Επικοινωνήστε μαζί μας

ΥΓΕΙΑ

Αυξημένος ο κίνδυνος άνοιας και αλτσχάιμερ στους νεφροπαθείς μετά την έναρξη αιμοκάθαρσης

Δημοσιεύθηκε

στις

© ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι νεφροπαθείς που ξεκινούν αιμοδιάλυση (τη συχνότερη μορφή αιμοκάθαρσης), αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να διαγνωσθούν αργότερα με άνοια και Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Η έρευνα δείχνει ότι η νεφρική νόσος μπορεί να επιδεινώσει την έκπτωση των εγκεφαλικών λειτουργιών των ηλικιωμένων, χωρίς να είναι ξεκάθαρο μέσω ποιού βιολογικού μηχανισμού συμβαίνει αυτό.

Διαπιστώθηκε ότι, μετά την έναρξη της αιμοκάθαρσης, η πιθανότητα διάγνωσης με άνοια μέσα στον επόμενο χρόνο και μέσα στην επόμενη πενταετία ήταν 4,6% και 16% αντίστοιχα για τις γυναίκες, ενώ για τους άνδρες 3,7% και 13%.

Οι πιθανότητες διάγνωσης με Αλτσχάιμερ ήταν για τις γυναίκες 0,6% και 2,6%, ενώ για τους άνδρες 0,4% και 2%, για το επόμενο έτος και για την επόμενη πενταετία αντίστοιχα.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι κατά μέσο όρο μέσα στην επόμενη δεκαετία μετά την έναρξη αιμοδιάλυσης η πιθανότητα διάγνωσης με άνοια είναι 19% για τους νεφροπαθείς 66 έως 70 ετών και 28% για εκείνους 76-80 ετών.

Οι ασθενείς με άνοια, σύμφωνα με τη μελέτη, έχουν αυξημένο (περίπου διπλάσιο) κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σχέση με τους νεφροπαθείς χωρίς άνοια.

Ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας είναι μεγαλύτερος στις γυναίκες νεφροπαθείς και σε όσους ξεκινάνε την αιμοκάθαρση σε προχωρημένη ηλικία.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανοί επιστήμονες vs Ποπάϋ: Να τρώει κανείς σπανάκι ή όχι;

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ο Ποπάϋ έτρωγε σπανάκι για να γίνει δυνατός. Ωστόσο, οι υπερ-δυνάμεις που προσδίδονται στο σπανάκι δεν ανήκουν αποκλειστικά στη σφαίρα της μυθοπλασίας. Γερμανοί επιστήμονες λένε ότι το σπανάκι έχει ένα χημικό στεροειδές, το οποίο θα πρέπει να προστεθεί στον κατάλογο συστατικών ντόπινγκ.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες στο Freie Universität του Βερολίνου πρότειναν να προστεθεί στον κατάλογο απαγορευμένων ουσιών ντόπινγκ η ecdysterone, μια χημική ουσία που μοιάζει με στεροειδές και έχει ανιχνευτεί στο σπανάκι.

Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου πραγματοποίησε σε 46 αθλητές ένα πρόγραμμα αντοχής διάρκειας 10 εβδομάδων για να ελέγξει πώς και κατά πόσο επηρέασε η συγκεκριμένη ουσία την απόδοσή τους.

Μερικοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν εικονικό φάρμακο, άλλοι έλαβαν κάψουλες ecdysterone που ισοδυναμούσαν με 4 κιλά ακατέργαστου σπανακιού την ημέρα.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, η οποία υποστηρίχθηκε από την Παγκόσμια Αρχή για την καταπολέμηση της φαρμακοδιεγέρσεως (WADA), όσοι έλαβαν το συμπλήρωμα είδαν τη σωματική τους δύναμη να αυξάνεται τρεις φορές περισσότερο από ό, τι οι αθλητές που πήραν το εικονικό σκεύασμα.

Γερμανοί επιστήμονες vs Ποπάϋ: Να τρώει κανείς σπανάκι ή όχι;

Η μελέτη του Βερολίνου είναι η πρώτη στη Γερμανία που έρχεται να αποδείξει τη σχέση μεταξύ της ουσίας ecdysterone του σπανακιού και της βελτιωμένης φυσικής απόδοσης, αν και προηγούμενη έρευνα σε άλλες χώρες έχει καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα.

Ο ειδικός για την καταπολέμηση της φαρμακοδιέγερσης που εδρεύει στη Νυρεμβέργη Fritz Sörgel είπε στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk ότι αναμένει να υπάρξουν περισσότερες μελέτες σχετικά με τις ιδιότητες και άλλων φυτικών εκχυλισμάτων.

«Στο παρελθόν δεν είχαμε τη δυνατότητα να καταγράψουμε αυτά τα είδη ουσιών με το ίδιο επίπεδο ακρίβειας», είπε χαρακτηριστικά. «Σήμερα έχουμε αναλυτικές μεθόδους που μας επιτρέπουν να εξάγουμε ουσίες από τα φυτά, οι οποίες θα μπορούσαν επίσης να έχουν πιθανό αντίκτυπο. Έτσι αυτή η μελέτη είναι πραγματικά μόνο η αρχή» πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς οι διακοπές ωφελούν την υγεία της καρδιάς

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Syracuse διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έκαναν περισσότερες διακοπές το τελευταίο έτος, μείωσαν τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, αυτοί οι παράγοντες κινδύνου μπορεί να είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, το λίπος γύρω από τη μέση και η υψηλή χοληστερόλη, που μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσο περισσότερες διακοπές έκαναν οι εργαζόμενοι, τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων μέσω της μείωσης των παραγόντων κινδύνου.

«Ένα από τα σημαντικότερα δεδομένα είναι ότι ο χρόνος των διακοπών είναι διαθέσιμος για σχεδόν 80% των εργαζομένων με πλήρες ωράριο, αλλά λιγότεροι από τους μισούς χρησιμοποιούν όλο τον χρόνο που τους διατίθεται», δήλωσε ο Bryce Hruska, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Syracuse και ερευνητής στη μελέτη.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι οι διακοπές με την παραδοσιακή έννοια είναι δαπανηρές και δεν είναι εφικτές για όλους.

Για αυτόν τον λόγο, η μελέτη επεσήμανε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε ποιοι παράγοντες κατά τη διάρκεια των διακοπών συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία της καρδιάς και για να διαπιστώσουμε αν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος για να αποκτηθούν αυτά τα οφέλη.

Πηγή: onmed.gr

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ουρά επιστρέφει… ως ρομποτικό βοήθημα για τους ηλικιωμένους!

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Εκατομμύρια χρόνια αφότου οι πρόγονοι του ανθρώπου εξελίχτηκαν ώστε να χάσουν την ουρά τους, αυτή επιστρέφει με μορφή ρομπότ. Ιάπωνες ερευνητές – μετά τα μηχανικά χέρια και πόδια – δημιούργησαν την πρώτη ρομποτική ουρά που βοηθά τους ηλικιωμένους να διατηρούν την ισορροπία τους και να μένουν όρθιοι αποφεύγοντας τις πτώσεις – ένα πρόβλημα συχνό και δυνητικά επικίνδυνο στην τρίτη ηλικία.

Η γκρίζα ουρά που λέγεται Arque και προσαρμόζεται στη μέση, έχει μήκος ένα μέτρο περίπου και μιμείται την ουρά ζώων όπως η τσίτα, που τη χρησιμοποιούν για να διατηρούν την ισορροπία τους, όταν τρέχουν γρήγορα ή σκαρφαλώνουν. Η ουρά χρησιμοποιεί τέσσερις τεχνητούς μυς και συμπιεσμένο αέρα, που της επιτρέπουν να κινείται σε πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις, αλλά χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση, προτού βγει στην αγορά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέιο προβλέπουν ότι, πέρα από τους ηλικιωμένους, η ρομποτική ουρά μπορεί να βρει και βιομηχανικές εφαρμογές, π.χ. για εργάτες αποθηκών που πρέπει να μεταφέρουν βαριά αντικείμενα.

«Η ουρά κρατά την ισορροπία κινούμενη σαν εκκρεμές. Όταν ο άνθρωπος γέρνει το σώμα προς τη μια μεριά, η ουρά κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση», δήλωσε ο ερευνητής Γιουνίτσι Ναμπεσίμα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Βέβαια, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα βρεθούν πολλοί πρόθυμοι να κυκλοφορούν στο δρόμο με μια τεχνητή ουρά…

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ρύπανση του αέρα επιδεινώνει το εμφύσημα των πνευμόνων

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η ρύπανση του αέρα, κυρίως η αυξημένη παρουσία επιφανειακού όζοντος που εντείνεται με την κλιματική αλλαγή, επιταχύνει – ακόμη και μεταξύ των μη καπνιστών – την επιδείνωση του εμφυσήματος των πνευμόνων στον ίδιο περίπου βαθμό με το κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρων τη μέρα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Τα ευρήματα πιθανώς εξηγούν γιατί το εμφύσημα είναι σχετικά συχνό όχι μόνο στους καπνιστές.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Ουάσιγκτον, Κολούμπια και Μπάφαλο, με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής και επιδημιολογίας Τζόελ Κάουφμαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Journal of American Medical Association» (JAMA), ανέλυσαν σε βάθος 18ετίας στοιχεία για περισσότερους από 7.000 ανθρώπους ηλικίας 45 έως 84 ετών σε διάφορες μεγάλες αμερικανικές πόλεις, συσχετίζοντας την μακρόχρονη έκθεση σε ρύπους του αέρα (όζον, μικροσωματίδια ΡΜ, οξείδια αζώτου, μαύρος άνθρακας) με την εξέλιξη του εμφυσήματος με βάση διάφορες εξετάσεις (τομογραφίες, σπριρομέτρηση κ.α.).

Διαπιστώθηκε ότι μια αύξηση στο επίπεδο του όζοντος στον τόπο διαμονής κάποιου κατά τρία μέρη ανά δισεκατομμύριο (3 ppb) σε βάθος δεκαετίας, σχετιζόταν με μια αύξηση του εμφυσήματος αντίστοιχη με εκείνη που προκαλεί το κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρων τη μέρα επί 29 χρόνια και η γήρανση κατά τρία χρόνια.

Ενώ άλλοι ατμοσφαιρικοί ρύποι τείνουν να μειωθούν, χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί, το όζον εμφανίζει ανοδική τάση (το επιφανειακό όζον βλάπτει την ανθρώπινη υγεία, ενώ το όζον που βρίσκεται στη στρατόσφαιρα, προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία). Το επιφανειακό όζον παράγεται κυρίως όταν η υπεριώδης ακτινοβολία αλληλεπιδρά με ρύπους από τα ορυκτά καύσιμα.

Το εμφύσημα, μαζί με τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), τη χρόνια βρογχίτιδα και το άσθμα, είναι οι βασικές χρόνιες παθήσεις του κατώτερου αναπνευστικού. Όσο επιδεινώνεται η κλιματική αλλαγή, τόσο αναμένεται να αυξάνονται και τα επίπεδα του όζοντος σε χαμηλό ύψος. Μέχρι στιγμής δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο ποιό επίπεδο όζοντος είναι ασφαλές για την ανθρώπινη υγεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε στις διακοπές

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Όποια και αν είναι τα σχέδια διακοπών, υπάρχουν ορισμένα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λάβετε προκειμένου να αποφύγετε τις «παγίδες» και να παραμείνετε ασφαλείς.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τη ναυτία, τα εγκαύματα και τα κρυολογήματα όταν ταξιδεύετε.

Επιλέξτε τη σωστή θέση

Υποφέρετε από ναυτίες; Όταν κάνετε online check- in, επιλέξτε τις θέσεις κοντά στα φτερά του αεροπλάνου ή δίπλα στα παράθυρα, οι οποίες σας επιτρέπουν να παρακολουθείτε τον ορίζοντα. Εάν ταξιδεύετε με καράβι, προτιμήστε τις θέσεις στο κέντρο του καραβιού, όπου υπάρχει λιγότερη κίνηση, ενώ μέσα στο αυτοκίνητο διαλέξτε τη θέση του συνοδηγού.

Αφήστε το μυαλό σας να «αδειάσει»

Προτιμήστε να ακούσετε μουσική και όχι να διαβάζετε ή να κοιτάτε το κινητό. Προσπαθήστε να κρατάτε το κεφάλι σας σε μία ευθεία και εστιάστε στην αναπνοή, προκειμένου να αποφύγετε τις ζαλάδες.

Αποφύγετε το κρυολόγημα

Ο αέρας της καμπίνας του αεροσκάφους που δεν ανανεώνεται, η στενή επαφή με συνταξιδιώτες και τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα υγρασίας μπορούν να σας θέσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσετε κάποια ασθένεια. Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας άρρωστος επιβάτης μπορεί να μολύνει κατά μέσο όρο τέσσερις επιβάτες ανά πτήση, ενώ όποιος κάθεται στην ίδια σειρά μαζί του είχε 80% πιθανότητα να αρρωστήσει.

Φροντίστε να τηρείτε τις αποστάσεις και να απολυμαίνετε τακτικά τα χέρια σας προκειμένου να αποφύγετε τη μετάδοση των ιών. Μην ξεχνάτε ότι οι ιοί που προκαλούν το κρυολόγημα και τη γρίπη μπορούν να επιβιώσουν για ώρες στο δέρμα σας ή στα αντικείμενα που αγγίζετε.

Ενυδατωθείτε

Βεβαιωθείτε ότι πίνετε άφθονο νερό όταν πετάτε, ειδικά εάν κάνετε ένα μακρινό ταξίδι. «Όταν αποτυγχάνουμε να πίνουμε αρκετό νερό, η σύνθεση του αίματoς αλλάζει και υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση», εξηγεί ο καθηγητής Mark Whiteley.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με μία μακρά περίοδο αδράνειας, θα αυξήσουν τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων. Επιπλέον, το άφθονο νερό θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα αφυδάτωσης, όπως ο πονοκέφαλος, η κόπωση και τα προβλήματα στο στομάχι. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα ενισχύσει τους ανοσοποιητικούς μηχανισμούς του οργανισμού.

Προσοχή στους φακούς επαφής

Υπάρχει κίνδυνος σοβαρής μόλυνσης εάν φοράτε φακούς επαφής ενώ κολυμπάτε, στην πισίνα ή τη θάλασσα. Η χρήση φακών σε ντους, υδρομασάζ και λίμνες, συνεπάγεται τον κίνδυνο έκθεσης σε μικροοργανισμούς που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις.

Μην καθυστερείτε να βάλετε αντηλιακό

8 στους 10 ανθρώπους αποτυγχάνουν να εφαρμόσουν επαρκώς τα αντηλιακό προτού εκτεθούν στον ήλιο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Βρετανικής Ένωσης Δερματολόγων. Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται μισή ώρα πριν εκτεθείτε στον ήλιο, προκειμένου το δέρμα να έχει χρόνο να το απορροφήσει.

Παραμείνετε δραστήριοι

Προκειμένου να αποφύγετε τα περιττά κιλά των διακοπών φροντίστε να παραμείνετε δραστήριοι, κολυμπώντας στη θάλασσα ή εξερευνώντας τον προορισμό σας περπατώντας.

Πηγή: onmed.gr

 

Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέντε τρόποι για να αντιμετωπίσετε το Jet lag

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Όταν διαταράσσεται το πρόγραμμα του ύπνου λόγω ενός μεγάλου ταξιδιού ή όταν αλλάζετε ζώνη ώρας, το βιολογικό ρολόι «αποσυντονίζεται», με αποτέλεσμα να έχετε jet lag. Τα συμπτώματά του μπορεί να είναι κόπωση, αϋπνία ή διαταραχές στον ύπνο, μυϊκοί πόνοι, πονοκέφαλος και αδυναμία συγκέντρωσης.

Ακολουθούν 5 εύκολοι τρόποι για να φτάσετε ξεκούραστοι στον προορισμό σας:

Ρυθμίστε το μπλε φως στο τηλέφωνό σας

Σύμφωνα με έρευνες, το μπλε φως που εκπέμπεται από τις οθόνες που χρησιμοποιούμε, θέτει τον οργανισμό σε εγρήγορση. Περιορίστε την έκθεση σε κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες και υπολογιστές ή μειώστε την ένταση του μπλε φωτός από τις ρυθμίσεις.

Αποφύγετε το κρύωμα

Το jet lag επιδεινώνεται από το κρύωμα.Όταν τα ρινικά περάσματα στεγνώσουν από το ταξίδι, είναι πιο πιθανό να αρρωστήσετε, γιατί χάσατε την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού. Προκειμένου να μην αντιμετωπίσετε τέτοια προβλήματα, δοκιμάστε μία θεραπεία που σκοτώνει τους ιούς και τα βακτήρια.

Δώστε έμφαση στη διατροφή

Προσπαθήστε να μην καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά την ημέρα της πτήσης, αλλά και κατά την άφιξή σας στον προορισμό. Αντίθετα, προτιμήστε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και μελατονίνη. Η πρωτεΐνη θα σας βοηθήσει να παραμείνετε σε εγρήγορση ενώ η μελατονίνη θα συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του βιολογικού σας ρολογιού.

Πίνετε άφθονο νερό

Οι μεγάλες πτήσεις σας αφυδατώνουν και γι’ αυτό ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε, είναι να ξεκινήσετε την ενυδάτωση από νωρίς. Ακόμα και τη νύχτα πριν φύγετε, αυξήστε την πρόσληψη νερού και αποφύγετε το αλκοόλ και την καφεΐνη, που μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο. Στη συνέχεια, καθώς βρίσκεστε στον δρόμο προς το αεροδρόμιο, πιείτε ένα μπουκάλι νερό. Ξαναγεμίστε το μπουκάλι σας αφού περάσετε τον έλεγχο, προκειμένου να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες υγρών καθόλη τη διάρκεια της πτήσης.

Πηγαίνετε μια βόλτα αφού προσγειωθείτε

Αφού κάθεστε αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της πτήσης, όταν βγείτε από το αεροπλάνο είναι σημαντικό να κινηθείτε. Κάτι τέτοιο θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε τους μυς σας και να γνωρίσετε τη νέα τοποθεσία. Μην ξεχνάτε ότι ο κύκλος μέρας και νύχτας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού. Για αυτό προσπαθήστε να περάσετε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και να απολαύσετε τον ήλιο.

Πηγή: onmed.gr

 

Συνέχεια

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
Advertisement Europolitis
Advertisement