμπρούς που τους γνώριζαν ήδη από τα νεανικά τους χρόνια, ενώ ο μεγάλος αδελφός παρέμεινε τελικά άγαμος, ευελπιστών στην άλλη ζωή να βρει την σύντροφο της ζωής του.

Πηγή φωτογραφίας: Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
Η υπέροχη σκηνοθεσία είναι έργο της Εύας Γρίβα με τη συνδρομή του Κώστα Παπαδόπουλου, ενώ τα λίαν επιτυχημένα σκηνικά είναι έργο της εικαστικού Παρασκευής Βλέτση και του ζωγράφου Στέφανου Στοϊλα. Στην ωραία μουσική πλαισίωση έλαβαν μέρος η Νεφέλη Αραμπατζή, με τη θαυμάσια φωνή της, ο ταλαντούχος μουσικός Πέτρος Βαλής (βιολί) και ο τεχνικός Χρήστος Κωνσταντινίδης.
Είναι άξιον επαίνου το γεγονός ότι οι 14 ηθοποιοί είναι άνθρωποι της πρώτης, της δεύτερης και της τρίτης γενιάς Ελλήνων μεταναστών που με τον αυθορμητισμό τους και τις ριζωμένες εμπειρίες στο οικογενειακό τους περιβάλλον, απέδωσαν θαυμάσια τους ρόλους τους.

με τον Θεόδωρο Σιακαβάρα που παριστάνει τον μεγάλο αδελφό.
Πηγή φωτογραφίας: Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
Η χρήση εξ ολοκλήρου της κοζανίτικης διαλέκτου, την οποία οι μετανάστες φροντίζουν και δεν ξεχνούν, εκφράζει την ανάγκη σύνδεσης με τις ρίζες τους.
Θερμά συγχαρητήρια στους ηθοποιούς (με αλφαβητική σειρά) Βλέτση Φώτη, Γαϊτάνη Φανή, Γαργούτα Μαρία, Γρίβα Εύα, Δρογγίτη Δημήτριο, Καλλία Κατερίνα, Μαντόλη Ολυμπία, Παπαδόπουλο Κωνσταντίνο, Reischl Frnz, Σιακαβάρα Θεόδωρο, Τσακμάκη Αθανάσιο, Χαραλαμπίδου Ελένη και Χαραλαμπίδη Χαράλαμπο.

ενώ αυτός έμεινε τελικά ανύπαντρος. (Ηθοποιός: Θεόδωρος Σιακαβάρας).
Πηγή φωτογραφίας: Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
Στο τέλος της παράστασης το πολυπληθές ακροατήριο χειροκρότησε με ενθουσιασμό όλους που συνέβαλλαν στην θεατρική παράσταση, ενώ η κ. Γρίβα ευχαρίστησε θερμά τους Έλληνες χορηγούς, το Συμβούλιο Μετανάστευσης του Δήμου Μονάχου, τον προϊστάμενο της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου π. Γεώργιο Σιώμο και τον χορηγό επικοινωνίας Δορυφόρο για την μεγάλη υποστήριξή τους.

Την παράσταση τίμησαν με την παρουσία τους οι πρωτοπρεσβύτεροι Απόστολος Μαλαμούσης, Γεώργιος Βλέτσης και Πλούταρχος Κωσταντινίδης, ο καθηγητής Δρ. Βασίλειος Φθενάκης, ο συνταξιούχος κοινωνικός λειτουργός Δρ. Μυλωνάς, εκπαιδευτικοί ελληνικών σχολείων και άλλοι εκπρόσωποι συλλόγων και οργανισμών της Παροικίας Μονάχου.
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Συναυλία του διεθνούς φήμης Έλληνα βαρυτόνου Άρη Αργύρη στη Βιέννη

Την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023 και ώρα 19.30, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Schubert του Konzerthaus της Βιέννης, συναυλία του διεθνούς φήμης Έλληνα βαρυτόνου Άρη Αργύρη, ο οποίος θα ερμηνεύσει λίντερ του Franz Schubert, εμπνευσμένα από την ελληνική αρχαιότητα και μυθολογία.
Η συναυλία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Βιέννη, ενώ στην εκδήλωση θα παραβρεθεί η Ελληνίδα Πρέσβης.
Να σημειωθεί ότι η συναυλία αποτελεί ξεχωριστό καλλιτεχνικό γεγονός, αφού για πρώτη φορά τα λίντερ αυτά θα εκτελεστούν από ορχήστρα.