Επικοινωνήστε μαζί μας

ΕΛΛΑΔΑ

Τριπλές εκλογές τον Μάιο του 2019

Δημοσιεύθηκε

στις

Δεκτή έγινε από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη η τροπολογία που κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για διενέργεια των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στις 26 Μαίου του 2019.

Έτσι μετά την τελευταία εξέλιξη της αποδοχής της συγκεκριμένης τροπολογίας, ανοίγει  «παράθυρο» για τη διενέργεια τριπλών εκλογών (αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές και εθνικές) τον Μάιο του 2019.

 

Ειδικότερα, με την προτεινόμενη ρύθμιση:

α) Ο πρώτος γύρος της εκλογικής διαδικασίας στα αξιώματα της παρ. 1 θα διεξαχθεί την προηγούμενη Κυριακή από την ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019.

β) Σε περίπτωση που δεν έχει αναδειχθεί επιτυχών συνδυασμός, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 33, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων.»

 

Την τροπολογία υπογράφουν οι βουλευτές:

Στέφος Ιωάννης, Αντωνίου Χρήστος, Αραχωβίτης Σταύρος, Βέττας Δημήτριος, Εμμανουηλίδης Δημήτριος, Θραψανιώτης Εμμανουήλ, Κασιμάτη Νίνα, Καστόρης Αστέριος, Κοζομπόλη – Αμανατίδη Παναγιώτα, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μηταφίδης Τριαντάφυλλος, Μορφίδης Κωνσταντίνος, Παπαφιλίππου Γεώργιος, Ριζούλης Ανδρέας, Τσίρκας Βασίλειος, Τσόγκας Γεώργιος.

ΕΛΛΑΔΑ

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η τροπολογία της υπουργού Εργασίας, Εφης Αχτσιόγλου, για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Την υπουργική ρύθμιση στήριξαν εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, η ΝΔ, η ΔΗΣΥ και η Ένωση Κεντρώων, ενώ καταψήφισε, όπως αναμενόταν άλλωστε, το ΚΚΕ. Παρών δήλωσαν Ποτάμι και Χρυσή Αυγή. Αίσθηση πάντως, προκάλεσε το γεγονός ότι ο Γρηγόρης Ψαριανός (Ποτάμι) άλλαξε δύο φορές την ψήφο του, δηλώνοντας αρχικά παρών, μετά ναι και αργότερα πάλι παρών.

Η υπουργός Εργασίας παρουσιάζοντας την τροπολογία για την αύξηση του κατώτατου μισθού υπογράμμισε πως η χώρα έχει πια την πολιτική ελευθερία να ενεργεί υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΕΛΛΑΔΑ

Η νέα ρύθμιση για τα δημοτικά τέλη σε ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται και δεν ηλεκτροδοτούνται

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

© ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για τους  Έλληνες του εξωτερικού που έχουν ακίνητα δεν τα χρησιμοποιούν  και δεν ηλεκτροδοτούνται αλλά ωστόσο τους έρχονται από τους δήμους να πληρώσουν δημοτικά τέλη πλέον σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση προβλέπεται απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη.

Σύμφωνα με το άρθρο 222 του πρόσφατου νόμου 4555/2018 (ΦΕΚ Α 133) ρητά προβλέπεται ότι η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού των μη χρησιμοποιούμενων και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων ξεκινά από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής δήλωσης προς τον οικείο δήμο. Σε ό,τι αφορά τις υφιστάμενες οφειλές, μετά από συνεχείς παρεμβάσεις του Συνηγόρου προς το Υπουργείο Εσωτερικών, προβλέπεται διαγραφή ή παράλειψη βεβαίωσής τους, εφόσον έχει ήδη υποβληθεί η υπεύθυνη δήλωση περί μη χρήσης ή υποβληθεί μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου.

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΕΛΛΑΔΑ

Mαας: “Μεγάλο σεβασμό” αξίζουν ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

© ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Μεγάλο σεβασμό» αξίζουν ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας του ΕΜΣ, «διότι τα βάρη της κρίσης ήταν μεγάλα», δηλώνει στο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα στην Αθήνα την περιοδεία του στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο κ. Μάας εκφράζει με δήλωση του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ακόμη την ελπίδα να εφαρμοστεί η «ιστορική», όπως την χαρακτηρίζει, Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς «συμβάλλει στην συμφιλίωση μεταξύ των λαών και στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».

«Η Γερμανία και η Ελλάδα έχουν και πάλι έρθει πολύ πιο κοντά. Και είναι μια καλή εποχή για την Ελλάδα: Πριν από έναν μήνα η χώρα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα του ΕΜΣ. Ο λαός και η κυβέρνηση αξίζουν για αυτό μεγάλο σεβασμό, διότι τα βάρη της κρίσης ήταν μεγάλα. Και για την χρονίζουσα λύση της διαμάχης για την ονομασία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων διαφαίνεται επίσης τώρα σημαντική πρόοδος. Εύχομαι από καρδιάς και ότι θα εφαρμοστεί η ιστορική συμφωνία, καθώς συμβάλλει στην συμφιλίωση μεταξύ των λαών και στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΕΛΛΑΔΑ

Η άγνωστη εξέγερση των αγροτών στα Μεγάλα Καλύβια Tρικάλων

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

© ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

Μια –άγνωστη για τους περισσότερους Τρικαλινούς- εξέγερση των αγροτών έγινε στα Μεγάλα Καλύβια τον Απρίλιο του 1969 όταν η δικτατορία δέσμευσε με το ζόρι μια έκταση 2.200 στρεμμάτων που ανήκαν στην κοινότητα και να την «χαρίσει» σε επιχειρηματία, για να φτιάξει τη διαβόητη «Ελληνική Βιομηχανία Κρέατος».

Η κινητοποίηση αυτή ήταν η πρώτη μαζική αντίσταση κατά της χούντας των συνταγματαρχών συγκλονίζοντας όλη την Ελλάδα ενώ προκάλεσε μεγάλη εντύπωση και στο εξωτερικό.

 

Μια πραγματική εξέγερση αγροτών έγινε στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, στις 4 Απριλίου 1969, όταν η δικτατορία με μια πρωτοφανή σε αυθαιρεσία ενέργεια, επεχείρησε να καταπατήσει βίαια μια έκταση 2.200 στρεμμάτων χωριού και να την «χαρίσει» σε επιχειρηματία, για να: φτιάξει την διαβόητη «Μεγάλη· βιομηχανία κρέατος» που κατέληξε σε ένα φιάσκο χωρίς προηγούμενο όπως το δημοσιεύει ο Δήμος Τρικκαίων.

Στην εξέγερση πήραν μέρος όλοι οι κάτοικοι του χωριού, άντρες, γυναίκες και παιδιά και χρησιμοποιήθηκαν πέτρες, σβώλοι από χώμα, όπλα και κλομπ. Τραυματίσθηκαν δέκα αγρότες και 4 χωροφύλακες, ο ένας λέγεται τυφλώθηκε, και συνελήφθησαν 40 άτομα. Η εξέγερση υπήρξε συγκλονιστική, αλλά απεκρύβη από την δικτατορία. Από «ψιθύρους», κάτι έγινε γνωστό στην Αθήνα και ο ραδιοσταθμός του Λονδίνου μετέδωσε δυο λόγια γι’ αυτήν. Στην δημοσιότητα έρχεται τώρα για πρώτη φορά.

Συνέχεια

ΕΛΛΑΔΑ

Η Γερμανία τίμησε στην Αθήνα τον καθηγητή Χάγκεν Φλάισερ για τη συμβολή του στην ελληνογερμανική φιλία

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

© ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε μια λιτή αλλά ιδιαίτερα λαμπερή τελετή στη γερμανική πρεσβευτική κατοικία στην Αθήνα, η Γερμανία τίμησε το βράδυ του Σαββάτου με τον Σταυρό της Αξίας Α’ Τάξεως του Τάγματος τον καθηγητή και ιστορικό Χάγκεν Φλάισερ για το ακαδημαϊκό έργο του και την προσφορά του στη σύσφιξη των ελληνογερμανικών σχέσεων.

«Υπάρχουν μετάλλια που τιμούν έναν άνθρωπο και υπάρχουν και άνθρωποι που τιμούν ένα μετάλλιο. Απόψε έχουμε τη δεύτερη περίπτωση» ανέφερε κατά την προσφώνησή του ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα Γενς Πλέτνερ, καλωσορίζοντας τον καθηγητή Χάγκεν Φλάισερ και τη σύζυγό του, Ελένη.

Ο κ. Πλέτνερ είπε πως είναι τιμή και χαρά για τον ίδιο να βρίσκεται στη θέση να απονείμει εκ μέρους του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ τον Σταυρό της Αξίας Α’ Τάξεως του Τάγματος της Αξίας στον Χάγκεν Φλάισερ και, απευθυνόμενος στους δεκάδες προσκεκλημένους, μεταξύ άλλων την υπουργό Πολιτσμού Μυρσίνη Ζορμπά και ακαδημαϊκούς, είπε πως με την ευκαιρία αυτή «θα πρέπει να γιορτάσουμε και την ελληνογερμανική συνύπαρξη».

Καλώντας στο βήμα τον Χάγκεν Φλάισερ για να του απονείμει εκ μέρους του Γερμανού Προέδρου τον Σταυρό της Αξίας Α’ Τάξεως του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ο Γενς Πλέτνερ είπε: «Σας τιμούμε για δύο λόγους. Αφενός για την ακούραστη αναζήτηση της επιστημονικής αλήθειας -σας είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό, γιατί όποιος δεν γνωρίζει το παρελθόν του δεν μπορεί να κοιτάξει τον άλλον και δεν μπορεί να διαμορφώσει ένα καλό μέλλον-, αφετέρου ως μια ζωντανή γέφυρα μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας, ως έναν άνθρωπο με δύο πρόσωπα και δύο διαδρομές. Όταν σας ρώτησα κάποτε ‘τι είστε, Έλληνας ή Γερμανός;’, είπατε ‘είμαι και τα δύο, όπως οι Γερμανοί ξυπνώ νωρίς το πρωί και όπως οι Έλληνες πηγαίνω αργά για ύπνο’».

Καταχειροκροτούμενος και με εμφανή τη συγκίνησή του, ο καθηγητής Φλάισερ, ο οποίος τα τελευταία 40 χρόνια διαμένει στη χώρα μας και διδάσκει σε ελληνικά πανεπιστήμια, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στη Γερμανία και τον πρέσβη για την τιμή αυτή. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε σε «δυο διακεκριμένους ανθρώπους του πνεύματος και πατρικούς μέντορες τους», όπως είπε, στον Παναγιώτη Κανελλόπουλο και τον Νίκο Σβορώνο για τη βοήθεια που του προσέφεραν κατά τα πρώτα χρόνια που ήρθε στην Ελλάδα. «Αμφότεροι συνέβαλαν σε μια καλύτερη κατανόηση των ελληνογερμανικών σχέσεων, αλλά και των ελληνικών εσωτερικών πραγμάτων, κατά κάποιο τρόπο ανοίγοντας μου την πόρτα για τις αμοιβαίες σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών» ανέφερε ο καθηγητής Ιστορίας.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια

ΕΛΛΑΔΑ

Νέα χαλάρωση των capital controls

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Νέα χαλάρωση των capital controls πολύ σύντομα, με την οποία «θα ολοκληρωθεί ο δεύτερος πυλώνας που αφορά τους περιορισμούς στην ανάληψη μετρητών και το άνοιγμα λογαριασμών και θα βρισκόμαστε πλέον στην τελική φάση για την πλήρη άρση των capital controls, προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» ο υπουργός Οικονομικών αναφέρεται και στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες λέγοντας ότι «προφανώς βγαίνουν τα νούμερα» της ποσοτικοποίησής τους και σημειώνοντας ότι «βγαίνουν ακριβώς επειδή έχουμε πάρει ως βάση υπολογισμού τον δημοσιονομικό χώρο, τον οποίο έχουμε ήδη συμφωνήσει με τους θεσμούς και έχει συμπεριληφθεί στο μεσοπρόθεσμο».

Ερωτηθείς για τον τρόπο χρηματοδότησης της προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους, χωρίς κατάργηση του συνόλου των προγραμματισμένων για το 2019 αντιμέτρων, απάντησε: «όπως είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, όχι μόνο έχουμε φθάσει στο 3,5%, αλλά έχουμε και δημοσιονομικό χώρο να υλοποιήσουμε μεγάλο κομμάτι των αντίμετρων, τόσο με στοχευμένες κοινωνικές παρεμβάσεις, όσο και φιλοαναπτυξιακά μέτρα, χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις. Και αυτή η συζήτηση είναι εν εξελίξει».

Αναφορικά με το εάν είναι καθοριστική η στάση των Γερμανών στο θέμα των συντάξεων, ο κ. Τσακαλώτος σημειώνει ότι ναι μεν η Γερμανία έχει ειδικό βάρος σε όλα τα ζητήματα της Ευρώπης, «αλλά η ουσία είναι ότι το πλαίσιο τώρα είναι εντελώς διαφορετικό», καθώς «είμαστε στη μεταμνημονιακή περίοδο και από μια επιτήρηση τόσο των στόχων, όσο και των μέσων επίτευξής τους περνάμε σταδιακά σε μια φάση επιτήρησης μόνο των στόχων, κάτι το οποίο συμβαίνει σε όλες τις χώρες».

Προσθέτει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «το 3,5% (πρωτογενές πλεόνασμα) και παράλληλα να ολοκληρώσουμε την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έχουμε ήδη ξεκινήσει», καθώς και ότι «αυτό το διαφορετικό πλαίσιο ισχύει και για το ζήτημα των συντάξεων». «Εν συντομία είναι ένα πλαίσιο που στηρίζεται περισσότερο στην πειθώ και λιγότερο στην επιβολή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία των επενδύσεων, επικαλούμενος τόσο στοιχεία του ΟΟΣΑ, όσο και για τον «επιπλέον λόγο ότι τώρα οι επενδυτές με τη συμφωνία για το χρέος έχουν πλέον καθαρό διάδρομο για να πάρουν τις επενδυτικές αποφάσεις τους».

Επίσης, θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια δημιουργίας 600.000 νέων θέσεων εργασίας εντός πενταετίας «σε ένα περιβάλλον βελτίωσης των εργασιακών δικαιωμάτων και της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων».

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει ακόμα ότι από το 2020 τα νοικοκυριά με χαμηλή περιουσία θα δουν «το μισό ΕΝΦΙΑ σε σχέση με φέτος, ενώ η μεσοσταθμική μείωση θα είναι της τάξης του 30%».

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι υπό συνεχή αξιολόγηση και αναπροσαρμογή ώστε να λειτουργεί καλύτερα, εφιστώντας ταυτόχρονα την προσοχή με τα στοιχεία, καθώς «από τα 100 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων σε εφορίες τα 85 δισ. ευρώ τα χρωστούν μόνο 17.000 ΑΦΜ. ‘Αρα το να λέμε 130 δισ. ευρώ δίνει μια παραπλανητική εικόνα για το βάρος που έχει να αντιμετωπίσει ο μέσος πολίτης».

 

Συνέχεια

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ5 ώρες πριν

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την αύξηση του κατώτατου μισθού

ΠΕΡΙΕΡΓΑ7 ώρες πριν

Απολύθηκαν επειδή πούλησαν 15.000 μήλα σε έναν μόνο πελάτη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ7 ώρες πριν

O καύσωνας κατέστρεψε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δέντρα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ7 ώρες πριν

Bike-Sharing: Mieträder bergen auch Tücken

ΓΕΡΜΑΝΙΑ8 ώρες πριν

Αστυνομία απελευθέρωσε πρόβατο από ηλεκτρικό φράχτη

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ8 ώρες πριν

Στις ράγες της Γερμανίας το πρώτο στον κόσμο γαλλικό τρένο που κινείται με υδρογόνο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ8 ώρες πριν

Ασφάλεια και κινητό: Αστυνομικός έλεγχος στο Ντούισμπουργκ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ7 ώρες πριν

Η Sony θα επανακυκλοφορήσει σε μίνι έκδοση το πρώτο της PlayStation

ΕΛΛΑΔΑ9 ώρες πριν

Η νέα ρύθμιση για τα δημοτικά τέλη σε ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται και δεν ηλεκτροδοτούνται

ΓΕΡΜΑΝΙΑ9 ώρες πριν

Μέρκελ: Οριστικοποίηση συμφωνίας για το Brexit τον Νοέμβριο

ΑΘΛΗΤΙΚΑ10 ώρες πριν

Υποδειγματική η στήριξη των φιλάθλων της ΑΕΚ, παρά την ήττα από τον Άγιαξ στο Αμστερνταμ

ΚΟΣΜΟΣ6 ημέρες πριν

ΗΠΑ: Σαρώνει την ανατολική ακτή ο τυφώνας Φλόρενς (VID)

Europolitis TV3 μήνες πριν

37ο Φεστιβάλ ΟΣΕΠΕ: Σημεία από τον χαιρετισμό του προέδρου της Ομοσπονδίας Ανέστη Οσιπίδη

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες πριν

Κατάρρευση βράχου στο Ναυάγιο στην Ζάκυνθο (VID)

Europolitis TV1 εβδομάδα πριν

ΟΘΣΕ Πρόεδρος Παρασκευάς (Ακης) Βαγδάτης: ” Η Ομοσπονδία σαν μόνη, σαν εκτελεστικό όργανο δεν είναι… “

Europolitis TV2 εβδομάδες πριν

Η Γενική Πρόξενος του Ντύσσελντορφ Μαρία Παπακωνσταντίνου στην TourNatur 2018 «να προωθήσουμε την εξωστρέφεια»

Europolitis TV2 εβδομάδες πριν

Η Διευθύντρια Τουρισμού της Ηπείρου Ιουλία Μαρκούλα καλεί: (Φέρτε έναν φίλο σας μαζί)

Europolitis TV2 εβδομάδες πριν

Η Περιφέρεια Ηπείρου παρουσιάζεται στην Tour Natur 2018

Europolitis TV2 εβδομάδες πριν

Γενικός Πρόξενος Αμβούργου Γιώργος Αρναούτης επίτιμο μέλος του συλλόγου Θρακιωτών Αμβούργου

ΕΛΛΑΔΑ1 μήνα πριν

Ο τουρίστας το σκασε…Ημιμαραθώνιος Κρήτης 2018 (VID)