ΚΟΣΜΟΣ
Δεκάδες αναφορές για εμφανίσεις UFO στην Τουρκία (vid)
Τούρκοι πολίτες από διάφορες περιοχές της γειτονικής μας χώρας πόσταραν μαζικά φωτογραφίες που έδειχναν παράξενα φώτα στον ουρανό το βράδυ της περασμένης Κυριακής, με την πλειοψηφία από αυτούς να κάνουν λόγο για UFO (αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα) και να εκφράζουν φόβο και ανησυχία για την… ασφάλεια της πατρίδας τους.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Russia Today, οι πολυάριθμες δημοσιεύσεις φωτογραφιών «πυροδότησαν» δεκάδες συζητήσεις στα social media, με το hashtag #ufoattacktoturkey να βρίσκεται στην κορυφή των trend για αρκετές ώρες.
Μερικοί χρήστες θεώρησαν καλή ιδέα να δημιουργήσουν ένα βίντεο με όλες τις φωτογραφίες «ντοκουμέντα» από τις θεάσεις UFO της περασμένης Κυριακής.
Η δημοφιλής ομάδα «κυνηγών εξωγήινων» Secure Stream δημοσίευσε ένα σχετικό βίντεο στο YouTube, το οποίο συγκέντρωσε πολλές εκατοντάδες views. Σε αυτό μάλιστα, τα μέλη της ομάδας επισήμαιναν ότι έχει ξεσπάσει πανικός στην Τουρκία αλλά και ότι έγιναν απόπειρες «συγκάλυψης» από την κυβέρνηση, με διαγραφές φωτογραφιών και αναρτήσεων από το Facebook και το Twitter.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΟΗΕ: Απαραίτητη η “αλλαγή πορείας” της ανθρωπότητας ώστε να υπάρχει ελπίδα να διασφαλιστεί νερό για όλους

Μπροστά στις ελλείψεις νερού, που επιδεινώνονται, η ανθρωπότητα κινδυνεύει και «πρέπει να αλλάξει πορεία» στον τρόπο που διαχειρίζεται αυτό «το πολύτιμο δημόσιο αγαθό», τόνισε την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο κλείσιμο της διάσκεψης για το θέμα.
Απαραίτητο για την υγεία, την υγιεινή, την ειρήνη, την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της φτώχειας και της επισιτιστικής ανασφάλεια ή απλώς για να πίνουμε, το νερό «είναι πιο πολύτιμο δημόσιο αγαθό» και «πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της παγκόσμιας πολιτικής ατζέντας», υπογράμμισε ο Γκουτέρες.
«Όλες οι ελπίδες της ανθρωπότητας για το μέλλον εξαρτώνται, κατά έναν τρόπο, από την αλλαγή της στάσης της η οποία θα βασίζεται στην επιστήμη, ώστε να δοθεί ζωή στο Πρόγραμμα Δράσης για το Νερό» που ορίστηκε με βάση τις δεσμεύσεις που έγιναν στη διάρκεια αυτής της διάσκεψης, πρόσθεσε ο ίδιος, ζητώντας να γίνουν προσπάθειες «που θα αλλάξουν τα δεδομένα» ώστε όλος ο κόσμος στον πλανήτη να έχει νερό.
Ο κόσμος δεν βρίσκεται σε σωστό δρόμο ώστε να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για το νερό ως το 2030, κυρίως σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε πόσιμο νερό και την αποχέτευση για όλους.
«Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε», τόνισε ο Γκουτέρες ο οποίος την Τετάρτη επέκρινε «τη βαμπιρική υπερκατανάλωση» νερού της ανθρωπότητας και την κλιματική κρίση που έχει προκαλέσει.
Από την κατασκευή τουαλετών ως την αποκατάσταση 300.000 χιλιομέτρων ποταμών, στο «πρόγραμμα δράσης» που καταρτίστηκε στη διάρκεια της διάσκεψης αναλήφθηκαν σχεδόν 700 δεσμεύσεις από μη κυβερνητικές οργανώσεις, κυβερνήσεις ή τον ιδιωτικό τομέα.
Στην τριήμερη διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από το 1977, συμμετείχαν περίπου 10.000 άνθρωποι.
Όμως «περίπου το ένα τρίτο (των δεσμεύσεων) μπορεί να έχει ουσιαστική επίδραση», ενώ έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένη χρηματοδότηση για λιγότερο από το ένα τρίτο, σημείωσε ο Τσαρλς Άισλαντ του World Resources Institute.
Αποτελεί όμως «μια καλή αρχή», σχολίασε αναφερόμενος στο σχέδιο της Γερμανίας για τη διαχείριση της λεκάνης του ποταμού Νίγηρα σε εννέα χώρες τις οποίες διασχίζει.
Σε μια προσπάθεια να δοθεί ώθηση στις προσπάθειες, οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη πρότειναν να οριστεί ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το νερό, κάτι που ο Γκουτέρες δήλωσε ότι θα εξετάσει.
Το 2020, 2 δισεκ. άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση σε ασφαλές, πόσιμο νερό και 3,6 δισεκ. δεν είχαν πρόσβαση σε υπηρεσίες αποχέτευσης, εκ των οποίων 494 εκατομμύρια αναγκάζονταν να κάνουν την ανάγκη τους στο ύπαιθρο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της πλατφόρμας ΟΗΕ – Νερό.
Τουλάχιστον δύο δισεκ. άνθρωποι πίνουν νερό μολυσμένο με περιττώματα και 2,3 δισεκ. δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγιεινής. Συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωση θανατηφόρων ασθενειών, της χολέρας και της δυσεντερίας.
Την ώρα που λόγω της κλιματικής αλλαγής αυξάνεται η ξηρασία, οι ειδικοί του ΟΗΕ για το Κλίμα (Giec) εκτιμούν ότι «περίπου ο μισός πληθυσμός παγκοσμίως» υφίσταται «σοβαρές» ελλείψεις νερού τουλάχιστον κάποιες περιόδους τον χρόνο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αλλαγή ώρας 2023: Θερινή ώρα από τα ξημερώματα της Κυριακής

Τα ξημερώματα της Κυριακής 26 Μαρτίου λήγει το χειμερινό ωράριο και θα πρέπει να μετακινήσουμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα μπροστά. Δηλαδή το ξημέρωμα της Κυριακής στις 03:00 τα ρολόγια μας θα πρέπει να δείχνουν 04:00.
Στη Γερμανία αντίστοιχα, στις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής, τα ρολόγια θα πρέπει να πάνε μία ώρα μπροστά και να δείχνουν 03.00.
Πώς μπορούμε να προσαρμοστούμε σωστά στην αλλαγή ώρας
Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου αλλάζει η ώρα και πηγαίνει «μπροστά» καθώς μπαίνουμε στην εποχή της θερινής ώρας, με τον ερχομό της άνοιξης και του καλοκαιριού.
Το ανθρώπινο σώμα όμως δεν είναι ο μεγαλύτερος «υποστηρικτής» αυτής της αλλαγής, ειδικά αν δεν έχει προετοιμαστεί σωστά για αυτή.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σώμα πρέπει να πηγαίνει για ύπνο και να ξυπνάει για 15-20 λεπτά την μέρα, περίπου για μία βδομάδα πριν την αλλαγή της ώρας, ώστε να προσαρμοστεί σωστά με αυτή.
Η προετοιμασία για την αλλαγή αυτή μπορεί να αποδειχθεί το «κλειδί» για την μείωση των επιπτώσεων της στους κιρκάδιους ρυθμούς του ανθρώπινου σώματος.
Η προετοιμασία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους εφήβους, οι οποίοι είναι από την φύση τους προγραμματισμένοι να ξενυχτούν και να κοιμούνται αργά. Το ίδιο ισχύει και για οποιονδήποτε διατηρεί παρόμοιο ωράριο με αυτό των εφήβων.
Ο κάθε άνθρωπος ανταποκρίνεται διαφορετικά στην αλλαγή της ώρας. Ο γονιός θα πρέπει να κοιτάξει τον ύπνο και του ίδιου αλλά και του παιδιού του για παράδειγμα, ώστε να μην είναι ευερέθιστος προς αυτό σε περίπτωση που «χάσει» τον ύπνο του.
Τα παιδιά νεαρότερης ηλικίας προσαρμόζονται κάπως καλύτερα στις αλλαγές της ώρας σε σχέση με τους έφηβους και τους ενήλικες, όποτε μπορεί να χρειαστούν λιγότερες μέρες για να προσαρμοστούν με την αλλαγή της ώρας.
Η ημέρα
Η έκθεση στο πρωινό φως του ηλίου κάθε πρωί είναι πολύ σημαντική για το σώμα και τον εγκέφαλο, καθώς σταματάει την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης που παράγει το σώμα για να κοιμηθεί.
Το σώμα πρέπει να εκτεθεί σε φωτεινό φως για περίπου μισή ώρα αφότου έχει ξυπνήσει και για αυτό είναι καλό να μπαίνει το φως στο σπίτι, στο σχολείο αλλά και στην δουλειά, τις ώρες του πρωινού.
Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για τους εφήβους, για να προσαρμοστούν καλύτερα με την θερινή ώρα, η οποία έχει περισσότερες ώρες που ο ήλιος φωτίζει από τον ουρανό. Επίσης, οι ηλεκτρονικές συσκευές θα πρέπει να είναι απενεργοποιημένες, όπως τα κινητά, οι τηλεοράσεις και οι υπολογιστές από τα υπνοδωμάτια.
Ο λόγος είναι επειδή το σώμα δεν παράγει την κατάλληλη ποσότητα μελατονίνης για να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε όταν κάποιο ηλεκτρονικό σκεύος εκπέμπει φως.
Φυσικά το μεγαλύτερο θέμα με αυτό το έχουν οι έφηβοι, που έχουν το σκεπτικό πως χρειάζονται το κινητό τους για ξυπνητήρι το πρωί, αλλά και για να κοιμηθούν το βράδυ. Ένα κανονικό ξυπνητήρι είναι αυτό που χρειάζεται, ώστε το σώμα να αρχίσει να παράγει πάλι την σωστή ποσότητα μελατονίνης.
Αν ένα παιδί παλεύει με την κατάθλιψη ή το άγχος, το να μην κοιμάται σωστά μπορεί να έχει τρομερές συνέπειες στην υγεία του. Μπορεί κάλλιστα η κατάστασή του και η ψυχολογία του να γίνει χειρότερη, αν δεν γίνει η σωστή προσαρμογή του στο νέο ωράριο.
Η νύχτα
Περίπου οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για τις βραδινές ώρες, καθώς προτείνεται να αποφεύγεται η έκθεση σε έντονο φως για τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο. Αυτό επιτρέπει να παραχθεί μεγαλύτερη ποσότητα μελατονίνης και να βοηθήσει αυτή με την σειρά της στον ύπνο.
Στο δωμάτιο θα πρέπει να μπαίνει όσο λιγότερο φως γίνεται, τα παντζούρια θα πρέπει να είναι κλειστά για να μην μπαίνει εξωτερικό φως μέσα στο δωμάτιο. Επίσης, φώτα που εκπέμπονται από τις ηλεκτρονικές συσκευές θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς εκπέμπουν μπλε φως, που είναι ένα τύπος φωτός που «μιλάει» στον εγκέφαλο και τον «ενημερώνει» πως είναι η ώρα να ξυπνήσει.
Τα φώτα στην κρεβατοκάμαρα θα πρέπει να είναι χαμηλά, ενώ πολύ καλό θα ήταν να χρησιμοποιούνται φώτα LED, τα οποία εκπέμπουν κοκκινωπά και καφετί φώτα.
Μόλις το σώμα πέσει για ύπνο, το δωμάτιο πρέπει να μείνει σκοτεινό και δροσερό, καθώς το φως μπορεί να εισχωρήσει στα μάτια ακόμα και όταν τα βλέφαρα είναι κλειστά.
Σε μία μελέτη του 2022, διαπιστώθηκε πως ο ύπνος για μονάχα μία νύχτα σε αμυδρό φως, όπως με μια τηλεόραση με κλειστό τον ήχο, αύξησε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αλλά και τους καρδιακούς παλμούς, παρά το γεγονός ότι τα μάτια ήταν κλειστά την ώρα του ύπνου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Επιστήμονες δημιουργούν ανακυκλώσιμα πλαστικά από ισχυρές κόλλες

Μια νέα σειρά ανακυκλώσιμων πλαστικών με βάση ένα υλικό χαμηλού κόστους που χρησιμοποιείται στις ισχυρές κόλλες Super Glue σχεδίασαν επιστήμονες του αμερικανικού πανεπιστημίου Μπόιζ και η έρευνά τους δημοσιεύεται στο περιοδικό «Science Advances» της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS).
Η ρύπανση από πλαστικά είναι μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της σύγχρονης εποχής με τα πλαστικά προϊόντα που απορρίπτονται να μολύνουν τους ωκεανούς και να συσσωρεύονται σε χωματερές.
Αν και ορισμένα πλαστικά μπορούν να ανακυκλωθούν, η διαδικασία ανακύκλωσης είναι ενεργοβόρα και αναποτελεσματική.
Για να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις, οι ερευνητές Άλισον Κρίστι και Σκοτ Φίλιπς του Πανεπιστημίου Μπόιζ στράφηκαν στον κυανοακρυλικό αιθυλεστέρα, ένα φθηνό και εύκολα παραγόμενο μονομερές που χρησιμοποιείται στις ισχυρές κόλλες.
Οι επιστήμονες σχεδίασαν μια διαδικασία πολυμερισμού που μετατρέπει αυτό το μονομερές σε πολύ-κυανοακρυλικό αιθυλεστέρα για να παράγουν μια νέα μορφή πλαστικού που δεν βασίζεται σε πετρελαϊκά υλικά.
Κατά τη διάρκεια διαφόρων δοκιμών, τα πλαστικά αυτά έδειξαν ευνοϊκές θερμικές ιδιότητες και παρέμειναν σταθερά σε ζεστά και υγρά περιβάλλοντα.
Στη συνέχεια τα στέρεα αυτά πλαστικά θα μπορούσαν να αποπολυμεριστούν και να ανακυκλωθούν ξανά στα υγρά μονομερή συστατικά τους. Όπως σημειώνεται, η νέα διαδικασία παραγωγής μπορεί εύκολα να κλιμακωθεί και παρέχει απόδοση ανακύκλωσης έως και 93%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ακόμα «ζωντανή» η Αφροδίτη: Τι ανακαλύφθηκε στον πλανήτη

Μια νέα ανάλυση εικόνων από ραντάρ που είχαν αποκτηθεί πάνω από τρεις δεκαετίες πριν απέδωσε νέα στοιχεία ως προς την Αφροδίτη, τον πλανήτη – «κόλαση» που αποτελεί αρκετά κοντινό «γείτονα» της Γης: Όπως προκύπτει, είναι ακόμα ηφαιστειακά ενεργή – ένας δυναμικός κόσμος, με εκρήξεις και ροές λάβας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι εικόνες του ραντάρ από το διαστημόπλοιο Magellan της NASA έδειχναν πως μια ηφαιστειακή ρωγμή πλάτους περίπου 1,6 χλμ στην επιφάνεια του πλανήτη επεκτεινόταν και άλλαζε σχήμα μέσα σε χρονικό διάστημα οκτώ μηνών το 1991.
Η ρωγμή βρίσκεται στο Όρος Μάατ (Maat Μons), που, με ύψος 9 χλμ, είναι το υψηλότερο ηφαίστειο του πλανήτη και το δεύτερο υψηλότερο βουνό του.
Μια εικόνα του Φεβρουαρίου του 1991 έδειχνε τη ρωγμή ως έναν κυκλικό σχηματισμό που κάλυπτε περίπου 2,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μια εικόνα από τον Οκτώβριο του 1991 έδειχνε τη ρωγμή με ένα άτακτο σχήμα, να καλύπτει περίπου 3,9 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
«Αυτό που μπορούμε σίγουρα να επιδείξουμε είναι πως μια ηφαιστειακή ρωγμή μεγάλωσε και φαίνεται να άλλαξε από κωνική και με βάθος εκατοντάδων μέτρων στο εσωτερικό της σε ένα επίπεδο, σχεδόν γεμάτο εσωτερικό» είπε ο Ρόμπερτ Χέρικ, καθηγητής στο University of Alaska Fairbanks Geophysical Institute και κύριος συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Science.
«Η ερμηνεία μας είναι πως υπάρχει μια νέα εισροή μάγματος σε έναν θάλαμο κάτω από τη ρωγμή, και αυτό οδηγεί στον σχηματισμό μιας ευρύτερης, ακανόνιστης καλντέρας που έχει ακόμα μια ενεργή λίμνη λάβας τη στιγμή που καταγράφεται η δεύτερη εικόνα» είπε ο Χέρικ.
Η ρωγμή βρίσκεται στο βόρειο τμήμα μιας μεγαλύτερης ηφαιστειακής δομής κοντά στην κύρια κορυφή του Όρους Μάατ.
«Αν και είναι δυνατόν η κατάρρευση να μην σχετίζεται με ενεργή ηφαιστειότητα, στη Γη μια τόσο μεγάλη κατάρρευση συνήθως σχετίζεται με κάποιου είδους κίνηση μάγματος, και ως εκ τούτου πιστεύουμε ότι είναι πιθανό εδώ να ισχύει αυτό» είπε ο Σκοτ Χένσλεϊ, ένας εκ των συντελεστών της έρευνας και ερευνητής που ειδικεύεται στο radar remote sensing στο Jet Propulsion Laboratory της NASA στην Καλιφόρνια.
Η Αφροδίτη είναι καλυμμένη με κρατήρες, ηφαίστεια, βουνά και πεδιάδες λάβας.
Το Magellan κατέγραψε εικόνες από τμήματά της μέχρι και τρεις φορές σε διάστημα 24 μηνών από το 1990 ως το 1992. Οι εξελίξεις στις δυνατότητες των υπολογιστών έχουν καταστήσει ευκολότερη την ανάλυση αυτών των δεδομένων τα τελευταία χρόνια.
Τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι υπάρχουν εκρήξεις στην Αφροδίτη κάθε λίγους μήνες, όπως σε μερικά ηφαίστεια στη Γη, σε μέρη όπως η Χαβάη, τα Κανάρια και η Ισλανδία. Επίσης, τα στοιχεία υποδεικνύουν πως η Αφροδίτη δεν είναι ο γεωλογικά ανενεργός πλανήτης που κάποτε οι επιστήμονες πίστευαν ότι είναι.
Άλλη μια έρευνα, που δημοσιεύτηκε το 2020, υποδείκνυε 37 ηφαιστειακές δομές που φαίνονται ενεργές μέσα στα τελευταία 2-3 εκατομμύρια χρόνια.
Η Αφροδίτη, με διάμετρο περίπου 12.000 χλμ, είναι λίγο μικρότερη από τη Γη. Η πυκνή της ατμόσφαιρα, αποτελούμενη κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα, παγιδεύει τη θερμότητα σε ένα ασταμάτητο φαινόμενο του θερμοκηπίου, κάτι που την καθιστά τον πιο θερμό πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αυτή είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο για έκτη συνεχή φορά!

Η παγκόσμια έκθεση για την ευτυχία είναι ένας δείκτης μέτρησης για την ευτυχία που δημοσιοποιείται από το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών κάθε χρόνο από το 2012.
Για έκτη συνεχή φορά, η Φινλανδία κατέλαβε τη θέση της πιο ευτυχισμένης χώρας στον κόσμο σύμφωνα με τον ετήσιο δείκτη που συντάσσεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και που αποκάλυψε ότι η καλοσύνη βρίσκεται σε σημαντική άνοδο στην Ουκρανία αλλά υποχωρεί στη Ρωσία.
Στην Ουκρανία, παρά τα «εκτεταμένα δεινά και τις καταστροφές» μετά τη ρωσική εισβολή το 2022, υπάρχει «μια ισχυρότερη αίσθηση κοινού στόχου, καλοσύνης και εμπιστοσύνης στην ουκρανική ηγεσία», απ’ ό,τι μετά την προσάρτηση της Κριμαία το 2014 από τη Ρωσία, δήλωσε ο καθηγητής Γιαν-Εμανουέλ Ντε Νεβ, εκ των συντακτών της μελέτης.
Το 2022, «η καλοσύνη ενισχύθηκε σημαντικά στην Ουκρανία αλλά υποχώρησε στη Ρωσία», σύμφωνα με τον ίδιο, αναφερόμενος σε ενέργειες όπως το να βοηθά κάποιος έναν άγνωστο ή να κάνει μια δωρεά.
Ενώ η κατηγοριοποίηση της Ουκρανίας διαμορφώθηκε από το 98 στο 92 συγκριτικά με την έκθεση της περασμένης χρονιάς – που ολοκληρώθηκε πριν από τη ρωσική εισβολή – η συνολική της βαθμολογία πήγε από το 5.084 στο 5.071, σε μια κλίμακα από το μηδέν έως το 10.
Ενώ γενικά οι ίδιες χώρες βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης τον έναν χρόνο μετά τον άλλο, οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν τις χώρες της Βαλτικής ως αυτές που καταγράφουν γρήγορη πρόοδο προς τα επίπεδα της δυτικής Ευρώπης.
Η μοναδική νέα χώρα μεταξύ των 20 πιο ευτυχισμένων είναι η Λιθουανία, η οποία ανέβηκε στην 20η θέση αφήνοντας τη Γαλλία στην 21η, ενώ η κατάταξη της Εσθονίας έφτασε από την 66η θέση το 2017 στην 31η το 2023.
Η Ελλάδα παρέμεινε στην 58η θέση στη σχετική έκθεση.
Το Αφγανιστάν που έχει σημαδευτεί από δεκαετίες πολέμου και που βρίσκεται στην τελευταία θέση στον ετήσιο δείκτη από το 2020, έχει γνωρίσει επιδείνωση της ανθρωπιστικής του κρίσης μετά την επιστροφή στην εξουσία των ταλιμπάν το 2021 μετά την αποχώρηση των υπό αμερικανική διοίκηση στρατευμάτων.
Η έκθεση για την παγκόσμια ευτυχία, που δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2012, βασίζεται στο πώς οι ίδιοι οι πολίτες αξιολογούν την ευτυχία τους καθώς και σε οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα.
Η έκθεση λαμβάνει υπόψιν έξι παράγοντες-κλειδιά: την κοινωνική στήριξη, το εισόδημα, την υγεία, την ελευθερία, τη γενναιοδωρία και την έλλειψη διαφθοράς. Δίδει μια βαθμολογία ικανοποίησης με βάση έναν μέσο όρο δεδομένων σε μια περίοδο τριών ετών.
Φέτος, η βόρεια Ευρώπη κυριάρχησε και πάλι στις πρώτες θέσεις – με τη Δανία να βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά τη Φινλανδία και να ακολουθεί η Ισλανδία. Η τέταρτη θέση καταλαμβάνεται από το Ισραήλ που ανέβηκε πέντε θέσεις σε σχέση με την περασμένη χρονιά.
Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Ολλανδία (5η), η Σουηδία (6η), η Νορβηγία (7η), η Ελβετία (8η), το Λουξεμβούργο στην 9η θέση και η Νέα Ζηλανδία. Η Γερμανία βρέθηκε στη 16 θέση, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο στη 19η.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Οι σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να «μας αφήσει» το όχημά μας στο δρόμο

Ένας από τους μεγαλύτερους αυτοκινητιστικούς οργανισμούς, η γερμανική ADAC, δημοσιοποίησε τους τρεις σημαντικότερους λόγους που οι οδηγοί μένουν στο δρόμο με το αυτοκίνητό τους και καλούν την οδική βοήθεια.
Η πιο συνηθισμένη αιτία ακινητοποίησης ενός αυτοκινήτου ήταν η μπαταρία, σύμφωνα με την έρευνα το 2022. Το 43,2% από τις συνολικές κλήσεις έδειξαν ότι η μπαταρία δεν είχε τη δύναμη να κινήσει τον κινητήρα και χρειάζονταν άμεσα αλλαγή.
Ωστόσο το ποσοστό των αιτιών το 2022 ήταν μικρότερο από τις αντίστοιχες κλήσεις που είχαν γίνει το 2021 (46,2%).
Η δεύτερη πιο συνηθισμένη αιτία ακινητοποίησης ενός αυτοκινήτου είναι η βλάβη στον κινητήρα (23,8%) και είχε να κάνει κυρίως με προβλήματα στην τροφοδοσία καυσίμου, (ψεκασμός, ανάφλεξη κ.ά.).
Σε ποσοστό 10,4%, ο τρίτος συχνότερος λόγος που απαιτούσε τη βοήθεια της οδικής βοήθειας ήταν το πρόβλημα με τη μίζα, καθώς αυτή δεν ήταν σε θέση να εκκινήσει τον κινητήρα, παρά το γεγονός ότι η μπαταρία ήταν σε πολύ καλή κατάσταση.
Η βοήθεια που πρόσφεραν στα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα αυξήθηκε αισθητά πέρσι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αφού για τις αντίστοιχες περιπτώσεις το 2021 η εταιρεία είχε 25.000 κλήσεις, ενώ το 2022 οι αντίστοιχες κλήσεις ήταν 52.000.
Οι υπεύθυνοι της γερμανικής εταιρείας αναφέρουν ότι ο λόγος που συνέβη κάτι τέτοιο είναι η μεγάλη αύξηση των πωλήσεων και της κυκλοφορίας των υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ η παλαιότητα οδηγεί αναπόφευκτα σε φθορές των ηλεκτρικών συστημάτων.
Σε ποσοστό πάνω από 50% κύρια αιτία για τα ηλεκτρικά οχήματα ήταν το σύστημα εκκίνησης, ενώ συγκεκριμένα εξαρτήματα όπως η μπαταρία, ο ηλεκτροκινητήρας ή η τεχνολογία φόρτισης σπάνια ευθύνονται για βλάβες και ακινητοποίηση ενός οχήματος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ