ΚΟΣΜΟΣ
Νεκρή η βρετανίδα τζιχαντίστρια
Η Σάλι Τζόουνς, η τζιχαντίστρια από τη Βρετανία σκοτώθηκε μαζί με τον 12χρονο γιο της στη Συρία έπειτα από την επιδρομή αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, σύμφωνα με την Sun.
Η Σάλι Τζόουνς καταγόταν από τη νότια Αγγλία και προτού ασπαστεί το Ισλάμ ήταν τραγουδίστρια σε συγκρότημα πανκ. Πιστεύεται ότι έφυγε από το σπίτι της το 2013 για να ταξιδέψει στη Συρία, όπου παντρεύτηκε τον Χουσάιν, τον οποίο γνώρισε μέσω διαδικτύου. Ο σύζυγός της Τζουνάιντ Χουσάινς, μαχητής του ISIS, σκοτώθηκε από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος το 2015.
Η βρετανίδα τζιχαντίστρια με το παρωνύμιο “Λευκή χήρα” στρατολογούσε μέσω διαδικτύου μαχητές για το Ισλαμικό Κράτος και κάποιες φορές αναρτούσε προπαγανδιστικό υλικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένης μιας φωτογραφίας στην οποία εμφανιζόταν ντυμένη καλόγρια και κρατούσε ένα όπλο προς την κάμερα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
IQAir: Οι πόλεις με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο
Πόλεις της Νοτιοανατολικής Ασίας βρίσκονται μεταξύ των πέντε με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο, σύμφωνα με την εταιρεία παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα IQAir.
Η Χο Τσι Μινχ βρίσκεται στη δεύτερη θέση των πόλεων με τον πιο μολυσμένο αέρα, ενώ η Πνομ Πενχ και η Μπανγκόκ ακολουθούν στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα.
Στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης παχιά ομίχλη φαινόταν να καλύπτει τη γραμμή του ορίζοντα. Οι αρχές της μητροπολιτικής περιοχής της Μπανγκόκ αποφάσισαν «να κλείσουν 352 σχολεία (…) εξαιτίας της μόλυνσης του αέρα», ενώ ήδη χθες, Πέμπτη, πάνω από 250 σχολεία παρέμειναν κλειστά λόγω της ρύπανσης και πολλοί κάτοικοι ενθαρρύνθηκαν να εργαστούν από το σπίτι και να περιορίσουν τη χρήση οχημάτων στην πόλη.
Ο υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι η χρήση των περισσότερων δημόσιων μέσων μεταφοράς θα είναι δωρεάν για μία εβδομάδα στην πρωτεύουσα.
Οι εργαζόμενοι, ειδικά αυτοί που περνούν τον περισσότερο χρόνο εργασίας τους σε εξωτερικούς χώρους, υποφέρουν.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση οφείλεται σε συνδυασμό αγροτικών καύσεων, βιομηχανικής ρύπανσης και έντονης οδικής κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με την IQAir, στη μεγαλύτερη πόλη του Βιετνάμ, τη Χο Τσι Μινχ, τα επίπεδα των λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων υπερέβαιναν το εντεκαπλάσιο αυτών που συνιστώνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP
- Σε δεινή κατάσταση το Μουσείο του Λούβρου, αναγκαία η ανακαίνιση
- Τα 50 χρόνια του Polo γιορτάζει η Volkswagen
- Ταξιδιωτική οδηγία στους πολίτες της Κροατίας να μην ταξιδεύουν στην Σερβία
- IQAir: Οι πόλεις με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο
- Ιρλανδία: Περισσότερα από 500.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα λόγω σφοδρών ανέμων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ο εξωπλανήτης όπου η ταχύτητα των ανέμων ξεπερνά τα 30.000 χλμ/ώρα!
Ξεχάστε το ρεκόρ ταχύτητας ανέμου που έχει καταγραφεί στον Ποσειδώνα, καθώς το Ευρωπαϊκό Αστεροσκοπείο του Νότιου Ημισφαιρίου (ESO) ανακοίνωσε ότι υπολόγισε σε 30.000 χλμ/ώρα τις ριπές ανέμου στον εξωπλανήτη WASP-127b.
Αυτός ο γίγαντας αερίων που ανακαλύφθηκε το 2016 και απέχει πάνω από 500 έτη φωτός από τη Γη, είναι λίγο μεγαλύτερος από τον Δία.
Έχει επίσης πολύ μικρότερη μάζα, γεγονός που τον κάνει να μοιάζει «φουσκωμένος», σύμφωνα με τους αστρονόμους.
Οι αστρονόμοι τον παρατήρησαν λεπτομερώς με το τηλεσκόπιο VLT στην έρημο της Χιλής. Εστιάζοντας στην ατμόσφαιρά του, επιβεβαίωσαν την παρουσία υδρατμών και μορίων μονοξειδίου του άνθρακα, χρησιμοποιώντας τον φασματογράφο CRIRES.
Αίσθηση όμως προκάλεσαν κυρίως οι ριπές ανέμου που, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, ξεπερνούσαν τα 9 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, φθάνοντας δηλαδή έως και 33.000 χλμ/ώρα, όπως αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Astronomy & Astrophysics.
Το προηγούμενο ρεκόρ αφορούσε ριπές ανέμου 1.800 χλμ/ώρα στον Ποσειδώνα, τον όγδοο – κατά σειρά απόστασης από τον Ήλιο – πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι πόλοι του WASP-127b είναι ψυχρότεροι σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πλανήτη, ενώ παρατήρησαν μικρή διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ μέρας και νύχτας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Σε δεινή κατάσταση το Μουσείο του Λούβρου, αναγκαία η ανακαίνιση
- Τα 50 χρόνια του Polo γιορτάζει η Volkswagen
- Ταξιδιωτική οδηγία στους πολίτες της Κροατίας να μην ταξιδεύουν στην Σερβία
- IQAir: Οι πόλεις με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο
- Ιρλανδία: Περισσότερα από 500.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα λόγω σφοδρών ανέμων
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Νέους ορίζοντες στις θεωρίες για την αστερογένεση ανοίγει έρευνα με συμμετοχή του ΑΠΘ
Μία νέα εποχή στην έρευνα γύρω από το πώς δημιουργούνται οι Ήλιοι στο Σύμπαν άνοιξε σημαντική επιστημονική ανακάλυψη με τη συμβολή του ΑΠΘ, καταδεικνύοντας τα Μαγνητικά Πεδία του Γαλαξία σαν τους αόρατους ρυθμιστές της δημιουργίας Ήλιων με βαρυτική κατάρρευση.
Η επιστημονική ανακάλυψη που αναθεωρεί δραστικά τις καθιερωμένες απόψεις των Αστροφυσικών για τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται οι Ήλιοι στον Γαλαξία μας, δημοσιεύθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2025, στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Nature Astronomy».
Τα νέα επιστημονικά δεδομένα έφερε στο φως διεθνής ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετείχε ο αν. καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Παντελής Παπαδόπουλος, ο οποίος ήταν ο βασικός υπεύθυνος για τη θεωρητική ανάλυση των δεδομένων από το μεγάλο ραδιο-τηλεσκόπιο IRAM 30-meter στο Pico Veleta της Ισπανίας, αλλά και από την ALMA (Atacama Large Millimeter Array), με 64 ραδιοτηλεσκόπια που λειτουργούν συγχρονισμένα σαν ένα, στα 5100 μέτρα υψόμετρο στην έρημο Ατακάμα της Βόρειας Χιλής, και αποτελούν τη μεγαλύτερη και πιο ευαίσθητη διάταξη ραδιοτηλεσκοπίων στην Γη.
Τα τηλεσκόπια κατάφεραν και ανίχνευσαν γιγάντια νέφη μοριακού Υδρογόνου στις εσχατιές του Γαλαξία μας αλλά ακόμα και στα Μαγγελανικά Νέφη, δύο μικρότερους γαλαξίες δορυφόρους γύρω από τον δικό μας, που είναι ορατοί μόνο από το Νότιο Ημισφαίριο, και τα οποία αποδείχθηκαν κρίσιμα για αυτή την επιστημονική ανακάλυψη.
Τα σύννεφα του μοριακού Υδρογόνου είναι τόσο ψυχρά (-250 C) που δεν εκπέμπουν καθόλου ορατό φως, παρά μόνο αμυδρά ραδιοκύματα από τα μόρια που εμπεριέχουν. Όταν αυτά τα νέφη καταρρέουν, λόγω της βαρύτητάς τους, δημιουργούν τα άστρα στους γαλαξίες στο Σύμπαν, είναι οι μήτρες αστρικών κόσμων βαθιά μέσα στο Χρονικό του Γαλαξία.
Πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, ένα τέτοιο νέφος ήταν υπεύθυνο για τη δημιουργία του δικού μας άστρου, του Ήλιου, ενώ από τα υπολείμματα αυτής της βαρυτικής κατάρρευσης και αστερογένεσης έγιναν οι πλανήτες.
Σε αντίθεση όμως με αυτό που περίμεναν οι ερευνητές, τα Γιγάντια Μοριακά Νέφη στα πιο μακρινά σημεία του Γαλαξία μας και στα Μαγγελανικά Νέφη δεν βρίσκονταν σε κατάσταση επικείμενης βαρυτικής κατάρρευσης, όπως απαιτούσε η καθιερωμένη εικόνα που είχε σχηματιστεί μετά από δεκαετίες παρατηρησιακής έρευνας και θεωρητικών μελετών της φυσικής και της θερμοδυναμικής τους κατάστασης χρησιμοποιώντας υπερυπολογιστές. Αντίθετα, ήταν σε μία κατάσταση σαν κάποιος άγνωστος αλλά πανίσχυρος παράγοντας να τα συγκρατούσε.
Η ανάλυση του κ. Παπαδόπουλου, χρησιμοποιώντας ένα πασίγνωστο θεώρημα της Στατιστικής Φυσικής και Θερμοδυναμικής, το θεώρημα virial, κατέδειξε αυτόν τον παράγοντα σαν το μαγνητικό πεδίο του Γαλαξία μας, του οποίου οι δυναμικές γραμμές διαπερνούν τα γιγάντια αυτά νέφη Υδρογόνου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Σε δεινή κατάσταση το Μουσείο του Λούβρου, αναγκαία η ανακαίνιση
- Τα 50 χρόνια του Polo γιορτάζει η Volkswagen
- Ταξιδιωτική οδηγία στους πολίτες της Κροατίας να μην ταξιδεύουν στην Σερβία
- IQAir: Οι πόλεις με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο
- Ιρλανδία: Περισσότερα από 500.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα λόγω σφοδρών ανέμων
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Έρευνα σε 68 χώρες αποκαλύπτει την εμπιστοσύνη του κοινού στην επιστήμη
Μελέτη που διεξήχθη σε 68 χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, διαπιστώνει ότι το κοινό δείχνει εμπιστοσύνη στους επιστήμονες και ζητά μεγαλύτερη συμμετοχή τους στην κοινωνία και τη χάραξη πολιτικής.
Η έρευνα του TISP, μια κοινοπραξία με έδρα το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, η οποία περιλαμβάνει 241 ερευνητές από 169 ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Human Behaviours».
Η έρευνα, στην οποία πήραν μέρος 71.922 άτομα, παρέχει τη μεγαλύτερη παγκόσμια συλλογή δεδομένων σχετικά με την εμπιστοσύνη στους επιστήμονες, μετά την πανδημία του Covid-19.
Όπως προκύπτει, η πλειοψηφία του κοινού έχει σχετικά υψηλή εμπιστοσύνη στους επιστήμονες: το μέσο επίπεδο εμπιστοσύνης σε όλες τις χώρες είναι 3,62 (στην κλίμακα ως 1 ορίζεται η πολύ χαμηλή εμπιστοσύνη και 5 η πολύ υψηλή εμπιστοσύνη).
Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι καμία χώρα δεν δείχνει χαμηλή εμπιστοσύνη στους επιστήμονες. Ωστόσο, υπάρχουν αξιοσημείωτες παραλλαγές ανάμεσα σε χώρες και περιοχές.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Αίγυπτος (4,30) και ακολουθούν η Ινδία, η Νιγηρία, η Κένυα και η Αυστραλία. Τη μικρότερη εμπιστοσύνη στους επιστήμονες δείχνουν οι πολίτες στην Αιθιοπία, τη Ρωσία, τη Βολιβία, το Καζακστάν και τελευταία την Αλβανία (3,05).
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 56η θέση, με το επίπεδο εμπιστοσύνης να διαμορφώνεται χαμηλότερα από τον μέσο όρο, στο 3,39. Σε λίγο υψηλότερη θέση από την Ελλάδα (52η) βρίσκεται η Κύπρος (3,42).
Οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι οι επιστήμονες είναι ικανοί να διεξάγουν έρευνα υψηλού αντίκτυπου (78%), είναι ειλικρινείς (57%) και ενδιαφέρονται για την ευημερία των ανθρώπων (56%).
Το 52% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι οι επιστήμονες θα πρέπει να συμμετέχουν περισσότερο στη διαδικασία χάραξης πολιτικής. Επίσης, το 75% πιστεύει ότι οι μέθοδοι επιστημονικής έρευνας είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστωθεί αν κάτι είναι αληθές ή ψευδές.
Ωστόσο, λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (42%) πιστεύουν ότι οι επιστήμονες δίνουν προσοχή στις απόψεις των άλλων. Εξάλλου, το 83% ζητάει οι επιστήμονες να επικοινωνούν την επιστήμη με το κοινό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Σε δεινή κατάσταση το Μουσείο του Λούβρου, αναγκαία η ανακαίνιση
- Τα 50 χρόνια του Polo γιορτάζει η Volkswagen
- Ταξιδιωτική οδηγία στους πολίτες της Κροατίας να μην ταξιδεύουν στην Σερβία
- IQAir: Οι πόλεις με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο
- Ιρλανδία: Περισσότερα από 500.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα λόγω σφοδρών ανέμων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Περιοχές στην Αλάσκα και τη Σιβηρία που έχουν υποστεί «κλιματικό στρες» εντοπίζει μελέτη
Τα προειδοποιητικά σημάδια για την κλιματική αλλαγή στην Αρκτική έχουν ενταθεί τα τελευταία 40 χρόνια και πολλές από τις περιοχές με τις ταχύτερες και πιο ακραίες μεταβολές βρίσκονται στη Σιβηρία, την Αλάσκα και τα Βορειοδυτικά Εδάφη του Καναδά.
Τα παραπάνω διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Geophysical Research Letters».
Για τον εντοπισμό αυτών των περιοχών μια ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε γεωχωρικά δεδομένα περισσότερων από 30 ετών και αρχεία θερμοκρασίας.
Όρισε δείκτες τρωτότητας των οικοσυστημάτων σε τρεις κατηγορίες: θερμοκρασία, υγρασία και βλάστηση. Στόχος της ήταν να δημιουργήσει μια πιο πλήρη εικόνα των κλιματικών και οικοσυστημικών αλλαγών στην Αρκτική.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η σημαντικότερη αύξηση της θερμοκρασίας του εδάφους μεταξύ 1997-2020 σημειώθηκε στην ανατολική τούνδρα της Σιβηρίας και σε ολόκληρη την κεντρική Σιβηρία.
Ενώ ορισμένα θερμά σημεία στη Σιβηρία και στα Βορειοδυτικά Εδάφη του Καναδά έγιναν ξηρότερα, οι ερευνητές εντόπισαν επιπλέον αύξηση των επιφανειακών υδάτων και των πλημμυρών σε μέρη της Βόρειας Αμερικής, συμπεριλαμβανομένου του κεντρικού Καναδά και του Δέλτα Yukon-Kuskokwim της Αλάσκα.
Αυτές οι αυξήσεις του νερού με την πάροδο του χρόνου είναι πιθανότητα σημάδι ότι λιώνει ο μόνιμος πάγος, όπως σημειώνουν οι ερευνητές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Σε δεινή κατάσταση το Μουσείο του Λούβρου, αναγκαία η ανακαίνιση
- Τα 50 χρόνια του Polo γιορτάζει η Volkswagen
- Ταξιδιωτική οδηγία στους πολίτες της Κροατίας να μην ταξιδεύουν στην Σερβία
- IQAir: Οι πόλεις με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο
- Ιρλανδία: Περισσότερα από 500.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα λόγω σφοδρών ανέμων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αντιμέτωπο με κρίση απορριμμάτων το διάσημο τουριστικό θέρετρο Πουκέτ
Πλαστικά μπουκάλια και άδεια κουτιά από μπύρα βρίσκονται στον βυθό της θάλασσας στην περιοχή γύρω από το Πουκέτ στη νότια Ταϊλάνδη, ενώ ακόμη περισσότερα σκουπίδια στοιβάζονται στο ίδιο το νησί, ένα τουριστικό hotspot που φημίζεται για τα εντυπωσικά του ηλιοβασιλέματα και τις πανέμορφες παραλίες του.
Στη μια άκρη του νησιού φορτηγά και τρακτέρ πηγαινοέρχονται μεταφέροντας στοίβες από σκουπίδια γύρω από μια χωματερή, τον τελικό προορισμό για τα περισσότερα από τουλάχιστον 1.000 τόνους σκουπιδιών που συλλέγονται καθημερινά στο Πουκέτ.
Μέσα σε μερικούς μήνες η χωματερή έχει διογκωθεί τόσο που έχει αντικαταστήσει πλέον την προϋπάρχουσα θέα στο βουνό από το σπίτι της Βασάνα Τόγιου.
Για να αντιμετωπίσει τη δυσοσμία εξηγεί ότι αφήνει σε λειτουργία όλη την ώρα το κλιματιστικό και τον ιονιστή αέρα, διπλασιάζοντας έτσι τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.
Το Πουκέτ, το μεγαλύτερο νησί της Ταϊλάνδης, έχει υποστεί ραγδαία ανάπτυξη εξαιτίας του τουριστικού του τομέα, που είναι βασική κινητήριος δύναμη της οικονομίας της χώρας συνολικά.
Από τις 35,5 εκατομμύρια αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό που σημειώθηκαν στην Ταϊλάνδη το 2024 περίπου 13 εκατομμύρια μετέβησαν στο νησί.
Οι αρχές προωθούν σχέδια για τη μείωση της παραγωγής σκουπιδιών κατά 15% μέσα σε έξι μήνες, την επέκταση της χωματερής και την κατασκευή ενός νέου κλιβάνου, όπως αναφέρει αντιδήμαρχος, καθώς το νησί αγωνίζεται για να γίνει ένας περισσότερο βιώσιμος τουριστικός προορισμός.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
- Σε δεινή κατάσταση το Μουσείο του Λούβρου, αναγκαία η ανακαίνιση
- Τα 50 χρόνια του Polo γιορτάζει η Volkswagen
- Ταξιδιωτική οδηγία στους πολίτες της Κροατίας να μην ταξιδεύουν στην Σερβία
- IQAir: Οι πόλεις με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο
- Ιρλανδία: Περισσότερα από 500.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα λόγω σφοδρών ανέμων
You must be logged in to post a comment Login