ΕΥΡΩΠΗ
Πρόκληση Ερντογάν για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974
Στο άρθρο του στους New York Times, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει προκλητικά ότι «Τη δεκαετία του ’70, η τουρκική κυβέρνηση μπήκε στην Κύπρο για να αποτρέψει τη σφαγή των Τούρκων από τους Ελληνοκύπριους παρά της αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον», υπερασπιζόμενος πλήρως την πολιτική του Αττίλα.
«Η Τουρκία έχει αποδείξει αρκετές φορές ότι μπορεί μόνη της να φροντίζει τις υποθέσεις της εάν οι ΗΠΑ αρνούνται να ακούσουν», επισημαίνει ο Τούρκος Πρόεδρος.
Στο σημερινό άρθρο του στους New York Times, ο κ. Ερντογάν υποστηρίζει -μεταξύ άλλων- ότι οι μονομερείς ενέργειες των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας θα υπονομεύσουν τα αμερικανικά οφέλη και θα αναγκάσουν την Τουρκία να στραφεί προς αναζήτηση άλλων φίλων και συμμάχων. «Εάν οι ΗΠΑ δεν αρχίσουν να σέβονται την εθνική κυριαρχία της Τουρκίας και δεν κατανοήσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα μας, τότε η συμμαχία μας θα κινδυνεύσει», υπογραμμίζει ο Τούρκος Πρόεδρος.
Στη συνέχεια του άρθρου, ο κ. Ερντογάν αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους ο τουρκικός λαός νιώθει απογοητευμένος από την αμερικανική πολιτική (υπόθεση Γκιουλέν, υπόθεση πραξικόπημα εις βάρος του, σχέση ΗΠΑ με το παρακλάδι του PKK στη Συρία, υπόθεση Μπράνσον).
Ο κ. Ερντογάν καλεί μάλιστα την Ουάσινγκτον «Πριν να είναι αργά, να εγκαταλείψει την λανθασμένη αντίληψη ότι η σχέση μας μπορεί να είναι μη συμμετρική και να καταλάβει ότι η Τουρκία διαθέτει εναλλακτικές. Η αποτυχία να αλλάξει αυτή τη μονομερή προσέγγιση και την ασέβεια θα μας αναγκάσει να αναζητήσουμε νέους φίλους και συμμάχους» καταλήγει στο άρθρο του ο Τούρκος Πρόεδρος.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Συμμόρφωση της Ελλάδας με τους κανόνες φορολογίας των αυτοκινήτων ζητά η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ για τη φορολογία των αυτοκινήτων.
Με μια συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή προς την Ελλάδα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι δεν εφαρμόζει ορθά τους ενωσιακούς κανόνες για τα μεταχειρισμένα οχήματα που αγοράζονται σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.
Μια πρώτη προειδοποιητική επιστολή εστάλη στην Ελλάδα στις 23 Σεπτεμβρίου 2021 σχετικά με το τέλος ταξινόμησης και τον περιβαλλοντικό φόρο για τα εν λόγω οχήματα. Έκτοτε, η Ελλάδα έχει επεκτείνει την εφαρμογή του περιβαλλοντικού φόρου σε νέες κατηγορίες οχημάτων.
Ο εν λόγω περιβαλλοντικός φόρος εισάγει διακρίσεις μεταξύ των μεταχειρισμένων οχημάτων που αγοράζονται και ταξινομούνται στην Ελλάδα και των μεταχειρισμένων οχημάτων που αγοράζονται σε άλλα κράτη μέλη και στη συνέχεια ταξινομούνται στην Ελλάδα.
Κατά συνέπεια, η Επιτροπή επεκτείνει τώρα το πεδίο εφαρμογής της παράβασης λαμβάνοντας υπόψη τις νέες τροποποιήσεις που εισήχθησαν στην ελληνική νομοθεσία.
Η Ελλάδα έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στη συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή. Αν η Ελλάδα δεν λάβει μέτρα εντός των επόμενων δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η Ιταλία αυξάνει τις τιμές εισόδου στα μουσεία για καλό σκοπό

Η Ιταλία αυξάνει τις τιμές εισόδου σε μουσεία για να ενισχύσει τις προσπάθειες παροχής βοήθειας σε πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές.
Η απόφαση ελήφθη εν μέσω ανησυχητικών ειδήσεων για τις επιπτώσεις των πλημμυρών στην πολιτιστική κληρονομιά της Ιταλίας, ιδιαίτερα στην περιοχή Εμίλια – Ρομάνια που έχει πληγεί περισσότερο.
Στα κρατικά μουσεία σε όλη τη χώρα θα αυξηθούν οι τιμές των εισιτηρίων για να ενισχυθούν οι προσπάθειες ανάκαμψης.
Την περασμένη εβδομάδα, η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι ενέκρινε πακέτο βοήθειας ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται εν μέρει από την αύξηση της τιμής εισόδου σε μουσεία κατά 1 ευρώ από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου.
Τις τελευταίες εβδομάδες, βιβλία και χειρόγραφα που χρονολογούνται εκατοντάδες χρόνια από τη Βιβλιοθήκη Trisi στο Λούγκο και άλλες κατεστραμμένες τοποθεσίες έχουν διασωθεί από το χάος και μεταφέρθηκαν στην Cesena για να καταψυχθούν σε βιομηχανικούς καταψύκτες ως μέσο εξαγωγής υγρασίας για την αποφυγή περαιτέρω ζημιών πριν από τυχόν προσπάθειες αποκατάστασης.
Η περιφέρεια Εμίλια – Ρομάνια με τις πόλεις Μπολόνια, Πάρμα και Μόντενα επλήγη από καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες στις οποίες 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 30.000 κάτοικοι χρειάστηκε να εκκενώσουν την περιοχή.
Οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν επηρεάσει και τους αρχαιολογικούς χώρους και τους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, όπως η βιβλιοθήκη Μαλατεστιάνα στην Τσεζένα και αρκετές τοιχογραφίες στο Museo delle Cappuccine στο Μπανιακαβάλο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΕ: Διπλασιάζεται ο πυροσβεστικός στόλος rescEU ενόψει ενός δύσκολου καλοκαιριού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η ΕΕ διπλασιάζει τον πυροσβεστικό στόλο rescEU για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, ενόψει ενός δύσκολου καλοκαιριού.
Ειδικότερα ο πυροσβεστικός στόλος rescEU για το 2023 περιλαμβάνει 24 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα από 10 κράτη μέλη:
o Δύο υδροφόρα αεροσκάφη μεσαίου μεγέθους από την Κροατία
o Δύο ελαφρά αεροσκάφη από την Κύπρο
o Δύο ελικόπτερα από την Τσεχία
o Δύο υδροφόρα αεροσκάφη μεσαίου μεγέθους και ένα ελικόπτερο από τη Γαλλία
o Δύο ελαφρά αεροσκάφη από τη Γερμανία
o Δύο υδροφόρα αεροσκάφη μεσαίου μεγέθους, δύο ελαφρά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο από την Ελλάδα
o Δύο υδροφόρα αεροσκάφη μεσαίου μεγέθους και δύο ελαφρά αεροσκάφη από την Ιταλία
o Δύο ελαφρά αεροσκάφη από την Πορτογαλία
o Δύο υδροφόρα αεροσκάφη μεσαίου μεγέθους από την Ισπανία
o Τέσσερα ελαφρά αεροσκάφη από τη Σουηδία
• Επιπλέον, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Λετονία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, και η Φινλανδία θα αποστείλουν περίπου 450 πυροσβέστες και πυροσβέστριες στη Γαλλία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία.
Όταν η κλίμακα της δασικής πυρκαγιάς υπερβαίνει τις ικανότητες αντιμετώπισης μιας χώρας, η χώρα αυτή μπορεί να ζητήσει βοήθεια μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.
Μόλις ενεργοποιηθεί, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ συντονίζει και χρηματοδοτεί τη βοήθεια που παρέχουν τα κράτη μέλη της ΕΕ και εννέα επιπλέον συμμετέχοντα κράτη μέσω οικειοθελών προσφορών.
Επίσης, η ΕΕ έχει δημιουργήσει την Ευρωπαϊκή Δεξαμενή Πολιτικής Προστασίας ώστε να διαθέτει κρίσιμο αριθμό άμεσα διαθέσιμων ικανοτήτων πολιτικής προστασίας και να έχει δυνατότητα ισχυρότερης και συνεκτικής συλλογικής αντιμετώπισης.
Σε περίπτωση που η κατάσταση έκτακτης ανάγκης απαιτεί επιπλέον βοήθεια διάσωσης, παρεμβαίνει το πυροσβεστικό απόθεμα του rescEU το οποίο παρέχει επιπλέον ικανότητες για την αντιμετώπιση καταστροφών στην Ευρώπη.
Επίσης, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών παρακολουθεί την εξέλιξη των δασικών πυρκαγιών με τη στήριξη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, όπως το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές, ενώ η υπηρεσία δορυφορικής χαρτογράφησης έκτακτης ανάγκης Copernicus της ΕΕ συμπληρώνει τις επιχειρήσεις με λεπτομερείς πληροφορίες από το διάστημα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Επιστήμονες αποκαθιστούν αρχαίους ελληνικούς παπύρους που κάηκαν στην έκρηξη του Βεζούβιου

Οι επιστήμονες κατόρθωσαν να αποκαταστήσουν τους αρχαίους ελληνικούς παπύρους που κάηκαν το 79 μ.Χ. μετά την έκρηξη του Βεζούβιου στη Νότια Ιταλία.
Υπάρχουν περισσότεροι από 1.800 πάπυροι, που μερικές φορές αναφέρονται ως πάπυροι του Ερκολάνο (στα ελληνικά Ηράκλειο ή Ηράκλεια, Herculaneum στα λατινικά), με κείμενα κρυμμένα στο πίσω μέρος τους. Αυτά εντοπίστηκαν από Ευρωπαίους επιστήμονες τον 18ο αιώνα.
Η αποκρυπτογράφησή τους ήταν, ωστόσο, δύσκολη μέχρι σήμερα, καθώς απανθρακώθηκαν κατά την έκρηξη του ηφαιστείου. Όμως, σήμερα, οι νέες τεχνολογίες έκαναν επιτέλους το αδύνατο δυνατό και βοήθησαν στην αποκωδικοποίηση του περιεχομένου τους.
Το Herculaneum σύμφωνα με τον μύθο ιδρύθηκε το 1243 π.Χ. από τον Ηρακλή (ιταλ.: Ercole, λατ.: Hercules), όταν επέστρεφε από την Ιβηρική χερσόνησο.
Πιθανώς ιδρύθηκε από τους Όσκους τον 12ο αι. π.Χ., ή από τους Ετρούσκους μεταξύ του 10ου και 8ου αι. π.Χ. Στο δεύτερο μισό του 5ου αι. π.Χ., περί το 479 π.Χ., ιδρύθηκε μια ελληνική αποικία, μία από τις πολλές ελληνικές πόλεις διάσπαρτες στη Νότια Ιταλία.
Στη συνέχεια περιήλθε πρώτα στην κυριαρχία των Σαμνιτών και μετά των Ρωμαίων.
Οι κάτοικοί του, οι Σαμνίτες, ήταν ένας από τους ιταλικούς λαούς που συμμάχησαν με τον βασιλιά Πύρρο της Ηπείρου κατά τη διάρκεια του Πυρρικού Πολέμου.
Αφού ο Πύρρος έφυγε για τη Σικελία, οι Ρωμαίοι εισέβαλαν στο Σάμνιο και ο λαός του συνετρίβη στη μάχη των λόφων της Κράνιτα. Καθώς δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν μόνοι τους τους Ρωμαίους στρατιώτες μετά την ήττα του Σαμνίτη βασιλιά, παραδόθηκαν στη Ρώμη.
Από το 89 π.Χ. και μετά, η πόλη σταδιακά μετατράπηκε σε παραθαλάσσιο θέρετρο για την (νέα) αριστοκρατία της Ρώμης.
Στην αρχαιότητα, ήταν ένα θέρετρο που συχνά αναφερόταν ως «η άλλη Πομπηία», όπου μερικοί από τους πλουσιότερους πολίτες της Ρώμης περνούσαν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Το 62 ή 63 μ.Χ. ο σεισμός που έπληξε το Ερκολάνο προξένησε σοβαρές ζημιές στην πόλη. Και ενώ τα έργα αποκατάστασης ήταν ακόμη σε εξέλιξη, διακόπηκαν το 79 μ.Χ., όταν εξερράγη ο Βεζούβιος.
Η πόλη καλύφθηκε από πυκνά στρώματα ηφαιστειακών υλικών. Σε αντίθεση με τη γειτονική Πομπηία, που καλύφθηκε από ελαφρόπετρα και τέφρα, οι κάτοικοι του αρχαίου Ηρακλείου πέθαναν από θερμικό σοκ, λόγω των διαδοχικών υπέρθερμων πυροκλαστικών εκρήξεων και των ροών λάβας.
Μετά την έκρηξη του Βεζουβίου το 79 μ.Χ., σύμφωνα με ορισμένους μελετητές, επιζώντες κάτοικοι του Ερκολάνο κατέφυγαν στην αρχαία πόλη της Νεάπολης (η τωρινή Νάπολη), όπου κατοίκησαν στη «συνοικία των Hρακλήνων» (Regio Herculanensis) που σχηματίστηκε εκεί.

Η «αναβίωση» των παπύρων με τη βοήθεια της επιστήμης
Τον 18ο αιώνα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια αξιοθαύμαστη βιβλιοθήκη από καμένους παπύρους που είχαν απανθρακωθεί. Ήταν οι πρώτοι ελληνικοί πάπυροι που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές. Πριν από αυτό, οι μόνοι ελληνικοί πάπυροι που είχαν μελετηθεί, προέρχονταν από τη μεσαιωνική εποχή.
Αρχικά, οι επιστήμονες προσπάθησαν να ξετυλίξουν τους παπύρους και, ως αποτέλεσμα των βιαστικών προσπαθειών τους, τους κατέστρεψαν καθώς βρίσκονταν ήδη σε εύθραυστη κατάστασή. Ωστόσο, πρόσφατα, μια ομάδα ερευνητών από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία συνεργάστηκαν με «σύμμαχο» την προηγμένη ψηφιακή τεχνολογία.
Στη συνέχεια ανακοίνωσαν ότι «χρησιμοποιώντας την τεχνική απεικόνισης με υπερήχους στο βραχύ υπέρυθρο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος (1.000 έως 2.500 νανόμετρα), μπόρεσαν να δουν ”τμήματα του ελληνικού κειμένου που ήταν κρυμμένα πίσω από τον πάπυρο PHerc. 1691/1021».
Μπόρεσαν να δουν τα κομμάτια με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας, μη επεμβατικών μεθόδων απεικόνισης και διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για αρχαία ελληνικά κείμενα που ήταν κρυμμένα πίσω από έναν από τους διάσημους καμένους παπύρους του Ηρακλείου. Επιπλέον, χάρη στη νέα τεχνική, το κρυμμένο κείμενο ήταν ακόμη πιο καθαρό από εκείνο της μπροστινής, ορατής πλευράς, πράγμα που σημαίνει ότι η χαμένη ιστορία του είχε αναβιώσει με επιτυχία.

Επιπλέον, η εργασία τους άνοιξε το δρόμο για την εκτίμηση παρόμοιων απανθρακωμένων παπύρων από την ίδια ή άλλες συλλογές, γεγονός που θα βοηθήσει σημαντικά τους μελετητές του παπύρου, ιδίως εκείνους που είναι αφοσιωμένοι στην ανάγνωση τέτοιων παπύρων, αποκαθιστώντας τη φιλολογία και την αρχαία φιλοσοφία που περιέχουν στο παγκόσμιο αρχείο.
Οι ανασκαφές που έφεραν στο φως αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα πραγματοποιήθηκαν στο Ερκολάνο της Καμπανίας που καταχώθηκε στη γη κατά την έκρηξη του Βεζουβίου το 79 μ.Χ.
Στη συνέχεια ανακαλύφθηκε εκ νέου και εξερευνήθηκε από υπόγειες σήραγγες στις δεκαετίες του 1750 και 1760. Η τοποθεσία εκταφιάστηκε εν μέρει στις δεκαετίες του 1990 και στις αρχές του 2000.
Αυτό που αποκάλυψαν οι αρχαιολογικές αυτές εργασίες ήταν μια μοναδική βιβλιοθήκη με παπύρους, πολύχρωμα μάρμαρα, ψηφιδωτά δάπεδα, τοιχογραφίες και μια μεγάλη συλλογή χάλκινων και μαρμάρινων αγαλμάτων.
Ο κύριος όγκος των 1.840 παπύρων φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Νάπολης και στο Ινστιτούτο της Γαλλίας στο Παρίσι. Ο πιο διάσημος πάπυρος της συλλογής περιέχει κείμενο από την ”Ιστορία της Ακαδημίας” (του Πλάτωνα), η οποία αποτελεί μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου έργου του επικούρειου φιλοσόφου Φιλόδημου.
Αν και η αρχαία αίγλη της πόλης πριν από την καταστροφική ηφαιστειακή έκρηξη δεν μπορεί να αναπαρασταθεί, τα ερείπια στην ιστορική τοποθεσία του Ερκολάνο στην Ιταλία εξακολουθούν να είναι πανέμορφα για να τα επισκεφτεί κανείς.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Βρετανία: Απεργία προγραμματίζουν οι υπάλληλοι της υπηρεσίας έκδοσης διπλωμάτων οδήγησης

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στη βρετανική υπηρεσία έκδοσης διπλωμάτων οδήγησης και αδειών κυκλοφορίας οχημάτων (DVLA) για οχήματα προγραμματίζουν να απεργήσουν για 15 ημέρες από την 11η Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε η ένωση PCS που τους εκπροσωπεί.
Τα μέλη της ένωσης PCS που εργάζονται για την DVLA στην Ουαλία θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας μία “δίκαιη αύξηση των αποδοχών τους”, όπως ανέφερε η ανακοίνωση της PCS.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Μεγάλες καθυστερήσεις στην άφιξη στα αεροδρόμια της Βρετανίας

Ένα πρόβλημα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που επηρέαζε το αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου των διαβατηρίων προκάλεσε μεγάλες καθυστερήσεις το Σάββατο για τους ταξιδιώτες που έφθαναν στα βρετανικά αεροδρόμια.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί ταξιδιώτες διαμαρτυρήθηκαν ότι χρειάστηκε να περιμένουν ώρες πριν περάσουν από τον έλεγχο της υπηρεσίας μετανάστευσης, εν μέσω του παρατεταμένου Σαββατοκύριακου.
Τα αεροδρόμια του Λονδίνου, Heathrow και Gatwick, επικαλέστηκαν ένα πρόβλημα εθνικής εμβέλειας που επηρέαζε τις ηλεκτρονικές πύλες της βρετανικής συνοριακής αστυνομίας, που επιτρέπουν την αυτόματη διέλευση από τους ελέγχους.
Επιπλέον προσωπικό επιστρατεύθηκε για να διαχειριστεί τις ουρές και να βοηθήσει τους επιβάτες.
Νωρίς το βράδυ του Σαββάτου, το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι λύθηκε το τεχνικό πρόβλημα του συστήματος των συνόρων.
“Μετά την τεχνική βλάβη στο σύστημα των συνόρων που επηρέασε τις εισόδους στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω των ηλεκτρονικών πυλών, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι όλες οι ηλεκτρονικές πύλες λειτουργούν πλέον κανονικά”, δήλωσε το υπουργείο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει περισσότερες από 270 ηλεκτρονικές πύλες σε 15 υποδομές. Αυτές είναι διαθέσιμες για τους ταξιδιώτες ηλικίας άνω των 12 ετών, είτε είναι Βρετανοί, πολίτες της ΕΕ ή άλλων χωρών (εκ των οποίων η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ισλανδία, η Ιαπωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες).
Μεγάλες ουρές αναμονής αναφέρθηκαν το πρωί του Σαββάτου για την επιβίβαση στα πλοία στο λιμάνι του Ντόβερ (νοτιοανατολική Αγγλία), στη Μάγχη, λόγω ενός προβλήματος στους υπολογιστές στον έλεγχο των διαβατηρίων στα γαλλικά σύνορα.
Αυτό “λύθηκε”, ανακοίνωσαν οι λιμενικές αρχές μέσω Twitter, υπολογίζοντας τον χρόνο αναμονής μεταξύ 30 και 45 λεπτών το μεσημέρι, σε σύγκριση με 90 λεπτά το πρωί.
Τα προβλήματα αυτά καταγράφονται αφότου η British Airways αναγκάστηκε να ακυρώσει πολλές πτήσεις – 175 σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο PA – μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής λόγω ενός τεχνικού προβλήματος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters