ΕΛΛΑΔΑ
Σκληρή απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών σε Μόσχα

Το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του, με τίτλο «Προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον: Νηφάλια και σταθερά», απαντάει στις αποφάσεις της Μόσχας και τις προειδοποιήσεις για κλιμάκωση στις σχέσεις των δύο χωρών.
Στην ανακοίνωση γίνεται αντιληπτή η διάθεση της ελληνικής διπλωματίας να συνδέσει τις πρακτικές των Ρώσων με την Τουρκία.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών:
“Η Ελλάδα είναι χώρα φιλειρηνική, με πολυδιάστατη, ανεξάρτητη δημοκρατική εξωτερική πολιτική. Ως κυρίαρχο κράτος με μακρά ιστορία, απαιτεί σεβασμό και σχέσεις ισότητας από κάθε τρίτο. Σε αυτά τα πλαίσια τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής φιλικής συνύπαρξης και με τη Ρωσία. Μιας μεγάλης χώρας με ισχυρή παρουσία στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Στα πλαίσια της ίδιας πολιτικής, η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά καλές σχέσεις και συνεργασία με τους γείτονές της προκειμένου να επιλύσει χρονίζοντα προβλήματα όπως το ονοματολογικό, προς όφελος της ίδιας, των Βαλκανίων, της Ευρώπης και όλων των λαών.
Η Ρωσία, αυτή τη στιγμή, δείχνει ως να μη μπορεί να αντιληφθεί τις θέσεις αρχών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Από τότε που πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας και της παρέχει σειρά διευκολύνσεων στον τομέα της ασφάλειας, δείχνει να απομακρύνεται σταθερά από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας που χαρακτήριζε τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εδώ και 190 χρόνια. Δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα έχει δικά της συμφέροντα και κριτήρια στη διεθνή πολιτική.
Σε αυτά τα πλαίσια πρέπει να διαβάσει κανείς την κίνηση της Ρωσίας να προβεί σε απελάσεις στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα.
Η απόφαση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν βασιζόταν σε στοιχεία, όπως εκείνη της ελληνικής πλευράς που στηρίχθηκε σε συγκεκριμένες αποδείξεις παράνομης και παράτυπης δραστηριότητας Ρώσων αξιωματούχων και πολιτών στο εσωτερικό της χώρας.
Αντίθετα, η απόφαση της ρωσικής πλευράς είναι αυθαίρετη και εκδικητική, δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο.
Θέλουμε να θυμίσουμε στους φίλους Ρώσους ότι καμιά χώρα στον κόσμο δεν θα ανεχόταν απόπειρες α) εξαγοράς κρατικών αξιωματούχων, β) υπονόμευσης της εξωτερικής πολιτικής, και γ) παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας.
Η Ελλάδα προέβη σε μέτρα μόνο κατόπιν καταγραφής απτών επιβαρυντικών στοιχείων. Εξάλλου, η ίδια ουδέποτε παρενέβη ή αποπειράθηκε να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας.
Είναι φανερό ότι υπάρχει μια μερίδα Ρώσων, ευτυχώς μειοψηφική, που νομίζει ότι μπορεί να κινείται στην Ελλάδα χωρίς να σέβεται νόμους και κανόνες, ακόμα και να εκτοξεύει απειλές. Η ελληνορωσική φιλία επιτάσσει την εγκατάλειψη τέτοιων αντιλήψεων και όχι το αντίστροφο.
Τέτοια περίπτωση είναι και η προσπάθεια να επιβληθεί στη χώρα η παρουσία της “Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Παλαιστινίας Εταιρείας”, οργάνωσης που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα από τις μυστικές υπηρεσίες των Τσάρων που στόχο είχαν τον αφελληνισμό των πατριαρχείων της Μέσης Ανατολής.
Τέλος, ως προς τα αυθαίρετα μέτρα που έλαβε η ηγεσία του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα θα απαντήσει με υπομονή και νηφαλιότητα.”
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Συμμόρφωση της Ελλάδας με τους κανόνες φορολογίας των αυτοκινήτων ζητά η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ για τη φορολογία των αυτοκινήτων.
Με μια συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή προς την Ελλάδα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι δεν εφαρμόζει ορθά τους ενωσιακούς κανόνες για τα μεταχειρισμένα οχήματα που αγοράζονται σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.
Μια πρώτη προειδοποιητική επιστολή εστάλη στην Ελλάδα στις 23 Σεπτεμβρίου 2021 σχετικά με το τέλος ταξινόμησης και τον περιβαλλοντικό φόρο για τα εν λόγω οχήματα. Έκτοτε, η Ελλάδα έχει επεκτείνει την εφαρμογή του περιβαλλοντικού φόρου σε νέες κατηγορίες οχημάτων.
Ο εν λόγω περιβαλλοντικός φόρος εισάγει διακρίσεις μεταξύ των μεταχειρισμένων οχημάτων που αγοράζονται και ταξινομούνται στην Ελλάδα και των μεταχειρισμένων οχημάτων που αγοράζονται σε άλλα κράτη μέλη και στη συνέχεια ταξινομούνται στην Ελλάδα.
Κατά συνέπεια, η Επιτροπή επεκτείνει τώρα το πεδίο εφαρμογής της παράβασης λαμβάνοντας υπόψη τις νέες τροποποιήσεις που εισήχθησαν στην ελληνική νομοθεσία.
Η Ελλάδα έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στη συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή. Αν η Ελλάδα δεν λάβει μέτρα εντός των επόμενων δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Meteo: Ο πιο ψυχρός Μάιος των τελευταίων 14 ετών ήταν ο φετινός

Η μέση τιμή των μέγιστων ημερήσιων θερμοκρασιών τον φετινό Μάιο κυμάνθηκε χαμηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019, ενώ σε ορισμένες περιοχές ο φετινός Μάιος ήταν ο πιο ψυχρός των τελευταίων 14 ετών.
Τα παραπάνω προκύπτουν από το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα.
Οι μεγαλύτερες αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας σε όλη την Ελλάδα καταγράφηκαν μεταξύ 10-13 Μαΐου.
Στη Θεσσαλία καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αρνητικές αποκλίσεις με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται περίπου 3.2°C κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Για τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη ήταν ο πιο ψυχρός Μάιος από το 2010.
Για τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου ήταν ο δεύτερος πιο ψυχρός μήνας μετά το 2011, και για τη Δυτική Ελλάδα ήταν ο τέταρτος πιο ψυχρός μήνας τα τελευταία 14 χρόνια.
Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής και οι 31 ημέρες του μήνα ήταν ψυχρότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019. Στη Θεσσαλονίκη, στη Σπάρτη και στο Ρέθυμνο σημειώθηκαν 29 ημέρες αρνητικών αποκλίσεων της θερμοκρασίας.
Στην Αθήνα η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν -2,5°C, με 27 από τις 30 ημέρες του μήνα να είναι ψυχρότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη η μέση μέγιστη θερμοκρασία κυμάνθηκε 3.2°C χαμηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.
Εξαιρετικά βροχερός ο Μάιος
Έπειτα από έναν φτωχό χειμώνα σε βροχές και μια σχετικά άνυδρη άνοιξη για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας (με εξαίρεση τα δυτικά), ο Μάιος του 2023 παρουσίασε ένα εξαιρετικά βροχερό πρόσωπο.
Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr μεγάλα ύψη βροχόπτωσης σημειώθηκαν στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ενώ σε αρκετές περιοχές το πλήθος των ημερών βροχόπτωσης ήταν το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί από το 2008.
Συγκεκριμένα, στη Φλώρινα και στα Τρίκαλα σημειώθηκαν 20 ημέρες βροχοπτώσεων, στα Ιωάννινα 19, στο Κιλκίς 18, στη Δράμα 17, στη Θεσσαλονίκη, στην Αμφίκλεια και στην Τρίπολη 15 ημέρες. Επίσης, στη Λειβαδιά, τον Πύργο και τη Σπάρτη σημειώθηκαν 11 ημέρες βροχοπτώσεων.
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών επισημαίνει ότι ο Μάιος είναι ένας μήνας κατά τον οποίο είναι φυσιολογικό να σημειώνονται αρκετές βροχές και καταιγίδες με τη μορφή αστάθειας, ιδιαίτερα τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Είναι ενδεικτικό ότι μεγάλα κατά τόπους ύψη βροχής και μεγάλος αριθμός ημερών βροχόπτωσης είχαν παρατηρηθεί επίσης το 2007, το 2011, το 2016, το 2017 και το 2018.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Επιστήμονες αποκαθιστούν αρχαίους ελληνικούς παπύρους που κάηκαν στην έκρηξη του Βεζούβιου

Οι επιστήμονες κατόρθωσαν να αποκαταστήσουν τους αρχαίους ελληνικούς παπύρους που κάηκαν το 79 μ.Χ. μετά την έκρηξη του Βεζούβιου στη Νότια Ιταλία.
Υπάρχουν περισσότεροι από 1.800 πάπυροι, που μερικές φορές αναφέρονται ως πάπυροι του Ερκολάνο (στα ελληνικά Ηράκλειο ή Ηράκλεια, Herculaneum στα λατινικά), με κείμενα κρυμμένα στο πίσω μέρος τους. Αυτά εντοπίστηκαν από Ευρωπαίους επιστήμονες τον 18ο αιώνα.
Η αποκρυπτογράφησή τους ήταν, ωστόσο, δύσκολη μέχρι σήμερα, καθώς απανθρακώθηκαν κατά την έκρηξη του ηφαιστείου. Όμως, σήμερα, οι νέες τεχνολογίες έκαναν επιτέλους το αδύνατο δυνατό και βοήθησαν στην αποκωδικοποίηση του περιεχομένου τους.
Το Herculaneum σύμφωνα με τον μύθο ιδρύθηκε το 1243 π.Χ. από τον Ηρακλή (ιταλ.: Ercole, λατ.: Hercules), όταν επέστρεφε από την Ιβηρική χερσόνησο.
Πιθανώς ιδρύθηκε από τους Όσκους τον 12ο αι. π.Χ., ή από τους Ετρούσκους μεταξύ του 10ου και 8ου αι. π.Χ. Στο δεύτερο μισό του 5ου αι. π.Χ., περί το 479 π.Χ., ιδρύθηκε μια ελληνική αποικία, μία από τις πολλές ελληνικές πόλεις διάσπαρτες στη Νότια Ιταλία.
Στη συνέχεια περιήλθε πρώτα στην κυριαρχία των Σαμνιτών και μετά των Ρωμαίων.
Οι κάτοικοί του, οι Σαμνίτες, ήταν ένας από τους ιταλικούς λαούς που συμμάχησαν με τον βασιλιά Πύρρο της Ηπείρου κατά τη διάρκεια του Πυρρικού Πολέμου.
Αφού ο Πύρρος έφυγε για τη Σικελία, οι Ρωμαίοι εισέβαλαν στο Σάμνιο και ο λαός του συνετρίβη στη μάχη των λόφων της Κράνιτα. Καθώς δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν μόνοι τους τους Ρωμαίους στρατιώτες μετά την ήττα του Σαμνίτη βασιλιά, παραδόθηκαν στη Ρώμη.
Από το 89 π.Χ. και μετά, η πόλη σταδιακά μετατράπηκε σε παραθαλάσσιο θέρετρο για την (νέα) αριστοκρατία της Ρώμης.
Στην αρχαιότητα, ήταν ένα θέρετρο που συχνά αναφερόταν ως «η άλλη Πομπηία», όπου μερικοί από τους πλουσιότερους πολίτες της Ρώμης περνούσαν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Το 62 ή 63 μ.Χ. ο σεισμός που έπληξε το Ερκολάνο προξένησε σοβαρές ζημιές στην πόλη. Και ενώ τα έργα αποκατάστασης ήταν ακόμη σε εξέλιξη, διακόπηκαν το 79 μ.Χ., όταν εξερράγη ο Βεζούβιος.
Η πόλη καλύφθηκε από πυκνά στρώματα ηφαιστειακών υλικών. Σε αντίθεση με τη γειτονική Πομπηία, που καλύφθηκε από ελαφρόπετρα και τέφρα, οι κάτοικοι του αρχαίου Ηρακλείου πέθαναν από θερμικό σοκ, λόγω των διαδοχικών υπέρθερμων πυροκλαστικών εκρήξεων και των ροών λάβας.
Μετά την έκρηξη του Βεζουβίου το 79 μ.Χ., σύμφωνα με ορισμένους μελετητές, επιζώντες κάτοικοι του Ερκολάνο κατέφυγαν στην αρχαία πόλη της Νεάπολης (η τωρινή Νάπολη), όπου κατοίκησαν στη «συνοικία των Hρακλήνων» (Regio Herculanensis) που σχηματίστηκε εκεί.

Η «αναβίωση» των παπύρων με τη βοήθεια της επιστήμης
Τον 18ο αιώνα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια αξιοθαύμαστη βιβλιοθήκη από καμένους παπύρους που είχαν απανθρακωθεί. Ήταν οι πρώτοι ελληνικοί πάπυροι που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές. Πριν από αυτό, οι μόνοι ελληνικοί πάπυροι που είχαν μελετηθεί, προέρχονταν από τη μεσαιωνική εποχή.
Αρχικά, οι επιστήμονες προσπάθησαν να ξετυλίξουν τους παπύρους και, ως αποτέλεσμα των βιαστικών προσπαθειών τους, τους κατέστρεψαν καθώς βρίσκονταν ήδη σε εύθραυστη κατάστασή. Ωστόσο, πρόσφατα, μια ομάδα ερευνητών από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία συνεργάστηκαν με «σύμμαχο» την προηγμένη ψηφιακή τεχνολογία.
Στη συνέχεια ανακοίνωσαν ότι «χρησιμοποιώντας την τεχνική απεικόνισης με υπερήχους στο βραχύ υπέρυθρο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος (1.000 έως 2.500 νανόμετρα), μπόρεσαν να δουν ”τμήματα του ελληνικού κειμένου που ήταν κρυμμένα πίσω από τον πάπυρο PHerc. 1691/1021».
Μπόρεσαν να δουν τα κομμάτια με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας, μη επεμβατικών μεθόδων απεικόνισης και διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για αρχαία ελληνικά κείμενα που ήταν κρυμμένα πίσω από έναν από τους διάσημους καμένους παπύρους του Ηρακλείου. Επιπλέον, χάρη στη νέα τεχνική, το κρυμμένο κείμενο ήταν ακόμη πιο καθαρό από εκείνο της μπροστινής, ορατής πλευράς, πράγμα που σημαίνει ότι η χαμένη ιστορία του είχε αναβιώσει με επιτυχία.

Επιπλέον, η εργασία τους άνοιξε το δρόμο για την εκτίμηση παρόμοιων απανθρακωμένων παπύρων από την ίδια ή άλλες συλλογές, γεγονός που θα βοηθήσει σημαντικά τους μελετητές του παπύρου, ιδίως εκείνους που είναι αφοσιωμένοι στην ανάγνωση τέτοιων παπύρων, αποκαθιστώντας τη φιλολογία και την αρχαία φιλοσοφία που περιέχουν στο παγκόσμιο αρχείο.
Οι ανασκαφές που έφεραν στο φως αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα πραγματοποιήθηκαν στο Ερκολάνο της Καμπανίας που καταχώθηκε στη γη κατά την έκρηξη του Βεζουβίου το 79 μ.Χ.
Στη συνέχεια ανακαλύφθηκε εκ νέου και εξερευνήθηκε από υπόγειες σήραγγες στις δεκαετίες του 1750 και 1760. Η τοποθεσία εκταφιάστηκε εν μέρει στις δεκαετίες του 1990 και στις αρχές του 2000.
Αυτό που αποκάλυψαν οι αρχαιολογικές αυτές εργασίες ήταν μια μοναδική βιβλιοθήκη με παπύρους, πολύχρωμα μάρμαρα, ψηφιδωτά δάπεδα, τοιχογραφίες και μια μεγάλη συλλογή χάλκινων και μαρμάρινων αγαλμάτων.
Ο κύριος όγκος των 1.840 παπύρων φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Νάπολης και στο Ινστιτούτο της Γαλλίας στο Παρίσι. Ο πιο διάσημος πάπυρος της συλλογής περιέχει κείμενο από την ”Ιστορία της Ακαδημίας” (του Πλάτωνα), η οποία αποτελεί μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου έργου του επικούρειου φιλοσόφου Φιλόδημου.
Αν και η αρχαία αίγλη της πόλης πριν από την καταστροφική ηφαιστειακή έκρηξη δεν μπορεί να αναπαρασταθεί, τα ερείπια στην ιστορική τοποθεσία του Ερκολάνο στην Ιταλία εξακολουθούν να είναι πανέμορφα για να τα επισκεφτεί κανείς.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
AEGEAN: Το θερινό πρόγραμμα και οι νέοι προορισμοί

Για το θερινό πρόγραμμα δρομολογίων της AEGEAN, τις πρώτες ιδιαίτερα ενθαρρυντικές ενδείξεις της θερινής περιόδου, τις προοπτικές επιμήκυνσής της, τη δυναμική συγκεκριμένων αγορών αλλά και το νέο στόλο της συζήτησαν η ομάδα πωλήσεων της AEGEAN και στελέχη της ταξιδιωτικής αγοράς από Ελλάδα και Κύπρο, κατά τη διάρκεια ταξιδιού τους στην έδρα της AIRBUS, στην Τουλούζη.
Πιο συγκεκριμένα σε ότι αφορά το θερινό πρόγραμμα πρόκειται για το μεγαλύτερο στην ιστορία της εταιρείας. Συγκεκριμένα, το 2023, η AEGEAN θα επιχειρεί με 76 αεροπλάνα σε 46 χώρες, με 264 δρομολόγια σε 161 προορισμούς από 8 βάσεις.
Συνολικά, στο δίκτυό της προστέθηκαν 16 νέοι διεθνείς προορισμοί, 25 νέα απευθείας διεθνή δρομολόγια, καθώς και 4 νέες χώρες (Μαρόκο, Κουβεϊτ, Λετονία και Αζερμπαιτζάν), ενώ αυξήθηκαν σημαντικά και οι συχνότητες σε υφιστάμενα δρομολόγια.
Ενδεικτικά, όπως παρουσιάσθηκε σε ταξιδιωτικούς πράκτορες σε ταξίδι στο εργοστάσιο της Airbus στην Τουλούζη, προστέθηκαν τακτικά δρομολόγια από και προς: Μπέρμιγχαμ, Νιούκαστλ και Μπρίστολ (Ηνωμένο Βασίλειο), Μπρατισλάβα (Σλοβακία), Νταμάμ (Σαουδική Αραβία), Μπακού (Αζερμπαϊτζάν), Λιουμπλιάνα (Σλοβενία), Πάλμα ντι Μαγιόρκα (Ισπανία), Ρίγα (Λετονία), Σπλιτ (Κροατία), Σεβίλλη (Ισπανία), Μαρακές (Μαρόκο), Πίζα και Όλμπια (Ιταλία), Κουβέιτ (Κουβέιτ) και Λιλ (Γαλλία).
Ενώ, επιπλέον προορισμοί εξυπηρετούνται και με ναυλωμένες (charter) πτήσεις, όπως: Βρέμη (Γερμανία), Μάλμε και Γκέτεμποργκ (Σουηδία), Μπουργκάς (Βουλγαρία) και Τιμισοάρα (Ρουμανία), κ. ά..
Μερικά από τα νέα διεθνή δρομολόγια, που προστέθηκαν από και προς Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Καλαμάτα, Χανιά και Ιωάννινα είναι:
Αθήνα: Μαρακές (Μαρόκο), Μπέρμιγχαμ (Ηνωμένο Βασίλειο), Νταμάμ (Σαουδική Αραβία), Λιλ (Γαλλία), Πάλμα Ντε Μαγιόρκα (Ισπανία), Κουβέιτ (Κουβέιτ), κ. ά..
Θεσσαλονίκη: Γερεβάν (Αρμενία), Κολωνία (Γερμανία), Βαρκελώνη (Ισπανία), Τιφλίδα (Γεωργία) και Βενετία (Ιταλία).
Ηράκλειο: Λιλ (Γαλλία)
Ιωάννινα: Τελ Αβίβ (Ισραήλ)
Χανιά: Τελ Αβίβ (Ισραήλ)
Καλαμάτα: Τελ Αβίβ (Ισραήλ)
Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας οι πρώτες ενδείξεις για τη θερινή περίοδο 2023 καταγράφονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικές με τις παραδοσιακές αγορές της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ελβετίας, να εμφανίζουν ήδη από πολύ νωρίς ιδιαίτερη δυναμική.
Το καλό ξεκίνημα της θερινής περιόδου αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, καθώς τις επόμενες ημέρες ξεκινούν και πολλά νέα δρομολόγια από Αθήνα προς Νιούκαστλ, Βαλένθια και Αϊντχόφεν, από Θεσσαλονίκη προς Βαρκελώνη, Νυρεμβέργη, Κολωνία, Αννόβερο και Βενετία, καθώς και από Ηράκλειο προς Βιέννη και Μαρσέιγ, και από Ρόδο προς Βελιγράδι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η Δευτέρα η ημέρα με τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα της εβδομάδας

Την Δευτέρα σημειώνονται τα περισσότερα ατυχήματα της εβδομάδας. Συγκεντρώνουν το 17,1% του συνόλου των εβδομαδιαίων ατυχημάτων, ενώ η αμέσως επόμενη επικίνδυνη ημέρα είναι η Τρίτη, όπου σημειώνονται το 16,8% του συνόλου των ατυχημάτων.
Αυτά τα στοιχεία ίσχυαν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα δεδομένα που ανάλυσε η ασφαλιστική Hellas Direct.
Αν και αρκετοί θα περίμεναν την Κυριακή ως την ημέρα με τα περισσότερα ατυχήματα, επειδή έχει μεγάλη κίνηση στους δρόμους και οι περισσότεροι κυκλοφορούν με τα αυτοκίνητά τους για να βγουν εκτός πόλεων, εντούτοις αυτή την ημέρα σημειώνονται τα λιγότερα ατυχήματα με μόλις 7%.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της ασφαλιστικής εταιρείας, μεταξύ των ημερών με τα λιγότερα ατυχήματα είναι και το Σάββατο όπου συγκεντρώνει το 11,3% του συνόλου των εβδομαδιαίων ατυχημάτων.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, αυτές συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά ατυχημάτων. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη γίνονται το 16% των ατυχημάτων, όπως και με το ίδιο ποσοστό την Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή πραγματοποιούνται το 15,6% του συνόλου των ατυχημάτων.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι μήνες με τα περισσότερα ατυχήματα ήταν πέρσι ο Μάιος και ο Νοέμβριος, δηλαδή οι τελευταίοι μήνες της άνοιξης και του φθινοπώρου. Από την άλλη, ενώ ο Αύγουστος είναι μήνας με πολύ μεγάλη κίνηση στους δρόμους, κυρίως εκτός πόλεων, εντούτοις είναι ο μήνας με τα λιγότερα ατυχήματα.
Οι υπόλοιποι μήνες έχουν την ίδια επικινδυνότητα, με τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο να συγκεντρώνουν τα μικρότερα ποσοστά τροχαίων ατυχημάτων.
Από την άλλη, κατά τη διάρκεια της ημέρας το πιο επικίνδυνο τρίωρο είναι 12:00-15:00. Τότε οι δρόμοι των πόλεων είναι ασφυκτικά γεμάτοι και τα νεύρα των οδηγών πολλά, με αποτέλεσμα η απροσεξία να έχει τον πρώτο λόγο, σύμφωνα με τα δεδομένα.
Εξίσου επικίνδυνο είναι και το επόμενο τρίωρο (15:00-18:00). Είναι η ώρα που οι περισσότεροι έχουν σχολάσει από τις δουλειές τους και γυρίζουν στο σπίτι τους. Η κούραση της ημέρας αποτελεί την βασική αιτία τροχαίων ατυχημάτων.
Αυξημένα ποσοστά ατυχημάτων σημειώνονται και τα τρίωρα 09:00-12:00 και 18:00-21:00, όπου η κυκλοφορία στους δρόμους είναι περιορισμένη. Η εργαζόμενοι έχουν πάει ήδη στις δουλειές τους, ενώ το απόγευμα ετοιμάζονται για την βραδινή τους έξοδο.
Από την άλλη, τα ξημερώματα 00:00-3:00 και το αμέσως επόμενο τρίωρο σημειώνονται τα λιγότερα ατυχήματα. Όμως αυτά τα ατυχήματα είναι συνήθως και τα πιο σοβαρά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των Πανελλαδικών

Σε έναν μήνα αρχίζουν οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, με τους φετινούς υποψηφίους να διαγωνίζονται για 68.574 θέσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Πιο συγκεκριμένα, οι Πανελλαδικές θα αρχίσουν στις 2 Ιουνίου για τα ημερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ) και μία ημέρα νωρίτερα, την 1η Ιουνίου, για τα ημερήσια και εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ).
Ιδιαίτερες αλλαγές δεν αναμένονται για τις φετινές Πανελλαδικές, πέραν της αλλαγής του τρόπου βαθμολόγησης των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Αρχαίων, αλλά και της υποβολής μηχανογραφικού σε μία φάση.
Το πρόγραμμα
Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν 2-12 Ιουνίου για τα ΓΕΛ και 1-16 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ.
Αναλυτικότερα, οι εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν στις 2 Ιουνίου 2023 με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας) και στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν τρεις ημέρες εξετάσεων των μαθημάτων Προσανατολισμού:
6 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας)
8 Ιουνίου: Λατινικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)
12 Ιουνίου: Ιστορία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)
Όσον αφορά στα ΕΠΑΛ, η πρώτη ημέρα των εξετάσεων θα αφορά επίσης στο μάθημα Γενικής Παιδείας, των Νέων Ελληνικών και οι υπόλοιπες επτά σε μαθήματα ειδικότητας.
Αλλαγές στη βαθμολόγηση
Για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας, από φέτος το άριστα για το πρώτο θέμα – την περίληψη δηλαδή που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι – θα λαμβάνει 20 στις 100 μονάδες, από 15 που λάμβανε μέχρι πέρυσι.
Επιπλέον, στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, «κόπηκε» η μία από τις δύο ερωτήσεις του διδαγμένου κειμένου, που λάμβανε 2 μονάδες στις 20. Οι μονάδες αυτές θα προστεθούν στη μετάφραση του αδίδακτου, το άριστα για το οποίο θα είναι πλέον 10 μονάδες στις 20, από 8 που ήταν μέχρι πέρυσι.
Ειδικά μαθήματα
Με το πέρας των εξετάσεων Προσανατολισμού (ΓΕΛ) και Ειδικότητας (ΕΠΑΛ) θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις για τα ειδικά μαθήματα, από 17 έως και 29 Ιουνίου.
Αρχικά, στις 17 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα των Αγγλικών και στις 19 Ιουνίου στα Γερμανικά. Στη συνέχεια, θα διεξαχθούν οι εξετάσεις του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου (20 και 21 Ιουνίου, αντίστοιχα).
Μετά, θα διεξαχθούν οι εξετάσεις των μαθημάτων που αφορούν στην εισαγωγή σε μουσικά τμήματα: Αρμονία (22 Ιουνίου), Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων (23 Ιουνίου), Μουσική Αντίληψη και Γνώση (24 Ιουνίου), Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία (26 Ιουνίου).
Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθούν με τα Γαλλικά (27 Ιουνίου), τα Ισπανικά (28 Ιουνίου) και τα Ιταλικά (29 Ιουνίου).
Αποτελέσματα και υποβολή Μηχανογραφικού
Οι βαθμολογίες των μαθημάτων (πλην των ειδικών μαθημάτων), αναμένεται να ανακοινωθούν τέλη Ιουνίου. Οι υποψήφιοι θα έχουν και πάλι τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις βαθμολογίες τους (και αργότερα, τη σχολή και το τμήμα στο οποίο εισάγονται) μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου Παιδείας, αλλά και με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους (SMS).
Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι θα χρειαστεί να υποβάλουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό τους Δελτίο. Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής διπλού, παράλληλου Μηχανογραφικού και για τα Δημόσια ΙΕΚ.
Αυτό που θα αλλάξει φέτος, είναι ότι η υποβολή δεν θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, αλλά σε μία, καθώς με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών, ένα πολύ υψηλό ποσοστό των υποψηφίων (93% για το 2022) εισάγεται στις σχολές των 10 πρώτων επιλογών του από την πρώτη φάση.
Όσον αφορά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών (των βάσεων εισαγωγής δηλαδή), σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, αναμένεται να ακολουθηθεί ο ίδιος προγραμματισμός, βάση τον οποίο για πρώτη φορά μετά από χρόνια ανακοινώθηκαν κατά τα τέλη Ιουλίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι εκλογικές διαδικασίες δεν αναμένεται να επηρεάσουν τον συγκεκριμένο προγραμματισμό.
Λήξη μαθημάτων και ενδοσχολικές εξετάσεις
Υπενθυμίζεται ότι τα μαθήματα για όλες τις τάξεις του λυκείου θα τελειώσουν στις 18 Μαΐου. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν οι προαγωγικές και ενδοσχολικές εξετάσεις.
Πιο συγκεκριμένα, οι ενδοσχολικές εξετάσεις για τους μαθητές της Γ’ λυκείου θα πραγματοποιηθούν πριν από τις Πανελλαδικές, από 23 έως 30 Μαΐου, ενώ οι εξετάσεις για τους μαθητές της Α’ και Β’ λυκείου θα πραγματοποιηθούν από 23 Μαΐου έως 15 Ιουνίου.
Όσον αφορά στα γυμνάσια, τα μαθήματα θα τελειώσουν στις 30 Μαΐου και οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στο διάστημα 1 – 15 Ιουνίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ