Επικοινωνήστε μαζί μας

ΕΛΛΑΔΑ

Καταρχήν συμφωνία για το Σκοπιανό

Δημοσιεύθηκε

στις

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Μετά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες των πρωθυπουργών, των δύο κρατών του Αλέξη Τσίπρα και του Σκοπιανού ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ οι οποίες διεξήχθησαν σε πολύ καλό κλίμα φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία και λευκός καπνός σε ένα μείζον θέμα που ταλανίζει εδώ και 25 χρόνια τις δύο χώρες.

Την απερχόμενη συμφωνία επιβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμα που έκανε προκειμένου να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για την τελική συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

Ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας, η κοινή γλώσσα των δύο πρωθυπουργών είναι:

-Το όνομα Βόρεια Μακεδονία δηλαδή Severna Makedonija / Republic of North Macedonia.

-Η γλώσσα της χώρας θα είναι τα «μακεδονικά». Ωστόσο, στο κείμενο της συμφωνίας θα ξεκαθαρίζεται ότι η γλώσσα των Σκοπιανών δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αρχαία μακεδονική διάλεκτο και είναι σλαβικής προέλευσης.

-Η εθνότητα θα είναι η «μακεδονική», δηλαδή οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας θα λέγονται «Μακεδόνες πολίτες» και στα επίσημα έγγραφα θα αναγράφονται ως: «citizen of the Republic of North Macedonia». Στο κείμενο της συμφωνίας θα υπάρχει σημείωση ότι ο λαός αυτός δεν σχετίζεται με τους αρχαίους Μακεδόνες.

-Θα υπάρχουν ρητές αναφορές για την αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων και για την απαλοιφή αλυτρωτικών σημείων.

-Στο τελικό κείμενο της συμφωνίας θα υπάρχει σαφής δέσμευση της σκοπιανής ηγεσίας για απομάκρυνση αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου και κάθε μνημείου που θα παραπέμπει στην αρχαία Μακεδονία.

-Θα υπάρχουν ξεκάθαρες αναφορές για τον τρόπο που θα αναγράφονται τα εμπορικά και όχι μόνο σήματα. Δεν είναι γνωστό αν θα είναι η σύντμηση SMK ή δεν θα υπάρχει το S (Severna).

-Ρητή αναφορά στο erga omnes ώστε να αποφευχθεί η διπλή ονομασία. Ταυτότητες, διαβατήρια κι άλλα επίσημα έγγραφα στα Σκόπια θα έχουν το νέο όνομα.

Μετά την αρχική συμφωνία θα υπάρξει μια σειρά από βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν μέχρι να υπάρξει οριστική λύση.

Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις και στις δύο χώρες.

Κατ’ αρχάς, η συμφωνία των δύο κυβερνήσεων θα πρέπει να ψηφιστεί από τη βουλή των Σκοπίων. Αν ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ αρνηθεί να επικυρώσει την απόφαση, τότε θα χρειαστεί και δεύτερη ψηφοφορία. Αν βγει και αυτή θετική, τότε δεν μπορεί να την ξαναμπλοκάρει ο Ιβανόφ.

Στη συνέχεια θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στα Σκόπια και σε περίπτωση θετικής απόφασης των πολιτών, θα ξαναψηφίσει η βουλή των Σκοπίων για την αλλαγή του συντάγματος. Στην ψηφοφορία αυτή απαιτείται διευρυμένη πλειοψηφία 2/3.

Αν «περάσουν» όλα τα παραπάνω η συμφωνία θα φτάσει στην ελληνική βουλή, που υπολογίζεται ότι θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εγκαίνια Κέντρου Ποντιακών Ερευνών στο ΑΠΘ

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Εγκαίνια Κέντρου Ποντιακών Ερευνών στο ΑΠΘ

Με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδη» πραγματοποιήθηκαν η ίδρυση του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών και η ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης του Αρχαίου του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού Μαύρης Θάλασσας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

 

Με μία λαμπρή και συναισθηματικά φορτισμένη τελετή που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Μαΐου 2019, στο Επιστημονικό Αναγνωστήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης υποδέχτηκε επίσημα το Αρχείο του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού Μαύρης Θάλασσας, και εγκαινίασε το Κέντρο Ποντιακών Ερευνών με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδη».

 

Στην εκδήλωση, χαιρετισμό απέστειλαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν η  Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης πατήρ Εφραίμ, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. 

 

Το Κέντρο Ποντιακών Ερευνών θα διευρύνει και θα αναπτύξει το έργο της Έδρας Ποντιακών Σπουδών, που ιδρύθηκε το 2017, συντονίζοντας την επιστημονική δραστηριότητα για ζητήματα που σχετίζονται με τον ελληνισμό του Πόντου και συμβάλλοντας στην καλύτερη ενημέρωση και επιμόρφωση του φοιτητικού πληθυσμού και του κοινού. Το πολύτιμο Αρχείο, που περιλαμβάνει βιβλία, κορνίζες φωτογραφιών, εφημερίδες, περιοδικά, καρτ ποστάλ, χάρτες, φωτογραφικό, οπτικοακουστικό και άλλα τεκμήρια του 19ου και 20ου αιώνα, δώρισε στο Α.Π.Θ. το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Ο κ. Ιβάν Σαββίδης, Πρόεδρος του ομώνυμου Φιλανθρωπικού Ιδρύματος, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

 

«Το ιδρυθέν Κέντρο Ποντιακών Ερευνών θα επιβλέπει την ερευνητική δραστηριότητα της Έδρας, αποτελώντας ουσιαστικά ένα εξελικτικό βήμα στην ανάπτυξή της. Κατά τη γνώμη μου, η συνεργασία του Κέντρου και της Έδρας δεν πρέπει να περιορίζεται αποκλειστικά στο πλαίσιο της ποντιακής τραγωδίας. Θα διεξάγει παγκόσμια έρευνα του Πόντου – της ιστορίας του, των παραδόσεών του, του πολιτισμού του, του ρόλου και της θέσης του ποντιακού ελληνισμού στην παγκόσμια πολιτιστική διαδικασία και στη διαμόρφωση του ελληνικού κράτους».

 

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη ίδρυσης Ταμείου Επιχορηγήσεως, το οποίο θα επικεντρωθεί στην παροχή υποτροφιών σε

διακεκριμένους φοιτητές της Έδρας και επιχορηγήσεων για επιστημονικά-εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα τον ποντιακό ελληνισμό. Επιπλέον, γνωστοποιήθηκε πως είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ενός ποντιακού υπαίθριου πάρκου-μουσείου στο οποίο σημαντικό μέρος του θα πρέπει να καταλαμβάνουν διαδραστικά στοιχεία με δυνατότητα να γίνει ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα στα Βαλκάνια.

 

Με τη σειρά του, ο Πρύτανης του ΑΠΘ κ. Περικλής Α. Μήτκας, ευχαρίστησε το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Ιβάν Σαββίδη» για τη υποστήριξή του στο έργο του Πανεπιστημίου και παράλληλα ανακοίνωσε τη σύνθεση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών, η οποία ορίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Συγκλήτου του Α.Π.Θ., με πενταετή θητεία. Το Συμβούλιο απαρτίζεται από τα ακόλουθα μέλη:  Άρτεμη Ξανθοπούλου-Κυριακού, Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Συμεών Πασχαλίδη, Πρόεδρο και Καθηγητή του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, Ιωάννη Μουρέλο, Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ευαγγελία Αμοιρίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας, Φωκίωνα Κοτζαγεώργη, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Μιλτιάδη Σαρηγιαννίδη, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Νομικής και Κυριάκο Χατζηκυριακίδη, Επίκουρο Καθηγητή, διδάσκοντα της επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών.

 

Η τελετή πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη λήξη του Διεθνούς Συνεδρίου «Η Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι συνέπειές της (1908-1923)», που διοργανώθηκε από την Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδη».

Πηγή: Κέντρο Ελληνισμού Μαύρης Θάλασσας

Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Πρόοδο στην Ελλάδα “βλέπουν” τα κόμματα, εκτός του AfD

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Το γερμανικό κοινοβούλιο συζήτησε αίτημα του λαϊκίστικου και ξενοφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) που αφορούσε την Ελλάδα. Η Αθήνα, θα πρέπει κατά το AfD να επιστρέψει την τελευταία δόση ύψους 15 δισεκ. ευρώ του γ’ Προγράμματος στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΣΜ).

Αιτιολογώντας το αίτημα του κόμματος του, ο βουλευτής του AfD και πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού Πέτερ Μπέρινγκερ υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν υλοποιεί επαρκώς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Τα πρόσφατα μέτρα υπέρ των συνταξιούχων και οι φοροελαφρύνσεις δεν θα επιτρέψουν να επιτευχθεί το συμφωνημένο πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Συνεπώς η Ελλάδα θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Μπέρινγκερ, να επιστρέψει στον ΕΜΣ την τελευταία δόση που έλαβε τον Αύγουστο το 2018.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Μιλώντας εκ μέρους των Χριστιανοδημοκρατών, ο βουλευτής Έκαρντ Ρέμπεργκ, καταλόγισε στην AfD έλλειψη αλληλεγγύης προς έναν ευρωπαίο εταίρο. Και ο ίδιος βλέπει με κριτική ματιά τις πρόσφατες οικονομικές αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αρμόδιοι όμως να τις κρίνουν είναι πρωταρχικά οι θεσμοί, τόνισε ο κ. Ρέμπεργκ. Άλλωστε, στη συμφωνία με την Ελλάδα δίνεται έμφαση στην τήρηση των μακροοικονομικών στόχων, ενώ βραχυπρόθεσμα επιτρέπονται ελαστικοί χειρισμοί.

Πέραν αυτού, ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός επεσήμανε πως η Ελλάδα έχει να παρουσιάσει επιτυχίες: μείωση της ανεργίας κατά 10%, ετήσια οικονομική αύξηση πάνω από 2%, επιστροφή στις χρηματαγορές. Έπειτα, η Ελλάδα επέδειξε υπευθυνότητα σε σειρά θεμάτων, μεταξύ άλλων στην επίλυση του ζητήματος του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας.

Ανάλογη επιχειρηματολογία ανέπτυξε η εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Σόνια Αμαλία Στέφεν. Σύμφωνα με την κ. Στέφεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκoύ Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρεγκλίνγκ, μιλώντας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής, πιστοποίησε στην Ελλάδα «μεγάλη πρόοδο», οικονομική αύξηση κατά 2,2% για φέτος και τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 20 ετών αναφορικά με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Τέλος, το αίτημα του AfD απέρριψαν οι Φιλελεύθεροι, οι Πράσινοι και το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς Die Linke. Το ζήτημα παραπέμφθηκε προς περαιτέρω συζήτηση στην Επιτροπή Προϋπολογισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Προώθηση ελληνογερμανικής συνεργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Με συμμετοχή εκπροσώπων από τον πολιτικό, αγροτικό, διπλωματικό και οικονομικό χώρο πραγματοποιήθηκε το Wine & Currant Marketing Forum, που διοργανώθηκε από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, την εταιρεία – μέλος του BASF Ελλάς ΑΒΕΕ και την Τράπεζα Πειραιώς, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές σταφίδες και τα κρασιά, οι απαιτήσεις της γερμανικής αγοράς καθώς και οι προϋποθέσεις επίτευξης μιας επιτυχημένης επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών στον αγροδιατροφικό τομέα.

Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 90 B2B συναντήσεις, μεταξύ γερμανικών εισαγωγικών εταιρειών και ελληνικών επιχειρήσεων παραγωγής κρασιού και σταφίδας, που επιλέχθηκαν από τις γερμανικές εταιρείες.

Ως «μοναδική ευκαιρία για συνεργασία των Ελλήνων παραγωγών με τους Γερμανούς εισαγωγείς» χαρακτήρισε το Φόρουμ ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης.

Ο αρμόδιος υφυπουργός μίλησε για τις ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς του ΥΠΑΑΤ και βοηθούν τους οινοπαραγωγούς, όπως το Πρόγραμμα Στήριξης 2019-2023, τα διαθέσιμα κονδύλια του οποίου ανέρχονται σε 9 εκατ. ευρώ καθ’ έτος. Παράλληλα ο κ. Κόκκαλης υπογράμμισε ότι για την αμπελοοινική περίοδο 2018-2019 η συνολική ενωσιακή συμμετοχή ανέρχεται σε 5.213.000 ευρώ, με τον τελικό έλεγχο αλλά και τις πληρωμές να ολοκληρώνονται το αργότερο έως τις 15 Οκτωβρίου.

Μιλώντας για την κορινθιακή σταφίδα σημείωσε ότι «πρόσφατα καταβλήθηκαν 4.317.152 ευρώ σε 6.150 δικαιούχους παραγωγούς, μέσω της συνδεδεμένης ενίσχυσης» και αποκάλυψε ότι «εξετάζεται η δυνατότητα αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας ώστε να έχει εξασφαλισμένο μέλλον». Για μια «καλή ευκαιρία για τις γερμανικές επιχειρήσεις να γνωρίσουν τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα» έκανε λόγο ο Γενικός Διευθυντής και μέλος του ΔΣ του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Αθανάσιος Κελέμης.

«Πρόκειται για μια συνάντηση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, που μπορούν να αναδείξουν προϊόντα υψηλής διατροφικής, καθώς και γευστικής αξίας και να ανοίξουν δρόμους εξωστρέφειας προς τους καταναλωτές της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης» δήλωσε χαρακτηριστικά. Για «μια εκδήλωση που έχει καταλήξει να είναι θεσμός» έκανε λόγο από την πλευρά του ο Μιχάλης Μαΐλλης, πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Υπογράμμισε ότι οι δυνατότητες του τομέα της αγροδιατροφής στην Ελλάδα είναι αστείρευτες και ζήτησε από όλους να «εργαστούμε για να φτιάξουμε αναγνωρίσιμες ετικέτες στα προϊόντα. Να συνεργαστούμε».

Όπως ανέφερε «η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς τη γερμανική αγορά φθάνει στα 2,15 δισ. ευρώ από 2,06 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο». Ο διευθύνων Σύμβουλος της BASF Ελλάς ΑΒΕΕ και μέλος του ΔΣ του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Βασίλης Γούναρης επεσήμανε ότι το Φόρουμ έχει ως στόχο να δώσει ώθηση στην ελληνογερμανική συνεργασία. «Οι ελληνικές επιχειρήσεις να βρουν τη θέση που αξίζουν σε Ελλάδα και εξωτερικό» είπε σχετικά και τόνισε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για κάτι τέτοιο «εάν ενώσουμε τις δυνάμεις μας». Από την πλευρά του ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής, Αγροτικής Τραπεζικής, του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου πρόσθεσε πως αποτελεί «στρατηγική επιλογή η στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα», καθώς μόνο για φέτος η στήριξη αναμένεται να αγγίξει τα 4 δισ. ευρώ.

Ανάφερε ότι η συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία είναι διαχρονική και χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντικά» προϊόντα για τη Ελλάδα το κρασί και τη σταφίδα. Ζήτησε από τους παραγωγικούς φορείς να δοθεί έμφαση στην εξωστρέφεια σημειώνοντας ότι «η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα θα πρέπει να είναι η επόμενη μέρα τη γεωργία μας» καθώς έτσι θα σύμφωνα με τον ίδιο «θα διευρυνθούν οι εξαγωγές». Για μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των γερμανικών επιχειρήσεων στο κομμάτι του γεωργοεπισιτιστικό τομέα και στον τομέα της επεξεργασίας τροφίμων έκανε λόγο ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Γερμανίας, Marc Bogdahn.

Σημείωσε «ότι το 2018, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η Γερμανία υπήρξε «ο σημαντικότερος εταίρος της Ελλάδας» κάτι για το οποίο είμαστε «περήφανοι» όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γιάννης Βογιατζής, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) ο οποίος ανέφερε ότι «η ΕΔΟΑΟ έχει αναπτύξει μια κουλτούρα οργάνωσης και συμφωνιών στα μέλη της». Τόνισε ότι εν μέσω κρίσης τα οινοποιεία στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 100%, καθώς την περίοδο 2011-2012 υπήρχαν 635 ενώ την περίοδο 2017-2018 έφτασαν τα 1.260. Ο κ. Βογιατζής παρουσίασε το όραμα του κλάδου το οποίο όπως ανέφερε είναι «η αύξηση της αντιλαμβανόμενης αξίας στη συνείδηση του καταναλωτή» καθώς «σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο, η μόνη βιώσιμη στρατηγική για το ελληνικό κρασί είναι η στρατηγική της διαφοροποίησης» προσθέτοντας ότι «το brand name του ελληνικού κρασιού για τις ξένες αγορές είναι το Wines of Greece».

«Έχουμε καταφέρει να ενώσουμε τους οινοπαραγωγούς με την εστίασε» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και αντιπρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ), Γιάννης Τρουπής κάτι το οποίο και έχει «μεγάλη προβολή στο εξωτερικό» λόγω του τουρισμού. Μάλιστα μέσα στα επόμενα βήματα που σχεδιάζονται είναι η σύνδεση του οίνου με τον αγροτουρισμό και με «τη φιλοξενία της Πελοποννήσου» όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Αναφορικά με τις εξαγωγές ο κ. Τρουπής δήλωσε ότι ως ΕΝΟΑΠ έχουν ένα μεγάλο μερίδιο στις εξαγωγές κρασιού προς τη Γερμανία τις οποίες και «σκοπεύουμε να αυξήσουμε». Σε περισσότερες από 40 χώρες εξάγεται η ελληνική σταφίδα, όπως τόνισε κατά την ομιλία του ο Χρήστος Σταυρόπουλος, διευθυντής Εμπορίου της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών. Η Γερμανία αποτελεί το 5% των εξαγωγών της σταφίδας, ενώ τη μερίδα του λέοντος εισάγει το Ηνωμένο Βασίλειο με 40%. Σημείωσε «έχουμε αναδείξει την ποιότητα της κορινθιακής σταφίδας σε σχέση με άλλα super foods» ενώ μίλησε και για τις ενεργητικές ιδιότητες που έχει η κατανάλωσή της στην ανθρώπινη υγεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η Γερμανία μία από τις βασικές αγορές για τον Ελληνικό τουρισμό

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Δυναμική αναμένεται να είναι και φέτος η παρουσία των Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Ήδη στην εκκίνηση της φετινής σεζόν, σύμφωνα με την ανάλυση που κάνει το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στο στατιστικό δελτίο Απριλίου, το Μάρτιο του 2019 η κύρια αγορά κρατήσεων για την Ελλάδα ήταν η γερμανική, διατηρώντας την πρώτη θέση.

Η ιταλική αγορά βρέθηκε στη δεύτερη θέση (από την τρίτη το Μάρτιο του 2018) και στην τρίτη έπεσε η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. Στην τέταρτη θέση κατατάχθηκε η αμερικανική αγορά, ενώ στην πέμπτη υποχώρησε η αγορά της Γαλλίας.

Στην πρώτη θέση προτίμησης της γερμανικής αγοράς βρέθηκε όπως και πέρυσι η Αθήνα, στη δεύτερη η Θεσσαλονίκη και στην τρίτη τα Φηρά. Στην τέταρτη θέση ανέβηκε το Ηράκλειο και στην πέμπτη η Οία. Η πόλη της Ρόδου βρέθηκε έκτη στις προτιμήσεις των Γερμανών τουρισμών, έβδομη ήταν η χώρα της Μυκόνου, πτωτικά κινήθηκαν τα Χανιά και το Φηροστεφάνι που βρέθηκαν στην όγδοη και ένατη θέση αντίστοιχα, ενώ η δεκάδα συμπληρώθηκε από το Ρέθυμνο.

Σημειώνεται ότι οι γερμανοί είναι η πρώτη εθνικότητα επισκεπτών στη χώρα τα τελευταία χρόνια, καθώς μόνο το 2018 περίπου 4 εκατομμύρια γερμανών τουριστών επέλεξαν την Ελλάδα για τις διακοπές τους. Επίσης, υπάρχει η σημαντική παρουσία της TUI, εταιρίας κολοσσού με έδρα τη Γερμανία και σημαντικές επενδύσεις σε σειρά ξενοδοχείων, αλλά και αφίξεις που ξεπερνούν, ετησίως, τα 2 εκατομμύρια τουριστών. Αποτελεί, δε, τον πρώτο πελάτη της ελληνικής τουριστικής αγοράς.

«Η Γερμανία αναγνωρίζεται ως μια από τις πλέον βασικές αγορές για τον Ελληνικό τουρισμό, αλλά και αφετηρία επενδύσεων για τον κλάδο τα τελευταία χρόνια. Πέρα από την TUI, η παρουσία της Fraport με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναβάθμισης 14 περιφερειακών αεροδρομίων, που υπερβαίνει τα 450 εκατ. ευρώ, δίνει σημαντική ώθηση στις υποδομές που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη της τουριστικής οικονομίας» αναφέρει ο Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και προσθέτει: «Οι ενδείξεις και φέτος είναι θετικές για την πορεία της Γερμανικής αγοράς, όπου αναμένεται άνοδος. Χρέος όλων μας είναι να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και να στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία περαιτέρω αύξησης του ρεύματος επισκεπτών από τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Στην προσπάθεια αυτή, το επιμελητήριό μας παραμένει στην πρώτη γραμμή, δίπλα σε όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να συμμετέχουν σε κλαδικές εκθέσεις, αλλά και να έχουν επαφές με εταιρίες του κλάδου στη Γερμανία, ενώ παράλληλα λειτουργεί το πρόγραμμα Διττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε τουρισμό και εστίαση, που προσφέρεται μέσω του εκπαιδευτικού κέντρου DUAL Hellas».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Συνέχεια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BRAIN REGAIΝ: Συμμαχία για επαγγελματικό επαναπατρισμό Ελλήνων

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η πρωτοβουλία BRAIN REGAIΝ απευθύνεται σε Έλληνες και Ελληνίδες οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης, οδηγήθηκαν στο εξωτερικό, με στόχο την αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Έχοντας ως όραμα τον επαναπατρισμό των στελεχών για την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων και της εθνικής οικονομίας, η αποστολή της πρωτοβουλίας είναι να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία των συνθηκών που θα διευκολύνουν τον επαναπατρισμό των Ελλήνων του εξωτερικού.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 16 Απριλίου 2019, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάστηκε το BRAIN REGAIΝ, μια πρωτοβουλία του Μη Κερδοσκοπικoύ Σωματείου «Ελληνικές Ρίζες», για τον επαγγελματικό επαναπατρισμό Ελλήνων του εξωτερικού.

Η υλοποίηση του έργου της πρωτοβουλίας BRAIN REGAIN ξεκινά με την συμμαχία 16 εταιρειών, οι οποίες παρέχουν ανώτερα στελέχη τους, για τον ρόλο του Μέντορα. Οι Μέντορες αναλαμβάνουν το καθοριστικό έργο της καθοδήγησης των Ελλήνων του εξωτερικού μέσα από απ’ ευθείας συζητήσεις μαζί τους και αναδεικνύουν τις δυνατότητες της χώρας και τις προοπτικές που ανοίγονται για τον επαναπατρισμό των στελεχών.

Τη συμμαχία εταιρειών και στελεχών απαρτίζουν οι εταιρείες: Aegean Airlines, Ελληνικά Πετρέλαια, COSMOTE, Τράπεζα της Ελλάδος, Coca-Cola Τρία Έψιλον, ΤΙΤΑΝ, Τράπεζα Πειραιώς, Όμιλος FOURLIS, INTERAMERICAN, T.E.MES, ΜΕΤΡΟ, CHIPITΑ, Sani Ikos, Upstream, Kyklades Maritime Corporation και Ogilvy.

Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Τι αναφέρει ο γερμανικός τύπος για το θέμα των αποζημιώσεων

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Την ανάγκη να ανταποκριθεί η Γερμανία στο αίτημα του ελληνικού κοινοβουλίου για τις γερμανικές αποζημιώσεις, επισημαίνουν Γερμανοί σχολιαστές με άρθρα τους σε τρεις γερμανικές εφημερίδες: τη Frankfurter Allgemine Zeitung, τη Sueddeutsche Zeitung και τη Νeues Deutschland.

 

Frankfurter Allgemine Zeitung (FAZ): Να μην σβηστούν με την υπεροψία του ισχυρού οι αποζημιώσεις

Υπάρχουν Γερμανοί που αγνοούν σε πόσο μεγάλο βαθμό εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι σήμερα η μνήμη των εγκλημάτων των ναζί / εθνικοσοσιαλιστών κατακτητών σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Επιπλέον, η χώρα χρειάστηκε περισσότερο χρόνο από άλλους για να ανακάμψει από τη «γερμανική βασιλεία του τρόμου».

Ήταν επομένως ένα θαύμα η φιλική διάθεση (των Ελλήνων) προς τη Γερμανία, η οποία σύντομα θεωρήθηκε δεδομένη. Ωστόσο, δεν ήταν συνδεδεμένη με τη λήθη εκείνων των γεγονότων που σχεδόν κάθε οικογένεια στην Ελλάδα μπορεί να διηγηθεί.

Βέβαια, και οι ίδιοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι η πιο πρόσφατη απαίτηση για αποζημιώσεις δεν είναι ρεαλιστική. Μια κακή συμβουλή, ωστόσο, θα ήταν να σβήσουμε με την υπεροψία του ισχυρού εντελώς από το τραπέζι τη ρηματική διακοίνωση προς τη γερμανική κυβέρνηση.

Στην επεξεργασία του παρελθόντος μας για το Τρίτο Ράιχ ανήκουν ακριβώς η προσπάθεια συμφιλίωσης και στενότερης συνεργασίας. Διότι στο ελληνικό κοινοβούλιο, όλα τα κόμματα υποστηρίζουν την απαίτηση για αποζημιώσεις. Τις απορρίπτει μόνο τη φασιστική «Χρυσή Αυγή». Με αυτήν οι δημοκράτες δεν πρέπει να έχουν τίποτα το κοινό.

 

Sueddeutsche Zeitung: Σημαντικότερη από τις χρονοβόρες αγωγές η βοήθεια προς την Ελλάδα

Σε λίγες εβδομάδες, συμπληρώνονται 75 χρόνια από τη σφαγή του Δίστομο. Τον Ιούνιο του 1944, δολοφονήθηκαν 218 άνθρωποι από μια μονάδα των SS στο μικρό χωριό που δεν απέχει πολύ από τους αρχαίους Δελφούς, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών. Οι απόγονοι των θυμάτων έφεραν την υπόθεση στα ανώτατα δικαστήρια, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τελικά έχασαν όλες τις δίκες για αποζημιώσεις, επειδή το διεθνές δίκαιο δεν δίνει σε ιδιώτες το δικαίωμα να τις διεκδικήσουν. Αλλά η μακρά σειρά των δικών είχε ως αποτέλεσμα να έχει γίνει γνωστό το θέμα της φρικώδους ναζιστικής κατοχής της Ελλάδα στο Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, της οποίας το Δίστομο αποτελεί ορόσημο και έχει γίνει συνείδηση σε ένα ευρύτερο κοινό στη Γερμανία.

Και οι απαιτήσεις για αποζημιώσεις που εγείρει τώρα η ελληνική κυβέρνηση είναι πιθανό να καταλήξουν στα ανώτατα δικαστήρια. Μέχρι να βγουν οι αποφάσεις θα χρειαστούν χρόνια και το εάν θα υπάρξει κάποιο είδος νομικής ειρήνης είναι ανοικτό. Θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο για να υπάρξει μια αμοιβαία πολιτική προσέγγιση.

Για παράδειγμα, το Βερολίνο θα μπορούσε να διαθέσει επαρκέστερα ποσά στα Ταμεία που έχουν δημιουργηθεί για κοινά σχέδια διατήρησης της μνήμης, από ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως. Αυτό που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι οι επενδύσεις. Να εξαναγκαστούν γερμανικές εταιρείες να το κάνουν δεν γίνεται, μπορούν όμως να ενθαρρυνθούν. Στο θέμα αυτό θα μπορούσαν το Βερολίνο και η Αθήνα να συνεργαστούν «φιλικά» και «επί ίσοις όροις”», όπως επιθυμεί τώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας – δηλαδή πράξεις αντί αγωγών.

 

Νeues Deutschland (ΝD): Το θέμα των αποζημιώσεων δεν έχει κλείσει. Διαπραγματευτείτε με τους Έλληνες!

«Το θέμα των αποζημιώσεων για τη ναζιστική εποχή δεν έχει κλείσει. Οι Γερμανοί θα πρέπει να ανταποκριθούν στο αίτημα του ελληνικού Κοινοβουλίου και να διαπραγματευτούν με την Ελλάδα για το θέμα αυτό.

Είναι δικαιολογημένο το ερώτημα γιατί συζητούνται αυτή τη στιγμή οι αποζημιώσεις και πάλι στην Ελλάδα. Αυτό σχετίζεται με τον κυρίαρχο ρόλο που διαδραματίζει η Γερμανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιδίως η γερμανική κυβέρνηση πίεσε μαζί με την τρόικα, αποτελούμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την κυβέρνηση της Αθήνας να ακολουθήσουν μια αυστηρή πολιτική λιτότητας, για να λάβει η υπερχρεωμένη Νοτιοευρωπαϊκή χώρα δάνεια ως αντάλλαγμα. Αυτή περιλάμβανε περικοπές των συντάξεων και των μισθών. Μια ανεξάρτητη πολιτική δεν ήταν πλέον δυνατή για την Ελλάδα. Αν και η χώρα έχει εξέλθει εδώ και καιρό από το λεγόμενο σχέδιο διάσωσης της Ε.Ε., η φτώχεια εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Επιπλέον, οι δανειστές έχουν επωφεληθεί από την “βοήθεια” τους για την Ελλάδα. Η Γερμανία αποκόμισε κέρδη δισεκατομμυρίων από τους τόκους.

Είναι κατανοητό ότι πολλοί Έλληνες αισθάνονται ότι αντιμετωπίζονται χωρίς σεβασμό. Όταν η χώρα αντιμετώπιζε το φάσμα της πτώχευσης, δεν έκανε κανείς την σκέψη στην γερμανική δημόσια ζωή ότι θα έπρεπε να συμπεριφέρονται διαφορετικά στον Ευρωπαίο εταίρο του διότι οι δολοφόνοι του ναζιστικού Ράιχ ήταν υπεύθυνοι για τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, την σχεδόν πλήρη εξολόθρευση της εβραϊκής κοινότητας, την λεηλασία της οικονομίας και την εκτεταμένη καταστροφή των υποδομών. Απέναντι σε χώρες που οι Γερμανοί έχουν διαπράξει τέτοια εγκλήματα πριν από μερικές δεκαετίες, είναι σκόπιμη η αυτοσυγκράτηση. Αντ ‘αυτής, πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης και πολιτικοί, όπως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο τότε υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέδειξαν μια επαίσχυντη αλαζονεία εκείνες τις μέρες της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Ας ελπίσουμε ότι κάποια μέρα θα λάβουν το λογαριασμό».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Συνέχεια

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΓΕΡΜΑΝΙΑ10 ώρες πριν

Η Γερμανία έτοιμη για μάχη για τις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ12 ώρες πριν

Το παραδοσιακό κιλό “πέθανε” και επίσημα – Το νέο άυλο κιλό

ΓΕΡΜΑΝΙΑ14 ώρες πριν

2 πανεπιστήμια της Γερμανίας ανάμεσα στα πιο καινοτόμα για το2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ15 ώρες πριν

Απείλησε να ανατινάξει αεροπλάνο για να μην δει τους γονείς του!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ16 ώρες πριν

Ευρωεκλογές 2019: Οι πολιτικές ομάδες που διεκδικούν την ψήφο

Χωρίς κατηγορία1 ημέρα πριν

Γερμανία: Δύσπιστες οι μυστικές υπηρεσίες για την Αυστρία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες πριν

“Ανταρσία” εναντίον της Αρχηγού του SPD σχεδιάζουν βουλευτές της

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες πριν

Η Google μπλοκάρει αναβαθμίσεις του Android στις συσκευές Huawei

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες πριν

Δηλώσεις γερμανών πολιτικών για το σκάνδαλο Στράχε στην Αυστρία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 ημέρες πριν

Διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας κατά του εθνικισμού

Advertisement Europolitis
Advertisement