Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Χρήση drones για εντοπισμό και απομάκρυνση κροκοδείλων

Published

on

Ιπτάμενες συσκευές, γνωστές ως drones, θα παρακολουθούν τον πληθυσμό και τις κινήσεις των κροκοδείλων στις παραθαλάσσιες περιοχές της βορειοανατολικής Πολιτείας του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία.

Οι ναυαγοσώστες στο βόρειο Κουίνσλαντ σύντομα θα αξιοποιήσουν την τεχνολογία αυτή για την παρακολούθηση των κροκοδείλων σε περιοχές με λουόμενους, ελπίζοντας οτι η μέθοδος αυτή θα αποβεί αποτελεσματική.

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για τον πληθυσμό των κροκοδείλων στην περιοχή του Κουίνσλαντ, εμφανίζεται ένας κροκόδειλος ανά χιλιόμετρο, σε σύγκριση με τα σύνορα του βορειότερου σημείου της Αυστραλίας όπου εμφανίζονται περίπου πέντε έως δέκα κροκόδειλοι ανά χιλιόμετρο.

Το 2017 οι υπάλληλοι του Κέντρου Αγριας Ζωής στο Κουίνσλαντ μετακίνησαν 84 κροκόδειλους, καθώς και ζώα που θεωρήθηκαν σημαντικοί κίνδυνοι για την ασφάλεια των ανθρώπων. Κάποια ζώα μάλιστα πυροβολήθηκαν, ένα μέτρο που οι αρχές λένε ότι λαμβάνουν μόνο όταν είναι απαραίτητο.

Την περασμένη δεκαετία έξι θάνατοι αποδόθηκαν σε επιθέσεις κροκοδείλων στη Πολιτεία του Κουίνσλαντ.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστήμονες κατέγραψαν τα πρώτα στάδια ενός υπερκαινοφανούς αστέρα

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια, σε έναν όχι και τόσο μακρινό γαλαξία, ένα μεγάλο αστέρι εξερράγη και εκτόξευσε στο διάστημα στοιχεία που αποτελούν τους δομικούς λίθους της ζωής.

Πριν από έναν χρόνο, κατά τύχη, καθώς το φως που εξέπεμψε έφτασε στη Γη, μια ομάδα επιστημόνων από το Ισραήλ, παρατήρησε και για πρώτη φορά συνέλεξε δεδομένα από τα πρώτα στάδια μιας τέτοιας έκρηξης που αποκαλείται σουπερνόβα ή υπερκαινοφανής αστέρας.

Η εικόνα που συνέθεσαν προσφέρει μια λεπτομερή ματιά στην προέλευση στοιχείων κρίσιμης σημασίας για την ύπαρξή μας, όπως το ασβέστιο στα δόντια μας ή ο σίδηρος στο αίμα μας.

«Στην πραγματικότητα, βλέπουμε το συμπαντικό καμίνι όπου σχηματίζονται τα βαριά χημικά στοιχεία, τη στιγμή που σχηματίζονται. Το παρατηρούμε ενώ συμβαίνει. Είναι πραγματικά η μοναδική ευκαιρία», σχολίασε ο Αβισάι Γκαλ-Γιαμ, αστροφυσικός στο Ινστιτούτο Επιστημών Βάιζμαν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature και δείχνουν ότι το γιγαντιαίο άστρο, που βρισκόταν στον γειτονικό γαλαξία Μεσιέ 101 (γνωστός και με την ονομασία «Ακιδωτός Τροχός») πιθανότατα άφησε πίσω του μια μαύρη τρύπα μετά την έκρηξή του.



Ένας ερασιτέχνης αστρονόμος που έτυχε να παρακολουθεί τον γαλαξία αυτόν ενημέρωσε τους ερευνητές ότι κάτι συνέβαινε. Εκείνοι έστρεψαν αμέσως τα τηλεσκόπιά τους στο αστέρι και άρχισαν να καταγράφουν τα πρώτα στάδια της έκρηξης.

Η ομάδα, στην οποία μετείχε και ο διδακτορικός φοιτητής και βασικός συγγραφέας της μελέτης Ερέζ Ζίμερμαν, επικοινώνησε με τη NASA, η οποία άλλαξε τον προγραμματισμό της και έστρεψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble στον υπερκαινοφανή αστέρα.

Έτσι παρατηρήθηκε το υπεριώδες φως της έκρηξης, το οποίο μπλοκάρεται από την ατμόσφαιρα και δεν φτάνει στη Γη.

Μαζί με τα χημικά στοιχεία που εκτοξεύτηκαν στο διάστημα, όπως άνθρακας, άζωτο και οξυγόνο, τα δεδομένα από τις υπεριώδεις ακτίνες έδειξαν μια ασυμφωνία μεταξύ της αρχικής μάζας του άστρου και της μάζας που εκτοξεύτηκε στο διάστημα κατά την έκρηξη.



«Υποψιαζόμαστε ότι μετά την έκρηξη έμεινε πίσω μια μαύρη τρύπα, μια καινούρια μαύρη τρύπα που δεν υπήρχε εκεί προηγουμένως. Είναι τα απομεινάρια της έκρηξης. Ένα μέρος της μάζας του άστρου κατέρρευσε βαρυτικά και δημιούργησε μια νέα μαύρη τρύπα», είπε ο Γκαλ-Γιαμ.

Οι μαύρες τρύπες είναι σώματα με τεράστια πυκνότητα και βαρυτικές δυνάμεις τέτοιες που τίποτα, ούτε καν το φως, δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτές.

Αφού δημιούργησαν ένα είδος «αποτυπώματος» υπερκαινοφανούς αστέρα, από την αρχή μέχρι το τέλος, ο Γκαλ-Γιαμ είπε ότι οι επιστήμονες θα μπορούν ενδεχομένως να εντοπίζουν επικείμενες εκρήξεις αστέρων σε άλλα μέρη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΥ: Σχεδόν ένα παιδί στα έξι έχει πέσει θύμα παρενόχλησης μέσω διαδικτύου

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Περίπου το 16% των παιδιών ηλικίας 11 με 15 ετών δηλώνουν ότι έπεσαν θύματα παρενόχλησης στο διαδίκτυο το 2022, ένας αριθμός που σημείωσε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα, έδειξαν τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Η έκθεση αυτή αποτελεί σήμα κινδύνου που μας καλεί να καταπολεμήσουμε την παρενόχληση και τη βία όπου και όταν παρατηρούνται», δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης Χανς Κλούγκε.

Η προηγούμενη έκθεση του Health Behavior in School-aged Children (HBSC), που βασίστηκε σε στοιχεία του 2018, ανέφερε ότι το 13% των παιδιών αυτής της ηλικίας είχαν παρενοχληθεί στο διαδίκτυο.

Το ποσοστό της φυσικής παρενόχλησης παραμένει σταθερό: το 11% των παιδιών δήλωσε ότι έπεσε θύμα παρενόχλησης στο σχολείο πέρυσι, έναντι του 10% πριν τέσσερα χρόνια.

Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν οι έφηβοι, εκτίμησε ο ΠΟΥ, εξηγώντας ότι οι ψηφιακές μορφές βίας «άρχισαν να επιβάλλονται ιδιαιτέρα» μετά την covid-19, «όταν ο κόσμος των νέων έγινε ολοένα και πιο ψηφιακός τις περιόδους των καραντίνων».



Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, το 15% των αγοριών και το 16% των κοριτσιών δήλωσαν ότι έπεσαν θύματα παρενόχλησης στο διαδίκτυο τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον μία φορά.

6 ώρες στην οθόνη

Τα υψηλότερα επίπεδα παρενόχλησης καταγράφηκαν μεταξύ των αγοριών στη Βουλγαρία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Μολδαβία, ενώ τα χαμηλότερα μεταξύ των αγοριών στην Ισπανία, διευκρίνισε ο ΠΟΥ χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

«Καθώς οι νέοι περνούν έως και έξι ώρες ημερησίως στο ίντερνετ αλλαγές, ακόμη και μηδαμινές, στα ποσοστό παρενόχλησης και βίας μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία χιλιάδων ανθρώπων», σχολίασε ο Κλούγκε.

Ένας έφηβος στους οκτώ παραδέχθηκε ότι δέχθηκε παρενόχληση στο διαδίκτυο από συνομίληκούς του, αριθμός αυξημένος κατά τρεις μονάδες σε σχέση με το 2018, σύμφωνα με την έκθεση.

Στην έρευνα πήραν μέρος 279.000 παιδιά και έφηβοι από 44 χώρες και περιοχές στην Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και τον Καναδά.



Στις περισσότερες περιοχές η κυβερνοπαρενόχληση φτάνει στο απόγειό της στην ηλικία των 11 ετών για τα αγόρια και των 13 ετών για τα κορίτσια.

Αν και δεν παρατηρείται μεγάλη διαφορά στα ποσοστά ανάλογα με το επάγγελμα των γονιών, στον Καναδά αναφέρθηκαν περισσότερα περιστατικά παρενόχλησης μεταξύ των πιο φτωχών παιδιών.

Το 27% των κοριτσιών που ανήκαν στο 20% των λιγότερο πλούσιων νοικοκυριών δήλωσε θύμα παρενόχλησης στο σχολείο, έναντι του 21% των κοριτσιών που ανήκαν στο 20% των πιο πλούσιων νοικοκυριών.

«Είναι σημαντικό να εκπαιδευτούν οι νέοι, οι οικογένειες και τα σχολεία για τις μορφές κυβερνοπαρενόχλησης και τις επιπτώσεις της, ενώ παράλληλα να υιοθετηθούν ρυθμίσεις για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να περιοριστεί η έκθεση στην κυβερνοπαρενόχληση», καταλήγει η έκθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δύο ρεύματα άστρων ξετυλίγουν την αρχαία ιστορία του Γαλαξία μας

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Δύο ρεύματα άστρων, που σχηματίστηκαν πριν από περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια χρόνια, ανακάλυψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Gaia του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) φωτίζοντας περαιτέρω την ιστορία του Γαλαξία μας.

Αυτά τα δύο ρεύματα, που ονομάστηκαν Shakti και Shiva, βοήθησαν στον σχηματισμό του Γαλαξία μας. Και τα δύο είναι τόσο αρχαία που πιθανότατα σχηματίστηκαν πριν ακόμα από τα παλαιότερα μέρη των σπειροειδών βραχιόνων και του δίσκου του σημερινού Γαλαξία.

«Αυτό που είναι πραγματικά εκπληκτικό είναι ότι μπορούμε να ανιχνεύσουμε αυτές τις αρχαίες δομές», λέει ο επικεφαλής της έρευνας από το Ινστιτούτο Αστρονομίας Max Planck, Khyati Malhan.

«Ο Γαλαξίας μας έχει αλλάξει τόσο σημαντικά από τότε που γεννήθηκαν αυτά τα αστέρια που δεν θα περιμέναμε να τα αναγνωρίσουμε τόσο ξεκάθαρα ως ομάδα, αλλά τα πρωτοφανή δεδομένα που λαμβάνουμε από το Gaia το κατέστησαν δυνατό».



Κάθε ρεύμα περιέχει τη μάζα περίπου 10 εκατομμυρίων Ήλιων, με αστέρια ηλικίας 12 έως 13 δισεκατομμυρίων ετών που κινούνται όλα σε πολύ παρόμοιες τροχιές με παρόμοια σύνθεση.

Ο τρόπος με τον οποίο κατανέμονται υποδηλώνει ότι μπορεί να σχηματίστηκαν ως ξεχωριστά θραύσματα που συγχωνεύτηκαν με τον Γαλαξία νωρίς στη ζωή του. Αν και μοιάζουν πολύ, τα δύο ρεύματα δεν είναι πανομοιότυπα.

Οι αστέρες Shakti περιφέρονται λίγο πιο μακριά από το κέντρο του Γαλαξία και σε πιο κυκλικές τροχιές από τους αστέρες Shiva.

Και τα δύο ρεύματα βρίσκονται προς την καρδιά του Γαλαξία. Το τηλεσκόπιο εξερεύνησε αυτό το τμήμα του Γαλαξία το 2022 χρησιμοποιώντας ένα είδος «γαλαξιακής αρχαιολογίας», που έδειξε ότι η περιοχή είναι γεμάτη με τα παλαιότερα αστέρια σε ολόκληρο τον Γαλαξία, όλα γεννημένα πριν καν σχηματιστεί σωστά ο δίσκος του Γαλαξία.



«Τα αστέρια εκεί είναι τόσο αρχαία που τους λείπουν πολλά από τα βαρύτερα μεταλλικά στοιχεία που δημιουργήθηκαν αργότερα κατά τη διάρκεια της ζωής του Σύμπαντος. Αυτά τα βαρέα μέταλλα είναι εκείνα που σφυρηλατούνται μέσα στα αστέρια και διασκορπίζονται στο διάστημα όταν αυτά πεθαίνουν.

Τα αστέρια στην καρδιά του Γαλαξία μας είναι φτωχά σε μέταλλα, γι’ αυτό ονομάσαμε την περιοχή αυτή “φτωχή παλιά καρδιά” του Γαλαξία μας», λέει ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, από το ίδιο Ινστιτούτο, ο Hans-Walter Rix, επικεφαλής «γαλαξιακός αρχαιολόγος» στην έρευνα.

Πριν από περίπου 12 δισεκατομμύρια χρόνια, ο Γαλαξίας μας έμοιαζε πολύ διαφορετικός από σήμερα. Πιστεύεται ότι σχηματίστηκε, καθώς συνενώθηκαν πολλαπλά μακρόστενα, ακανόνιστα νήματα αερίου και σκόνης, τα οποία σχημάτισαν αστέρια και τυλίχτηκαν μεταξύ τους για να προκαλέσουν τη γέννηση του Γαλαξία, όπως τον ξέρουμε.

Φαίνεται ότι τα ρεύματα Shakti και Shiva είναι δύο από αυτά τα στοιχεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυξημένα κατά 82% τα ηλεκτρονικά απόβλητα μέσα σε 12 χρόνια

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ρεκόρ 62 εκατομμυρίων τόνων σημείωσαν τα ηλεκτρονικά απόβλητα που παρήχθησαν το 2022, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 82% σε σχέση με το 2010, ενώ αναμένεται περαιτέρω αύξηση κατά 32% το 2030.

Παγκοσμίως, η ετήσια παραγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων αυξάνεται κατά 2,6 εκατομμύρια τόνους ετησίως, με προοπτική να φτάσει τα 82 εκατομμύρια τόνους έως το 2030.

Από τα 62 εκατομμύρια τόνους που παρήχθησαν το 2022, το 33% (20,4 εκατομμύρια τόνοι) ήταν μικρές συσκευές, από τις οποίες ανακυκλώθηκε μόλις το 12%.

Περίπου 4,6 εκατομμύρια τόνοι ήταν μικρός εξοπλισμός πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών με τεκμηριωμένο ποσοστό συλλογής και ανακύκλωσης μόλις 22%.



Συνολικά, η παραγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων στον κόσμο αυξάνεται πέντε φορές ταχύτερα από την ανακύκλωσή τους, όπως αποκαλύπτει η τέταρτη Παγκόσμια Παρακολούθηση Ηλεκτρονικών Αποβλήτων του ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα, λιγότερο από το ένα τέταρτο των 62 εκατομμυρίων τόνων ηλεκτρονικών αποβλήτων του έτους καταγράφηκε ότι ανακυκλώθηκαν σωστά, αφήνοντας ανεκμετάλλευτους φυσικούς πόρους αξίας 62 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και αυξάνοντας τους κινδύνους ρύπανσης για τις κοινότητες παγκοσμίως.

Το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 42,8% στην Ευρώπη, αλλά σε κάτω από 1% σε χώρες της Αφρικής.



Τα ηλεκτρονικά απόβλητα, δηλαδή κάθε απορριπτόμενο προϊόν με καλώδιο ή μπαταρία, αποτελούν κίνδυνο για την υγεία και το περιβάλλον, καθώς περιέχουν τοξικά πρόσθετα ή επικίνδυνες ουσίες, όπως ο υδράργυρος που μπορεί να βλάψει τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Η έκθεση προβλέπει πτώση του τεκμηριωμένου ποσοστού συλλογής και ανακύκλωσης από 22,3% το 2022 σε 20% έως το 2030, λόγω της διεύρυνσης της διαφοράς στις προσπάθειες ανακύκλωσης σε σχέση με την τεράστια αύξηση της παραγωγής ηλεκτρονικών αποβλήτων παγκοσμίως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρευνα: Η μείωση της γεννητικότητας, ένα παγκόσμιο φαινόμενο που θα επιδεινωθεί

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Τα ποσοστά γεννητικότητας σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου δεν θα επαρκούν για να διατηρηθεί σταθερός ο πληθυσμός τους ως το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα και προειδοποιεί για τις ολοένα και αυξανόμενες ανισότητες μεταξύ των φτωχών και των πλούσιων κρατών.

«Η γεννητικότητα μειώνεται σε όλο τον κόσμο», τονίζει η έκθεση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet η οποία σημειώνει ότι περισσότερες από τις μισές χώρες έχουν ήδη πολύ χαμηλό ποσοστό γεννητικότητας για να διατηρήσουν σταθερό το επίπεδο του πληθυσμού τους.

Και «στο μέλλον τα ποσοστά γεννητικότητας θα εξακολουθήσουν να μειώνονται σε όλο τον κόσμο».

Η έκθεση βασίζεται στα στοιχεία του Global Burden of Disease, ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Bill & Melinda Gates, και έχει στόχο να συγκεντρώσει τα στοιχεία για την υγεία των περισσότερων χωρών.

Οι ερευνητές εκτίμησαν όχι μόνο τα τρέχοντα ποσοστά γεννητικότητας στις χώρες, αλλά προσπάθησαν επίσης να υπολογίσουν τη μελλοντική τους εξέλιξη με βάση πολλούς παράγοντες, όπως το επίπεδο μόρφωσης και παιδικής θνησιμότητας.



Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε 155 χώρες και εδάφη από τις 204 το ποσοστό γεννητικότητας ως το 2050 δεν θα επαρκεί για να διατηρηθεί ο πληθυσμός τους σταθερός.

Ως το 2100 ο αριθμός των χωρών αυτών αναμένεται να φτάσει τις 198, δηλαδή το 97% του συνόλου.

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι ο πληθυσμός στις φτωχές χώρες θα συνεχίσει να αυξάνεται για καιρό, ενώ θα μειώνεται στις ανεπτυγμένες χώρες. Συγκεκριμένα ως το τέλος του αιώνα οι περισσότερες γέννες θα καταγράφονται στις χώρες με χαμηλό ή χαμηλό προς μεσαίο εισόδημα, με τις περισσότερες από τις μισές να αφορούν χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Η ανισορροπία αυτή κινδυνεύει να έχει «σημαντικές επιπτώσεις» τόσο στις κοινωνίες όσο και στις οικονομίες.

Ως το 2021, 110 χώρες κατέγραφαν ποσοστά γεννητικότητας κάτω από το επίπεδο των 2,1 παιδιών ανά γυναίκα που είναι απαραίτητο για να παραμείνει σταθερός ο πληθυσμός τους.

Η έκθεση υπογραμμίζει τις ιδιαίτερα ανησυχητικές τάσεις σε χώρες όπως η Νότια Κορέα και η Σερβία, όπου το ποσοστό γεννητικότητας είναι κάτω από 1,1 παιδί ανά γυναίκα.

Την ώρα που τα μειούμενα ποσοστά γεννητικότητας στις πιο πλούσιες χώρες συνδέονται με τις περισσότερες ευκαιρίες που έχουν οι γυναίκες στην εκπαίδευση και την εργασία, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να βελτιωθεί η πρόσβαση σε σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης και εκπαίδευσης σε άλλες πιο φτωχές περιοχές.



Πολλές από τις πιο φτωχές χώρες «θα δυσκολευτούν να υποστηρίξουν τον πιο νέο και γρήγορα αυξανόμενο πληθυσμό του πλανήτη σε κάποια από τα πιο ασταθή οικονομικά και πολιτικά» μέρη, τα συστήματα υγείας των οποίων βρίσκονται υπό πίεση, ενώ επηρεάζονται και από επεισόδια ακραίας ζέστης, επεσήμανε ο Στάιν Εμίλ Φόλστετ του Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ.

Ωστόσο οι ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για τις προβλέψεις αυτές.

Επέκριναν πολλές επιλογές μεθοδολογίας των ερευνητών, υπογραμμίζοντας κυρίως ότι πολλές φτωχές χώρες δεν διαθέτουν αυτή τη στιγμή επαρκή στοιχεία, ενώ υπογράμμισαν ότι η μείωση της γεννητικότητας μπορεί να έχει και πλεονεκτήματα (στο περιβάλλον, τη διατροφή…) πέρα από τα μειονεκτήματα (στα συστήματα συνταξιοδότησης ή την εργασία).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρευνα: Πώς ο Άρης δημιουργεί «γιγάντιες δίνες» στους ωκεανούς της Γης

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ο Άρης μπορεί να απέχει περίπου 220 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη, αλλά ο κόκκινος πλανήτης επηρεάζει τους βαθύτερους ωκεανούς μας, συμβάλλοντας στη δημιουργία «γιγάντιων δινών», σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν ιζήματα, αποσπασμένα από εκατοντάδες τοποθεσίες βαθιάς θάλασσας τον τελευταίο μισό αιώνα, για να «κοιτάξουν» δεκάδες εκατομμύρια χρόνια πίσω στο παρελθόν της Γης, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν καλύτερα τη δύναμη των βαθιών ωκεάνιων ρευμάτων. Αυτό που βρήκαν, τους εξέπληξε.

Τα ιζήματα αποκάλυψαν ότι τα βαθιά ωκεάνια ρεύματα εξασθένησαν και ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια κλιματικών κύκλων 2,4 εκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τρίτη (12/3) στο περιοδικό Nature Communications.

Η Adriana Dutkiewicz, συν-συγγραφέας της μελέτης και ιζηματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, δήλωσε ότι οι επιστήμονες δεν περίμεναν να ανακαλύψουν αυτούς τους κύκλους και ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να τους εξηγήσουν: «Συνδέονται με τους κύκλους στις αλληλεπιδράσεις του Άρη και της Γης σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο», ανέφερε.



Οι δύο πλανήτες επηρεάζουν ο ένας τον άλλον μέσω ενός φαινομένου που ονομάζεται συντονισμός, όταν δηλαδή δύο σώματα σε τροχιά ασκούν βαρυτική ώθηση και έλξη το ένα στο άλλο.

Αυτή η αλληλεπίδραση αλλάζει το σχήμα των τροχιών τους και την απόστασή τους από τον Ήλιο.

Για τη Γη, αυτή η αλληλεπίδραση με τον Άρη μεταφράζεται σε περιόδους αυξημένης ηλιακής ενέργειας – που σημαίνει θερμότερο κλίμα – και αυτοί οι θερμότεροι κύκλοι συσχετίζονται με πιο έντονα ωκεάνια ρεύματα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι συγγραφείς περιγράφουν αυτά τα ρεύματα ως «γιγάντιες δίνες» που μπορούν να φτάσουν στον πυθμένα των βαθιών ωκεανών, διαβρώνοντάς τον και προκαλώντας μεγάλες συσσωρεύσεις ιζημάτων.

Οι επιστήμονες μπόρεσαν να χαρτογραφήσουν αυτές τις ισχυρές δίνες μέσω «σπασιμάτων» στα ιζήματα που ανέλυσαν. Τα ιζήματα των βαθιών θαλασσών συσσωρεύονται σε συνεχή στρώματα κατά τη διάρκεια ήρεμων συνθηκών, αλλά τα ισχυρά ωκεάνια ρεύματα το διακόπτουν αυτό, αφήνοντας ορατά σημάδια της ύπαρξής τους.



Ενώ αυτοί οι κύκλοι 2,4 εκατομμυρίων ετών επηρεάζουν τη θέρμανση και τα ωκεάνια ρεύματα στη Γη, είναι φυσικοί κλιματικοί κύκλοι και δεν συνδέονται με την προκαλούμενη από τον άνθρωπο υπερθέρμανση που βιώνει σήμερα ο πλανήτης, δήλωσε ο Dietmar Müller, καθηγητής γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Εάν η σημερινή αύξηση της θερμοκρασίας που προκαλείται από τον άνθρωπο συνεχίσει την τρέχουσα πορεία της, σύμφωνα με τον Müller, «αυτό το φαινόμενο θα επισκιάσει όλες τις άλλες διαδικασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά το γεωλογικό αρχείο εξακολουθεί να μας παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για το πώς λειτουργούν οι ωκεανοί σε έναν θερμότερο κόσμο».

Οι συγγραφείς ελπίζουν ότι αυτή η νέα μελέτη θα βοηθήσει στην κατασκευή καλύτερων μοντέλων μελλοντικών κλιματικών αποτελεσμάτων.

Πηγή: cnn.gr


Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα απεργία του προσωπικού εδάφους της Lufthansa

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Δοξολογία για την Επέτειο της Ελληνικής Εθνεγερσίας στην Ενορία Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Ντύσσελντορφ

BUSINESS-Kleinanzeigen2 εβδομάδες ago

EVERGETIKON at the BEAUTY exhibition
of DÜSSELDORF March 22-24

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου: “Ο εμπαιγμός δεν έχει τέλος”!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέες απεργίες στους σιδηροδρόμους και στην Lufthansa

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Διαφωνίες στην Deutsche Bank μετά την απόφαση για περιορισμό της τηλεργασίας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ6 ημέρες ago

ΓΕΝΕΣΙΣ / GENESIS.ev Σύλλογος Ελλήνων και Κύπριων ιατρών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας: Οι Έλληνες γιατροί της N.R.W παρόντες στην ετήσια εκδήλωση του 2024

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες ago

Η Nissan πρωτοπορεί με ενέργεια από βιοαιθανόλη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα απεργία των μηχανοδηγών από το βράδυ της Τετάρτης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ3 εβδομάδες ago

Νίκος Ανδρουλάκης: “Οι πολίτες πληρώνουν ακριβά την κυβερνητική θεωρία ότι η αγορά αυτορυθμίζεται”

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis