ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Γερμανός οικονομολόγος προτείνει διαγραφή χρέους και δραχμή
«Γερμανοί επιχειρηματίες ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα. Η ήρεμη πολιτική κατάσταση συμβάλλει», αναφέρει ο Γκάμπριελ Φέλμπερμάιερ διευθυντής του τμήματος εξωτερικής οικονομίας του Ινστιτούτου Ifο.
«Διαπιστώνω ότι Γερμανοί επιχειρηματίες ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα, αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες. Η ήρεμη πολιτική κατάσταση συμβάλλει φυσικά σε αυτό. Όσο η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας του γερμανικού Τύπου τόσο καλύτερα, αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στις οικονομικές σχέσεις», επισήμανε στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αυστριακός καθηγητής Γκάμπριελ Φέλμπερμάιερ, διευθυντής του τμήματος εξωτερικής οικονομίας του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας Λάιπνιτς (Ifο) του Μονάχου.
«Η αίσθηση ότι μπορεί να συνεργαστεί κανείς με την παρούσα αριστερή κυβέρνηση θεωρείται από πολλούς πλέον ως δεδομένη. Το γεγονός ότι η πολιτική κατάσταση είναι ήρεμη, έχει βέβαια την αξία του, βοηθά, αλλά δεν είναι αρκετό από μόνο του», προσέθεσε.
Στο ερώτημα τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να προσελκύσει επενδύσεις απάντησε ότι «οι δείκτες της Παγκόσμιας Τράπεζας δείχνουν ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια ανοδική τάση», όμως «το κύριο πρόβλημα για να ευημερήσει η Ελλάδα είναι να αυξήσει την παραγωγικότητα της. Γι αυτό πρέπει να ληφθούν μια σειρά από μέτρα, όπως είναι η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων».
Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Μονάχου, πρόσθεσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και το -ιδιαιτέρως επικριτικό προς την Ελλάδα- Ινστιτούτο Ιfo, θεωρούν ότι «η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της λανθασμένης απόφαση του 2010» και θέτουν «το μεγάλο ερώτημα» εάν ήταν ορθό «να επιλεγεί η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ ή θα ήταν καλύτερα να είχε αποχωρήσει».
Η απάντησή τους είναι πως «θα ήταν ίσως καλύτερα για όλους, για τους δανειστές, ακόμα και για τις γερμανικές τράπεζες και την Ελλάδα φυσικά, ότι πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ, σε συνδυασμό με μια ολοκληρωτική διαγραφή του χρέους όπως στην Αργεντινή».
Ο Αυστριακός οικονομολόγος πιστεύει, ότι «αυτό το οποίο χρειάζεται η Ελλάδα είναι ένα πραγματικό βιώσιμο μοντέλο, ώστε μετά να πείτε στην Ευρώπη: ιδού το σχέδιο για τη νέα Ελλάδα και να ζητήσετε την υποστήριξή της».
Πρέπει «να πείτε πάμε πίσω στο εθνικό νόμισμα προσωρινά, διαγράψτε το χρέος μας άνευ όρων και θα εφαρμόσουμε ένα βιώσιμο πρόγραμμα ανάπτυξης. Στην Ιρλανδία όπου δεν υπήρχαν οξείες πολιτικές αντιπαραθέσεις αυτό έγινε επί τη βάσει ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης».
Κατά την άποψη του Γκάμπριελ Φέλμπερμάιερ, το αποτέλεσμα δεν θα ήταν καταστροφικό, διότι αμέσως μετά ένα πρόγραμμα βοήθειας θα εξασφάλιζε «ότι δεν θα επικρατήσει το χάος στη χώρα, ώστε να μην οδηγηθούμε σε μαζική ανεργία ή έλλειψη φαρμάκων. Τότε θα δινόταν η ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα νέο όραμα για την επάνοδο της χώρας στην ευρωζώνη».
Είπε επίσης στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η αυστηρή πολιτική λιτότητας, η οποία εφαρμόζεται στην Ελλάδα, δεν είναι ασύμβατη με την ανάπτυξη. «Ο Γερμανός υφυπουργός Χανς-Γιόακιμ Φούχτελ απαρίθμησε (στο συνέδριο του Εληνογερμανικού Επιμελητηρίου) μεν μια σειρά από πολύ καλά συγκεκριμένα σχέδια και αυτό είναι θετικό. Το ερώτημα όμως το οποίο τίθεται είναι αν μπορούν να αποτελέσουν τη σπίθα που θα ανάψει τη φωτιά της ανάκαμψης», συμπλήρωσε.
Κατά τον Αυστριακό καθηγητή Οικονομίας όσοι επιμένουν να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη το κάνουν διότι «το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η Ιταλία, η Ισπανία ίσως κι η Γαλλία».
«Η κατάσταση εκεί δεν είναι ακριβώς ίδια, αλλά είναι κατά βάση όμοια. Ούτε γι΄ αυτούς δεν είναι το σωστό νόμισμα το ευρώ, αλλά ούτε και για τη Γερμανία είναι…», προσθέτει.
Ωστόσο, δεν τάσσεται υπέρ της κατάργησης του ευρώ, αλλά όπως λέει «θέλουμε να καταστήσουμε την νομισματική ένωση μια ελεύθερη ένωση στην οποία να μπορεί μια χώρα μέλος, σε ορισμένες μόνο ειδικές περιπτώσεις, δεν θα είναι δηλαδή ο κανόνας, να αποχωρεί από το ευρώ, να επαναφέρει το εθνικό της νόμισμα με νέα ισοτιμία και μετά να ξαναμπεί. Απαιτείται όμως γι αυτό μια συντεταγμένη αποχώρηση και βεβαίως η επιτήρηση της διαδικασίας, ώστε η χώρα να επανέλθει στην ευρωζώνη μόνον όταν έχουν εφαρμοστεί οι απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Τονίζει μάλιστα, ότι «αυτό θα ήταν ακόμα και σήμερα καλύτερο να γίνει για την Ελλάδα» και ότι η αυστηρή λιτότητα δεν είναι αναγκαία στην περίπτωση εξόδου κάποιας χώρας από το ευρώ, «διότι αν αποχωρήσει κανείς από την ευρωζώνη μπορεί να μην εφαρμόσει την πολιτική αυτή, αφού η ανάκαμψη της οικονομίας χάρη στις χαμηλές ισοτιμίες του νομίσματος θα έλθει από μόνη της».
Το πρόβλημα της χώρας μας είναι κατά την άποψή του η ανταγωνιστικότητα και «εάν υπάρξει μια νέα δραχμή, αν δηλαδή μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμά της, οι επενδύσεις θα αυξηθούν αμέσως». Εάν μάλιστα «γίνει ταυτόχρονα με την αποχώρηση από το ευρώ και την συνεπακόλουθη υποτίμηση της νέας δραχμής και το κούρεμα του χρέους θα υπάρξει αμέσως μια μεγάλη εισροή ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα».
Επίσης, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του τμήματος εξωτερικής οικονομίας του Ινστιτούτου Ifο του Μονάχου, επισημαίνει ότι «για βασικά προϊόντα, χωρίς τα οποία η χώρα δεν μπορεί να λειτουργήσει, όπως είναι το πετρέλαιο και τα φάρμακα θα υπάρξει πρόβλημα, γι΄ αυτό θα χρειασθεί την βοήθεια των Ευρωπαίων φίλων της», οι οποίοι και θα την έδιναν, αφού «θα ήταν μια συμφωνία η οποία βασίζεται στην αμοιβαιότητα».
Παραδέχεται μεν ότι κατάσταση θα είναι αρχικά δραματική, «αλλά θα γίνουν όλα γρήγορα» και «σε δυο χρόνια θα έχει λειτουργήσει».
Κατά την μεταβατική δε φάση θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα, οπότε «θα είναι αναγκαίο να χορηγηθούν δάνεια» να βρεθούν «κάποιες λύσεις, όπως είναι η βοήθεια εκτάκτου ανάγκης, ώστε να αντιμετωπισθούν οι όποιες ελλείψεις».
Για το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ο Γκάμπριελ Φέλμπερμάιερ εκτιμά ότι «μέχρι τις γερμανικές εκλογές δεν θα συμβεί τίποτα. Μετά τις γερμανικές εκλογές μπορώ να το φανταστώ».
Εκτιμά ότι «στο τέλος το ΔΝΤ θα παραμείνει» στο πρόγραμμα για την Ελλάδα, αφού προηγηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προσθέτει όμως, ότι το θεωρεί και αυτό προβληματικό: «Πιστεύω ότι είναι καλύτερα να γίνει κούρεμα χρέους, όπως έγινε στην Αργεντινή και σε άλλες χώρες, με μια ανοικτή δήλωση πτώχευσης» αν και το «κούρεμα του ελληνικού χρέους σημαίνει ότι θα έχουν ζημιές τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Μπούντεσμπανκ (Bundesbank) όσο και οι ιδιωτικές τράπεζες, και φυσικά δεν τους αρέσει. Έτσι όμως αποφεύγεται στο μέλλον και στο μεσοδιάστημα η αναζωπύρωση της κρίσης στην Ελλάδα».
Ο Αυστριακός οικονομολόγους του βαυαρικού Iνστιτούτου Ifo απαντά αρνητικά στο ερώτημα εάν στις αναλύσεις τους παίζει κάποιο ρόλο η γεωπολιτική θέση μιας χώρας, όπως η Ελλάδα. Κατά την άποψή του όμως «η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να αρχίσει να σκέφτεται γεωστρατηγικά, όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο ή στο Αιγαίο, αλλά διεθνώς. Είναι λάθος να μην σκέφτεται γεωστρατηγικά, αλλά έτσι είναι», όπως είπε.
Συμμερίζεται και ο ίδιος τις απόψεις του πρώην και του νυν προέδρου του Ιfo, των Βέρνερ Ζιν και Κλέμενς Φιστ, περί ανάγκης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, επειδή «μια νομισματική ένωση πρέπει να βασίζεται στο αμοιβαίο όφελος για όλους». Εάν δεν συμβαίνει αυτό τότε η κατάσταση θα λιμνάζει», όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο.
Ο κ. Φέλμπερμάιερ λέει επίσης ότι «φυσικά και θα υπάρξει χάος» στην περίπτωση αποχώρησης και άλλων χωρών από το ευρώ, την οποία όμως δεν την χαρακτηρίζει «έξοδο από το ευρώ, αλλά φάση προσαρμογής».
Γι΄ αυτό «θα έπρεπε καταρχάς να γίνει μια δημόσια συζήτηση για το ότι η νομισματική ένωση πρέπει να αναπνεύσει, να γίνει κατανοητό το γιατί δεν έχει νόημα να είναι κανείς μέλος της νομισματικής ένωσης», λέει συμπληρώνει όμως ότι «χρειαζόμαστε μηχανισμούς και προγράμματα ώστε να μην προκύψει ακριβώς το χάος. Η Ευρωζώνη θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Χωρίς αυτήν η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία θα βρίσκονται σε μόνιμη στασιμότητα».
Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν μπορεί να πείσει κανείς να γίνουν αποδεκτά σκληρά μέτρα κουνώντας το δάχτυλο σε ολόκληρους λαούς και μάλιστα από όσους δεν έχουν καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση, ο Γκάμπριελ Φέλμπερμάιερ απαντά: «Το ερώτημα είναι αν το σημερινό status quo είναι δημοκρατικά νομιμοποιημένο. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την αρχή της δημιουργίας μιας ένωσης μεταφοράς χρεών άλλων. Σήμερα έχουμε ένα σύστημα σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χωρίς να νομιμοποιείται, διαθέτει λ.χ. χρήματα για να σωθούν οι ελληνικές τράπεζες».
Ο διευθυντής του τμήματος εξωτερικής οικονομίας του Ινστιτούτου Ifο καταλήγει πως «πρέπει να δεχτούμε ότι αυτό το status quo δεν εξυπηρετεί ούτε την Ελλάδα, ούτε την Γερμανία, αλλά και γενικά ότι χρειαζόμαστε μια λύση η οποία να επιτρέπει μια νέα αρχή. Γι΄ αυτό και πρέπει να γίνει ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους συνοδευόμενο από την έξοδο από το ευρώ και βέβαια από μηχανισμούς και προγράμματα στήριξης της εξόδου από την κρίση, διότι ασφαλώς το χρέος δεν θα μπορεί να αποπληρωθεί ούτε με την υποτιμημένη δραχμή. Πρέπει να λάβει χώρα ένα δούναι και λαβείν».
Πηγή: ΑΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ακόμα «ζωντανή» η Αφροδίτη: Τι ανακαλύφθηκε στον πλανήτη

Μια νέα ανάλυση εικόνων από ραντάρ που είχαν αποκτηθεί πάνω από τρεις δεκαετίες πριν απέδωσε νέα στοιχεία ως προς την Αφροδίτη, τον πλανήτη – «κόλαση» που αποτελεί αρκετά κοντινό «γείτονα» της Γης: Όπως προκύπτει, είναι ακόμα ηφαιστειακά ενεργή – ένας δυναμικός κόσμος, με εκρήξεις και ροές λάβας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι εικόνες του ραντάρ από το διαστημόπλοιο Magellan της NASA έδειχναν πως μια ηφαιστειακή ρωγμή πλάτους περίπου 1,6 χλμ στην επιφάνεια του πλανήτη επεκτεινόταν και άλλαζε σχήμα μέσα σε χρονικό διάστημα οκτώ μηνών το 1991.
Η ρωγμή βρίσκεται στο Όρος Μάατ (Maat Μons), που, με ύψος 9 χλμ, είναι το υψηλότερο ηφαίστειο του πλανήτη και το δεύτερο υψηλότερο βουνό του.
Μια εικόνα του Φεβρουαρίου του 1991 έδειχνε τη ρωγμή ως έναν κυκλικό σχηματισμό που κάλυπτε περίπου 2,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μια εικόνα από τον Οκτώβριο του 1991 έδειχνε τη ρωγμή με ένα άτακτο σχήμα, να καλύπτει περίπου 3,9 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
«Αυτό που μπορούμε σίγουρα να επιδείξουμε είναι πως μια ηφαιστειακή ρωγμή μεγάλωσε και φαίνεται να άλλαξε από κωνική και με βάθος εκατοντάδων μέτρων στο εσωτερικό της σε ένα επίπεδο, σχεδόν γεμάτο εσωτερικό» είπε ο Ρόμπερτ Χέρικ, καθηγητής στο University of Alaska Fairbanks Geophysical Institute και κύριος συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Science.
«Η ερμηνεία μας είναι πως υπάρχει μια νέα εισροή μάγματος σε έναν θάλαμο κάτω από τη ρωγμή, και αυτό οδηγεί στον σχηματισμό μιας ευρύτερης, ακανόνιστης καλντέρας που έχει ακόμα μια ενεργή λίμνη λάβας τη στιγμή που καταγράφεται η δεύτερη εικόνα» είπε ο Χέρικ.
Η ρωγμή βρίσκεται στο βόρειο τμήμα μιας μεγαλύτερης ηφαιστειακής δομής κοντά στην κύρια κορυφή του Όρους Μάατ.
«Αν και είναι δυνατόν η κατάρρευση να μην σχετίζεται με ενεργή ηφαιστειότητα, στη Γη μια τόσο μεγάλη κατάρρευση συνήθως σχετίζεται με κάποιου είδους κίνηση μάγματος, και ως εκ τούτου πιστεύουμε ότι είναι πιθανό εδώ να ισχύει αυτό» είπε ο Σκοτ Χένσλεϊ, ένας εκ των συντελεστών της έρευνας και ερευνητής που ειδικεύεται στο radar remote sensing στο Jet Propulsion Laboratory της NASA στην Καλιφόρνια.
Η Αφροδίτη είναι καλυμμένη με κρατήρες, ηφαίστεια, βουνά και πεδιάδες λάβας.
Το Magellan κατέγραψε εικόνες από τμήματά της μέχρι και τρεις φορές σε διάστημα 24 μηνών από το 1990 ως το 1992. Οι εξελίξεις στις δυνατότητες των υπολογιστών έχουν καταστήσει ευκολότερη την ανάλυση αυτών των δεδομένων τα τελευταία χρόνια.
Τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι υπάρχουν εκρήξεις στην Αφροδίτη κάθε λίγους μήνες, όπως σε μερικά ηφαίστεια στη Γη, σε μέρη όπως η Χαβάη, τα Κανάρια και η Ισλανδία. Επίσης, τα στοιχεία υποδεικνύουν πως η Αφροδίτη δεν είναι ο γεωλογικά ανενεργός πλανήτης που κάποτε οι επιστήμονες πίστευαν ότι είναι.
Άλλη μια έρευνα, που δημοσιεύτηκε το 2020, υποδείκνυε 37 ηφαιστειακές δομές που φαίνονται ενεργές μέσα στα τελευταία 2-3 εκατομμύρια χρόνια.
Η Αφροδίτη, με διάμετρο περίπου 12.000 χλμ, είναι λίγο μικρότερη από τη Γη. Η πυκνή της ατμόσφαιρα, αποτελούμενη κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα, παγιδεύει τη θερμότητα σε ένα ασταμάτητο φαινόμενο του θερμοκηπίου, κάτι που την καθιστά τον πιο θερμό πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αυτή είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο για έκτη συνεχή φορά!

Η παγκόσμια έκθεση για την ευτυχία είναι ένας δείκτης μέτρησης για την ευτυχία που δημοσιοποιείται από το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών κάθε χρόνο από το 2012.
Για έκτη συνεχή φορά, η Φινλανδία κατέλαβε τη θέση της πιο ευτυχισμένης χώρας στον κόσμο σύμφωνα με τον ετήσιο δείκτη που συντάσσεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και που αποκάλυψε ότι η καλοσύνη βρίσκεται σε σημαντική άνοδο στην Ουκρανία αλλά υποχωρεί στη Ρωσία.
Στην Ουκρανία, παρά τα «εκτεταμένα δεινά και τις καταστροφές» μετά τη ρωσική εισβολή το 2022, υπάρχει «μια ισχυρότερη αίσθηση κοινού στόχου, καλοσύνης και εμπιστοσύνης στην ουκρανική ηγεσία», απ’ ό,τι μετά την προσάρτηση της Κριμαία το 2014 από τη Ρωσία, δήλωσε ο καθηγητής Γιαν-Εμανουέλ Ντε Νεβ, εκ των συντακτών της μελέτης.
Το 2022, «η καλοσύνη ενισχύθηκε σημαντικά στην Ουκρανία αλλά υποχώρησε στη Ρωσία», σύμφωνα με τον ίδιο, αναφερόμενος σε ενέργειες όπως το να βοηθά κάποιος έναν άγνωστο ή να κάνει μια δωρεά.
Ενώ η κατηγοριοποίηση της Ουκρανίας διαμορφώθηκε από το 98 στο 92 συγκριτικά με την έκθεση της περασμένης χρονιάς – που ολοκληρώθηκε πριν από τη ρωσική εισβολή – η συνολική της βαθμολογία πήγε από το 5.084 στο 5.071, σε μια κλίμακα από το μηδέν έως το 10.
Ενώ γενικά οι ίδιες χώρες βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης τον έναν χρόνο μετά τον άλλο, οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν τις χώρες της Βαλτικής ως αυτές που καταγράφουν γρήγορη πρόοδο προς τα επίπεδα της δυτικής Ευρώπης.
Η μοναδική νέα χώρα μεταξύ των 20 πιο ευτυχισμένων είναι η Λιθουανία, η οποία ανέβηκε στην 20η θέση αφήνοντας τη Γαλλία στην 21η, ενώ η κατάταξη της Εσθονίας έφτασε από την 66η θέση το 2017 στην 31η το 2023.
Η Ελλάδα παρέμεινε στην 58η θέση στη σχετική έκθεση.
Το Αφγανιστάν που έχει σημαδευτεί από δεκαετίες πολέμου και που βρίσκεται στην τελευταία θέση στον ετήσιο δείκτη από το 2020, έχει γνωρίσει επιδείνωση της ανθρωπιστικής του κρίσης μετά την επιστροφή στην εξουσία των ταλιμπάν το 2021 μετά την αποχώρηση των υπό αμερικανική διοίκηση στρατευμάτων.
Η έκθεση για την παγκόσμια ευτυχία, που δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2012, βασίζεται στο πώς οι ίδιοι οι πολίτες αξιολογούν την ευτυχία τους καθώς και σε οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα.
Η έκθεση λαμβάνει υπόψιν έξι παράγοντες-κλειδιά: την κοινωνική στήριξη, το εισόδημα, την υγεία, την ελευθερία, τη γενναιοδωρία και την έλλειψη διαφθοράς. Δίδει μια βαθμολογία ικανοποίησης με βάση έναν μέσο όρο δεδομένων σε μια περίοδο τριών ετών.
Φέτος, η βόρεια Ευρώπη κυριάρχησε και πάλι στις πρώτες θέσεις – με τη Δανία να βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά τη Φινλανδία και να ακολουθεί η Ισλανδία. Η τέταρτη θέση καταλαμβάνεται από το Ισραήλ που ανέβηκε πέντε θέσεις σε σχέση με την περασμένη χρονιά.
Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Ολλανδία (5η), η Σουηδία (6η), η Νορβηγία (7η), η Ελβετία (8η), το Λουξεμβούργο στην 9η θέση και η Νέα Ζηλανδία. Η Γερμανία βρέθηκε στη 16 θέση, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο στη 19η.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Συνάντηση Ν. Ανδρουλάκη με τον πρόεδρο του SPD: «Στενοί οι δεσμοί των κομμάτων μας»

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του SPD, Λαρς Κλινγκμπάιλ, είχε το πρωί της Δευτέρας ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης στην Αθήνα.
Υποδεχόμενος τον κ. Κλινγκμπάιλ ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως η συνάντηση γίνεται σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα «μετά την απίστευτη τραγωδία στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες Έλληνες πολίτες, κυρίως νέους ανθρώπους. Μια τραγική στιγμή για την πατρίδα μας που αναδεικνύει το έλλειμμα σε υποδομές αλλά παράλληλα και σε αξιοκρατία και διαφάνεια».
Ο κ. Ανδρουλάκης συμπλήρωσε πως διακύβευμα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές αποτελεί η διασφάλιση «μιας στρατηγικής ενίσχυσης του κράτους δικαίου, των δημοκρατικών θεσμών και βέβαια της υγείας, της παιδείας ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ανισότητες, που προέκυψαν μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση καθώς και την ενεργειακή κρίση».

Με φόντο την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως «αξίζει να θυμηθούμε το βιβλίο του Πρόεδρου του SPD και πρώην Καγκελαρίου Χέλμουτ Σμίτ για την αυτοδύναμη Ευρώπη. Αυτό είναι το όραμα κάθε δημοκράτη φιλοευρωπαίου, που θέλει να ζούμε μαζί, με αλληλεγγύη, δημοκρατία και αξιοπρέπεια.
Αυτοδύναμη Ευρώπη σημαίνει μια Ευρώπη με ισχυρά χρηματοδοτικά εργαλεία που θα δημιουργήσει μια ισχυρή ανταγωνιστική βάση και θα αντιμετωπίσει την εξάρτησή της από τρίτα κράτη. Μια Ευρώπη που θα προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές, μια Ευρώπη που θα έχει κοινή εξωτερική πολιτική και κοινή πολιτική άμυνας για να αντιμετωπίσει προκλήσεις, όπως αυτές που βλέπουμε να κλιμακώνονται τα τελευταία χρόνια. Αυτή την Ευρώπη οφείλουμε να υπηρετήσουμε ως Ευρωπαίοι Δημοκράτες και Σοσιαλιστές».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε χαρακτηριστικά ότι όπως το SPD σε δύσκολες στιγμές ήταν ένα κόμμα ευθύνης, έτσι και το ΠΑΣΟΚ σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα κράτησε ψηλά την ευθύνη για να υπάρχει η ισχυρή παρουσία της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ υπογράμμισε πως «μοιραζόμαστε κοινές αγωνίες για το μέλλον των λαών μας και το μέλλον των λαών της Ευρώπης».
«Είμαστε ένα κόμμα ιστορικό, ένα κόμμα το οποίο προσπάθησε να αλλάξει με μεταρρυθμίσεις την Ελλάδα, το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, και αυτό φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε για πολλά χρόνια. Είμαστε δύναμη προόδου, αλλαγής, μιας παράταξης που υπηρετεί τη δημοκρατία, τους θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του SPD, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Είχα υποσχεθεί στην προ μηνών συνάντησή μας ότι θα επισκεφτώ την Αθήνα για να εκφράσω την υποστήριξη μας στην προεκλογική εκστρατεία σας.

Για μένα ήταν πολύ σημαντικό να στείλω ένα ισχυρό σήμα σήμερα, εδώ από την Αθήνα, ότι είμαστε φίλοι, συνεργαζόμαστε στενά με το ΠΑΣΟΚ και επιθυμούμε ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ. Νωρίτερα το πρωί έλαβα το τηλεφώνημα του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς και σας μεταφέρω τις ευχές του για ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ. Γνωρίζει τους στενούς δεσμούς μεταξύ των κομμάτων μας.
Ένα από τα θέματα, που θα μας απασχολήσουν, είναι και το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα. Εκφράζω τη συμπαράσταση μας στον ελληνικό λαό. Ήταν ένα δυστύχημα, που μας σόκαρε. Όπως ανέφερε και ο Νίκος, είναι σημαντική η ευρωπαϊκή ενοποίηση. Χρειάζεται να γίνουν νέα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η Παλαιολιθική κληρονομιά της Λέσβου: ευρήματα και προοπτικές

Στο πολύ μακρινό παρελθόν του πλανήτη και ταυτόχρονα στην προσπάθεια «εξανθρωπισμού» των προϊστορικών ανθρώπων της Παλαιολιθικής εποχής, των ανθρωπιδών, που έζησαν στη σημερινή Λέσβο πριν από τριακόσιες και περισσότερα χιλιάδες χρόνια «ταξίδεψε» τους πολίτες που παρακολούθησαν τη διάλεξη, στο αμφιθέατρο του νέου αρχαιολογικού μουσείου Μυτιλήνης, της καθηγήτριας προϊστορικής αρχαιολογίας του τμήματος ιστορίας και αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης Νένας Γαλανίδου.
Η διάλεξη διοργανώθηκε στο πλαίσιο της πολιτιστικής δράσης «Διαλέξεις στο Μουσείο» από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και είχε θέμα «η Παλαιολιθική κληρονομιά της Λέσβου: ευρήματα και προοπτικές».
Η κ. Γαλανίδου, από το 2012 ερευνά τις απαρχές της κατοίκησης στο Αιγαίο μέσω ενός προγράμματος του Πανεπιστημίου της Κρήτης, σε συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Επίκεντρο των ερευνών της, η συστηματική ανασκαφή στα Ροδαφνίδια, μία υπαίθρια θέση στον Κόλπο της Καλλονής, στρατηγικά τοποθετημένη δίπλα στις θερμές πηγές του Λισβορίου.
Όπως η κ. Γαλανίδου ανέφερε, η ανασκαφή στη Λέσβο αποκαλύπτει συνέχεια πολλά δείγματα λιθοτεχνίας της Αχελαίας τεχνικής παράδοσης, που για πρώτη φορά απαντάται στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η αρχαιότερη μαρτυρία για την λιθοτεχνική αυτή παράδοση χρονολογείται στα 1,76 εκατ. χρόνια στο Kokiselei της Κένυας, και λίγο αργότερα, στα 1,7 εκατ. χρόνια, στο Konso της Αιθιοπίας.
Πήρε το όνομα της από τη θέση St. Acheul της Γαλλίας και χαρακτηριστικό της είναι τα Μεγάλα Κοπτικά Εργαλεία που προστίθενται και εμπλουτίζουν την προϋπάρχουσα εργαλειακή γκάμα.
Είναι η μακροβιότερη τεχνολογική κατάκτηση του ανθρώπινου γένους, καθώς επιβιώνει για ενάμιση εκατομμύριο χρόνια. Και είναι αυτή που θα συνοδέψει τα προγονικά είδη του προϊστορικού ανθρώπου στην πρώτη έξοδό τους από την Αφρική και στην κατάκτηση της Ευρασίας.
Πρόκειται δηλαδή για την αρχαιότερη τεχνολογία που χρησιμοποιούν και οι πρώτοι κάτοικοι του Αιγαίου στη Λέσβο, στην οποία περνάν νομάδες όντες από τις απέναντι ακτές μέσω λωρίδων γης που εμφανίζονται κατά καιρούς όταν πέφτει η θαλάσσια στάθμη της Αιγαιακής λεκάνης.
Η ανασκαφή δηλαδή, τροφοδοτεί με αρχαιολογικό υλικό, στρωματογραφημένο και χρονολογημένο με απόλυτες και σχετικές μεθόδους τη συζήτηση για τον πρώιμο αποικισμό της Ευρώπης και τις μεταναστεύσεις στην Ευρασία. Και αναδεικνύει το σημερινό Αιγαίο ως έναν χώρο που συνέδεε τη νότια Βαλκανική Χερσόνησο με την Ανατολία.
Τα αρχαιολογικά ευρήματα από τα Ροδαφνίδια είναι λίθινα εργαλεία που περιλαμβάνουν έναν μεγάλο αριθμό, συνολικά περίπου 300, μεγάλων κοπτικών εργαλείων, χειροπελέκεις, τρίεδρα και κοπείς.
Πέρα από τη λιθοτεχνία η ανασκαφή αποκαλύπτει λιγοστά μικροπαλαιοντολογικά κατάλοιπα, ορατά μόνο με μικροσκοπική παρατήρηση. Θραύσματα δοντιών τρωκτικών, θραύσματα κελυφών γαστεροπόδων, χαρόφυτα. Η παρουσία τέλος δύο ειδών οστρακωδών αποδεικνύει επίσης την παρουσία γλυκού νερού στα Ροδαφνίδια.
Ιδιαίτερη αναφορά η κ. Γαλανίδου έκανε στον χειροπέλεκυ, εργαλείο συμμετρικό ή σχεδόν – συμμετρικό ως προς τον επιμήκη του άξονα. Ο χειροπέλεκυς σύμφωνα με την κ. Γαλανίδου είναι ένα πολύ-λειτουργικό εργαλείο που το χειρίζεται εξ επαφής το ανθρώπινο χέρι, συγκεντρώνει το σύνολο της εφαρμοσμένης τεχνολογίας της εποχής, κάτι σαν τα σημερινά έξυπνα τηλέφωνα.
Η ικανότητα του προϊστορικού ανθρώπου να συλλάβει και να υλοποιήσει την ιδέα του αμφιπρόσωπα δουλεμένου συμμετρικού σχήματος του χειροπέλεκυ, η πλαισίωση σε κάποιες περιπτώσεις ενός φυσικού στοιχείου του πετρώματος που τοποθετείται στο κέντρο, ακόμα και η γλυπτική μερικές φορές απόδοση μορφών ζώων, μαρτυρούν κατά τη κ. Γαλανίδου «μια αλλαγή στην κοινωνική ομάδα και ένα άλμα στη γνώση.
Ενώ πέρα από τη στενή λειτουργία του ως εργαλείου κοπής φυτών και ξύλου και τεμαχισμού κρέατος από θηράματα, ο χειροπέλεκυς φαίνεται να λειτουργούσε και ως μέσο εξωτερίκευσης της σκέψης, μεταφοράς μηνυμάτων και διάκρισης.
Αρκετοί ερευνητές υποστηρίζουν μάλιστα ότι με τη χειροποίητη συμμετρία του χειροπέλεκυ ξεκινά η αισθητική αναζήτηση στην ιστορία της τέχνης και του πολιτισμού».
Η ανασκαφή του Πανεπιστημίου Κρήτης στα Ροδαφνίδια φέρνει στο φως τα ευρήματα σε ποταμοχειμάριες αποθέσεις, σε ένα χώρο πολλών στρεμμάτων δίπλα στις θερμές πηγές του Αϊ-Γιάννη και μόλις ένα χιλιόμετρο από τη νοτιοανατολική ακτή του Κόλπου της Καλλονής.
«Ο αρχαιολογικός χώρος μπορεί να αποτελέσει έναν συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο πολύ μακρινό χτες και στο σήμερα. Να βοηθήσει στην ερμηνεία της σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, να επαναπροσδιορίσει την αντίληψη μας για τον “πρωτόγονο” άνθρωπο» κατέληξε η κ. Γαλανίδου.
Στο πλαίσιο της υβριδικής σχέσης αρχαιολογίας και κοινωνίας, η έρευνα για την παλαιολιθική κληρονομιά της Λέσβου καταθέτει μια φρέσκια αντίληψη για τη συνάντησή της αρχαιολογικής επιστήμης με το σύγχρονο κόσμο και τις ανάγκες του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Οι σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να «μας αφήσει» το όχημά μας στο δρόμο

Ένας από τους μεγαλύτερους αυτοκινητιστικούς οργανισμούς, η γερμανική ADAC, δημοσιοποίησε τους τρεις σημαντικότερους λόγους που οι οδηγοί μένουν στο δρόμο με το αυτοκίνητό τους και καλούν την οδική βοήθεια.
Η πιο συνηθισμένη αιτία ακινητοποίησης ενός αυτοκινήτου ήταν η μπαταρία, σύμφωνα με την έρευνα το 2022. Το 43,2% από τις συνολικές κλήσεις έδειξαν ότι η μπαταρία δεν είχε τη δύναμη να κινήσει τον κινητήρα και χρειάζονταν άμεσα αλλαγή.
Ωστόσο το ποσοστό των αιτιών το 2022 ήταν μικρότερο από τις αντίστοιχες κλήσεις που είχαν γίνει το 2021 (46,2%).
Η δεύτερη πιο συνηθισμένη αιτία ακινητοποίησης ενός αυτοκινήτου είναι η βλάβη στον κινητήρα (23,8%) και είχε να κάνει κυρίως με προβλήματα στην τροφοδοσία καυσίμου, (ψεκασμός, ανάφλεξη κ.ά.).
Σε ποσοστό 10,4%, ο τρίτος συχνότερος λόγος που απαιτούσε τη βοήθεια της οδικής βοήθειας ήταν το πρόβλημα με τη μίζα, καθώς αυτή δεν ήταν σε θέση να εκκινήσει τον κινητήρα, παρά το γεγονός ότι η μπαταρία ήταν σε πολύ καλή κατάσταση.
Η βοήθεια που πρόσφεραν στα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα αυξήθηκε αισθητά πέρσι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αφού για τις αντίστοιχες περιπτώσεις το 2021 η εταιρεία είχε 25.000 κλήσεις, ενώ το 2022 οι αντίστοιχες κλήσεις ήταν 52.000.
Οι υπεύθυνοι της γερμανικής εταιρείας αναφέρουν ότι ο λόγος που συνέβη κάτι τέτοιο είναι η μεγάλη αύξηση των πωλήσεων και της κυκλοφορίας των υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ η παλαιότητα οδηγεί αναπόφευκτα σε φθορές των ηλεκτρικών συστημάτων.
Σε ποσοστό πάνω από 50% κύρια αιτία για τα ηλεκτρικά οχήματα ήταν το σύστημα εκκίνησης, ενώ συγκεκριμένα εξαρτήματα όπως η μπαταρία, ο ηλεκτροκινητήρας ή η τεχνολογία φόρτισης σπάνια ευθύνονται για βλάβες και ακινητοποίηση ενός οχήματος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
«Κόντρα» για τα e-fuels στην ΕΕ: Τι είναι και τι σημαίνουν για τα αυτοκίνητα

Η Γερμανία εξέφρασε την αντίθεσή της σε έναν κομβικό νόμο της ΕΕ για τον τερματισμό των πωλήσεων αυτοκινήτων που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα το 2035, απαιτώντας να επιτρέπονται οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης και μετά από το 2035 εάν λειτουργούν με e-fuels.
Με βάση τον νόμο αυτό, όλα τα αυτοκίνητα που θα πωλούνται από το 2035 και μετά θα έχουν μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθιστώντας πρακτικά αδύνατη την πώληση νέων αυτοκινήτων που κινούνται με ορυκτά καύσιμα.
Οι κανόνες – τους οποίους η Γερμανία, μαζί με την πλειονότητα των χωρών της ΕΕ υποστήριζε προηγουμένως – δεν θα απαγόρευαν τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Ωστόσο ο νόμος εκλαμβάνεται ως «καταδίκη» για την τεχνολογία, λόγω έλλειψης επιλογών που θα επέτρεπαν σε αυτοκίνητα με τέτοιους κινητήρες να λειτουργούν χωρίς να παράγουν διοξείδιο του άνθρακα.
Τι είναι τα e-fuels;
Τα e-fuels, όπως η e-κηροζίνη, το e-μεθάνιο, ή η e-μεθανόλη, παράγονται συνθέτοντας εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που έχουν «αιχμαλωτιστεί» από τον αέρα και υδρογόνο που παράγεται μέσω της χρήσης ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τα καύσιμα απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα όταν γίνεται η καύση τους μέσα σε έναν κινητήρα. Ωστόσο η ιδέα είναι πως αυτές οι εκπομπές θα αντιστοιχούν στην ποσότητα που αφαιρείται από την ατμόσφαιρα για να παραχθεί το καύσιμο – με αποτέλεσμα «ουδετερότητα» διοξειδίου του άνθρακα.
Η Γερμανία και η Ιταλία θέλουν ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις από την ΕΕ πως οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης θα μπορέσουν να συνεχιστούν πέρα από το 2035, αν αυτά λειτουργούν με «CO2-neutral» καύσιμα.
Ποιοι παράγουν αυτά τα καύσιμα;
Οι περισσότερες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες «ποντάρουν» σε ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρίες – μια τεχνολογία που είναι ήδη ευρέως διαθέσιμη – ως κύρια οδό για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα επιβατηγά αυτοκίνητα.
Ωστόσο προμηθευτές και μεγάλες εταιρείες της πετρελαϊκής βιομηχανίας τάσσονται υπέρ των e-fuels, καθώς και ένας αριθμός αυτοκινητοβιομηχανιών που δεν θέλουν τα οχήματά τους να επιβαρύνονται με βαριές μπαταρίες.
Τα e-fuels δεν παράγονται ακόμα σε μεγάλη κλίμακα. Η πρώτη εμπορική εγκατάσταση στον κόσμο άνοιξε στη Χιλή το 2021, με την υποστήριξη της Porsche και στοχεύει στην παραγωγή 550 εκατ. λίτρων ετησίως. Άλλες εγκαταστάσεις που έχουν σχεδιαστεί περιλαμβάνουν τη Norsk e-Fuel στη Νορβηγία, που πρόκειται να αρχίσει την παραγωγή το 2024, εστιάζοντας στα καύσιμα για αεροσκάφη.
Μπορούν τα e-fuels να «καθαρίσουν» τα αυτοκίνητα;
Τα e-fuels μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σημερινά οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης και να μεταφέρονται μέσω των υπαρχόντων δικτύων logistics για καύσιμα – άρα καλά νέα για τους προμηθευτές κατασκευαστών εξαρτημάτων για αυτοκίνητα με τέτοιους κινητήρες και τις εταιρείες που μεταφέρουν βενζίνη και πετρέλαιο.
Οι υποστηρικτές τους λένε πως τα e-fuels παρέχουν έναν δρόμο για την περικοπή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα του υπάρχοντος στόλου επιβατηγών οχημάτων, χωρίς την αντικατάσταση κάθε οχήματος με ηλεκτρικό.
Οι επικριτές τονίζουν ότι η παραγωγή e-fuels είναι πολύ ακριβή και απαιτητική ενεργειακά.
Η χρήση e-fuels σε ένα αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης απαιτεί πέντε φορές περισσότερο ηλεκτρισμό από ανανεώσιμες πηγές από ένα ηλεκτρικό όχημα με μπαταρία, σύμφωνα με δημοσίευση του 2021 στο Nature Climate Change.
Ακόμα και υποστηρικτές τους λένε πως η Ευρώπη δεν θα έχει επαρκές περίσσευμα ανανεώσιμης ενέργειας για να παράγει e-fuels σε κλίμακα και θα πρέπει να εισάγει από άλλες περιοχές.
Κάποιοι διαμορφωτές πολιτικής επίσης λένε πως τα e-fuels θα έπρεπε να αξιοποιηθούν σε τομείς που είναι ιδιαίτερα «δύσκολοι» όπως η ναυτιλία και η αεροπορία, καθώς τα πλοία και τα αεροσκάφη δεν είναι εύκολο να λειτουργούν με μπαταρίες.

Τι θα ακολουθήσει ως προς τον νόμο της ΕΕ;
Ημέρες πριν την τελευταία ψηφοφορία για τον νόμο της ΕΕ, που είχε προγραμματιστεί για τις 7 Μαρτίου, ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Βόλκερ Βίσινγκ (FDP) έθεσε υπό αμφισβήτηση την υποστήριξη της Γερμανίας, προκαλώντας έκπληξη σε διαμορφωτές πολιτικής – μεταξύ των οποίων και το υπουργείο Περιβάλλοντος της Γερμανίας (Πράσινοι).
Ο Βίσινγκ, του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, είπε ότι η χρήση e-fuels θα έπρεπε να είναι δυνατή μετά το 2035, και δεν έχει έρθει πρόταση που αναμενόταν από την Κομισιόν για αυτό το θέμα.
Ο νόμος της ΕΕ λέει πως η Κομισιόν θα υποβάλει πρόταση ως προς το πώς θα μπορούν να πωλούνται οχήματα με «CO2-neutral» καύσιμα μετά το 2035, εάν αυτό συμμορφώνεται με τους στόχους για το κλίμα. Ωστόσο το υπουργείο Μεταφορών της Γερμανίας θέλει πιο ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις.
Η εν λόγω κίνηση της τελευταίας στιγμής από το Βερολίνο εξόργισε κάποιους διπλωμάτες και βουλευτές της ΕΕ, που προειδοποιούν πως αν επιτραπεί σε μια χώρα να «τορπιλίσει» έναν νόμο στον οποίο έχει υπάρξει ήδη συμφωνία θα κινδύνευαν και άλλες συμφωνίες για τις πολιτικές της ΕΕ για τις οποίες έχουν υπάρξει εκτενείς διαπραγματεύσεις.
Εάν ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας δεν μπορέσει να συμφωνήσει σε μια θέση για τον νόμο, θα πρέπει να απέχει στην ψηφοφορία της ΕΕ.
Η Ιταλία έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή της, μαζί με άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Πολωνίας – κάτι που καθιστά πιθανό να υπάρξει αρκετή στήριξη σε ένα μπλοκάρισμα του νόμου. Αξιωματούχοι της ΕΕ αναζητούν λύση και η Κομισιόν ανέφερε στις 6 Μαρτίου πως βρίσκεται σε συνομιλίες «σε όλα τα επίπεδα».
Τι θέλουν οι εταιρείες;
Μεγάλοι προμηθευτές στη Γερμανία όπως οι Bosch, ZF και Mahle είναι μέλη της eFuel Alliance, όπως και μεγάλες εταιρείες του χώρου του πετρελαίου, από την ExxonMobil ως την Repsol και κατασκευαστές όπως οι Piech, Porsche, Mazda, υποστηρίζουν πολύ την τεχνολογία.
Η Porsche έχει μερίδιο στη HIF Global, παραγωγό e-fuels, και είναι ο μόνος αγοραστής καυσίμων από το πιλοτικό project στη Χιλή.
Η BMW έχει επενδύσει 12,5 εκατομμύρια δολάρια σε μια startup, την Prometheus Fuels, ενώ επενδύει επίσης δισεκατομμύρια σε τεχνολογίες μπαταριών.
Άλλοι κατασκευαστές, στο μεταξύ, μεταξύ των οποίων η Volkswagen και η Mercedes-Benz, έχουν αποσαφηνίσει πως θα επενδύσουν στα ηλεκτρικά οχήματα.