Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το νεοοθωμανικό δόγμα του Ερντογάν και η επίσκεψη του Ομάμπα στη χώρα μας

Published

on

του Στέφανου Τανιμανίδη, επίτιμου Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ)

Με τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 30 χρόνια στην  καυτή περιοχή της Μεσοποταμίας και με το ενδεχόμενο της δημιουργίας Κουρδικού κράτους, η Τουρκία φαίνεται πως βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο μιας πιθανής ομοσπονδοποίησης της και για αυτό φέρνει στην επιφάνεια τα σχέδια  της για την αναβίωση των συνόρων της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ο σημερινός Πρόεδρος της Τουρκίας  κ. Ταγίπ Ερντογάν, που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας του τα τελευταία δώδεκα  χρόνια, θέλοντας να αποδημήσει τον Κεμαλισμό, που αποτέλεσε το θεμέλιο ιδεολογικό λίθο της δημιουργίας της σύγχρονής Τουρκικής Δημοκρατίας ,επαναφέρει στο προσκήνιο το αυτοκρατορικό όραμα των Τούρκων με σημείο αναφοράς του όχι πια τον  Κεμάλ, αλλά τον Μωάμεθ τον πορθητή και επιχειρεί έτσι να επαναφέρει τις εδαφικές βλέψεις και διεκδικήσεις της Τουρκίας ,όπως αυτές προβλέπονται στο Εθνικό συμβόλαιο του 1920.
Στις 28 Ιανουαρίου 1920 οι βουλευτές της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης υιοθέτησαν τον Εθνικό Όρκο η Εθνικό Συμβόλαιο ,με το οποίο τα σύνορα της Τουρκίας έπρεπε να αποκατασταθούν όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί στις 17 Οκτωβρίου 1918 με την υπογραφή από μέρους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των δυνάμεων της Αντάτ, της συνθήκης του Μούδρου.

Με την απόφασή της  αυτή  η Εθνοσυνέλευση επιχείρησε τότε να θέσει τους όρους της προς τους νικητές του Α΄ παγκοσμίου πολέμου, προκειμένου να υπογράψουν συνθήκη ειρήνης  μαζί τους!

Αυτή την απόφαση υιοθέτησε και ο Κεμάλ Μουσταφά πασάς που στη συνέχεια μεταβίβασε ως μυστική διαθήκη στους πολιτικούς επιγόνους του.

Αφού σύμφωνα με δηλώσεις  του τότε βουλευτή του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας (ΑΝΑΡ), που ίδρυσε ο Τουργκούτ Οζάλ,  Γιαλτσίν Κοτσάκ, ο Κεμάλ είχε μυστική διαθήκη για τη Μοσούλη.

Ο Κεμάλ Μουσταφάς Πασάς, σε συνομιλία που είχε το 1937 με τον Αμερικανό στρατηγό Μακάρθουρ,του είχε πει μεταξύ άλλων και τα εξής:
 «Αν μου το επιτρέψει ο Θεός κατά τη διάρκεια της ζωής μου, θα ξαναπάρω πίσω τη Μοσούλη, το Κιρκούκ και τα νησιά. Θα προσαρτήσω και θα κάνω μέρος της τουρκικής επικράτειας τη Θεσσαλονίκη και τη δυτική Θράκη».
Ση συνέχεια ,όπως ισχυρίζεται ο Κοτσάκ ,ο μετέπειτα   πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ του εκμυστηρεύτηκε ότι και ο πρωθυπουργός Ισμέτ  Ινονού του είπε:
«Δεν ήταν κατάλληλες οι συνθήκες τότε και δεν μπορέσαμε να τα πάρουμε . Αν οι συνθήκες το επιτρέψουν κάποτε, είναι καλό για την Τουρκία να πάρει τη Μοσούλη. Δεν πρέπει να το ξεχνάς αυτό».
Ενώ με τη σειρά του ο Ετζεβίτ, μεταβίβασε αυτή τη διαθήκη στον Πρόεδρο Αχμέτ Νετζτέτ Σεζέρ, λέγοντάς του ότι.
«κ. Πρόεδρε εγώ, μόλις βρήκα κατάλληλες συνθήκες, πήρα την Κύπρο».
Ενώ το 1991  ο πρωθυπουργός Τουργκούτ Οζάλ επιχείρησε να κάνει πράξη αυτή τη διαθήκη, όταν δέχτηκε πρόταση του προέδρου των Η.Π.Α. Τζωρτζ Μπους  να συμμετέχει η Τουρκία στην επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου» ,με αντάλλαγμα  τη Μοσούλη.
Στο  πρόσφατο παρ
ελθόν ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου επιχειρώντας να αναβιώσει ένα νέο μουσουλμανικό τόξο δήλωσε πως, «η Τουρκία πρέπει να ενδιαφέρεται για τους αδερφούς της στον ευρύτερο μουσουλμανικό ,σουνιτικό  κόσμο», ενώ το τελευταίο διάστημα ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ,με συνεχείς δημόσιες δηλώσεις του όπως, «η Τουρκία δεν είναι μόνον η Τουρκία η εκτός από τα σημερινά σύνορα της χώρας μας που ορίζουν διεθνείς συμβάσεις ,υπάρχουν και τα σύνορα της καρδιάς μας που βρίσκονται από τη Μοσούλη ,το Κιρκούκ ,το Αρμπίλ, το Χαλέπι και το Βατούμ, μέχρι τα νησιά του Αιγαίου, τη Θράκη ,τη Θεσσαλονίκη  και τη Βάρνα».
«Τα 780.000 χιλ. τετραγωνικά χιλιόμετρα της σημερινής Τουρκίας είναι πού λίγα για να χωρέσουν τα εκατομμύρια των Τούρκων !».

Επιχειρεί, απευθυνόμενος προς κάθε κατεύθυνση, να καταστήσει σαφείς τις επικίνδυνες βλέψεις και επιδιώξεις του, αλλά και τη δεδηλωμένη πρόθεση του για αμφισβήτηση του εδαφικού “status guo” στη Θράκη και το Αιγαίο ,παραβιάζοντας παράλληλα καθημερινά τον εναέριο χώρο μας και αμφισβητώντας τα όρια της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας .

Διαπιστώνοντας ο Τούρκος πρόεδρος ότι η εδαφική εξάπλωση του Ισλαμικού χαλιφάτου σε Ιράκ και Συρία και η αποτυχία της Δύσης να ανατρέψουν το καθεστώς Άσαντ ,έχουν αποσταθεροποιήσει το «status guo» της περιοχής, σε συνδυασμό με την προέλαση των Κούρδων της Συρίας δυτικά του Ευφράτη που επιχειρούν να ενώσουν τα τρία καντόνια τους (Αφρίν, Κομπάνι ,Αλ Τζατζίρα),βιώνει ένα γεωπολιτικό εφιάλτη που μπορεί να επιφέρει σειρά αλλαγών στις γύρω από την Τουρκία περιοχές, αλλά ακόμη και αλλαγή των συνόρων της Τουρκίας.

Γι αυτό εν όψει των διαπραγματεύσεων που μπορεί να καθορίσουν νέες γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή, βάζει ψηλά τον πήχη των τουρκικών διεκδικήσεων ,στέλνοντας μάλιστα με την άδεια των Η.Π.Α. και την ανοχή της Μόσχας  στρατό στη βόρεια Συρία, αλλά και στο βόρειο Ιράκ, παρά την έντονη αντίδραση της Βαγδάτης.

Την ίδια ώρα απειλεί ευθέως την Ε.Ε. με κατάργηση της συμφωνίας για τους μετανάστες και τα εκατομμύρια  πρόσφυγες που φιλοξενεί στο έδαφός της, εάν μέχρι το τέλος του χρόνου δεν καταργηθεί η υποχρέωση της έκδοσης βίζας για τους Τούρκους πολίτες για την είσοδο τους σε χώρες της Ε.Ε., απειλή που εάν εφαρμόσει η Τουρκία ασφαλώς και θα φέρει σε δύσκολη θέση πρωτίστως την Ελλάδα.

Οι Νεοθωμανοί και ο εκφραστής της πολιτικής τους κ. Ερντογάν ,έχοντας συνείδηση της στρατηγικής σημασίας της πληθυσμιακής υπεροχής τους ,θεωρούν ότι μέσω του μεταναστευτικού ρεύματος μουσουλμανικών πληθυσμών στα Ελληνικά νησιά και τη δημιουργία θυλάκων σε αυτά ,μπορούν στο μέλλον εν δυνάμει ,να δημιουργήσουν γεωπολιτικά ερείσματα προς όφελος τους.

Παράλληλα στο εσωτερικό της Τουρκίας, κλιμακώνοντας την φιλοισλαμική πολιτική του και επιδιώκοντας την επιστροφή των πραγμάτων στην περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε τζαμί ,παρά τις αντιδράσεις αρχαιολόγων και προοδευτικών δυνάμεων στην Τουρκία αλλά και του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που εξέδωσε σχετική απόφαση το 2013,σε μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης διόρισε ιμάμη στην Αγία Σοφία, στέλνοντας μήνυμα στην Ελλάδα ,ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο για ότι  ισχύει δεκαετίες τώρα στις μεταξύ μας σχέσεις.

Την ίδια ώρα με αφορμή και δικαιολογία το απαράδεκτο πραξικόπημα ,που επίδοξοι δικτάτορες αλλά και ξένα συμφέροντα επιχείρησαν στην Τουρκία, με στόχο την ανατροπή του κ. Ερντογάν και επομένως την  αλλοίωση της θέλησης του Τουρκικού λαού ,διέταξε ένα πογκρόμ διώξεων και φυλακίσεων σε βάρος χιλιάδων πολιτικών  αντιπάλων του ,Μ.Μ.Ε . ,δημοσιογράφων ,ακόμη και σε βάρος εκλεγμένων στελεχών του φιλοκουρδικού  κόμματος Δημοκρατίας των Λαώ,(H.D.P.).

Η αποδυναμωμένη πολιτικά επίσκεψη του καθόλα συμπαθούς Αμερικανού Προέδρου κ. Μπαράκ Ομπάμα στη χώρα μας, που εκτός των εύσχημων που μας αποδίδει για τη στάση μας στο προσφυγικό ζήτημα,( εμείς όμως ας έχουμε στο πίσω μέρος το μυαλού μας τη γνωστή φράση του ιερέα του Θυμβραίου Απόλλωνα Λαοκόοντα προς τους Τρώες όταν αντίκρισε το Δούρειο ίππο έξω από την πόρτα εισόδου της Τροίας, «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας»), μετά τις προφανείς πιέσεις που δέχεται ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Νίκος Αναστασιάδης στις συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο Μουσταφά Ακιντζί ,πρωτίστως έχει στόχο την άσκηση πίεσης και στην Ελληνική κυβέρνηση  για άρση από μέρους της, της άρνησης συνυπογραφής με την Τουρκία εγγυήσεων στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος.

Αφού έτσι μόνον η Τουρκία θα μπορέσει να διατηρήσει τον στρατό κατοχής στο νησί, αλλά και στην συνέχεια να εγείρει δικαιώματα στη Μεσόγειο (βλ. Α.Ο.Ζ. πετρέλαια ,φυσικό αέριο κ.λ.π.)και δευτερευόντως τη μεσολάβησή του προς την κ. Άγκελα Μέρκελ, που μετά την εκλογή Τράμπ στις Η.Π.Α. εμφανίζεται ενισχυμένη στο εσωτερικό της και τους εταίρους δανειστές μας, για την πολυσυζητημένη ελάφρυνση του χρέους μας.

Μετά μάλιστα ,εφόσον ερμηνεύονται σωστά οι όποιες φιλοτουρκικές δηλώσεις του νέου Προέδρου των Η.Π.Α. κ. Ντόναλντ Τράμπ  που είδαν το φώς της δημοσιότητας ,αλλά και σειράς επιτελών του που έσπευσαν να πάρουν θέση υπέρ της Τουρκίας, όπως του αντιπρόεδρου του Μάικ Πένς, που θεωρεί την Τουρκία τον πιο σημαντικό σύμμαχο στην περιοχή μας , του απόστρατου αντιστράτηγου Μάικλ Φλιν , πιθανότερου υποψήφιου για το Υπουργείο Άμυνας, που  δημοσίευσε στις 8 Νοεμβρίου φιλοτουρκικό άρθρο στην αμερικανική εφημερίδα «The Hill», αλλά  και  του πιθανού επόμενου Υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α., Νιούτ Γκίνγκριτς, που δηλώνει θαυμαστής του εμπνευστή και εκτελεστή της Γενοκτονίας χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας ,Κεμάλ Μουσταφά πασά, διαβλέπω ότι η Ελληνική κυβέρνηση και ο κ. Αλέξης Τσίπρας   θα δεχτεί σειρά νέων πιέσεων όχι μόνο για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος ,αλλά και συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, ασφαλώς  προς όφελος των Η.Π.Α. της Μεγάλης Βρετανίας , της Τουρκίας, αλλά και των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών.

Γι αυτό θεωρώ ότι ο παραληρηματικός λόγος ,αλλά  και ο αναθεωρητισμός του κ. Ταγίπ  Ερντογάν για όσο διάστημα βρίσκεται στην εξουσία , δεν είναι ένας ακόμη τακτικός ελιγμός του Τούρκου ηγέτη, αλλά η κύρια συνιστώσα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής του και μια στρατηγική μακροχρόνιας παραμονής του ως νέος Σουλτάνος στην εξουσία της χώρας του.

Θα πρέπει οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ,η Ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τα άλλα κόμματα, ανεξαρτήτως της  δύσκολής οικονομικής θέσης που βρισκόμαστε ως χώρα αλλά και ως πολίτες της , να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα όσα το τελευταίο διάστημα με συνεχείς δηλώσεις του στοχευμένα δρομολογεί ο κ. Ταγίπ  Ερντογάν ,αφού αφορούν πρωτίστως  την πατρίδα μας και τη γύρω περιοχή ,να επαγρυπνούν και να βρίσκονται σε ετοιμότητα ,όχι μόνον σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε στρατιωτικό, γιατί «οι καιροί ου μενετοί».

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σηκώνει αυλαία το Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης 2024

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η πανδημία επηρέασε αρνητικά και το Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης (GIMS). Η πιο γνωστή έκθεση αυτοκινήτου της Ευρώπης, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την προστασία των πολιτών δεν πραγματοποιήθηκε από το 2019.

Φέτος όμως, το Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης θα υποδεχθεί τους φίλους του αυτοκινήτου και της τεχνολογίας από την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου έως την Κυριακή 3 Μαρτίου.

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να πραγματοποιηθούν πάνω από 15 παγκόσμιες και ευρωπαϊκές πρεμιέρες.

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές εκθέσεις αυτοκινήτου, όπου οι μάρκες φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για την αφήγηση και τη δημιουργία περιεχομένου, η GIMS 2024 παροτρύνει τους εκθέτες και τους διοργανωτές να συνεργάζονται στενότερα.Ενώ φιλοξενεί παγκοσμίου φήμης μάρκες και τις πρεμιέρες τους, η νέα μορφή του GIMS 2024 φέρνει εξατομικευμένες εμπειρίες που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με τις μάρκες για να αποκωδικοποιήσουν το θέμα της έκθεσης Auto.Future.Now, το οποίο εκπροσωπείται σε τέσσερις θεματικές ενότητες:

Adrenaline Zone, Design District, Mobility Lab και Next World, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

Adrenaline Zone: Μια ζώνη αφιερωμένη στα οχήματα υψηλών επιδόσεων, στις περιορισμένες εκδόσεις πανάκριβων μοντέλων, στις κατά παραγγελία δημιουργίες και στον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Design District: Ένας κομψά επιμελημένος χώρος αφιερωμένος στην τέχνη και τη δεξιοτεχνία του σχεδιασμού αυτοκινήτων. Οι επισκέπτες της Design District μπορούν επίσης να λάβουν μέρος στα masterclasses «Learn to Sketch with Frank» με τον θρύλο του σχεδιασμού αυτοκινήτων Frank Stephenson, από τις 28 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου.

Mobility Lab: Ένα πάρκο καινοτομίας για παρόχους κινητικότητας και συνεργάτες.

Next World: Σε συνεργασία με τους δημιουργούς της σειράς Gran Turismo, Polyphony Digital, οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν μια συναρπαστική εμπειρία. Αυτή η πρωτοβουλία ευθυγραμμίζεται με τη δέσμευση του GIMS να παρουσιάσει νέες δυνατότητες που επιταχύνονται προς την τεχνολογία του αύριο.

Classics Gallery – «100 years of icons»: Σηματοδοτώντας την 100ή επέτειο του GIMS ως διεθνής έκθεση αυτοκινήτου, η νέα Classics Gallery θα περιέχει 35 εμβληματικά αυτοκίνητα που έγραψαν ιστορία στην αυτοκινητοβιομηχανία, πολλά από τα οποία έκαναν το ντεμπούτο τους σε προηγούμενα σαλόνια της Γενεύης.Η VIP day θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου και διακεκριμένα στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανία, θα μοιραστούν ιδέες και οράματα για το μέλλον της κινητικότητας.

Η έκθεση έχει ήδη προγραμματιστεί να επιστρέψει το 2025, με τις ημερομηνίες για την έκθεση της Γενεύης να ανακοινώνονται στο τέλος του GIMS 2024. Το GIMS Qatar θα επιστρέψει επίσης στη Ντόχα το 4ο τρίμηνο του 2025, με ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω.

Το Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης αποτελεί εφαλτήριο για το μέλλον της κινητικότητας από το 1905. Θεωρείται η σημαντικότερη έκθεση αυτοκινήτου στην Ευρώπη και μία από τις πιο διάσημες και επιδραστικές στον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Απεργίες στα τοπικά μέσα μεταφοράς για την επόμενη εβδομάδα αποφάσισε η Ver.di

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στα τοπικά μαζικά μέσα μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία, τραμ) εξήγγειλε η συνδικαλιστική οργάνωση Ver.di για την επόμενη εβδομάδα. Στο πλευρό της συντονίζεται τώρα και η οργάνωση «Παρασκευές για το Μέλλον».

Απεργίες τον Μάρτιο αποφασίζουν και οι αεροσυνοδοί.

Σύμφωνα με το συνδικάτο, το οποίο εκπροσωπεί 90.000 εργαζόμενους του κλάδου, οι κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν διαφορετικές ημέρες σε κάθε κρατίδιο, με αποκορύφωμα την 1η Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία και οι «Παρασκευές για το Μέλλον» προγραμματίζουν μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

«Το μήνυμα που έστειλαν οι εργαζόμενοι στις 2 Φεβρουαρίου (σ.σ.: ημέρα της προηγούμενης απεργίας στα τοπικά ΜΜΜ) προφανώς δεν έγινε επαρκώς κατανοητό και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στα κρατίδια παραμένουν χωρίς αποτέλεσμα», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ver.di Κριστίνε Μπέλε και τόνισε ότι, «προκειμένου να υπάρξει κάποια κίνηση στις διαπραγματεύσεις, είναι τώρα αναγκαίο να ασκηθεί εκ νέου πίεση στους εργοδότες».

Σύμφωνα με την ίδια, στην προηγούμενη κινητοποίηση συμμετείχαν οι εργαζόμενοι σε 80 πόλεις και 40 περιφέρειες.Το μόνο κρατίδιο όπου δεν προγραμματίζονται απεργιακές κινητοποιήσεις είναι η Βαυαρία, όπου οι συμβάσεις είναι ακόμη σε ισχύ.

Μεταξύ των διεκδικήσεων των εργαζομένων είναι ο περιορισμός των ωρών εργασίας χωρίς οικονομικές απώλειες, τα μεγαλύτερα διαστήματα ανάπαυλας μεταξύ βαρδιών και οι περισσότερες ημέρες διακοπών με αύξηση του επιδόματος αδείας.

Η Ver.di εξηγεί ότι επιδιώκει οι θέσεις εργασίας στα ΜΜΜ να καταστούν πιο ελκυστικές, καθώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού.

Έως το 2030 θα πρέπει να έχουν προσληφθεί 110.000 νέοι υπάλληλοι, προκειμένου να είναι επιτυχής η μετάβαση στις νέου τύπου μεταφορές, εκτιμά το συνδικάτο.

Προς απεργία και οι αεροσυνοδοί

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζεται και ο Ανεξάρτητος Οργανισμός Συνοδών Πτήσεων (UFO), κηρύσσοντας αποτυχημένες τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με την Lufthansa. Το σωματείο, το οποίο εκπροσωπεί 18.000 εργαζόμενους καμπίνας, κάλεσε τα μέλη του να ψηφίσουν σχετικά με απεργιακές κινητοποιήσεις.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

«Δεν μας αρέσει να ακολουθούμε τον δρόμο της κλιμάκωσης, αλλά δεν έχουμε άλλη εναλλακτική, εφόσον η Lufthansa δεν ανταποκρίνεται στις νόμιμες απαιτήσεις μας», δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου, Γιοάχιμ Βάσκες Μπούργκερ, επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι εργαζόμενοι του κλάδου δέχθηκαν σημαντικές παραχωρήσεις, προκειμένου να διασφαλίσουν τις θέσεις τους.Ο κ. Βάσκες Μπούργκερ προειδοποίησε ακόμη για «καλοκαίρι χάους» και επέρριψε την ευθύνη στην Lufthansa, κάνοντας λόγο για «ανεπαρκή σχεδιασμό» και «δραματική έλλειψη προσωπικού».

Τις τελευταίες εβδομάδες η Ver.di έχει ήδη προκηρύξει δύο απεργίες του προσωπικού εδάφους των αεροδρομίων, οδηγώντας σε ακυρώσεις χιλιάδων πτήσεων, με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις να παραμένουν και εκεί χωρίς αποτέλεσμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ο Ηνίοχος στον Κόσμο – 4η Συζήτηση : Γυναίκες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Published

on

Από

Το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, συνεχίζει τον κύκλο συζητήσεων “ο Ηνίοχος στον Κόσμο“ με θέμα «Γυναίκες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024 και ώρα Ελλάδας 17.00 – 19.00 (CE 16.00 – 18.00).

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν:

Χρύσα Αράπογλου, Δήμαρχος ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ, Ελλάδα

Ευτυχία Κουρλός, Αντιδήμαρχος ÖSTERSUND, Σουηδία

Στέλλα Κυργιανέ Εφραιμίδου, Δημοτική Σύμβουλος WEINHEIM, Γερμανία

Αγλαΐα Ρεβελάκη, Δημοτική Σύμβουλος LAVAL, Καναδάς

Λίλιαν Στεφανάκη, Δήμαρχος ΓΑΥΔΟΥ, Ελλάδα Την εκδήλωση θα προλογίσει η Πρόεδρος της Σ.Ε. του Δικτύου, κα Ιωάννα Ζαχαράκη, Αντιδήμαρχος Δήμου SOLINGEN-Γερμανίας, και θα συντονίσει  ο Αντιπρόεδρος της Σ.Ε. του Δικτύου, κος Γεώργιος Κοντορίνης, Δημοτικός Σύμβουλος SOLNA-Σουηδίας 

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στην On-Line πλατφόρμα ZOOM.  

και θα προβληθεί απευθείας στο κανάλι του YouTube της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. στο link, https://www.youtube.com/@anatoliki_sa Την οργανωτική υποστήριξη έχει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.

Continue Reading

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ– ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝOI ΔΩΡΕΑΝ

Published

on

Από

Η  κρατική ασφάλιση υγείας είναι ελκυστική για τις οικογένειες, διότι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, τα μέλη της οικογένειας μπορούν να ασφαλιστούν στην οικογενειακή ασφάλιση χωρίς να καταβάλλουν επιπλέον εισφορές.

Το ασφαλισμένο μέλος πρέπει απλώς να εγγράψει τον συγγενή στην ασφαλιστική εταιρεία υγείας του. Ο συγγενής λαμβάνει τη δική του κάρτα ασφάλισης υγείας και ως εκ τούτου μπορεί να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες της νόμιμης ασφαλιστικής εταιρείας υγείας.

Δεν υπάρχει οικογενειακή ασφάλιση στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Εδώ, τα μέλη της οικογένειας πρέπει να ασφαλιστούν με πρόσθετο συμβόλαιο.

Ποιες προϋποθέσεις υπάρχουν για την οικογενειακή ασφάλιση;

  • Το μέλος της οικογένειας που θα ασφαλιστεί πρέπει να έχει τον μόνιμο τόπο διαμονής του στη Γερμανία.
  • Δεν μπορεί να υπάρχει άλλη ασφάλιση υγείας που να εξαιρεί την οικογενειακή ασφάλιση, για παράδειγμα την υποχρεωτική ασφάλιση ως μισθωτού ή συνταξιούχου.
  • Ως οικογενειακός ασφαλισμένος συγγενής, επιτρέπεται να έχετε μόνο ένα μικρό εισόδημα το πολύ 505 ευρώ το μήνα το 2024. Ειδικοί κανονισμοί ισχύουν για τους mini-jobbers. Εάν ένα μέλος της οικογένειας έχει εργασία μερικής απασχόλησης, το επιτρεπόμενο συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει το όριο mini-job. Αυτό θα είναι 538 ευρώ το μήνα το 2024.Συμβουλή: Μπορείτε να υπερβείτε αυτά τα όρια έως και δύο φορές το χρόνο. Το γονικό επίδομα δεν υπολογίζεται επίσης ως εισόδημα για ασφάλιση υγείας, επομένως εξακολουθείτε να είστε ασφαλισμένοι στην οικογένειά σας εάν τα εισοδηματικά όρια ξεπεραστούν αποκλειστικά και μόνο λόγω του γονικού επιδόματος.

Η αυτοαπασχόληση πλήρους απασχόλησης εξαιρεί την οικογενειακή ασφάλιση.

Δεν μπορείτε να εξαιρεθείτε από την υποχρεωτική υποχρέωση ασφάλισης υγείας κατόπιν αίτησης (απαλλαγή από την υποχρέωση ασφάλισης).

Επιπλέον, άτομα από ορισμένες επαγγελματικές ομάδες όπως δημόσιοι υπάλληλοι, δικαστές, στρατιώτες ή κληρικοί δεν μπορούν να ενταχθούν στην οικογενειακή ασφάλιση.

Ποιος μπορεί να πάρει οικογενειακή ασφάλιση;

Εάν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, οι σύζυγοι ή οι σύντροφοι ζωής μπορούν να ασφαλιστούν δωρεάν στην εκ του νόμου νόμιμη ασφάλιση υγείας του συγγενή τους σύμφωνα με τον νόμο περί εταιρικής σχέσης ζωής.

Μέχρι την τελεσίδικη απόφαση του διαζυγίου, και οι δύο σύζυγοι μπορούν να παραμείνουν στην οικογενειακή ασφάλιση – ακόμα κι αν ζουν χωριστά.

Τα παιδιά μπορούν γενικά να ασφαλιστούν με οικογενειακή ασφάλιση μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Αυτό ισχύει επίσης για τα θετά τέκνα και τα εγγόνια, εάν το μέλος τα υποστηρίζει κυρίως, και για τα ανάδοχα παιδιά στο σπίτι. Ο χρόνος παρατείνεται ακόμη και μέχρι την ηλικία των 23 ετών εάν το παιδί δεν απασχολείται, π.χ. Β. λόγω φοίτησης στο σχολείο και μέχρι την ηλικία των 25 ετών εάν βρίσκονται σε εκπαίδευση ή σπουδές.

Εάν η εκπαίδευση διακοπεί από στρατιωτική θητεία, εθελοντική θητεία ή εργασία ως αναπτυξιακός, είναι δυνατή η παράταση για άλλους δώδεκα μήνες. Τα παιδιά που δεν μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους λόγω αναπηρίας παραμένουν ασφαλισμένα στην οικογένειά τους για απεριόριστο χρονικό διάστημα.Πότε δεν μπορούν τα παιδιά να καλύπτονται από οικογενειακή ασφάλιση;

Εάν ο ένας γονέας έχει ιδιωτική ασφάλιση και ο άλλος έχει νόμιμη ασφάλιση, η οικογενειακή ασφάλιση αποκλείεται εάν:

ο ιδιώτης ασφαλισμένος γονέας κερδίζει περισσότερα από τον νόμιμα ασφαλισμένο και

το συνολικό μηνιαίο εισόδημα του ιδιώτη ασφαλισμένου γονέα υπερβαίνει τακτικά το ένα δωδέκατο του ετήσιου ορίου μισθού (JAEG) (2024: 5.775 ευρώ το μήνα).

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Κοντά στο Σαββατοκύριακο οι περισσότερες… απουσίες στην Bundestag

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) είναι το κόμμα με τις περισσότερες απουσίες στην Bundestag, ενώ η πιο συνεπής κοινοβουλευτική ομάδα είναι αυτή των Φιλελευθέρων (FDP).

Κοινή τάση για όλα τα κόμματα πάντως συνιστούν οι αυξημένες απουσίες κοντά στο Σαββατοκύριακο.

Σε έρευνά της η Handelsblatt αποκαλύπτει ότι οι βουλευτές της AfD απουσίαζαν μέχρι τώρα από το 10,2% των συνεδριάσεων της ολομέλειας στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο, ενώ στο FDP οι απουσίες περιορίζονται στο 4,7%.

Οι βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) έχουν απουσίες σε ποσοστό 5,6%, της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) σε 5,9%, των Πρασίνων σε 6,9% και της Αριστεράς σε 9,9%.

Από τους βουλευτές, ο πιο συχνά απών είναι μέχρι τώρα ο ανεξάρτητος βουλευτής, πρώην μέλος της Κ.Ο. της AfD Ούβε Βιτ, ο οποίος παρέστη μόνο σε επτά από τις 152 συνεδριάσεις, επικαλούμενος προβλήματα υγείας, ενώ ψηλά στον ίδιο κατάλογο, απούσα στο ¼ των συνεδριάσεων, βρίσκεται η Ζάρα Βάγκενκνεχτ, πρώην στέλεχος της Αριστεράς, η οποία ίδρυσε πρόσφατα την «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ».Η αρχηγός του νέου κόμματος δεν ψήφισε και στις μισές από τις ονομαστικές ψηφοφορίες του ίδιου διαστήματος και δήλωσε στην Handelsblatt ότι οι απουσίες της οφείλονται σε ασθένεια και στις πολλές δημόσιες εκδηλώσεις στις οποίες έπρεπε να παρευρεθεί.

Τις ίδιες ημέρες απουσίας έχει και η Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία ωστόσο, ως υπουργός Εξωτερικών, ταξιδεύει πολύ συχνά στο εξωτερικό.

Όπως επισημαίνει ακόμη η εφημερίδα, όσο πλησιάζει το Σαββατοκύριακο αυξάνονται οι απουσίες βουλευτών όλων των ομάδων.

Κατά μέσο όρο, από τους 735 βουλευτές, απουσιάζουν 42 τις Τετάρτες, 46 τις Πέμπτες και 63 τις Παρασκευές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας απεργούν 28 Φεβρουαρίου

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, που προκηρύχθηκε για τις 28 Φεβρουαρίου, συμμετέχουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Όπως σημειώνεται, σε σχετική ανακοίνωση, «το Δ.Σ. της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 από 00.01 ως 24.00.

Κατά την διάρκεια της απεργίας θα εξυπηρετηθούν μόνον οι πτήσεις που προβλέπονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο».

Εφόσον πραγματοποιηθεί η εξαγγελθείσα απεργία οι αεροπορικές εταιρίες θα προβούν σε ακυρώσεις του συνόλου των προγραμματισμένων πτήσεων του εσωτερικού και του εξωτερικού δικτύου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ6 ώρες ago

EL PAIS: Η Άνδρος στους 10 καλύτερους εναλλακτικούς προορισμούς της Ευρώπης για το 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ6 ώρες ago

Σηκώνει αυλαία το Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης 2024

ΓΕΡΜΑΝΙΑ12 ώρες ago

Γερμανία: Απεργίες στα τοπικά μέσα μεταφοράς για την επόμενη εβδομάδα αποφάσισε η Ver.di

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ14 ώρες ago

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με περισσότερα σημάδια Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

ο Ηνίοχος στον Κόσμο – 4η Συζήτηση : Γυναίκες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ1 ημέρα ago

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ– ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝOI ΔΩΡΕΑΝ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 ημέρα ago

Κάλεσμα συμμετοχής από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεόδωρο Λιβάνιο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Γερμανία: Κοντά στο Σαββατοκύριακο οι περισσότερες… απουσίες στην Bundestag

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας απεργούν 28 Φεβρουαρίου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Ο χειμώνας επιστρέφει στη δυτική Ευρώπη, η άνοιξη στην Ελλάδα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Το τέλος της αποστολής του Ingenuity στον Άρη ανακοίνωσε η NASA

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Την καθιερωμένη βασιλόπιτα έκοψε η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2024

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Το στεγαστικό πρόβλημα των ελληνικών σχολείων του Μονάχου στη συνάντηση των Συλλόγων γονέων με τον Σ. Κυμπουρόπουλο

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Αμβούργο: Εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Απεργιακή κινητοποίηση στη Lufthansa την Τετάρτη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες ago

Επιστήμονες ανακαλύπτουν πιθανό τρόπο επιδιόρθωσης της μνήμης στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Απεργία στα τοπικά μέσα μαζικής μεταφοράς προκήρυξε το Ver.di

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Ανοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου για τις Ευρωεκλογές 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες ago

Copernicus: Ο θερμότερος στα χρονικά ήταν ο φετινός Ιανουάριος

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis