Επικοινωνήστε μαζί μας

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Πώς φαντάζονται το πρόσωπο του Θεού οι άνθρωποι; 

Δημοσιεύθηκε

στις

Είναι άραγε ο Θεός -αν υπάρχει- ένας σεβάσμιος γέρος με μακρύ κατάλευκο μούσι; Είναι όντως αυτή η κυρίαρχη εικόνα στο μυαλό των ανθρώπων; Όχι κατ’ ανάγκη, σύμφωνα με μια νέα έρευνα αμερικανών ψυχολόγων.

Παρόλο που τόσοι λογοτέχνες, ζωγράφοι και άλλοι καλλιτέχνες, από τον Μιχαήλ ‘Αγγελο έως…τους Μόντι Πάιθον, έχουν απεικονίσει τον Θεό έως ένα βλοσυρό ηλικιωμένο λευκό με γενειάδα, η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι πολλοί άνθρωποι τον φαντάζονται αλλιώς. Επιπλέον, η φανταστική εικόνα του Θεού εξαρτάται από τον αν κανείς θεωρεί τον εαυτό του προοδευτικό ή συντηρητικό στα πολιτικά και κοινωνικά θέματα.

Οι συμμετέχοντες είδαν επίσης μια σειρά από πρόσωπα στον υπολογιστή και κλήθηκαν να διαλέξουν κάποιο ως την πιο πιθανή «προσωπογραφία» του Θεού. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική για να συνθέσουν όλες αυτές τις φανταστικές απεικονίσεις σε ένα ενιαίο «πορτρέτο» του Θεού.

Η κυριότερη διαπίστωση είναι ότι αρκετοί άνθρωποι φαντάζονται στην εποχή μας τον Θεό νεότερο, πιο θηλυκό και λιγότερο λευκό από ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, κάτι που συμβαίνει ιδίως στους πιο προοδευτικούς.

Οι συντηρητικοί τον βλέπουν πιο λευκό, πιο έξυπνο, πιο γερασμένο και πιο ισχυρό, καθώς επίσης λιγότερο στοργικό απέναντι στους ανθρώπους, σε σχέση με τους προοδευτικούς.

Η μελέτη δείχνει, επίσης, ότι οι νεότεροι σε ηλικία πιστεύουν περισσότερο σε ένα Θεό αγάπης, ενώ οι γηραιότεροι σε ένα Θεό ισχύος.

Οι πιο όμορφοι στην εξωτερική εμφάνιση φαντάζονται ένα Θεό πιο γοητευτικό, ενώ οι Αφροαμερικανοί έναν Θεό που μοιάζει μάλλον μαύρος παρά λευκός.

Με μια βασική διαφορά όμως: Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες φαντάζονται ότι ο Θεός είναι άνδρας. Μερικά στερεότυπα δεν φεύγουν εύκολα…

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Στην Ιταλία το γηραιότερο δέντρο στην Ευρώπη

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ένα ιταλικό πεύκο στο Εθνικό Πάρκο Πολίνο, στα νότια της Νάπολης, είναι πλέον αυτό που θεωρείται πλέον επιβεβαιωμένα -με βάση την επιστημονική χρονολόγηση- το γηραιότερο γνωστό δέντρο στην Ευρώπη, έχοντας ηλικία 1.230 ετών.

Το πεύκο, με την ονομασία «Ίταλους», διαδέχεται τον «’Αδωνι», ένα ελληνικό πεύκο στην Πίνδο, που το 2016 είχε χρονολογηθεί ότι έχει ηλικία 1.075 ετών.

Οι Ιταλοί επιστήμονες έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό οικολογίας «Ecology». Ο «Ίταλους» περιστοιχίζεται και από άλλα χιλιόχρονα δέντρα στο ίδιο πάρκο.

Αντίθετα όμως από τον «’Αδωνι», όπου η δεντροχρονολόγηση με τη μέθοδο των δαχτυλίων ήταν πιο εύκολη, στην περίπτωση του «Ίταλους» το εσωτερικό του δέντρου ήταν σε χειρότερη κατάσταση και η εκτίμηση της ηλικίας του ήταν πολύ πιο δύσκολη.

Οι επιστήμονες τελικά συμπέραναν ότι ο πρώτος δακτύλιος του ιταλικού πεύκου σχηματίσθηκε το 789 μ.Χ. Καθώς μάλιστα τις τελευταίες δεκαετίες οι δακτύλιοι του μεγαλώνουν ξανά, οι ερευνητές δεν αποκλείουν ότι το δέντρο θα φθάσει τα 1.300 χρόνια.

Στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετά ακόμη αιωνόβια δέντρα, μερικά από τα οποία πιθανώς έχουν ξεπεράσει και την ηλικία των 1.500 ετών, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν μελετηθεί εξονυχιστικά για να επιβεβαιωθεί πόσο γέρικα είναι.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Επιτραπέζια παιχνίδια, που μπορείς και να τα φας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Τα επιτραπέζια παιχνίδια γνωρίζουν άνθηση, ξανά. Αφορμή για να μαζευτούν φίλοι, να δουν ο ένας τον άλλον, να μιλήσουν, να παίξουν, να αλληλοπειραχτούν τρυφερά, να γελάσουν. Και να τσιμπήσουν κάτι. Τι; Το ίδιο το επιτραπέζιο παιχνίδι, λέει η Τζεν Σάντερκοκ. Η οποία, για την ώρα, έχει σχεδιάσει 12 βρώσιμα επιτραπέζια παιχνίδια!

Η Αυστραλέζα Τζεν, σπούδασε μηχανικός μηχανολόγος, πληροφορική και εφαρμοσμένα μαθηματικά. Για χρόνια, εργαζόταν στην Αυστραλιανή Πολεμική Αεροπορία, στους τομείς «τεχνητή νοημοσύνη» και «πειραματικά αεροσκάφη».

Καιρό πολύ, σχεδίαζε παιχνίδια, συνειδητοποίησε ότι αυτή η δραστηριότητα είναι μια αξιόπιστη εναλλακτική επαγγελματική λύση, συνεργάστηκε σε παιχνίδια όπως το «L.A. Noire». Πριν δύο χρόνια, σε ένα φεστιβάλ παιχνιδιών από ανεξάρτητους παραγωγούς, είχε την έμπνευση να εξερευνήσει την ιδέα του βρώσιμου επιτραπέζιου παιχνιδιού. Ξεκίνησε. Αποτέλεσμα; «Το Βιβλίο Συνταγών για Βρώσιμα Παιχνίδια».

Στο βιβλίο δίνονται λεπτομερώς οδηγίες για το ψήσιμο στον φούρνο και τη συναρμολόγηση 12 βρώσιμων επιτραπέζιων παιχνιδιών. Παραδείγματος χάρη, για το παιχνίδι «The Order of the Oven Mittbegins», όπου τα πιόνια είναι σοκολατένια βουτήματα, πάνω στο κάθε ένα από τα οποία μπορείς να βάλεις διαφορετικό φοντάν, και όλα αυτά σε ταμπλό «σκακιού» από ψημένη ζύμη με πιπερόριζα. Ο κάθε παίκτης έχει το πιόνι του, το οποίο ξεκινά ως «ιπποκόμος», αλλά μετά από κάποιες τελετουργίες μπορεί να γίνει «ιππότης». Οι «ιπποκόμοι» είτε συνεργάζονται, ώστε ο κάθε παίκτης να καταφέρει να φάει το αγαπημένο του γλυκάκι είτε μπλοκάρουν τις κινήσεις των αντιπάλων. Για να φας, όμως, θα πρέπει να κάνεις μια μικρή τελετουργία: να κάνεις μια πιρουέτα, να χρεμετίσεις σαν άλογο ή κάτι άλλο.

Για όσους πρέπει να αποφεύγουν τη ζάχαρη, υπάρχει το επιτραπέζιο «Veggieland» (με ζάρι και χαρακτηριστικά από το «Φιδάκι»). Για να νικήσεις, πρέπει να φας όλα τα λαχανικά που σου αναλογούν. Προορίζεται για παιδιά. Βεβαίως, αν αλλάξεις τα πιόνια από λαχανικά με πιόνια από τυριά ή πιόνια από σοκολάτα, το επιτραπέζιο αυτομάτως γίνεται «Για Ενήλικες» (παίζεις «Cheeseland» ή «Chocolateland»).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια

Like us on Facebook

ΠΕΡΙΕΡΓΑ5 λεπτά πριν

Πώς φαντάζονται το πρόσωπο του Θεού οι άνθρωποι; 

ΥΓΕΙΑ27 λεπτά πριν

Η πρώτη συσκευή που εμφυτεύεται στην καρδιά και την προστατεύει έπειτα από έμφραγμα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ60 λεπτά πριν

Νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για τη χρήση drone

ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες πριν

Καταρχήν συμφωνία για το Σκοπιανό

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 ώρες πριν

Παράνομη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων στο Βερολίνο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ7 ώρες πριν

Ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας πάνω από 2% το 2018 και το 2019

ΓΕΡΜΑΝΙΑ7 ώρες πριν

Mαξιλάρι δισεκατομμύριων αντί ενδεχομένης ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ8 ώρες πριν

Ο εορτασμός των Ονομαστηρίων του Πατριάρχου Βαρθολομαίου από την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας

ΚΟΣΜΟΣ9 ώρες πριν

Συμφωνία για πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου

ΥΓΕΙΑ24 ώρες πριν

Η στυτική δυσλειτουργία είναι δείκτης αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου

ΕΛΛΑΔΑ2 εβδομάδες πριν

Έρχεται το 7ο Διεθνές Air/Sea Show στην Καβάλα (VID)

LIFE STYLE3 εβδομάδες πριν

Έφυγε από τη ζωή ο Χάρρυ Κλυνν (VID)

Europolitis TV3 μήνες πριν

Για δράσεις στην Ευρώπη σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών δεσμεύεται ο Περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης (VIDEO)

Europolitis TV4 εβδομάδες πριν

Εκδήλωση προς τιμή του Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνο με αφορμή τα 80α του γενέθλια

©Europolitis
Europolitis TV4 εβδομάδες πριν

2ο Ελληνικό Φεστιβάλ Ντύσσελντορφ (Εναρξη)

Europolitis TV1 μήνα πριν

Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Ντύσσελντορφ Μαρία Παπακωνσταντίνου «Είμαστε πολλοί, είμαστε ορατοί»

Europolitis TV4 μήνες πριν

Ποντιακή Εστία Στουτγκάρδης -Πολιτιστικός Σύλλογος Χανίων «Βιγλάτορες» (VIDEO)

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 μήνες πριν

Νυρεμβέργη: Παρακαταθήκη στις γενεές, ο πρώτος ελληνόγλωσσος πλοηγός επισκέπτη (Γοητεία και βία) σε μουσείο της Γερμανίας (Video)

Europolitis TV5 μήνες πριν

Κοπή πίτας των Βλάχων…Χιλιάδες χορευτές από όλη την Ελλάδα (VIDEO)

ΕΛΛΑΔΑ5 μήνες πριν

Κοπή πίτας των Βλάχων…Χιλιάδες χορευτές από όλη την Ελλάδα (VIDEO)

Εγγραφή στο Newsletter