Connect with us

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Υποχώρησε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo

Published

on

Για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία υποχώρησε τον Απρίλιο σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Ifo.


Πρόκειται για μία ακόμη ένδειξη ότι η δυναμική της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας υποχωρεί κάπως, αναφέρει το Reuters.

O νέος δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ifo, που περιλαμβάνει για πρώτη φορά και απαντήσεις από τον τομέα των υπηρεσιών, μειώθηκε στις 102,1 μονάδες από 103,3 μονάδες τον Μάρτιο.

 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Συνεχίζεται η πτώση της στάθμης των υδάτων στον Ρήνο – «Θα χωριστεί στα δύο», προειδοποιεί η BDB

Published

on

Από

Η έλλειψη βροχοπτώσεων σημαίνει ότι η στάθμη των υδάτων στο Κάουμπ, στη Ρηνανία-Παλατινάτο, μεταξύ Κόμπλεντς και Μάιντς, ένα κρίσιμο σημείο για τη ναυσιπλοΐα και την οικονομία, αναμένεται να πέσει κάτω από τα 10 εκατοστά για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα. Photo credits: music4life / pixabay

Ήδη σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων, ο Ρήνος μπορεί σύντομα να καταστεί μη πλεύσιμος σε όλο το μήκος του ποταμού στη Γερμανία και να κοπεί στα δύο, προειδοποίησε σήμερα η γερμανική Ένωση Εσωτερικής Ναυσιπλοΐας (BDB), ενώ η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Βιστούλα, τον μεγαλύτερο ποταμό της Πολωνίας, έπεσε σήμερα σε χαμηλά ιστορικά στη Βαρσοβία, σύμφωνα με το Εθνικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο (IMGW).

«Η εξέλιξη της στάθμης των υδάτων δεν είναι καλός οιωνός», δήλωσε ο Γενς Σβάνεν, γενικός διευθυντής της BDB, στην εφημερίδα Rheinische Post, αναφορικά με την κατάσταση στον ποταμό Ρήνο.



Όπως είπε, η έλλειψη βροχοπτώσεων σημαίνει ότι η στάθμη των υδάτων στο Κάουμπ, στη Ρηνανία-Παλατινάτο, μεταξύ Κόμπλεντς και Μάιντς (στη δυτική Γερμανία), ένα κρίσιμο σημείο για τη ναυσιπλοΐα και την οικονομία, αναμένεται να πέσει κάτω από τα 10 εκατοστά για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα.

Με τέτοια επίπεδα υδάτων, ο Ρήνος «δεν θα είναι πλέον πλεύσιμος σε όλο του το μήκος και θα χωριστεί στα δύο», εμποδίζοντας τις εμπορικές μεταφορές και τα τουριστικά ταξίδια, σημείωσε ο Σβάνεν.



Σήμερα το πρωί, η στάθμη αναφοράς του νερού στο Κάουμπ ήταν 17 εκατοστά, που αντιστοιχεί σε βάθος πλοηγήσιμου καναλιού 130 εκατοστών, σύμφωνα με τον τοπικό σταθμό μέτρησης. Η προηγούμενη ελάχιστη στάθμη αναφοράς νερού στο Κάουμπ ήταν 25 εκατοστά το 2018, σύμφωνα με την γερμανική Αρχή Πλωτών Οδών (WSV).

Η ποτάμια κυκλοφορία θα παραμείνει δυνατή μεταξύ των λιμένων ARA (Άμστερνταμ, Ρότερνταμ, Αμβέρσα) και της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας μέχρι την περιοχή της Κολωνίας, μέσω του Ρήνου και του δικτύου καναλιών της δυτικής Γερμανίας, τόνισε ο Σβάνεν. Πιο νότια, η ναυσιπλοΐα θα συνεχιστεί σε παραποτάμους όπως ο Νέκαρ, ο Μόζελ, ο Μάιν και το κανάλι Μάιν-Δούναβη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Το Βερολίνο επεκτείνει την έρευνα για την ασφάλεια από τα drones μετά το περιστατικό σε αεροδρόμιο

Published

on

Από

Μια νέα εγκατάσταση έρευνας για την ασφάλεια από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα θα εγκαθιδρυθεί στις 18 Αυγούστου σε αεροδρόμιο δοκιμών του Αεροδιαστημικού Κέντρου στο ανατολικό κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ. Photo credits: StockSnap / pixabay

Η Γερμανία προγραμματίζει να επεκτείνει την έρευνα για την ασφάλεια από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones), αφότου ένα drone που μετέφερε εκρηκτικά βρέθηκε στο αεροδρόμιο της Λειψίας/Χάλε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Αλεξάντερ Ντόμπριντ.

Μια νέα εγκατάσταση έρευνας για την ασφάλεια από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα θα εγκαθιδρυθεί στις 18 Αυγούστου σε αεροδρόμιο δοκιμών του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου (DLR) στο ανατολικό κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ, δήλωσε ο κ. Ντόμπριντ στην κυριακάτικη έκδοση της Bild.

Το κέντρο θα αναπτύσσει και θα δοκιμάζει τεχνολογίες για την προστασία από τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και θα συγκεντρώσει ερευνητές, τεχνολογική καινοτομία και τις απαιτήσεις των αρχών ασφαλείας, πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών.



Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ένα drone εξοπλισμένο με εκρηκτικά και πυροκροτητή εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο της Λειψίας/Χάλε κοντά σε ουκρανικό αεροσκάφος μεταφοράς φορτίου, το οποίο κατέβασε μέλος του προσωπικού.

Επιπλέον ένα άγνωστο μικρό ιπτάμενο αντικείμενο – πιθανόν ένα δεύτερο drone – φέρεται να προσέκρουσε σε ένα εμπορευματικό αεροσκάφος της DHL.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – dpa


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Αυξήθηκαν οι οικονομικές απώλειες από τηλεφωνικές απάτες το 2025

Published

on

Από

Τα θύματα έχασαν περίπου 49 εκατομμύρια ευρώ από τις αποκαλούμενες «απάτες με παππούδες» και από «τηλεφωνήματα σοκ» - ποσό αυξημένο από τα 46,4 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2024. Photo credits: sabinevanerp / pixabay

Οι οικονομικές απώλειες από τηλεφωνικές απάτες, στις οποίες απατεώνες προσποιούνται αστυνομικούς ή συγγενείς, αυξήθηκαν πέρυσι στη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τη γερμανική Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Υπηρεσία (BKA).

Οι απώλειες από απάτες εγκληματιών που εμφανίζονται ως αστυνομικοί αυξήθηκαν στα 49,5 εκατομμύρια ευρώ το 2025, από 30,1 εκατομμύρια ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την BKA, η οποία επικαλείται στατιστικές της αστυνομίας. Ο αριθμός των καταγεγραμμένων υποθέσεων αυξήθηκε σε 4.646 από 3.946.



Τα θύματα έχασαν περίπου 49 εκατομμύρια ευρώ από τις αποκαλούμενες «απάτες με παππούδες» και από «τηλεφωνήματα σοκ», στα οποία απατεώνες ισχυρίζονται ότι κάποιος συγγενής έχει κατεπειγόντως ανάγκη χρημάτων – ποσό αυξημένο από τα 46,4 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2024.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων περιστατικών μειώθηκε στα 4.798 από 6.658.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – DPA


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Σκαντζόχοιρος έθεσε ενεργοποίησε το συναγερμό για διαρρήκτες σε σούπερ-μάρκετ

Published

on

Από

Οι αστυνομικοί, που έσπευσαν αφού ήχησε ο συναγερμός, βρήκαν το ζώο στο χώρο της εισόδου του καταστήματος στην πόλη Μύλχαϊμ κοντά στη Φρανκφούρτη. Photo credits: amayaeguizabal / pixabay

Ένας σκαντζόχοιρος έθεσε σε λειτουργία το συναγερμό για διαρρήκτες σε σούπερ-μάρκετ στη δυτική Γερμανία αφού φαίνεται πως παγιδεύτηκε μέσα σ’ αυτό στη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Οι αστυνομικοί, που έσπευσαν αφού ήχησε ο συναγερμός, βρήκαν το ζώο στο χώρο της εισόδου του καταστήματος στην πόλη Μύλχαϊμ κοντά στη Φρανκφούρτη.

Η αστυνομία περιέγραψε τον ύποπτο εισβολέα ως «τετράποδο, μικρό, στρογγυλό και, απ’ ό,τι φαίνεται, χωρίς εγκληματική πρόθεση».



Κατά πάσα πιθανότητα ο σκαντζόχοιρος είχε διεισδύσει απαρατήρητος την προηγούμενη ημέρα μέσα στο σούπερ-μαρκετ και, όταν το κατάστημα έκλεισε, οι υπεύθυνοι τον κλείδωσαν μέσα σ’ αυτό χωρίς να αντιληφθούν την παρουσία του. Στη συνέχεια έκανε τον συναγερμό να σημάνει ενώ εξερευνούσε το σούπερ-μάρκετ.

Το ζώο υποβλήθηκε σε σύντομη εξέταση από κτηνίατρο, πριν αφεθεί ελεύθερο σώο και αβλαβές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – DPA


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Νέα παράταση των συνοριακών ελέγχων και μετά τον Σεπτέμβριο στη Γερμανία

Published

on

Από

Με αφορμή τα γεγονότα στη Θέουτα, η Γερμανική Ένωση Αστυνομικών (GdP) προειδοποίησε για πιθανή αύξηση των προσπαθειών παράνομης εισόδου στη Γερμανία. Photo credits: oberaichwald / pixabay

Υπό το φως και των γεγονότων στη Θέουτα, ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Αλεξάντερ Ντόμπριντ (CSU) δήλωσε ότι σκοπεύει να διατηρήσει τους συνοριακούς ελέγχους στα χερσαία σύνορα της Γερμανίας και μετά τον Σεπτέμβριο, οπότε και επρόκειτο να εκπνεύσει η ισχύς του μέτρου.

Επιπλέον μέτρα κρίνει απαραίτητα το συνδικάτο των αστυνομικών, ενώ η Αριστερά ζητά η Γερμανία να δεχτεί μετανάστες από τον ισπανικό θύλακα.

«Θα επεκτείνουμε την επιλογή των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα και μετά τον Σεπτέμβριο. Για να διατηρηθούν οι επιτυχίες που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής στον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης, πρέπει να διατηρηθούν ευέλικτοι και προσαρμοσμένοι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα», δήλωσε ο κ. Ντόμπριντ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει για πόσο καιρό θα παραταθούν οι έλεγχοι, οι οποίοι ισχύουν από τις 16 Σεπτεμβρίου 2024.



Αρχικά οι έλεγχοι αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς και την υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ (SPD) και, παρά την κριτική, ανανεώθηκαν τρεις φορές.

«Η κατάσταση στη Θέουτα καταδεικνύει την ασταθή φύση της παράνομης μετανάστευσης», πρόσθεσε ο υπουργός, αναφερόμενος στην παράνομη είσοδο περίπου 60.000 μεταναστών από το Μαρόκο στον ισπανικό θύλακα. Αναφερόμενος στο θέμα, ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε από την πλευρά του ότι η Ισπανία «πρέπει το συντομότερο δυνατό να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση», χαιρέτισε όμως ταυτόχρονα και την πρόθεση της Μαδρίτης «να μην επιτρέψει στους παράνομους μετανάστες την είσοδο στην ευρωπαϊκή ήπειρο» και ζήτησε από το Μαρόκο «να δεχτεί αμέσως πίσω τους παράνομους μετανάστες».



Με αφορμή τα γεγονότα στη Θέουτα, η Γερμανική Ένωση Αστυνομικών (GdP) προειδοποίησε για πιθανή αύξηση των προσπαθειών παράνομης εισόδου στη Γερμανία.

Ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) για θέματα εσωτερικής πολιτικής Αλεξάντερ Τρομ περιέγραψε την περίπτωση της Θέουτα ως μια πιθανή «πρώτη πραγματική δοκιμασία αντοχής» για το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου (CEAS).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Οριακή αύξηση για το ΑΕΠ στο β’ 3μηνο αλλά και απότομη άνοδος του πληθωρισμού

Published

on

Από

Η εκπνοή του μέτρου για την έκπτωση στον φόρο των καυσίμων στο τέλος του Ιουνίου προκάλεσε, όπως αναμενόταν, απότομη άνοδο του πληθωρισμού τον Ιούλιο στο 2,8%. Photo credits: Raten-Kauf / pixabay

Οριακή ανάπτυξη κατέγραψε η γερμανική οικονομία στο β’ τρίμηνο του έτους, παρά την πίεση λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης στη Μέση Ανατολή. Ο πληθωρισμός ωστόσο, όπως προβλεπόταν, αυξήθηκε απότομα τον Ιούλιο, μετά την εκπνοή του μέτρου έκπτωσης στον φόρο καυσίμων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το ΑΕΠ της Γερμανίας αυξήθηκε από τον Απρίλιο έως και τον Ιούλιο κατά 0,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους.

«Τα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της ανοδικής αναθεώρησης για το α’ τρίμηνο, είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα. Αυτό σηματοδοτεί το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης: Στο τελευταίο τρίμηνο του 2025, η ανάπτυξη έφτασε το 0,3% και στους πρώτους τρεις μήνες του 2026 ήταν 0,4%», δήλωσε ο Γενς-Όλιβερ Νίκλας, αναλυτής στην Κρατιδιακή Τράπεζα της Βάδης-Βυρτεμβέργης.



Στο ίδιο πνεύμα, βελτιώθηκε για τρίτο κατά σειρά τρίμηνο η διάθεση των επιχειρηματιών στον αντίστοιχο δείκτη του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου. «Η γερμανική οικονομία είναι έτοιμη να αποκτήσει δυναμική. Διαφαίνεται ελαφρά ανοδική τάση για τη συνολική οικονομία», δήλωσε ο Κλάους Βολράμπε, επικεφαλής του τμήματος ερευνών του Ifo.

Οι προοπτικές ωστόσο για το σύνολο του έτους είναι μάλλον δυσμενείς, λόγω της αναζωπύρωσης της σύγκρουσης στο Ιράν, η οποία ώθησε και πάλι την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι και απειλεί τη γερμανική οικονομία με υψηλότερες τιμές ενέργειας.

Επιπλέον, οι υψηλοί δασμοί των ΗΠΑ και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από την Κίνα, ειδικά στα αυτοκίνητα και στα μηχανήματα, εκτιμάται ότι θα επηρεάσει περαιτέρω την οικονομία, όπως και η χαμηλή στάθμη στον Ρήνο, η οποία προκαλεί ήδη μείωση της οικονομικής παραγωγής στη Γερμανία.



Η εκπνοή του μέτρου για την έκπτωση στον φόρο των καυσίμων στο τέλος του Ιουνίου προκάλεσε, όπως αναμενόταν, απότομη άνοδο του πληθωρισμού τον Ιούλιο στο 2,8% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι Γερμανοί έπρεπε να πληρώσουν 0,4% περισσότερο για τρόφιμα τον Ιούλιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, όπως και τους δύο προηγούμενους μήνες. Οι υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των επισκέψεων σε εστιατόρια και των ταξιδιών, έγιναν κατά 2,9% ακριβότερες τον Ιούλιο, ενώ τον Μάιο και τον Ιούνιο, η αύξηση ήταν 3,1%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis