Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

«Πετάει» η Λειψία

Published

on

Δεν είναι πυροτέχνημα, δεν είναι τυχαίο. Η Λειψία συνεχίζει να προελαύνει στην Μπουντεσλίγκα προσφέροντας γκολ και θέαμα.

Η πρωτοπόρος πέρασε και από την έδρα της Φράιμπουργκ με το εντυπωσιακό 1-4 τη στιγμή που η Μπάγερν Μονάχου έπαιρνε αγκομαχώντας το τρίποντο απέναντι στην Λεβερκούζεν. Στραβοπάτημα για την Ντόρτμουντ που έχασε στην Φρανκφούρτη.
Αναλυτικά:

Τα αποτελέσματα:
Φράιμπουργκ-Λειψία 1-4 (15’ Νίντερλεχνερ – 2’ Κεϊτά, 21’, 35’ Βέρνερ, 79’ Ζάμπιτσερ)
Γκλάντμπαχ-Χόφενχαϊμ 1-1 (25’ Νταχούντ – 53’ Αμίρι)
Αμβούργο-Βέρντερ Βρέμης 2-2 (3’, 28’ Γκρέγκοριτς – 14’ Μπάρτελς, 45’ Γκνάμπρι)
Αϊντραχτ Φρανκφούρτης-Ντόρτμουντ 2-1 (46’ Χούστι, 78’ Σεφέροβιτς – 77’ Ομπαμεγιάνγκ)
Κολωνία-Αουγκσμπουργκ 0-0
Ινγκολσταντ-Βόλφσμπουργκ 1-1 (31’ Γιουνγκ – 78’ Καλιγκιούρι)
Μπάγερν-Λεβερκούζεν 2-1 (30’ Αλκάνταρα, 56’ Χούμελς – 35’ Τσαλχάνογλου)
Σάλκε-Ντάρμσταντ 2-1 (26΄ Κολάσινατς, 60΄ Τσούπο Μοτίνγκ-6΄ Χέλερ)
Χέρτα-Μάιντζ 2-1 (36΄, 67΄ Ιμπίσεβιτς – 25΄ Σεϊντέλ)

Η βαθμολογία (σε 12 αγώνες):
1. Λειψία 30
2. Μπάγερν Μον. 27
3. Χέρτα Βερ. 24
4. Αϊντραχτ Φρ. 24
5. Κολωνία 22
6. Χόφενχαϊμ 22
7. Ντόρτμουντ 21
8. Σάλκε 17
9. Μάιντζ 17
10. Λεβερκούζεν 16
11. Φράιμπουργκ 15
12. Αουγκσμπουργκ 13
13. Γκλάντμπαχ 13
14. Βόλφσμπουργκ 10
15. Ντάρμσταντ 8
16. Βέρντερ Βρ. 8
17. Ινγκολσταντ 6
18. Αμβούργο 4

Η επόμενη αγωνιστική (13η):
Παρασκευή, 2/12
Μάιντζ-Μπάγερν

Σάββατο, 3/12
Ντόρτμουντ-Γκλάντμπαχ
Βέρντερ Βρέμης-Ινγκολσταντ
Λεβερκούζεν-Φράιμπουργκ
Χόφενχαϊμ-Κολωνία
Βόλφσμπουργκ-Χέρτα
Λειψία-Σάλκε

Κυριακή, 4/12
Ντάρμσταντ-Αμβούργο
Αουγκσμπουργκ-Αϊντραχτ Φρανκφούρτης

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακαλύφθηκε απολίθωμα ψαριού ηλικίας 439 εκατ. ετών που είχε τα αρχαιότερα σαγόνια

Published

on

Από

Fanjingshania renovata. Πηγή φωτογραφίας: Zhang Heming

Ίσως τα πιο εμβληματικά σαγόνια του κινηματογράφου είναι εκείνα του καρχαρία στην ομώνυμη ταινία (Jaws) του Στίβεν Σπίλμπεργκ του 1975. Τώρα Κινέζοι παλαιοντολόγοι βρήκαν, σε απολιθώματα ενός μικρού ψαριού που έμοιαζε με καρχαρία, το… “πρίκουελ” όλων των σαγονιών στη Γη.

Τα απολιθώματα που έχουν ηλικία σχεδόν 439 εκατομμυρίων ετών και ανακαλύφθηκαν στην επαρχία Γκουϊτσού στη νότια Κίνα, διαθέτουν τα αρχαιότερα σαγόνια που έχουν ποτέ βρεθεί στον πλανήτη μας.

Τα απολιθώματα του ψαριού Fanjingshania, μήκους 15 εκατοστών, τα οποία προέρχονται από έναν πανάρχαιο πρόγονο των καρχαριών που ζούσε στην Παλαιοζωική περίοδο, εξέπληξαν τους επιστήμονες λόγω της αρχαιότητάς τους.

Η ανακάλυψη μεταθέτει στο παρελθόν, κατά περίπου 15 εκατομμύρια χρόνια, τα ψάρια με τα αρχαιότερα γνωστά σαγόνια. Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ αρχαιότερων σαγονιών ήταν ένα ψάρι ηλικίας 425 εκατομμυρίων ετών.

Οι ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”.

Τα νέα απολιθώματα αλλάζουν τα πάντα. Αυτό είναι το αρχαιότερο ψάρι γνωστής ανατομίας με γνάθο“, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Τσου Μιν του Ινστιτούτου Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών και Παλαιοανθρωπολογίας της Ακαδημίας.

Σήμερα πια οι άνθρωποι και σχεδόν όλα τα σπονδυλωτά ζώα (το 99,8%) διαθέτουν σαγόνια που τους βοηθούν να τρώνε. Τα ψάρια εμφανίστηκαν στη Γη πριν περίπου 520 εκατομμύρια χρόνια και για πολύ καιρό δεν είχαν σαγόνια.

Προηγουμένως στις θάλασσες κυριαρχούσαν θαλάσσιοι σκορπιοί μήκους έως 2,5 μέτρων, αλλά η σταδιακή εξέλιξη σαγονιών στα ψάρια και η αύξηση του μεγέθους τους τα μετέτρεψε σε κυρίαρχους των θαλασσών.

Τελικά από αυτά τα ψάρια με σαγόνια εξελίχτηκαν τα σπονδυλωτά ζώα της ξηράς.

Τα σαγόνια αποτέλεσαν μια από τις πιο σημαντικές εξελικτικές καινοτομίες. Όπως δήλωσε ο Σουηδός παλαιοντολόγος Περ ‘Αλμπεργκ του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, “τα σαγόνια είναι σημαντικά, επειδή επέτρεψαν στα σπονδυλωτά να γίνουν ενεργοί θηρευτές για πρώτη φορά”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ενόργανη γυμναστική-Παγκόσμιο πρωτάθλημα: Ο Πετρούνιας και πάλι παγκόσμιος πρωταθλητής

Published

on

Από

Στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μόντρεαλ, εκεί όπου έχουν γραφτεί κάποιες από τις σημαντικότερες σελίδες στην ιστορία της ενόργανης γυμναστικής κι εκεί ακριβώς όπου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 «έλαμψε» το αστέρι της Νάντιας Κομανέντσι και δόθηκε το πρώτο τέλειο «10» στην ιστορία του αθλήματος,

ο Λευτέρης Πετρούνιας θριάμβευσε και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους του Παγκοσμίου πρωταθλήματος, για δεύτερη συνεχόμενη φορά.

 

Ο 27χρονος Έλληνας Ολυμπιονίκης αποδείχθηκε ανίκητος για άλλη μια διοργάνωση. Συγκέντρωσε 15,433 βαθμούς σε άσκηση με συντελεστή δυσκολίας 6,30 και υπερασπίσηκε τον τίτλο που είχε κατακτήσει πριν από δύο χρόνια στη Γλασκώβη, αφήνοντας στην 2η θέση τον Ρώσο Ντενίς Αμπλιάζιν με 15,333 β. και στην 3η θέση Κινέζο Γιανγκ Λιου με 15,261 β.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Κορυφή και στην ΙΑΑF για την Στεφανίδη

Published

on

Από

Μεταξύ των δέκα υποψηφίων για τον τίτλο της κορυφαίας αθλήτριας του κόσμου για το 2017 βρίσκεται η Κατερίνα Στεφανίδη, όπως ανακοίνωσε σήμερα η IAAF. Η Ελληνίδα «χρυσή» Ολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια του επί κοντώ επιλέχθηκε από μία επιτροπή ειδικών, μαζί με τις Αλμάζ Αγιάνα (Αιθιοπία), Μαρία Λασιτσκένε (Ρωσία), Χέλεν Ομπίρι (Κένυα), Σάλι Πίρσον (Αυστραλία), Σάντρα Πέρκοβιτς (Κροατία), Μπρίτνεϊ Ριζ (ΗΠΑ), Κάστερ Σεμένια (Νότια Αφρική), Ναφισάτου Τιάμ (Βέλγιο) και Ανίτα Βλόνταρτσικ (Πολωνία).

Η αντίστοιχη δεκάδα υποψηφίων στους άνδρες, που δεν περιλαμβάνει τον Γιουσέιν Μπολτ, απαρτίζεται από τους Μουτάζ Εσά Μπαρσίμ (Κατάρ), Πάβελ Φάιντεκ (Πολωνία), Μο Φάρα (Μεγάλη Βρετανία), Σαμ Κέντρικς (ΗΠΑ), Ελιτζάχ Μανανγκόι (Κένυα), Λούβο Μανιόνγκα (Νότια Αφρική), Ομάρ ΜακΛίοντ (Τζαμάικα), Κρίστιαν Τέιλορ (ΗΠΑ), Γουέιντ Φαν Νίεκερκ (Νότια Αφρική) και Γιοχάνες Φέτερ (Γερμανία).

Για την επιλογή του κορυφαίου και της κορυφαίας του κόσμου για το 2017 θα προσμετρηθούν, οι ψήφοι του συμβουλίου της IAAF (50%), οι ψήφοι της οικογένειας της IAAF (25%) και η ψηφοφορία του κοινού (25%), η οποία θα γίνει μέσα από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης της διεθνούς ομοσπονδίας, ως τις 16 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια θα ανακοινωθούν οι τρεις με τις περισσότερες ψήφους σε κάθε κατηγορία, ενώ η τελική ανακοίνωση των νικητών θα γίνει σε ειδική τελετή στο Μονακό, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Η απόφαση των ΗΠΑ κατά του Kaspersky Lab συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό

Published

on

Από

Το Κρεμλίνο θεωρεί ότι η απόφαση των ΗΠΑ, να υποχρεώσουν τις δημόσιες υπηρεσίες του να μην χρησιμοποιούν προϊόντα της ρωσικής εταιρείας διαδικτυακής ασφάλειας Kaspersky Lab, βλάπτει την εικόνα της Ουάσιγκτον ως εταίρου της Ρωσίας, υπομονεύει τον ανταγωνισμό των ρωσικών εταιρειών διεθνώς και ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό.


Τη δήλωση αυτή έκανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, με αφορμή την εντολή που έδωσε η κυβέρνηση Τραμπ στους δημόσιους οργανισμούς να σταματήσουν να χρησιμοποιούν λογισμικά της εταιρείας Kaspersky Lab, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της για τα προϊόντα της, επειδή όπως ισχυρίσθηκε,

η ρωσική εταιρεία σχετίζεται με το Κρεμλίνο και συνεπώς το να χρησιμοποιούνται τα antivirus προγράμματα της Kaspersky Lab, είναι επικίνδυνο καθώς μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Ο Ντιμίτρι Πεσκόφ εξέφρασε την λύπη του, για την απόφαση της αμερικανική κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα υπερασπισθεί τα νόμιμα δικαιώματα της Kaspersky Lab εκεί που θα είναι αναγκαίο.

Η Kaspersky Lab, σε ανακοίνωση της, εκφράζει την πεποίθηση ότι η περαιτέρω έρευνες από μέρους των ΗΠΑ θα

πιστοποιήσουν ότι η εταιρεία δεν έχει σχέση με τις μυστικές υπηρεσίας της Ρωσίας.

Μ.ΜΕΝ

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS, Reuters

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Τουλάχιστον 39 άμαχοι νεκροί από αεροπορικούς βομβαρδισμούς

Published

on

Από

Τουλάχιστον 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς αεροσκαφών της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας και του διεθνούς συνασπισμού δυνάμεων που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος στη συριακή επαρχία Ντέιρ Εζόρ, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Οι επιδρομές στοχοθέτησαν αρκετές τοποθεσίες στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας, σύμφωνα την ΜΚΟ.

Δεκάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί τις πρόσφατες μέρες από αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην επαρχία αυτή, όπου μαίνονται δύο ξεχωριστές επιθετικές εκστρατείες για την εκδίωξη των τζιχαντιστών του ΙΚ.

Γ.Σ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑFP

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Σε Παρίσι και Λος Αντζελες οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Published

on

Από

Το Παρίσι (το 2024) και το Λος Αντζελες (το 2028) θα φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως προέκυψε από ψηφοφορία που διεξήχθη στη Λίμα του Περού.

Η γαλλική πρωτεύουσα, που έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν δύο φορές τη διοργάνωση, θα την υποδεχθεί ξανά ύστερα από 100 χρόνια (1924), ενώ για την «πόλη των αγγέλων» θα είναι η τρίτη φορά, μετά το 1932 και το 1984.

Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα απεργία του προσωπικού εδάφους της Lufthansa

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Δοξολογία για την Επέτειο της Ελληνικής Εθνεγερσίας στην Ενορία Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Ντύσσελντορφ

BUSINESS-Kleinanzeigen2 εβδομάδες ago

EVERGETIKON at the BEAUTY exhibition
of DÜSSELDORF March 22-24

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου: “Ο εμπαιγμός δεν έχει τέλος”!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέες απεργίες στους σιδηροδρόμους και στην Lufthansa

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Διαφωνίες στην Deutsche Bank μετά την απόφαση για περιορισμό της τηλεργασίας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ6 ημέρες ago

ΓΕΝΕΣΙΣ / GENESIS.ev Σύλλογος Ελλήνων και Κύπριων ιατρών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας: Οι Έλληνες γιατροί της N.R.W παρόντες στην ετήσια εκδήλωση του 2024

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες ago

Η Nissan πρωτοπορεί με ενέργεια από βιοαιθανόλη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα απεργία των μηχανοδηγών από το βράδυ της Τετάρτης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ3 εβδομάδες ago

Νίκος Ανδρουλάκης: “Οι πολίτες πληρώνουν ακριβά την κυβερνητική θεωρία ότι η αγορά αυτορυθμίζεται”

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis