Connect with us

RSS

Σαν σήμερα: Το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου με την ήττα της Γερμανίας

Published

on

Η μεγαλύτερη και πιο πολύνεκρη πολεμική αναμέτρηση που γνώρισε ο κόσμος μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Ξεκίνησε στις 28 Ιουλίου 1914, όταν η Αυστροουγγαρία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Σερβίας και τελείωσε με την ταπεινωτική ήττα της Γερμανίας και των συμμάχων της στις 11 Νοεμβρίου 1918. Ονομάστηκε Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος ή Μεγάλος Πόλεμος, επειδή εξαπλώθηκε πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης και αναμίχθηκαν σ’ αυτόν όλες οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής.

Τα αίτια, που οδήγησαν στην έκρηξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου θα πρέπει να αναζητηθούν στις οικονομικές συνθήκες της εποχής και στις επεκτατικές βλέψεις των διαφόρων κρατών, που αύξησαν τον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Ειδικότερα, η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας, που προήλθε από τη ραγδαία εκβιομηχάνισή της, οδήγησε στην όξυνση του ανταγωνισμού της με την Αγγλία για την κυριαρχία στις μεγάλες αγορές του κόσμου. Ταυτόχρονα, η γαλλική πολιτική της «ρεβάνς», δηλαδή η επιθυμία της Γαλλίας να αποκαταστήσει το γόητρό της και να ανακτήσει την Αλσατία και τη Λορένη (που είχε χάσει στο Γαλλογερμανικό πόλεμο του 1870 – 1871), είχε δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις της με τη Γερμανία.

Την ίδια εποχή, η Αυστροουγγαρία βρισκόταν σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία σχετικά με την κυριαρχία στα Βαλκάνια. Τα νέα εθνικά βαλκανικά κράτη, που είχαν δημιουργηθεί μετά την παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κρατούσαν ευνοϊκή στάση απέναντι στις διεκδικήσεις των εθνικών μειονοτήτων της Αυστροουγγαρίας και απειλούσαν την ενότητά της. Έτσι, η Αυστροουγγαρία επιθυμούσε να διατηρηθεί το στάτους – κβο των Βαλκανίων. Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, επιθυμούσε να βρει διέξοδο στη Μεσόγειο, υποστήριζε την κίνηση του πανσλαβισμού και θεωρούσε τον εαυτό της φυσικό προστάτη των ορθόδοξων λαών των Βαλκανίων, πράγματα που έβρισκαν αντίθετες τη Γερμανία και την Αυστροουγγαρία.

Τη σπίθα του πολέμου άναψε η δολοφονία του διαδόχου του θρόνου της Αυστροουγγαρίας Φραγκίσκου Φερδινάνδου και της συζύγου του Σοφίας από τον νεαρό σερβοβόσνιο εθνικιστή Γκαβρίλο Πρίντσιπ στο Σαράγεβο της Βοσνίας στις 28 Ιουνίου 1914. Για τη δολοφονία οι Αυστριακοί θεώρησαν υπεύθυνη την κυβέρνηση της Σερβίας και της κήρυξαν τον πόλεμο στις 28 Ιουλίου 1914.

Την 1η Αυγούστου η Γερμανία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας και δύο ημέρες αργότερα κατά της Γαλλίας. Στις 4 Αυγούστου η Αγγλία και στις 23 Αυγούστου η Ιαπωνία κηρύσσουν με τη σειρά τους τον πόλεμο κατά της Γερμανίας, όταν αυτή εισβάλει στο Βέλγιο (4 Αυγούστου).

Με το μέρος της Γερμανίας και της Αυστρίας τάχθηκαν η Οθωμανική Αυτοκρατορία και η Βουλγαρία, που αποτέλεσαν τις λεγόμενες «Κεντρικές Δυνάμεις». Από την άλλη πλευρά, με τους Αγγλογάλλους και τους Ρώσους συντάχθηκαν η Σερβία, το Μαυροβούνιο, το Βέλγιο, η Ιαπωνία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Ελλάδα (από το 1916 η «κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης» και από το 1917 το ενωμένο ελληνικό κράτος), η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες (από το 1917). Όλες μαζί οι δυνάμεις αυτές συγκρότησαν τον συνασπισμό, γνωστό ως «Αντάντ» (Entente=Συνεννόηση στα γαλλικά).

Στην αρχή του πολέμου, οι πιο μεγάλες μάχες έγιναν στη Γαλλία και το Βέλγιο («Δυτικό Μέτωπο»). Οι Γερμανοί κυρίευσαν μεγάλο τμήμα των χωρών αυτών και απείλησαν το Παρίσι. Οι Γάλλοι κατόρθωσαν να οργανώσουν την άμυνά τους σ’ ένα μέτωπο 750 χλμ. από τη Βόρεια Θάλασσα ως το βορειοδυτικό άκρο της Ελβετίας, όπου έγινε ένας φοβερός πόλεμος χαρακωμάτων, που κράτησε έως το 1918.

Την περίοδο που οι Γερμανοί πολιορκούσαν το Παρίσι, τους επιτέθηκαν οι Ρώσοι και κυρίευσαν σημαντικά εδάφη της Ανατολικής Πρωσίας («Ανατολικό Μέτωπο»). Ο αρχιστράτηγος του γερμανικού στρατού φον Μόλτκε διόρισε διοικητή του στρατού της Ανατολικής Πρωσίας τον γηραιό στρατηγό Χίντεμπουργκ, ο οποίος κατόρθωσε να απωθήσει τους Ρώσους, νικώντας τους στις μάχες του Τάνεμπεργκ (26-31 Αυγούστου 1914) και των Μαζουριανών Λιμνών (9-14 Σεπτεμβρίου).

Οι Ρώσοι με νέες δυνάμεις οργάνωσαν την άμυνα τους στη γραμμή από την Ανατολική Πρωσία ως τα Καρπάθια (900 χλμ.) και ο πόλεμος αυτός έγινε αγώνας χαρακωμάτων. Τον Μάιο του 1915 οι Ρώσοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, αφού έχασαν πολύ στρατό.

Τον Οκτώβριο του 1915, η «Αντάντ» κήρυξε τον πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, προσπαθώντας να βοηθήσει τους Ρώσους. Ο συμμαχικός στόλος με βάση τη Λήμνο επιχείρησε να περάσει τα στενά των Δαρδανελλίων, αλλά δεν το κατόρθωσε, γιατί οι Τούρκοι τους απώθησαν. Απόπειρα να εισχωρήσουν από την ξηρά με απόβαση στη χερσόνησο της Καλλίπολης, επίσης, απέτυχε. Οι Σύμμαχοι αναζητούσαν βάση για το στόλο και το στρατό τους στο Αιγαίο και χωρίς την άδεια της Ελλάδας, που τηρούσε ουδετερότητα, αποβιβάστηκαν στη Θεσσαλονίκη (2 Οκτωβρίου 1915). Οι Γερμανοί και οι Βούλγαροι κατέλαβαν τη Σερβία κι έτσι δημιουργήθηκε το «Βαλκανικό Μέτωπο».

Η παρουσία των συμμαχικών στρατευμάτων της «Αντάντ» στη Θεσσαλονίκη προκάλεσε αναστάτωση στην Ελλάδα, γιατί άλλα κόμματα είχαν φιλικές διαθέσεις προς τους συμμάχους και άλλα ήταν αντίθετα. Όταν οι Βούλγαροι κατέλαβαν τη Σερβία, ο ελληνικός στρατός δεν έσπευσε να βοηθήσει τους παλιούς του συμμάχους Σέρβους. Αυτό εξερέθισε τους Συμμάχους, που έριξαν την ευθύνη στο φιλογερμανό βασιλιά Κωνσταντίνο. Την άνοιξη του 1916 οι Βούλγαροι κατέλαβαν την Ανατολική Μακεδονία κι έκαναν φοβερές σφαγές σε βάρος των Ελλήνων.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος τότε έκαμε το χωριστικό κίνημα (κίνημα «Εθνικής Αμύνης»). Πήγε στη Θεσσαλονίκη και σχημάτισε φιλική κυβέρνηση προς την «Αντάντ» (26 Αυγούστου 1916). Η Ελλάδα χωρίστηκε στα δυο: Το «κράτος των Αθηνών» υπό τον βασιλιά Κωνσταντίνο υποστήριζε την ουδετερότητα και το «κράτος της Θεσσαλονίκης» υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο την έξοδο στον πόλεμο στο πλευρό της «Αντάντ». Τη λύση έδωσαν οι Γάλλοι, δια του γερουσιαστή Ζονάρ, που υποχρέωσαν το βασιλιά Κωνσταντίνο να φύγει από την Ελλάδα. Έτσι, η ενωμένη Ελλάδα εισήλθε στον πόλεμο στο πλευρό της «Αντάντ» και στις 27 Ιουνίου 1917 κήρυξε τον πόλεμο κατά των «Κεντρικών Δυνάμεων».

Στο Δυτικό Μέτωπο, στις φονικές μάχες των χαρακωμάτων προστέθηκε το 1916 η φοβερή μάχη του Βερντέν, ανάμεσα σε Γάλλους και Γερμανούς, που κράτησε 10 μήνες (21 Φεβρουαρίου – 18 Δεκεμβρίου), με τρομακτικές απώλειες και για τους δύο αντιπάλους. Οι Σύμμαχοι, για να εξασθενήσουν τη Γερμανία, απέκλεισαν με τους στόλους τους τη Βαλτική και την Αδριατική. Οι Γερμανοί, όμως, με τα υποβρύχιά τους βύθισαν πολλά συμμαχικά πλοία. Στις 3 Φεβρουαρίου 1917, οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήλθαν στον πόλεμο για να «εξασφαλίσουν την ελευθερία των θαλασσών», όπως διακήρυξε ο αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον και βαθμηδόν η πλάστιγγα του πολέμου άρχισε να γέρνει προς τη μεριά της «Αντάντ».

Τον Μάρτιο του 1917 (Φεβρουάριο με το παλαιό ημερολόγιο) ξέσπασε επανάσταση στη Ρωσία που ανέτρεψε τον τσάρο Νικόλαο Β’ και ανακηρύχτηκε δημοκρατία με επικεφαλής τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό Αλεξάντρ Κερένσκι. Ο ρωσικός στρατός συνέχισε να μάχεται στο ανατολικό μέτωπο, αλλά χωρίς ηθικό. Στις 24 Οκτωβρίου 1917, οι μπολσεβίκοι του Λένιν ανέτρεψαν τον Κερένσκι και ανέλαβαν την εξουσία, εγκαθιστώντας σταδιακά κομμουνιστικό καθεστώς στην αχανή χώρα («Οκτωβριανή Επανάσταση»). Το νέο καθεστώς υπέγραψε χωριστή συνθήκη με τη Γερμανία στις 3 Μαρτίου 1918 («Συνθήκη Μπρεστ-Λιτόφσκ») και η Ρωσία εξήλθε του πολέμου.

Παρά την απώλεια της Ρωσίας, η κατάσταση δεν άλλαξε δραματικά και το πάνω χέρι στον πόλεμο εξακολουθούσε να το έχει η «Αντάντ». Οι μεγάλες γερμανικές επιθέσεις στο «Δυτικό Μέτωπο» (μάχες Σεμέν Ντε Νταμ και Μάρνη) αποκρούστηκαν από τις γαλλοαμερικανικές δυνάμεις. Οι Άγγλοι νίκησαν τους Τούρκους στην Παλαιστίνη και τη Μεσοποταμία, όπως και ο ελληνικός στρατός τους Βούλγαρους στο Σκρα (17 Μαΐου 1918). Μεγάλες ήταν και οι επιτυχίες των Ιταλών κατά των Αυστριακών.

Οι Γερμανοί άρχισαν να βλέπουν ότι χάνουν τον πόλεμο. Για να αποφύγουν μεγαλύτερη αιματοχυσία, επαναστάτησαν και ζήτησαν να κλείσει ανακωχή με βάση τους 14 όρους του Αμερικανού προέδρου Γουίλσον, που είχαν δημοσιοποιηθεί σταδιακά από τις 8 Ιανουαρίου έως τις 27 Σεπτεμβρίου 1918 (4 Οκτωβρίου 1918).

Στις 9 Νοεμβρίου ανακηρύσσεται στη Γερμανία δημοκρατία και την επομένη ο αυτοκράτορας Γουλιέλμος Β’ εγκαταλείπει τη χώρα. Στις 5 το απόγευμα της 11ης Νοεμβρίου 1918 υπογράφεται η παράδοση της Γερμανίας μέσα σ’ ένα βαγόνι τραίνου και στις 11 το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, που στοίχισε 16 εκατομμύρια νεκρούς και εξαφανισθέντες και 20 εκατομμύρια τραυματίες στα πεδία των μαχών, λαμβάνει τέλος. Οι συνέπειές του, όμως, θα στοιχειώνουν για πολλά χρόνια ακόμα τη Γηραιά Ήπειρο. Στις 18 Ιουνίου 1919 υπογράφτηκε η συνθήκη των Βερσαλιών, με τη συμμετοχή του Ελευθερίου Βενιζέλου, που επέβαλε επαχθείς όρους στη Γερμανία.

Η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, είχε συνολικές απώλειες 27.000 ανδρών στα πεδία των μαχών (6.000 νεκρούς και αγνοούμενους και 21.000 τραυματίες). Η Ελλάδα βγήκε κερδισμένη εδαφικά από τον Μεγάλο Πόλεμο. Με την συνθήκη του Νεϊγί (27 Νοεμβρίου 1919) της αποδόθηκε η Δυτική Θράκη, ενώ με τη συνθήκη των Σεβρών (10 Αυγούστου 1920) της παραχωρήθηκαν η Ανατολική Θράκη (μέχρι τα πρόθυρα της Κωνσταντινούπολης), τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος, καθώς και η δυνατότητα εξάσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή της Σμύρνης. Στην Ιταλία δόθηκαν τα Δωδεκάνησα και το Καστελόρριζο, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία αναγνωρίστηκε η προσάρτηση της Κύπρου.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

RSS

Γερμανία: Ελληνίδα…η πιο επιτυχημένη πωλήτρια αυτοκινήτων

Published

on

Από

Η Παναγιώτα Πετρίδου είναι ίσως η πιο επιτυχημένη στην πώληση αυτοκινήτων της Γερμανίας, όπως αναφέρει Süddeutsche Zeitung. Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα πούλησε 132 αυτοκίνητα σε μια χρονιά – περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον συνάδελφό της, αφού γνωρίζει τι έχει σημασία όταν αγοράζει κάποιος ένα αυτοκίνητο.


«Πρέπει να ακούς τον πελάτη, να του δείχνεις εμπιστοσύνη, αξίζεις περισσότερο για τον πελάτη αν αισθάνεται πιο άνετα μαζί σου από οτιδήποτε άλλο, ακόμα κι αν του προσφέρεις το όχημα 1.000 ευρώ φθηνότερα», λέει η 38χρονη Παναγιώτα στην γερμανική εφημερίδα.

Η Παναγιώτα Πετρίδου γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου 1979 στο Solingen της Γερμανίας από γονείς μετανάστες. Αφού τελείωσε το λύκειο, παρακολούθησε μια εκπαίδευση ως πωλήτρια αυτοκινήτων στη ΒMW. Από το 2004 πωλούσε αυτοκίνητα MINI και πολύ σύντομα κατάφερε ν’ αναδειχτεί ως η καλύτερη πωλήτρια μιας από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας. Το 2010 ξεκίνησε να παρουσιάζει στην γερμανική τηλεόραση ένα νέο είδος τηλεοπτικό σόου, στο οποίο ασχολούνταν με την πώληση μεταχειρισμένων οχημάτων τηλεοπτικό σταθμό VOX. Το 2013 έκανε το επόμενο βήμα στην τηλεοπτική της καριέρα με μια δεύτερη εκπομπή με τίτλο «Abgewürgt und Ausgebremst». Δεδομένου ότι η 38χρονη Παναγιώτα έχει το δικό της τηλεοπτικό πρόγραμμα στο Vox, είναι πλέον αναγνωρίσιμη παντού. Μερικοί θέλουν να μάθουν ποιο αυτοκίνητο προτείνει για αγορά, ενώ κάποιοι άλλοι είναι ιδιαιτέρως… ενοχλητικοί.

Όπως είναι φυσικό έχει μειώσει τις ώρες της στην αντιπροσωπεία αυτοκινήτων καθώς οι ανάγκες της εκπομπής της συνεχώς αυξάνονται. Αλλά δεν θέλει να παραιτηθεί εντελώς από την πρώτη της δουλειά, ακόμα κι αν πολλοί, χωρίς να το καταλαβαίνουν, την πιέζουν να τα παρατήσει, όπως λέει η ίδια.

«Μπορώ μόνο να απαντήσω ότι τα χρήματα δεν είναι το παν, γιατί η πώληση εμπεριέχει μια καλοσύνη, μου αρέσει αυτή η δουλειά». Ένα «όνειρο» για τους Γερμανούς Ως γυναίκα πωλητής σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων δεν ήταν και πολύ εύκολο να τα καταφέρει όταν ξεκίνησε το 2004. «Οι άνθρωποι που έρχονταν να αγοράσουν αυτοκίνητο στην αντιπροσωπεία πίστευαν ότι ήμουν απλά επί της υποδοχής», λέει. «”Μπορείτε να καλέσετε τον πωλητή; Μπορείτε να μας φτιάξετε καφέ;” Άκουσα τόσα πολλά πράγματα στην αρχή» εξομολογείται η Παναγιώτα. Αυτή που δεν είχε ιδέα για τα αυτοκίνητα και απλά μπορούσε να πουλήσει μόνο το αυτοκίνητο ως αυτοκίνητο, δεν πήρε κανένα από αυτά τα σχόλια προσωπικά – και ανέπτυξε τα δικά της «κόλπα».

Όπως λέει, «για πολλούς Γερμανούς το αυτοκίνητό τους είναι πιο σημαντικό και από το παιδί τους». Σήμερα, κοιτάζει τους πελάτες της καθώς μπαίνουν από την πόρτα για να δουν τι θέλουν. «Όταν ένας άντρας έρχεται στην αντιπροσωπεία με τη σύζυγό του, αγοράζουν αυτοκίνητο πιο γρήγορα από όταν ο άνδρας έρχεται μόνος του», λέει. «Επειδή εμπλέκεται η… υπεύθυνη στη λήψη των αποφάσεων» συμπληρώνει γελώντας. Η μεγάλη της επιτυχία στις πωλήσεις ήταν φυσικό να προκαλέσει τον φθόνο, ειδικά μεταξύ των ανδρών συναδέλφων της.

Ως γυναίκα, που όχι μόνο καταλαβαίνει πολλά για τα αυτοκίνητα, αλλά είναι και ποδοσφαιρόφιλη, εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού από πολλούς άνδρες θεατές. Και ακόμα κι αν δεν θέλει να το παραδεχτεί η 38χρονη Ελληνίδα αποτελεί σήμερα για πολλούς Γερανούς ένα «όνειρο», γράφει η SZ. 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

RSS

Δημιουργήθηκε ο πρώτος ώριμος ανθρώπινος καρδιακός μυς από βλαστοκύτταρα

Published

on

Από

Επιστήμονες και βιοϊατρικοί μηχανικοί στις ΗΠΑ δημιούργησαν τον πρώτο ανθρώπινο καρδιακό μυ από βλαστοκύτταρα, που συμπεριφέρεται περίπου όπως ο κανονικός μυς της καρδιάς.


Ο εργαστηριακός μυς, όταν βελτιωθεί κι άλλο, θα επιστρέψει στους ερευνητές να μελετάνε την ανθρώπινη φυσιολογία και ειδικότερα τις καρδιοπάθειες και τα νέα φάρμακα υπό πλήρως ελεγχόμενες συνθήκες, ανοίγοντας έτσι νέες δυνατότητες στη βιοϊατρική και στη φαρμακευτική έρευνα.

Παρόλο που σήμερα οι επιστήμονες είναι σε θέση να καλλιεργήσουν στο εργαστήριό τους πολλούς ιστούς, ακόμη και καρδιακό μυ, από βλαστικά κύτταρα που έχουν ληφθεί από δείγμα αίματος ασθενούς, οι εργαστηριακοί αυτοί ιστοί στην περίπτωση της καρδιάς έως τώρα είχαν αποτύχει να εμφανίσουν τις πιο ζωτικές συμπεριφορές που έχει μια φυσιολογική καρδιά ενηλίκου. Έτσι, δεν είχε καταστεί δυνατό μέχρι σήμερα να δημιουργηθεί ένας καρδιακός μυς αρκετά ώριμος, ώστε να είναι πραγματικά χρήσιμος για ιατρικές έρευνες.

Αυτό ακριβώς φαίνεται πως επιτεύχθηκε τώρα για πρώτη φορά. Ερευνητές της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, κατάφεραν, με μια νέα μέθοδο, να καλλεργήσουν στο εργαστήριο μέσα σε μόνο ένα μήνα ώριμο καρδιακό μυ, ξεκινώντας από πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα του αίματος.

Συνήθως μια τέτοια καλλιέργεια χρειάζεται εννέα μήνες, αλλά με τη νέα τεχνική όχι μόνο η ανάπτυξη του ιστού γίνεται πολύ πιο γρήγορα, αλλά και το αποτέλεσμα είναι πιο ώριμο, όσον αφορά το επίπεδο ανάπτυξης του εργαστηριακού καρδιακού μυ.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

RSS

Μεγάλη Παρασκευή: Η ιερότερη ημέρα της Ορθοδοξίας

Published

on

Από

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας, η μέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος, όπου κορυφώνονται τα Πάθη του Χριστού και γίνεται η σταύρωση του Χριστού το ξημέρωμα τις ίδιας μέρας.


Ο λαός ζει με κατάνυξη το θείο δράμα. Σε πολλές περιοχές, τα κορίτσια ενώ στολίζουν τον Επιτάφιο, ψάλλουν το μοιρολόγι της Παναγίας, μεγάλο θρησκευτικό τραγούδι που ιστορεί τη σταύρωση του Ιησού και εκφράζει τον πόνο της Αγίας του Μητέρας.

Και αμέσως αρχίζει η συρροή του κόσμου και το προσκύνημα του Επιταφίου. Παρθένες με κάνιστρα γεμάτα λεμονόφυλλα, ή τριαντάφυλλα στέκονται κοντά του και ραίνουν με μύρα το νεκρό Ιησού. Οι προσκυνητές, προπάντων γυναίκες και παιδιά αφού φιληθούν, περνούν κάτω από τον Επιτάφιο, “για να τους πιάσει η χάρη” όπως λένε.

Όταν νυχτώσει αρχίζει η ακολουθία και η περιφορά του Επιταφίου. Η πομπή σχηματίζεται από τα Εξαπτέρυγα και το Σταυρό μπροστά , τον Επιτάφιο και τους ιερείς πιο πίσω. Στις πόλεις προηγούνται οι μουσικοί, παίζοντας πένθιμα εμβατήρια. Ο κόσμος που ακολουθεί κρατάει στα χέρια αναμμένες λαμπάδες. Κατά διαστήματα η πομπή σταματά σε πλατείες και σταυροδρόμια και εκεί οι ιερείς ψάλλουν δεήσεις.

Επίσης σε πολλές περιοχές, την ώρα της περιφοράς του Επιταφίου, ανάβουν φωτιές, στις οποίες καίγονται θυμιάματα, ενώ σε άλλες καίγεται ο Ιούδας.

Όπως στα κεριά της Μεγάλης Πέμπτης, έτσι και στα λουλούδια του Επιταφίου, (Χριστολούλουδα, Σταυρολούλουδα) αποδίδεται μεγάλη θαυματουργός Δύναμη. Σε πολλούς μάλιστα τόπους, η διανομή τους γίνεται από τον ίδιο τον ιερέα.

Continue Reading

RSS

Γερμανία: Οργή για τα ενοικιαζόμενα ποδήλατα στις πόλεις

Published

on

Από

Η ιδέα των ενοικιαζόμενων ποδηλάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα εξυπηρετεί κατοίκους, τουρίστες αλλά και το περιβάλλον. Ωστόσο, σε πολλές γερμανικές πόλεις το πλήθος των ποδηλάτων δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα.


Τα ενοικιαζόμενα ποδήλατα έχουν γίνει πλέον αναπόσπαστο στοιχείο σε πολλά μεγάλα αστικά κέντρα. Πολλές εταιρείες επιτρέπουν στους πελάτες τους να νοικιάζουν τα ποδήλατά τους και να τα κλειδώνουν σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης μετά τη χρήση τους. Ακούγεται εύκολο και πρακτικό, ωστόσο προκαλεί προβλήματα στην καθημερινότητα αρκετών κατοίκων των πόλεων. Η Παγγερμανική Ποδηλατική Λέσχη ADFC κάνει μεν λόγο για «εξαιρετική ιδέα», τονίζει όμως ότι έχει δεχθεί πολλές καταγγελίες και παράπονα για παράνομα παρκαρισμένα ποδήλατα. «Όταν ενοικιαζόμενα ποδήλατα κλείνουν δεκάδες πεζοδρόμια ή απλά τα παρατούν σε πάρκα, τότε είναι εκνευριστικό», επισημαίνει η Στέφανι Κρόνε, εκπρόσωπος της ADFC.

Κι άλλες οργανώσεις εκφράζουν παρόμοιους προβληματισμούς και υπογραμμίζουν τις δυσκολίες που προκαλεί η δυνατότητα ελεύθερου παρκαρίσματος των ποδηλάτων, τα οποία δεν χρειάζεται να κλειδωθούν σε προκαθορισμένα από την εκάστοτε εταιρεία σημεία.

Ο αριθμός των ενοικιαζόμενων ποδηλάτων στη Γερμανία έχει αυξηθεί αισθητά το τελευταίο διάστημα. Για παράδειγμα, εντός λίγων εβδομάδων τοποθετήθηκαν τον Αύγουστο του 2017 στους δρόμους του Μονάχου περίπου 6.800 ποδήλατα προς ενοικίαση – και μάλιστα χωρίς προσυνεννόηση με τις δημοτικές αρχές της πόλης. Κάτοικοι του Μονάχου εξέφρασαν παράπονα για μπλοκαρισμένα πεζοδρόμια, αλλά ακόμη και κρούσματα βανδαλισμού.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

RSS

Γερμανία: Μείωση των πωλήσεων αυτοκινήτων τον Μάρτιο

Published

on

Από

Πτωτική ήταν η πορεία των πωλήσεων καινούριων αυτοκινήτων στη Γερμανία τον Μάρτιο. Η υποχώρηση ήταν της τάξεως του 3,4% έπειτα από την απόφαση να απαγορευθεί σε λίγα χρόνια η κυκλοφορία των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων στις γερμανικές πόλεις.


Οι συνολικές εγγραφές της γερμανικής αγοράς μειώθηκαν στα 347.433 οχήματα με τις πολυτελείς μάρκες να πλήττονται περισσότερο. Οι πωλήσεις της Audi μειώθηκαν κατά 13%, ενώ την ίδια τύχη είχαν και οι πωλήσεις της BMW και της Mercedes-Benz που υποχώρησαν κατά 5,4% μονάδες. Επίσης και ο όγκος των αυτοκινήτων της Volvo υποχώρησε κατά 25%.

Κακό μήνα είχε και η Opel, που μείωσε τις πωλήσεις της κατά 24%, αλλά και η Renault (-16%). Τέλος, μείωση σημείωσαν η Toyota (-6,9%), η Citroen (-5,1%) και η Ford (-1,2%).

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

RSS

Γερμανία: Η συντηρητική πτέρυγα του CDU ζητά την αποχώρηση της Μέρκελ από την ηγεσία του κόμματος

Published

on

Από

Την αποχώρηση της ‘Αγγελα Μέρκελ από την ηγεσία του κόμματος, αλλά και την επαναφορά της υποχρέωσης στράτευσης, την κατάργηση του διπλού διαβατηρίου και την επιστροφή στην παλιά εικόνα της οικογένειας ζητούν μεταξύ άλλων στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), με κείμενο – «μανιφέστο των συντηρητικών», το οποίο αποκαλύπτει η εφημερίδα «Rheinische Post».


Με το κείμενό τους, τα συγκεκριμένα στελέχη προσπαθούν, όπως αναφέρει η εφημερίδα, να ασκήσουν πίεση προς την κυρία Μέρκελ προκειμένου να εγκαταλείψει την «πορεία προς το κέντρο». Ο γάμος και η οικογένεια και η κεντρική εικόνα «πατέρας, μητέρα, παιδιά» αποτελούν τη σημαντικότερη βάση της κοινωνίας, αναφέρεται στο κείμενο, ενώ τονίζεται ότι πρέπει να δοθεί ανένδοτη μάχη εναντίον των αριστερών, δεξιών και ισλαμιστών εξτρεμιστών, αλλά και να καταργηθούν οι κοινωνικές εισφορές των εργαζομένων.

Το «μανιφέστο» αναμένεται να εγκριθεί αύριο κατά την ομοσπονδιακή συνδιάσκεψη της «Ένωσης Αξιών», της συντηρητικής πτέρυγας του CDU η οποία δημιουργήθηκε πριν από έναν χρόνο. Ο Πρόεδρός της, Αλεξάντερ Μιτς, μιλώντας στην εφημερίδα, απαιτεί η κυρία Μέρκελ να μην θέσει υποψηφιότητα για την ανανέωση της θητείας της ως αρχηγού του κόμματος στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο για την ανάδειξη των μελών του προεδρείου και να ανοίξει έτσι τον δρόμο για την ανανέωση στο κόμμα. Η «Ένωση Αξιών» δεν αποτελεί διάσπαση του CDU, υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία Γκρέγκορ Γκόλαντ: «Δεν αισθάνονται πλέον σαν στο σπίτι τους μέσα στο κόμμα και για αυτό πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους.

Πολλοί σκέφτονται παρόμοια, αλλά δεν τολμούν να το εκφράσουν δημοσίως», τονίζει και προσθέτει ότι η Καγκελάριος «με την πολιτική της στο προσφυγικό άλλαξε το κόμμα και τη χώρα και πρέπει κανείς να εξηγεί την πολιτική του, αν θέλει να την αλλάξει». Το κόμμα ζούσε πάντα από τις τρεις ρίζες του, την κοινωνική, την φιλελεύθερη και την συντηρητική, δηλώνει από την πλευρά του ο αρχηγός του CDU στην Βάδη-Βυρτεμβέργη Τόμας Στρομπλ και τονίζει ότι το CDU αρχίζει τώρα μια συνολική διαδικασία για την κατάρτιση νέου προγράμματος. «Εδώ πρέπει και μπορούν να συνεισφέρουν όλοι», καταλήγει.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα απεργία του προσωπικού εδάφους της Lufthansa

BUSINESS-Kleinanzeigen2 εβδομάδες ago

EVERGETIKON at the BEAUTY exhibition
of DÜSSELDORF March 22-24

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Δοξολογία για την Επέτειο της Ελληνικής Εθνεγερσίας στην Ενορία Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Ντύσσελντορφ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου: “Ο εμπαιγμός δεν έχει τέλος”!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέες απεργίες στους σιδηροδρόμους και στην Lufthansa

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ7 ημέρες ago

ΓΕΝΕΣΙΣ / GENESIS.ev Σύλλογος Ελλήνων και Κύπριων ιατρών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας: Οι Έλληνες γιατροί της N.R.W παρόντες στην ετήσια εκδήλωση του 2024

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Διαφωνίες στην Deutsche Bank μετά την απόφαση για περιορισμό της τηλεργασίας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες ago

Η Nissan πρωτοπορεί με ενέργεια από βιοαιθανόλη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα απεργία των μηχανοδηγών από το βράδυ της Τετάρτης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ3 εβδομάδες ago

Νίκος Ανδρουλάκης: “Οι πολίτες πληρώνουν ακριβά την κυβερνητική θεωρία ότι η αγορά αυτορυθμίζεται”

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis