ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Σαν σήμερα: Το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου με την ήττα της Γερμανίας
Η μεγαλύτερη και πιο πολύνεκρη πολεμική αναμέτρηση που γνώρισε ο κόσμος μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Ξεκίνησε στις 28 Ιουλίου 1914, όταν η Αυστροουγγαρία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Σερβίας και τελείωσε με την ταπεινωτική ήττα της Γερμανίας και των συμμάχων της στις 11 Νοεμβρίου 1918. Ονομάστηκε Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος ή Μεγάλος Πόλεμος, επειδή εξαπλώθηκε πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης και αναμίχθηκαν σ’ αυτόν όλες οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής.
Τα αίτια, που οδήγησαν στην έκρηξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου θα πρέπει να αναζητηθούν στις οικονομικές συνθήκες της εποχής και στις επεκτατικές βλέψεις των διαφόρων κρατών, που αύξησαν τον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Ειδικότερα, η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας, που προήλθε από τη ραγδαία εκβιομηχάνισή της, οδήγησε στην όξυνση του ανταγωνισμού της με την Αγγλία για την κυριαρχία στις μεγάλες αγορές του κόσμου. Ταυτόχρονα, η γαλλική πολιτική της «ρεβάνς», δηλαδή η επιθυμία της Γαλλίας να αποκαταστήσει το γόητρό της και να ανακτήσει την Αλσατία και τη Λορένη (που είχε χάσει στο Γαλλογερμανικό πόλεμο του 1870 – 1871), είχε δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις της με τη Γερμανία.
Την ίδια εποχή, η Αυστροουγγαρία βρισκόταν σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία σχετικά με την κυριαρχία στα Βαλκάνια. Τα νέα εθνικά βαλκανικά κράτη, που είχαν δημιουργηθεί μετά την παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κρατούσαν ευνοϊκή στάση απέναντι στις διεκδικήσεις των εθνικών μειονοτήτων της Αυστροουγγαρίας και απειλούσαν την ενότητά της. Έτσι, η Αυστροουγγαρία επιθυμούσε να διατηρηθεί το στάτους – κβο των Βαλκανίων. Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, επιθυμούσε να βρει διέξοδο στη Μεσόγειο, υποστήριζε την κίνηση του πανσλαβισμού και θεωρούσε τον εαυτό της φυσικό προστάτη των ορθόδοξων λαών των Βαλκανίων, πράγματα που έβρισκαν αντίθετες τη Γερμανία και την Αυστροουγγαρία.
Τη σπίθα του πολέμου άναψε η δολοφονία του διαδόχου του θρόνου της Αυστροουγγαρίας Φραγκίσκου Φερδινάνδου και της συζύγου του Σοφίας από τον νεαρό σερβοβόσνιο εθνικιστή Γκαβρίλο Πρίντσιπ στο Σαράγεβο της Βοσνίας στις 28 Ιουνίου 1914. Για τη δολοφονία οι Αυστριακοί θεώρησαν υπεύθυνη την κυβέρνηση της Σερβίας και της κήρυξαν τον πόλεμο στις 28 Ιουλίου 1914.
Την 1η Αυγούστου η Γερμανία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας και δύο ημέρες αργότερα κατά της Γαλλίας. Στις 4 Αυγούστου η Αγγλία και στις 23 Αυγούστου η Ιαπωνία κηρύσσουν με τη σειρά τους τον πόλεμο κατά της Γερμανίας, όταν αυτή εισβάλει στο Βέλγιο (4 Αυγούστου).
Με το μέρος της Γερμανίας και της Αυστρίας τάχθηκαν η Οθωμανική Αυτοκρατορία και η Βουλγαρία, που αποτέλεσαν τις λεγόμενες «Κεντρικές Δυνάμεις». Από την άλλη πλευρά, με τους Αγγλογάλλους και τους Ρώσους συντάχθηκαν η Σερβία, το Μαυροβούνιο, το Βέλγιο, η Ιαπωνία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Ελλάδα (από το 1916 η «κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης» και από το 1917 το ενωμένο ελληνικό κράτος), η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες (από το 1917). Όλες μαζί οι δυνάμεις αυτές συγκρότησαν τον συνασπισμό, γνωστό ως «Αντάντ» (Entente=Συνεννόηση στα γαλλικά).
Στην αρχή του πολέμου, οι πιο μεγάλες μάχες έγιναν στη Γαλλία και το Βέλγιο («Δυτικό Μέτωπο»). Οι Γερμανοί κυρίευσαν μεγάλο τμήμα των χωρών αυτών και απείλησαν το Παρίσι. Οι Γάλλοι κατόρθωσαν να οργανώσουν την άμυνά τους σ’ ένα μέτωπο 750 χλμ. από τη Βόρεια Θάλασσα ως το βορειοδυτικό άκρο της Ελβετίας, όπου έγινε ένας φοβερός πόλεμος χαρακωμάτων, που κράτησε έως το 1918.
Την περίοδο που οι Γερμανοί πολιορκούσαν το Παρίσι, τους επιτέθηκαν οι Ρώσοι και κυρίευσαν σημαντικά εδάφη της Ανατολικής Πρωσίας («Ανατολικό Μέτωπο»). Ο αρχιστράτηγος του γερμανικού στρατού φον Μόλτκε διόρισε διοικητή του στρατού της Ανατολικής Πρωσίας τον γηραιό στρατηγό Χίντεμπουργκ, ο οποίος κατόρθωσε να απωθήσει τους Ρώσους, νικώντας τους στις μάχες του Τάνεμπεργκ (26-31 Αυγούστου 1914) και των Μαζουριανών Λιμνών (9-14 Σεπτεμβρίου).
Οι Ρώσοι με νέες δυνάμεις οργάνωσαν την άμυνα τους στη γραμμή από την Ανατολική Πρωσία ως τα Καρπάθια (900 χλμ.) και ο πόλεμος αυτός έγινε αγώνας χαρακωμάτων. Τον Μάιο του 1915 οι Ρώσοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, αφού έχασαν πολύ στρατό.
Τον Οκτώβριο του 1915, η «Αντάντ» κήρυξε τον πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, προσπαθώντας να βοηθήσει τους Ρώσους. Ο συμμαχικός στόλος με βάση τη Λήμνο επιχείρησε να περάσει τα στενά των Δαρδανελλίων, αλλά δεν το κατόρθωσε, γιατί οι Τούρκοι τους απώθησαν. Απόπειρα να εισχωρήσουν από την ξηρά με απόβαση στη χερσόνησο της Καλλίπολης, επίσης, απέτυχε. Οι Σύμμαχοι αναζητούσαν βάση για το στόλο και το στρατό τους στο Αιγαίο και χωρίς την άδεια της Ελλάδας, που τηρούσε ουδετερότητα, αποβιβάστηκαν στη Θεσσαλονίκη (2 Οκτωβρίου 1915). Οι Γερμανοί και οι Βούλγαροι κατέλαβαν τη Σερβία κι έτσι δημιουργήθηκε το «Βαλκανικό Μέτωπο».
Η παρουσία των συμμαχικών στρατευμάτων της «Αντάντ» στη Θεσσαλονίκη προκάλεσε αναστάτωση στην Ελλάδα, γιατί άλλα κόμματα είχαν φιλικές διαθέσεις προς τους συμμάχους και άλλα ήταν αντίθετα. Όταν οι Βούλγαροι κατέλαβαν τη Σερβία, ο ελληνικός στρατός δεν έσπευσε να βοηθήσει τους παλιούς του συμμάχους Σέρβους. Αυτό εξερέθισε τους Συμμάχους, που έριξαν την ευθύνη στο φιλογερμανό βασιλιά Κωνσταντίνο. Την άνοιξη του 1916 οι Βούλγαροι κατέλαβαν την Ανατολική Μακεδονία κι έκαναν φοβερές σφαγές σε βάρος των Ελλήνων.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος τότε έκαμε το χωριστικό κίνημα (κίνημα «Εθνικής Αμύνης»). Πήγε στη Θεσσαλονίκη και σχημάτισε φιλική κυβέρνηση προς την «Αντάντ» (26 Αυγούστου 1916). Η Ελλάδα χωρίστηκε στα δυο: Το «κράτος των Αθηνών» υπό τον βασιλιά Κωνσταντίνο υποστήριζε την ουδετερότητα και το «κράτος της Θεσσαλονίκης» υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο την έξοδο στον πόλεμο στο πλευρό της «Αντάντ». Τη λύση έδωσαν οι Γάλλοι, δια του γερουσιαστή Ζονάρ, που υποχρέωσαν το βασιλιά Κωνσταντίνο να φύγει από την Ελλάδα. Έτσι, η ενωμένη Ελλάδα εισήλθε στον πόλεμο στο πλευρό της «Αντάντ» και στις 27 Ιουνίου 1917 κήρυξε τον πόλεμο κατά των «Κεντρικών Δυνάμεων».
Στο Δυτικό Μέτωπο, στις φονικές μάχες των χαρακωμάτων προστέθηκε το 1916 η φοβερή μάχη του Βερντέν, ανάμεσα σε Γάλλους και Γερμανούς, που κράτησε 10 μήνες (21 Φεβρουαρίου – 18 Δεκεμβρίου), με τρομακτικές απώλειες και για τους δύο αντιπάλους. Οι Σύμμαχοι, για να εξασθενήσουν τη Γερμανία, απέκλεισαν με τους στόλους τους τη Βαλτική και την Αδριατική. Οι Γερμανοί, όμως, με τα υποβρύχιά τους βύθισαν πολλά συμμαχικά πλοία. Στις 3 Φεβρουαρίου 1917, οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήλθαν στον πόλεμο για να «εξασφαλίσουν την ελευθερία των θαλασσών», όπως διακήρυξε ο αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον και βαθμηδόν η πλάστιγγα του πολέμου άρχισε να γέρνει προς τη μεριά της «Αντάντ».
Τον Μάρτιο του 1917 (Φεβρουάριο με το παλαιό ημερολόγιο) ξέσπασε επανάσταση στη Ρωσία που ανέτρεψε τον τσάρο Νικόλαο Β’ και ανακηρύχτηκε δημοκρατία με επικεφαλής τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό Αλεξάντρ Κερένσκι. Ο ρωσικός στρατός συνέχισε να μάχεται στο ανατολικό μέτωπο, αλλά χωρίς ηθικό. Στις 24 Οκτωβρίου 1917, οι μπολσεβίκοι του Λένιν ανέτρεψαν τον Κερένσκι και ανέλαβαν την εξουσία, εγκαθιστώντας σταδιακά κομμουνιστικό καθεστώς στην αχανή χώρα («Οκτωβριανή Επανάσταση»). Το νέο καθεστώς υπέγραψε χωριστή συνθήκη με τη Γερμανία στις 3 Μαρτίου 1918 («Συνθήκη Μπρεστ-Λιτόφσκ») και η Ρωσία εξήλθε του πολέμου.
Παρά την απώλεια της Ρωσίας, η κατάσταση δεν άλλαξε δραματικά και το πάνω χέρι στον πόλεμο εξακολουθούσε να το έχει η «Αντάντ». Οι μεγάλες γερμανικές επιθέσεις στο «Δυτικό Μέτωπο» (μάχες Σεμέν Ντε Νταμ και Μάρνη) αποκρούστηκαν από τις γαλλοαμερικανικές δυνάμεις. Οι Άγγλοι νίκησαν τους Τούρκους στην Παλαιστίνη και τη Μεσοποταμία, όπως και ο ελληνικός στρατός τους Βούλγαρους στο Σκρα (17 Μαΐου 1918). Μεγάλες ήταν και οι επιτυχίες των Ιταλών κατά των Αυστριακών.
Οι Γερμανοί άρχισαν να βλέπουν ότι χάνουν τον πόλεμο. Για να αποφύγουν μεγαλύτερη αιματοχυσία, επαναστάτησαν και ζήτησαν να κλείσει ανακωχή με βάση τους 14 όρους του Αμερικανού προέδρου Γουίλσον, που είχαν δημοσιοποιηθεί σταδιακά από τις 8 Ιανουαρίου έως τις 27 Σεπτεμβρίου 1918 (4 Οκτωβρίου 1918).
Στις 9 Νοεμβρίου ανακηρύσσεται στη Γερμανία δημοκρατία και την επομένη ο αυτοκράτορας Γουλιέλμος Β’ εγκαταλείπει τη χώρα. Στις 5 το απόγευμα της 11ης Νοεμβρίου 1918 υπογράφεται η παράδοση της Γερμανίας μέσα σ’ ένα βαγόνι τραίνου και στις 11 το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, που στοίχισε 16 εκατομμύρια νεκρούς και εξαφανισθέντες και 20 εκατομμύρια τραυματίες στα πεδία των μαχών, λαμβάνει τέλος. Οι συνέπειές του, όμως, θα στοιχειώνουν για πολλά χρόνια ακόμα τη Γηραιά Ήπειρο. Στις 18 Ιουνίου 1919 υπογράφτηκε η συνθήκη των Βερσαλιών, με τη συμμετοχή του Ελευθερίου Βενιζέλου, που επέβαλε επαχθείς όρους στη Γερμανία.
Η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, είχε συνολικές απώλειες 27.000 ανδρών στα πεδία των μαχών (6.000 νεκρούς και αγνοούμενους και 21.000 τραυματίες). Η Ελλάδα βγήκε κερδισμένη εδαφικά από τον Μεγάλο Πόλεμο. Με την συνθήκη του Νεϊγί (27 Νοεμβρίου 1919) της αποδόθηκε η Δυτική Θράκη, ενώ με τη συνθήκη των Σεβρών (10 Αυγούστου 1920) της παραχωρήθηκαν η Ανατολική Θράκη (μέχρι τα πρόθυρα της Κωνσταντινούπολης), τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος, καθώς και η δυνατότητα εξάσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή της Σμύρνης. Στην Ιταλία δόθηκαν τα Δωδεκάνησα και το Καστελόρριζο, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία αναγνωρίστηκε η προσάρτηση της Κύπρου.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ανανέωση συνεργασίας μεταξύ ΔΥΠΑ Ελλάδας και Γερμανίας

Νέα συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν στις 5 Ιουνίου 2025 στη Βαρσοβία η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και η Γερμανική Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, Bundesagentur fur Arbeit (BA), επισφραγίζοντας την ανανέωση της στρατηγικής τους σύμπραξης.
Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνάντησης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Δημόσιων Υπηρεσιών Απασχόλησης (European PES Network) από την Vanessa Ahuja, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της BA και τον Διοικητή της ΔΥΠΑ, Σπύρο Πρωτοψάλτη.
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, η νέα συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διεθνούς παρουσίας και συνεργασίας της ΔΥΠΑ και επικεντρώνεται στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών, με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Παράλληλα, αποτελεί συνέχεια των δύο πρώτων κύκλων συνεργασίας των δύο υπηρεσιών, που ξεκίνησαν το 2023, στο πλαίσιο του ελληνογερμανικού σχεδίου δράσης.
Στο πλαίσιο αυτής της νέας φάσης, οι δύο φορείς συμφώνησαν στην εμβάθυνση της συνεργασίας τους σε τομείς, όπως:
- ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης,
- η ανάπτυξη δεξιοτήτων του μέλλοντος,
- η ενεργοποίηση των ανέργων και η ενίσχυση της συμπερίληψης,
- η μεταρρύθμιση των μηχανισμών επιδότησης ανεργίας και
- η συνεχής εκπαίδευση και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού των υπηρεσιών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ανανέωση συνεργασίας μεταξύ ΔΥΠΑ Ελλάδας και Γερμανίας
- ΕΕ: Στις χώρες “υψηλού κινδύνου” για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος το Μονακό
- Πιθανή η καθιέρωση επιμέρους ελέγχων στα σύνορα Πολωνίας – Γερμανίας
- Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες κατά του υπερτουρισμού στη νότια Ευρώπη
- Διάρρηξη στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου – Έκκληση για στήριξη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΕ: Στις χώρες “υψηλού κινδύνου” για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος το Μονακό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την προσθήκη του Μονακό στον κατάλογο των χωρών “υψηλού κινδύνου” που έχει καταρτίσει για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, και την αφαίρεση από αυτόν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευθυγραμμίστηκε με τον “γκρίζο κατάλογο” της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF), όπου το Μονακό περιλαμβάνεται από το καλοκαίρι του 2024.
Ο διεθνής αυτός οργανισμός είναι αρμόδιος για την αξιολόγηση της δράσης των κρατών σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Πέρυσι, το FATF είχε επικρίνει κυρίως την έλλειψη προσπαθειών στην καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και οικονομικής απάτης που διαπράττεται στο εξωτερικό, στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες στο εξωτερικό ή στην εφαρμογή αποτελεσματικών ή αποτρεπτικών κυρώσεων.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση του πριγκιπάτου σημείωσε αυτήν την “αναμενόμενη επικαιροποίηση που θα οδηγήσει στην ένταξη του Μονακό στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ωστόσο προϋποθέτει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο της ΕΕ δεν θα αποφασίσουν διαφορετικά”.
Οι ευρωβουλευτές και τα κράτη μέλη μπορούν να αμφισβητήσουν αυτό τον νέο κατάλογο μέσα σε μέγιστο διάστημα δύο μηνών.
Εκτός από το Μονακό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσθεσε στις χώρες υψηλού κινδύνου, οι οποίες υπόκεινται σε αυξημένη επιτήρηση, την Αλγερία, την Αγκόλα, την Ακτή Ελεφαντοστού, την Κένυα, το Λάος, τον Λίβανο, τη Ναμίμπια, το Νεπάλ και τη Βενεζουέλα.
Εκτός από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αφαίρεσε από τον κατάλογο τα Μπαρμπάντος, το Γιβραλτάρ, τη Τζαμάικα, τον Παναμά, τις Φιλιππίνες, τη Σενεγάλη και την Ουγκάντα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Ανανέωση συνεργασίας μεταξύ ΔΥΠΑ Ελλάδας και Γερμανίας
- ΕΕ: Στις χώρες “υψηλού κινδύνου” για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος το Μονακό
- Πιθανή η καθιέρωση επιμέρους ελέγχων στα σύνορα Πολωνίας – Γερμανίας
- Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες κατά του υπερτουρισμού στη νότια Ευρώπη
- Διάρρηξη στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου – Έκκληση για στήριξη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πιθανή η καθιέρωση επιμέρους ελέγχων στα σύνορα Πολωνίας – Γερμανίας

Η Πολωνία αναμένεται να καθιερώσει επιμέρους ελέγχους στα σύνορα με τη Γερμανία το καλοκαίρι, εφόσον ο αριθμός των διελεύσεων μεταναστών συνεχίσει να αυξάνεται, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.
Η φιλελεύθερη κυβέρνηση του Τουσκ έχει κατηγορηθεί από την εθνικιστική αντιπολίτευση ότι δέχεται πολλούς παράτυπους μετανάστες, τους οποίους στέλνει πίσω η Γερμανία βάσει των κανονισμών της ΕΕ.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός επιμένει πως ο αριθμός αυτός είναι περιορισμένος και προαναγγέλλει ότι οι μετανάστες που επιστρέφονται από τη Γερμανία θα ελέγχονται στο εξής πολύ προσεκτικά.
«Εφόσον η κατάσταση στα σύνορα, η πίεση (επιδεινωθεί)… δεν θα διστάσω να αποφασίσω την εισαγωγή επιμέρους ελέγχων. Είναι πιθανό να εισαγάγουμε επιμέρους ελέγχους στα σύνορα με τη Γερμανία το καλοκαίρι», είπε ο Τουσκ.
Άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο περιορισμού του μέτρου της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης (βίζας) για χώρες των οποίων πολίτες έχουν εμπλακεί σε εγκληματικές πράξεις στην Πολωνία – όπως π.χ. η Γεωργία.
Η Πολωνία έχει τονίσει εδώ και χρόνια πως βρίσκεται αντιμέτωπη με μεταναστευτική κρίση την οποία ενορχήστρωσαν η Λευκορωσία και η Ρωσία στα ανατολικά σύνορά της από το 2021.
Από την πλευρά τους, τόσο το Μινσκ όσο και η Μόσχα διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι διευκολύνουν τις διελεύσεις μεταναστών προς τα σύνορα των δύο χωρών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
- Ανανέωση συνεργασίας μεταξύ ΔΥΠΑ Ελλάδας και Γερμανίας
- ΕΕ: Στις χώρες “υψηλού κινδύνου” για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος το Μονακό
- Πιθανή η καθιέρωση επιμέρους ελέγχων στα σύνορα Πολωνίας – Γερμανίας
- Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες κατά του υπερτουρισμού στη νότια Ευρώπη
- Διάρρηξη στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου – Έκκληση για στήριξη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες κατά του υπερτουρισμού στη νότια Ευρώπη

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους πόλεων της νότιας Ευρώπης χθες, Κυριακή, για να διαδηλώσουν κατά του υπερτουρισμού.
Υπό την ομπρέλα της συμμαχίας SET – Sud d’Europa contra la Turistització, ή στα καταλανικά «Νότια Ευρώπη ενάντια στον Υπερτουρισμό» – οι διαδηλωτές ένωσαν τις δυνάμεις τους με ομάδες στην Πορτογαλία και την Ιταλία, υποστηρίζοντας ότι ο ανεξέλεγκτος τουρισμός έχει εκτοξεύσει τις τιμές των κατοικιών και αναγκάζει ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις γειτονιές τους.
Η Βαρκελώνη, μια πόλη 1,6 εκατομμυρίων κατοίκων, προσέλκυσε 26 εκατομμύρια τουρίστες πέρυσι.
Οι αρχές της βορειοανατολικής ισπανικής πόλης δήλωσαν ότι περίπου 600 άτομα συμμετείχαν στη διαδήλωση εκεί, κάποιοι με νεροπίστολα, άλλοι με καπνογόνα στα χέρια και κάποιοι να κολλούν αυτοκόλλητα σε βιτρίνες καταστημάτων και κτίρια ξενοδοχείων.
Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλα μέρη της Ισπανίας, όπως η Ίμπιζα, η Μάλαγα, η Πάλμα ντε Μαγιόρκα, το Σαν Σεμπαστιάν και η Γρανάδα.
Διαδηλώσεις στην Ιταλία πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις όπως η Γένοβα, η Νάπολη, το Παλέρμο, το Μιλάνο και η Βενετία, όπου οι ντόπιοι αντιτίθενται στην κατασκευή δύο ξενοδοχείων που θα προσθέσουν περίπου 1.500 νέες κλίνες στην πόλη, δήλωσαν διοργανωτές στο Reuters. Μια διαδήλωση έγινε επίσης στη Λισαβόνα.
Στη Βαρκελώνη, ο δήμος ανακοίνωσε πέρυσι το κλείσιμο όλων των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων έως το 2028, με στόχο να κάνει την πόλη πιο βιώσιμη για τους κατοίκους.
Οι διεθνείς ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν κατά 11% φτάνοντας τα 838 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, με την Ισπανία και τη Γαλλία να συγκαταλέγονται στις χώρες που αναμένεται να υποδεχθούν ρεκόρ αριθμού τουριστών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
- Ανανέωση συνεργασίας μεταξύ ΔΥΠΑ Ελλάδας και Γερμανίας
- ΕΕ: Στις χώρες “υψηλού κινδύνου” για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος το Μονακό
- Πιθανή η καθιέρωση επιμέρους ελέγχων στα σύνορα Πολωνίας – Γερμανίας
- Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες κατά του υπερτουρισμού στη νότια Ευρώπη
- Διάρρηξη στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου – Έκκληση για στήριξη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Στο “μικροσκόπιο” της ΕΚΤ τα επιτόκια το φθινόπωρο

Το φθινόπωρο η ΕΚΤ θα επανεξετάσει το επίπεδο των επιτοκίων της για να λάβει αποφάσεις σχετικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης τους.
Στην επόμενη συνεδρίαση της τον Ιούλιο θα επιβεβαιωθεί η στάση αναμονής που θα τηρήσει η Κεντρική Τράπεζα μετά τις διαδοχικές μειώσεις που έκανε το προηγούμενο διάστημα στα επιτόκια, με αποτέλεσμα αυτά να βρίσκονται σήμερα στο 2% ενώ ο πληθωρισμός τρέχει με 1,9%.
Ευρωπαϊκές πηγές επιβεβαιώνουν την τακτική αυτή που πρόκειται να ακολουθήσει η Φρανκφούρτη η οποία κατ’ επανάληψη έχει διαμηνύσει ότι ο κύριος στόχος ήταν να επιτευχθεί το ουδέτερο επίπεδο των επιτοκίων το οποίο έχει προσδιορίσει στο 2%.
Οι κρίσιμοι παράγοντες που αναμένεται να ληφθούν υπόψη στις αποφάσεις για το ύψος των επιτοκίων μετά την καλοκαιρινή παύση είναι η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ για το ύψος των δασμών που έχει προαναγγείλει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καθώς και οι εξελίξεις στην αμερικανική και παγκόσμια αγορά ομολόγων.
Η ΕΚΤ θα περιμένει να δει το επίπεδο στο οποίο θα ανέλθουν οι δασμοί των ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά προϊόντα προκειμένου να αξιολογήσει τις επιπτώσεις τους στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Τα τελευταία στοιχεία που έδειξαν ότι η ευρωζώνη αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,6% το πρώτο τρίμηνο του έτους προκαλούν συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς ήταν καλύτερα των αρχικών προβλέψεων.
Ωστόσο η ανάπτυξη παραμένει αναιμική και ευάλωτη σε μία περίοδο έντονων γεωπολιτικών και οικονομικών εντάσεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντιστροφή της θετικής πορείας.
Με τα δεδομένα αυτά, η επιβολή υψηλών δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα από τις ΗΠΑ θα προκαλούσαν σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Ένας ακόμη κρίσιμος παράγοντας στην διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ είναι οι εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά ομολόγων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ανανέωση συνεργασίας μεταξύ ΔΥΠΑ Ελλάδας και Γερμανίας
- ΕΕ: Στις χώρες “υψηλού κινδύνου” για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος το Μονακό
- Πιθανή η καθιέρωση επιμέρους ελέγχων στα σύνορα Πολωνίας – Γερμανίας
- Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες κατά του υπερτουρισμού στη νότια Ευρώπη
- Διάρρηξη στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου – Έκκληση για στήριξη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΕ: Παράταση στο καθεστώς προσωρινής προστασίας για πάνω από 4 εκατομμύρια Ουκρανούς

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ ενέκριναν ομόφωνα την παράταση, έως τον Μάρτιο του 2027, του καθεστώτος προσωρινής προστασίας για πάνω από 4 εκατομμύρια Ουκρανούς που εγκατέλειψαν τη χώρα τους, λόγω του πολέμου.
Από τον Μάρτιο του 2022, η ΕΕ έχει παράσχει ασφάλεια και καταφύγιο σε πάνω από 4 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία. Τα άτομα που εμπίπτουν σε καθεστώς «προσωρινής προστασίας» δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση ασύλου και με τον τρόπο αυτό μετριάζεται η πίεση στα εθνικά συστήματα ασύλου.
Εκτός από την παράταση της προσωρινής προστασίας, τα κράτη μέλη συζητούν την προετοιμασία για μια συντονισμένη μετάβαση από την προσωρινή προστασία, σε άλλα νόμιμα καθεστώτα (διαμονής).
Τα άτομα που επωφελούνται από προσωρινή προστασία απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα σε όλη την ΕΕ, τα οποία περιλαμβάνουν διαμονή, πρόσβαση στην αγορά εργασίας και στέγαση, ιατρική βοήθεια, βοήθεια κοινωνικής πρόνοιας και πρόσβαση στην εκπαίδευση για τα παιδιά.
Ο νόμος της ΕΕ για την προσωρινή προστασία ορίζει ελάχιστα πρότυπα προστασίας. Το πραγματικό επίπεδο βοήθειας μπορεί να διαφέρει από κράτος μέλος σε κράτος μέλος.
Εάν οι συνθήκες στην Ουκρανία αλλάξουν, επιτρέποντας μια σταδιακή επιστροφή και βιώσιμη επανένταξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να υποβάλει πρόταση στο Συμβούλιο της ΕΕ για την αναστολή της προσωρινής προστασίας, νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ανανέωση συνεργασίας μεταξύ ΔΥΠΑ Ελλάδας και Γερμανίας
- ΕΕ: Στις χώρες “υψηλού κινδύνου” για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος το Μονακό
- Πιθανή η καθιέρωση επιμέρους ελέγχων στα σύνορα Πολωνίας – Γερμανίας
- Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες κατά του υπερτουρισμού στη νότια Ευρώπη
- Διάρρηξη στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου – Έκκληση για στήριξη
You must be logged in to post a comment Login