Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Βόνη: Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα η διάσκεψη για το Κλίμα

Published

on

Οι εκπρόσωποι σχεδόν 200 χωρών που συγκεντρώθηκαν στην 23η Διάσκεψη για το Κλίμα του ΟΗΕ αναχώρησαν σήμερα νωρίς το πρωί από τη Βόνη έπειτα από δύο εβδομάδες εργασιών, οι οποίες περιπλέχτηκαν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ και ενόψει μιας χρονιάς 2018 που δεν αναμένεται εύκολη.


Στη διάσκεψη, οι χώρες συμφώνησαν στη διεξαγωγή ενός έτους “διαλόγου” ώστε να μπορέσουν να καταρτίσουν στα τέλη του 2018 ένα συλλογικό απολογισμό των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο στόχος είναι να ενθαρρυνθούν και να βοηθηθούν οι χώρες να αναθεωρήσουν τις δεσμεύσεις τους, που σε αυτό το στάδιο δεν θεωρούνται επαρκείς για να επιτρέψουν η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη να παραμείνει αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, όπως ορίζει η συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα το 2015. Ο διάλογος αυτός θα πρέπει να είναι “εποικοδομητικός, στραμμένος προς τις λύσεις” και να μην στοχεύει κανέναν, προειδοποιεί η απόφαση που υιοθετήθηκε.

Στη Βόνη, οι διαπραγματευτές, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής αντιπροσωπείας, άρχισαν επίσης να διαμορφώνουν τους κανόνες υλοποίησης της συμφωνίας του Παρισιού, που αναμένεται να εφαρμοστεί από το 2020: πώς οι χώρες λογοδοτούν για τις ενέργειές τους, τι ακολουθείται για την οικονομική βοήθεια που υποσχέθηκαν οι πλούσιες χώρες, κ.ά. Ωστόσο, τίποτε δεν ρυθμίστηκε επί της ουσίας: αυτός θα είναι ο ρόλος της COP24, που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο του 2018 στο Κατοβίτσε της Πολωνίας. “Και αυτό δεν θα είναι εύκολο, καθώς αναμέναμε αρκετά μεγαλύτερη πρόοδο” στη Βόνη, τονίζει ο Ντέιβιντ Λεβάι του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Iddri), σημειώνοντας την “έλλειψη ηγεσίας” μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τις συνομιλίες. “Θα έχουμε πολλή δουλειά το 2018”, παραδέχεται ευρωπαία διαπραγματεύτρια.

Για άλλη μια φορά, οι αναπτυσσόμενες και οι ανεπτυγμένες χώρες διαφώνησαν στο ακανθώδες θέμα της χρηματοδότησης για το κλίμα. Στη διάσκεψη παρέμεινε ασαφές αν πράγματι οι πλούσιες χώρες θα διαθέτουν το ποσό των 100 δισεκατ. δολαρίων ετησίως έως το 2020 που έχουν υποσχεθεί ώστε οι φτωχότερες χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Η κυβέρνηση Τραμπ, η οποία επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να αποχωρήσει από τη συμφωνία, κάτι που δεν θα μπορεί να γίνει επίσημα πριν από το τέλος του 2020, έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα καταβάλει τα χρήματα που είχε υποσχεθεί ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, συγκεκριμένα 2 δισεκατ. δολάρια που προορίζονταν για το Πράσινο Ταμείο του ΟΗΕ.

Συνάντηση για ενδιάμεσες διαπραγματεύσεις έχει προγραμματιστεί τον Μάιο του 2018 και το οικονομικό θέμα, το οποίο και παρέτεινε τη διάσκεψη έως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα. “Με την αποχώρηση του Τραμπ, τα αστέρια δεν είναι πολύ ευθυγραμμισμένα” όσον αφορά το κλίμα, λέει η Σεϊνί Ναφό, επικεφαλής της ομάδας της Αφρικής.

“Η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών επηρεάζει τις ανεπτυγμένες χώρες και αυτό έχει συνέπειες στην τοποθέτηση των μεγάλων αναπτυσσόμενων χωρών”. “Δεν έχω δει ποτέ μια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP) τόσο υποτονική, χωρίς αδρεναλίνη”, δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης. Ωστόσο, η Γαλλίδα Λοράνς Τιμπιανά, διαπραγματεύτρια της συμφωνίας του Παρισιού, βλέπει πρόοδο. “Αυτή η COP ήταν μια στιγμή πλήρους σύνθεσης ανάμεσα σε κυβερνήσεις, τοπικές αρχές, εταιρίες, όλους τους παράγοντες”, που συγκεντρώθηκαν στις αίθουσες των διαπραγματεύσεων. 

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πίνακας του 18ου αιώνα που κλάπηκε από τους Ναζί και βρέθηκε τυχαία, επιστρέφεται στη νόμιμη κληρονόμο του

Published

on

Από

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν δημοσιεύτηκε μια αγγελία για την πώληση του σπιτιού του ζεύγους στο Μαρ δελ Πλάτα. Μια ολλανδική εφημερίδα εντόπισε σε μια από τις φωτογραφίες τον χαμένο πίνακα. Photo credits: sookjin / pixabay

Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αργεντινής διέταξε να επιστραφεί, στη μοναδική κληρονόμο ενός Ολλανδού Εβραίου γκαλερίστα, ένας πίνακας του 18ου αιώνα που κλάπηκε από τους Ναζί και βρέθηκε μόλις πέρυσι σε ένα σπίτι στη Μαρ δελ Πλάτα.

Ο δικαστής έδωσε την εντολή με βάση τη συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει οι δύο πλευρές. Ο πίνακας του Ιταλού ζωγράφου Τζουζέπε Γκισλάντι (1655-1743), τον οποίο έψαχναν επί δεκαετίες οι απόγονοι του ιδιοκτήτη του, εντοπίστηκε τυχαία, χάρη σε μια φωτογραφία μεσιτικού γραφείου.



Το «Πορτρέτο μιας κυρίας» ήταν στην κατοχή της Πατρίσια Κάντγκιεν, κόρης του πρώην στελέχους του ναζιστικού καθεστώτος Φρίντριχ Κάντγκιεν. Η ίδια και ο σύζυγός της, Χουάν Κάρλος Κορτεγκόσο, τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό τον περασμένο Σεπτέμβριο και κατηγορήθηκαν για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.

Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε όταν δημοσιεύτηκε μια αγγελία για την πώληση του σπιτιού του ζεύγους στο Μαρ δελ Πλάτα. Μια ολλανδική εφημερίδα εντόπισε σε μια από τις φωτογραφίες τον χαμένο πίνακα. Οι αρχές της Αργεντινής ξεκίνησαν με τη σειρά τους έρευνες και βρήκαν τον πίνακα στην κατοχή της Κάντγκιεν.



Το έργο ανήκε στον γκαλερίστα Ζακ Γκούντστικερ, η συλλογή του οποίου λεηλατήθηκε από τους Ναζί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών προβλέπει ότι το ζεύγος θα επιστρέψει τον πίνακα στην εγγονή και μοναδική κληρονόμο του Γκούντστικερ, Μαρέι φον Σάχερ, η οποία θα αποσύρει τις δικαστικές προσφυγές της. Προβλέπεται επίσης μια δωρεά ύψους 4,8 εκατ. πέσο (περίπου 2.200 ευρώ) σε δύο τοπικά νοσοκομεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αμετάβλητο στο 4,1% το ποσοστό ανεργίας τον Αύγουστο στις ΗΠΑ

Published

on

Από

Οι επενδυτές ανέμεναν περίπου 50.000 νέες θέσεις εργασίας για την περίοδο, σύμφωνα με την εκτίμηση της MarketWatch. Photo credits: u_oly6hcjdky / pixabay

Η ανεργία παρέμεινε χαμηλή στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα στο 4,1%, ενώ οι προσλήψεις ανέκαμψαν καθώς τον Αύγουστο δημιουργήθηκαν 162.000 «καθαρές» νέες θέσεις εργασίας, τριπλάσιες από τις προσδοκίες της αγοράς, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Οι επενδυτές ανέμεναν περίπου 50.000 νέες θέσεις εργασίας για την περίοδο, σύμφωνα με την εκτίμηση της MarketWatch.



Τα στοιχεία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αναθεωρήθηκαν επίσης προς τα πάνω, τόνισε η στατιστική υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας.

Έτσι, ενώ είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως απώλειες θέσεων εργασίας για τον Ιούλιο, τα στοιχεία είναι πλέον θετικά. Όσον αφορά το ποσοστό ανεργίας, παραμένει αμετάβλητο στο 4,1%, το οποίο γενικά θεωρείται κατάσταση πλήρους απασχόλησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρεις κυκλώνες ταυτόχρονα στον Ειρηνικό, σπάνιο φαινόμενο συνδεόμενο με το Ελ Νίνιο

Published

on

Από

Οι κυκλώνες Λόουελ και Καρίνα, αμφότεροι κατηγορίας 4, αναμένεται να συνεχίσουν να κινούνται σε μεγάλη απόσταση από τις ακτές της Χαβάης, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο κυκλώνων και τυφώνων (NHC). Photo credits: WikiImages / pixabay

Δυο ισχυροί κυκλώνες και τροπική καταιγίδα που ενισχύεται εντοπίζονταν χθες Τετάρτη στον Ειρηνικό ωκεανό, τα νερά του οποίου θερμαίνονται εξαιτίας του φαινομένου Ελ Νίνιο, που φέτος αναμένεται να έχει ιστορική ένταση.

Οι κυκλώνες Λόουελ και Καρίνα, αμφότεροι κατηγορίας 4, αναμένεται να συνεχίσουν να κινούνται σε μεγάλη απόσταση από τις ακτές της Χαβάης, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο κυκλώνων και τυφώνων (NHC).

Οι τροχιές τους όμως παραμένουν αβέβαιες. Συνεχίζουν να υπάρχουν πιθανότητες ενίσχυσης των ανέμων και βροχοπτώσεων στο αμερικανικό αρχιπέλαγος.



Τους κυκλώνες Λόουελ και Καρίνα ακολουθεί η τροπική καταιγίδα Μαρία, μερικά χιλιόμετρα από τις μεξικανικές ακτές, που αναμενόταν «να ενισχυθεί σε κυκλώνα», σύμφωνα με το NHC.

Το Ελ Νίνιο «δημιουργεί συνθήκες που ευνοούν τις καταιγίδες αυτές, οι οποίες τροφοδοτούνται κατά κύριο λόγο από θερμά νερά», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Τζούλια Κόουλ, κλιματολόγος στο πανεπιστήμιο της πολιτείας Μίσιγκαν. Η αλληλουχία αυτή τριών καταιγίδων παρατηρείται «σίγουρα σπάνια», πρόσθεσε.

Το 2015 είχαν παρατηρηθεί τέσσερις κυκλώνες ο ένας πίσω από τον άλλο – και εκείνη η χρονιά είχε σημαδευτεί από ισχυρό Ελ Νίνιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ESA: Επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις με “πολύ λογικό” κόστος μπορεί να αναπτύξει η Ευρώπη

Published

on

Από

Μέχρι σήμερα οι επανδρωμένες πτήσεις δεν αποτελούσαν προτεραιότητα για τον ESA, ο οποίος βασιζόταν στις ΗΠΑ για να έχουν πρόσβαση οι αστροναύτες του στο διάστημα και για την εξερεύνηση της Σελήνης. Photo credits: ColiN00B / pixabay

Η Ευρώπη θα μπορούσε να αναπτύξει επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις με «πολύ λογικό» κόστος, εκτίμησε ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) Γιόζεφ Άσμπαχερ, μία εβδομάδα πριν από τη διεθνή σύνοδο για το διάστημα που θα διεξαχθεί στο Παρίσι.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται ότι θα βρεθεί η εξερεύνηση του διαστήματος από τους Ευρωπαίους, λόγω της σταδιακής απεμπλοκής των ΗΠΑ.

Μέχρι σήμερα οι επανδρωμένες πτήσεις δεν αποτελούσαν προτεραιότητα για τον ESA, ο οποίος βασιζόταν στις ΗΠΑ για να έχουν πρόσβαση οι αστροναύτες του στο διάστημα και για την εξερεύνηση της Σελήνης.



«Αν χρειαστεί να προσθέσουμε τη δυνατότητα των επανδρωμένων πτήσεων και μια αυξημένη φιλοδοξία σε ό,τι αφορά τις ρομποτικές δραστηριότητες», η αύξηση του προϋπολογισμού του ESA θα ήταν «πολύ μέτρια» υποστήριξε ο Άσμπαχερ στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της γαλλικής Ένωσης Δημοσιογράφων Αεροδιαστημικού Ρεπορτάζ (AJPAE).

Απέφυγε να δώσει κάποιο συγκεκριμένο νούμερο, όμως με βάση μια πρώτη εκτίμηση, ο προϋπολογισμός του ESA θα αυξανόταν κατά περίπου 10%.



Η Ευρώπη συμμετείχε στο αμερικανικό πρόγραμμα Artemis για την επιστροφή των αστροναυτών στη Σελήνη, παρέχοντας το ESM, το «κέντρο ισχύος» και υποστήριξης του διαστημικού σκάφους Orion που μεταφέρει το πλήρωμα. Επρόκειτο επίσης να κατασκευάσει πολλά εξαρτήματα του Gateway, ενός μικρού διαστημικού σταθμού που θα περιφερόταν γύρω από τη Σελήνη και θα χρησίμευε ως «σκαλοπάτι» για τις επανδρωμένες αποστολές με προορισμό την επιφάνεια του δορυφόρου της Γης.

Φέτος, όμως, οι ΗΠΑ αναδιάρθρωσαν εκ βάθρων το σεληνιακό πρόγραμμα της NASA, ακυρώνοντας την κατασκευή του Gateway, καθώς προτιμούν μια βάση στην επιφάνεια της Σελήνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η NASA εκτόξευσε το νέο διαστημικό της τηλεσκόπιο

Published

on

Από

Το «Nancy Grace Roman» θα ταξιδέψει προς μια τροχιακή θέση που ονομάζεται Σημείο Λαγκράνζ 2, η οποία βρίσκεται περίπου ένα 1,6 εκατομμύρια χλμ από τη Γη και θα χρειαστεί περίπου 100 ημέρες για να φτάσει. Photo credits: SpaceX-Imagery / pixabay

H NASA εκτόξευσε το νέο εμβληματικό αστρονομικό παρατηρητήριο, σε μία αποστολή που έχει ως στόχο να διερευνήσει ορισμένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αστροφυσικής και της κοσμολογίας, και να προσφέρει έναν «νέο άτλαντα του σύμπαντος».

Το διαστημικό τηλεσκόπιο «Nancy Grace Roman», ένα έργο κόστους περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και ύψους άνω των 12 μέτρων εκτοξεύθηκε χθες από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα με έναν πύραυλο Falcon Heavy της SpaceX, στις 7:26 τοπική ώρα (14:26 ώρα Ελλάδας).

Το τηλεσκόπιο έχει σχεδιαστεί για να διερευνά κοσμικά αινίγματα όπως η σκοτεινή ενέργεια και η σκοτεινή ύλη, ενώ παράλληλα δοκιμάζει τη βαρύτητα σε τεράστιες κλίμακες και να αναζητά εξωπλανήτες, όπως ονομάζονται οι πλανήτες πέρα από το ηλιακό μας σύστημα.



Το τηλεσκόπιο πήρε το όνομά του για να τιμήσει τη Νάνσι Γκρέις Ρόμαν, την πρώτη επικεφαλής αστρονόμο της NASA, η οποία θεωρείται «η μητέρα του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Hubble».

Το «Nancy Grace Roman» θα ταξιδέψει στο διάστημα προς μια τροχιακή θέση που ονομάζεται Σημείο Λαγκράνζ 2, η οποία βρίσκεται περίπου ένα 1,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη και στην οποία θα χρειαστεί περίπου 100 ημέρες για να φτάσει. Η αποστολή του έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει πέντε χρόνια, αν και η NASA ανέφερε ότι το τηλεσκόπιο ενδέχεται να διαθέτει αρκετό καύσιμο για πέντε επιπλέον χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Την προκλητική επίσκεψη του βουλευτή του AfD Maximilian Krah στα κατεχόμενα της Κύπρου καταδικάζει η ΟΕΚ Γερμανίας

Published

on

Από

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων στην Γερμανία καταδικάζει “με τον πλέον απόλυτο, απερίφραστο και αυστηρό τρόπο” την επίσκεψη του Γερμανού ομοσπονδιακού βουλευτή και στελέχους της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD), Maximilian Krah, στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και των επαφών του με εκπροσώπους του “παράνομου κατοχικού μορφώματος”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Πρόκειται για μια βαθιά προκλητική, πολιτικά ανεύθυνη και θεσμικά απαράδεκτη ενέργεια, σημειώνει η ΟΕΚ σε σχετικό δελτίο τύπου και προσθέτει:

“Η επίσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του Ziya Öztürkler, δεν αποτελεί μια «ιδιωτική» ή ουδέτερη πολιτική επίσκεψη. Αποτελεί μια απαράδεκτη πολιτική πράξη που αντικειμενικά συμβάλλει στην προσπάθεια διεθνούς αναβάθμισης και νομιμοποίησης της παράνομης αποσχιστικής οντότητας η οποία δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.



Ο Krah και το AfD οφείλουν να γνωρίζουν ότι η κατοχή δεν γίνεται νόμιμη επειδή αποκτά Ευρωπαίους συνομιλητές, ούτε ένα παράνομο καθεστώς αποκτά διεθνή υπόσταση επειδή ένας Γερμανός βουλευτής αποφασίζει να του προσφέρει την προσωπική του πολιτική προβολή”.

Η ΟΕΚ καταγγέλλει την επιλογή του AfD να προσφέρει, με την παρουσία στελέχους του στα κατεχόμενα, ένα ακόμη επικοινωνιακό και πολιτικό εργαλείο στην προσπάθεια της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας να κανονικοποιήσουν τη διχοτόμηση της Κύπρου.

“Δεν πρόκειται για αφέλεια. Δεν πρόκειται για ουδετερότητα. Δεν πρόκειται για μια αθώα ανταλλαγή απόψεων. Πρόκειται για πολιτική επιλογή. Και ως πολιτική επιλογή, είναι απολύτως καταδικαστέα“, υπογραμμίζει η ΟΕΚ και καλεί το AfD να κατανοήσει ότι “η Ευρώπη δεν είναι χώρος όπου η παραβίαση του διεθνούς δικαίου μπορεί να μετατρέπεται σε πολιτικό τουρισμό και η κατοχή σε αντικείμενο δημόσιων σχέσεων”.

Επίσης υπενθυμίζει ότι η μονομερής ανακήρυξη του λεγόμενου «τουρκικού κράτους της βόρειας Κύπρου» αποτελεί παράνομη ενέργεια και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. “Καμία επίσκεψη, καμία πολιτική επαφή και καμία προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων δεν μπορεί να μεταβάλει αυτή την πραγματικότητα ούτε να υπονομεύσει το διεθνώς αναγνωρισμένο καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε από εν ενεργεία μέλος του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, σε μια περίοδο κατά την οποία απαιτείται από όλους τους Ευρωπαίους πολιτικούς παράγοντες απόλυτος σεβασμός στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές του διεθνούς δικαίου“.



Η ΟΕΚ απορρίπτει κατηγορηματικά “κάθε απόπειρα αναγνώρισης ή έμμεσης αναβάθμισης του παράνομου κατοχικού μορφώματος, όπως και κάθε προώθηση της απαράδεκτης και διχοτομικής λογικής της «λύσης δύο κρατών», την οποία προωθεί η Άγκυρα και η τουρκοκυπριακή ηγεσία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία και ο κυπριακός λαός δεν χρειάζονται πολιτικές επισκέψεις που επιχειρούν να νομιμοποιήσουν τα κατοχικά τετελεσμένα. Χρειάζονται τερματισμό της κατοχής, αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και ουσιαστική επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.

Η λύση είναι η επανένωση – όχι η νομιμοποίηση της διχοτόμησης

Η ΟΕΚ επαναβεβαιώνει τη σταθερή της προσήλωση σε μια δίκαιη, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, η οποία πρέπει να διασφαλίζει:

  • Μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων.
  • Τον πλήρη τερματισμό της κατοχής και την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.
  • Την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών.
  • Την επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών, από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017, στο πλαίσιο των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.
  • Ενεργότερη και ουσιαστικότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία επίλυσης, καθώς και αξιοποίηση των ευρωτουρκικών σχέσεων ως εργαλείου άσκησης πίεσης προς την Τουρκία για πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο.


Η ΟΕΚ υπογραμμίζει ότι η ειρήνη και η επανένωση της Κύπρου δεν μπορούν να οικοδομηθούν πάνω στην αναγνώριση ή τη μονιμοποίηση της κατοχής και της διχοτόμησης, ενώ σημειώνει ότι θα συνεχίσει να προωθεί τον διάλογο και τη συνεργασία με τις προοδευτικές δυνάμεις τόσο της ελληνοκυπριακής όσο και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, “με κοινό στόχο μια και πάλι ενωμένη, ειρηνική και δημοκρατική Κύπρο, απαλλαγμένη από στρατεύματα κατοχής, εγγυήσεις και διχοτομικά τετελεσμένα”.

Η ΟΕΚ καλεί κάθε Ευρωπαίο πολιτικό και κάθε δημοκρατική πολιτική δύναμη να μην μετατρέπεται σε όχημα νομιμοποίησης της κατοχής.

“Η Κύπρος δεν χρειάζεται περισσότερα τετελεσμένα.
Χρειάζεται δικαιοσύνη, ειρήνη, επανένωση και τερματισμό της κατοχής“, καταλήγει το δελτίο τύπου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας.


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis