Επικοινωνήστε μαζί μας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εορτασμός 80των γενεθλίων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας κ.κ Αυγουστίνου

Δημοσιεύθηκε

στις

Πολλές επέτειοι  μπορούν να αποτελέσουν αφορμή εορτασμού προσωπικού, οικογενειακού ή και ευρύτερα κοινωνικού. Ο κάθε ένας δε που έχει επέτειο μπορεί να επιλέξει αν και πώς θα την εορτάσει. Αυτό όμως δεν ισχύει για την επέτειο ενός Αρχιερέως και δη Μητροπολίτου, διότι δεν αποτελεί η οποιαδήποτε επέτειος προσωπική ή ατομική υπόθεση του, από την στιγμή μάλιστα που είναι αδιάρρηκτα δεμένος με το ποίμνιο της Εκκλησιαστικής του Επαρχίας και η αφοσιωμένη και θυσιαστική διακονία του έχει αποδώσει πλήθος εύχυμων καρπών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κινούμενοι οι διακονούντες στο Μητροπολιτικό Κέντρο στη Βόννη της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας αποφάσισαν να εορτάσει επισήμως στην Μητρόπολη την επέτειο των ογδοηκοστών γενεθλίων του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου  Μητροπολίτου Γερμανίας και Εξάρχου Κεντρώας Ευρώπης κ Αυγουστίνου. 


Ο εορτασμός αυτός ορίσθηκε και πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Μαΐου τ.έ. στις κτιριακές εγκαταστάσεις της ενορίας του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Ντίσελντορφ.

Η εορταστική ατμόσφαιρα κυριαρχούσε και έντονο εορταστικό τόνο προσέδιδε και ο κόσμος που κατέφθανε στους χώρους της ενορίας μας στο Ντίσελντορφ. Ήταν πολλοί εκείνοι που είχαν έρθει για να τιμήσουν τον εορτάζοντα Μητροπολίτη. Εκπρόσωποι από τον θρησκευτικό, τον διπλωματικό και τον ακαδημαϊκό χώρο, εκπρόσωποι των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε διάφορες αποστολές, κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως, ορθόδοξοι κληρικοί όλων των βαθμίδων άλλων εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών και πλήθος κόσμου ενοριτών της ενορίας του Ντίσελντορφ και άλλων ενοριών.

Μέσα στον κατάμεστο κόσμου του ιερού ναού του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου πραγματοποιήθηκε μία σεμνή τελετή η οποία περιελάμβανε δέηση, ομιλίες και χαιρετισμούς. Στην δέηση όπως και στα ενδιάμεσα διαστήματα των ομιλιών απέδωσε πασχάλιους ύμνους η Βυζαντινή Χορωδία του Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Τριάδος Βόννης, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη, Υφηγητού του Πανεπιστημίου Βόννης Δρ. κ. Αθανασίου Δεσπότη.

Μετά το τέλος των ομιλιών έφτασε η ώρα των εκπλήξεων για τον εορτάζοντα Μητροπολίτη.

Την κεντρική ομιλία με την παρουσίαση της προσωπικότητας και του έργου του, χωρίς να το γνωρίζει, έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, ο οποίος συνδέεται με τον Μητροπολίτη Γερμανίας με «φιλάδελφο αγάπη και τιμή» όπως ο ίδιος δηλώνει, από τα πρώτα του βήματα στον ιερό κλήρο.

Το λόγο στη συνέχεια έλαβε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αριανζού κ. Βαρθολομαίος ο οποίος αποκάλυψε άλλη μία έκπληξη˙ την έκδοση δίγλωσσου βιβλίου στα γερμανικά και ελληνικά με τον τίτλο SYNODOS ΣΥΝΟΔΟΣ, το οποίο περιλαμβάνει και στις δύο γλώσσες τα έξι επίσημα κείμενα, την Εγκύκλιο και το Μήνυμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου που συνεκλήθη στην Κρήτη, από 18 έως 26 Ιουνίου 2016 και στην οποία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος συμμετείχε ως μέλος της Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αριανζού προέβη στην επίσημη κυκλοφορία του βιβλίου παραδίδοντας το πρώτο αντίτυπο στον Σεπτό Ποιμενάρχη εφόσον η έκδοση αυτή έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση του 80ού έτους της ηλικίας του.

Στο τέλος το λόγο έλαβε ο τιμώμενος Μητροπολίτης μας ο οποίος καταφανώς συγκινημένος αναφέρθηκε στο εργο το οποίο έχει συντελεσθεί όλα αυτά τα χρόνια στην Ο.Δ. της Γερμανίας. Επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι: «Εγώ δεν έκανα τίποτε. Ο Θεός τα έκανε. Ό,τι υπάρχει στη Γερμανία έγινε, επειδή ο Θεός έστειλε καλούς κληρικούς, πιστούς χριστιανούς και πολλούς φίλους Γερμανούς». Ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους και απένειμε την πατρική ευλογία του, ενώ η χορωδία έψαλε τον πολυχρονισμό του.

Στη συνέχεια όλοι μετέβησαν στην αίθουσα της ενορίας όπου παρατέθηκε δεξίωση άριστα προετοιμασμένη από τους συνεργάτες της ενορίας.

Υπό τους ήχους της μουσικής και των τραγουδιών του μουσικού σχήματος «Εν Δράσει» δόθηκε η ευκαιρία στους παρισταμένους να γευθούν τα κεράσματα που με πολύ μεράκι προετοιμάστηκαν και προσφέρθηκαν και να συζητήσουν μεταξύ τους διασκεδάζοντας.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Χάρης Κουδούνας στο Ντύσσελντορφ: ”Ταξίδι στην αχαρτογράφητη ιστορία μας μέσα από τον γραπτό λόγο”

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ο Χάρης Κουδούνας στο Ντύσσελντορφ: Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου ο Ακαδημαϊκός, ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας Χάρης Κουδούνας μας άνοιξε αχαρτογράφητες πόρτες και ανεκπαίδευτης ιστορίας του ελλαδικού χώρου.

”Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου ο Ακαδημαϊκός, ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας Χάρης Κουδούνας μας άνοιξε αχαρτογράφητες πόρτες και ανεκπαίδευτης ιστορίας του ελλαδικού χώρου.”

 

Ο Χάρης Κουδούνας στο Ντύσσελντορφ μαζί με τον Θεσσαλικό σύλλογο του Ντύσσελντορφ « Η Θεσσαλία», την ενορία του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα, το Ελληνικό Βιβλιοπωλείο « Bibliomagia» και τη σημαντική συνεισφορά του πρώην προέδρου της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών κ. Γεώργιου Βόμπρα έδωσαν την δυνατότητα στους Έλληνες του Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας να γνωρίσουνε και να ακούσουνε από τον ίδιο τον συγγραφέα αποτελέσματα από την ιστορική ερευνά του.

 

Τον συγγραφέα και το έργο του προλόγισε ο αντιπρόεδρος της Εταιρίας- Ελλήνων Συγγραφέων στην Γερμανία Πέτρος Κυρίμης (Δημοσιογράφος- συγγραφέας) με τα παρακάτω λόγια:«Σήμερα έχουμε πραγματικά μια σπουδαία προσωπικότητα, συγγραφέα που ήρθε από την Αγκόνα ειδικά για να παρουσιάσει τα βιβλία του, δύο βιβλία που σας αφορούν απόλυτα. Είμαστε ευγνώμονες και πρέπει να προσθέσω ότι καθώς διάβασα το ένα βιβλίο (η Πύλη της Σοφίας) δεν ήρθε από την ματαιοδοξία που έχουμε όλοι όσοι κάνουμε τέχνη ήρθε εδώ για να υποστηρίξει και να σας μιλήσει ο ίδιος γι΄ αυτά που πραγματεύεται στα βιβλία του. Που είναι ένα θέμα που σας αφορά, μας αφορά όλους.»

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο συγγραφέας ευχαριστώντας ονομαστικά τον κάθε εμπλεκόμενο για την πραγματοποίηση της παρουσίασης ξεκινώντας από την πρόεδρο του Θεσσαλικού συλλόγου κα Μιαχαλέ Σοφία και το μέλος του συλλόγου κ. Κώστα Μυλωνά, τον Αρχιμανδρίτη Θεοφάνη Λάππα, το Βιβλιωπολείο Bibliomagia τον Βασίλη Βούλγαρη εκδότη της εφημερίδας Europolitis και τέλος τον άνθρωπο που λίγα χρόνια πριν όταν μέσα από την θεσμική θέση που κατείχε (του προέδρου της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών ) κ. Γεώργιο Βόμπρα (ο οποίος είχε υποσχεθεί ότι θα συμβάλει στο να μάθουνε το έργο του κου Κουδούνα και οι Θεσσαλοί της Γερμανίας.)

Μίλησε για τα δύο βιβλία τα οποία συνδέονται μεταξύ τους, (Η Πύλη της Σοφίας )ένα φιλοσοφικό μυθιστόρημα ιστορικού χαρακτήρα και (Το Μυστικό της Πόρτας Παναγιάς) που είναι καθαρά ιστορική έρευνα.

 

Το βιβλίο που εκδόθηκε στην Ιταλία το 2013 “MP213 Tokyo Salonicco-Il volo della Verità” η πίστη της αλήθειας, ήτανε το βιβλίο αρχή για τον συγγραφέα και η Πύλη της Σοφίας είναι η ελληνική έκδοση. Το βιβλίο μέσα στους πρώτους 6 μήνες κυκλοφορίας του στην Ιταλία παρέλαβε 3 διεθνή βραβεία.

«Το βιβλίο η Πύλη της Σοφίας έχει πολλούς συμβολισμούς μέσα, αναφαίρετε σε δύο βασικά γράμματα της αλφαβήτου το Μ και το Π…είναι τα σύμβολα της αλβαβήτου μας που έχουνε σχέση με την Μητέρα και τον Πατέρα. Με τον πατέρα δημιουργό και την μητέρα του Χριστού.» Μίλησε για την δύναμη της γνώσης η οποία ενέπνευσε την δημιουργία του εξώφυλλου που ο καταρράχτης είναι η γνώση και και πρόκληση για το ποιος θα θελήσει να την αποκτήσει στα κρύα νερά του.

Η Πύλη της Σοφίας είναι ένα βιβλίο το οποίο έχει σαν πρωταγωνιστή τον Πέτρο και τον διάλογο που αναπτύσσεται μεταξύ μαθητή και του δασκάλου του Νικηφόρου. Ο οποίος Νικηφόρος άφησε στον μαθητή του ένα σημειωματάριο πριν πεθάνει το οποίο είναι πηγή μάθησης για τον μαθητή Πέτρο, ένα μαργαριτάρι απέραντης σοφίας στον ωκεανό της γνώσης και της φιλοσοφίας.

Το βιβλίο είναι γεμάτο «αποστάγματα» γνώσης, κάτι σαν φιλοσοφικό μυθιστόρημα και όχι φιλοσοφικό δοκίμιο που απευθύνεται σε συγκεκριμένο αναγνωστικό κοινό.
Η ανάγκη της αγάπης, οι αξίες της ζωής, το χαμόγελο στις δυσκολίες, η εσωτερική γαλήνη, η γνώση, οι φιλοσοφίες, οι αρετές της αρμονίας, του σεβασμού, της αγνότητας και της γαλήνης, που οδηγούν στην γνώση, την ευτυχία και την αλήθεια.

 

Μέσα από το ταξίδι στη γνώση μπαίνουμε και γνωρίσουμε γεγονότα άλλοτε λιγότερο και άλλοτε καθόλου γνωστά, ένα τέτοιο ταξίδι είναι το βιβλίο Πόρτα Παναγιά το οποίο είναι πόνημα μακρόχρονης έρευνας.

 

Μια έρευνα με ερεθίσματα από τα παιδικά χρόνια του συγγραφέα που έτρεχε να πάει στην Πόρτα Παναγιά στην Πύλη Τρικάλων διαπερνώντας το ποτάμι πατώντας στις άσπρες πέτρες, έως την συναισθηματική φόρτιση μετά τον θάνατο του πατέρα του τον οδήγησαν να προχωρήσει στην έρευνα και να αποδώσει στην ιστορία την συμμετοχή της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Πρόκειται για ιστορική έρευνα με λεπτομερή εξέταση των γεγονότων, που σκοπό έχει την ανεύρεση των κρυμμένων μυστικών της μεταφοράς των Ιερών Πετρών της Αγίας Οικίας της Παναγίας, από τη Ναζαρέτ στη μονή της Πόρτα Παναγιάς αρχικά, στο Λορέτο της Ιταλίας αργότερα.
Ο συγγραφέας μας μίλησε για έναν «κρυμμένο κωδικό» επιχείρησε, με ιστορικά στοιχεία, να τον αποκωδικοποιήσει. Η μελέτη αποτελεί µία σημαντική ερμηνευτική πρόταση, που θέτει µία καινούργια και πολύτιμη ψηφίδα στο πολύπλοκο μωσαϊκό της διαδρομής της Αγίας Οικίας -μέχρι το Λορέτο Ιταλίας- αναγνωρισμένη από την ορθόδοξη εκκλησία, ως το παλαιότερο ιερό κειμήλιο της Μαρίας, έναν οικουμενικό τόπο της χριστιανικής προσευχής.
Εκανε αναφορά την παρουσία της οικογένειας των Αγγέλων Κομνηνών της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, που προώθησε και διοργάνωσε, στα τέλη του 13ου αιώνα, τη διάσωση της Αγίας Οικίας, διευκολύνεται η σύνδεση της «σωζόμενης οικίας, ιερόν έργον», για το οποίο μιλά η κατοπτρική επιγραφή της Πόρτα Παναγιάς, με το κείμενο του φύλλου 181, που μιλά για τις «Άγιες πέτρες που φεύγοντας πάρθηκαν, από την Οικία της Θεοτόκου»

 

 

Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

4-0 η FC Hellas München την TSV Forstenried U17

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

”Με εντυπωσιακό τρόπο επανήλθε στις νίκες η ελληνική ομάδα μετά τα δύο τελευταία αρνητικά αποτελέσματα.”

Μπαίνοντας από την αρχή δυνατά και αποφασισμένα δεν άφησε κανένα περιθώριο στην TSV Forstenried U17 η οποία υποτάχθηκε στις διαθέσεις της FC Hellas München με σκορ 4-0.

Η νίκη αυτή επανάφερε την ηρεμία στην ομάδα μιας και μείωσε την διαφορά από τον πρώτο του ομίλου στους 3 Βαθμούς. Ο στόχος είναι και παραμένει ένας η ομάδα να κατακτήσει το πρωτάθλημα και να πάει τον ελληνισμό πιο ψηλά.

Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Επανεκκίνηση της Ελληνικής Κοινότητας Ντύσσελντορφ ή μία από τα ίδια;

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Düsseldorf

Η ελληνική παροικία του Ντύσσελντορφ είναι μια από της μεγαλύτερες σε αριθμό (12.000- 13.000). Με δύο ομάδες ποδοσφαίρου, μια μπάσκετ, 7-8 συλλόγους ενεργούς, μια ενορία ακμάζουσα, με εκλεγμένο Ελληνα δημοτικό σύμβουλο και όλα αυτά με μια ελληνική κοινότητα παρακμάζουσα εδώ και πολλά χρόνια.

Η κριτική μεγάλη, η συμμετοχή μικρή όλα αυτά τα χρόνια. Η μη συμμετοχή ανάγκασε κάποιους συμπατριώτες μας να δράσουν μέσα από την δικαστική οδό για να προσπαθήσουνε να επανεκκινήσουν και να ενώσουν τον ελληνισμό της πόλης (Μακάρι).

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Δ.Τ : 12.11.2018

Την Κυριακή 11.11.2018 έλαβε χώρα η πρώτη σύσκεψη του Διοικητικό Συμβουλίου της Κοινότητας με Έλληνες του Ντύσσελντορφ. Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος και εκπρόσωποι από τους συλλόγους,  Ηπειρωτών, Θρακιωτών και Θεσσαλών. Παρόμοιες συσκέψεις θα ακολουθήσουν έως ότου η οργανωτική κατάσταση της Κοινότητας σταθεροποιηθεί. Το παρακάτω κείμενο είναι συνοπτικά οι σκέψεις, οι προβληματισμοί και οι προτάσεις που τέθηκαν από τους παρευρισκομένους.

Τη σύσκεψη άνοιξε ο κ. Αριστοφάνης Οσμανλής και ενημέρωσε για την οργανωτική κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Κοινότητα καθώς και για την επιθυμία μίας μερίδας Ελλήνων, να κλείσει η Κοινότητα.

Την Οργανωτική κατάσταση της κοινότητας μπορεί να την χαρακτηρίσει κάποιος λίαν επιεικώς, ως κακή. Τα 2 τελευταία Διοικητικά Συμβούλια, δεν έχουν κάνει απολογισμό ταμείου και οι τέως Πρόεδροι παρακρατούν Χρήματα της Κοινότητας, Αρχείο και όλα τα υπάρχοντα της Κοινότητας.

Έπειτα από διεξοδική συζήτηση, οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ομόφωνα, ότι η Ελλ. Κοινότητα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί. Η Ελλ. Κοινότητα μπορεί να παρέμβει προς τις Γερμανικές Αρχές όσον αφορά θέματα Ελλήνων Μεταναστών, αλλά και να συνδράμει τουλάχιστο συμβουλευτικά τους νέους Μετανάστες.

Την ιδέα της από κοινού όλων των Συλλόγων κοπής της Βασιλόπιτας στις αρχές του νέου έτους την χαιρέτισαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, όπως και την πρόταση μίας σειράς από ενημερωτικά σεμινάρια και άλλες ενημερωτικές εκδηλώσεις.

Ο κ. Οσμανλής συνεχάρη όλους του Ελλ. Συλλόγους που λειτουργούν στον χώρο του Ντύσσελντορφ αφού αυτή τη στιγμή είμαι οι μόνοι Φορείς που εκφράζουν τον Ελληνισμό προς τα έξω. Μπορεί όχι σε όλο το Φάσμα της Ελλάδος, αλλά τουλάχιστον τον γεωγραφικό χώρο τους.

Προβληματισμένοι ήταν αρκετοί παρευρισκόμενοι από τον τρόπο εκλογών στην Κοινότητα. Η παρουσία παρατάξεων και η παρέμβαση των πολιτικών Κομμάτων μπαίνουν εμπόδιο στη ομαλή λειτουργία της Κοινότητας. Ο κ. Οσμανλής δεσμεύτηκε στην επόμενη σύσκεψη να παρουσιάσει ένα νέο τρόπο εκλογών που να εξασφαλίσει ουδετερότητα αλλά την απλή αναλογική.

Το Διοικ. Συμβούλιο

Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η GreekBASKETS του Düsseldorf ασταμάτητο τραίνο, 64-51 την Shots Kaarst Büttgen 2

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

GreekBASKETS: 6η νίκη σε 6ο αγώνα, η πιεστική άμυνα και οι γρήγορες αντεπιθέσεις το μεγάλο όπλο της ελληνικής ομάδας.”

 

Η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται λέει ο λαός μας και δεν θα μπορούσε να ήτανε διαφορετικά για την ελληνική ομάδα όταν από το 10 δεκάλεπτο έδειξε στην Shots Kaarst Büttgen 2 (3η στην Βαθμολογία) ποιος θέλει πιο πολύ το  παιχνίδι. Με το επιμέρους σκορ 20-6 τελείωσε το πρώτο δεκάλεπτο.

Η πιεστική άμυνα  σε όλο το γήπεδο και οι γρήγορες αντεπιθέσεις το δυνατό εργαλείο της ομάδας τραίνο (GreekBASKETS), φτάνοντας στα μέσα του 4ου δεκάλεπτου να έχει αποσπαστεί με διαφορά 20 πόντων.

Παρ΄ όλα τα προβλήματα (τραυματισμών) τίποτα εκτός από τον κακό της εαυτό δεν δείχνει να μπορεί να την σταματήσει για τον τίτλο και την άνοδο.

Με την σταδιακή επανένταξη μετά από τους τραυματισμούς, του αρχηγού Musti Shukoor και ο Olli Krumbach η ομάδα δυναμώνει ακόμη περισσότερο.

Για τον αγώνα 1ος σκόρερ ήτανε ο  Rasmus Lawall με 16 πόντους έχοντας 3 τρίποντα. Η σύνθεση της ομάδας: M.Ajunic 7, R.Lawall 16(3), N.Konstantinidis 12, A.Herdt 4, O.Krumbach 10, O.Nestoropoulos, L.Detzel 5(1), M.Shukoor 9(1)

 

Τα δεκάλεπτα :

  1. 20-6
  2.  36-24
  3. 55-37
  4. 64-51

 

Το φίλαθλο κοινό της ελληνικής παροικίας θα πρέπει να είναι πιο ενεργά κοντά σε αυτή την προσπάθεια, μια προσπάθεια, ένα όραμα που κάνει τον κόσμο του μπάσκετ και του αθλητισμού (της πόλης) κατ΄ επέκταση να τρίβουν τα μάτια τους.

 

Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Waibligen: «Ταξιδεύοντας στον Πόντο – Τουρισμός της νοσταλγίας»

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Παρουσίαση βιβλίου: «Ταξιδεύοντας στον Πόντο - Τουρισμός της νοσταλγίας»

“O σύλλογος Ποντίων Waibligen «Οι Αργοναύτες» με ανοικτά τα πανιά του ταξιδεύουν στους ωκεανούς της γνώσης και της δημιουργίας.
Αλλο ένα ταξίδι τελείωσε μέχρι το επόμενο, με την παρουσίαση του πονήματος της Μυροφόρας Ευσταθιάδου «Ταξιδεύοντας στον Πόντο – Τουρισμός της νοσταλγίας»”

                             Δ.Τ 09.Νοεμβρίου 2018

 

Κάθε ταξίδι βοηθάει στην αυτογνωσία… ανακαλύπτουμε τις πτυχές του εαυτού μας. Για τους νεότερους, ένα ταξίδι αποτελεί είδος μόρφωσης. Για τους μεγαλύτερους αποτελεί εμπειρία. Γενικά, τα ταξίδια μας «ανοίγουν» το μυαλό, χαρίζουν φως σε αυτό. Με συνοδοιπόρο τη γνώση γκρεμίζουν τοίχους… χτίζουν γέφυρες… διευρύνουν τους ορίζοντες της σκέψης μας: μας κάνουν πλούσιους.

Με την κα. Μυροφόρα Ευσταθιάδου, Διδάκτωρ Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάναμε αρκετά «ταξίδια» στο παρελθόν. Συχνά-πυκνά την υποδεχόμαστε στην «Αργώ» μας. Ένα ακόμα ταξίδι πραγματοποιήθηκε μαζί της το απόγευμα του Σαββάτου, 27 Οκτωβρίου 2018, στον πολύ φιλόξενο χώρο της Ελληνικής Κοινότητας Waiblingen. Αιτία… το βιβλίο της, το πρώτο πνευματικό της «παιδί», «Ταξιδεύοντας στον Πόντο – Τουρισμός της νοσταλγίας», το οποίο κυκλοφόρησε προσφάτως από τις Εκδόσεις Μένανδρος.

Την εκδήλωση άνοιξε η χορωδία του συλλόγου μας, με χοράρχη τον Παύλο Ιντζέ και το Γιάννη Ευθυμιάδη στη λύρα, απαγγέλλοντας το ακριτικό άσμα «Ακρίτας όντες έλαμνεν».

Η συγγραφέας, αρχικά, εξέφρασε το θαυμασμό της σε όλους τους Πόντιους που ζουν εκτός Ελλάδας, καθώς βρίσκουν χρόνο και έχουν τη δύναμη νανοσταλγούν δύο πάτριδες: τον Πόντο και την Ελλάδα.

Σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα παρουσίασε στο κοινό ηχητικά αποσπάσματα από το αρχείο του πατέρα της, Στάθη Ευσταθιάδη, διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο και διηγήθηκε προσωπικές εμπειρίες από τα ταξίδια της στον Πόντο.

Το κοινό παρακακολουθούσε προσηλωμένο… «ταξίδευε». Η εκδήλωση έκλεισε με το τραγούδι «Απάν’ σ’ όρος του Μελά». Ερωτήσεις προς τη συγγραφέα, οι οποίες εξελίχθηκαν σε εποικοδομητική συζήτηση, έριξαν την άγκυρα και το «ταξίδι» ολοκληρώθηκε.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: η κα. Ελένη Ραφαηλίδου, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Waiblingen όπως και μέλη του Δ.Σ., ο κ. Γεώργιος Μιχαηλίδης, πρόεδρος της τοπικής ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας «Ηρακλής»,  ο κ. Δημήτριος Λαμπρόπουλος, πρόεδρος του Ποντιακού Σύλλογου Νυρεμβέργης, όπως και φίλοι και μέλη του συλλόγου μας.

Τελικά… το ταξίδι είναι που μετράει, και όχι η άφιξη στον προορισμό. Κι εμείς θα συνεχίσουμε να ταξιδεύουμε… με πυξίδα την καρδιά μας… αναζητώντας πάντα τη δική μας «Ιθάκη».

το Δ.Σ.

Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

5η Νίκη η GreekBASKETS του Düsseldorf

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Με νίκη στο Βαλκανικό ντέρμπι  έφτασε το 5 στα 5

Κερδίζοντας την Σέρβικη ομάδα  Alte Freunde 2 την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου  54- 52 η ελληνική ομάδα διεύρυνε τις νίκες της και προχωράει ακάθεκτα στον στόχο της που δεν είναι άλλος από το να κατακτήσει το πρωτάθλημα και γιατί όχι και με  αήττητο.

Ο προγραμματισμός, το όραμα, η διάθεση και το μεράκι των διοικούνταν και των αθλητών έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό σύλλογο που κάθε ημέρα γίνεται  όλο και  μεγαλύτερος.

Συνέχεια

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΓΕΡΜΑΝΙΑ5 ώρες πριν

«Συγκλονισμένος» ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ για τα γεγονότα στο Στρασβούργο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ9 ώρες πριν

Α. Μέρκελ: Καμία πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης του Brexit

BREAKING21 ώρες πριν

Επίθεση από ένοπλο στο Στρασβούργο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα πριν

Παγιδευμένη ήδη στο Brexit, η Τερέζα Μέι… κλειδώθηκε και στη λιμουζίνα της

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ1 ημέρα πριν

To Voyager 2 της NASA εισήλθε στον διαστρικό χώρο

BREAKING1 ημέρα πριν

Ζ. Ζάεφ: Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις δηλώσεις μας

ΕΥΡΩΠΗ2 ημέρες πριν

Γαλλία: Αύξηση μισθών κατά 100 ευρώ μηνιαίως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Μακρόν

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ2 ημέρες πριν

Στην 26η θέση η Ελλάδα στον δείκτη «Γυναίκες στην Ψηφιακή Εποχή»

ΚΟΣΜΟΣ2 ημέρες πριν

Έρευνα στην Αίγυπτο για βίντεο με γυμνό ζευγάρι στην Πυραμίδα του Χέοπα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες πριν

Kαφετέρια με σερβιτόρους-ρομπότ που ελέγχονται εξ αποστάσεως από παράλυτους ανθρώπους

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Του πήραν το δίπλωμα οδήγησης… 49 λεπτά αφότου το πήρε στα χέρια του

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Βερολίνο εντατικοί έλεγχοι στους σταθμούς αυτό το Σαββατοκύριακο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Μόναχο- Απρόσεκτος οδηγός φορτηγού προκάλεσε υλικές ζημίες

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες πριν

Waibligen: «Ταξιδεύοντας στον Πόντο – Τουρισμός της νοσταλγίας»

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες πριν

Επανεκκίνηση της Ελληνικής Κοινότητας Ντύσσελντορφ ή μία από τα ίδια;

ΓΕΡΜΑΝΙΑ6 ημέρες πριν

Θύματα εκμετάλλευσης οι ξένοι εργαζόμενοι συχνά στην Γερμανία

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες πριν

Ο Χάρης Κουδούνας στο Ντύσσελντορφ: ”Ταξίδι στην αχαρτογράφητη ιστορία μας μέσα από τον γραπτό λόγο”

ΓΕΡΜΑΝΙΑ5 ημέρες πριν

Το προφίλ της Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, της νέας προέδρου του CDU

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Στο αρχείο η εισαγγελική έρευνα για τη δήλωση του ηγέτη του AfD για τον χαρακτηρισμό του «απλά μια κουτσουλιά ..»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες πριν

Ένα ναρκοπέδιο του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου ανακαλύφθηκε κοντά στην Αγία Πετρούπολη

Europolitis TV1 μήνα πριν

Νέοι στόχοι της ΕΕ για την ανανεώσιμη ενέργεια με κάλυψη του 32% των αναγκών έως το 2030

Europolitis TV1 μήνα πριν

Πίστη, Αγάπη, Αρετή το μήνυμα του Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Europolitis TV2 μήνες πριν

Οι Ριζίτες του Μονάχου τιμήσανε την «Ημέρα του Βοσκού»

Europolitis TV2 μήνες πριν

Δυνατοί γυναικείοι χαρακτήρες διαγωνίζονται για το Κινηματογραφικό βραβείο LUX

Europolitis TV2 μήνες πριν

H 23η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας Ευρώπης (VID)

Europolitis TV2 μήνες πριν

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θράκη Βρυξελλών στις 30ες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις ΟΘΣΕ

Europolitis TV2 μήνες πριν

O Πολιτιστικός Σύλλογος Σαμοθρακιτών Στουτγάρδης στις 30ες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις της Ο.Θ.Σ.Ε. (VID)

Europolitis TV3 μήνες πριν

Αγιασμός στο Ελληνικό Σχολείο του Nτύσσελντορφ (VID)

Europolitis TV3 μήνες πριν

O Θρακικός Πολιτιστικός Σύλλογος Στουτγάρδης στις 30ες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις ΟΘΣΕ (VID)

Europolitis TV3 μήνες πριν

Μάκης Παπαγεωργίου Der Grieche Düsseldorf

Advertisement Europolitis
Advertisement