Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Ερχεται στην Αθήνα ο Ομπάμα

Published

on

Στην Αθήνα θα βρίσκεται ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα στις 15 Νοεμβρίου, ίσως στην τελευταία και αποχαιρετιστήρια περιοδεία του στο εξωτερικό προτού ολοκληρώσει την δεύτερη θητεία του.

Σύμφωνα με το «mignatiou.com», αρχικά ο Λευκός Οίκος είχε εισηγηθεί να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη στις 17 Νοεμβρίου, επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου για να απαντήσει το Μαξίμου ότι αυτό δεν είναι δυνατό.

Ο Λευκός Οίκος χθες ανακοίνωσε επίσημα την επίσκεψη στην ελληνική πρωτεύουσα. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Ομπάμα θα επισκεφθεί στη συνέχεια το Βερολίνο για να αποχαιρετίσει και επίσημα την Καγκελάριο Μέρκελ, με την οποία είχε μία «θυελλώδη» σχέση, βασικά λόγω της αποτυχίας της να επιλύσει την κρίση χρέους της Ελλάδας και κατ΄ επέκταση της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο Αμερικανός ηγέτης θα φτάσει στην Ελλάδα, στις 15 Νοεμβρίου, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για να επαναβεβαιώσει την αμερικανική υποστήριξή στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για να οδηγηθεί η ελληνική οικονομία σε μια πορεία προς την βιωσιμότητα και την ευημερία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη Γενέτειρα της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Ομπάμα θα επαναβεβαιώσει και την ανθεκτικότητα των δημοκρατικών αξιών, που έχουν κάνει τόσα πολλά για να φέρουν την ειρήνη και την ευημερία στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος θα κάνει ξεκάθαρη την αμερικανική εκτίμηση για την αξιοσημείωτη γενναιοδωρία που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Τα βασικά θέματα συζήτησης του κ. Ομπάμα με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, θα είναι η οικονομική κρίση, το Προσφυγικό, το Κυπριακό, οι ελληνοαμερικανικές και ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κατάσταση στη Συρία και άλλα διεθνή ζητήματα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που δημοσιεύει το «mignatiou.com»,  η κατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών είναι εξαιρετικές και στην ουσία δεν υπάρχουν προβλήματα που θα τις σκιάσουν. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα επέλεξε από την αρχή να μην κοντραριστεί με την Ουάσιγκτον και μερικές κινήσεις Ελλήνων υπουργών που προκάλεσαν διαμαρτυρίες, στη συνέχεια διορθώθηκαν.

Οι Αμερικανοί παρακολούθησαν με ενδιαφέρον, αλλά όχι με ανησυχία, την επιχείρηση προσέγγισης του κ. Τσίπρα με τη Μόσχα, αλλά φάνηκε εκ των υστέρων ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία. Ο Πρόεδρος Ομπάμα υποστήριξε τις προσπάθειες όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, από το 2010 μέχρι σήμερα, για να τερματιστεί η οικονομική κρίση, χωρίς όμως επιτυχία. Ο Αμερικανός ηγέτης βρήκε ισχυρό εμπόδιο στο πρόσωπο της κ. Μέρκελ και σε δύο περιπτώσεις ύψωσε τον τόνο της φωνής του, ιδιαίτερα το 2012 όταν η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ήταν πολύ κοντά. Αμερικανική πηγή είχε τονίσει τότε ότι το Grexit αποφεύχθηκε λόγω της αμερικανικής παρέμβασης, κάτι που είναι απόλυτα ορθό. Ο κ. Ομπάμα έδειξε μία ιδιαίτερη «προτίμηση» στο νεαρό πρωθυπουργό της Ελλάδας αμέσως μετά την εκλογή του, και τον στήριξε από την αρχή της θητείας του και με δηλώσεις και με πράξεις. Βεβαίως, δεν πρόσφερε ποτέ οικονομική βοήθεια, όπως τον κατηγόρησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε.

Στις 36 ώρες της επίσκεψής του στην Αθήνα, σύμφωνα με το «mignatiou.com», ο Αμερικανός ηγέτης θα ασχοληθεί και με το προσφυγικό, και εξέφρασε την πρόθεση του να επισκεφθεί προσφυγικό καταυλισμό στη Λήμνο ή αλλού, στην περίπτωση που η μετάβαση στη Μυτιλήνη αποδειχθεί δύσκολη. Σύμφωνα με πληροφορίες επιθυμεί από την Αθήνα να μεταφέρει το μήνυμα για την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να εξέλθει της κρίσης.

Παράλληλα θα ζητήσει και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Ομπάμα εξέφρασε την επιθυμία να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό, με ομιλία που θα εκφωνήσει σε αθηναϊκό ξενοδοχείο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην Αθήνα η Διεθνής Διάσκεψη για τους Ωκεανούς

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η Ελλάδα, σηματοδοτώντας τη βούλησή της να συμβάλλει ενεργά, στις διεθνείς προκλήσεις της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης, να αναλάβει πρωτοβουλίες και να στηρίξει την προστασία των ωκεανών, φιλοξενεί την 9η διεθνούς διάσκεψης για τους ωκεανούς «Our Oceans» (OOC-9), που θα πραγματοποιηθεί 16-17 Απριλίου 2024 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Πρόκειται για έναν διεθνή θεσμό, που ξεκίνησε το 2014 με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα, με στόχο να φέρει στο προσκήνιο ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία των θαλασσών και να «αποσπάσει» δεσμεύσεις από κυβερνήσεις και φορείς της αγοράς.

«Βασικός μας σκοπός είναι η διάσκεψη αυτή να παραγάγει απτά αποτελέσματα. Όχι μόνο να συζητήσει σε αφηρημένο επίπεδο για την περιβαλλοντική προστασία, αλλά να προχωρήσει και σε απτές δράσεις και δεσμεύσεις», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στην συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε για τη διάσκεψη μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος Θόδωρο Σκυλακάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, μέχρι στιγμής, στις προηγούμενες οκτώ διασκέψεις έχουν αναληφθεί 2.161 δεσμεύσεις από κράτη και διεθνείς οργανώσεις, με το οικονομικό τους αποτύπωμα να υπερβαίνει τα 130 δισ. δολάρια. «Οι δεσμεύσεις αυτές συνθέτουν μια διεθνή οικονομική και περιβαλλοντική πρωτοβουλία».

Πρόκειται για ένα σημαντικό διεθνές γεγονός και σίγουρα το σημαντικότερο για θέματα περιβάλλοντος που έχει φιλοξενήσει η Ελλάδα.

Θα εκπροσωπηθούν περισσότερα από 120 κράτη, πρωθυπουργοί και πρόεδροι χωρών από όλο τον πλανήτη, υπουργοί και υφυπουργοί Εξωτερικών, υπουργοί και υφυπουργοί Περιβάλλοντος, αλλά και συναφών με θέματα ωκεανών αρμοδιοτήτων, καθώς και εκπρόσωποι σημαντικών διεθνών και περιφερειακών οργανισμών.



«Η Ελλάδα, μια χώρα με μια εκτεταμένη ακτογραμμή άνω των 20 χιλιάδων χιλιομέτρων και άνω των 29 χιλιάδων νησιών και βραχονησίδων και μακρά ναυτική παράδοση, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, πρωτοστατεί στην ανάληψη πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του και σημειώνει πως χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η θέσπιση θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών και το έργο της απανθρακοποίησης των νησιών.

Φιλοξενώντας τη διάσκεψη OOC-9 η Ελλάδα επιβεβαιώνει τη στροφή της προς τη βιώσιμη «γαλάζια» οικονομία και παράλληλα επιδιώκει να αναδείξει τις διεθνείς προκλήσεις για τη βιώσιμη αλιεία, την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης, ιδίως από τα πλαστικά, καθώς και την αλληλένδετη σύνδεση του κλίματος με τους ωκεανούς.

Η 9η διάσκεψη OOC θα είναι η πρώτη μετά την υιοθέτηση της συμφωνίας για τη διατήρηση και αειφόρο χρήση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας περιοχών πέραν της εθνικής δικαιοδοσίας, βάσει της Συμφωνίας του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, γνωστή ως Συνθήκη για την Ανοιχτή Θάλασσα (Συνθήκη «BBNJ»), που καλύπτει περισσότερα από τα δύο τρίτα των ωκεανών.

Αναπόσπαστο κομμάτι της αποτελεί το “Our Ocean Youth Leadership Summit”, που θα διεξαχθεί σήμερα, Δευτέρα 15 Απριλίου, αποσκοπώντας στην αφύπνιση της νέας γενιάς για τη βιωσιμότητα των ωκεανών.

Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας

Η Ελλάδα θα συνοδεύσει τη διεθνή αυτή διοργάνωση με είκοσι δεσμεύσεις υπέρ της προστασίας των ελληνικών θαλασσών και της βιωσιμότητας των οικονομικών δραστηριοτήτων. Οι δεσμεύσεις θα ανακοινωθούν την ημέρα της διάσκεψης και κάποιες θα είναι άμεσες, ενώ κάποιες με ορίζοντα μέχρι το 2030.

Οι πρώτες που ανακοινώθηκαν ήδη αφορούν την άμεση θεσμοθέτηση δύο μεγάλων, εθνικών, θαλάσσιων πάρκων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, τα οποία θα είναι από τα μεγαλύτερα στην Μεσόγειο.

Για την επιτήρησή τους θα αξιοποιηθεί υπερσύγχρονο σύστημα παρακολούθησης, με drones, ραντάρ, δορυφόρους και σκάφη, σε πραγματικό χρόνο. Για την υλοποίηση αυτών των πρωτοβουλιών θα διατεθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ακόμη, θα ενισχυθεί θεσμικά ο ρόλος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), ενώ άμεση θα είναι η συνεργασία των αρμοδίων με το λιμενικό σώμα.



Ακόμη, όπως ανακοινώθηκε, η αλιεία με μηχανότρατες θα απαγορευθεί από το 2026 μέσα στα εθνικά πάρκα της χώρας. Το μέτρο θα επεκταθεί σταδιακά και στις υπόλοιπες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές έως το 2030.

Οι αλιείς θα λάβουν αντισταθμιστικά οφέλη για την απώλεια του εισοδήματός τους επειδή, εκτός από τα εθνικά πάρκα, δεν θα τους επιτρέπεται να ψαρεύουν και σε μια ζώνη γύρω από τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Όσον αφορά τις 122 εναπομείνασες βιτζότρατες δε θα δοθεί άλλη παράταση, πέρα από το τρέχον πρόγραμμα απόσυρσης.

Ακόμη, σχεδιάζεται η ύπαρξη αντισταθμιστικών μέτρων για την προστασία των εθνικών θαλάσσιων πάρκων και των περιοχών Natura, από́ τις 247 εν ενεργεία ανεμότρατες.

Τέλος, αξιοποιώντας τους οικονομικούς πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, επενδύονται τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση σχετικών δράσεων βιώσιμης αλιείας, κ.ά.

Οι τομείς δράσης

Επισημαίνεται πως κάθε διάσκεψη OOC εστιάζει σε έξι τομείς δράσης:

– Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές, με τη θέσπιση των οποίων διασφαλίζεται αποτελεσματική διαχείριση με στοχευμένα μέτρα προστασίας που λαμβάνουν υπόψη τις πιέσεις των θαλάσσιων οικοσυστημάτων από δραστηριότητες.

– Βιώσιμη γαλάζια οικονομία, ως βασικό εργαλείο αειφόρου χρήσης των θαλάσσιων πόρων, που συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη δραστηριοτήτων, οι οποίες βασίζονται στους ωκεανούς.

– Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με εστίαση στην ενίσχυση της αλληλεπίδρασης μεταξύ κλίματος και ωκεανών και την ανάληψη δράσεων με ολιστικό τρόπο, έχοντας υπόψη τον ρόλο του ωκεανού ως ρυθμιστή του κλίματος και την ανάγκη περιορισμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

– Ναυτική Ασφάλεια, με ανάδειξη των πτυχών της, όπως η αντιμετώπιση της πειρατείας, της παράνομης διακίνησης αγαθών και ανθρώπων, της παράνομης αλιείας και της ρύπανσης.

– Βιώσιμη αλιεία, μέσω της προώθησης αποδοτικών πρακτικών αλίευσης, της επιτήρησης απαγορεύσεων και περιορισμών, καθώς και άλλων ολιστικών λύσεων για τον περιορισμό της υπεραλίευσης και την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων.

– Θαλάσσια ρύπανση, λόγω της απόρριψης θρεπτικών συστατικών, χημικών ουσιών και απορριμμάτων, που οφείλεται σε χερσαίες ή θαλάσσιες δραστηριότητες.



Η Ελλάδα θα δώσει, παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση σε τέσσερις οριζόντιους τομείς, που διατρέχουν και τις έξι θεματικές:

– Βιώσιμος τουρισμός σε παράκτιες περιοχές και νησιά για την επίτευξη της βέλτιστης ισορροπίας μεταξύ της τουριστικής ανάπτυξης, της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της ευημερίας των τοπικών κοινοτήτων.

– Πράσινη ναυτιλία, στο πλαίσιο της οποίας θα ενθαρρύνεται ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικά φιλικών δράσεων για τον έλεγχο της ρύπανσης, την προώθηση της απανθρακοποίησης και τη στροφή προς βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης, που αποσκοπούν στον περιορισμό του αντικτύπου της ναυτιλίας στο θαλάσσιο περιβάλλον.

– Μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά και μικροπλαστικά. Η Ελλάδα θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς η συγκεκριμένη μορφή ρύπανσης αποτελεί μια από τις πιο σοβαρές απειλές για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και την ανθρώπινη υγεία, μέσω της τροφικής αλυσίδας.

– Πράσινη μετάβαση στη Μεσόγειο, μια θάλασσα που συνδέει τρεις ηπείρους και λειτουργεί ως σταυροδρόμι πολιτισμών και ανθρώπων, αντιμετωπίζοντας την πρόκληση της μετάβασης προς ένα βιώσιμο μέλλον στη Μεσόγειο και «ξεκλειδώνοντας» οφέλη για τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ι. Χρυσουλάκης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Επενδύουμε σταθερά στην ενίσχυση της φωνής του Απόδημου Ελληνισμού

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Νίκος Νομικός

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης, εκπροσωπώντας τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κώτσηρα, συμμετείχε στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σε συζήτηση με θέμα «Οικουμενικός Ελληνισμός: Γεφυρώνοντας την απόσταση – Εθνικές στρατηγικές για την ενίσχυση των δεσμών με την Ελληνική Διασπορά».

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γιώργος Τζ. Τσούνης και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης.

Ο Γενικός Γραμματέας παρουσίασε την πολιτική και το σχεδιασμό της κυβέρνησης για το μείζον θέμα του Οικουμενικού Ελληνισμού σε μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων με ειδήμονες για την Ομογένεια.

Όπως τόνισε ο κ. Χρυσουλάκης, η πολυπληθής και γεμάτη ζωντάνια Ομογένειά μας συνιστά ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα μας και, ως εκ τούτου, αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Με την άρση των περιορισμών στην ψήφο των Ομογενών και τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές καθώς και με την κατάρτιση μιας Εθνικής Στρατηγικής για τους Απόδημους Έλληνες, η Ελλάδα προχωρά μπροστά με σταθερά βήματα, με σκοπό την ενίσχυση των σχέσεών της με τη Διασπορά και τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των Ελλήνων του εξωτερικού.



Επενδύουμε σταθερά στην ενίσχυση της φωνής του Απόδημου Ελληνισμού και των δεσμών του με την πατρίδα και υποστηρίζουμε τη συνεργασία των δικτύων και δομών των Ομογενών μας.

Το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό για τα έτη 2024-2027 διαμορφώνει για πρώτη φορά μια συνολική και συνεκτική πολιτική για την Ομογένεια, με χρονικό ορίζοντα τετραετίας, στρατηγικούς στόχους και επιχειρησιακές δράσεις.

Διαρθρώνεται γύρω από έξι στρατηγικούς στόχους: την υποστήριξη και ανάπτυξη των δικτύων και δομών της Διασποράς, την αξιοποίηση της παρουσίας της Διασποράς για την προώθηση θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος, την ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, των παραδόσεων και του πολιτισμού μας με έμφαση στη νέα γενιά, τη διατήρηση και ενίσχυση των δεσμών με τα Ορθόδοξα Εκκλησιαστικά Ιδρύματα, την ενίσχυση των διμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας των Ομογενών μας και τέλος την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις Προξενικές Αρχές.

Ο κάθε στόχος αναλύεται περαιτέρω σε πυλώνες, για τους οποίους προβλέπονται συγκεκριμένες δράσεις.



Το Στρατηγικό Σχέδιο τέθηκε σε διαβούλευση, έτσι ώστε Ομογενείς και ομογενειακές οργανώσεις σε όλον τον κόσμο να συνδράμουν από κοινού στην ανάπτυξή του.

Επιπλέον, επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας, στόχος είναι να υποστηρίξουμε τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, καθώς και να μεγεθύνουμε και να προαγάγουμε τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.



Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη βρίσκεται υπό σχεδιασμό μια εθνική στρατηγική Δημόσιας Διπλωματίας με ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο των Ελλήνων της Διασποράς ως βασικών δρώντων στην διαμόρφωση ενός σύγχρονου αφηγήματος για την χώρας μας – η οποία διαθέτει πλέον ένα ανανεωμένο brand name -, καθώς και η προώθηση αυτής της εθνικής εικόνας στην διεθνή κοινή γνώμη.

Δημόσια Διπλωματία και Διασπορά αποτελούν δύο πεδία δράσης συμπληρωματικά μεταξύ τους. Οι κοινότητες της ελληνικής Διασποράς συνιστούν παράγοντες – κλειδί στην διεθνή πολιτική σκηνή και μια διακριτή μορφή «ήπιας ισχύος».


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προχωρά η αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου Δελφών

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Επιταχύνονται οι εργασίες της αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Δελφών. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, οι εργασίες θα ενταθούν μετά τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που λήφθηκε ομόφωνα επί της γεωτεχνικής μελέτης και της μελέτης εφαρμογής αποκατάστασης του ανατολικού αναλήμματος του θεάτρου.

Οι μελέτες εκπονήθηκαν σε συνέχεια της οριστικής μελέτης αποκατάστασης και της μελέτης απορροής όμβριων υδάτων του θεάτρου και του βόρειου πρανούς, το οποίο και αποτελεί το κύριο μέσο αντιστήριξης του επικλινούς εδάφους του θεάτρου.

Το έργο της αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Δελφών υλοποιείται βάσει προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

«Ο μοναδικός σε σημασία και διεθνούς εμβέλειας και αναφοράς αρχαιολογικός χώρος των Δελφών έχει απόλυτη ανάγκη από συνεχή μέριμνα και φροντίδα ώστε να προστατευθεί από τα φαινόμενα της εξελισσόμενης κλιματική κρίσης», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Και πρόσθεσε: «Μη αμελητέα παράμετρο αποτελεί το γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή αναπτύσσονται τεκτονικά ρήγματα, όπως το ρήγμα των Δελφών και το ρήγμα της Κερνάς. Με δεδομένο το συγκεκριμένο γεωλογικό υπόβαθρο, που χαρακτηρίζεται από τάση για κατολίσθηση, η πρόσθετη φόρτιση από τα όμβρια ύδατα αυξάνει διαχρονικά τη διάβρωση με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του αρχαίου θεάτρου.



Στο σύνολο των μελετών που έχουν εκπονηθεί για την υλοποίηση του έργου, συμπεριλαμβανομένων της γεωτεχνικής μελέτης και της μελέτης εφαρμογής αποκατάστασης του ανατολικού αναλήμματος του αρχαίου θεάτρου, έχουν ληφθεί υπόψη όλα τα παραπάνω δεδομένα.

Στόχος μας είναι η αποκατάσταση του μνημείου να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2027. Σε συνδυασμό με τα έργα προστασίας, συντήρησης και αποκατάστασης των επιμέρους μνημείων και του αρχαιολογικού χώρου, έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και την ανακαίνιση και αναβάθμιση των υποδομών του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου που το Υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί, διασφαλίζουμε την προστασία του κορυφαίου αυτού μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ενισχύουμε τη λειτουργία του ως σημαντικού πολιτιστικού προορισμού και αναπτυξιακού πόρου, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, αλλά και τη διατήρηση του χαρακτήρα των Δελφών, ως σημείου αναφοράς, για τον παγκόσμιο πολιτισμό».

Όπως πληροφορεί μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Υπουργείου, η κύρια παθολογία του θεάτρου που σχετίζεται με γεωλογικές/γεωτεχνικές συνθήκες είναι η ολίσθηση και καθίζηση μεγάλου τμήματος των εδωλίων των κερκίδων που έχουν διαμορφωθεί κυρίως επί αρχαίων επιχώσεων.

Για την αποκατάσταση του κοίλου, προβλέπεται να απομακρυνθούν οι τεχνητές επιχωματώσεις έως ότου βρεθεί το υπόβαθρο και έπειτα να συμπληρωθεί το ανάλογο τμήμα όπως προτείνει η αρχιτεκτονική μελέτη.

Στην οριστική μελέτη αποκατάστασης προτείνονται αποκατάσταση βαθμίδων και εδωλίων και κατά περίπτωση ανάταξή τους, συμπλήρωση του κοίλου με διάσπαρτα ή νέα εδώλια αλλά και του κατεστραμμένου ανατολικού τμήματος του διαζώματος, αποκατάσταση των ορθοστατών της ορχήστρας, καθαρισμός του περιμετρικού αγωγού της, αποκατάσταση των αναλημμάτων των παρόδων, στερέωση του δομικού υλικού, επανατοποθέτηση των λίθων στην αρχική τους θέση και συμπλήρωση των τοίχων με διάσπαρτους ή νέους φυσικούς λίθους, εκσκαφή και ομαλοποίηση του βόρειου πρανούς και ενίσχυσή του με τη χρήση γεωπλέγματος, διευθέτηση της απορροής των όμβριων υδάτων με την κατασκευή αγωγού.



Η πορεία των εργασιών προβλέπει προσωρινή στήριξη στο νότιο τμήμα του αναλήμματος, ανασκαφικούς καθαρισμούς σε όλο το μήκος του, κατασκευή ικριωμάτων περιήγησης και εργασίας, μετακίνηση των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών, εργασίες από την εσωτερική πλευρά στις απογυμνωμένες περιοχές του κοίλου, ανάταξη και ενίσχυση των περιοχών θεμελίωσης, απομάκρυνση δόμων σύμφωνα με την μελέτη, συμπληρώσεις και συγκολλήσεις λίθων κατά χώραν και τοποθέτηση νέων λίθων.

Για το σύνολο του ανατολικού πλευρικού αναλήμματος θα κατασκευαστούν 61 νέοι λίθοι εξωτερικής και εσωτερικής παρειάς, 38 τεχνητοί λίθοι και θα συμπληρωθούν 8 λίθοι με χυτό υλικό, συμπληρώνει η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επαναπατρισμός πρωτοκορινθιακής οινοχόης από την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής

Published

on

Από

Πρώιμη κορινθιακή οινοχόη με πώμα, 620-600 π.Χ. Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρχαιότητα που είχε απομακρυνθεί κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής επιστράφηκε στην Ελλάδα από τον Δήμο του Αννόβερου Γερμανίας και το Μουσείο August Kestner, αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Πρόκειται για μία τριφυλλόσχημη οινοχόη με πώμα, που χρονολογείται στο 620- 600 π.Χ., η οποία σώζει ίχνη από γραπτή διακόσμηση περιμετρικά του λαιμού.

Το αγγείο είχε περιέλθει στο Μουσείο το 1986 από τον καθηγητή Γεωλογίας Δρ.Hannfrit Putzer και, σύμφωνα με επιστολή που το συνόδευε, το είχαν βρει Γερμανοί το 1943 κατά την διάρκεια εκσκαφών στο νότιο άκρο της διώρυγας της Κορίνθου και του το είχαν παραδώσει.

Μαζί με την επιστολή υπήρχε και σκαρίφημα που έδινε την θέση ανεύρεσης του αντικειμένου.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τον επαναπατρισμό της αρχαϊκής οινοχόης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το Μουσείο August Kestner έρχεται να προστεθεί στην ομάδα των διεθνών μουσείων, τα οποία τα τελευταία χρόνια καταβάλλουν σημαντική προσπάθεια να ερευνήσουν ζητήματα προέλευσης των αντικειμένων των συλλογών τους. Μουσεία, που τα στελέχη τους έχουν το θάρρος να γνωστοποιήσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους και να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα αντικείμενα, που διαπιστώνουν ότι συνδέονται με παράνομες πράξεις.



Ο Δήμος του Αννόβερο σε εφαρμογή της δέσμευσής του να επιστρέψει πολιτιστικά αγαθά που κλάπηκαν κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, επιστρέφει την αρχαιότητα στην Ελλάδα.

Η απόφαση του Δήμου του Αννόβερου και του Μουσείου August Kestner είναι η έμπρακτη απόδειξη της βούλησής τους να συμβάλλουν στην αποκατάσταση της βλάβης που υπέστη η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, αλλά και να υπερασπιστούν τη φήμη του Μουσείο August Kestner. Το ελληνικό κράτος, από τα πρώτα χρόνια, μετά την λήξη του πολέμου, κατέβαλε συστηματικές προσπάθειες να εντοπίσει και να επαναπατρίσει τις αρχαιότητες που αποτέλεσαν λάφυρα των κατοχικών δυνάμεων.

Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται, άοκνη, μέχρι σήμερα από την αρμόδια Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟ, αποφέροντας σταθερά καρπούς. Μουσεία, όπως το Μουσείο August Kestner, που αναλαμβάνουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, είναι πολύτιμοι σύμμαχοί μας, στην προσπάθεια αυτή.

Εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες στον Δήμαρχo Belit Onay και την Διευθύντρια του Μουσείου Anne Gemeinhardt, στον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Αμβούργο Ιωάννη Βικελίδη και στα υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟ που εργάστηκαν για τον επαναπατρισμό της οινοχόης».



Όπως ενημερώνει η ανακοίνωση του Υπουργείου, το Μουσείο August Kestner, σε μια προσπάθεια ελέγχου της νομιμότητας προέλευσης των αντικειμένων των συλλογών του, ανέθεσε στον Δρ. Johannes Schwartz να διερευνήσει την ιστορική αλήθεια της πληροφορίας.

Παράλληλα ζήτησε την συνδρομή της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟ για την αρχαιολογική τεκμηρίωση και την επιβεβαίωση της προέλευσης του αντικειμένου, από την περιοχή που αναφερόταν στα αρχεία του Μουσείου.

Μετά από, σχεδόν δύο χρόνια εξαντλητικών ερευνών επιβεβαιώθηκε από το Μουσείο ότι πρόκειται για αντικείμενο που είχε παράνομα απομακρυνθεί από την Ελλάδα την περίοδο της ναζιστικής κατοχής.

Σε τελετή τη Δευτέρα (8/4) στο Μουσείο August Kestner, σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, ο Δήμαρχος Belit Onay παρέδωσε την αρχαιότητα στον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Αμβούργο Ιωάννη Βικελίδη, παρουσία της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων Ολυμπίας Βικάτου, της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών Βασιλικής Παπαγεωργίου, της Διευθύντριας του Μουσείου August Kestner Anne Gemeinhardt, της Διευθύντριας των Συλλογών Anna-Viola Siebert και εκπροσώπων της Ομογένειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο στους εκλογείς της ΕΕ

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Τροποποιούνται / συμπληρώνονται διατάξεις του ν.5083/2024 αναφορικά με τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο για την εκλογή ευρωβουλευτών, με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Με την τροπολογία:

Επιτρέπεται η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο και από Ευρωπαίους πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των εκλογέων Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οριζόμενη διαδικασία.

– Εισάγεται, εναλλακτικά, η δυνατότητα επιβεβαίωσης, από τον ανάδοχο παροχής ταχυδρομικών ή ταχυμεταφορικών υπηρεσιών, της ταυτότητας του εκλογέα με χρήση Προσωπικού Αριθμού Ταυτοποίησης (ΡΙΝ), κατά την παραλαβή των ειδικών φακέλων ψηφοφορίας και την επιστροφή της επιστολικής ψήφου.



Επανακαθορίζεται η προβλεπόμενη, σε βάρος του αναδόχου ή των αναδόχων παροχής ταχυδρομικών ή ταχυμεταφορικών υπηρεσιών, ποινική ρήτρα σε περίπτωση παραβίασης της υποχρέωσης εξακρίβωσης της ταυτότητας του παραλήπτη από τον διανομέα. (Κατά τα ισχύοντα, ορίζεται στο ποσό των 10.000 ευρώ και προτείνεται στη διπλάσια της προβλεπόμενης στους Γενικούς Όρους Ανάληψης Μεταφοράς του αναδόχου αποζημίωσης για απώλεια φακέλου).

– Παρέχεται η δυνατότητα να πραγματοποιείται αποστολή ειδικών φακέλων ψηφοφορίας σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.

– Προβλέπεται η δυνατότητα ειδοποίησης για διορισμό τους και με ηλεκτρονικό τρόπο, του προέδρου και των μελών των Επιτροπών Συλλογής Επιστολικής Ψήφου καθώς και του προέδρου και των μελών των Εφορευτικών Επιτροπών Διαλογής Επιστολικής Ψήφου και των αναπληρωματικών μελών αυτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ηλεκτρονικά η δήλωση απώλειας διαβατηρίου μέσω του gov.gr

Published

on

Από

Την απώλεια του διαβατηρίου τους μέσω του gov.gr, θα μπορούν να δηλώνουν πλέον οι πολίτες, ύστερα από Κοινή Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 2117/2024) των υπουργών Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, μέσα από μια ιδιαίτερα απλή διαδικασία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν πλέον την Αστυνομική Υπηρεσία ή την Προξενική Αρχή στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας συνέβη η απώλεια.

Η υπηρεσία είναι προσβάσιμη είτε απευθείας στο gov.gr, είτε στην ενότητα «Πολίτης και καθημερινότητα» και την υποενότητα «Στοιχεία πολίτη και ταυτοποιητικά έγγραφα».



Για την υποβολή της δήλωσης:

• Οι πολίτες συνδέονται με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασής τους στο TaxisNet ή τους κωδικούς e-Banking.

• Επιβεβαιώνουν στην εφαρμογή τα στοιχεία τους και τα στοιχεία του διαβατηρίου και υποβάλλουν τη δήλωση.

• Με την υποβολή, η δήλωση αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη Θυρίδα της Διεύθυνσης Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας, που ακυρώνει το διαβατήριο άμεσα.

Η δήλωση κοινοποιείται παράλληλα στη Θυρίδα της Αστυνομικής Υπηρεσίας ή της Προξενικής Αρχής στην χωρική αρμοδιότητα της οποίας συνέβη η απώλεια.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι πολίτες ενημερώνονται με email και SMS.



Επίσης, η δήλωση αποστέλλεται στην προσωπική Θυρίδα του πολίτη στο gov.gr και φέρει τα χαρακτηριστικά εγκυρότητας του gov.gr.

Συγκεκριμένα, φέρει μοναδικό κωδικό αριθμό σε αλφαριθμητική μορφή και σε μορφή QR και προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έχει ισχύ όταν διακινείται τόσο ως ηλεκτρονικό έγγραφο όσο και ως έντυπο.

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της υπηρεσίας έγινε από την Ελληνική Αστυνομία, τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τα στοιχεία των πολιτών αντλούνται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 ώρες ago

Επίσημη επίσκεψη Φ. Φόρτωμα στη Ν. Υόρκη και επαφές με την Ελληνική Ομογένεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ6 ώρες ago

Γερμανία: Επιφυλακτική η κυβέρνηση περί νομιμοποίησης της άμβλωσης εντός των πρώτων 12 εβδομάδων κύησης

ΓΕΡΜΑΝΙΑ8 ώρες ago

Σε εξέλιξη η “Εβδομάδα Ταχύτητας” στη Γερμανία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ9 ώρες ago

Διάκριση φοιτητικής ομάδας του ΑΠΘ για καινοτόμα συσκευή προστασίας θαλάσσιων ειδών

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ19 ώρες ago

Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου του 2004 θα γιορτάσει την 20η επέτειο κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Κυπέλου με την ομογένεια της Γερμανίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ23 ώρες ago

Σπάνιο σεληνιακό γεγονός ίσως ρίξει φως στη σχέση του Στόουνχεντζ με το φεγγάρι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Ιστορικό ρεκόρ ζέστης για την εποχή στον ιαπωνικό βορρά

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

EASA: Συστάσεις στις αεροπορικές εταιρείες για προσοχή στον ισραηλινό και τον ιρανικό εναέριο χώρο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Στην Αθήνα η Διεθνής Διάσκεψη για τους Ωκεανούς

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 ημέρα ago

Η καρδιά του ελληνισμού χτύπησε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης

ΑΡΘΡΑ3 εβδομάδες ago

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΩΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

ΓΕΝΕΣΙΣ / GENESIS.ev Σύλλογος Ελλήνων και Κύπριων ιατρών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας: Οι Έλληνες γιατροί της N.R.W παρόντες στην ετήσια εκδήλωση του 2024

ΒΙΝΤΕΟ3 εβδομάδες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

ΑΡΘΡΑ4 εβδομάδες ago

Απογοητευτικά τα νούμερα συμμέτοχής μέχρι τώρα από τους απόδημους

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Η νομιμοποίηση της κάνναβης πέρασε και από την Bundestag

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ3 εβδομάδες ago

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (ΤΑ ΜΥΡΟΛΟΓΙΑ* ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΝΤΟΥΒΑ ) Görlitz” Καλοκαίρι 1917

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Συμφωνία Deutsche Bahn – μηχανοδηγών για μείωση των ωρών εργασίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Το προφίλ της παγκόσμιας αυτοκίνησης το 2023

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Το πείραμα της εβδομάδας τεσσάρων ημερών εργασίας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Μήνυμα ΠτΔ Κατ. Σακελλαροπούλου προς τον Απόδημο Ελληνισμό για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου

ΒΙΝΤΕΟ3 εβδομάδες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ11 μήνες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Europolitis TV3 έτη ago

ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis