ΚΟΣΜΟΣ
Νέες κυρώσεις για την Βόρεια Κορέα
Ομόφωνη απόφαση για την επιβολή νέων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα πήρε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με σημαντικότερους περιορισμούς τον εφοδιασμό σε πετρέλαιο και αέριο.
Η υιοθέτηση της απόφασης αυτής σηματοδοτεί την επιβολή ενός 8ου γύρου κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ, εξαιτίας της νέας δοκιμής ενός πυρηνικού όπλου στην οποία προχώρησε την 3η Σεπτεμβρίου. Το κείμενο που υιοθετήθηκε καταρτίστηκε και τέθηκε σε ψηφοφορία από τις ΗΠΑ.
Πηγή: ΑΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Προσεχώς η 60ή πτήση του Ingenuity της NASA στον πλανήτη Άρη

Το ελικόπτερο Ingenuity της NASA θα πραγματοποιήσει προσεχώς την 60ή πτήση του στον πλανήτη Άρη, ανακοίνωσε την Παρασκευή η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.
Η 60ή πτήση του Ingenuity στον Κόκκινο Πλανήτη δεν αναμένεται πριν από την 25η Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της αποστολής, αναμένεται να φθάσει σε ύψος 10 μέτρων και να διανύσει απόσταση 326 μ. σε διάστημα 124 δευτερολέπτων.
Οι προδιαγραφές του έκαναν λόγο για πτήσεις διάρκειας έως και 90 δευτερολέπτων, προκειμένου να διανύει απόσταση σχεδόν 300 μέτρων κάθε φορά, φθάνοντας σε ύψος 3-4,5 μέτρων από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.
Το Ingenuity έφθασε στον κρατήρα Jezero του Άρη στις 18 Φεβρουαρίου 2021, προσαρτημένο στο ρομποτικό όχημα Perseverance της NASA.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Xinhua
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Από υπόγειο ωκεανό προέρχεται το διοξείδιο του άνθρακα στην επιφάνεια της Ευρώπης

Το διοξείδιο του άνθρακα που ανιχνεύθηκε σε έναν από τους δορυφόρους του Δία, την Ευρώπη, προέρχεται από έναν ωκεανό, κρυμμένο κάτω από ένα παχύ στρώμα πάγου, σύμφωνα με τα δεδομένα που συνέλεξε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb και ενισχύουν τις ελπίδες ότι αυτό το νερό θα μπορούσε να υποστηρίξει τη ζωή.
Οι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι ένας τεράστιος ωκεανός αλμυρού νερού βρίσκεται σε βάθος πολλών δεκάδων χιλιομέτρων κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης.
Το γεγονός αυτό την καθιστά ιδανική υποψήφια για να φιλοξενεί εξωγήινη ζωή, σε κάποια μορφή. Είναι ωστόσο δύσκολο να καθοριστεί εάν αυτός ο κρυμμένος ωκεανός περιέχει εκείνα τα χημικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για να εμφανιστεί η ζωή.
Διοξείδιο του άνθρακα (CO2), που, μαζί με το νερό, είναι ένα από τα θεμελιώδη δομικά στοιχεία αυτής της διαδικασίας, είχε ήδη εντοπιστεί στην επιφάνεια της Ευρώπης, όμως δεν είχε προσδιοριστεί η προέλευσή του.
Για να λύσουν το μυστήριο, δύο ομάδες Αμερικανών ερευνητών χρησιμοποίησαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Κατάφεραν έτσι να χαρτογραφήσουν την επιφάνεια της Ευρώπης, σύμφωνα με δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Science.
Η μεγαλύτερη ποσότητα CO2 βρέθηκε σε μια ζώνη πλάτους 1.800 χιλιομέτρων, την αποκαλούμενη Τάγκα Ρέτζιο.
Η ζώνη αυτή καλύπτεται από «χαοτικό έδαφος», με ράχες και ρήγματα. Δεν είναι σαφές πώς δημιουργήθηκε αυτή η «δαντελωτή» επιφάνεια. Ενδέχεται το σχετικά ζεστό νερό του υπόγειου ωκεανού να ανεβαίνει, λιώνοντας τον πάγο, ο οποίος με το πέρασμα του χρόνου ξαναπαγώνει δημιουργώντας υψώματα.
Σαν επιτραπέζιο αλάτι
Στην πρώτη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από το τηλεσκόπιο James Webb για να καθοριστεί αν το CO2 θα μπορούσε να προέρχεται από άλλη πηγή, για παράδειγμα, από έναν μετεωρίτη.
Συμπέρασμα: το διοξείδιο του άνθρακα «προέρχεται από το εσωτερικό, πιθανότατα από τον κρυμμένο ωκεανό του φεγγαριού», εξήγησε η Σαμάνθα Τράμπο, πλανητολόγος στο αμερικανικό πανεπιστήμιο του Κορνέλ και επικεφαλής της μελέτης.
Στη ζώνη Τάγκα Ρέτζιο οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης ένα στοιχείο αντίστοιχο του επιτραπέζιου αλατιού. Λόγω αυτού, η περιοχή είναι πιο κίτρινη από τις άλλες, λευκές εκτάσεις της Ευρώπης. Το στοιχείο αυτό μπορεί επίσης να έχει αναδυθεί από τον ωκεανό.
«Πλέον, έχουμε CO2 και αλάτι: αρχίζουμε να μαθαίνουμε περισσότερα για την εσωτερική χημεία» της Ευρώπης, είπε η Τράμπο.
Με βάση τα ίδια δεδομένα του James Webb, η δεύτερη μελέτη συμπεραίνει επίσης ότι το διοξείδιο του άνθρακα προέρχεται από το εσωτερικό της Ευρώπης.
Η Ευρώπη, το ένα από τα τρία παγωμένα φεγγάρια του Δία, είναι ο στόχος δύο σημαντικών διαστημικών αποστολών που ελπίζουν ότι θα λύσουν το μυστήριο του ωκεανού της.
Το διαστημικό σκάφος Juice της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA εκτοξεύτηκε τον περασμένο Απρίλιο ενώ εκείνο της Nasa, το Europa Clipper, θα εκτοξευθεί τον Οκτώβριο του 2024.
Θα χρειαστούν οκτώ χρόνια για να φτάσουν στον Δία και τους μεγάλους δορυφόρους του, την Ιώ, την Ευρώπη, τον Γανυμήδη και την Καλλιστώ, που ανακαλύφθηκαν από τον Γαλιλαίο το 1610.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Επιστήμονες ανέπτυξαν «έξυπνη» σκουριά που καθαρίζει το νερό από τους ρύπους και τις βλαβερές ορμόνες

Ερευνητές στη Γερμανία ανέπτυξαν μια «έξυπνη» σκουριά, νανοσωματίδια οξειδίου του σιδήρου, δηλαδή, που καθαρίζουν το νερό από ρύπους, όπως πετρέλαιο, νανο και μικροπλαστικά και γλυφοσάτη.
Μπορεί επίσης να απορροφήσει ορμόνες όπως τα οιστρογόνα που βλάπτουν την υδρόβια ζωή.
«Η “έξυπνη” σκουριά μας είναι φθηνή, μη τοξική και ανακυκλώσιμη», δήλωσε ο δρ Μάρκους Χαλίκ, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης από το Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg.
«Αποδείξαμε τη χρήση της για όλα τα είδη ρύπων, δείχνοντας τη δυνατότητα αυτής της τεχνικής να βελτιώσει δραματικά την επεξεργασία του νερού», πρόσθεσε.
Πώς λειτουργεί η «έξυπνη» σκουριά;
Η «έξυπνη» σκουριά περιέχει νανοσωματίδια οξειδίου του σιδήρου, τα οποία έλκονται από μαγνήτες αλλά δεν κολλάνε μεταξύ τους, που σημαίνει ότι παραμένουν διασκορπισμένα.
Για να ενισχύσουν τις δυνατότητες δέσμευσης της ρύπανσης, οι ερευνητές επικάλυψαν τα σωματίδια αυτά με μόρια φωσφονικού οξέος, μετατρέποντάς τα σε μικροσκοπικά σφουγγάρια ρύπων.
Ρυθμίζοντας το άλλο άκρο αυτών των μορίων οξέων, οι ερευνητές μπόρεσαν να προσαρμόσουν τα σωματίδια ώστε να απορροφούν διάφορους ρύπους.
Σε προηγούμενα πειράματα, η «έξυπνη» σκουριά είχε καθαρίσει αργό πετρέλαιο από νερό της Μεσογείου και γλυφοσάτη από το νερό λίμνης.
Επιπλέον, αυτά τα νανοσωματίδια απομάκρυναν μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια από δείγματα νερού. Ωστόσο η ομάδα δεν σταμάτησε εκεί.
Ο Λούκας Μούλερ, μεταπτυχιακός φοιτητής και μέλος της ερευνητικής ομάδας, διερεύνησε αν η «έξυπνη» σκουριά θα μπορούσε να καθαρίσει ίχνη ρύπων και συγκεκριμένα ορμόνες.
Τα οιστρογόνα, τα οποία είναι ορμόνες που βρίσκονται φυσικά στον άνθρωπο και τα ζώα, συχνά καταλήγουν στις πηγές νερού και διαταράσσουν το οικοσύστημα, ακόμη και σε ελάχιστες ποσότητες.
«Ξεκίνησα με το πιο κοινό οιστρογόνο, την οιστραδιόλη και στη συνέχεια με τέσσερα άλλα παράγωγα που έχουν παρόμοια μοριακή δομή», εξήγησε ο ερευνητής.
Η προσέγγισή του περιλάμβανε τη δημιουργία «θυλάκων» στην επιφάνεια της «έξυπνης» σκουριάς που προσελκύουν και εγκλωβίζουν την οιστραδιόλη.
«Προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά κομμάτια παζλ για να κατανοήσουμε πώς συναρμολογούνται τα μόρια στην επιφάνεια των νανοσωματιδίων», είπε ο ερευνητής.
Στη συνέχεια, η επιστημονική ομάδα θα δοκιμάσει τα σωματίδια σε πραγματικές συνθήκες και θα εξετάσει τις δυνατότητες ανακύκλωσής τους.
«Με την συνεχή ανακύκλωση αυτών των σωματιδίων, ο αντίκτυπος στα υλικά από αυτή τη μέθοδο επεξεργασίας νερού θα μπορούσε να είναι πολύ μικρός», σημείωσε ο δρ Χαλίκ.
Η έρευνα παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής συνάντησης της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΗΠΑ: Ο στρατός ζητά τη βοήθεια του κοινού για να εντοπίσει ένα… εξαφανισμένο F-35

Ο αμερικανικός στρατός εξακολουθεί να ψάχνει ένα μαχητικό F-35 το οποίο «εξαφανίστηκε» την Κυριακή έπειτα από ένα ατύχημα κοντά σε μια αεροπορική βάση στη Νότια Καρολίνα και ζήτησε τη… βοήθεια του κοινού για να το εντοπίσει.
Ο κυβερνήτης του F-35B Lightning II χρησιμοποίησε το σύστημα εκτόξευσης και σώθηκε, όπως ανέφερε η διοίκηση της Βάσης Τσάρλεστον.
«Αν έχετε οποιαδήποτε πληροφορία που μπορεί να βοηθήσει τις ομάδες μας να εντοπίσουν το F-35, σας παρακαλούμε καλέστε στο Κέντρο Αμυντικών Επιχειρήσεων της Βάσης», έγραψε στην πλατφόρμα X η διοίκηση, δίνοντας και ένα τηλέφωνο με το οποίο μπορούν να επικοινωνήσουν οι πολίτες.
Το κυριότερο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου αεροσκάφους, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, είναι ότι είναι σχεδόν αδύνατον να εντοπιστεί από τα ραντάρ και διαθέτει προηγμένους αισθητήρες και άλλα όργανα.
Με βάση την τελευταία, γνωστή θέση του αεροπλάνου, οι έρευνες επικεντρώνονται στα βόρεια της Βάσης Τσάρλεστον, γύρω από τις λίμνες Μόλτρι και Μάριον. Αυτό όμως σημαίνει ότι το μαχητικό μπορεί να συνετρίβη στο νερό, κάτι που καθιστά ακόμη δυσκολότερο τον εντοπισμό του.
Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας παρέπεμψε για περισσότερες διευκρινίσεις στην Πολεμική Αεροπορία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Γιατί η ασφάλιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι πιο ακριβή από αυτήν ενός συμβατικού

Οι επισκευές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μετά από κάποιο ατύχημα είναι σημαντικά πιο ακριβές από τις επισκευές των συμβατικών οχημάτων.
Αυτό σημαίνει ότι η επισκευή τους είναι πιο δαπανηρή για τις ασφαλιστικές εταιρείες, με αποτέλεσμα τα ασφάλιστρα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να είναι πιο ακριβά.
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την άλλη στοιχίζουν περισσότερο από τα συμβατικά αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα η αντικατάστασή τους σε περίπτωση κλοπής ή ατυχήματος να στοιχίζει περισσότερο στην ασφαλιστική εταιρεία.
Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι έχουν χαμηλότερο κόστος για σέρβις και συντήρηση, λόγω των λιγότερων κινούμενων ανταλλακτικών και της απλούστερης χρήσης του ηλεκτροκινητήρα που πλέον δεν χρειάζεται λάδια, φίλτρα, μπουζί και άλλα αναλώσιμα ανταλλακτικά κατά τη διάρκεια του σέρβις, υπάρχουν ανταλλακτικά που είναι ιδιαίτερα ακριβά.
Τα ελαφριά πάνελ του αμαξώματος είναι φτιαγμένα από άνθρακα και αλουμίνιο που ανεβάζουν το κόστος κατά την διάρκεια της επισκευής. Ενώ οι μπαταρίες των EV προστατεύονται σε μεγάλο βαθμό σε περίπτωση σύγκρουσης, είναι δαπανηρή η αντικατάστασή τους εάν καταστραφούν.
Πέρυσι, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την CCC Intelligent Solutions έδειξαν ότι το 50% των αξιώσεων περιελάμβανε αντικατάσταση της μπαταρίας.
Οι καθυστερήσεις στη διαθεσιμότητα των ανταλλακτικών που αφορούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φαίνεται να είναι μεγαλύτερες σε σχέση με τα ισοδύναμα συμβατικά αυτοκίνητα. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για την επισκευή τους, άρα υψηλότερες χρεώσεις για όχημα αντικατάστασης.
Οι τεχνικοί φανοποιείων για να μπορέσουν να ασχοληθούν και να επιδιορθώσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο πρέπει να έχουν επιπλέον εκπαίδευση, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερα ωριαία εργατικά, άρα μεγαλύτερη αποζημίωση.
Τέλος, η φόρτιση εγκυμονεί πρόσθετους κινδύνους στα ηλεκτρικά οχήματα, με ασφαλιστήρια συμβόλαια να καλύπτουν εκτός των άλλων τα καλώδια φόρτισης, τους διάφορους συνδέσμους και τους ταχυφορτιστές, ενώ στα δεδομένα της ασφάλισης περιλαμβάνεται και η ευθύνη τρίτων εάν κάποιος σκοντάψει στο καλώδιο που βρίσκεται στο πεζοδρόμιο και τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της φόρτισης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το τηλεσκόπιο James Webb ανίχνευσε πιθανή ένδειξη ζωής σε μακρινό υδάτινο εξωπλανήτη

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA ανίχνευσε μόρια που περιέχουν άνθρακα, όπως μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα στον K2-18 b, σε έναν εξωπλανήτη με 8,6 φορές μεγαλύτερη μάζα από τη Γη.
Η ανακάλυψη του James Webb έρχεται να προστεθεί σε πρόσφατες μελέτες που υποδηλώνουν ότι ο K2-18 b θα μπορούσε να είναι ένας εξωπλανήτης «hycean», που σημαίνει ότι καλύπτεται από έναν ωκεανό και περιβάλλεται από ατμόσφαιρα υδρογόνου.
Ο K2-18b, γνωστός και ως EPIC 201912552 b, είναι ένας εξωπλανήτης που περιστρέφεται γύρω από τον κόκκινο νάνο K2-18, που βρίσκεται 124 έτη φωτός μακριά από τη Γη.
«Η αφθονία του μεθανίου και του διοξειδίου του άνθρακα και η έλλειψη αμμωνίας υποστηρίζουν την υπόθεση ότι μπορεί να υπάρχει ένας ωκεανός κάτω από μια ατμόσφαιρα πλούσια σε υδρογόνο στον K2-18 b», ανέφερε η NASA.
Τα ευρήματα του διαστημικού τηλεσκοπίου υποδεικνύουν επίσης ότι στην ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη υπάρχει μια οργανική ένωση, ο διμεθυλοθειαιθέρας (DMS), η οποία στη Γη παράγεται μόνο από ζωντανούς οργανισμούς.
«Το μεγαλύτερο μέρος του DMS στη γήινη ατμόσφαιρα παράγεται από το φυτοπλαγκτόν σε θαλάσσια περιβάλλοντα», αναφέρει το δελτίο Τύπου της NASA.
Ωστόσο αυτή η υπόθεση δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη.
«Οι προσεχείς παρατηρήσεις του Webb θα μπορέσουν να επιβεβαιώσουν αν το DMS υπάρχει πράγματι στην ατμόσφαιρα του K2-18 b σε σημαντικές ποσότητες», δήλωσε ο Nikku Madhusudhan, αστρονόμος του Πανεπιστημίου του Cambridge και επικεφαλής της έρευνας της NASA.
Ο εξωπλανήτης K2-18 b με ακτίνα 2,6 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης, βρίσκεται σε αυτό που η NASA ονομάζει «κατοικήσιμη ζώνη», μια περιοχή γύρω από ένα αστέρι όπου μπορεί να υπάρχουν πλανήτες με νερό.
Το εσωτερικό του εξωπλανήτη περιέχει πιθανότατα έναν μεγάλο μανδύα πάγου υψηλής πίεσης όπως ο Ποσειδώνας. Ωστόσο η ατμόσφαιρα του είναι πλούσια σε υδρογόνο και η επιφάνειά του καλύπτεται από ωκεανό.
Οι επιστήμονες είναι ενθουσιασμένοι με αυτή την ανακάλυψη, αν και τόνισαν ότι δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο πλανήτης θα μπορούσε να υποστηρίξει ζωή.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική διαστημική υπηρεσία βρίσκει ενδείξεις νερού σε άλλους πλανήτες. Υδρατμοί είχαν ανακαλυφθεί προηγουμένως στον μικρότερο εξωπλανήτη HAT-P-11b, μεγέθους περίπου όσο ο Ποσειδώνας, στον αστερισμό του Κύκνου.