Connect with us

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η μεταναστευτική κρίση που απειλεί τη Μέρκελ

Published

on

Η Γερμανίδα καγκελάριος αντιμετωπίζει μια κρίσιμη εβδομάδα καθώς αναζητεί μια λύση στη μεταναστευτική κρίση η οποία θα ικανοποιήσει τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ και το κόμμα του, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) ως την 1η Ιουλίου προκειμένου να αποφύγει μια κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό.

 

Πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση για τη Μέρκελ;

Εκατό με πλέον ημέρες αφού ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση συνασπισμού υπό τη Μέρκελ, η καγκελάριος πρέπει να επιλύσει την πιο σοβαρή κρίση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ στα 12 χρόνια της θητεία της. Αν δεν βρεθεί συμβιβασμός μεταξύ του CSU και του κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), ενδέχεται να διασπαστεί η συμμαχία τους, που ξεκίνησε το 1949, με απρόβλεπτες συνέπειες για την καγκελάριο, την ΕΕ και τη Γερμανία.

 

Το CSU σκοπεύει να ανατρέψει την καγκελάριο;

Δεν είναι αυτός ο δηλωμένος στόχος του κόμματος, όμως οι επικεφαλής του έχουν ξεκαθαρίσει ότι αν οι συμφωνίες που θα συναφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν είναι επαρκείς, ο Ζέεχοφερ θα εκμεταλλευθεί τη θέση του ως υπουργός Εσωτερικών και θα ζητήσει να μην επιτρέπεται στους μετανάστες που έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες της ΕΕ να εισέρχονται σε γερμανικό έδαφος, παρακάμπτοντας τη Μέρκελ. Ο Ζέεχοφερ το θεωρεί θέμα αξιοπιστίας του CSU.

 

Οι Βαυαροί στηρίζουν τον Ζέεχοφερ και τον πρωθυπουργό του κρατιδίου Μάρκους Ζέντερ;

Οι ίδιοι το πιστεύουν, όμως μια έρευνα του ινστιτούτου Forsa που δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα έδειξε ότι μόνο το 44% των υποστηρικτών του CSU  τάσσονται υπέρ της θέσης του Ζέεχοφερ. Εξάλλου μόνο το 38% των Βαυαρών δήλωσε ικανοποιημένο από το έργο του Ζέντερ κατά τις πρώτες 100 ημέρες της πρωθυπουργίας του. Αντίθετα το 43% έχει θετική άποψη για το έργο της Μέρκελ.

 

Τι μπορεί να πετύχει η Μέρκελ στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ;

Οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν σε δύο επίπεδα την Πέμπτη και την Παρασκευή. Όλες οι 28 χώρες μέλη έχουν στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία για το μεταναστευτικό. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έχει προτείνει τη δημιουργία «περιφερειακών πλατφόρμων αποβίβασης» έξω από την ΕΕ για τους μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα, τις οποίες θα διαχειρίζονται από κοινού η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Υπάρχουν και άλλες προτάσεις στο τραπέζι, όμως δεν αναμένεται ολοκληρωμένη λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το πιο σημαντικό για τη Μέρκελ είναι αν θα καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνίες με μεμονωμένες χώρες μέλη για να δεχθούν πίσω μετανάστες.

 

Τι μπορεί να συμβεί, αν δεν υπάρξει συμβιβασμός;

Υπάρχουν πολλά σενάρια. Η Μέρκελ ενδέχεται να αποπέμψει τον Ζέεχοφερ. Τότε το CSU ίσως αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνησης και καταρρεύσει τη συμμαχία μεταξύ του CSU και του CDU στη Μπούντεσταγκ.

Υπάρχουν εικασίες ότι το CDU θα προσπαθήσει να προσελκύσει τους Πράσινους για να παραμείνει στην κυβέρνηση, όμως αυτό δεν θα είναι εύκολο και θα χρειαστεί μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις.

 

Τι ελπίζει να κερδίσει ο Ζέεχοφερ εμποδίζοντας την είσοδο των μεταναστών στη Γερμανία;

Στόχος του είναι να μειωθεί ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στη χώρα. Για να το πετύχει αυτό σκοπεύει να απορρίπτει όλους όσοι έχουν καταγραφεί σε άλλη χώρα της ΕΕ. Η Μέρκελ από την πλευρά της είναι αντίθετη σε αυτή τη μονομερή ενέργεια, καθώς φοβάται ότι θα βλάψει τις εσωτερικές σχέσεις στην Ένωση.

Σε ποιους μετανάστες εμποδίζεται η είσοδος στη Γερμανία αυτή τη στιγμή;

Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα απορρίπτονταν όλοι όσοι δεν έλεγαν ότι θέλουν να ζητήσουν άσυλο στη Γερμανία. Το 2017 ο αριθμός τους έφτασε τις 7.500. Τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2018 η ομοσπονδιακή αστυνομία εμπόδισε την είσοδο στη χώρα 2.025 αλλοδαπών στα σύνορα με την Αυστρία.

Από την προηγούμενη Τρίτη επίσης απορρίπτονται οι πρόσφυγες για τους οποίους έχει εκδοθεί απαγόρευση εισόδου στη χώρα, βάσει των νέων οδηγιών του Ζέεχοφερ.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Αναστολή του “φρένου χρέους” λόγω “τρύπας” 60 δισ. ευρώ

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ο κυβερνητικός συνασπισμός σκοπεύει να αναστείλει το «φρένο χρέους» και για το 2023, λόγω της πρόσφατης απόφασης του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική τη διοχέτευση στο Ταμείο για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό κονδυλίων ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία προέρχονταν από έκτακτο δανεισμό για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP), με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» (πρώην Twitter), ανέφερε ότι θα κατατεθεί σχετική πρόταση στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, ως «έκτακτη κατάσταση ανάγκης», με συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το τρέχον έτος.

«Δεν θα αναληφθεί νέο χρέος, αλλά τα κεφάλαια που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης θα ενταχθούν πλέον σε ασφαλές νομικό πλαίσιο», εξήγησε ο κ. Λίντνερ.

Μιλώντας στην Handelsblatt, ο υπουργός υποστήριξε ακόμη ότι, «εάν στις αρχές του 2023, με την ενεργειακή κρίση ακόμη σε εξέλιξη, γνωρίζαμε ότι τα δάνεια που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων εντός του 2022 δεν θα επιτρεπόταν να μεταφερθούν στο επόμενο έτος, θα είχαμε ήδη από τότε επικαλεστεί τη ρήτρα έκτακτης ανάγκης».

Πρώτοι χαιρέτισαν την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών οι Πράσινοι, για πολλούς εκ των οποίων ούτως ή άλλως αποτελεί πάγιο αίτημα η μεταρρύθμιση, ακόμη και η κατάργηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου «φρένου χρέους».

Ο συμπρόεδρος του κόμματος Όμιντ Νουριπούρ, μιλώντας κατά την έναρξη του Συνεδρίου των Πρασίνων, ευχαρίστησε τον κ. Λίντνερ και ζήτησε ταυτόχρονα μεταρρύθμιση του φρένου χρέους και περισσότερες επενδύσεις στο δίκτυο υδρογόνου, στις υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και «πράσινου» χάλυβα.

«Είμαι υπέρ του φρένου χρέους. Οι άκαμπτοι ωστόσο κανόνες για το χρέος που τέθηκαν κάποτε, δεν ταιριάζουν πλέον στη σημερινή εποχή των πολλαπλών κρίσεων», δήλωσε ο κ. Νουριπούρ.

Για την συμπρόεδρό του, Ρικάρντα Λανγκ, η απόφαση του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών εγείρει ερωτήματα σχετικώς με το πώς θα αντιμετωπιστεί και τα επόμενα χρόνια το φρένο χρέους.

«Το ένα είναι το ζήτημα αναστολής του, π.χ. και για τα έτη 2024 και 2025. Πρέπει τώρα να το συζητήσουμε και αυτό στο πλαίσιο της κυβέρνησης», δήλωσε σε συνέντευξή της στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

Ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Λαρς Κλινγκμπάιλ, μιλώντας στην Handelsblatt, τονίζει ότι «υπάρχουν πολλοί πολιτικοί λόγοι» που συνηγορούν υπέρ της αναστολής του φρένου και για το 2024.

Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύεται από την ίδια εφημερίδα, το 52% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού πριν από την ολοκλήρωση της νομοθετικής περιόδου, ενώ το 36% εκτιμά ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το έργο της.

Στο ερώτημα, με ποια εργαλεία θα πρέπει να ξεπεραστεί η τρέχουσα κρίση γύρω από τον προϋπολογισμό, το 39% απαντά «με αυξήσεις φόρων για τους πλούσιους», το 35% «με περικοπές στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό» και το 17% «με αναστολή του φρένου χρέους».

Σημειώνεται ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανέβαλε – πιθανότατα για το νέο έτος – την προγραμματισμένη για την ερχόμενη εβδομάδα ψήφιση του προϋπολογισμού του 2024.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η επόμενη εβδομάδα θα ήταν «εβδομάδα προϋπολογισμού» και η απόφαση για την ακύρωσή της θεωρείται εξαιρετικά ασυνήθιστη.

Η απόφαση ωστόσο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, σημαίνει ότι 37 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία έχουν ήδη καταβληθεί, στην πραγματικότητα δεν ήταν διαθέσιμα. Εάν στην αρχή του 2024 δεν υπάρχει επισήμως προϋπολογισμός, οι μόνες δαπάνες που είναι εφικτές είναι οι απαραίτητες για τη διατήρηση της διοίκησης και την εκπλήρωση των νομικών της υποχρεώσεων.

Στην πράξη πάντως το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να εξουσιοδοτήσει τα υπουργεία να χρησιμοποιούν κάθε μήνα συγκεκριμένο ποσοστό των κονδυλίων από τον μη εγκεκριμένο ακόμη προϋπολογισμό.

Την απόφαση για αναβολή θεωρεί ορθή και η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU). Ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. της, Ματίας Μίντελμπεργκ, δήλωσε ότι απαιτήθηκε πολύς χρόνος, «αλλά τώρα η κυβέρνηση αντελήφθη επιτέλους πόσο εκτεταμένες είναι στην πράξη οι συνέπειες της ετυμηγορίας» του Συνταγματικού Δικαστηρίου. «Η κυβέρνηση επρόκειτο να ψηφίσει άλλον έναν αντισυνταγματικό προϋπολογισμό», πρόσθεσε ο κ. Μίντελμπεργκ, τονίζοντας πάντως ότι ο προϋπολογισμός θα πρέπει παρόλα αυτά να έχει ψηφιστεί πριν από το τέλος του έτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Αντιδράσεις και κινητοποιήσεις στον κλάδο της εστίασης προκαλεί η επαναφορά του ΦΠΑ στο 19%

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Την επαναφορά του ΦΠΑ για την εστίαση στο 19%, από το 7% που ισχύει μέχρι σήμερα ως μέτρο ελάφρυνσης των συνεπειών της πανδημίας, αποφάσισε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Ο ΦΠΑ στο 7% εισήχθη αρχικά το 2020 και, αν και επρόκειτο να παραταθεί η ισχύς του μέτρου, υπό το βάρος της «τρύπας» 60 δισεκατομμυρίων στον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση αποφάσισε την κατάργηση του έκτακτου μέτρου και την επιστροφή στο 19%, όπως και πριν από την πανδημία.

Σύνδεσμοι ιδιοκτητών επιχειρήσεων εστίασης και εργαζόμενοι σε αυτές καλούν τώρα όλα τα εστιατόρια να παραμείνουν την ερχόμενη Δευτέρα κλειστά – αν όχι για όλη τη μέρα, τουλάχιστον για λίγες ώρες.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Αρχιμαγείρων Ντάνιελ Σάντε, σε δηλώσεις του στην BILD, στηρίζει την πρόταση, προειδοποιώντας ότι οι νέες αυξήσεις καθιστούν τα εστιατόρια απρόσιτα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Εστιατορίων Βρανδεμβούργου Όλαφ Σέπε δήλωσε από την πλευρά του ότι «η αύξηση του ΦΠΑ είναι μια κλωτσιά στο στομάχι για κάθε έναν από εμάς. Υποστηρίζω την πρωτοβουλία για κινητοποιήσεις, μήπως έτσι ανοίξουν τα μάτια των πολιτικών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Βαυαρία: Έφοδοι της αστυνομίας λόγω αντισημιτικών σχολίων στα social media

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Αστυνομικές έφοδοι στο νότιο γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας έθεσαν σήμερα στο στόχαστρο 17 ανθρώπους που φέρεται να έκαναν αντισημιτικά σχόλια στο διαδίκτυο και να πανηγύρισαν τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ που διενήργησε η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση μαχητών Χαμάς.

Οι ύποπτοι τελούν υπό ποινική έρευνα για υποκίνηση, χρησιμοποιώντας σύμβολα απαγορευμένων τρομοκρατικών οργανώσεων ή εγκρίνοντας εγκληματικές ενέργειες με αναρτήσεις που έκαναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τη βαυαρική αστυνομία.

Οι ύποπτοι είναι δύο γυναίκες και 15 άνδρες ηλικίας 18-62 ετών, σύμφωνα με τις αρχές. Η αστυνομία δήλωσε πως ανέκρινε τους υπόπτους και κατέσχεσε αποδεικτικό υλικό, περιλαμβανομένων κινητών τηλεφώνων και φορητών υπολογιστών, στη διάρκεια των εφόδων που πραγματοποίησε στο Μόναχο και αλλού στη Βαυαρία.

“Δυστυχώς, ο αντισημιτισμός χαρακτηρίζει την καθημερινότητα πολλών Εβραίων στη Γερμανία. Η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ έχει επίσης αντίκτυπο στις ζωές τους στη Γερμανία”, δήλωσε ο Μίχαελ Βάιντσιρλ, ο Βαυαρός αστυνομικός επίτροπος αρμόδιος για τη διερεύνηση εγκλημάτων μίσους.

“Είναι σημαντικό να δείξουμε στους Εβραίους και στους Ισραηλινούς ότι τους υποστηρίζουμε εδώ στη Βαυαρία, ότι τους προστατεύουμε εδώ και τους προστατεύουμε επίσης από την εχθρότητα”, τόνισε ο κ. Βάιντσιρλ.

Ο ίδιος δεσμεύθηκε πως η αστυνομία θα τιμωρήσει τις εγκληματικές δηλώσεις που γίνονται τόσο διαδικτυακά όσο και σε διαδηλώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – dpa

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η VW μειώνει τις βάρδιες στο εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο Zwickau

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η Volkswagen αντέδρασε στην υποτονική ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με μείωση του αριθμού των βαρδιών στο εργοστάσιο παραγωγής αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο Zwickau της Γερμανίας.

Μεγάλο ποσοστό των υποψήφιων αγοραστών αυτοκινήτων, αξιολογώντας τα μοντέλα μηδενικών ρύπων καταλήγουν στην απόφαση να μην τα αγοράσουν, καθώς υπάρχουν ακόμη σημαντικοί ανασταλτικοί παράγοντες.

Ειδικότερα, η απόφαση των αγοραστών επηρεάζεται από τις υψηλές τιμές πώλησης των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, την χαμηλή υπολειμματική αξία τους, τις ελλείψεις στο δημόσιο δίκτυο φόρτισης και την περιορισμένη αυτονομία.

Από αυτήν την εβδομάδα, η VW μείωσε την παραγωγή σε δύο βάρδιες στο Hall 5, από τρεις βάρδιες που είχε καθορίσει το τελευταίο διάστημα, αναφέρει η Automobilwoche.

Περισσότερο επηρεάζεται η παραγωγή των πιο μικρών μοντέλων της γκάμας των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων του γερμανικού γκρουπ, των VW ID3 και Cupra Born.

«Η απόφαση διασφαλίζει την παραγωγική λειτουργία και τη μελλοντική βιωσιμότητα του εργοστασίου», δήλωσε εκπρόσωπος της VW.

Οι πωλήσεις των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων (EV) επιβραδύνονται στην Ευρώπη καθώς οι αγοραστές περιμένουν καλύτερα, φθηνότερα μοντέλα, δείχνουν οι έρευνες των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Τον Σεπτέμβριο, η VW ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το προσωπικό στο εργοστάσιο του Zwickau, το πρώτο εργοστάσιο του ομίλου που μετατράπηκε πλήρως για παραγωγή EV.

Τον Οκτώβριο, η αυτοκινητοβιομηχανία σταμάτησε προσωρινά την παραγωγή των Audi Q4 E-tron, Audi Q4 Sportback E-tron, καθώς και των μοντέλων VW ID4 και VW ID5 στο Zwickau, λόγω περιορισμένης ζήτησης.

Η VW προσπαθεί να ανταγωνισθεί την παγκόσμια κυριαρχία της Tesla και να πουλήσει μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικών οχημάτων που κατασκευάζονται στη Γερμανία.

Οι ειδικοί του κλάδου προβλέπουν μειωμένη ζήτηση για τα EV τα επόμενα δύο χρόνια, αναφέρει η Automobilwoche.

Με τη ζήτηση των καταναλωτών για ηλεκτρικά οχήματα να φαίνεται να έχει φτάσει στο ανώτατο σημείο αυτή τη στιγμή, οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν να αυξήσουν τα έσοδά τους από αυτόν τον κλάδο με διάφορες ενέργειες που έχουν σχέση με τα EV.

Τα αποθέματα των EV, που βρίσκονται στα λιμάνια και στους άλλους αποθηκευτικούς χώρους τα διαθέτουν για ημερήσια ενοικίαση και σε εταιρικούς στόλους με ειδικό τιμολόγιο ανάλογα με την χώρα και τους οικονομικούς στόχους της κάθε μάρκας.

Αναφέρεται ότι η κορυφαία σε πωλήσεις σε αυτούς τους εταιρικούς στόλους είναι η Tesla, που αποτελεί σχεδόν το ένα τρίτο των αγορών ηλεκτρικών οχημάτων τους τελευταίους 13 μήνες.

Η επιβράδυνση της ζήτησης για τα EV επηρεάζει επίσης τους εργαζόμενους και σε άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Πολλές συμβάσεις έκτακτων υπαλλήλων δεν έχουν ανανεωθεί, ενώ αρκετές συμβάσεις χωρίς μόνιμη απασχόληση υπάρχει κίνδυνος να διακοπούν.

«Ο στόχος τώρα είναι να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή διευθέτηση», ανέφερε η Automobilwoche, σύμφωνα με τον Thomas Knabel, συνδικαλιστικό εκπρόσωπο της IG Metall Zwickau. «Η ανησυχία παραμένει για το πού θα μας οδηγήσει αυτή η εξέλιξη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η ενίσχυση των ελληνογερμανικών σχέσεων στον αγροδιατροφικό τομέα βασικό θέμα στη συνάντηση Αυγενάκη – Kindl

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Συνεργασία με τον Γερμανό Πρεσβευτή, Andrea Kindl και τον Εμπορικό Ακόλουθο της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Frank Werner, είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στο γραφείο του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Βασικό αντικείμενο της συζήτησης ήταν η ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας – Γερμανίας στον αγροδιατροφικό τομέα, δεδομένου ότι στη Γερμανία εξάγεται το 11% της ελληνικής αγροτικής παραγωγής.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο Υπουργός κ. Αυγενάκης πρότεινε την ένταξη του Forum κρητικών προϊόντων στη Διεθνή Πράσινη Εβδομάδα που γίνεται Βερολίνο, την ενίσχυση της συνεργασίας του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ με αντίστοιχους γερμανικούς Οργανισμούς, ενώ είπε ότι η χώρα μας είναι θετική στην πρόταση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου για ίδρυση Γερμανικής Γεωργικής Σχολής στην Ελλάδα.

Η Γερμανία θα είναι τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ το 2024 και ο Έλληνας υπουργός εκδήλωσε την πρόθεσή του να καλέσει τον Γερμανό Ομόλογό του, Cem Özdemir στη χώρα μας, για να την επισκεφθεί, όπως επίσης πρόκειται να καλέσει τόσο τον υπουργό όσο και τον πρέσβη της Γερμανίας στην Agrotica 2024 που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη από 1 – 4 Φεβρουαρίου.

Πηγή φωτογραφίας: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Ο Γερμανός πρεσβευτής έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλία και την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να ανασυγκροτήσει τον πρωτογενή τομέα στην περιοχή.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης τον ενημέρωσε για τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τόνισε ότι η κυβέρνηση υπολογίζει στη διάθεση των κατοίκων της περιοχής να συμβάλλουν στην προσπάθεια ανασυγκρότησης, αλλά και στη γερμανική αγορά για την προώθηση των προϊόντων μας.

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: «Αντισυνταγματική» η διαφορετική χρήση κονδυλίων που προορίζονταν για την πανδημία

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χρησιμοποίησε για πολιτικές προστασίας του κλίματος κονδύλια τα οποία προορίζονταν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού κατά αντισυνταγματικό τρόπο, αποφάνθηκε το γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, έπειτα από προσφυγή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).

Στην ανακοίνωσή του το Δικαστήριο εξηγεί ότι η αλλαγή στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2021 ήταν αντισυνταγματική και πλήττει την αποτελεσματικότητα του συνταγματικά κατοχυρωμένου «φρένου χρέους».

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου σε σχέση με το «φρένο χρέους» και, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα μπορούσε να αποδειχθεί οδηγός για τη μελλοντική δημοσιονομική πολιτική και την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου συνταγματικού περιορισμού.

Κατ’ εξαίρεση, λόγω της πανδημίας, η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει το «φρένο», το Δικαστήριο τονίζει ωστόσο ότι θα έπρεπε να έχει αιτιολογηθεί καλύτερα για ποιον λόγο τα κονδύλια που δεν χρησιμοποιήθηκαν για την πανδημία έπρεπε αργότερα να διατεθούν σε άλλες πολιτικές και κατά ποια έννοια αυτή η χρήση εξυπηρετούσε τον αρχικό σκοπό, την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας.

Τονίζει επίσης ότι με τα επιπλέον χρήματα θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» για επόμενες κρίσεις.

Η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς αύξησε εκ των υστέρων τον προϋπολογισμό του 2021 κατά 60 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά τα χρήματα τελικά δεν χρησιμοποιήθηκαν για τις συνέπειες της πανδημίας και τελικά διοχέτευσε τα κονδύλια στο Ταμείο για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό, με αναδρομική έγκριση της Bundestag το 2022.

Στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο προσέφυγαν 197 μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), με το σκεπτικό ότι καταστρατηγείται το «φρένο χρέους».

Ακόμη και σε περιόδους κρίσης, «πρέπει να είναι σαφές πού τελειώνει το περιθώριο του κράτους στον δανεισμό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του CDU, Κάρστεν Σνάιντερ.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ από την πλευρά του, πριν εκδοθεί η απόφαση, είχε δηλώσει ότι μια απόφαση κατά του συμπληρωματικού προϋπολογισμού θα έπληττε σοβαρά τη Γερμανία και την οικονομική της πολιτική.

Το κόμμα του, οι Πράσινοι, έχουν επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι δεν θεωρούν πλέον κατάλληλο το «φρένο χρέους» και ζητούν τη μεταρρύθμισή του στην επόμενη νομοθετική περίοδο.

Το «φρένο χρέους», το οποίο θεμελιώνεται στον γερμανικό Βασικό Νόμο, αποσκοπεί στον περιορισμό του δημόσιου χρέους και ορίζει ότι η ομοσπονδιακή και οι κρατιδιακές κυβερνήσεις ισοσκελίζουν τους προϋπολογισμούς τους χωρίς έσοδα από δανεισμό.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιτρέπεται να δανείζεται μόνο 0,35% του ΑΕΠ και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις επιτρέπεται να υπερβαίνει το όριο.

Η απόφαση προκαλεί σοβαρές πολιτικές αντιδράσεις στη Γερμανία.

«Αποτελεί χαστούκι για τον κυβερνητικό συνασπισμό. Το Δικαστήριο βλέπει ένα αντισυνταγματικό λογιστικό τέχνασμα με σκοπό την υπονόμευση του φρένου χρέους και όχι απλώς έναν επιτρεπτό δημοσιονομικό ελιγμό», σχολιάζει στην BILD ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Φόλκερ Μπέμε-Νέσλερ, ενώ ο επικεφαλής της ΚΟ της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ δήλωσε στην εφημερίδα ότι «ανατινάζονται οι αμφίβολες δημοσιονομικές πολιτικές της κυβέρνησης» και κάνει επίσης λόγο για «χαστούκι» στον συνασπισμό, ο οποίος έχει πλέον να αντιμετωπίσει μια «τρύπα» 60 δισεκατομμυρίων στον προϋπολογισμό.

Ως «νίκη της δημοσιονομικής αλήθειας, σαφήνειας και διαφάνειας» περιγράφει την απόφαση ο αρμόδιος της Χριστιανικής Ένωσης για τη Δημοσιονομική Πολιτική Σεμπάστιαν Μπεμ και προσθέτει ότι «η σημασία της απόφασης υπερβαίνει κατά πολύ το άμεσο αντικείμενο της αγωγής, καθώς νικητές είναι οι πολίτες – και η δημοκρατία μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis
Advertisement
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ25 λεπτά ago

«Τελεσίγραφο» Google στους κατόχους λογαριασμών: Ποιοι κινδυνεύουν με διαγραφή

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 ώρες ago

ΕΕ: Άσκηση κυβερνοασφάλειας για «τη διασφάλιση ελεύθερων και δίκαιων ευρωεκλογών»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ5 ώρες ago

Προσφυγή της Tesla κατά της Σουηδίας λόγω µποϊκοτάζ των ταχυδρομείων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ6 ώρες ago

Βρυξέλλες: Η υψηλή συγκέντρωση καταλυμάτων Airbnb αυξάνει τα ενοίκια για τους μόνιμους κατοίκους

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ23 ώρες ago

Στην κορυφή της Ευρώπης μαθητές από το Ηράκλειο Κρήτης για υποβρύχιο που κατασκεύασαν

Deutsch1 ημέρα ago

POLYTECHNIO: Musikalischen Lesungen in Düsseldorf

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Κυρ. Μητσοτάκης: Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε σε αυτήν την τολμηρή πορεία των μεγάλων μεταρρυθμίσεων

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 ημέρα ago

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το χριστουγεννιάτικο παζάρι του Αμιγούς Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου του Ντύσσελντορφ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

Η ΝASA βράβευσε Ελληνίδα Ερευνήτρια Φυσικής Διαστήματος για την έρευνα των μυστηρίων του Ήλιου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Βενετία: Επίσκεψη με… online κράτηση από τον Απρίλιο

auf Deutsch3 εβδομάδες ago

Winterreifenpflicht: Das gilt im Ausland

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Η KLM ματαίωσε δεκάδες πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ λόγω καταιγίδας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Τι αποκάλυψε το τηλεσκόπιο James Webb για την ατμόσφαιρα του Δία

Deutsch3 εβδομάδες ago

Göttinnen, Gattinnen, Sklavinnen: Fragen zur Frau im alten Griechenland

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες ago

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του πνεύμονα βελτιώνει σημαντικά τη μακροπρόθεσμη επιβίωση

Deutsch2 εβδομάδες ago

50 JAHRE POLYTECHNIO: Eine musikalische Lesung in deutscher und griechischer Sprache

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Ναυτικός χάρτης από κατοικία αποδείχθηκε θησαυρός του 14ου αιώνα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Ένοπλοι σε σχολείο του Αμβούργου

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Εγκαίνια της Έκθεσης «1821. Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση» στο Ludwigshafen

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Ημερίδα για το εκλογικό δικαίωμα των Γυναικών στο Πανεπιστήμιο LMU Μονάχου

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis