Connect with us

ΕΥΡΩΠΗ

ΕΕ-Ελλάδα: Στις 1.850 υπολογίστηκαν οι αφίξεις προσφύγων-μεταναστών στα ελληνικά νησιά τον Ιανουάριο

Published

on

Στις 1.850 υπολογίστηκαν οι αφίξεις των «παράτυπων μεταναστών» στα ελληνικά νησιά τον Ιανουάριο σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Frontex.


Ειδικότερα, η Frontex σημειώνει ότι τον περασμένο μήνα, ο αριθμός των «παράτυπων μεταναστών» που εντοπίστηκαν στη λεγόμενη «διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου», φθάνοντας κυρίως στα ελληνικά νησιά, μειώθηκε κατά 43% από τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας τους 1.850.

Αυτός ο αριθμός είναι πολύ κοντά στις αφίξεις του Ιανουαρίου του 2017, ενώ οι αφιχθέντες είναι κατά κύριο λόγο Σύριοι και Ιρακινοί. Σε ό,τι αφορά τη «διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων», η Frontex παρατηρεί ότι ο αριθμός των «παράτυπων μεταναστών» που εντοπίστηκαν ήταν «σχετικά χαμηλός, σχεδόν 300 άτομα», χάρη στη «στενή συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής για τον έλεγχο των συνόρων». Στη «διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου» ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στην Ιταλία τον Ιανουάριο αυξήθηκε σε πάνω από 4.800, διπλάσιος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, οι μετανάστες από την Ερυθραία αποτελούσαν τη μεγαλύτερη ομάδα των ατόμων που εντοπίστηκαν σε αυτή τη διαδρομή, ακολουθούμενοι από πολίτες του Πακιστάν και της Τυνησίας. Τους τελευταίους μήνες, η Frontex κατέγραψε επίσης αύξηση του αριθμού των Λίβυων που διασχίζουν τη Μεσόγειο.

Τέλος, όσον αφορά τη «διαδρομή της Δυτικής Μεσογείου», τον περασμένο μήνα η Ισπανία «ανέκαμψε ελαφρώς», σύμφωνα με τη Frontex, από τους πρόσφατους «αριθμούς ρεκόρ» παράνομων αφίξεων, καθώς μειώθηκαν κατά περισσότερο από το ένα τρίτο σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2017. Παρ’ όλα αυτά, οι 1.300 αφίξεις που καταγράφηκαν ήταν πάνω από 20% περισσότερες σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Οι πολίτες της Γουινέας αντιπροσωπεύουν τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων στην Ισπανία, ακολουθούμενοι από πολίτες του Μαρόκου, της Ακτής Ελεφαντοστού και του Μάλι.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυξημένη η έξοδος από τα λιμάνια της Αττικής μετά και τη βελτίωση του καιρού

Published

on

Από

Από το λιμάνι του Πειραιά τα δρομολόγια των πλοίων εκτελούνται κανονικά ενώ στις 13:00 έγινε άρση απαγορευτικού από Ραφήνα και Λαύριο. Photo credits: neufal54 / pixabay

Αυξημένη αναμένεται σήμερα η επιβατική κίνηση στα λιμάνια της Αττικής, παρά τα προβλήματα που προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι στην εκτέλεση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων.

Χθες, Παρασκευή, συνολικά 45.229 επιβάτες αναχώρησαν από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου με προορισμό τα νησιά, αποτυπώνοντας την κορύφωση της εξόδου για το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου.

Σε τροποποιήσεις των σημερινών δρομολογίων προχώρησαν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, μετά τα προβλήματα που προκάλεσαν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τη σταδιακή βελτίωση του καιρού.

Από το λιμάνι του Πειραιά τα δρομολόγια των πλοίων εκτελούνται κανονικά ενώ στις 13:00 έγινε άρση απαγορευτικού από Ραφήνα και Λαύριο.



Η αυξημένη έξοδος του Δεκαπενταύγουστου είχε ήδη αποτυπωθεί από χθες στα τρία μεγάλα λιμάνια της Αττικής, όπου δεκάδες χιλιάδες επιβάτες αναχώρησαν για νησιωτικούς προορισμούς. Από το λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκαν 21 απόπλοι, με 24.738 επιβάτες να αναχωρούν για τα νησιά του Αιγαίου. Παράλληλα, για τα νησιά του Αργοσαρωνικού πραγματοποιήθηκαν συνολικά 59 δρομολόγια με συμβατικά και ταχύπλοα πλοία, μεταφέροντας 10.475 επιβάτες.

Αυξημένη ήταν η κίνηση και στα υπόλοιπα δύο λιμάνια της Αττικής. Από το Λαύριο πραγματοποιήθηκαν οκτώ αναχωρήσεις πλοίων με 4.922 επιβάτες, ενώ από τη Ραφήνα αναχώρησαν εννέα πλοία, μεταφέροντας συνολικά 5.094 επιβάτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δελφίνι εμφανίστηκε στα νερά της Βενετίας

Published

on

Από

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν πρόκειται για το ίδιο δελφίνι που βρίσκεται στα νερά της Βενετίας εδώ και καιρό. Ενώ οι περισσότεροι Βενετοί αποκαλούν αυτό το δελφίνι Νάνε, ερευνητές και μέσα ενημέρωσης το αναφέρουν ως Μίμο. Photo credits: Celdes11 / pixabay

Ένα δελφίνι εντοπίστηκε να κολυμπά στα νερά της λιμνοθάλασσας της Βενετίας, κοντά στη διάσημη Γέφυρα του Ριάλτο, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης.

Βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον δήμαρχο Σιμόνε Βεντουρίνι δείχνει ένα πτερύγιο να αναδύεται επανειλημμένα από την επιφάνεια του καναλιού.

«Ένα δελφίνι στη Γέφυρα του Ριάλτο», έγραψε ο Βεντουρίνι στην ανάρτησή του, προσθέτοντας ότι το υδρόβιο θηλαστικό εντοπίστηκε επίσης στο κεντρικό Μεγάλο Κανάλι, την κύρια πλωτή οδό της πόλης μήκους 3,8 χιλιομέτρων.



Δεν είναι ακόμη σαφές εάν πρόκειται για το ίδιο δελφίνι που βρίσκεται στα νερά της Βενετίας εδώ και καιρό. Ενώ ο Βεντουρίνι και οι περισσότεροι Βενετοί αποκαλούν αυτό το δελφίνι Νάνε, ερευνητές και μέσα ενημέρωσης το αναφέρουν ως Μίμο.

Ο δήμαρχος ζήτησε τη μέγιστη προσοχή από χειριστές σκαφών, καθώς το βίντεο που δημοσιεύτηκε δείχνει το δελφίνι να κολυμπά ανάμεσα σε γόνδολες, θαλάσσια ταξί και μηχανοκίνητα σκάφη κοντά στη Γέφυρα του Ριάλτο, ένα από τα πιο πολυσύχναστα τμήματα του Μεγάλου Καναλιού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – dpa


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαλλία: Το Συνταγματικό Συμβούλιο μπλοκάρει την απαγόρευση των social media για παιδιά κάτω των 15 ετών

Published

on

Από

Το Συνταγματικό Συμβούλιο δεν αποφάνθηκε για την απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στα λύκεια από την 1η Σεπτεμβρίου, η οποία περιλαμβάνεται στην ίδια νομοθεσία. Photo credits: Pexels / pixabay

Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας μπλόκαρε σήμερα το μέτρο της απαγόρευσης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 15 ετών, κρίνοντας ότι το συνιστά «δυσανάλογη παραβίαση» της ελευθερίας της έκφρασης.

Το Συμβούλιο έκρινε ότι το Άρθρο 1 του νόμου που αποσκοπεί στην προστασία των ανηλίκων από τους κινδύνους που ενέχει η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης «συνιστά παραβίαση που δεν είναι ούτε κατάλληλη, ούτε απαραίτητη ούτε αναλογική» για την ελευθερία της έκφρασης και της επικοινωνίας των ατόμων κάτω των 15 ετών.



Το Συνταγματικό Συμβούλιο, το οποίο εξέτασε μόνο το Άρθρο 1, δεν αποφάνθηκε για την απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στα λύκεια από την 1η Σεπτεμβρίου, η οποία περιλαμβάνεται στην ίδια νομοθεσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Περιορισμοί στη χρήση του νερού επιβλήθηκαν στο 70% της Γαλλίας

Published

on

Από

Την 9η Αυγούστου, 99 νομοί, ήτοι το σύνολο της γαλλικής μητροπολιτικής επικράτειας, βρίσκονταν τουλάχιστον σε επίπεδο επιφυλακής. Photo credits: Tama66 / pixabay

Σε σχεδόν το 70% της Γαλλίας έχουν επιβληθεί μέτρα περιορισμού της χρήσης του νερού, εξαιτίας της ξηρασίας που επιδεινώνεται λόγω των επανειλημμένων κυμάτων καύσωνα που πλήττουν τη χώρα εδώ και τρεις μήνες, έγινε γνωστό από την κυβέρνηση.

«Την ώρα που η Γαλλία διανύει μια ιδιαίτερα έντονη περίοδο ξηρασίας, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής συνεχίζουν να επιτείνουν την πίεση στους υδάτινους πόρους» και «σχεδόν το 70% της γαλλικής επικράτειας υπόκειται σε περιορισμούς στη χρήση του νερού», διευκρίνισε το υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης.



Την 9η Αυγούστου, 99 νομοί, ήτοι το σύνολο της γαλλικής μητροπολιτικής επικράτειας, βρίσκονταν τουλάχιστον σε επίπεδο επιφυλακής. Μεταξύ αυτών, 67 νομοί κηρύχθηκαν σε κατάσταση κρίσης, το υψηλότερο επίπεδο, και 21 σε κατάσταση ενισχυμένης επιτήρησης.

Στο επίπεδο κρίσης, το νερό προορίζεται για χρήσεις που αποτελούν προτεραιότητα: υγεία, πολιτική ασφάλεια, πόσιμο νερό, δημόσια υγιεινή. Στα επίπεδα συναγερμού και στα αυξημένα επίπεδα επιτήρησης, επιβάλλονται περιορισμοί στο πότισμα των κήπων και των χώρων πρασίνου, στο γέμισμα πισίνων, στο πλύσιμο των αυτοκινήτων και στην άρδευση των καλλιεργειών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έργα που είχαν κλαπεί από μουσείο ανέκτησαν οι ιταλικές αρχές

Published

on

Από

Τα έργα που ανακτήθηκαν είναι η "Νεκρή Φύση με κεράσια" του Σεζάν , "Τα Ψάρια" του Ρενουάρ και την "Οδαλίσκη στη βεράντα" του Ματίς. Photo credits: StockSnap / pixabay

Η ιταλική αστυνομία ανέκτησε τρεις πίνακες των Γάλλων ζωγράφων Πολ Σεζάν, Πιερ-Ογκίστ Ρενουάρ και Ανρί Ματίς, που είχαν κλαπεί από ένα μουσείο κοντά στην πόλη της Πάρμα τον περασμένο Μάρτιο.

Αστυνομικοί της μονάδας προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς ανέκτησαν τα έργα τέχνης έπειτα από μια πολύπλοκη έρευνα, όπως τη χαρακτήρισε η αστυνομία.

Οι πίνακες κλάπηκαν από το Ίδρυμα Μανιάνι Ρόκα που βρίσκεται στην πόλη Τραβερσέτολο, κοντά στην Πάρμα, τη νύχτα της 22ας προς 23η Μαρτίου. Ειδικοί τέχνης είπαν ότι η εκτιμώμενη αξία των πινάκων ξεπερνά τα 9 εκατομμύρια ευρώ.



Τα έργα που ανακτήθηκαν είναι η “Νεκρή Φύση με κεράσια” του Σεζάν , “Τα Ψάρια” του Ρενουάρ και την “Οδαλίσκη στη βεράντα” του Ματίς.

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο από την κλοπή, στο οποίο φαίνονται δύο μασκοφόροι διαρρήκτες να μπαίνουν από ένα παράθυρο, να αρπάζουν τους τρεις πίνακες από τον τοίχο και στη συνέχεια να βγαίνουν αμέσως από το κτίριο, σε μια επιχείρηση που διήρκεσε λιγότερο από τρία λεπτά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Eurovision: Στο Μπουργκάς θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός τραγουδιού το 2027

Published

on

Από

Οι ημιτελικοί θα λάβουν χώρα στην Arena Burgas την Τρίτη, 11, και την Πέμπτη, 13 Μαΐου, και ο τελικός το Σάββατο, 15 Μαΐου. Photo credits: tommumf / pixabay

Το Μπουργκάς, πόλη της Βουλγαρίας στη Μαύρη Θάλασσα, θα φιλοξενήσει τον 71ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στις 11, 13 και 15 Μαΐου 2027, ανακοίνωσαν σήμερα η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) και η δημόσια τηλεόραση της Βουλγαρίας.

Οι ημιτελικοί και ο τελικός του διαγωνισμού θα λάβουν χώρα “στις πιο πρόσφατες εγκαταστάσεις αθλητισμού και ψυχαγωγίας της Βουλγαρίας, στην Arena Burgas, που άνοιξε τις πύλες της το 2023”, προστίθεται στην ανακοίνωση των διοργανωτών.



Η βουλγαρική δημόσια τηλεόραση BNT και το Μπουργκάς θα φιλοξενήσουν τον διαγωνισμό μετά τη νίκη της καλλιτέχνιδας DARA για τη Βουλγαρία στον διαγωνισμό της Eurovision το 2026, που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, με το τραγούδι “Bangaranga”. Ήταν η πρώτη φορά που η χώρα κέρδισε τον διαγωνισμό τραγουδιού.

Οι ημιτελικοί θα λάβουν χώρα την Τρίτη, 11, και την Πέμπτη, 13 Μαΐου, και ο τελικός το Σάββατο, 15 Μαΐου.

Το Μπουργκάς είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας. Η πρωτεύουσα Σόφια, αλλά και η Βάρνα και το Πλόβντιβ ήταν επίσης υποψήφιες πόλεις.

Τη Eurovision παρακολουθούν κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια τηλεθεατές στην Ευρώπη και πέραν αυτής, καθώς και όλο και περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis