Επικοινωνήστε μαζί μας

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Συνεργασία Apple-Goldman Sachs για έκδοση πιστωτικής κάρτας

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Apple και η Goldman Sachs ετοιμάζονται να λανσάρουν μια νέα κοινή πιστωτική κάρτα, ανέφεραν σύμφωνα με την  Wall Street Journal.


H πιστωτική κάρτα θα φέρει το εμπορικό σήμα Apple Pay και μπορεί να βγει σε κυκλοφορία στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Η κάρτα θα βοηθήσει τις δύο εταιρείες να αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες που εμφανίζουν οι κύριες δραστηριότητες τους.

Στην Apple, τα iPhones δεν πωλούν όπως και παλιά, γι ‘αυτό ο γίγαντας τεχνολογίας επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο σε νέους τομείς δραστηριότητας όπως η πληρωμή μέσω κινητού ή η ροή μουσικής.

Η Goldman Sachs από την πλευρά της προσπαθεί να κερδίσει τη θέση της στη μαζική αγορά με μια ηλεκτρονική πιστωτική πλατφόρμα από το 2016 – η πιστωτική κάρτα θα μπορούσε έτσι να χωρέσει καλά στην έννοια.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Goldman Sachs θα μπορούσε να βοηθήσει τους πελάτες της Apple χρηματοδοτώντας δάνεια για iPhones και άλλα προϊόντα, ενισχύοντας έτσι τις πωλήσεις. Οι λεπτομέρειες της κοινής προσφοράς εξακολουθούν να είναι ασαφείς. Αυτό ισχύει και για το ποια από τις μεγαλύτερες εταιρείες πιστωτικών καρτών – Visa, MasterCard ή Discover – θα χειριστεί τις συναλλαγές.

Advertisement
Σχολιάστε

Γράψτε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χωρητικότητα του αποθηκευτικού χώρου βασικό κριτήριο για την επιλογή αυτοκινήτου

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η χωρητικότητα του αποθηκευτικού χώρου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια για την επιλογή ενός αυτοκινήτου. Τα πλεονεκτήματα ενός ευρύχωρου χώρου φόρτωσης τα αντιλαμβανόμαστε κάθε φορά που ο οδηγός με την οικογένειά του αποφασίζει να πάει διακοπές.

Αυτή εξαρτάται, κυρίως, από την κατηγορία αυτοκινήτων, ενώ επηρεάζεται και από τον αριθμό των ατόμων που ταξιδεύουν.

Γενικά το μέγεθος του αποθηκευτικού χώρου εξαρτάται από την κατηγορία του αυτοκινήτου και τις διαστάσεις του.

Ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης μπορεί να χωρέσει 200-300 λίτρα, αρκετά για ένα άτομο που θέλει να μεταφέρει μια βαλίτσα ή να βάλει τα ψώνια της εβδομάδας. Σε ένα μεγαλύτερο αυτοκίνητο, όπου ο αποθηκευτικός χώρος είναι κοντά στα 500 λίτρα, τότε μπορεί να ικανοποιηθούν οι ανάγκες 4-5 ατόμων.

Φυσικά σε όλα τα αυτοκίνητα η μεταφορά παιδικού καροτσιού πάντα δημιουργεί μεγάλα προβλήματα αναγκάζοντας τον οδηγό να αναζητήσει άλλες λύσεις μεταφοράς.

Ωστόσο, η νέα τάση και ο σχεδιασμός των SUV μπορούν να δώσουν αρκετές λύσεις στον τομέα της αποθήκευσης, καθώς πολλά από αυτά διαθέτουν χώρους κοντά στα 800 λίτρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προδιαγραφές του κατασκευαστή δεν συμφωνούν πάντα με τον αποτελεσματικό χώρο στον οποίο μπορούν να τοποθετηθούν οι αποσκευές, ενώ πάντα κύριο μέλημα της φόρτωσης θα πρέπει να είναι η ασφάλεια μεταφοράς των διαφόρων πραγμάτων.

Δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από δημοσιογράφους από το γερμανικό περιοδικό Auto Bild σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες του διεθνούς οργανισμού πιστοποίησης TUV Sud έδειξαν ότι υπάρχουν αρκετές αποκλείσεις από τον τρόπο μέτρησης των εταιρειών.

Οι αποκλίσεις αυτές οφείλονταν κυρίως στη μέθοδο μέτρησης.

Η συγκεκριμένη δοκιμή πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις οδηγίες του πιστοποιητικού ISO 3832 και του προτύπου DIN 70020-1, όπου χρησιμοποιούνταν μικρά κουτιά χωρητικότητας έως 1 λίτρου μέχρι το ύψος του καλύμματος φορτίου. Οι κατασκευαστές μερικές φορές χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους, χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, μικρές μαλακές μπάλες. Επιπλέον, ο όγκος ενός αποθηκευτικού χώρου περιλαμβάνει, επίσης, χώρο για τον εφεδρικό τροχό, το ηχοσύστημα και πρόσθετα διαμερίσματα αποθήκευσης.

Τα πίσω καθίσματα, από την άλλη, αναδιπλώνονται και δίνουν πολλές λύσεις, κυρίως όταν ο οδηγός θέλει να μεταφέρει ογκώδη πράγματα.

Ανεξάρτητα από την πραγματική χωρητικότητα του αποθηκευτικού χώρου υπάρχουν βασικοί κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούνται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Πρώτα απ’ όλα, το βάρος του οχήματος και το φορτίο του δεν πρέπει να υπερβαίνουν το βάρος που ορίζει ο κατασκευαστής, δηλαδή το μέγιστο επιτρεπόμενο μικτό βάρος οχήματος.

Ένα υπερφορτωμένο αυτοκίνητο όχι μόνο καίει περισσότερο καύσιμο, αλλά αυξάνει τις πιθανότητες για ασταθή και μη ασφαλή οδήγηση, με όλους τους κινδύνους που έπονται του ατυχήματος.

Έτσι πρέπει να δοθεί προσοχή όχι μόνο στο βάρος, αλλά και στην ομοιόμορφη κατανομή και σωστή ασφάλιση των αποσκευών. Κάθε κίνηση ιδιαίτερα βαρέων πραγμάτων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών, για παράδειγμα σε περίπτωση σύγκρουσης.

Μια άλλη πτυχή είναι η σωστή ρύθμιση των φώτων πριν από την οδήγηση.

Τα λάθος ρυθμισμένα φώτα ενδέχεται να θαμπώσουν άλλους οδηγούς. Αυτός είναι και ο λόγος που σχεδόν στα περισσότερα αυτοκίνητα υπάρχουν κουμπιά ρύθμισης της γωνίας δέσμης των φώτων. Εκτός από το πόσο φορτωμένος είναι ο αποθηκευτικός χώρος, είναι σημαντικό να είναι εύκολα προσβάσιμος και κυρίως να μπορεί ο οδηγός να βάλει ή να βγάλει εύκολα από τον αποθηκευτικό χώρο βαριά αντικείμενα.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες το τελευταίο διάστημα χρησιμοποιούν ειδικά υλικά ώστε να υπάρχει υψηλή απορρόφηση των κραδασμών, μειώνοντας αισθητά τα ποσοστά του θορύβου. Αξίζει να επισημάνουμε τη σημαντική παράμετρο όπου ένα αυτοκίνητο κατασκευάζεται με ελαφριά εξαρτήματα, προκειμένου να είναι πιο οικονομικό στη χρήση και να έχει μειωμένη κατανάλωση καυσίμου ειδικά κατά τη διάρκεια μεγάλων ταξιδιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωπαϊκές Ενώσεις Καταναλωτών καταγγέλλουν το WhatsApp και ζητούν έρευνα για τους νέους όρους

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Καταγγελία, σε συνεργασία με άλλες οκτώ Ευρωπαϊκές Οργανώσεις Καταναλωτών κατέθεσαν σήμερα στη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής και η ΠΟΜΕΚ «Η Παρέμβαση» ζητώντας την άμεση διεξαγωγή έρευνας για την πολιτική απορρήτου του WhatsApp.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΕΚΠΟΙΖΩ, οι οργανώσεις των καταναλωτών η καταγγελία αφορά «στις μη σύννομες, επιθετικές και παραπλανητικές πρακτικές της δημοφιλούς εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων “WhatsApp”, με εκατομμύρια χρήστες σε όλη την Ευρώπη, λόγω πολλαπλών παραβάσεων της νομοθεσίας του καταναλωτή».

Υπενθυμίζεται ότι πραγματοποιήθηκε, πρόσφατα, έρευνα, με τίτλο “Τι συμβαίνει με το WhatsΑpp;” (What’s up with WhatsApp?), από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Καταναλωτών (BEUC), στην οποία είναι μέλος η ΕΚΠΟΙΖΩ, η οποία κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του Δικτύου για τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ στον τομέα της προστασίας καταναλωτών (Consumer Protection Cooperation Network-CPC Network).

Σημειώνεται ότι, τυχόν ζητήματα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, στα πλαίσια του Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ), δεν αποτελούν μέρος της καταγγελίας, λόγω ότι, ήδη διεξάγεται σχετική έρευνα στη Γερμανία και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο από τις αρμόδιες Αρχές.

Ιστορικό

Εν πρώτοις, η καταγγελία βασίζεται στις συνεχείς και ενοχλητικές ειδοποιήσεις, μέσω των οποίων η εν λόγω εφαρμογή βομβαρδίζει – όπως αναφέρεται – καθημερινά τους χρήστες εδώ και κάποιο διάστημα, ώστε να αποδεχτούν τους νέους όρους και την πολιτική απορρήτου, δίνοντάς τους την εντύπωση ότι, εάν δεν το κάνουν, θα έχουν περιορισμένη πρόσβαση στις λειτουργίες του συστήματος.

Οι συγκεκριμένες εμπορικές πρακτικές και ιδιαίτερα το περιεχόμενό τους, ως προς τη φύση, τον χρόνο και την επανάληψή τους, ασκούν αδικαιολόγητη ψυχολογική πίεση στους χρήστες, είναι παραπλανητικές, επιθετικές και επηρεάζουν εν ολίγοις την ελευθερία επιλογής τους, κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, σημειώνεται στην καταγγελία.

Επιπλέον, η καταγγελία αναφέρει διεξοδικά την έλλειψη διαφάνειας στους νέους όρους, την περίπλοκη και μη κατανοητή γλώσσα ως προς τις τροποποιήσεις που το WhatsApp έχει προβεί.

Οι καταναλωτές/χρήστες είναι αδύνατο να κατανοήσουν με ακρίβεια και σαφήνεια τις συνέπειες που θα έχουν οι εν λόγω τροποποιήσεις στην προστασία της ιδιωτικότητά τους, ιδίως σε σχέση με τη διαβίβαση των προσωπικών τους δεδομένων στο Facebook και σε τρίτους.

Δεδομένης αυτής της ασάφειας συνίσταται παραβίαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας της προστασίας του καταναλωτή, η οποία υποχρεώνει τις εταιρείες να παρέχουν σαφείς, ακριβείς και μη παραπλανητικούς όρους στις συμβάσεις και στις εμπορικές επικοινωνίες τους.

Η μη σύννομη πρακτική της αποδοχής των νέων όρων ενισχύεται και από το γεγονός ότι, το WhatsApp συνεχίζει να πιέζει τους χρήστες να αποδεχθούν τη νέα πολιτική απορρήτου, για την οποία διεξάγεται σχετική έρευνα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (EDPB) για παράβαση των διατάξεων του Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ).

Η εν λόγω έρευνα γίνεται στα πλαίσια θέσπισης προσωρινών μέτρων με τη διαδικασία του επείγοντος από τον Επίτροπο του Αμβούργου για την Προστασία Δεδομένων και την Ελευθερία της Πληροφορίας (HmbBfDI)iii, στα πλαίσια εφαρμογής του Κανονισμού.

Συγκεκριμένα, η Γερμανική Αρχή απαγόρευσε στην “Facebook Ireland Ltd” την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από τους χρήστες της εφαρμογής WhatsApp στη Γερμανία, με το σκεπτικό ότι η νέα ενημέρωση της πολιτικής απορρήτου είναι μη σύννομη και καταστρατηγεί τα δικαιώματα των χρηστών. Η Γερμανική Αρχή θα επιδιώξει μέσω του ελέγχου που διεξάγεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (EDPB) μια δεσμευτική απόφαση σε εθνικό αλλά και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για τον λόγο αυτό Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. και οι Ε.Κ. μέλη της ΠΟΜΕΚ “Η Παρέμβαση” καλούν τη γενική Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή, να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τις πρακτικές του WhatsApp και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (EDPB) και τις Ευρωπαϊκές Αρχές στον τομέα της προστασίας καταναλωτών, να συνεργαστούν στενά στα εν λόγω επείγοντα και ιδιαίτερα ευαίσθητα, ως προς την προστασία του καταναλωτή/ χρήστη, ζητήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρωτοποριακό ύφασμα ρίχνει τη θερμοκρασία του σώματος!

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Κινέζοι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν ένα «έξυπνο» καινοτόμο ύφασμα, που ανακλά μακριά τη θερμότητα και μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματος κατά σχεδόν πέντε βαθμούς Κελσίου.

Το λεγόμενο «μετα-ύφασμα», το οποίο μοιάζει με απλή κοντομάνικη μπλούζα (T-shirt), θα μπορούσε, αν παραχθεί μαζικά, να βοηθήσει τους ανθρώπους να προστατευθούν από την ολοένα μεγαλύτερη ζέστη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Για να μειώσουν την απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας, οι σχεδιαστές ρούχων συνήθως χρησιμοποιούν ανοικτά χρώματα στα υφάσματα.

Μια άλλη μέθοδος είναι να ανακλάται η ηλιακή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, τόσο η υπεριώδης (UV) όσο και η εγγύς υπέρυθρη (NIR).

Η τελευταία θερμαίνει τα αντικείμενα που την απορροφούν και μετά αυτά ψύχονται αργά, καθώς σταδιακά την εκπέμπουν πίσω στο περιβάλλον. Ένα μειονέκτημα είναι ότι μετά την εκπομπή της από ένα αντικείμενο, η εγγύς υπέρυθρη ακτινοβολία συχνά απορροφάται από τα μόρια νερού της ατμόσφαιρας, με συνέπεια να ζεσταίνει τον γύρω αέρα.

Μια καλύτερη λύση είναι η ακτινοβολία στο μέσο υπέρυθρο φάσμα (MIR), που έχει μεγαλύτερο μήκος κύματος και δεν απορροφάται από τα μόρια του περιβάλλοντος αέρα, αλλά φεύγει απευθείας στο διάστημα, με αποτέλεσμα να ψύχονται τόσο τα ίδια τα αντικείμενα όσο και ο αέρας γύρω τους. Το ανθρώπινο δέρμα, αντίθετα με τα ρούχα, εκπέμπει MIR.

Οι Κινέζοι ερευνητές του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Χουατσόνγκ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science”, σύμφωνα με το ίδιο και το “New Scientist”, σχεδίασαν το πρώτο ύφασμα που επιτρέπει στη μεσαία υπέρυθρη ακτινοβολία MIR, η οποία εκπέμπεται από το δέρμα, να διαπερνά εύκολα το ρούχο. Για να είναι πραγματικά αποτελεσματικό, το νέο ύφασμα πρέπει να εφάπτεται στο δέρμα.

Το μετα-ύφασμα που μπορεί να βαφτεί σε διάφορα χρώματα και είναι φτιαγμένο από πολυλακτικό οξύ, συνθετικές ίνες Τεφλόν και νανοσωματίδια από διοξείδιο του τιτανίου (που υπάρχουν και στα αντηλιακά), ανακλά επίσης στο διάστημα την υπεριώδη ακτινοβολία, την ορατή και την εγγύς υπέρυθρη, πράγμα που επιτρέπει τη μεγαλύτερη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος.

Πειράματα έδειξαν ότι όταν με ένα κανονικό βαμβακερό ρούχο η θερμοκρασία του δέρματος είναι γύρω στους 37 βαθμούς, με το νέο ύφασμα πέφτει στους 31 έως 32.

Σε άλλο πείραμα με αυτοκίνητα, ένα από τα οποία καλύφθηκε με το μετα-ύφασμα, ένα δεύτερο με ένα τυπικό κάλυμμα και ένα τρίτο έμεινε ακάλυπτο κάτω από τον ήλιο το μεσημέρι, η θερμοκρασία ήταν 60 βαθμοί Κελσίου στο τελευταίο, 57 βαθμοί στο δεύτερο, ενώ μόνο 30 στο πρώτο.

Αν και μοιάζει με κανονικό ρούχο, στην ουσία είναι ένα είδος καθρέφτη, σύμφωνα με τους Κινέζους ερευνητές, οι οποίοι ήδη αναζητούν εταιρείες κατασκευής υφασμάτων και ρούχων για να αξιοποιήσουν εμπορικά την εφεύρεση τους. Όπως εκτιμούν, η νέα τεχνολογία ανεβάζει μόνο κατά 10% το κόστος παραγωγής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημιουργήθηκε ο πρώτος αυτόνομος ρομποτικός εκσκαφέας που δουλεύει χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Κίνα δημιούργησαν ένα αυτόνομο ρομπότ εκσκαφής, ικανό να λειτουργεί για 24 συνεχόμενες ώρες χωρίς την παραμικρή ανθρώπινη παρέμβαση.

Ο ρομποτικός εκσκαφέας μπορεί να κάνει μόνος του διάφορες χρήσιμες εργασίες σε επικίνδυνα περιβάλλοντα, π.χ. μετά από μία φυσική καταστροφή ή ένα πυρηνικό ατύχημα, απομακρύνοντας σωρούς ερειπίων ή ραδιενεργά απόβλητα.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Ρομποτικής «Science Robotics», εκτίμησαν ότι το αυτόνομο σύστημα εκσκαφής (Autonomous Excavator System-AES) μπορεί να υιοθετηθεί γρήγορα και ευρέως από τις εταιρείες που κατασκευάζουν κατασκευαστικό εξοπλισμό, καθώς και από άλλες τεχνικές εταιρείες ή φορείς.

Η εκσκαφή θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες διαδικασίες στην κατασκευαστική βιομηχανία, οδηγώντας συχνά σε εργατικά ατυχήματα και θανάτους λόγω διαφόρων αιτιών (υποχώρηση εδάφους, κατολισθήσεις βράχων, υπερβολική σκόνη κ.ά.).

Τα ρομπότ θα μπορούσαν να απαλλάξουν τους ανθρώπους από το πιο επικίνδυνο μέρος αυτών των εργασιών, αυτοματοποιώντας τες.

Η πρόκληση είναι να μπορούν να λειτουργούν για πολλές ώρες αυτόνομα και επίσης να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του κάθε φορά διαφορετικού περιβάλλοντος εργασίας, στα διαφορετικά υλικά, τις ποικίλες καιρικές συνθήκες κ.λπ. Έως τώρα δεν υπήρχαν ρομποτικά συστήματα που να πληρούν ικανοποιητικά όλες αυτές τις προϋποθέσεις.

Το νέο πιο εξελιγμένο ρομπότ απέδειξε στις δοκιμές κάθε είδους (σκάψιμο χαντακιών, φόρτωμα φορτηγών, καθάρισμα συντριμμιών και αποβλήτων, συσσώρευση βράχων ή άλλων υλικών σε ένα σημείο κ.ά.) ότι συνδυάζει πολλές ικανότητες.

Αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του μέσω χρησιμοποίησης της τεχνολογίας LiDAR στους αισθητήρες του, διαθέτει κάμερες και πολλαπλούς αλγόριθμους που ανιχνεύουν με ακρίβεια τα γύρω του αντικείμενα.

Το σύστημα «μαθαίνει» μόνο του να βελτιώνεται, όσο δουλεύει σε έναν συγκεκριμένο χώρο. Μεταξύ άλλων, διαθέτει ένα νευρωνικό δίκτυο που «καθαρίζει» τις εικόνες, όταν υπάρχει πολλή σκόνη στο περιβάλλον.

Μάλιστα, όπως έδειξε η χρονομέτρησή του, το ρομπότ-εκσκαφέας χειρίζεται παρόμοια ποσότητα υλικών ανά ώρα με έναν έμπειρο άνθρωπο χειριστή εκσκαφέα.

Στο μέλλον οι δημιουργοί του στοχεύουν να βελτιώσουν την ικανότητα του ρομπότ να δουλεύει σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, όπως χιόνι ή πάγο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιδέες Ελλήνων μαθητών που ξεχώρισαν στον παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Μια στάση όπου μπορούν οι πολίτες να γυμναστούν ενώ περιμένουν το λεωφορείο, μια άλλη όπου βλέποντας τη διαφήμιση οι υποψήφιοι επιβάτες μπορούν να παίξουν pong και να χάνουν θερμίδες παράγοντας ενέργεια για το περιβάλλον κι ένα ρομπότ που κάνει μέχρι και παρκούρ, είναι οι καινοτόμες ιδέες και κατασκευές μαθητών από σχολεία της χώρας μας, που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής, Έρευνας και Καινοτομίας FIRST Lego League 2021 και απέσπασαν, εκτός από διακρίσεις, και τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ο διαγωνισμός μπορεί να έγινε φέτος υβριδικά εξαιτίας των υγειονομικών συνθηκών, αλλά οι κατασκευές των μαθητών δεν απέχουν πολύ από το να εφαρμοστούν στην καθημερινότητα και να προάγουν τα οφέλη της γυμναστικής, που ήταν και το φετινό θέμα.

Γυμναστική … περιμένοντας το λεωφορείο

Περιμένεις το λεωφορείο και τα λεπτά κυλούν βασανιστικά και αργά; Όχι πια. Με την κατασκευή των μαθητών της ΝGK ομάδας ρομποτικής του 2ου δημοτικού σχολείου Καλυβίων, με την οποία κατέκτησαν και την 1η θέση ανάμεσα σε 200 ομάδες στην κατηγορία Motivate Award του FIRST LEGO League, ο χρόνος γίνεται εποικοδομητικός.

Ο πολίτης στις στάσεις γυμνάζεται και παράγει ενέργεια μέχρι να επιβιβαστεί.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αβραάμ Τριανταφυλλίδης, προπονητής της  ομάδας, εξήγησε πώς γεννήθηκε η ιδέα των παιδιών να μεταμορφωθούν οι στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ) σε ευκαιρίες ήπιας άθλησης και ανταποδοτικού οφέλους με αντίκτυπο στους πολίτες.

«Υπολογίστηκε πως οι Έλληνες περιμένουν στις στάσεις περίπου 152 ώρες τον χρόνο, δηλαδή περίπου 6 μέρες, χωρίς να έχουν κάτι δημιουργικό να κάνουν. Με τη βοήθεια της επιστημονικής της ομάδας και πλήθος από experts στο αντικείμενο, η ομάδα NGK δημιούργησε μία σειρά οργάνων, τα «N Power» κατά τη διάρκεια της χρήσης των οποίων παράγεται ενέργεια, που στη συνέχεια αποθηκεύεται σε μπαταρίες. Τα όργανα αυτά θα τοποθετηθούν σε στάσεις, παρέχοντας την ευκαιρία να αθληθούν οι πολίτες, έχοντας προσωπικό, οικολογικό και οικονομικό παράλληλα όφελος», δήλωσε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, η αναμονή στις στάσεις από …κενός χρόνος μετατρέπεται σε απρόβλεπτη ευκαιρία άθλησης και προσφοράς σε ενέργεια που χρησιμοποιείται είτε με τον φωτισμό του γύρω χώρου, είτε με τη φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών, σύμφωνα με την κατασκευή των μαθητών.

Τα παιδιά από την Πάτρα που έβαλαν … βαράκια για γυμναστική στις στάσεις

Δέκα παιδιά από δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, συγκεκριμένα από την έκτη τάξη μέχρι την πρώτη λυκείου, εννιά αγόρια κι ένα κορίτσι είναι τα μέλη της ομάδας «Happy Fit.Ment – Robotica.gr», που κατέκτησαν την 5η Θέση στον διαγωνισμό. Οι μαθητές κινήθηκαν στο ίδιο πνεύμα, αυτό της αξιοποίησης του χρόνου αναμονής στις στάσεις, με μια διαφορετική  κατασκευή και παρουσιάζοντας το δικό τους καινοτόμο project.

«Στην πόλη μας, την Πάτρα, η αναμονή συνολικά ξεπερνάει τα 3 χρόνια! Τα παιδιά λοιπόν έκαναν χρήση της διαφήμισης που υπάρχει στις στάσεις και συνήθως δεν παρατηρεί ο πολίτης. Ένα μέρος της διαφήμισης μετατρέπεται σε ηλεκτρονικό παιχνίδι (το ιστορικό παιχνίδι pong)», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προπονητής της ομάδας, ηλεκτρολόγος μηχανικός Ανδρέας Τσιμπούρης.

Για την υλοποίηση της ιδέας της, η ομάδα ενσωμάτωσε στη φωτεινή διαφήμιση των στάσεων μια οθόνη και προγραμμάτισε πλακέτα ώστε να φαίνεται τόσο μέρος της διαφήμισης όσο και το παιχνίδι, ενώ μέσω αισθητήρων μεταφέρεται η κίνηση από τα χειριστήρια- βαράκια στο παιχνίδι.

«Η πλακέτα έχει επίσης δυνατότητες ασύρματης σύνδεσης (bluetooth, wifi) που μπορούν να αξιοποιηθούν σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα αλλά και μελλοντικά συστήματα ενημέρωσης των πολιτών για τα δρομολόγια των λεωφορείων», εξηγεί ο κ. Τσιμπούρης.

Όπως λέει, το όφελος για τους χρήστες και για την κοινωνία είναι πολύ μεγάλο, αν σκεφτούμε ότι η χρήση του συστήματος μόνο 8 ώρες σε κάθε στάση ημερησίως μπορεί να βοηθήσει συνολικά να καίγονται πάνω από 400.000 θερμίδες ετησίως και μάλιστα σ’ έναν χώρο που οι άνθρωποι ήταν εντελώς ακίνητοι πριν από την εφαρμογή της ιδέας.

Το ρομπότ που κάνει μονόζυγο, παρκούρ και αναλαμβάνει επικίνδυνες αποστολές

Η αγωνιστική ομάδα ρομποτικής της Ακαδημίας Ρομποτικής – FutureLab από τη Θεσσαλονίκη απαρτίζεται από 7 μαθητές, ηλικίας 14 έως 16 ετών, και κατάφερε να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη του Robot Game στο FLL Open Greece 2021.

Το ρομπότ που σχεδίασαν και κατασκεύασαν εκτέλεσε άριστα τις αποστολές μιας ειδικά σχεδιασμένης πίστας στον καλύτερο χρόνο συγκεντρώνοντας σκορ 585/600 και κάνει απίστευτα πράγματα!

Ο προπονητής τους Πέτρος Περλαντίδης, Μηχανικός Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Υπ. Διδάκτορας Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονία, που κατεβαίνει στους αγώνες για δεύτερη φορά με τους μαθητές του τα τελευταία τρία χρόνια, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως το ρομπότ έχει πολλές διαφορές από άλλες κατασκευές και διαφορετικό ρόλο, που δεν είναι άλλος από το να καταφέρει να διαγωνιστεί σε μια πίστα με πολλές δοκιμασίες.

«Το ρομπότ των μαθητών μας έχει αποστολές σε μια πίστα. Εκτός από το να κουνήσει πόδια, να βάλει αντικείμενα σε κάποιες θέσεις, είναι ένα ρομπότ που λύνει γρίφους, συμμετέχει σε αποστολές, κάνει αθλήματα αναποδογυρίζει, παίζει μπάσκετ, κάνει μονόζυγο και προσομοιώνει το παρκούρ και το σκέιτμπορντ», σημειώνει ο κ. Περλαντίδης.

Μάλιστα, όπως λέει, τα παιδιά έχουν στόχο να πάρουν τα βιώματα από τον συνδυασμό τη μηχανικής και προγραμματισμού και να συμμετάσχουν στην ολυμπιάδα ρομποτικής.

Περισσότεροι από 2000 μαθητές από όλο τον κόσμο, ηλικίας 9 έως 16 ετών, διαγωνίστηκαν στον τομέα της Ρομποτικής, της Έρευνας και της Καινοτομίας. Πιο συγκεκριμένα 200 ομάδες από 115 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, συνδέθηκαν εξ’ αποστάσεως για πρώτη χρονιά φέτος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, παρουσιάζοντας την δουλειά τους σε κριτές και διαιτητές από όλο τον κόσμο.

Φέτος ο Παγκόσμιος διαγωνισμός ρομποτικής FLL διοργανώθηκε για πρώτη φορά από την Ελλάδα προς τιμήν των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.

Το επίπεδο των ομάδων που συμμετέχουν κάθε χρόνο σε τέτοιες Παγκόσμιες διοργανώσεις είναι εξαιρετικά υψηλό. Κάθε χρόνο, χώρες από όλο τον κόσμο στέλνουν τις καλύτερες ομάδες τους που αναδεικνύονται μέσα από τοπικά εθνικά πρωταθλήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ESET: Τι είναι η απάτη “φωνητικού ψαρέματος” και πώς μπορεί κάποιος να προστατευτεί

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Το «ηλεκτρονικό ψάρεμα» (phishing) είναι μια απάτη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην οποία ο απατεώνας παρουσιάζεται ως αξιόπιστη πηγή για να εξαπατήσει τους παραλήπτες, ώστε να αποκαλύψουν ευαίσθητες πληροφορίες ή να «κατεβάσουν» κακόβουλο λογισμικό.

Το vishing είναι μια αντίστοιχη απάτη «φωνητικού ψαρέματος» με πολλές παραλλαγές, που μπορεί να ξεγελάσει και μεγάλους οργανισμούς, με πιθανές καταστροφικές συνέπειες.

Το 2020, το phishing, το vishing και άλλες απάτες, κόστισαν σε περισσότερα από 241.000 θύματα πάνω από 54 εκατομμύρια δολάρια, με βάση μόνο τις περιπτώσεις που καταγγέλθηκαν στο FBI, αλλά πολλές άλλες περιπτώσεις απάτης δεν δηλώνονται στις Αρχές.

Σύμφωνα με την διεθνή εταιρία κυβερνοασφάλειας ESET, οι χρήστες μπορούν να πάρουν τα μέτρα τους για να μην πέσουν θύματα του φωνητικού ψαρέματος.

Πώς όμως λειτουργούν αυτές οι απάτες τύπου vishing;

Οι απατεώνες χρησιμοποιούν την κοινωνική μηχανική (Social Engineering) για να χειραγωγήσουν τα θύματά τους.

Παρουσιάζονται ως ένας φορέας που εμπιστεύεστε – πχ η τράπεζά σας, η εταιρεία τεχνολογίας με την οποία συνεργάζεστε, κάποια υπηρεσία του Δημοσίου, κάποιος εργαζόμενος στο τμήμα τεχνικής υποστήριξης – και σας δημιουργούν την αίσθηση ότι πρόκειται για κάποιο επείγον ή ανησυχητικό συμβάν.

Αυτή η αίσθηση του επείγοντος ή του φόβου που δημιουργούν, υπερισχύει κάθε φυσικής προσοχής ή υποψίας που μπορεί να έχει το θύμα.

Αυτές οι τεχνικές χρησιμοποιούνται επίσης σε ηλεκτρονικά μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) και σε ψεύτικα μηνύματα κειμένου (γνωστά ως smishing από το SMS Phishing). Αλλά ίσως είναι πιο αποτελεσματικά, όταν χρησιμοποιούνται «ζωντανά» μέσω τηλεφώνου.

Οι Vishers – δηλαδή οι απατεώνες που χρησιμοποιούν τεχνικές φωνητικού ψαρέματος – έχουν πολλά επιπλέον εργαλεία και τακτικές για να κάνουν τις απάτες τους πιο επιτυχημένες, όπως:

 • Εργαλεία πλαστογράφησης αναγνώρισης κλήσης, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απόκρυψη της πραγματικής τοποθεσίας του απατεώνα και ακόμη και την αλλαγή των αριθμών τηλεφώνου, ώστε να φαίνεται ότι το τηλεφώνημα προέρχεται από κάποιο αξιόπιστο οργανισμό.
  • Απάτες με συνδυαστική χρήση διαφορετικών τακτικών, που ενδέχεται να ξεκινούν με ένα ψεύτικο μήνυμα SMS (smishing), ένα email ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phishing) ή ένα φωνητικό μήνυμα και να ενθαρρύνουν τον χρήστη να καλέσει έναν αριθμό. Αν το θύμα καλέσει, θα μιλήσει απευθείας με έναν απατεώνα.
  • Οι απατεώνες μπορούν να κάνουν έρευνα και να βρουν στα κοινωνικά μέσα και στις ανοικτές πηγές πληροφόρησης πληθώρα πληροφοριών για τα θύματά του. Οι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να στοχεύσουν συγκεκριμένα άτομα (όπως υπαλλήλους εταιρειών με πρόσβαση σε προνομιακούς λογαριασμούς) και έτσι να κάνουν πιο νομιμοφανή την επικοινωνία – δηλαδή ο απατεώνας μπορεί να παραθέσει ορισμένα προσωπικά στοιχεία στο θύμα, ώστε να μπορέσει να αποσπάσει περισσότερες πληροφορίες.Τέτοιες επιθέσεις είναι πιο συνηθισμένες χάρη στη μαζική στροφή προς την απομακρυσμένη εργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως προειδοποίησε και το FBI. Μια επίθεση κατά της εταιρείας Twitter, στην οποία εργαζόμενοι εξαπατήθηκαν από vishers για να αποκαλύψουν τα στοιχεία σύνδεσής τους, δείχνει ότι ακόμη και οι εταιρείες τεχνολογίας μπορούν να πέσουν θύματα μιας επίθεσης. Οι απατεώνες χρησιμοποιούν το vishing για να επιτεθούν και στους καταναλωτές. Ο απώτερος στόχος τους είναι να κερδίσουν χρήματα είτε κλέβοντας απευθείας τραπεζικούς λογαριασμούς ή στοιχεία κάρτας, είτε εξαπατώντας σας για να παραχωρήσετε προσωπικά στοιχεία και διαπιστευτήρια που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για πρόσβαση σε αυτούς τους λογαριασμούς. Ακολουθούν μερικές τυπικές απάτες:
 • Απάτες με τεχνική υποστήριξη: Στην απάτη τεχνικής υποστήριξης, τα θύματα συχνά προσεγγίζονται από κάποιον που προσποιείται ότι καλεί από τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο ή από έναν γνωστό προμηθευτή λογισμικού ή υλικού. Οι απατεώνες θα ισχυριστούν ότι βρήκαν ένα πρόβλημα στον υπολογιστή σας και, στη συνέχεια, θα ζητήσουν αμοιβή (και τα στοιχεία της κάρτας σας) για να το επιδιορθώσουν. Μερικές φορές, η διαδικασία περιλαμβάνει και λήψη κακόβουλου λογισμικού εν αγνοία του θύματος.
 • Αποστολή μηνυμάτων σε μεγάλο αριθμό τηλεφωνικών αριθμών (Wardialing): Αυτή είναι η πρακτική της αποστολής αυτοματοποιημένων φωνητικών μηνυμάτων σε μεγάλο αριθμό θυμάτων και συνήθως προσπαθεί να τους τρομάξει, ώστε να καλέσουν πίσω -για παράδειγμα ισχυριζόμενοι ότι τα θύματα έχουν απλήρωτους λογαριασμούς στην εφορία ή άλλα πρόστιμα.
 • Telemarketing: Τηλεφώνημα στο οποίο ο απατεώνας ισχυρίζεται ότι έχετε κερδίσει ένα έπαθλο και απαιτείται χρηματική προκαταβολή προτού το θύμα μπορεί να λάβει το βραβείο.
 • Phishing/smishing : Οι απάτες μπορούν να ξεκινήσουν με ένα ψεύτικο email ή ένα ψεύτικο SMS, ενθαρρύνοντας τον χρήστη να καλέσει έναν αριθμό. Μια δημοφιλής απάτη είναι κάποιο email από μια «εταιρεία» που ισχυρίζεται ότι κάτι δεν πάει καλά με μια πρόσφατη παραγγελία. Καλώντας τον αριθμό, το θύμα θα συνδεθεί τελικά με τον απατεώνα.

Για να αποτρέψετε το φωνητικό ψάρεμα, σύμφωνα με την ESET, υπάρχουν μερικά βασικά βήματα προστασίας:

 1. Αφαιρέστε τον αριθμό του τηλεφώνου σας από τον τηλεφωνικό κατάλογο, ώστε ο αριθμός να μην είναι διαθέσιμος στο κοινό.
 2. Μη συμπληρώνετε τον αριθμό τηλεφώνου σας σε διαδικτυακές φόρμες (δηλαδή, όταν κάνετε αγορές online).
 3. Να είστε επιφυλακτικοί όταν δέχεστε αιτήματα για πληροφορίες που αφορούν την τράπεζά σας, προσωπικά ή άλλα ευαίσθητα στοιχεία μέσω τηλεφώνου.
 4. Να είστε επιφυλακτικοί -μην μπαίνετε σε συζητήσεις με κάποιον που σας καλεί, ειδικά εάν αυτός ο κάποιος σας ζητήσει να επιβεβαιώσετε ευαίσθητες πληροφορίες.
 5. Ποτέ μην καλέσετε πίσω έναν αριθμό που σας γνωστοποιήθηκε μέσω φωνητικού μηνύματος. Πάντα να επικοινωνείτε πρώτα απευθείας με τον οργανισμό τον οποίο υποτίθεται ότι εκπροσωπεί ο συνομιλητής σας.
 6. Χρησιμοποιήστε έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA) σε όλους τους διαδικτυακούς λογαριασμούς.
 7. Βεβαιωθείτε ότι το λογισμικό ασφαλείας του email / Internet είναι ενημερωμένο και περιλαμβάνει δυνατότητες anti-phishing.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ53 λεπτά πριν

Μια Ελληνίδα φύλακας-άγγελος για θαλάσσιες χελώνες στη Νότια Αφρική

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 ώρες πριν

Περισσότερα δωρεάν τεστ για Covid-19 συνιστά ο ΠΟΥ Ευρώπης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 ώρες πριν

ΥΠΑ: Έως Δευτέρα 2 Αυγούστου παρατείνεται η notam για πτήσεις προς νησιά

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ19 ώρες πριν

Η Πάργα στην κορυφή προτίμησης των Ελλήνων τουριστών

ΓΕΡΜΑΝΙΑ23 ώρες πριν

Γερμανία: Δεκάδες γέφυρες, σιδηροδρομικοί σταθμοί και 600 χιλιόμετρα γραμμών καταστράφηκαν

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα πριν

Το Βερολίνο θα χρηματοδοτήσει ελληνικό πρόγραμμα ένταξης αναγνωρισμένων προσφύγων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα πριν

Unesco: Βαθύτατη λύπη για την αλλαγή του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας από την Τουρκία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα πριν

Χωριό της Σικελίας δημοπρατεί σπίτια με μόλις 2 ευρώ το καθένα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες πριν

Γερμανία: Περιορισμοί στην πώληση λογισμικού τύπου “Pegasus”

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες πριν

ΜyConsulLive: Επέκταση της υπηρεσίας σε 18 πρεσβείες και προξενεία για την εξυπηρέτηση Ομογενών

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 ημέρες πριν

Οι κανόνες εισόδου στη Γερμανία έως τα μέσα Σεπτεμβρίου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες πριν

Απαραίτητο από σήμερα το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19 για μετακινήσεις σε 33 χώρες της Ευρώπης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες πριν

Η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου αναζητεί επειγόντως ξένο εργατικό δυναμικό

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Υποχρεωτικό δακτυλικό αποτύπωμα στις ταυτότητες

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Αίρεται η γενική ταξιδιωτική προειδοποίηση για τις “περιοχές κινδύνου”

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Γνωστός στις αρχές ο 24χρονος που σκότωσε τρία άτομα στο Βίρτσμπουργκ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 εβδομάδα πριν

Γερμανία: Μεγάλη κατολίσθηση στην περιοχή της Κολωνίας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Υποχρεωτικός ο κατώτατος μισθός στη φροντίδα ηλικιωμένων

ΕΛΛΑΔΑ3 εβδομάδες πριν

The Cretan Thriller: Σαρώνουν οι γιαγιάδες Zombie και στέλνουν μήνυμα κατά του φόβου!

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες πριν

Διαγωνισμός Αρχαίων Ελληνικών της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο με θέμα την Ελληνική Επανάσταση

Europolitis TV3 μήνες πριν

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Europolitis TV3 μήνες πριν

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV5 μήνες πριν

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Europolitis TV8 μήνες πριν

ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Europolitis TV1 έτος πριν

E.E: Covid-19 και Erasmus, δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό έτος.

Europolitis TV1 έτος πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης στο Παρα5 με τον Σπύρο Λάτσα ENA Channel (24/04/2020)

Europolitis TV1 έτος πριν

Ελληνική Ψυχή: Αννα Ιωαννίδου-Η Ελληνική Κοινότητα Στουτγκάρδης κοντά στον ελληνισμό (Video)

Europolitis TV1 έτος πριν

Ελληνική Ψυχή :(Ελληνική Κοινότητας Βερολίνου): Ο εθελοντισμός και συμμετοχή δυναμώνουνε μια κοινότητα

Europolitis TV1 έτος πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης μιλάει στο ENA Channel

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 έτος πριν

CORONAVIRUS(Μόναχο): Video δείχνει την πυροσβεστική να ενημερώνει για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis