Connect with us

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Συνεργασία ΟΣΕΠΕ-Πανεπιστημίου Μακεδονίας για την εξ αποστάσεως διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου

Published

on

Τη δυνατότητα να διδαχθούν την ποντιακή διάλεκτο εξ αποστάσεως και οι ομογενείς σε όλη την Ευρώπη θα παρέχει σύντομα το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, διευρύνοντας τη συνεργασία του με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών και εντάσσοντας σε αυτήν και την Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ).

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μεταξύ του Πρύτανη, καθηγητή Αχιλλέα Ζαπράνη, του Προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, Αναστάσιου Οσιπίδη και του Αντιπροέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, Κώστα Ανθόπουλου, καθώς και την παρουσία του αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Ιωάννη Μαυρίδη, αποφασίστηκε η σύναψη τριμερούς συμφωνίας, με κύριους στόχους:

α) τη διάσωση και την ανάδειξη του πολιτισμού, των παραδόσεων, των ηθών και εθίμων του ποντιακού ελληνισμού
β) την προώθηση της ιστορικής αλήθειας για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας
γ) την καλλιέργεια και διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου όχι μόνο σε όσους ενδιαφέρονται στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

Για την πρωτοβουλία αυτή συνηγορεί αφενός η εντυπωσιακά μεγάλη ανταπόκριση που εκδηλώθηκε για την εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου από εκατοντάδες ενδιαφερόμενους, οι οποίοι παρακολουθούν ήδη μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αφετέρου οι δυνατότητες σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης που διαθέτει το Ίδρυμα, τις οποίες είναι πρόθυμο να αξιοποιήσει για την εκπαίδευση των ομογενών που θα ενδιαφερθούν να διδαχθούν την ποντιακή.

Η τριμερής συμφωνία, η οποία θα υπογραφεί σύντομα, θα είναι επέκταση του ήδη υφιστάμενου συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, το οποίο συνομολογήθηκε τον περασμένο Ιούνιο και πλέον θα περιλαμβάνει και την Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, έτσι ώστε να αποκτήσουν και οι ομογενείς τη δυνατότητα να συμβάλλουν στη συνδιαμόρφωση δράσεων που θα υπηρετούν τους στόχους που θα περιγράφονται στη νέα συμφωνία.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς Φίλιππος Φόρτωμας σε επίσημη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη

Published

on

Από

Επίσημη επίσκεψη Φίλιππου Φόρτωμα στο Φανάρι και στην ελληνική κοινότητα Κωνσταντινούπολης 

Στην Κωνσταντινούπολη για την πρώτη επίσημη επίσκεψη ως Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, βρέθηκε   ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Φίλιππος Φόρτωμας, μεταξύ 22 και  24 Μαρτίου.  Στόχος του ταξιδιού ήταν η συνάντηση  με την ιστορική κοινότητα της Πόλης και τους  Έλληνες που κρατούν άσβηστες τις παραδόσεις, τη γλώσσα και την ιστορία μας. 

Πρώτος σταθμός του ήταν το Φανάρι και η προσωπική ακρόαση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο με την άφιξή του, την Παρασκευή 22 Μαρτίου. Πιο συγκεκριμένα, μετά την ακολουθία των Α’ Χαιρετισμών στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, συναντήθηκε με την Αυτού Παναγιώτητα και είχαν μια εγκάρδια και εις βάθος συζήτηση για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.  Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη διαχρονική στήριξη του έργου του Πατριαρχείου από την ελληνική πολιτεία. Χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος της Επιτροπής  Ελληνισμού της Διασποράς αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο της πνευματικής καθοδήγησης της κοινότητας από τη φωτισμένη προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη,  ο οποίος με αδιάλειπτη εργασία διασφαλίζει τη συντήρηση, ενδυνάμωση και επέκταση των δεσμών των ομογενών μας με την μητροπολιτική Ελλάδα, λειτουργώντας ως φάρος πίστης και άρρηκτο σύμβολο της ορθοδοξίας και του ελληνισμού.



Στο πλαίσιο της επίσκεψης του, ο κ. Φόρτωμας, είχε συνάντηση με τον Πρέσβη Γενικό Πρόξενο  της Ελλάδος κ. Κωνσταντίνο  Κούτρα και με τον κ. Γιώργο Παπαλιάρη, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμέικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων και μέλη του, που αναπτύσσουν έντονη κοινωνική δράση και εκτός των ορίων της κοινότητας. Ο κ. Φόρτωμας τους κάλεσε να βρίσκονται σε ακόμη πιο στενή συνεργασία και συνεχή διάλογο ώστε οι πρωτοβουλίες, από κοινού, να μειώσουν ακόμη περισσότερο την χιλιομετρική απόσταση από την πατρίδα και να δυναμώσουν τα δεσμά μέσα από κοινές δράσεις.



Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Κοινότητας Παναγίας Κουμαριωτίσσης Νεοχωρίου και πιο συγκεκριμένα τον Εντιμολογιότατο Άρχοντα κ. Λάκη Βίγκα, τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Κοινότητας, ενημερώθηκε για τις πρωτοβουλίες τους και τα θέματα που διαχειρίζονται, μεταφέροντας ο Βουλευτής προς όλους την πλήρη αναγνώριση και στήριξη του πολυσήμαντου έργου που επιτελούν ως θεματοφύλακες της εθνικής συνείδησης, της ιστορίας και των παραδόσεών μας. 

Στη συνέχεια ακολούθησε ένα γεμάτο πρόγραμμα συναντήσεων με τη δραστήρια και ιστορική, πρωτίστως, ελληνική κοινότητα της Πόλης,  με κυριότερους σταθμούς το Ζάππειο Λύκειο, την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή και το Ζωγράφειο Λύκειο, όπου στο τελευταίο, είχε τη χαρά να παρακολουθήσει μια ποιητική βραδιά με διακεκριμένους Έλληνες, Τούρκους και Αρμένιους ποιητές, οι οποίοι απήγγειλαν ποιήματά τους με την συνοδεία στο πιάνο του βραβευμένου πιανίστα Βασίλη Κωνσταντινάκου.

Τέλος, την Κυριακή ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, παρακολούθησε την πανηγυρική πατριαρχική θεία λειτουργία για τον εορτασμό της  Κυριακής της Ορθοδοξίας στο Φανάρι, παρουσία πλήθους πιστών ομογενών μας.

Φωτογραφίες από το γραφείο του Βουλευτή Κυκλάδων της ΝΔ Φίλιππου Φόρτωμα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ενημέρωση των Απόδημων Ελλήνων για την επιστολική ψήφο σε ΗΠΑ και Καναδά

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Ολοκληρώθηκε το πρώτο σκέλος της ενημερωτικής εκστρατείας για την επιστολική ψήφο που πραγματοποιεί η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Η κ. Κεραμέως βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Πολιτεία της Καλιφόρνια και συγκεκριμένα στο Σαν Φρανσίσκο και το Λος Άντζελες, δύο πόλεις στις οποίες ο Απόδημος Ελληνισμός διατηρεί πολυετή και έντονη παρουσία και ανέλυσε, σε εκατοντάδες απόδημους που παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις που διοργάνωσαν τα ελληνικά προξενεία των δύο πόλεων, τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου.

Παράλληλα, η υπουργός, κατά η διάρκεια τη παραμονής της στην Καλιφόρνια συνάντησε τον Μητροπολίτη Σαν Φρανσίσκο κ. Γεράσιμο με τον οποίο συζήτησε τρόπους με τους οποίους μπορεί η Εκκλησία να συνδράμει στην ενημέρωση για την επιστολική ψήφο καθώς και τον πρόεδρο του Αμερικανο-Ελληνικού Συμβουλίου Καλιφόρνιας, Σπύρο Λάζαρη, με τον οποίο συζήτησε πρωτοβουλίες ενίσχυσης της συμμετοχής σε εκλογικές διαδικασίες.



Είχε προηγηθεί συνάντηση της κ. Κεραμέως με τον εκτελεστικό διευθυντή του Οικονομικού Ινστιτούτου Bay Area Council, Sean Randolph, τον οποίο ενημέρωσε για την ευρύτερη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους Έλληνες πολίτες με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Η υπουργός εκπροσώπησε την Ελλάδα στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Loyola Marymount, όπου ο Δήμος του Λος Άντζελες της ενεχείρισε διακηρύξεις για τον επίσημο εορτασμό της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας.



Ακολούθως, μετέβη στον Καναδά όπου συμμετείχε στην κυβερνητική αποστολή υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Συμμετείχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Καναδό ομόλογό του Τζάστιν Τριντό στη δοξολογία για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου στο ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και στη συνέχεια στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου που κορυφώθηκαν με την παρέλαση για την Εθνική Ανεξαρτησία.

Μετά τον Καναδά, η κ. Κεραμέως θα ολοκληρώσει την εκστρατεία ενημέρωσης στη Βόρεια Αμερική με σχετικές ενημερωτικές εκδηλώσεις στη Βοστόνη και τη Νέα Υόρκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνική Πρεσβεία Βερολίνου: Πανηγυρική Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου

Published

on

Από

Πηγή Φωτογραφίας: Botschaft von Griechenland in Berlin

Παρουσία της Πρέσβεως της Ελλάδας στη Γερμανία, κας Μάρας Μαρινάκη, και της Πρέσβεως της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γερμανία, κας Μαρίας Παπακυριακού, τελέστηκε χθες, Κυριακή της Ορθοδοξίας, στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Σωτήρος στο Βερολίνο, Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, προεξάρχοντος και ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Μητροπολίτου Χριστουπόλεως, κ.κ. Εμμανουήλ. Στην Πανηγυρική Δοξολογία παρέστησαν, μεταξύ άλλων, Αξιωματικοί και στελέχη της Ελληνικής και της Κυπριακής Πρεσβείας, καθώς και εκπρόσωποι της Ελληνικής Ομογένειας.



  • Πηγή Φωτογραφίας: Botschaft von Griechenland in Berlin 

Continue Reading

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

ΤΗΕ GREEK FILM FESTIVAL IN BERLIN 2024: Τελετή λήξης και βραβεία

Published

on

Από

Σε ευχάριστο και ζεστό κλίμα στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα του Babylon, με παρόντες τους σκηνοθέτες του προγράμματος, τις Κριτικές Επιτροπές του Emerging Greeks Competition, Documentary Award και Short Films Award, το 9ο Greek Film Festival in Berlin έριξε την αυλαία του.

Με περίπου 40 επαγγελματίες παρόντες – κινηματογραφιστές, παραγωγούς, ηθοποιούς, sales agents, μουσικούς – από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και πολλούς αγαπημένους φίλους, έγινε η απονομή των βραβείων Emerging Greeks Award, Documentary Award και για πρώτη φορά του Short Films Award. Ήταν μια όμορφη τελετή, που περιείχε μια μικρή ανασκόπηση όσων περάσαμε, είδαμε, ακούσαμε, γνωρίσαμε και μάθαμε μέσα σε ένα πενθήμερο γεμάτο ελληνικό σινεμά.

Την Κριτική Επιτροπή Emerging Greeks & Documentary Award απαρτίζουν οι Marie-Pierre Macia (παραγωγός, film expert), Malik Berkati (κριτικός FIPRESCI, πολιτικός επιστήμονας) και Christopher Zitterbart (παραγωγός).

Το βραβείο Emerging Greeks Award, που συνοδεύεται από το ποσό των 1.000 ευρώ – χορηγία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου – κέρδισε η ταινία Animal της Σοφίας Εξάρχου με την εξής αιτιολογία: «Η ταινία συνδυάζει μια καλλιτεχνική, κινηματογραφική πρόταση με ένα πολιτικό αφήγημα, που βυθίζεται στα σκοτεινά σπλάχνα του καπιταλισμού. Πρόκειται για μια μυθοπλασία βαθιά ριζωμένη στην πραγματικότητα, που κρατά το βλέμμα του θεατή καρφωμένο πάνω της».



Το βραβείο παρέλαβε η Φλομαρία Παπαδάκη, μία από τις πρωταγωνίστριες της ταινίας.

Ειδική Μνεία απονεμήθηκε στην ταινία Medium της Χριστίνας Ιωακειμίδη με την εξής αιτιολογία: «Η Κριτική Επιτροπή αποφάσισε να απονείμει Ειδική Μνεία σε μια πολλά υποσχόμενη φωνή του ελληνικού κινηματογράφου, μια ταινία που λάμπει μέσω της mise-en-scène της, μια ευγενή και γεμάτη σεβασμό απεικόνιση της οικειότητας».

Την Ειδική Μνεία παρέλαβε η Χριστίνα Ιωακειμίδη, σκηνοθέτις της ταινίας.

Το Βραβείο Documentary Award, που συνοδεύεται από το ποσό των 500 ευρώ – χορηγία της Musou Music Group –κέρδισε το ντοκιμαντέρ Πένθος – Αυτοί που μένουν των Μυρτώ Πατσαλίδου και Μαρία Λούκα με την εξής αιτιολογία: «Ο φασισμός πρέπει να εξαλειφθεί. Προβάλλοντας αυτήν την ιδιαζόντως επιτακτική κοινωνικοπολιτική ανάγκη των καιρών μας μέσα από τις μοίρες τριών νέων ανθρώπων, οι κινηματογραφίστριες υπογραμμίζουν το

παράλογο του μίσους και δίνουν φωνή στους γονείς, οι οποίοι δεν δέχονται να θρηνήσουν σιωπηρά».



Το βραβείο παρέλαβε η Μυρτώ Πατσαλίδου, μία εκ των σκηνοθετριών της ταινίας.

Στις σκηνοθέτριες των νικητριών ταινιών των κατηγοριών Emerging Greeks και Documentary, η Crew United Greece προσέφερε μια 3ετή συνδρομή ως Premium Μέλος στην Crew United, τη διεθνή πλατφόρμα επαγγελματιών του κινηματογράφου.

Την Κριτική Επιτροπή Short Films απαρτίζουν οι Αντρέα Μαυροειδή (δημοσιογράφος), Αστέρης Κούτουλας (παραγωγός, σκηνοθέτης) και Στέλιος Χριστοφόρου (σκηνοθέτης, διευθυντής του Anafi International Film Festival).

Το Βραβείο Short Film Award που συνοδεύεται από το ποσό των 500 ευρώ – χορηγία του Illuseum Berlin –κέρδισε η ταινία Buffer Zone του Σάββα Σταύρου με την εξής αιτιολογία: «Οι χαρακτήρες της ταινίας αποτελούν πρωταθλητές της ενότητας, σε έναν κόσμο που επισκιάζεται από συγκρούσεις. Η ακλόνητη δέσμευσή τους απέναντι στην ειρήνη μάς εμπνέει να ονειρευτούμε έναν κόσμο χωρίς σύνορα, που θα καθοδηγείται από την ακατανίκητη αγάπη και την κατανόηση».

Το βραβείο παρέλαβε εκπρόσωπος του Illuseum Berlin εκ μέρους του Σάββα Σταύρου.

Ειδική Μνεία απονεμήθηκε στην ταινία Η πολυθρόνα στο πεζοδρόμιο της Μαίρης Κολώνια με την εξής αιτιολογία: «Η ταινία προβάλλει την ανθρώπινη επαφή, την ανιδιοτελή αγάπη και τη συμπόνια, που δεν ξεθωριάζουν στον χρόνο, μέσα από ερμηνείες γεμάτες συναίσθημα και σκηνοθετικές λεπτομέρειες στον ήχο και την εικόνα».

Την Ειδική Μνεία παρέλαβε η Μαίρη Κολώνια, σκηνοθέτις της ταινίας.

Ταινία λήξης ήταν Το καλοκαίρι της Κάρμεν του Ζαχαρία Μαυροειδή, γερμανική πρεμιέρα. Παρόντες για Q&A μετά την προβολή ήταν ο πρωταγωνιστής Γιώργος Τσιαντούλας και ο σεναριογράφος Ξενοφών Χαλάτσης.

Μετά το τέλος της ταινίας λήξης, ακολούθησε πάρτι στο χώρο του μουσείου Illuseum Berlin με κρασί και finger food.

FOTO: Thegreekfilmfestivalberlin

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μήνυμα ΠτΔ Κατ. Σακελλαροπούλου προς τον Απόδημο Ελληνισμό για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας

“Η ελληνική παλιγγενεσία, με το σύνθημα «ελευθερία ή θάνατος», υπήρξε ένα από τα κορυφαία ιστορικά γεγονότα του 19ου αιώνα, προσφέροντας ελπίδα σε κάθε καταπιεσμένο λαό”, σημειώνει στο μήνυμά της προς τους Απόδημους Έλληνες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με την ευκαιρία της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον καθοριστικό ρόλο που είχαν οι Έλληνες της Διασποράς “στο ιερό αυτό κάλεσμα, για την επίτευξη του ύψιστου σκοπού της ελευθερίας”.

“Καθώς γιορτάζουμε με υπερηφάνεια την επέτειο της Επανάστασης του 1821, συνεχίζουμε να στεκόμαστε στο πλευρό όλων όσων υπερασπίζονται την δική τους ανεξαρτησία απέναντι στον αναθεωρητισμό και τον αυταρχισμό. Από την Ουκρανία ως τη Μέση Ανατολή, πυξίδα μας παραμένει ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στις αρχές του ανθρωπισμού” τονίζει στο μήνυμά της η κ. Σακελλαροπούλου, ενώ αναφερόμενη στη συμπλήρωση 50 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας υπογραμμίζει ότι “σε αυτό το χρονικό διάστημα η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες και τις αλλεπάλληλες κρίσεις, εδραίωσε τη θέση της στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελώντας πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης”.

Παράλληλα, η κ. Σακελλαροπούλου υπενθυμίζει ότι “συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση του διεθνούς δικαίου, των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.



Αναλυτικά το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους Απόδημους Έλληνες:

“Αγαπητοί μου συμπατριώτες,

Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,

Η 25η Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης της Επανάστασης κατά του οθωμανικού ζυγού, αποτελεί ένδοξο ορόσημο στη μακραίωνη ιστορία του έθνους μας. Στο ιερό αυτό κάλεσμα, για την επίτευξη του ύψιστου σκοπού της ελευθερίας, προσέτρεξαν πρώτοι οι Έλληνες της Διασποράς. Από την Οδησσό, όπου μπήκε ο θεμέλιος λίθος της Φιλικής Εταιρείας, ως τη Μολδοβλαχία και την Τεργέστη, από τη Βιέννη ως το Παρίσι, από τη Γενεύη ως το Λονδίνο, και αλλού, οι ελληνικές παροικίες αποτέλεσαν εστίες καλλιέργειας και μετάδοσης των φιλελεύθερων ιδεών της εποχής, συμβάλλοντας στην πνευματική αφύπνιση του υπόδουλου γένους.

Παράλληλα, επιφανή μέλη των ελληνικών κοινοτήτων, που διέπρεπαν στην πολιτική, το εμπόριο και τα γράμματα, άσκησαν έντονη επιρροή, προκειμένου να μεταστραφεί η κοινή γνώμη και οι κυβερνήσεις των μεγάλων Δυνάμεων υπέρ του Αγώνα, δίδοντας έτσι σημαντική ώθηση στο κίνημα του Φιλελληνισμού. Αλλά και στη συνέχεια οι Έλληνες του εξωτερικού προσέφεραν κάθε δυνατή στήριξη, ώστε το νεοσύστατο ελληνικό κράτος να σταθεί όρθιο και να βαδίσει τον δρόμο της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Η ελληνική παλιγγενεσία, με το σύνθημα «ελευθερία ή θάνατος», υπήρξε ένα από τα κορυφαία ιστορικά γεγονότα του 19ου αιώνα, προσφέροντας ελπίδα σε κάθε καταπιεσμένο λαό. Καθώς γιορτάζουμε με υπερηφάνεια την επέτειο της Επανάστασης του 1821, συνεχίζουμε να στεκόμαστε στο πλευρό όλων όσων υπερασπίζονται την δική τους ανεξαρτησία απέναντι στον αναθεωρητισμό και τον αυταρχισμό. Από την Ουκρανία ως τη Μέση Ανατολή, πυξίδα μας παραμένει ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στις αρχές του ανθρωπισμού.



Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Σε αυτό το χρονικό διάστημα η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες και τις αλλεπάλληλες κρίσεις, εδραίωσε τη θέση της στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελώντας πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Κι αυτό επειδή παραμείναμε σταθεροί στις θεμελιώδεις αξίες που ανατρέχουν στις βαθιές μας ρίζες, επιβεβαιώνοντας τη θέση μας ανάμεσα στους εταίρους μας, όπως αρμόζει στην ιστορία μας και μας κάνει περήφανους.

Δεν λησμονούμε όμως ότι ένα τμήμα της Κύπρου παραμένει, για μισόν αιώνα, υπό τουρκική κατοχή, μια απαράδεκτη κατάσταση που μας πληγώνει. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση του διεθνούς δικαίου, των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε μια εποχή μεγάλων γεωπολιτικών προκλήσεων και γενικευμένης ανασφάλειας, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να προασπίζεται την αδιαπραγμάτευτη εθνική της κυριαρχία και ανεξαρτησία, πρεσβεύοντας αταλάντευτα, όπως και τότε, το 1821, τα ιδεώδη που γεννήθηκαν κάτω από το ελληνικό φως και τις αρχές της διεθνούς νομιμότητας.

Αγαπητοί μου συμπατριώτες,

Τη μεγάλη αυτή ημέρα της επετείου της 25ης Μαρτίου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου εύχομαι ολόψυχα σε όλους και όλες εσάς, που ζείτε και προκόβετε στο εξωτερικό χωρίς να λησμονείτε τη μητέρα πατρίδα και τη σημασία της ενότητας του οικουμενικού ελληνισμού, υγεία και πρόοδο.

Χρόνια πολλά!”


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΓΕΝΕΣΙΣ / GENESIS.ev Σύλλογος Ελλήνων και Κύπριων ιατρών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας: Οι Έλληνες γιατροί της N.R.W παρόντες στην ετήσια εκδήλωση του 2024

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφιών Genesis e.V

Ο σύλλογος Ελλήνων και Κύπριων ιατρών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας Genesis.ev έκοψαν τη βασιλόπιτά τους μέσα σε κλίμα ευφορίας και διασκέδασης, μια εκδήλωση θεσμός πλέον για τα ομογενειακά δρώμενα.

Για ακόμα μια φορά  ο πολύ δραστήριος Ιατρικός σύλλογος Γένεσις/Genesis e.V συνεπής στην ετήσια συνάντησή του, κόβοντας τη βασιλόπιτα του 2024 το Σάββατο 1η Μαρτίου.

Πλέον έχει γίνει θεσμός με μεγάλη συμμετοχή και διάθεση επαφής, επικοινωνίας, διασκέδασης,  θέλοντας όλοι, μέλη και φίλοι να αφήσουν για λίγες ώρες τις ιδιαίτερες στρεσογόνες  πιέσεις του κλάδου.

Σημείο συνάντησης φυσικά η πρωτεύουσα της Βορείου Ρηνανίας Βεστφαλίας το Ντύσσελντορφ στη φιλόξενη ταβέρνα «Τοξότης».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το παραδοσιακό τελετουργικό θρησκευτικό ανάγνωσμα και την κοπή της Βασιλόπιτας.



Με την ολοκλήρωση του τελετουργικού τον λόγο για ένα σύντομο χαιρετισμό, πήρε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος του Ντύσσελντορφ κ. Βασίλης Κοΐνης, ευχαριστώντας και επαινώντας τον σύλλογο για τις πολυδιάστατες δράσεις  και την ουσιαστική συνεργασία τους.

Στην συνέχεια του χαιρετισμού έκανε αναφορά στην επιστολική ψήφο και το δικαίωμα συμμετοχής του απόδημου ελληνισμού στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024, προτρέποντας τους παρευρισκόμενους να συμμετέχουν στην διαδικασία των εκλογών.

Ακολούθησε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Γιάννης Γιαννακόπουλος καλωσορίζοντας και ευχαριστώντας τα μέλη και φίλους για την συμμετοχή στην εκδήλωση, αλλά και γενικά για τις δράσεις του συλλόγου το περασμένο έτος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ, για τον καθοριστικό ρόλο τους στην επιτυχία της λειτουργίας του Γένεσις .


Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.


            Ανακεφαλαίωσε τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν, όπως το ετήσιο ιατρικό φόρουμ και την υπογραφή συνεργασίας με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, που έγινε την άνοιξη του 2023 στο χώρο του Γενικού Προξενείου του Ντύσσελντορφ. Την συμμετοχή στο 2ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκης.  Την ουσιαστική συνεργασία με τους Ιατρικούς συλλόγους της Ελλάδας και όχι μόνο.

Κλείνοντας την ομιλία του ενημέρωσε για τις επόμενες εκδηλώσεις που είναι το ετήσιο Ιατρικό φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στο Γενικό Προξενείο  και θέμα θα έχει την  «γυναίκα γιατρό», την αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί στο ενοριακό κέντρο του Αποστόλου Ανδρέα,  τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στα ελληνικά σχολεία και τέλος επισήμανε το μεγάλο στόχο του συλλόγου, οι Έλληνες γιατροί της Γερμανίας να ενωθούν δημιουργώντας τη δική τους Ομοσπονδία στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Η εκδήλωση κύλισε όμορφα, ζεστά, με χαμόγελα, συζητήσεις, γνωριμίες και  πολλή διασκέδαση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο σύλλογος ΓΕΝΕΣΙΣ / GENESIS.e.V  είναι πραγματικά  παράδειγμα προς μίμηση για  τον ελληνισμό της διασποράς.

Του Βασίλη Βούλγαρη Εκδότη- Δημοσιογράφου Ευρωπολίτη voulgaris@europolitis.eu

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
Deutsch58 λεπτά ago

Griechischer Abend am Frühjahrsvolksfest

ΕΙΔΗΣΕΙΣ20 ώρες ago

ΠΟΥ: Σχεδόν ένα παιδί στα έξι έχει πέσει θύμα παρενόχλησης μέσω διαδικτύου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ21 ώρες ago

Eurostat: Μεγάλες οι διαφορές ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ1 ημέρα ago

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (ΤΑ ΜΥΡΟΛΟΓΙΑ* ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΝΤΟΥΒΑ ) Görlitz” Καλοκαίρι 1917

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Νεκροί και τραυματίες σε τροχαίο δυστύχημα σε μεγάλο αυτοκινητόδρομο κοντά στη Λειψία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Οικισμός στη Ροδόπη ιδρύθηκε το 6.300 π.Χ., σύμφωνα με έρευνα που θα παρουσιαστεί σε Αρχαιολογικό Συνέδριο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Γερμανία: Έχει νόημα η απαγόρευση κινητών στο σχολείο;

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ2 ημέρες ago

Παιδιά και Νέοι: Μαθαίνοντας πώς να παίρνουν έξυπνες αποφάσεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Το Συμβούλιο των Υπουργών υποστηρίζει τη στοχευμένη αναθεώρηση της κοινής αγροτικής πολιτικής

ΑΡΘΡΑ2 ημέρες ago

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΩΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Έρευνα: Ο αστεροειδής Δίμορφος μετά το πείραμα της NASA

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα απεργία του προσωπικού εδάφους της Lufthansa

BUSINESS-Kleinanzeigen2 εβδομάδες ago

EVERGETIKON at the BEAUTY exhibition
of DÜSSELDORF March 22-24

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Δοξολογία για την Επέτειο της Ελληνικής Εθνεγερσίας στην Ενορία Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Ντύσσελντορφ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου: “Ο εμπαιγμός δεν έχει τέλος”!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέες απεργίες στους σιδηροδρόμους και στην Lufthansa

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Διαφωνίες στην Deutsche Bank μετά την απόφαση για περιορισμό της τηλεργασίας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ6 ημέρες ago

ΓΕΝΕΣΙΣ / GENESIS.ev Σύλλογος Ελλήνων και Κύπριων ιατρών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας: Οι Έλληνες γιατροί της N.R.W παρόντες στην ετήσια εκδήλωση του 2024

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες ago

Η Nissan πρωτοπορεί με ενέργεια από βιοαιθανόλη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα απεργία των μηχανοδηγών από το βράδυ της Τετάρτης

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis