ΕΥΡΩΠΗ
Ρωσία: Τουλάχιστον 270 συλλήψεις διαδηλώτων ανήμερα των γενεθλίων του προέδρου Πούτιν
Περισσότεροι από 270 υποστηρικτές του φυλακισμένου ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθησαν χτες, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, που πραγματοποιήθηκαν χωρίς την άδεια των αρχών πέντε μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές. Δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν στην Αγία Πετρούπολη, τη γενέτειρα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που γιόρταζε χτες τα 65α γενέθλιά του.
Ο Αλεξέι Ναβάλνι προέτρεψε τη Δευτέρα τους υποστηρικτές του να πλημμυρίσουν τους δρόμους, αφού καταδικάστηκε σε 20 ημέρες φυλάκιση για κάλεσμα σε παράνομες διαδηλώσεις. Ήταν η τρίτη φορά φέτος που ο 41χρονος πολιτικός οδηγήθηκε στη φυλακή.
Συγκεντρώσεις έλαβαν χώρα σε 80 πόλεις από την Άπω Ανατολή έως τη Βαλτική, αλλά και στη Μόσχα. Η ογκωδέστερη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη, (βορειοδυτικά), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου 3.000 άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους φωνάζοντας «Ελευθερία στο Ναβάλνι!», λίγο προτού ξεκινήσουν οι συλλήψεις, μετέδωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο περιέγραψαν βίαιες προσαγωγές προσώπων που είχαν τραυματιστεί και αιμορραγούσαν.
Από την πλευρά της η αστυνομίας της Αγίας Πετρούπολης έδωσε έναν απολογισμό 38 προσαγωγών «για παρακώλυση της κυκλοφορίας των οχημάτων», διευκρινίζοντας ότι όλοι οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.
Σύμφωνα με την αστυνομία, στη συγκέντρωση συμμετείχαν «περίπου 1.800 άνθρωποι».
Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε τις συλλήψεις «ειρηνικών διαδηλωτών στη Ρωσία» ζητώντας την «άμεση απελευθέρωσή τους» από τις αρχές και «να ξεκινήσουν αμέσως να τους σέβονται και να προστατεύουν τα δικαιώματα αυτών των διαδηλωτών».
Α.Σ
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το Βερολίνο ζητά εξηγήσεις από την Πολωνία για τις βίζες έναντι ανταλλάγματος

Η Γερμανία κάλεσε για εξηγήσεις τον πρεσβευτή της Πολωνίας στο Βερολίνο και η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ μίλησε με τον Πολωνό ομόλογό της σχετικά με την υπόθεση της «εμπορίας» θεωρήσεων εισόδου για μετανάστες που συνταράσσει το τελευταίο διάστημα την πολιτική σκηνή στη Βαρσοβία.
Η πολωνική κυβέρνηση κατηγορείται από την αντιπολίτευση για «συνέργεια» σε ένα σύστημα μέσω του οποίου μεσολαβητές πληρώνονταν για να χορηγούνται βίζες σε μετανάστες με γρήγορες διαδικασίες και χωρίς να έχει προηγηθεί ο κατάλληλος έλεγχος.
Η αντίδραση του γερμανικού υπουργείου είναι, μέχρι στιγμής, η πρώτη διεθνής σε μια υπόθεση που έχει κυριαρχήσει στην εγχώρια πολιτική σκηνή.
Η Γερμανία ζητά κατεπειγόντως διευκρινίσεις για το πόσες βίζες εκδόθηκαν και τι εθνικότητας ήταν οι παραλήπτες τους, ανέφεραν πηγές που έχουν γνώση της υπόθεση. Θέλει επίσης να μάθει τι μέτρα λαμβάνει η πολωνική κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς ζητά «μια γρήγορη και πλήρη» ενημέρωση για τις «σοβαρές καταγγελίες περί πιθανής απάτης», είπε μία από τις πηγές αυτές, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία της.
Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη στάση του Βερολίνου, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Αρκάντιους Μούλαρτσικ είπε στο δημόσιο πρακτορείο PAP: «Αφορά την αποσαφήνιση των κατηγοριών που εξαπολύουν, εντελώς άδικα, ορισμένα πολωνικά και γερμανικά μέσα ενημέρωσης εναντίον της Πολωνίας στο πλαίσιο της μεταναστευτικής κρίσης. Ο πρεσβευτής εξήγησε ότι πρόκειται για αδικαιολόγητες κατηγορίες. Πιστεύω ότι καθησύχασε τους Γερμανούς εταίρους μας και αυτός ήταν ο σκοπός της συνάντησης», πρόσθεσε.
Η Γερμανία έχει ήδη εκφράσει ανησυχίες για το θέμα αυτό και ανέπτυξε εκατοντάδες συνοριοφύλακες στα σύνορα με την Πολωνία.
Το σκάνδαλο ξέσπασε ενώ το κυβερνών εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) επιδιώκει να εξασφαλίσει μια τρίτη κυβερνητική θητεία στις βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, υιοθετώντας σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό.
Την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι απολύθηκε ο επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας του και ακυρώθηκαν όλες οι συμβάσεις με τις οποίες είχαν ανατεθεί σε εξωτερικούς συνεργάτες οι εκδόσεις βίζας.
Την προηγουμένη ασκήθηκαν διώξεις σε επτά υπόπτους για παρατυπίες στην έκδοση βίζας σε μετανάστες ενώ δύο εβδομάδες νωρίτερα διενεργήθηκε έρευνα στο υπουργείο Εξωτερικών και ένας υφυπουργός αποπέμφθηκε.
Το PiS κατηγορεί τα αντιπολιτευόμενα κόμματα ότι «μεγαλοποίησαν» το θέμα και ισχυρίζεται ότι κάποια από τα προβλήματα χρονολογούνται από την εποχή που η σημερινή αντιπολίτευση βρισκόταν στην κυβέρνηση. Όμως, σε μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι παραδέχεται κάποια εμπλοκή του, ο υπουργός Εσωτερικών Μάτσιεϊ Βάσικ είπε ότι ο αποπεμφθείς υφυπουργός Πιοτρ Βάβρτσικ έφερε «τουλάχιστον την πολιτική ευθύνη για το θέμα με τις βίζες».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Eurostat: Οι Έλληνες δουλεύουν τις περισσότερες ώρες στην ΕΕ

Με 41 ώρες εργασίας την εβδομάδα κατά μέσο όρο, οι Έλληνες δουλεύουν τις περισσότερες ώρες σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Συγκεκριμένα, σε μια συνηθισμένη εβδομάδα, οι ώρες εργασίας για άτομα ηλικίας 20-64 ετών ήταν στην ΕΕ κατά μέσο όρο 37,5 ώρες, σύμφωνα με στοιχεία του 2022.
Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Οι περισσότερες ώρες εργασίας την εβδομάδα καταγράφηκαν στην Ελλάδα (41,0 ώρες), στην Πολωνία (40,4), στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία (40,2 και οι δύο).
Αντίθετα, τις λιγότερες ώρες εργασίας σε μία εβδομάδα καταγράφουν οι Ολλανδοί (33,2 ώρες), οι Γερμανοί (35,3) και οι Δανοί (35,4).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Γαλλογερμανική έκθεση: «Η ΕΕ δεν είναι σε θέση να υποδεχτεί νέα κράτη μέλη»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί σε βάθος μέχρι το 2030, αν θέλει να αποφύγει την παράλυση πριν από τη διεύρυνσή της προς άλλες χώρες όπως η Ουκρανία, σύμφωνα με έκθεση γαλλογερμανών εμπειρογνωμόνων, η οποία παραγγέλθηκε από το Παρίσι και το Βερολίνο.
«Είναι σαφές πως η διεύρυνση της ΕΕ είναι προς το συμφέρον όλων μας και πως οφείλουμε συνεπώς να αρχίσουμε ήδη από τώρα να κάνουμε τα πάντα για να είναι έτοιμη η ΕΕ», σχολίασε η Γερμανίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Άνα Λούρμαν.
Στην έκθεση αυτή, η οποία παρουσιάσθηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες στα 27 κράτη μέλη, 12 εμπειρογνώμονες προτείνουν να απλουστευθεί η λειτουργία μιας Ευρώπης των 30, ακόμη και περισσότερων μελών.
«Για γεωπολιτικούς λόγους, η διεύρυνση της ΕΕ βρίσκεται σε καλή θέση στον κατάλογο των προτεραιοτήτων, όμως η ΕΕ δεν είναι ακόμη έτοιμη να υποδεχθεί νέα μέλη, ούτε από θεσμική άποψη ούτε από άποψη πολιτικών», υπογραμμίζουν οι εμπειρογνώμονες.
Οι ίδιοι προτείνουν ιδιαιτέρως να καταργηθεί ο κανόνας της ομοφωνίας, ο οποίος απαιτεί μερικές φορές επίπονους συμβιβασμούς για ορισμένες αποφάσεις, όταν δεν… παραλύει απλώς τις συνομιλίες των 27.
Η ομοφωνία θα μπορούσε να παραμείνει ο κανόνας σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική και την πολιτική της ασφάλειας, όμως θα μπορούσε να αντικατασταθεί από μια ενισχυμένη πλειοψηφία σε άλλα θέματα, όπως αυτό της φορολογίας, για παράδειγμα.
Επιφυλακτικοί σ’ αυτό το υψηλού κινδύνου ζήτημα, οι ειδικοί προτείνουν δυνατότητες εξαίρεσης.
Έχοντας κατά νου την αποτελεσματικότητα, προτείνουν επίσης μια «διαφοροποίηση» στους κόλπους της ένωσης, όπου ορισμένα μέλη θα είναι ελεύθερα να προχωρήσουν μπροστά χωρίς να περιμένουν τα άλλα. Πρόκειται για μια παλιά ιδέα, την οποία απορρίπτουν ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες εκφράζουν φόβους για μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων στην οποία θα μπορούσαν να είναι παραμερισμένες.
Σύμφωνα με την έκθεση, αυτή η Ευρώπη θα περιλάμβανε ένα πρώτο κύκλο χωρών έτοιμων για μια φιλόδοξη ολοκλήρωση των πολιτικών τους, ένα είδος σκληρού πυρήνα, ενώ στη συνέχεια θα ερχόταν η ΕΕ όπως υφίσταται αυτή τη στιγμή, μετά ένα σύνολο χωρών που θα αρκούνταν στην κοινή αγορά, όπως αυτή τη στιγμή η Ελβετία ή η Νορβηγία, και τέλος η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα για να εξασφαλίσει ένα διάλογο ανάμεσα σε όλες τις χώρες της ηπείρου.
Στην έκθεση προτείνεται επίσης να μειωθεί ο αριθμός των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είναι σήμερα 27 ώστε κάθε χώρα να έχει τον επίτροπό της, και να περιοριστεί σε 751 το πολύ ο αριθμός των ευρωβουλευτών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να αποφασίσει πριν από το τέλος της χρονιάς αν θα αρχίσει ή όχι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με χώρες, μεταξύ των οποίων η Ουκρανία και η Μολδαβία.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η ΕΕ δεν πρέπει «να περιμένει την τροποποίηση των συνθηκών για να προχωρήσει στην οδό της διεύρυνσης» και ζήτησε «να προσαρμοστούν ταχύτερα η Ένωση», οι θεσμοί της και ο προϋπολογισμός της.
Από τις Βρυξέλλες, η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λοράνς Μπον επέμεινε στο γεγονός ότι η έκθεση αυτή δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση «μια πρόταση» του Παρισιού και του Βερολίνου, αλλά μια συμβολή εμπειρογνωμόνων οι οποίοι «παρουσιάζουν επιλογές» για να δώσουν τροφή στη συζήτηση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Καλλιτέχνης έκλεψε τα χαρτονομίσματα που επρόκειτο να εκθέσει σε έργο τέχνης!

Επρόκειτο να εκθέσει χαρτονομίσματα – που ισοδυναμούσαν με το ποσό των 70.000 και πλέον ευρώ – κολλημένα σε καμβά, αλλά τελικά παρουσίασε άδεια κάδρα και κράτησε το σεβαστό ποσό: δικαστήριο καταδίκασε έναν Δανό καλλιτέχνη να καταβάλει το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού.
“Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι ο ‘Β’ (ο καλλιτέχνης) πρέπει να πληρώσει στο ‘Α’ (το μουσείο) 492.549 κορώνες Δανίας (66.000 ευρώ) – το οφειλόμενο ποσό – μείον την αμοιβή του καλλιτέχνη και την αποζημίωση που συνδέεται με την ανάρτηση” του έργου τέχνης, αναφέρει σε ανακοίνωση το δικαστήριο της Κοπεγχάγης.
Το 2021, το μουσείο “Kunsten” του Άαλμποργκ, στη δυτική Δανία, είχε συναινέσει να δανείσει ένα σημαντικό χρηματικό πόσο σε μετρητά στον Γενς Χάανινγκ, προκειμένου ο καλλιτέχνης να κάνει την ανασύσταση ενός από τα παλαιά έργα του μουσείου που απεικόνιζε τον μισθό ενός έτους στη Δανία και την Αυστρία, σε νομίσματα Δανίας και σε ευρώ.
Όταν άνοιξαν τα ταμεία, οι εργαζόμενοι διαπίστωσαν ότι τα κάδρα ήταν άδεια και ότι τα έργα είχαν μετονομαστεί σε “Πάρε τα χρήματα και φύγε από εδώ”.
Ο διευθυντής του μουσείου, ο Λάσε Άντερσον, αποφάσισε ωστόσο να παρουσιάσει τα δύο έργα στο πλαίσιο της έκθεσης του μουσείου για τη σύγχρονη εργασία.
“Τα έργα αυτά δίνουν μια χιουμοριστική προσέγγιση και μας κάνουν να σκεφτούμε τον τρόπο με τον οποίο αποτιμάται η εργασία”, δικαιολογήθηκε, δηλώνοντας ωστόσο ότι το μουσείο θα κατέφευγε στη δικαιοσύνη εάν ο Χάανινγκ, 58 ετών, δεν επέστρεφε τα χρήματα.
Για την εργασία του, ο Χάανινγκ είχε λάβει 10.000 κορώνες (1.340 ευρώ), στις οποίες προστίθεται ένα επίδομα για την έκθεση. Ο ίδιος μήνυσε το κράτος για παραβίαση των πνευματικών του δικαιωμάτων.
Όταν ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο TV2 Nord, ο καλλιτέχνης δήλωσε ότι το μουσείο είχε λάβει “πολύ πολύ περισσότερα” συγκριτικά με τα χρήματα που είχε επενδύσει, κυρίως λόγω της μεγάλης προβολής της υπόθεσης από τα μέσα ενημέρωσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η Apple επικαιροποιεί το λογισμικό του iPhone 12 στη Γαλλία

Η Apple ανακοίνωσε πως θα εκδώσει μια επικαιροποίηση λογισμικού για τους χρήστες του iPhone 12 στη Γαλλία για να διευθετήσει μια διένεξη με τη γαλλική ρυθμιστική αρχή η οποία έδωσε εντολή να ανασταλούν οι πωλήσεις του συγκεκριμένου κινητού τηλεφώνου στη χώρα επειδή παραβιάζει τα όρια έκθεσης σε ακτινοβολία.
Η γαλλική κυβέρνηση καλωσόρισε την κίνηση αυτή και δήλωσε πως η επικαιροποίηση του λογισμικού θα δοκιμασθεί γρήγορα και αναμένεται ότι θα επιτρέψει να επαναληφθούν οι πωλήσεις αυτού του σχετικά παλαιού μοντέλου, που είχε κυκλοφορήσει το 2020.
Το Βέλγιο είχε ανακοινώσει ότι θα εξετάσει ενδεχόμενους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με το iPhone 12 μετά την αναστολή των πωλήσεών του από τη Γαλλία, καλωσόρισε επίσης την κίνηση, όμως δήλωσε πως θα συνεχίσει τη δική του επανεξέταση του τηλεφώνου και άλλων μοντέλων.
«Θα εκδώσουμε μια επικαιροποίηση λογισμικού για χρήστες στη Γαλλία για να καλύψουμε το πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται από τη γαλλική ρυθμιστική αρχή. Προσδοκούμε το iPhone 12 να συνεχίσει να είναι διαθέσιμο στη Γαλλία», ανέφερε σε δήλωσή της η Apple.
Ωστόσο η εταιρεία συνέχισε να αμφισβητεί τα γαλλικά ευρήματα για την ακτινοβολία, υποστηρίζοντας πως το iPhone έχει πιστοποιηθεί από πολλούς διεθνείς οργανισμούς ότι συμβαδίζει με τις παγκόσμιες προδιαγραφές.
Ειδικοί της βιομηχανίας λένε πως δεν υπήρξαν κίνδυνοι για την ασφάλεια επειδή τα όρια, που τίθενται από τις ρυθμιστικές αρχές και αφορούν τον κίνδυνο εγκαυμάτων ή καρδιακής προσβολής από την ακτινοβολία του τηλεφώνου, ορίζονται πολύ κάτω από τα επίπεδα για τα οποία οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει πως προκαλούν βλάβη.
«Υποψιάζομαι πως το όλο επεισόδιο θα ξεχαστεί γρήγορα», λέει ο Μπεν Γουντ, επικεφαλής αναλυτής στη CCS Insight, υπογραμμίζοντας πως το iPhone 12 είναι ένα παλιό μοντέλο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Εκτός λίστας των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που διατρέχουν κίνδυνο η Βενετία

Η Βενετία δεν θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που διατρέχουν κίνδυνο, έκρινε η συνεδρίαση της Επιτροπής Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς του οργανισμού αυτού του ΟΗΕ, σε αντίθεση με προηγούμενες εισηγήσεις ειδικών της UNESCO.
«Η Επιτροπή έλαβε την απόφαση να μην συμπεριλάβει τη Βενετία στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς που διατρέχουν κίνδυνο», τόνισε η UNESCO.
Στα τέλη Ιουλίου το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO είχε προτείνει την ένταξη της ιταλικής πόλης στον συγκεκριμένο κατάλογο, κάνοντας λόγο για «ανεπαρκή» μέτρα για την καταπολέμηση της υποβάθμισης της τοποθεσίας, ιδίως λόγω του μαζικού τουρισμού και της κλιματικής αλλαγής.
«Η περαιτέρω ανάπτυξη (της Βενετίας), οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και του μαζικού τουρισμού απειλούν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες αλλαγές στην εξαιρετική παγκόσμια αξία της τοποθεσίας», τόνιζε στην έκθεσή του το Κέντρο.
Η ιταλική πόλη, χτισμένη πάνω σε μια ομάδα 118 μικρών νησιών που χωρίζονται από κανάλια και συνδέονται με γέφυρες, ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα και αναδείχθηκε σε μεγάλη θαλάσσια δύναμη τον 10ο αιώνα, σύμφωνα με την UNESCO.
Η Βενετία εντάχθηκε στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1987.
Η Βενετία είναι μια από τις πόλεις με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο. Τις περιόδους αιχμής, 100.000 τουρίστες διανυκτερεύουν εκεί, εκτός από δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες που την επισκέπτονται καθημερινά.
Αυτό ενώ περίπου 50.000 άνθρωποι κατοικούν στο κέντρο της πόλης, το οποίο σταδιακά ερημώνεται.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP