Connect with us

Αρθρα & Απόψεις

Πως η δράση των τζιχαντιστών αλλάζει την καθημερινότητά μας.

Published

on

9 Απριλίου 2017. Κυριακή των Βαΐων. Σε μία από τις σημαντικότερες ημέρες του Χριστιανισμού καθώς συμβολίζει την έναρξη της εβδομάδας των παθών, λαμβάνει χώρα μία άνανδρη επίθεση στην Αίγυπτο. Το Ισλαμικό Κράτος πυρπολεί αρχικά μία κοπτική εκκλησία στην πόλη Τάντα της Αιγύπτου αφήνοντας πίσω δεκάδες νεκρούς και λίγο αργότερα σημειώνεται μία άλλη έκρηξη σε χριστιανική εκκλησία της Αλεξάνδρειας. Ο φόρος αίματος αυτή τη φορά επίσης βαρύς. Οι νεκροί ανήλθαν στους 47 και οι τραυματίες στους 150. Η επίθεση αυτή ξυπνάει μνήμες, πρόσφατες μεν, από πολυάριθμες επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους σε άλλες χώρες, ευρωπαϊκές και μη, ταυτόχρονα όμως μεγαλώνει και ο προβληματισμός της κοινωνίας και των κρατών για το πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί η απειλή της τρομοκρατίας. Υπό τον φόβο λοιπόν νέου τρομοκρατικού χτυπήματος η μία χώρα μετά την άλλη λαμβάνει αυστηρά μέτρα ασφαλείας σε δημόσιους χώρους, πολυσύχναστα σημεία, για την αποτροπή νέου τρομοκρατικού χτυπήματος. Οι πολίτες εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα έχουν συνηθίσει σε έναν νέο τρόπο ζωής όπου η συχνή αστυνόμευση αλλά και η εγκατάσταση καμερών ασφαλείας σε δρόμους, δημόσια κτήρια κλπ. , αποτελεί τη νέα καθημερινότητα. Παρόλα αυτά δεν είμαι μόνο το θέμα της ασφάλειας που έχει αλλάξει άρδην τον τελευταίο καιρό. Η τρομοκρατία έχει επηρεάσει και ένα άλλο σημαντικότατο κομμάτι της περιόδου που διανύουμε, του μεταναστευτικού. Ένα μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας είναι πλέον αρκετά διστακτικό απέναντι στους χιλιάδες πρόσφυγες αλλά και οικονομικούς μετανάστες που συρρέουν τα τελευταία χρόνια στην Ευρωπαϊκή ήπειρο με σκοπό ένα καλύτερο μέλλον αφήνοντας πίσω τις κακουχίες του πολέμου (βλ. Συρία) αλλά και την οικονομική εξαθλίωση που βιώνουν. Αυτές όμως τις ανησυχίες της κοινωνίας, δυστυχώς, δεν έχουν αφήσει ανεκμετάλλευτες τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης με στόχο να καρπωθούν όσον το δυνατό μεγαλύτερη επιρροή στο πολιτικό γίγνεσθαι. Πρώτο θέμα σε κάθε τους ομιλία είναι το μείζον ζήτημα του προσφυγικού κατηγορώντας τους πρόσφυγες και μετανάστες εν συνόλω για την κοινωνική αλλοίωση των χωρών που τα κόμματα αυτά εκπροσωπούν. Αυτή η αντιμετώπιση βάζει σε έναν διχαστικό ρόλο την κοινωνία αποπροσανατολίζοντας ταυτόχρονα την κοινή γνώμη για τα πραγματικά αίτια του προβλήματος. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει ένα μεγάλο ποσοστό των ευρωπαίων πολιτών να είναι εχθρικό απέναντι στο “΄ξένο” ενώ η συζήτηση που θα έπρεπε να γίνεται από όλους τους πολιτικούς χώρους είναι πως θα καταπολεμηθεί το ζήτημα ριζικά εκ των έσω. Μήπως θα ήταν ορθό να σκεφτόμαστε πως θα σταματήσει ο πόλεμος και η οικονομική εξαθλίωση στις χώρες από όπου αυτοί οι άνθρωποι προέρχονται και όχι να τους κατηγορούμε για κάτι το οποίο και εμείς θα κάναμε (οι περισσότεροι τουλάχιστον) αν ήμασταν στη θέση τους;

 

Γράφει ο 

Βασίλης Παπαντωνίου

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (ΤΑ ΜΥΡΟΛΟΓΙΑ* ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΝΤΟΥΒΑ ) Görlitz” Καλοκαίρι 1917

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφιών από το αρχείο του Κωνσταντίνοu Ανδρικόπουλοu

Ενα ταξίδι στον χρόνο από τις έντυπες εκδόσεις του Ευρωπολίτη Νοεμβρίου & Δεκεμβρίου 2010

Görlitz” Καλοκαίρι 1917 Οι “φωνές αυτές από το παρελθόν ”, άρχισαν να μου “μιλάνε”

του Κωνσταντίνοu Ανδρικόπουλοu

Ο  τίτλος του άρθρου μου, θα μπορούσε  κάλλιστα να είναι και „Ένα τραγούδι συνδέει πολλές ανθρώπινες ιστορίες“! Τα τραγούδια που θα σας παρουσιάσω έχουν κάνει μεγάλα ταξίδια στον χώρο και στον χρόνο, έχουν συνοδέψει πολλά ανθρώπινα βιώματα κι έχουν εκφράσει πολλά συναισθήματα, μεταφέροντας σοφία ως τις μέρες μας, καταφέρνοντας να επιβιώσουν, σε αντίθεση με άλλα τραγούδια, τα οποία στηρίχτηκαν στις κατά καιρούς μόδες και στην ανθρώπινη ματαιοδοξία. Είναι παραδοσιακά τραγούδια, των οποίων η διάρκεια ξεπερνά κατά πολύ τη δική μας βιολογική διάρκεια, μας δίνουν και μας παίρνουν, ανανεώνονται, μας αφήνουν πίσω και συνεχίζουν το ταξίδι τους πιο σοφά από πριν. Έζησαν μαζί με τους προγόνους μας, θα ζήσουν και με τους απογόνους μας και θα συνεχίσουν να ζουν, όσο τα χρειαζόμαστε και μας εκφράζουν, όσο υπάρχει έρωτας, αγάπη, πόλεμος, αδικία, ταξίδι, ξενιτιά, χωρισμός, θάνατος…

  Τα τραγούδια αυτά μοιάζουν με μηνύματα σε μπουκάλια που άφησαν ναυαγοί. Μηνύματα σαν αυτά των ονείρων της στέρησης (του τόπου, των συνηθειών, της γυναίκας που σε νιώθει, της ειρήνης, της αλήθειας, της δικαιοσύνης) ή των προφητικών ονείρων, όπως συμβαίνει στην  πρώτη ιστορία μας,  όπου οι στίχοι επαληθεύονται στο τέλος με τρόπο παράδοξο και εξωπραγματικό. Το σημαντικότερο όμως μήνυμα που μεταφέρουν τα τραγούδια αυτά, είναι η ελπίδα που μένει ζωντανή και οδηγεί τους ανθρώπους ακόμα κι όταν περνούν από τα πιο σκοτεινά μονοπάτια του πολέμου, της μοναξιάς, της αδικίας. Όχι η ελπίδα η οποία αποκοιμίζει, δικαιολογεί την  απραξία και την αδράνεια, αλλά η ελπίδα της πίστης, του αγώνα και της τελικής νίκης της ζωής!

  Ανακάλυψα αυτά τα τραγούδια στα τέλη του 2003 στο Lautarchiv του Βερολίνου και στις αρχές του 2004 κατάφερα να πάρω 23 ηχογραφήσεις μουσικού κυρίως περιεχομένου στα χέρια μου, σαν πρώτος Έλληνας ερευνητής. Να σημειώσω εδώ πως επίσημοι ελληνικοί φορείς, είχαν ενημερωθεί για την ύπαρξη των ηχογραφήσεων και προσωπικά από την Dr. Ziegler (Εθνολογικό Μουσείο του Βερολίνου) ήδη από την δεκαετία του ΄80 αλλά… δεν, ως συνήθως.

  Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή.  Τον Σεπτέμβρη του 1916 το Δ΄ Σώμα του Ελληνικού Στρατού, που ήταν σταθμευμένο στη Βόρεια Ελλάδα, παραδόθηκε  στους Γερμανούς και μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη μικρή πόλη Görlitz στα Γερμανοπολωνικά σύνορα. Οι 6.500 στρατιώτες και αξιωματικοί  παρέμειναν εκεί μέχρι το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (Την ιστορία του Δ΄ Σώματος Στρατού περιγράφω με πολλές λεπτομέρειες, μέσα από μοναδικές μαρτυρίες και οπτικοακουστικό υλικό, που συνέλεξα και συλλέγω από το 2003, στην ιστοσελίδα μου : http://paradoxon-klangorchester.de

  Την περίοδο 1915-1919, η Φωνογραφική Επιτροπή του Βασιλείου της Πρωσσίας επισκέπτεται τα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και ηχογραφεί ξένες γλώσσες και μουσικές με σκοπό να ιδρύσει ένα Μουσείο Των Φωνών Των Λαών.  Από 12 έως 17 Ιουλίου 1917 στο “Ελληνικό στρατόπεδο του Görlitz” ηχογραφεί 70 δίσκους των 78 στροφών με στρατιώτες, υπαξιωματικούς και αξιωματικούς του Δ΄ Σώματος Στρατού. 

 Η ιστορία των Ελλήνων του Γκοέρλιτς και των ηχογραφήσεων με μάγεψε από την πρώτη στιγμή για πολλούς λόγους. Κυρίως για το σχεδόν άγνωστο νεοελληνικό, ιστορικό πλαίσιο της εποχής,  τη μουσικολογική και λαογραφική  αξία των ηχογραφήσεων, τις ομοιότητες – τηρουμένων των αναλογιών – με τη δικιά μου ζωή (νεομετανάστης της δεκαετίας του ΄90 στη Γερμανία) και τα ενδιαφέροντά μου, σε σχέση με την παραδοσιακή, λαϊκή μας μουσική και την μελέτη της.

  Ακούγοντας για πρώτη φορά αυτές τις ηχογραφήσεις,  ανατρίχιασα, το κεφάλι μου γέμισε με χίλιες εικόνες και έντονα συναισθήματα με κυρίεψαν! Οι “φωνές αυτές από το παρελθόν ”, άρχισαν να μου “μιλάνε” και μου θέτουν αμέτρητες ερωτήσεις. Εντυπωσιασμένος και παράλληλα με τη μουσικολογική έρευνα (καταγραφή στίχων, κατηγοριοποίηση, κ.λ.π.), αναζητώ, ψάχνω και βρίσκω επαφή με κάποιες από τις οικογένειες των στρατιωτών και αξιωματικών που πήραν μέρος στις ηχογραφήσεις του ΄17, γυρεύοντας  τις απαντήσεις. Γράφω γράμματα, στέλνω ηλεκτρονικά μηνύματα, τηλεφωνώ ασταμάτητα και ταξιδεύω για τον λόγο αυτό τρεις φορές στην Ελλάδα. Ορισμένα από αυτά τα τραγούδια  θα  σας παρουσιάσω μέσα από τις σελίδες του “Ευρωπολίτη”, συνδέοντάς τα με τις ανθρώπινες ιστορίες που τα συνοδεύουν και τη δική μου εμπειρία, δολιχοδρομώντας στο κατόπι τους μετά από σχεδόν έναν αιώνα.

  Στις 12 Ιουλίου 1917 ο Μιχαήλ Ντούβας ετών 40 από το Σταυρί, δήμου Οιτύλου, νομού Λακωνίας, ηχογραφήθηκε τραγουδώντας δυο μυρολόγια*. Ογδονταεπτά χρόνια αργότερα, έχοντας φτάσει μαζί με την γυναίκα μου στο χωριό του μ΄ ένα παλιό αυτοκινούμενο, σημειώνω στο ημερολόγιο μου:  „01.09.2004.

Είναι 3 μ.μ., γράφω μέσα στην Αργώ (έχει όνομα το αυτοκίνητό μου!) και βρισκόμαστε στο Σταυρί.

Στο Χωριό δεν βρίσκεις άνθρωπο. Έχουμε παρκάρει στο καφενεδάκι, δίπλα στην εκκλησούλα, στην είσοδο του χωριού.

Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να πάω στο νεκροταφείο. Βρήκα δύο τάφους παλιούς.

Ο ένας είναι του Ντούβα Κ. Μιχαήλ και ο άλλος του Ντούβα Κ. Παναγιώτη. Ημερομηνία θανάτου για τον Μιχαήλ, δεν αναγράφεται. Αναγράφεται για τους δύο γιούς του, που πέθαναν κι οι δύο 23 ετών…

Πήγαμε με την Αργώ για διανυκτέρευση στο τέλος του δρόμου, μετά την Αγία Κυριακή , στο γκρεμό…“. Εκεί, μπροστά στο γκρεμό των εκατό μέτρων, ατενίζοντας το πέλαγος ανάμεσα στο  ακρωτήριο Τηγάνι και το ακρωτήριο Δρόσος, αναρωτιόμουν… „ Είχε αποκτήσει κι άλλα παιδιά; Πώς πέθαναν οι δύο γιοί του τόσο  νέοι; Ωραία, το νεκροταφείο μου έδωσε τις πρώτες πληροφορίες, πως να συνεχίσω τώρα;“

  Η επαφή με τους ντόπιους δύσκολη. Κλειστός και δύσπιστος κόσμος. Μανιάτες με τ΄ όνομα!

Σιγά-σιγά όμως, με ευγένεια, ειλικρίνεια και υπομονή, έκανα τις πρώτες επαφές και γνώρισα τους πρώτους συγγενείς. Στο μικρό ξενοδοχείο του χωριού, τους έβαλα να ακούσουν τη φωνή του „παππού“ Μιχαήλ. Η συγκίνησή τους μεγάλη! Τέντωσαν τα αυτιά τους, το βλέμμα τους έγινε απλανές, άρχισαν να σιγανομυρολογούν, ακολουθώντας τη φωνή από το παρελθόν. Συμπλήρωνα τους στίχους με τις λέξεις που δεν είχα καταλάβει μέχρι τότε, σημείωνα κάθε πληροφορία που μου έδιναν! Η στιγμή ήταν οριακή για όλους μας! Ο πάγος έλιωσε, η δυσπιστία έφυγε και κει μαθαίνω για την εν ζωή κόρη του Μιχαήλ Ντούβα, τη γιαγιά Σοφία (  +  ) ! ….

Στο Σταυρί και στα γύρω χωριά, είχε ήδη κυκλοφορήσει η είδηση και ο λόγος  του ερχομού μου, το ταβερνάκι του χωριού γέμιζε τα βράδια και όλο και περισσότεροι με πλησίαζαν με ερωτήσεις αλλά και πληροφορίες για το θέμα.

Η συνάντηση με την γιαγιά Σοφία όμως, μόνο εύκολη δεν ήταν. Χρειάστηκαν μέρες επιμονής δικής μου αλλά και οι παρεναίσεις των συγγενών, ώστε να εμφανιστεί, να δεχτεί να φωτογραφηθεί μαζί μου και να μας επιτρέψει να την κινηματογραφήσουμε.

Από το στόμα  της “Η ΠΕΤΡΙΝΗ ΓΙΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ”!!! όπως την ονόμασα,  δεν βγήκαν πάνω από δύο-τρεις προτάσεις. „Τι να πω ΄γω παιδί μου;“, „Άλλα χρόνια τότε!“.

Η μικροσκοπική, αδύνατη, βιβλική, μαυροφορεμένη, αμίλητη παρουσία της και τα εξωπραγματικά, θαλασσιά μάτια της, μου έδωσαν να καταλάβω περισσότερα. Οι ξακουστές τραγωδίες των Σοφοκλή, Αισχύλου και Ευριπίδη, ωχριούν μπροστά στην ιστορία της ζωής της και αυτήν του πατέρα της! Αν μιά εικόνα μπορούσε να περιγράψει τα μυρολόγια, που τραγούδησε ο  πατέρας της Μιχαήλ στο Γκοέρλιτς, αυτή θα ήταν σίγουρα η δική της μορφή! 

Τα μυρολόγια του ΄17, εκτός από το μεγάλο παρελθόν, είχαν ρίξει με τη σοφία τους και μια ματιά στο μέλλον, είχαν δει τη μορφή της πέτρινης γιαγιάς Σοφίας… Γι αυτήν τραγουδούσαν!

Οι δικοί της, συγγενείς και  απόγονοι του Μιχαήλ, σαν τον χορό της αρχαίας τραγωδίας πάνω σε δωρικό ρυθμό, με σκηνικό τις πέτρες και τη κάψα του τοπίου που ρουφούσε κάθε υγρασία, ξεραίνοντας κορμί και σκέψη, μου διηγήθηκαν την ιστορία της.

Ο Μιχαήλ Ντούβας με την στρατιωτική στολή και το ξίφος του σε αναμνηστική φωτογραφία της εποχής

„Έχασε την μητέρα της και τον θείο της νωρίς. Τους δύο αδελφούς της 23 χρονών και μάλιστα τον έναν, λίγες μέρες πριν παντρευτεί!

Παντρεύτηκε στα είκοσι της χρόνια και μετά από ένα χρόνο έχασε τον άντρα της… Σαράντα μέρες μετά τον θάνατό του έχασε και το παιδί τους! Μια ζωή στα μαύρα ρούχα,….

Στη προσπάθειά μου να καταλάβω τα αίτια όλων αυτών των θανάτων, συναντούσα βλέμ-ματα που με διαπερνούσαν, κεφάλια που κουνιόντουσαν πάνω κάτω, μισόλογα για αρρώστιες και αντερωτήσεις του τύπου

Ε, δε καταλαβαίνεις;“ ή „Τι να λέμε τώρα;“. Ο ακριβής λόγος των θανάτων πλανιόταν στον αέρα… Ένα αόρατο, αμολόγητο πέπλο κάλυπτε την σκληρή και ματωβαμμένη τοπική παράδοση.

Ο Μιχαήλ Ντούβας, πρωταγωνιστής της τραγικής αυτής ιστορίας, της προτραγουδισμένης απ΄ τον ίδιο, επαληθεύει αργότερα και τον τελευταίο στίχο του μυρολογιού. Μαθαίνοντας πως ο γιος του πριν πεθάνει, είχε αφήσει έγκυο μιά κοπέλλα στην Καλαμάτα, την βρίσκει και την πείθει να του δώσει το εγγόνι του για να το αναθρέψει αυτός. Οι εποχές ήταν πράγματι „άλλες“. Η ανύπαντρη, νεαρή μητέρα ήταν καταδικασμένη σε μιά τέτοια κοινωνία και το παιδί στιγματισμένο. Αυτόν τον Μιχαήλ Ντούβα και „τελευταίο των Μοϊκανών“ συνάντησα σε βαθιά γεράματα στον Πειραιά το 2004, περήφανο για τον παππού του και ευγνώμονα απέναντί του.

 

Του Αχουμακακου

Θεέ μου και Παναγία μου, να πέσ΄ αράπικη βλογιά,

να πέσ΄ αράπικη βλογιά εκεί στο πάνου μαχαλά.

Κι άντε να φύγει από κει, να πάει στο Πάνω Μπουλαριούς

να πάει στο Πάνω Μπουλαριούς, στου Αχουμακάκη του Θεριού.

Αχουμακάκο Θοδωρή, α βρε ρίξε βρεκόλακα,

Α βρε ρίξε βρεκόλακα όπου αγόρασες το Γκρας*,

όπου αγόρασες το Γκρας κι έκαμες χήρες μ΄ορφανά

κι έκαμες χήρες μ΄ορφανά και τ΄ορφανά αναστήνονται

και τ΄ορφανά αναστήνονται χήρες ματαπαντρεύονται…

Του Δημαρογγονα**

Καλώς τονε το Κύριακα, φίλε του Δημαρόγγονα,

φίλε του Δημαρόγγονα, που τις αμάδες παίζατε,

που τις αμάδες*** παίζατε και τονε καβαλίκευες

και τονε καβαλίκευες σα νάταν παλιογάϊδουρο.


του Κωνσταντίνοu Ανδρικόπουλοu
Πρωτοβουλία „Παράδοξον“
www.paradoxon.gr
www.paradoxon-klangorche.de
 

*Ο Γρας ή Γκρας ή Γράδα: Ήταν εμπροστόγεμο όπλο του Ελληνικού Στρατού στα τέλη του 19 αιώνα που πήρε τ΄ όνομά του από τον Γάλλο κατασκευαστή του Μπ. Γκρας.

** Το μυρολόι αυτό αναφέρεται έμμεσα στο Λία το Δημαρόγγονα που΄ταν φυγόδικος φονιάς και κεντρικό πρόσωπο σε πολλά μυρολόγια. Χαρακτηριστικό της περιοχής, η σύνθετη αυτή ονομασία (εγγονός του Δημαρά = Δημαρόγγονας)

*** Αμάδες: παιχνίδι με πέτρες (συχνά στοιχημάτιζαν και λεφτά)

*Δέχομαι σαν ορθή γραφή τη λέξη “μυρολόι”, τραγούδι δηλαδή που συνοδεύει το μύρομα του νεκρού και δεν έχει να κάνει με την μοίρα. Στην νεοελληνική μας ορθογραφία, έχει επικρατήσει το “μοιρολόι” (λέω/προβλέπω το μέλλον).  Παραδόξως, στην ιστορία του Μ. Ντούβα το μυρολόι λειτούργησε και σαν μοιρολόι, προβλέποντας το μέλλον.

Το μανιάτικο μοιρολόι βασίζεται σε 16σύλλαβο στίχο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ


Continue Reading

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Παιδιά και Νέοι: Μαθαίνοντας πώς να παίρνουν έξυπνες αποφάσεις

Published

on

Από

Η ικανότητα λήψης σοφών αποφάσεων αποτελεί σημαντικό μέρος στην ανάπτυξη ενός ατόμου. Παιδιά και νέοι έρχονται αντιμέτωποι με πολλές επιλογές καθημερινά, είτε αυτές προκύπτουν στο σχολείο είτε στον ελεύθερο χρόνο τους σε σχέση με τους φίλους τους ή μια δραστηριότητα.

Η υγιής αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση αποτελούν τη βάση για τη σωστή λήψη αποφάσεων. Τα άτομα που πιστεύουν στον εαυτό τους κι έχουν επίγνωση των δυνατοτήτων τους, διαθέτουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις και να τις υπερασπίζονται, αναγνωρίζοντας το γιατί και την ευθύνη πίσω από την επιλογή. Οι γονείς, οι δάσκαλοι και οι φροντιστές μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση, ενθαρρύνοντας τα παιδιά κι ενισχύοντας θετικά τη σκέψη και τη βούλησή τους.

Η ικανότητα για επιλογές κι αξιολόγηση των πιθανών συνεπειών είναι μια άλλη κρίσιμη πτυχή της λήψης αποφάσεων. Τα παιδιά και οι νέοι μαθαίνουν να σκέφτονται λογικά, να σταθμίζουν τους διάφορους παράγοντες και να αναγνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους, τις συνέπειες μιας απόφασης και την έκβαση. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να προσφέρουν πρακτικά παραδείγματα αλλά και ασκήσεις, ενισχύοντας αυτές τις δεξιότητες.



Είναι εξίσου σημαντικό τα παιδιά να μάθουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη των αποφάσεών τους. Είτε εγγράφονται σε ένα άθλημα είτε αποφασίζουν για τις σπουδές τους, είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους και τα αποτελέσματα που απορρέουν από αυτές. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να δώσουν στα παιδιά την ευκαιρία και τον χώρο για «λάθος» αποφάσεις!

Μεταξύ άλλων, τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τις ανάγκες, ευαισθησίες και τα συναισθήματα των γύρω τους. Η ενσυναίσθηση και η επικοινωνία παίζουν καθοριστικό ρόλο εδώ. Μαθαίνοντας να κατανοούν τις προοπτικές και πιθανές εκβάσεις, τα παιδιά θα λάβουν αποφάσεις που θα αποδειχτούν με τον καιρό εξυπνότερες. Η πίεση για λήψη αποφάσεων είναι ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά και οι νέοι τις λαμβάνουν. Σε στρεσογόνες καταστάσεις, είναι σημαντικό να τα ενθαρρύνετε ώστε να μάθουν να ενεργούν προσεκτικά και ψύχραιμα, βρίσκοντας λύσεις ακόμη και υπό πίεση.



Ο ρόλος των γονέων και των κηδεμόνων είναι κρίσιμος για την καλλιέργεια μιας θετικής κουλτούρας λήψης αποφάσεων. Δημιουργώντας ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, τα παιδιά ενθαρρύνονται ώστε να ενεργούν με αυτοπεποίθηση κι υπευθυνότητα.

Οι πρακτικές ασκήσεις και τα παιχνίδια προσφέρουν μια ιδανική ευκαιρία για την προώθηση της λήψης αποφάσεων σε παιδιά και νέους. Είτε στο σχολείο είτε στην καθημερινή οικογενειακή ζωή, αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν τους νέους να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους για έξυπνη λήψη αποφάσεων μέσω του παιχνιδιού. Φτιάξτε μια λίστα με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα για μια συγκεκριμένη απόφαση, κάντε παιχνίδι ρόλων, ομαδικές συζητήσεις, χαρτογράφηση μυαλού, συμβούλιο αποφάσεων…

Η ικανότητα λήψης σοφών αποφάσεων είναι μια δια βίου δεξιότητα που συνοδεύει τα παιδιά και τους νέους στην πορεία τους προς την ανεξαρτησία και την υπευθυνότητα.

Της Κατερίνας Παπαϊωάννου Απόφοιτος του ανώτατου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος κεφαλονιάς με πτυχίο τεχνολογίας ήχου και μουσικών οργάνων, έκανα τη διπλωματική μου εργασία με θέμα το παραδοσιακό παιδικό τραγούδι life coaching για γονείς και δασκάλους και παιδιά, LinkedIn:www.linkedin.com/in/katerina-papaioannou-90b704221, Instagram:katerina.papaioannou.kidscoach, Facebook: Katerina Papaioannou – Kids Life Coach Website:https://katerina-papaioannou.com/ –
Email:info@katerina-papaioannou.com Τηλέφωνο:+4916092873010

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Continue Reading

ΑΡΘΡΑ

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΩΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

Published

on

Από

Για να είναι δυνατή η μετεγγραφή ενός φορολογούμενου,
ως κατοίκου εξωτερικού, στην Εφορία  πριν ξεκινήσει η διαδικασία θα πρέπει ελεγχθούν τα παρακάτω

Τρεις βασικές προϋποθέσεις :

1) Να κατοικεί ο φορολογούμενος επί 183 ημέρες στο εξωτερικό

2) Να είναι σε θέση να το αποδείξει με προσκόμιση των κατάλληλων δικαιολογητικών 

3)  Να αναθέσει την φορολογική εκπροσώπηση του σε κάποιο πρόσωπο  δηλαδή φορολογικό εκπρόσωπο – αντίκλητο.

Εάν κάποιος πληρεί τις παραπάνω προϋποθέσεις θα πρέπει στην συνέχεια να:

Ακολουθήσει τα Βασικά σημεία διαδικασίας

 Απαιτούμενα Δικαιολογητικά [συνήθη]

  • Πιστοποιητικό Φορολογικής κατοικίας
    Θεωρημένο κατάλληλα και μεταφρασμένο

  • Σύμβαση Εργασίας Μεταφρασμένη
  • Πιστοποιητικό κατοικίας από τοπική κοινότητα
  • Εξουσιοδοτήσεις / Υπευθυνες δηλώσεις
    Διορισμού του φορολογικού Εκπροσώπου
    Αποδοχής του φορολογικού Εκπροσώπου
    Προς τον διεκπεραιωτή της διαδικασίας

Σημαντικές ημερομηνίες / Προθεσμίες

  • 183 ημέρες διαμονής στο εξωτερικό
    Συμπλήρωση ημερών κατά το έτος αλλαγής κατοικίας
    Λήψη απόφασης φορολογικής μετοικεσίας
  • 1ο δεκαήμερο Μαρτίου (τελευταία εργάσιμη ημέρα)
    επόμενου έτους από την αλλαγή κατοικίας
    Έναρξης διαδικασίας μετεγγραφής με αίτηση στην Δ.Ο.Y που ανήκουν.

1ο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου (τελευταία εργάσιμη ημέρα) επόμενου έτους από την αλλαγή κατοικίας
Ληκτική ημερομηνία Κατάθεση Δικαιολογητικών στην Δ.Ο.Y που ανήκουν.

  • 31 Δεκεμβρίου επόμενου έτους από την αλλαγή κατοικίας
    Υποβολή Δήλωσης εισοδήματος κατ. εξωτερικού μόνο για το  πρώτο έτος ,


Παράδειγμα διαδικασίας μετεγγραφής

κατοίκου εξωτερικού

Έναρξη Εργασίας στο Εξωτερικό

01/02/2023

Μετά τις τελικές συνεντεύξεις την εύρεση κατοικίας και την εκκίνηση της εργασίας στο εξωτερικό

Διαμονή επί 183 ημέρες στο Εξωτερικό

05/08/2023

Έχεις δουλέψει τουλάχιστον έξι μήνες στο εξωτερικό, δύνασαι να ζητήσεις φορολογικό πιστοποιητικό από την χώρα που κατοικείς

Λήψη Απόφασης για διαμονή στο Εξωτερικό

31/10/2023

Αφού λαμβάνεις την απόφαση να ζήσεις στο εξωτερικό, κάνεις αίτηση για φορολογικό πιστοποιητικό στην χώρα που κατοικείς

Συγκέντρωσες όλα τα δικαιολογητικά,

31/01/2024

που αποδεικνύουν την μετοικεσία σου στο εξωτερικό, όπως το πιστοποιητικό από το δήμο ή μισθωτήριο κατοικίας την σύμβαση εργασίας, και το Φορολογικό Πιστοποιητικό μόνη εκκρεμότητα η μετάφραση των δικαιολογητικών.



Αρχική αίτηση μετεγγραφής ΔΟΥ κατοίκων Εξωτερικού

01/03/2024

Υποβάλεις τα έντυπα Α110, Δ210, στην ΔΟΥ που υπάγεσαι, για να ξεκινήσει η διαδικασία μεταγραφής σου ως κάτοικος εξωτερικού εμπρόθεσμα.

Μετάφραση Δικαιολογητικών

15/05/2024

Έμαθες ότι τα ιδιωτικά έγγραφα που προσκομίζεις θα πρέπει να είναι μεταφρασμένα οπότε αποφασίζεις να τα στείλεις για μετάφραση στο Υπουργείο Εξωτερικών ή σε πιστοποιημένο μεταφραστή,

Κατάθεση μεταφρασμένων δικαιολογητικών στην ΔΟΥ

31/07/2024

Προσκομίζεις όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην ΔΟΥ που υπάγεσαι και λαμβάνεις αριθμό πρωτοκόλλου.

Έγκριση Αίτησης

31/10/2024

Λαμβάνεις επιστολή ότι έχεις μετεγραφεί ως κάτοικος εξωτερικού

Υποβολή Δήλωσης Φορολογίας εισοδήματος 2023

01/12/2024

Ανοίγει το σύστημα ειδικά ώστε να υποβληθεί η δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το έτος 2023 ως κατοίκου εξωτερικού, εάν έχεις εισοδήματα στην Ελλάδα

 

Τέλος φόρμας

2.Διαδικασία Μεταγραφής κατοίκου εξωτερικού

2.1 Προθεσμία αίτησης εκκίνησης διαδικασίας μεταγραφής στο εξωτερικό


1. Το φυσικό πρόσωπο το οποίο πρόκειται να μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία στο εξωτερικό οφείλει να υποβάλει, το αργότερο έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου δεκαήμερου του μηνός Μαρτίου του φορολογικού έτους που ακολουθεί το φορολογικό έτος αναχώρησης, στο Τμήμα ή Γραφείο Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους Φορολογουμένους της Δ.Ο.Υ. όπου είναι υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ως φορολογικός κάτοικος Ελλάδος: αίτηση με συνημμένα έντυπα συμπληρωμένα, όπως ορίζουν οι κείμενες διατάξεις, και επιπλέον για τον ορισμό φορολογικού εκπροσώπου του στην Ελλάδα έγγραφη δήλωση με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής τους. Παράλληλα, συνυποβάλλει τα σχετικά δικαιολογητικά κατά περίπτωση, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις παρ.2 και 3 της παρούσας.
Ο υπάλληλος της Δ.Ο.Υ., αφού παραλάβει τα ως άνω έντυπα, οφείλει να συμπληρώσει την ηλεκτρονική εφαρμογή για τη μεταβολή της φορολογικής κατοικίας, ακολουθώντας τις οδηγίες της Δ/νσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Α.Α.Δ.Ε..

2.2 Κύρια Δικαιολογητικά & Προθεσμία κατάθεσης δικαιολογητικών

2.2.1 Προθεσμία κατάθεσης δικαιολογητικών

2. Το προαναφερθέν φυσικό πρόσωπο οφείλει να προσκομίσει, το αργότερο έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου δεκαήμερου του μηνός Σεπτεμβρίου του φορολογικού έτους που ακολουθεί το φορολογικό έτος αναχώρησης, στο ως άνω Τμήμα ή Γραφείο της Δ.Ο.Υ.:

2.2.2 Απαιτούμενα Δικαιολογητικά

 (α) Βεβαίωση φορολογικής κατοικίας από την αρμόδια φορολογική αρχή του κράτους όπου δηλώνει φορολογικός κάτοικος, από την οποία να προκύπτει ότι είναι φορολογικός κάτοικος αυτού του κράτους. Εάν ο φορολογούμενος έχει εγκατασταθεί σε κράτος με το οποίο υφίσταται Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος (στο εξής ΣΑΔΦΕ), μπορεί να προσκομίσει, αντί της βεβαίωσης, την προβλεπόμενη Αίτηση για την Εφαρμογή της ΣΑΔΦΕ όπου είναι ενσωματωμένο το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας (δίγλωσσα έντυπα) ή
(β) Σε περίπτωση που δεν προβλέπεται η έκδοση των ανωτέρω από την αρμόδια φορολογική αρχή, αντίγραφο της εκκαθάρισης της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή, ελλείψει εκκαθάρισης, αντίγραφο της σχετικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματός του, που υπέβαλε στο άλλο κράτος ως φορολογικός κάτοικος του κράτους αυτού.
γ) Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η προσκόμιση κάποιων από τα ανωτέρω δικαιολογητικά (υπό α’ ή β’), επειδή αποδεδειγμένα η αλλοδαπή φορολογική αρχή δεν τα εκδίδει, τότε απαιτείται βεβαίωση από οποιαδήποτε άλλη δημόσια ή δημοτική ή άλλη αναγνωρισμένη αρχή, με την οποία θα αποδεικνύεται η μόνιμη και σταθερή εγκατάσταση του προσώπου αυτού στο άλλο κράτος.



3. Απαιτούμενα Δικαιολογητικά [συνέχεια]

3.1 Αποδεικτικά στοιχεία τόπου διαμονής

3. Επιπλέον των οριζομένων στην παράγραφο 2, ο φορολογούμενος οφείλει να προσκομίσει, κατά περίπτωση, και τα κάτωθι:
α) Δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν την ημερομηνία αναχώρησης και εγκατάστασής του στη χώρα όπου δηλώνει κάτοικος, προκειμένου να διαπιστώνεται ότι έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 183 ημέρες στη χώρα αυτή μέσα σε ορισμένο φορολογικό έτος, ήτοι στο προηγούμενο έτος από εκείνο εντός του οποίου γίνεται η αίτηση μεταβολής. Τα δικαιολογητικά αυτά μπορεί να είναι, εναλλακτικά και ενδεικτικά, έγγραφα περί ανάληψης μισθωτής εργασίας, έναρξης επαγγελματικής δραστηριότητας στην εν λόγω χώρα και υπαγωγής του στην ασφαλιστική νομοθεσία της χώρας αυτής, εγγραφής σε δημοτολόγιο της εν λόγω χώρας, μίσθωσης κατοικίας, εγγραφής ή παρακολούθησης σχολείων των τέκνων στη χώρα αυτή.

3.2.Εναλλακτική “λύση”, αντί προσκόμισης επιπλέον δικαιολογητικών

Αντί των πιο πάνω επιπλέον δικαιολογητικών, ο φορολογούμενος δύναται να προσκομίζει πιστοποιητικά φορολογικής κατοικίας από τη χώρα στην οποία δηλώνει κάτοικος των δύο (2) προηγούμενων ετών από το έτος στο οποίο υποβάλλεται η αίτηση μεταβολής.

3.3.Περίπτωση Συζύγων που έχουν χωριστό τόπο κατοικίας

β) Ειδικότερα, για την περίπτωση που ένας εκ των συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης αιτείται τη μεταβολή της φορολογικής του κατοικίας ενώ ο άλλος παραμένει φορολογικός κάτοικος Ελλάδος, πέραν των δικαιολογητικών της παραγράφου 2 και της περίπτωσης α’ της παρούσας παραγράφου, θα πρέπει να προσκομίζονται επιπλέον και αθροιστικά και τα κάτωθι δικαιολογητικά, από τα οποία να προκύπτει ότι ο αιτούμενος τη μεταβολή πράγματι βρίσκεται εκτός Ελλάδος και έχει οργανώσει τη ζωή του στην αλλοδαπή κατά τρόπο μόνιμο ή διαρκή: – στοιχεία για την απασχόλησή του στην αλλοδαπή, από τα οποία αποδεικνύεται ο μόνιμος ή μακροπρόθεσμος χαρακτήρας της απασχόλησης, – στοιχεία για την ύπαρξη τραπεζικού λογαριασμού στην αλλοδαπή, – στοιχεία για την ύπαρξη ιδιόκτητης ή μισθωμένης κατοικίας του και λογαριασμών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας στην αλλοδαπή καθώς και – στοιχεία για την απόκτηση φορολογικού, ασφαλιστικού ή αντίστοιχου μητρώου στην αλλοδαπή (πχ ΑΜ κοινωνικής ασφάλισης).

4. Θεώρηση δημοσίων εγγράφων

4.1 Γενικές Περιπτώσεις

4. Τα ως άνω αλλοδαπά δημόσια έγγραφα, όπως αυτά καθορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 1 του ν.1497/1984 (Α’188) θα προσκομίζονται κατά τα διεθνή νόμιμα (σφραγίδα apostille, προξενική θεώρηση, θεώρηση από το ελληνικό προξενείο, κατά τα οριζόμενα σε διεθνείς συνθήκες που έχουν κυρωθεί με νόμο από την Ελλάδα, κατά περίπτωση).

5. Διαδικασία ελέγχου αίτησης

5. Κατά την εξέταση της αίτησης για τη μεταβολή της φορολογικής κατοικίας, οι Δ.Ο.Υ. απαιτείται να προβαίνουν σε έλεγχο πληρότητας και επάρκειας του φακέλου που υποβάλλει ο φορολογούμενος, σύμφωνα με τα ανωτέρω.

5.1 Έγκριση Αίτησης

Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος, ο οποίος έχει υποβάλλει τα έντυπα  και προσκομίσει, εμπροθέσμως, και πάντως το αργότερο εντός του έτους που υποβάλλεται η αίτηση για τη μεταβολή της κατοικίας τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, τα οποία κριθούν πλήρη και επαρκή από τη Φορολογική Διοίκηση, θεωρείται φορολογικός κάτοικος εξωτερικού, και τα εν λόγω έντυπα προωθούνται, μαζί με την έγγραφη δήλωση για τον ορισμό φορολογικού εκπροσώπου και τη σχετική έγκριση, στο Τμήμα ή Γραφείο Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ., προκειμένου να καταχωρηθούν στο υποσύστημα Μητρώου οι σχετικές μεταβολές. Ως ημερομηνία μεταβολής καταχωρείται στο υποσύστημα Μητρώου, η αναγραφόμενη από τον φορολογούμενο στο έντυπο. Η βεβαίωση μεταβολής κοινοποιείται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, από το Τμήμα ή Γραφείο Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ. στον φορολογικό εκπρόσωπο. Ο φορολογούμενος, εφόσον είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα, δύναται να την υποβάλει ως φορολογικός κάτοικος εξωτερικού το αργότερο μέχρι τη λήξη του φορολογικού έτους που ακολουθεί το έτος αναχώρησης.

5.2 Απόρριψη Αίτησης

Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος υποβάλει τα έντυπα και προσκομίσει, εμπροθέσμως, τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, αλλά δεν κριθούν πλήρη και επαρκή, ενημερώνεται από το Τμήμα ή Γραφείο Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους Φορολογουμένους ότι το αίτημά του για μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του απορρίπτεται και η αίτηση με τα συνημμένα έντυπα και δικαιολογητικά τίθενται στον φάκελό του. Ο φορολογούμενος, στην περίπτωση αυτή, υποχρεούται να υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως φορολογικός κάτοικος Ελλάδος (παγκόσμιο εισόδημα) το αργότερο μέχρι τη λήξη του επόμενου φορολογικού έτους από αυτό που αφορούσε το αίτημα μεταφοράς, χωρίς την επιβολή προστίμου εκπρόθεσμης δήλωσης.

5.3 Ελλιπή δικαιολογητικά

Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος υποβάλει τα έντυπα και δεν προσκομίσει τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, ενημερώνεται από το Τμήμα ή Γραφείο Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους Φορολογουμένους ότι το αίτημά του για μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του απορρίπτεται και η αίτηση με τα συνημμένα έντυπα και δικαιολογητικά τίθενται στον φάκελό του. Ο φορολογούμενος, στην περίπτωση αυτή, υποχρεούται να υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως φορολογικός κάτοικος Ελλάδος (παγκόσμιο εισόδημα), η οποία θεωρείται εκπρόθεσμη από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και επισύρει την επιβολή προστίμου.

5.4 Εκπρόθεσμη Αίτηση

Τέλος, εάν ο φορολογούμενος υποβάλει τα έντυπα και προσκομίσει εκπροθέσμως τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, υποχρεούται να υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως φορολογικός κάτοικος Ελλάδος ή, εφόσον είναι υπόχρεος, ως φορολογικός κάτοικος εξωτερικού, η οποία θεωρείται εκπρόθεσμη από την, κατά περίπτωση, καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και επισύρει την επιβολή προστίμου.



6. Χρόνος Απάντησης στην Αίτηση

6. Η Δ.Ο.Υ. υποχρεούται να αποφανθεί σχετικά με την πληρότητα και επάρκεια του φακέλου εντός δύο (2) μηνών από την ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών των παραγράφων 2 και 3 της παρούσας. Αιτήσεις που υποβάλλονται και δικαιολογητικά που προσκομίζονται έως την 31η Δεκεμβρίου του έτους που ακολουθεί το φορολογικό έτος αναχώρησης παραλαμβάνονται κανονικά χωρίς κυρώσεις και εξετάζονται, ισχύουσας ωστόσο της δυνατότητας της Δ.Ο.Υ. να αποφανθεί εντός δύο (2) μηνών. Αντιθέτως, εάν οι αιτήσεις υποβληθούν ή τα δικαιολογητικά προσκομιστούν μετά την 31η Δεκεμβρίου του έτους που ακολουθεί το έτος αναχώρησης, αυτές θα εξετάζονται με τη διαδικασία της ΠΟΛ.1177/14.7.2014 εγκυκλίου αλλά με τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στην παρούσα Απόφαση.

7. Διαφύλαξη Δικαιολογητικών

7. Ο φορολογούμενος οφείλει να διατηρεί όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την απόδειξη της φορολογικής του κατοικίας στην αλλοδαπή σε περίπτωση φορολογικού ελέγχου.

8. Χρόνος Εφαρμογής Διάταξης

8. Τα ανωτέρω έχουν εφαρμογή για αιτήσεις μεταβολής φορολογικής κατοικίας που υποβάλλονται εντός του 2024 και επόμενα και αφορούν μεταβολή φορολογικής κατοικίας φυσικού προσώπου για τα έτη 2023 και επόμενα, αντίστοιχα.

Σάββας Οδυσ. Κυριάκου
Λογιστής – Φοροτεχνικός
Ιθώμης 9 Περιστέρι
Τηλ  0030 210 5712127

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ


Continue Reading

ΑΡΘΡΑ

Απογοητευτικά τα νούμερα συμμέτοχής μέχρι τώρα από τους απόδημους

Published

on

Από

Μικρή θα είναι η συμμετοχή στις εκλογές με επιστολική ψήφο  βάση των στοιχείων που διέρρευσαν από το Υπ. Εσωτερικών στο 2ο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Τόσο στο εσωτερικό παρ΄ όλο τον θόρυβο για του εποχιακούς υπαλλήλους, αλλά ακόμα περισσότερο για τον Απόδημο Ελληνισμό που δεκαετίες διεκδικούσε το δικαίωμα ψήφου από τον τόπο διαμονής του. 



Τα νούμερα όπως ακούγονται 40 ημέρες πριν την ολοκλήρωση των εγγραφών:

Κάτι περισσότεροι από 33.100 οι εγγραφές

-Εντός Ελλάδος 18.000 plus

-Εκτός  14.300 +-  με την μερίδα του λέοντος στην:

Ευρώπη 12.400 +-

Β. Αμερική 1.200 +-

Ν. Αμερική 50 +-

Ασία 290 +-

Αφρική 67 +-

και Ωκεανία 180 +-

Οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους με του μύθο περί εκατομμυρίων Ελλήνων της διασποράς και τα ισχυρά λόμπι, ιδιαίτερα στην Β. Αμερική να μην δικαιώνουν, κανέναν.

Βασίλης Βούλγαρης Εκδότης Δημοσιογράφος Ευρωπολίτη voulgaris@europolitis.eu

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Continue Reading

ΑΡΘΡΑ

Κλιματική αλλαγή?! Μύθος ή πραγματικότητα;

Published

on

Από

Του Μιχάλη Δήμου

Ενα άρθρο που θα πρέπει να μας απασχολήσει ιδιαίτερα εμάς εδώ στην Ευρώπη

Φυσικά και υπάρχει θέμα στη σύγχρονη κοινωνία όσο αφορά τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα όπως και άλλες μεταβολές στο περιβάλλον μας.

Προφανώς κάτι δεν πάει καλά. Αλλά θα ήθελα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις μου διότι πιστεύω ότι η επιστημονική μου ιδιότητα μου επιτρέπει να βλέπω τα γεγονότα με πιο ανοικτό πνεύμα. Σίγουρα υπήρχαν κατά διαστήματα έκτακτα καιρικά φαινόμενα, όπως γεγονός είναι ότι και πιο έντονα είναι πλέον αυτά, αλλά κι όλο πιο κοντά στο οπτικό μας πεδίο μετατοπίζονται.

Ωραία ως εδώ, όμως τώρα αρχίζω κι αναρωτιέμαι, διότι οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών-Μελών της ξεχωριστά δεν με βρίσκουν και τόσο σύμφωνο. Εσείς τί λέτε με αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω;

Στη Γερμανία η τρικομματική κυβέρνηση εκτός του προφανούς, πως δηλαδή έχει βάλει στόχο να εξοντώσει την μεσαία τάξη, είναι πλέον βέβαιο πως πάει να καταστρέψει και τον βιομηχανικό ιστό της χώρας, αυτόν που την έφερε στη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα. Με σημαία το ιστορικό χρέος της Γερμανίας απέναντι στον ίδιο τον εαυτό της….και πάμε παρακάτω για να βγάλουμε συμπεράσματα.

Και εξηγώ: στα πλαίσια της ιδεολογίας του ρομαντισμού και της ικανοποίησης του  κομματικού κοινού, έχει βάλει στόχο να σώσει από μόνη της τον πλανήτη από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Ας υποθέσουμε ότι δεν υπάρχουν κρυφές ατζέντες και κακές προθέσεις πίσω από τις όποιες ενέργειες. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως και οι ρύποι οι οποίοι αναπόφευκτα υπάρχουν κατά τη δημιουργία εναλλακτικών μορφών ενέργειας είναι τεράστιοι, αλλά και οι εκτάσεις φυσικής ομορφιάς και σημαντικής απορρόφησης ρύπων και βεβαίως φυσικών καταστροφών, όπως για παράδειγμα σε ενδεχόμενο πλημμύρας, ανυπολόγιστες. Θα ήθελα να ξέρω ποιος Θεός τους έβαλε ή μάλλον ποια οικονομικά κέντρα ώθησαν να παρθούν τέτοιες βεβιασμένες αποφάσεις.

Μάλιστα αυτό δεν είναι το τέλος της εξέλιξης και σε λίγα χρόνια θα έρθουν άλλες μορφές ενέργειας, πολύ πιο αποτελεσματικές, οι οποίες θα οδηγήσουν στον κάδο των αχρήστων ενδεχομένως τις σημερινές ενέργειες.

Και αναλύω:

Αναλογιστείτε τώρα πως η Γερμανία στο σύνολο της παγκόσμιας ρύπανσης και δε του διοξειδίου του άνθρακα εκπέμπει μόνο το 2% του παγκόσμιου ρύπου.  Φανταστείτε τώρα πόσο μπορεί να εκπέμπει η Ελλάδα, που παρεμπιπτόντως έχει κι αυτή καβαλήσει το τρένο της επιπολαιότητας… κι όπου μας βγάλει.

Το σύνολο των ρύπων της Ευρώπης δεν ξεπερνά το 9% των συνολικών ρύπων στον κόσμο . Το μέτρο δε το οποίο θα στοίχιζε στην αρχική του μορφή, στους Γερμανούς πολίτες περίπου 250 δισεκατομμύρια ευρώ, θα εξοικονομούσε σε μια δεκαετία, τους ρύπους που εκπέμπει η Κίνα σε (1) μια ημέρα.

Ααα, κι αφού είπα Κίνα θυμήθηκα πως η Κίνα θα φτάσει στον απόγειο των ρύπων της το 2030 και από τότε και στο εξής θα λάβει τα ανάλογα μέτρα έτσι ώστε το 2060 να πετύχει μηδενικούς ρύπους στους παραγωγικούς μηχανισμούς της.

Τώρα κάποιοι θα με πουν πονηρό, ίσως κακοπροαίρετο, διότι η Κίνα βρίσκεται σε μια ας το πούμε τροχιά ανάπτυξης, ξεκινώντας πλέον να δημιουργεί μια κάτι σαν μεσαία τάξη (έχοντας όμως αριθμητικά τους περισσότερους πολυεκατομυριούχους), για ποιον λόγο να την ανακόψουμε;

 Σχεδόν με πείσατε είναι η αλήθεια. Αλλά γνωρίζοντας πως και η Αμερική έχει παρόμοιους στόχους με την Κίνα, μάλλον θα επιμείνω στη δική μου άποψη.  Μη ξεχνάμε πως η Κίνα πλέον εκπέμπει άνω του 30% σε παγκόσμιο επίπεδο διοξείδιο του άνθρακα, ενώ η Αμερική ακολουθεί με σχεδόν 15%. Αν προσθέσουμε τώρα την Ινδία με 8%, την Ρωσία με 5% και το σύμπλεγμα των Αραβικών κρατών με σχεδόν άλλο ένα 10%, έχουμε φτάσει πλέον στο 70% των συνολικών ρύπων (πηγή: statista.de)

Πόσο μάλλον αν τοποθετήσουμε τα πράγματα στη σωστή τους σειρά, οι υπόλοιποι θα πάρουν μέτρα, όταν εμείς θα έχουμε γονατίσει από αυτά. Αν μιλήσουμε και για την πατρίδα μας, η οποία συνεισφέρει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι ρύπους της τάξεως του δεύτερου δεκαδικού ψηφίου, ποιος ο λόγος να παρθούν τα μέτρα που έχουν εκτοξεύσει την ενέργεια στα ύψη, με αποτέλεσμα την ακρίβεια που δε μπορεί να σηκώσει στις πλάτες του ο Έλληνας Πολίτης;

Δεν λέω να μην εκμεταλλευτούμε τη γεωγραφική μας θέση για παραγωγή πράσινης ενέργειας, αλλά έχοντας κέρδος από την διαδικασία αυτή που θα ελαφρύνει τον Έλληνα πολίτη, και όχι το αντίθετο. Αυτό λέγεται κερδοσκοπία.

Κάνοντας έναν απολογισμό, δεν θα ήταν πιο δίκαιο σε παγκόσμια κλίμακα όλα τα κράτη να λάβουν ήπια μέτρα τα οποία εν του συνόλου θα είναι αποτελεσματικά, σε σχέση με αυτό που γίνεται έως τώρα;

Οπότε εμένα όλα αυτά δε μου φαίνονται και πολύ έξυπνα…εσάς; Ευγενικά ρωτάω!

Αν αναλογιστεί κανείς και την ηλεκτροκίνηση…όχι αρκετά σας κούρασα, για την ηλεκτροκίνηση θα τα πούμε άλλη φορά!


Μιχάλης Δήμος,
Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός
Επιστημονικός υπεύθυνος Ινστιτούτου Αέριας Ρύπανσης

Continue Reading

ΑΡΘΡΑ

Τι είναι η Ενσυνειδητότητα και ποια τα οφέλη της για παιδιά κι εφήβους: Της Κατερίνας Παπαϊωάννου

Published

on

Από

Της Κατερίνας Παπαϊωάννου «γινόμαστε πιο θετικοί, βιώνουμε λιγότερο άγχος και εκτιμούμε τις στιγμές που ζούμε»

Η ενσυνειδητότητα ή αλλιώς mindfulness είναι η επίγνωση, το να κάνεις κάτι συνειδητά, με πρόθεση, και αντίθετο της α-συνειδητότητας. Πρόκειται για μια έννοια που κάνει trend τα τελευταία χρόνια και όχι αδίκως. Τον περισσότερο χρόνο τον περνάμε στον «αυτόματο πιλότο». Οδηγούμε και φτάνουμε στον προορισμό μας δίχως να θυμόμαστε και πολλά από τη διαδρομή, τρώμε και μέχρι να συνειδητοποιήσουμε –η λέξη κλειδί!– εάν πεινάμε ακόμη ή όχι έχουμε τελειώσει το πιάτο μας, σερφάρουμε στο διαδίκτυο, «ξεχνιόμαστε» και περνούν οι ώρες…

Η ενσυνειδητότητα βασίζεται στα 4 «π»: πρόθεση-παρατήρηση-παρόν-περιέργεια. Ένας πετυχημένος ορισμός της είναι αυτός του δρα Jon Kabat-Zinn, καθηγητή και mindful leader, που λέει πως «Ενσυνειδητότητα είναι η με πρόθεση παρατήρηση της εμπειρίας μας στο παρόν, χωρίς κριτική».

Βασική δεξιότητα της ενσυνειδητότητας είναι η Πρόθεση, η συνειδητή μας εστίαση, δηλαδή, σε κάτι. Το ότι στρέφουμε την προσοχή μας κι επικεντρωνόμαστε, με επίγνωση, σε αυτό που έχουμε επιλέξει. Ακολουθεί η Παρατήρηση για την οποία επιστρατεύονται και οι πέντε μας αισθήσεις (όραση, ακοή, γεύση, οσμή κι αφή). Μπαίνουμε στη στιγμή που ζούμε και παρατηρούμε ό,τι (μας) συμβαίνει και ό,τι περικλείει την εμπειρία που βιώνουμε. Επόμενο συστατικό, το Παρόν, η σημαντικότητα της στιγμής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως λέμε ότι η ζωή μας απαρτίζεται από στιγμές. Είναι ουσιώδες να είμαστε παρόντες στις στιγμές μας. Τέλος, η Περιέργεια, η άνευ κριτικής διάθεσης αποστασιοποιημένη παρατήρηση, σημαίνει πως αφήνουμε στην άκρη την ανάλυση, την κριτική, τον σχολιασμό και επικεντρωνόμαστε με φυσική, απλή, καλώς εννοούμενη περιέργεια στην εμπειρία μας.

Τα παραπάνω είναι ισχυρά εργαλεία όχι μόνο για τους ενήλικες αλλά και για τα παιδιά και τους εφήβους. Έχοντας επίγνωση του τι συμβαίνει, έχοντας παρουσία στη στιγμή και το παρόν αλλά δίχως κριτική διάθεση, τα παιδιά κι οι έφηβοι ανακτούν τον έλεγχο της ζωής τους, των συμβάντων κι εμπειριών τους.

Τα παιδιά και οι έφηβοι μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν, μέσω της ενσυνειδητότητας, την απογοήτευση ή τον φόβο τους, εστιάζοντας στον στόχο που επιθυμούν να πετύχουν, στις διαπροσωπικές τους σχέσεις και στην ευτυχία τους.

Τα Οφέλη του Mindfulness

  • Συνεισφέρει στην συναισθηματική υγεία και καταπολεμά την ανησυχία, το στρες, την κατάθλιψη, αντιμετωπίζοντας θέματα αυτοεκτίμησης και βελτιώνοντας τις κοινωνικές σχέσεις
  • Λειτουργεί ρυθμιστικά στα συναισθήματα των παιδιών
  • Βελτιώνει τις δεξιότητες του προγραμματισμού
  • Μειώνει τον σχολικό εκφοβισμό
  • Συμβάλλει στο να λαμβάνονται καλύτερες επιλογές κι αποφάσεις και να υπάρχει αυξημένη επίγνωση στις σκέψεις και τις πράξεις

Βάζοντας το mindfulness στην καθημερινότητα των παιδιών –αλλά και στη δική μας– τα μαθαίνουμε να εστιάζουν στο εδώ και στο τώρα, και να μην ανησυχούν τόσο για το παρελθόν ή το μέλλον. Με αυτόν τον τρόπο γινόμαστε πιο θετικοί, βιώνουμε λιγότερο άγχος και εκτιμούμε τις στιγμές που ζούμε.

Της Κατερίνας Παπαϊωάννου

Απόφοιτος του ανώτατου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος κεφαλονιάς με πτυχίο τεχνολογίας ήχου και μουσικών οργάνων, έκανα τη διπλωματική μου εργασία με θέμα το παραδοσιακό παιδικό τραγούδι

life coaching για γονείς και δασκάλους και παιδιά, LinkedIn:www.linkedin.com/in/katerina-papaioannou-90b704221, Instagram:katerina.papaioannou.kidscoach, Facebook: Katerina Papaioannou – Kids Life Coach

Website:https://katerina-papaioannou.com/ -Email:info@katerina-papaioannou.com Τηλέφωνο:+4916092873010

-Ενθαρρύνοντας την ειλικρίνεια στα παιδιά

Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ώρα ago

Επιστήμονες κατέγραψαν τα πρώτα στάδια ενός υπερκαινοφανούς αστέρα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 ώρες ago

Περικοπές 3.000 θέσεων εργασίας στην Stellantis

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ5 ώρες ago

Επιμελητήριο Ηρακλείου: 12ο Παγκρήτιο Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων

ΑΝΑΚ/ΣΕΙΣ5 ώρες ago

Γερμανία- Νυρεμβέργη: Οι εκλογές για το 10ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξαχθούν την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Deutsch6 ώρες ago

Griechischer Abend am Frühjahrsvolksfest

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

ΠΟΥ: Σχεδόν ένα παιδί στα έξι έχει πέσει θύμα παρενόχλησης μέσω διαδικτύου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Eurostat: Μεγάλες οι διαφορές ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ1 ημέρα ago

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (ΤΑ ΜΥΡΟΛΟΓΙΑ* ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΝΤΟΥΒΑ ) Görlitz” Καλοκαίρι 1917

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Νεκροί και τραυματίες σε τροχαίο δυστύχημα σε μεγάλο αυτοκινητόδρομο κοντά στη Λειψία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Οικισμός στη Ροδόπη ιδρύθηκε το 6.300 π.Χ., σύμφωνα με έρευνα που θα παρουσιαστεί σε Αρχαιολογικό Συνέδριο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Έρευνα: Ο αστεροειδής Δίμορφος μετά το πείραμα της NASA

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα απεργία του προσωπικού εδάφους της Lufthansa

BUSINESS-Kleinanzeigen2 εβδομάδες ago

EVERGETIKON at the BEAUTY exhibition
of DÜSSELDORF March 22-24

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Δοξολογία για την Επέτειο της Ελληνικής Εθνεγερσίας στην Ενορία Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Ντύσσελντορφ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου: “Ο εμπαιγμός δεν έχει τέλος”!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέες απεργίες στους σιδηροδρόμους και στην Lufthansa

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Διαφωνίες στην Deutsche Bank μετά την απόφαση για περιορισμό της τηλεργασίας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ6 ημέρες ago

ΓΕΝΕΣΙΣ / GENESIS.ev Σύλλογος Ελλήνων και Κύπριων ιατρών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας: Οι Έλληνες γιατροί της N.R.W παρόντες στην ετήσια εκδήλωση του 2024

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες ago

Η Nissan πρωτοπορεί με ενέργεια από βιοαιθανόλη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα απεργία των μηχανοδηγών από το βράδυ της Τετάρτης

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis