Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Eλλάδα: Πλήθος κόσμου στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για την Μακεδονία

Published

on

Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου από κάθε γωνιά της Ελλάδας ταξίδεψαν για να βρεθούν στη Αθήνα στο μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια σε συμφωνία για τη χρήση του όρου «Μακεδονία», στην ονομασία των Σκοπίων.


Οι διοργανωτές, κάνουν λόγο για πάνω από 1 εκατομμύριο συμμετέχοντες, ενώ στο Σύνταγμα έχει εμφανισθεί μια τεράστια ελληνική σημαία συνολικού εμβαδού 150 τετραγωνικών μέτρων.

Σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας που οδηγούν στο Σύνταγμα είχαν λάβει από το πρωί θέσεις δεκάδες μικροπωλητές που πωλούν μικρές και μεγάλες ελληνικές σημαίες, καθώς και άλλες με εμβλήματα του Βυζαντίου και τον ήλιο της Βεργίνας.

Δριμύτατη επίθεση εξαπέλυσε στην κυβέρνηση από το Σύνταγμα στην ομιλία του ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης έκανε λόγο για “πατριώτες που μας κυβερνούν” και βαποράκια τους αριστεριστές που χθες έριξαν μπογιές στο σπίτι του για να τον εμποδίσουν να μιλήσει μπροστά στον κυρίαρχο λαό.

«Η Ελλάδα σήμερα έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά από πατριώτες. Οι Έλληνες σήμερα ενωμένοι δίνουν όλοι μαζί την απάντηση από το Σύνταγμα, η Μακεδονία είναι μία, ήταν και θα είναι πάντα ελληνική» ανέφερε στην συνέχεια στην ομιλία του ο μουσικοσυνθέτης, εμφανώς συγκινημένος και βουρκωμένος.

Ο κ. Θεοδωράκης εμφανίστηκε ενωτικός και ζήτησε δημοψήφισμα αν αυτή ή κάποια άλλη κυβέρνηση συμφωνεί να υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» σε σύνθετη ονομασία, και θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα και να απαντήσει ο λαός.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικισμός στη Ροδόπη ιδρύθηκε το 6.300 π.Χ., σύμφωνα με έρευνα που θα παρουσιαστεί σε Αρχαιολογικό Συνέδριο

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Νέα στοιχεία, που φωτίζουν το πολύ μακρινό παρελθόν της Θράκης, έως και 8.300 χρόνια πριν, θα παρουσιάσει ομάδα ερευνητών στην 36η ετήσια Αρχαιολογική Συνάντηση για το Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη αύριο και μεθαύριο (28 και 29 Μαρτίου).

Ένας οικισμός της Ροδόπης που πιθανότητα ιδρύθηκε το 6.300 π.Χ., προϊστορικοί οικισμοί που περιβάλλονται από τάφρους, οι οποίοι εγκαταλείφθηκαν και επανακατοικήθηκαν μετά από αιώνες, είναι τα βασικά συμπεράσματα του ερευνητικού προγράμματος MapFarm «Χαρτογραφώντας τους πρώιμους γεωργούς στη Θράκη», που θα παρουσιαστούν στη διάρκεια του συνεδρίου.

«Εμείς θέλαμε να μελετήσουμε τη νεολιθική περίοδο, δηλαδή την έναρξη της παραγωγής της καλλιέργειας της γης και της κτηνοτροφίας και την κοινωνική οργάνωση των πρώιμων αγροτικών κοινοτήτων στη Θράκη. Αυτό που είχε μεγάλη σημασία σε αυτό το πρόγραμμα, ήταν να αποκαλύψει νέα δεδομένα γιατί αυτή η περίοδος στη Θράκη δεν έχει ερευνηθεί ιδιαίτερα.

Για τον σκοπό αυτό επιλέξαμε δέκα οικισμούς, για τους οποίους οι συνάδελφοι στις τοπικές Εφορείες Αρχαιοτήτων είχαν πληροφορίες ότι έχουν κατοικηθεί κατά τη νεολιθική περίοδο που μας ενδιέφερε. Κάποιοι από αυτούς είχαν ερευνηθεί πολύ περιορισμένα στο παρελθόν και άλλοι δεν είχαν ερευνηθεί ποτέ» δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Ντούσανκα Ούρεμ-Κώτσου.

Στο πρόγραμμα – το οποίο έλαβε χρηματοδότηση ύψους 200.000 ευρώ από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.), συμμετείχαν πέντε διαφορετικές ερευνητικές ομάδες από διάφορα μέρη της Ελλάδας, οι οποίες χρησιμοποίησαν τις βασικές μεθόδους έρευνας από απόσταση (σ.σ. μη καταστροφικές έρευνες, που δεν περιλαμβάνουν την ανασκαφή), για να απαντήσουν στο ερώτημα «πότε ξεκίνησε μια τέτοια ζωή στη Θράκη;».



Αυτές περιλαμβάνουν αρχαιολογική επιφανειακή έρευνα, γεωφυσικές διασκοπήσεις (Μεσογειακό Ινστιτούτο Ερευνών), έρευνα της παλαιογεωγραφίας του παλαιοπεριβάλλοντος, γεωλογικές πυρηνοληψίες (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και ραδιοχρονολόγηση (Εργαστήριο Αρχαιομετρίας Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»).

«Με τις συνδυαστικές αυτές μεθόδους ουσιαστικά αποκαλύφθηκε ότι ένας από τους οικισμούς και συγκεκριμένα η Παραδημή, πολύ πιθανόν να ιδρύθηκε το 6.300 π.Χ.» τονίζει η κ. Ούρεμ.

Αυτά τα δεδομένα, μάλιστα, προκάλεσαν την έναρξη ενός νέου προγράμματος πριν από τη λήξη του MapFarm, για να διερευνηθούν περαιτέρω αυτά τα νέα σημαντικά στοιχεία.

Έτσι, ενώ το πρόγραμμα διήρκησε περίπου 3,5 χρόνια και ολοκληρώθηκε πέρυσι, την ίδια στιγμή ξεκίνησε ανασκαφή υπό τη διεύθυνση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης και συν-διεύθυνση του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, για να διερευνηθεί η ακριβής ίδρυση του οικισμού, με βάση τις ενδείξεις της ραδιοχρονολόγησης που κάνουν λόγο για το 6.300 π.Χ..

Μάλιστα, η ανασκαφή προσέλκυσε πλήθος ξένων φοιτητών (Πολωνία, Γερμανία, Κροατία, Γαλλία, Κύπρο), όπως και φοιτητών από τα ελληνικά πανεπιστήμια.



Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα, έφεραν στο φως οι γεωφυσικές διασκοπήσεις, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να αποκαλύπτουν κάτω από την επιφάνεια του εδάφους τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, «σκανάροντας» με ειδικές μεθόδους το υπέδαφος.

«Είχε ανέλπιστα πολύ καλά αποτελέσματα, διότι βρήκαμε κάτι που δεν ήταν γνωστό: Ότι οι περισσότεροι οικισμοί τους οποίους συμπεριλάβαμε στην έρευνα, περιβάλλονταν από μία ή περισσότερες τάφρους. Ουσιαστικά, δηλαδή, οι κάτοικοι ήθελαν να περιβάλλουν με τάφρο τον οικισμό, ώστε να τον οριοθετήσουν κατά κάποιον τρόπο» συμπληρώνει η καθηγήτρια.

Όπως εξηγεί, κάτι τέτοιο αποτελούσε ένα μεγάλο δημόσιο έργο, που ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για εκείνη την εποχή που δεν υπήρχαν κατάλληλα εργαλεία για να την κατασκευή τους.

«Τουλάχιστον τέσσερις οικισμοί περιβάλλονται ξεκάθαρα από μία τάφρο ή και περισσότερες. Στην Παραδημή για παράδειγμα υπάρχει τουλάχιστον μία εσωτερική και μία εξωτερική τάφρος, ενώ στην Κρωβύλη Ροδόπης, η τάφρος έχει πλάτος έως και 10 μέτρα» καταλήγει.

Το τρίτο σημαντικό στοιχείο που αποκαλύπτει η έρευνα βασίζεται στις ραδιοχρονολογήσεις δειγμάτων που εξάγουν οι γεωλόγοι από τους πυρήνες των χώρων κατοίκησης.



«Αυτό που φαίνεται, λοιπόν, είναι ότι υπάρχει ένα κενό στην κατοίκηση. Κάπου προς το τέλος της νεότερης νεολιθικής εποχής, περίπου στην πέμπτη χιλιετία, οι οικισμοί εγκαταλείπονται για μερικούς αιώνες και σχεδόν όλοι επανακατοικούνται στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, δηλαδή το 3.500 με 3.300 π.Χ. και εγκαταλείπονται ξανά σε αυτή την περίοδο για να μην κατοικηθούν ξανά στα προϊστορικά χρόνια. Αυτό γενικότερα είναι ένα φαινόμενο που φαίνεται να υπάρχει σε κάποιες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα, απλώς στη Θράκη τώρα επιβεβαιώνεται με αυτή την έρευνα» αναφέρει η κ. Ούρεμ, δηλώνοντας περήφανη για το λιθαράκι που προστίθεται με αυτά τα στοιχεία στη συνολικότερη έρευνα για την περιοχή της Θράκης και το απώτερο παρελθόν της.

Στο πρόγραμμα MapFarm «Χαρτογραφώντας τους πρώιμους γεωργούς στη Θράκη», εκτός από την κ. Ούρεμ-Κώτσου, εργάστηκαν οι Απόστολος Σαρρής, Νίκος Παπαδόπουλος, Κώστας Βουβαλίδης, Γιάννης Μανιάτης, Χρύσα Καραδήμα, Μαρία Χρυσάφη, Δημήτρης Μάτσας, Αννα Μουσιώνη, Ματθαίος Κουτσουμάνης, Σταύρος Κώτσος, Δέσποινα Σκουλαρίκη, Κυριάκος Σγουρόπουλος, Γιώργος Πολυμέρης, Περικλής Χρυσαφάκογλου, Δημήτρης Οικονόμου, Σοφία Δοάνη και Ιωάννης Χρόνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν μειωμένη σωματική δραστηριότητα και αυξημένο χρόνο μπροστά στις οθόνες

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, δεν είναι όσο κινητικά δραστήρια θα έπρεπε και περνούν πολύ χρόνο μπροστά στις οθόνες, δύο συμπεριφορές με αρνητικές συνέπειες στην υγιή ανάπτυξή τους.

Την ίδια ώρα, ερευνητές διαπιστώνουν ότι τα κράτη στην Ευρώπη δεν έχουν δημιουργήσει εθνικές πολιτικές για να θωρακίσουν τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη υγεία των μελλοντικών πολιτών τους.

Το 2019 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε για πρώτη φορά 24ωρες οδηγίες που αφορούν στη σωματική κίνηση των παιδιών κάτω των πέντε ετών δίνοντας κατευθυντήριες γραμμές για τρεις συμπεριφορές άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους: τη φυσική δραστηριότητα, τις καθιστικές συμπεριφορές (με έμφαση στον χρόνο οθόνης) και τον ύπνο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις οδηγίες, ένα παιδί κάτω των πέντε ετών για να αναπτυχθεί υγιώς θα πρέπει να έχει καθημερινά τουλάχιστον τρεις ώρες φυσικής δραστηριότητας, με μία από αυτές τις ώρες να είναι μέτρια προς έντονη.

Επίσης, να μην περνάει καθόλου χρόνο μπροστά σε οθόνες αν είναι ηλικίας έως δύο ετών και να μην έχει πάνω από μία ώρα την ημέρα χρόνο οθόνης στην ηλικία των 2-5 ετών. Τέλος, να έχει 10-13 ώρες το 24ωρο ποιοτικού ύπνου στην ηλικία των 3-5 ετών (12-17 ώρες για τα βρέφη κάτω του έτους και 11-14 ώρες για τα παιδιά 1-3 ετών).

Πριν από την έκδοση των οδηγιών είχε προηγηθεί η διαπίστωση ότι ένας κοινός μύθος έχει καταρριφθεί.

Τα παιδιά βρεφικής και προσχολικής ηλικίας, σε όλο τον κόσμο, δεν είναι πλέον επαρκώς κινητικά δραστήρια και ο σημερινός τρόπος ζωής τα έχει εγκλωβίσει σε μη εποικοδομητικές καθιστικές συμπεριφορές και κυρίως σε πολύ χρόνο μπροστά σε οθόνες.



Στην Ελλάδα έρευνες επιστημονικών ομάδων, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΕΚΠΑ, Φωτεινή Βενετσάνου, που δημοσιεύθηκαν το 2019 και το 2020, σχημάτισαν την ίδια εικόνα: τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν είναι επαρκώς σωματικά δραστήρια και μάλιστα τα Σαββατοκύριακα που περνούν ελεύθερο χρόνο με τους γονείς τους η σωματική δραστηριότητα είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις καθημερινές που πηγαίνουν σχολείο.

Επίσης, τρία στα δέκα παιδιά περνούν πάνω από δύο ώρες την ημέρα μπροστά σε οθόνες. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι ο χρόνος οθόνης καθορίζει τη σωματική δραστηριότητα.

«Ψάξαμε αν καθορίζει τη σωματική δραστηριότητα το μορφωτικό ή το οικονομικό επίπεδο των γονιών και ο δείκτης μάζας σώματος των παιδιών. Τίποτα από αυτά δεν έδειχνε συνεπή σχέση, εκτός από τον χρόνο οθόνης που φαίνεται ότι καθορίζει τη σωματική δραστηριότητα. Δηλαδή φαίνεται ότι καθώς ο χρόνος οθόνης αυξάνεται, η σωματική δραστηριότητα μειώνεται, με αποτέλεσμα τα παιδιά να χάνουν την έμφυτη τάση τους να είναι κινητικά δραστήρια», εξηγεί η κ. Βενετσάνου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ωστόσο, η μείωση της σωματικής δραστηριότητας έχει επιπτώσεις στην ευρύτερη ανάπτυξη των παιδιών.



«Ένας πολύ μεγάλος όγκος ερευνών καταδεικνύει τη σπουδαιότητα της φυσικής δραστηριότητας ιδιαίτερα γι’ αυτή την ηλικία. Καθώς η κίνηση αποτελεί έκφραση και επίκεντρο της ζωής των παιδιών, μέσα από την κίνηση και το σώμα τους, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους, γι’ αυτό η κίνηση συμβάλλει πάρα πολύ και στη γνωστική και στη συναισθηματική τους ανάπτυξη.

Οπότε η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών. Ειδικά με τις οθόνες δέχονται πάρα πολλές πληροφορίες, τις οποίες σε πολύ μεγάλο βαθμό δεν μπορούν να επεξεργαστούν με αποτέλεσμα να έχουμε μπλοκάρισμα πολλών λειτουργιών τους», επισημαίνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΚΠΑ.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι συγκεντρωτική ανάλυση ερευνητών με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Γουόλονγκονγκ στην Αυστραλία διαπίστωσε ότι περίπου το 75% των παιδιών προσχολικής ηλικίας στην Ευρώπη δεν πληρούσαν τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ, με το ποσοστό να είναι πιθανό να είναι ακόμα υψηλότερο σε ορισμένες υποομάδες του πληθυσμού, όπως τα παιδιά με χρόνιες παθήσεις ή/και αναπηρία.

Η έρευνα διεξήχθη πριν από την πανδημία του κορονοϊού, με τους ερευνητές να σημειώνουν ότι από τότε λίγα άλλαξαν και μάλιστα προς το χειρότερο, καθώς τα μέτρα περιορισμού μείωσαν περαιτέρω τη φυσική δραστηριότητα και αύξησαν τον χρόνο που περνούσαν τα παιδιά μπροστά στις οθόνες.

Οι επίσημες πολιτικές για τα παιδιά

Πέντε χρόνια μετά την έκδοση των 24ωρων οδηγιών του ΠΟΥ, μέλη της διεθνούς ερευνητικής ομάδας SUNRISE, μεταξύ των οποίων η κ. Βενετσάνου στην Ελλάδα, αξιολόγησαν την εφαρμογή των οδηγιών σε 13 χώρες της Ευρώπης: την Ελλάδα, την Αλβανία, την Αγγλία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρωσία, τη Σκοτία, τη Σουηδία, την Τουρκία και την Φινλανδία.

Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «The Lancet».



Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν τρεις τομείς: κατά πόσο τα κράτη έχουν υιοθετήσει αυτές τις οδηγίες (ή έχουν δημιουργήσει δικές τους), εάν έχουν οργανώσει ένα σύστημα παρακολούθησης των συμπεριφορών σωματικής κίνησης των παιδιών και εάν εφαρμόζουν συγκεκριμένες πολιτικές σε αυτό το ζήτημα.

Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Στη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών που μελετήθηκαν δεν έχουν υιοθετηθεί οι οδηγίες του ΠΟΥ και δεν υπάρχουν εθνικές 24ωρες οδηγίες για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, με μοναδική εξαίρεση την Πορτογαλία και τη Φινλανδία και από το Βέλγιο μόνο στη Φλάνδρα.

Επίσης, παρακολούθηση της τήρησης των 24ωρων οδηγιών γίνεται μόνο στη Φινλανδία και μόνο για τα παιδιά 4-6 ετών.

Οι ερευνητές σημειώνουν, μάλιστα, ότι η έλλειψη επιτήρησης των συμπεριφορών κίνησης των παιδιών σημαίνει ότι αυτά τα προβλήματα στις συνήθειες των μικρών παιδιών είναι στην πραγματικότητα αόρατα και η έλλειψη ορατότητας οδηγεί σε αδράνεια της πολιτικής.

Τέλος, σχεδιασμός και υλοποίηση πολιτικών για την τήρηση των 24ωρων οδηγιών δεν εντοπίστηκε σε καμία από τις 13 χώρες που συμμετείχαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η EΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ : ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΒΑΚΑΛΑΟΥ ΛΟΓΩ ΗΜΕΡΩΝ

Published

on

Από

Όπως κάθε χρόνο, στη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, την 25η Μαρτίου, η πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών προγραμματίζουν να καταναλώσουν, σύμφωνα με το έθιμο, το ιδιαιτέρως δημοφιλές ψάρι της ελληνικής κουζίνας, τον μπακαλιάρο (βακαλάος).

Ακριβώς λόγω της δημοφιλίας του όμως, δίνεται η ευκαιρία σε επιτήδειους να παραπλανήσουν το καταναλωτικό κοινό, προσφέροντάς του (με την ίδια τιμή), ένα άλλο ψάρι το οποίο παρουσιάζεται ως μπακαλιάρος, πλην όμως δεν είναι. Το ψάρι αυτό λέγεται λινγκ και ήδη έχουμε διαπιστώσει ότι βρίσκεται στις προθήκες των ιχθυοπωλείων.

Η ΕΕΚΕ ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό της χώρας για τον κίνδυνο σύγχυσης και παραπλάνησης στην αγορά του μπακαλιάρου για το γιορτινό τραπέζι της 25ης Μαρτίου και επισημαίνει τα εξής:



  1. Οι αυθεντικοί υγράλατοι ή αλίπαστοι (παστοί) μπακαλιάροι προέρχονται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας. Η Ελληνική αγορά προμηθεύεται τον μπακαλιάρο κυρίως από τον Ατλαντικό και την Ισλανδία, Φιλανδία και Νορβηγία.
  2. Το παστωμένο ψάρι με την ονομασία λινγκ, πωλείται συνήθως δίπλα από τον αυθεντικό υγράλατο μπακαλιάρο, επομένως έχει μεγάλη σημασία να ελέγχουμε τις ταμπέλες του ιχθυοπωλείου. Πολλοί προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το χαρακτηριστικό «Λίνγκ» ή «Ling» και με μεγαλύτερα γράμματα την περιοχή προέλευσης, π.χ. ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ.
  3. Επισημαίνουμε ότι τόσο ο αυθεντικός μπακαλιάρος όσο και το λίνγκ, έχει κόκκαλα οπότε η αναγραφή του χαρακτηριστικού αυτού δεν είναι επαρκής για την αποφυγή της σύγχυσης.
  4. Ο μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δυο του πλευρές. Αν δεν είναι ορατή και από τις δύο πλευρές αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί γιατί μπορεί η γραμμή από τη μία πλευρά του ψαριού να είναι κρυμμένη εξαιτίας του φιλεταρίσματος.
  5. Μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ποιότητα του καλού μπακαλιάρου, όπως και κάθε ψαριού, από το χρώμα του. Πρέπει να είναι λευκός, χωρίς κηλίδες ή κίτρινη απόχρωση και να μην επιλέγουμε ψάρι με ορατές αλλοιώσεις ή κιτρινισμένο χρώμα.

Λέμε όχι στην παραπλάνηση και την εξαπάτηση!



ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ


Πηγή: ΕΕΚΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

21η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Δασών: Τεχνολογία και καινοτομία σύμμαχοι στην προστασία του περιβάλλοντος

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η τεχνολογία και οι εφαρμογές της μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθεια για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας στη χώρας μας, επισημαίνει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Δασών, που έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να εορτάζεται την 21η Μαρτίου κάθε χρόνο, με στόχο την ευαισθητοποίηση πολιτών και κυβερνήσεων.

Για το 2024, η Παγκόσμια Ημέρα έχει θέμα «Δάση και καινοτομία: νέες λύσεις για έναν καλύτερο κόσμο» και καθώς η κλιματική κρίση φέρνει τη διεθνή κοινότητα μπροστά σε ζωτικής σημασίας προκλήσεις για όλο τον πλανήτη, «η επέτειος αυτή έρχεται να υπογραμμίσει την ανάγκη για λήψη δραστικών μέτρων» επισημαίνει σε σημερινή του ανακοίνωση ο φορέας.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη η χώρα μας να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών που θα θέτουν το περιβάλλον στο επίκεντρο, το ΓΕΩΤΕΕ αναφέρει ότι στην Ελλάδα απαιτείται η διαμόρφωση μιας σύγχρονης, σαφής και εφαρμόσιμης δασικής πολιτικής, που θα λαμβάνει υπόψη της τον κυρίαρχο δημόσιο χαρακτήρα των δασών στη χώρα μας.



Άξονας δε αυτής της πολιτικής, όπως επισημαίνει ο φορέας, θα πρέπει να είναι μια ισχυρή και καλά οργανωμένη Δασική υπηρεσία, που θα αξιοποιεί τους κανόνες της δασοπονίας πολλαπλών σκοπών, θέτοντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις προστασίας τους και δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στην αλληλεπίδραση των δασικών οικοσυστημάτων με τους πολίτες και την κοινωνική δραστηριότητα και προοπτικές για ένα πραγματικά βιώσιμο μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΓΕΩΤΕΕ υπογραμμίζει ότι παραμένει προσηλωμένο στον θεσμικό του ρόλο, παρουσιάζοντας και τεκμηριώνοντας επιστημονικά θέσεις και προτάσεις για την προστασία του φυσικού πλούτου της Ελλάδας, ενώ προτείνει και καλές πρακτικές, η αξιοποίηση, των οποίων σε συνδυασμό με την τεχνολογία «μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία, την αποκατάσταση και την ανάπτυξη των δασών» τονίζεται.



Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του το ΓΕΩΤΕΕ επισημαίνει ότι η προστασία του φυσικού πλούτου της Ελλάδας αποτελεί καθημερινή του έγνοια και δηλώνει την πρόθεσή του να συμβάλει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση πρωτοβουλιών, που θα αμβλύνουν τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και θα συμβάλουν στην καθιέρωση περιβαλλοντικά βιώσιμων πολιτικών στη χώρα μας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στη Ρώμη για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Ιταλίας ρίχνει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, η οποία πρόκειται να εμφανιστεί στη Ρώμη στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Προσκεκλημένη της Ελληνικής Πρεσβείας στην πρωτεύουσα της Ιταλίας, η ΚΟΘ θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που συνδυάζει τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό με τον αντίστοιχο ιταλικό, σε ένα μουσικό ταξίδι δύο αιώνων, από το 1750 ως το 1950, με βάση την αλληλεπίδραση που άσκησε η μουσική του ενός λαού στους δημιουργούς του άλλου.

Συμπράττει η κορυφαία Ελληνίδα σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου, στο πόντιουμ της ΚΟΘ θα είναι ο Βασικός Αρχιμουσικός της, Leo McFall, ενώ την εκδήλωση παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Θεόδωρος Ανδρεάδης – Συγγελάκης.



Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Τζοακίνο Ροσσίνι (1792-1868): Εισαγωγή από την όπερα «Η Πολιορκία της Κορίνθου»

Τζοακίνο Ροσσίνι (1792-1868): Άρια «L’ora fatal s’appressa… Giusto ciel» από την όπερα «Η Πολιορκία της Κορίνθου»

Γεώργιος Αξιώτης (1875-1924): Δειλινό – Επιμέλεια μουσικού υλικού: Εβελίνα Χαρτοφτάκη, Γιάννης Σαμπροβαλάκης, Κέντρο Ελληνικής Μουσικής

Οτορίνο Ρεσπίγκι (1879-1936): «Il Tramonto» για σοπράνο και ορχήστρα

Μαριώ Φωσκαρίνα-Δαμασκηνού (1850-1921): «Οι Μάσκες» από τη «Βενετσιάνικη Σουίτα»

Σπυρίδων Σαμάρας (1861-1917): Άρια «Dieu , faites que he le revoie …» από την όπερα «Δεσποινίς ντε Μπελίλ»

Τζάκομο Πουτσίνι (1858-1924): Άρια «Vissi d’ arte» από την όπερα «Τόσκα»

Γιάννης Κωνσταντινίδης (1903-1984): Δωδεκανησιακή σουίτα αρ.1



Πρόκειται για μία συμπαραγωγή της ΚΟΘ και της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη και υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συναυλία θα δοθεί την Τρίτη 26 Μαρτίου, στις 19:00, στη Sala Sinopoli.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενίσχυση της συνεργασίας του ΑΠΘ με ερευνητικά κέντρα της Γερμανίας

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Δυνατότητες συνεργασίας του ΑΠΘ με την Ένωση Helmholtz, τον μεγαλύτερο ερευνητικό οργανισμό της Γερμανίας και έναν από τους κορυφαίους στον κόσμο διερευνήθηκαν σε συνάντηση που είχε ο πρύτανης του Αριστοτελείου, καθ. Χαράλαμπος Φείδας με τον πρόεδρο της Ένωσης, καθηγητή Otmar D. Wiestler.

Στη συνάντηση, στην αίθουσα Συγκλήτου του ΑΠΘ, συζητήθηκε η προοπτική συμπράξεων, μέσω της ενεργοποίησης των γερμανικών ερευνητικών κέντρων της Ένωσης από τα οποία αναμένονται εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, λαμβάνοντας υπόψη και την ήδη υπάρχουσα και επιτυχημένη συνεργασία του ΑΠΘ με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καρλσρούης (ΚΙΤ), το οποίο εντάσσεται στην Ένωση.

Η γερμανική πλευρά αξιολόγησε ιδιαίτερα θετικά την πορεία της συνεργασίας ανάμεσα στο ΚΙΤ και το ΑΠΘ, με έμφαση στο πρόγραμμα HEPTA (Helmholtz European Partnership for Technology Advances in Climate, Energy and Environment: Research and Innovation), ενώ διερευνήθηκαν οι δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας σε νέα ερευνητικά πεδία, όπως της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Προηγμένων Υλικών και της Νανοτεχνολογίας.



Επίσης, συζητήθηκε η ενεργοποίηση του ΚΙΤ σε όλους τους τομείς δραστηριότητας του Thess INTEC, όπου μέτοχος είναι, μεταξύ άλλων, το ΑΠΘ, και θα επιφέρει άμεσο αντίκτυπο στις συνεργαζόμενες ερευνητικές ομάδες του ΑΠΘ.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε η επιτυχημένη πορεία της Συμμαχίας Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων EPICUR.

Με ετήσιο προϋπολογισμό πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ, η Ένωση Helmholtz είναι ένας από τους κορυφαίους ερευνητικούς οργανισμούς στον κόσμο και συνεργάζεται αποκλειστικά με τα καλύτερα ιδρύματα παγκοσμίως.

Στα 18 ερευνητικά κέντρα-μέλη του Helmholtz απασχολούνται σήμερα περισσότεροι από 45.000 εργαζόμενοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ45 λεπτά ago

Περικοπές 3.000 θέσεων εργασίας στην Stellantis

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ3 ώρες ago

Επιμελητήριο Ηρακλείου: 12ο Παγκρήτιο Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων

ΑΝΑΚ/ΣΕΙΣ3 ώρες ago

Γερμανία- Νυρεμβέργη: Οι εκλογές για το 10ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξαχθούν την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Deutsch4 ώρες ago

Griechischer Abend am Frühjahrsvolksfest

ΕΙΔΗΣΕΙΣ23 ώρες ago

ΠΟΥ: Σχεδόν ένα παιδί στα έξι έχει πέσει θύμα παρενόχλησης μέσω διαδικτύου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Eurostat: Μεγάλες οι διαφορές ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ1 ημέρα ago

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (ΤΑ ΜΥΡΟΛΟΓΙΑ* ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΝΤΟΥΒΑ ) Görlitz” Καλοκαίρι 1917

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Νεκροί και τραυματίες σε τροχαίο δυστύχημα σε μεγάλο αυτοκινητόδρομο κοντά στη Λειψία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Οικισμός στη Ροδόπη ιδρύθηκε το 6.300 π.Χ., σύμφωνα με έρευνα που θα παρουσιαστεί σε Αρχαιολογικό Συνέδριο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Γερμανία: Έχει νόημα η απαγόρευση κινητών στο σχολείο;

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Έρευνα: Ο αστεροειδής Δίμορφος μετά το πείραμα της NASA

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα απεργία του προσωπικού εδάφους της Lufthansa

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Δοξολογία για την Επέτειο της Ελληνικής Εθνεγερσίας στην Ενορία Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Ντύσσελντορφ

BUSINESS-Kleinanzeigen2 εβδομάδες ago

EVERGETIKON at the BEAUTY exhibition
of DÜSSELDORF March 22-24

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου: “Ο εμπαιγμός δεν έχει τέλος”!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέες απεργίες στους σιδηροδρόμους και στην Lufthansa

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Διαφωνίες στην Deutsche Bank μετά την απόφαση για περιορισμό της τηλεργασίας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ6 ημέρες ago

ΓΕΝΕΣΙΣ / GENESIS.ev Σύλλογος Ελλήνων και Κύπριων ιατρών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας: Οι Έλληνες γιατροί της N.R.W παρόντες στην ετήσια εκδήλωση του 2024

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες ago

Η Nissan πρωτοπορεί με ενέργεια από βιοαιθανόλη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα απεργία των μηχανοδηγών από το βράδυ της Τετάρτης

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis