ΕΥΡΩΠΗ
Τέλος στα επικυρωμένα έγγραφα βάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε κανονισμό που είχε προτείνει η Επιτροπή για τη μείωση του κόστους και των διατυπώσεων για τους πολίτες που χρειάζεται να υποβάλουν ένα δημόσιο έγγραφο σε άλλη χώρα της ΕΕ.
Προς το παρόν, οι πολίτες που μετακινούνται ή ζουν σε άλλη χώρα της ΕΕ πρέπει να επικυρώνουν τα δημόσια έγγραφα που προσκομίζουν (όπως ληξιαρχική πράξη γέννησης, γάμου ή θανάτου) για να αποδείξουν τη γνησιότητά τους. Με τον νέο κανονισμό, η σφραγίδα της επικύρωσης και οι σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες δεν θα απαιτούνται πλέον κατά την υποβολή στις αρχές μιας χώρας της ΕΕ δημόσιων εγγράφων που έχουν εκδοθεί σε άλλη χώρα της ΕΕ.
Ο κανονισμός ασχολείται μόνο με τη γνησιότητα των δημόσιων εγγράφων, οπότε τα κράτη μέλη θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν τους εθνικούς κανόνες τους σχετικά με την αναγνώριση του περιεχομένου και των αποτελεσμάτων που παράγουν τα έγγραφα που έχουν εκδοθεί σε άλλη χώρα της Ένωσης.
«Έχουμε καλά νέα για όσους μετακινούνται σε άλλη χώρα της ΕΕ, για παράδειγμα για να σπουδάσουν ή να εργαστούν», δήλωσε η κ. Věra Jourová, επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων. «Οι πολίτες αυτοί συνήθως υποχρεώνονται να υποβληθούν σε δαπανηρές και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες για να υποβάλουν ένα δημόσιο έγγραφο όταν θέλουν να παντρευτούν ή να βρουν δουλειά στη χώρα που διαμένουν. Σήμερα, βάζουμε τέλος σ’ αυτήν τη γραφειοκρατία και βοηθάμε τους ανθρώπους να κινούνται ευκολότερα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.»
Ο νέος κανονισμός θα θέσει τέρμα σε πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες:
τα δημόσια έγγραφα (για παράδειγμα, ληξιαρχική πράξη γέννησης, ληξιαρχική πράξη γάμου ή απόσπασμα ποινικού μητρώου) που έχουν εκδοθεί σε μια χώρα της Ένωσης πρέπει να γίνονται δεκτά ως αυθεντικά στα άλλα κράτη μέλη χωρίς να απαιτείται σφραγίδα για την απόδειξη της γνησιότητας (δηλ. επισημείωση).
Επίσης, με τον κανονισμό καταργείται η υποχρέωση να παρέχουν οι πολίτες σε κάθε περίπτωση επικυρωμένο αντίγραφο και επικυρωμένη μετάφραση των δημόσιων εγγράφων τους. Οι πολίτες μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν ένα πολύγλωσσο τυποποιημένο έντυπο, που θα είναι διαθέσιμο σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ. Αυτό θα χρησιμεύει ως μεταφραστικό βοήθημα, θα είναι προσαρτημένο στο δημόσιο έγγραφο και, χάρη σ’ αυτό, θα αποφεύγεται η μετάφραση όλου του πιστοποιητικού.
Με τον κανονισμό παρέχονται ασφαλιστικές δικλείδες κατά της απάτης: αν η παραλαμβάνουσα αρχή έχει εύλογες αμφιβολίες για τη γνησιότητα ενός εγγράφου που έχει εκδώσει μια δημόσια αρχή, θα είναι σε θέση να ελέγξει τη γνησιότητά του ρωτώντας την εκδούσα αρχή της άλλης χώρας μέσω της υπάρχουσας πλατφόρμας ΤΠΕ, συγκεκριμένα του συστήματος πληροφόρησης για την εσωτερική αγορά (IMI).
Επόμενα βήματα: Τα κράτη μέλη διαθέτουν δυόμισι χρόνια από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του κανονισμού για να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα που θα επιτρέψουν την ομαλή εφαρμογή του κανονισμού στο τέλος της εν λόγω περιόδου.
Περίπου 13 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ ζουν σε χώρα της ΕΕ διαφορετική από τη χώρα καταγωγής τους. Σύμφωνα με έρευνα του ευρωβαρόμετρου, το 73% των πολιτών της ΕΕ πιστεύουν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να βελτιωθεί η κυκλοφορία των δημόσιων εγγράφων μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Οι πολίτες παραπονιούνται συχνά για τη γραφειοκρατεία και τα έξοδα που τους βαρύνουν όταν θέλουν να γίνει δεκτό ως γνήσιο σε μια χώρα της Ένωσης ένα δημόσιο έγγραφο που έχει εκδοθεί σε άλλη χώρα της Ένωσης. Αυτές οι χρονοβόρες διατυπώσεις είναι υπερβολικές και περιττές και δυσχεραίνουν την άσκηση των δικαιωμάτων που παρέχονται στους πολίτες από τις Συνθήκες.
Ο κανονισμός αφορά δημόσια έγγραφα στους ακόλουθους τομείς:
– τη γέννηση
– το ότι ένα πρόσωπο βρίσκεται στη ζωή
– τον θάνατο
– το όνομα
– τον γάμο, συμπεριλαμβανομένων της ικανότητας για σύναψη γάμου και της οικογενειακής κατάστασης
– το διαζύγιο, τον δικαστικό χωρισμό ή την ακύρωση γάμου
– την καταχωρισμένη συμβίωση, συμπεριλαμβανομένων της ικανότητας για σύναψη σχέσης καταχωρισμένης συμβίωσης και της κατάστασης από άποψη καταχωρισμένης συμβίωσης
– τη λύση σχέσης καταχωρισμένης συμβίωσης, τον δικαστικό χωρισμό ή την ακύρωση καταχωρισμένης συμβίωσης
– τη γονική ιδιότητα
– την υιοθεσία
– την κατοικία και/ή τη διαμονή
– την ιθαγένεια
– το λευκό ποινικό μητρώο και
– το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι σε εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης και σε εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο κανονισμός εισάγει πολύγλωσσα, τυποποιημένα έντυπα ως μεταφραστικά βοηθήματα σε δημόσια έγγραφα σχετικά με:
– τη γέννηση
– το ότι ένα πρόσωπο βρίσκεται στη ζωή
– τον θάνατο
– τον γάμο, (συμπεριλαμβανομένων της ικανότητας για σύναψη γάμου και της οικογενειακής κατάστασης)
– την καταχωρισμένη συμβίωση (συμπεριλαμβανομένων της ικανότητας για σύναψη σχέσης καταχωρισμένης συμβίωσης και της κατάστασης από άποψη καταχωρισμένης συμβίωσης)
– την κατοικία και/ή τη διαμονή και
– το λευκό ποινικό μητρώο.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Οι ευρωπαϊκές χώρες όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στο σπίτι
Επτά στα δέκα σπίτια στην Ευρώπη είναι… απαλλαγμένα από τον καπνό, σύμφωνα με έρευνα σε δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας «ERJ Open Research».
Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση, καθώς εντοπίστηκε ότι το κάπνισμα επιτρέπεται σε περισσότερα από τα μισά σπίτια.
Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 1.000 άτομα σε κάθε μία από τις δώδεκα χώρες, με τον συνολικό αριθμό των συμμετεχόντων να ανέρχεται σε 11.734 άτομα, ηλικίας 15 ετών και άνω.
Η επιλογή των ατόμων έγινε με τέτοιο τρόπο, ώστε να αντιπροσωπεύει τον πληθυσμό της κάθε χώρας. Οι συνεντεύξεις έγιναν δια ζώσης την περίοδο 2017-2018.
Ως σπίτι χωρίς καπνό ορίστηκε εκείνο στο οποίο δεν επιτρέπεται το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους – τα μπαλκόνια και άλλοι εξωτερικοί χώροι εξαιρέθηκαν από τον ορισμό.
Διαπιστώθηκε ότι περίπου το 70% του συνόλου των ερωτηθέντων δεν επιτρέπει το κάπνισμα στο σπίτι τους. Ένα επιπλέον 18% δήλωσε ότι έχει κάποιους κανόνες, αλλά δεν απαγορεύει τελείως το κάπνισμα.
Ενδιαφέρον είναι το εύρημα ότι περίπου το 13% των σπιτιών, όπου δεν ζουν καπνιστές, εξακολουθούν να επιτρέπουν στους επισκέπτες να καπνίζουν.
Την υψηλότερη βαθμολογία από τις δώδεκα χώρες σημειώνει η Αγγλία, όπου περισσότερα από οκτώ στα δέκα σπίτια είναι απαλλαγμένα από τον καπνό (84,5%). Ακολουθούν η Ιρλανδία (79,4%), η Λετονία (78,9%), η Ιταλία (75,8%) και η Γερμανία (75%). Στη μέση της λίστας βρίσκονται η Πορτογαλία (74%), η Πολωνία (69,6%) και η Γαλλία (65,1%).
Αντίθετα, στην Ισπανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία περισσότερα από τέσσερα στα δέκα σπίτια επιτρέπουν το κάπνισμα. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ελλάδα, όπου το ποσοστό των σπιτιών όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα είναι κάτω από τη μέση (44,4%).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Schulung zum Arbeitsvertrag bei der Hellenischen Gemeinde zu Berlin e.V.
- Οι ευρωπαϊκές χώρες όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στο σπίτι
- Eurostat: Στο 2,3% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Νοέμβριο
- Νέο χαμηλό 60 ετών στην παγκόσμια παραγωγή οίνου λόγω καιρικών φαινομένων
- Παγκόσμια ημέρα κατά του HIV/AIDS: Σιγά-σιγά, η κατάσταση βελτιώνεται
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Eurostat: Στο 2,3% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Νοέμβριο
Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να αυξηθεί στο 2,3% τον Νοέμβριο του 2024, από 2% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Νοέμβριο (3,9%, έναντι 4% τον Οκτώβριο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,8%, έναντι 2,9% τον Οκτώβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,7%, έναντι 0,5% τον Οκτώβριο) και την ενέργεια (-1,9%, έναντι -4,6% τον Οκτώβριο).
Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα μειωθεί ελαφρώς στο 3% το Νοέμβριο, από 3,1% τον Οκτώβριο.
Το Νοέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν το Βέλγιο (5%), η Κροατία (4%), η Εσθονία και η Ολλανδία (από 3,8% και οι δύο).
Τα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν η Ιρλανδία (0,5%), η Λιθουανία και το Λουξεμβούργο (1,1%) η Ιταλία και η Σλοβενία (από 1,6% και οι δύο).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Schulung zum Arbeitsvertrag bei der Hellenischen Gemeinde zu Berlin e.V.
- Οι ευρωπαϊκές χώρες όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στο σπίτι
- Eurostat: Στο 2,3% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Νοέμβριο
- Νέο χαμηλό 60 ετών στην παγκόσμια παραγωγή οίνου λόγω καιρικών φαινομένων
- Παγκόσμια ημέρα κατά του HIV/AIDS: Σιγά-σιγά, η κατάσταση βελτιώνεται
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Νέο χαμηλό 60 ετών στην παγκόσμια παραγωγή οίνου λόγω καιρικών φαινομένων
Η παγκόσμια παραγωγή οίνου βρίσκεται σε πορεία να αγγίξει το 2024 άλλο ένα χαμηλό 60 ετών, καθώς αμπελώνες τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο ημισφαίριο έχουν επηρεαστεί από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες όπως και πέρυσι.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Οίνου και Αμπέλου (OIV), ο οποίος στις πρώτες παγκόσμιες προβλέψεις του για το 2024, καθόρισε την παγκόσμια παραγωγή οίνου, εξαιρουμένων χυμών και μούστου, μεταξύ 227 και 235 εκατομμυρίων εκατόλιτρων (mhl), με εκτίμηση μεσαίου εύρους 231 mhl.
Ο δείκτης μεσαίας κατηγορίας ήταν 2% χαμηλότερος από την παραγωγή του περασμένου έτους και ο μικρότερος από το 1961, ανέφερε ο OIV. Ένα εκατόλιτρο ισοδυναμεί με 133 τυπικά μπουκάλια κρασιού.
«Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2024 φαίνεται να είναι μια επανάληψη του 2023», ανέφερε ο OIV.
«Όπως και το 2023, τα ακραία ή ασυνήθιστα μετεωρολογικά φαινόμενα είναι η βασική επιρροή στην παγκόσμια παραγωγή, με πρώιμους παγετούς, έντονες βροχοπτώσεις και παρατεταμένη ξηρασία που επηρεάζουν δραματικά την παραγωγικότητα ενός αμπελώνα».
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου βρίσκονται οι τρεις μεγαλύτερες οινοπαραγωγικές χώρες του κόσμου – η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία – η παραγωγή υπολογίστηκε σε 139 mhl, μειωμένη κατά 3% από πέρυσι και το χαμηλότερο επίπεδο αυτού του αιώνα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
- Schulung zum Arbeitsvertrag bei der Hellenischen Gemeinde zu Berlin e.V.
- Οι ευρωπαϊκές χώρες όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στο σπίτι
- Eurostat: Στο 2,3% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Νοέμβριο
- Νέο χαμηλό 60 ετών στην παγκόσμια παραγωγή οίνου λόγω καιρικών φαινομένων
- Παγκόσμια ημέρα κατά του HIV/AIDS: Σιγά-σιγά, η κατάσταση βελτιώνεται
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η Γαλλία μειώνει το ύψος της επιδότησης για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων
Η Γαλλία θα μειώσει απότομα τις κρατικές επιδοτήσεις για αγορές ηλεκτρικών αυτοκινήτων τις επόμενες ημέρες και θα καθιερώσει μια νέα κλίμακα κρατικών επιδοτήσεων.
Οι νέες επιδοτήσεις θα κυμαίνονται από 2.000 έως 4.000 ευρώ, ανάλογα με το εισόδημα του υποψήφιου αγοραστή αυτοκινήτου μηδενικών ρύπων, δήλωσε κυβερνητική πηγή.
Η κρατική επιδότηση στη Γαλλία έως τώρα κυμαίνεται από 4.000 έως 7.000 ευρώ, αναφέρει το Reuters.
Η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης είναι μέρος των ευρύτερων προσπαθειών για τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών και την κάλυψη μιας τεράστιας τρύπας στον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με το Reuters.
Αυτή η περικοπή στις κρατικές επιδοτήσεις των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκίνητων θα επιδράσει αρνητικά στις πωλήσεις των αυτοκινήτων μηδενικών ρύπων και θα δημιουργήσει πρόσθετα οικονομικά προβλήματα στις αυτοκινητοβιομηχανίες.
Αξίζει να τονισθεί ότι κατά τη διάρκεια του 2024 ο όγκος των πωλήσεων των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ΕΕ δεν αυξήθηκε όπως ανέμεναν οι αυτοκινητοβιομηχανίες.
Οι ταξινομήσεις των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν μόλις κατά 2,4% στις 124.907 μονάδες τον Οκτώβριο του 2024, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Ωστόσο, ο όγκος της αγοράς στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου ήταν μειωμένος κατά 4,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Αυτή η μείωση οφείλεται κυρίως στη σημαντική μείωση των πωλήσεων στη Γερμανία (-26,6%), που οφείλεται στην κατάργηση των κρατικών επιδοτήσεων στις 30 Δεκεμβρίου του 2023.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Schulung zum Arbeitsvertrag bei der Hellenischen Gemeinde zu Berlin e.V.
- Οι ευρωπαϊκές χώρες όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στο σπίτι
- Eurostat: Στο 2,3% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Νοέμβριο
- Νέο χαμηλό 60 ετών στην παγκόσμια παραγωγή οίνου λόγω καιρικών φαινομένων
- Παγκόσμια ημέρα κατά του HIV/AIDS: Σιγά-σιγά, η κατάσταση βελτιώνεται
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΟΟΣΑ: Έλληνες και Πολωνοί οι πιο σκληρά εργαζόμενοι στην Ευρώπη
Οι Γερμανοί εργάζονται λιγότερο από όλους τους Ευρωπαίους, ενώ, αντιθέτως πιο σκληρά εργαζόμενοι είναι οι Πολωνοί και οι Έλληνες, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που δημοσιεύει η Neuer Zurcher Zeitung.
Σε όλες τις χώρες πάντως οι ώρες εργασίας έχουν μειωθεί σε σχέση με το 2000.
Για «μειούμενη διάθεση εργασίας» των Ευρωπαίων κάνει λόγο η ΝΖΖ, αναδεικνύοντας τους Γερμανούς ως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς οι ώρες εργασίας τους έχουν περιοριστεί το 2022 σε 1301, κατά 76 λιγότερες από ό,τι πριν από 23 χρόνια.
Στην Αυστρία οι ώρες εργασίες έχουν μειωθεί το ίδιο διάστημα κατά 151 και στην Ελβετία κατά 131, ενώ στην Ελλάδα κατά 80, παραμένοντας ωστόσο κατά σχεδόν 400 περισσότερες από των Γερμανών.
Οι Γερμανοί είναι επίσης «πρωταθλητές» στις αναρρωτικές άδειες, με 25 ημέρες ετησίως, πολύ περισσότερες από τις 14 του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τις 9 των Ελβετών και τις 6 των Βρετανών.
Η ελβετική εφημερίδα αναδεικνύει ακόμη το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ κατά την διάρκεια της πανδημίας οι Γερμανοί έλειψαν κατά μέσο όρο 20 ημέρες ετησίως, μετά την πανδημία οι ημέρες αναρρωτικής άδειας, αντί να περιοριστούν, αυξήθηκαν.
Επιπλέον, ο εργαζόμενος στην Γερμανία έχει 31 ημέρες διακοπές τον χρόνο, ενώ ο εργαζόμενος στην Ελβετία 26.
Σύμφωνα με την ΝΖΖ, στην Ευρώπη είναι εμφανής η αλλαγή κουλτούρας, με στροφή προς τον προσωπικό ελεύθερο χρόνο και τις εκτός εργασίας φιλοδοξίες.
Ταυτόχρονα όμως, τονίζεται, είναι σαφές ότι «η εργασία δεν είναι τόσο αποδοτική όσο θα έπρεπε». Σε πολλές χώρες, όταν πρόκειται π.χ. για οικογένειες, η επιπλέον εργασία μεταφράζεται συχνά σε καθαρή απώλεια εισοδήματος λόγω της υψηλής φορολογίας.
Η Σουηδία αναγνώρισε το πρόβλημα και μείωσε τους συντελεστές για οικογένειες από 53% σε 32%, ενθαρρύνοντας πολλούς να επιστρέψουν σε εργασία πλήρους απασχόλησης, ενώ την ίδια ώρα η Γερμανία επιβάλλει 41% και η Ελβετία 26%.
Για τους χαμηλόμισθους, η κατάσταση στην Γερμανία είναι ακόμη πιο αποθαρρυντική για περισσότερη εργασία, σύμφωνα με την NZZ. Ένας άγαμος εργαζόμενος χωρίς παιδιά, με αποδοχές στα 2/3 του μέσου εισοδήματος, χάνει το 45% των αποδοχών του σε φόρους, όταν ο αντίστοιχος εργαζόμενος στην Ελβετία χάνει το 22%, στην Γαλλία το 33% και στην Σουηδία το 29%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Schulung zum Arbeitsvertrag bei der Hellenischen Gemeinde zu Berlin e.V.
- Οι ευρωπαϊκές χώρες όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στο σπίτι
- Eurostat: Στο 2,3% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Νοέμβριο
- Νέο χαμηλό 60 ετών στην παγκόσμια παραγωγή οίνου λόγω καιρικών φαινομένων
- Παγκόσμια ημέρα κατά του HIV/AIDS: Σιγά-σιγά, η κατάσταση βελτιώνεται
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Σπάνιο πορτρέτο του Καραβάτζιο εκτίθεται για πρώτη φορά στο Palazzo Barberini
Ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα πορτρέτα του Iταλού μπαρόκ ζωγράφου Καραβάτζιο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
Το έργο που πιστεύεται ότι φιλοτεχνήθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα, αποτελεί το επίκεντρο της νέας έκθεσης του Palazzo Barberini στη Ρώμη.
Ο πίνακας απεικονίζει τον Monsignor Maffeo Barberini, έναν αριστοκράτη της Φλωρεντίας, ο οποίος έγινε γνωστός ως Πάπας Ουρβανός Η’ όταν στέφθηκε το 1623.
Για τα παπικά πρότυπα η βασιλεία του ήταν λαμπρή, ενώ ήταν μεγάλος προστάτης των τεχνών, σύμφωνα με το ARTnews.
Το πορτρέτο απεικονίζει τον μελλοντικό Πάπα, ο οποίος φοράει μια μαύρη μπιρέτα, καπέλο και ένα πράσινο ράσο, καθιστό να κρατάει με το αριστερό χέρι του ένα διπλωμένο γράμμα και με το άλλο να δείχνει, καθώς κοιτάζει προς τα δεξιά του.
Το έργο θα εκτίθεται έως τις 23 Φεβρουαρίου 2025 στο Palazzo Barberini το οποίο στεγάζει την Εθνική Πινακοθήκη Αρχαίας Τέχνης.
Ο χώρος χτίστηκε κατά τη διάρκεια της παποσύνης του σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Carlo Maderno και είχε παραμείνει στην οικογένεια Barberini μέχρι τον 20ό αιώνα.
Επί 300 χρόνια, το πορτρέτο βρισκόταν στα χέρια της οικογένειας μέχρι που αποφάσισε να πουλήσει το κτήμα τη δεκαετία του 1930 και χάθηκαν τα ίχνη του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Schulung zum Arbeitsvertrag bei der Hellenischen Gemeinde zu Berlin e.V.
- Οι ευρωπαϊκές χώρες όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στο σπίτι
- Eurostat: Στο 2,3% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Νοέμβριο
- Νέο χαμηλό 60 ετών στην παγκόσμια παραγωγή οίνου λόγω καιρικών φαινομένων
- Παγκόσμια ημέρα κατά του HIV/AIDS: Σιγά-σιγά, η κατάσταση βελτιώνεται
You must be logged in to post a comment Login