Connect with us

ΕΥΡΩΠΗ

Η Ευρώπη στο κέντρο του διπλωματικού προγράμματος του Μακρόν

Published

on

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν παρουσιάζει σήμερα  οδικό χάρτη στους γάλλους πρεσβευτές θέτοντας την Ευρώπη στο κέντρο της διπλωματικής του δράσης, εννέα μήνες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές όπου ελπίζει ότι θα αντιταχθεί στο παγκόσμιο κύμα εθνικιστικής αναδίπλωσης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα υπενθυμίσει τους στόχους του για την Ευρωπαϊκή Ενωση: προϋπολογισμός για την ευρωζώνη, μία Ευρώπη της άμυνας, ευρωπαϊκή φορολόγηση των ψηφιακών κολοσσών ή ακόμη μία κοινή μεταναστευτική πολιτική.

Ο Μακρόν που έγινε δεκτός ως σωτήρας της Ευρώπης το περασμένο χρόνο είδε το όραμά του να βουλιάζει στην αδράνεια μίας Ενωσης με συχνά αποκλίνοντα συμφέροντα.

Τα μεγάλα του σχέδια προσκρούουν στις λαϊκιστικές και εθνικιστικές κυβερνήσεις, που έχουν αναφυεί από την ανατολική Ευρώπη μέχρι την Ιταλία, στην άρνηση των πλούσιων χωρών του ευρωπαϊκού βορρά να πληρώσουν για τους άλλους, στον χρηματοπιστωτικό ανταγωνισμό ανάμεσα στους 28 και στον φόβο των μεταναστευτικών ροών, στις δύσκολες διαπραγματεύσεις του Brexit. Ακόμη και η καγκελάριος Μέρκελ, παραδοσιακή σύμμαχος (;), έχει αποδυναμωθεί από τις εκλογικές περιπέτειες της Γερμανίας.

Σε αναζήτηση συμμάχων, ο Μακρόν ξεκινά μίνι ευρωπαϊκή τουρνέ ξεκινώντας αύριο από την Δανία και την Φινλανδία. Ετσι θα έχει επισκεφθεί τους μισούς από τους ευρωπαίους ομολόγους του σε διάστημα ενός έτους.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα υπενθυμίσει επίσης τις διεθνείς του προτεραιότητες: την ασφάλεια, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τα παγκόσμια δημόσια αγαθά (κλίμα, εκπαίδευση, αναπτυξιακή βοήθεια…) και, σε μία πιο εθνικού χαρακτήρα προσέγγιση, την ελκυστικότητα της Γαλλίας και την γαλλοφωνία.

Από τον περασμένο χρόνο, «ο κόσμος έχει αλλάξει πολύ με την άνοδο των εθνικισμών , την κρίση του πολυμερισμού. Χρειάζεται ακόμη περισσότερη δυναμική για να προσαρμοσθούμε σε αυτές τις εξελίξεις», αναγνωρίζουν οι σύμβουλοι της προεδρίας.

Οι αγκαλιές και οι φιλοφρονήσεις δεν είχαν αποτέλεσμα: ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταπόντισε την Ομάδα των 7 και την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, εξαπέλυσε παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο και ζητά από τους Ευρωπαίους τεράστια ποσά για να διατηρήσει το ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο της ίδιας της Ευρώπης, η Ουγγαρία, η Πολωνία, και τώρα η Ιταλία, ασκούν ευρωσκεπτικιστική και αντιμεταναστευτική πολιτική , που υποχρεώνει το Παρίσι να αναζητήσει ένα «προοδευτικό τόξο» για την αντιμετώπισή της.

Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, μια δεκαριά κράτη μέλη, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία, αναγκάσθηκαν να μοιραστούν επειγόντως τους πρόσφυγες και μετανάστες που η Ρώμη αρνήθηκε να δεχθεί, Οι συνομιλίες για έναν κοινό μηχανισμό κατανομής έχουν βαλτώσει εξαιτίας της άρνησης της Ιταλίας που έχει απειλήσει να διακόψει την συμβολή της στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Το ευρωπαϊκό σχέδιο έχει χάσει πολλή από την δυναμική του» εδώ και έναν χρόνο, σημειώνει η Κλερ Ντεμεμέ, του Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής της Γερμανίας, ενώ ο Φρανσουά Εσμπούρ, πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου αναρωτιέται αν ο Μακρόν «θα καταφέρει να κουνήσει την Ευρώπη» πριν από τους μεγάλους συμβιβασμούς που θα γίνουν μέχρι το τέλος του 2019.

«Είναι ο μόνος ηγέτης στην Ευρώπη σήμερα», λέει, αλλά «ο Μακρόν δεν μπορεί να είναι ηγέτης μόνος του», πρέπει «η Γαλλία και η Γερμανία να βαδίσουν μαζί», όμως η Αγγελα Μέρκελ εξακολουθεί να είναι αποδυναμωμένη από την  εκλογική ήττα του περασμένου χρόνου.

Ως προς το μεταναστευτικό, την Ευρώπη που προστατεύει, «ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ανάγκη από αποτελέσματα και όχι μόνο από φιλοδοξίες για να φθάσει οπλισμένος στις ευρωπαϊκές εκλογές», λέει ο Μανουέλ Λαφόν-Ραπνούιγ , του ερευνητικού ινστιτούτου European Council on Foreign Relations.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΕ: Διπλασιάζεται ο πυροσβεστικός στόλος rescEU ενόψει ενός δύσκολου καλοκαιριού

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η ΕΕ διπλασιάζει τον πυροσβεστικό στόλο rescEU για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, ενόψει ενός δύσκολου καλοκαιριού.

Ειδικότερα ο πυροσβεστικός στόλος rescEU για το 2023 περιλαμβάνει 24 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα από 10 κράτη μέλη:

o Δύο υδροφόρα αεροσκάφη μεσαίου μεγέθους από την Κροατία

o Δύο ελαφρά αεροσκάφη από την Κύπρο

o Δύο ελικόπτερα από την Τσεχία

o Δύο υδροφόρα αεροσκάφη μεσαίου μεγέθους και ένα ελικόπτερο από τη Γαλλία

o Δύο ελαφρά αεροσκάφη από τη Γερμανία

o Δύο υδροφόρα αεροσκάφη μεσαίου μεγέθους, δύο ελαφρά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο από την Ελλάδα

o Δύο υδροφόρα αεροσκάφη μεσαίου μεγέθους και δύο ελαφρά αεροσκάφη από την Ιταλία

o Δύο ελαφρά αεροσκάφη από την Πορτογαλία

o Δύο υδροφόρα αεροσκάφη μεσαίου μεγέθους από την Ισπανία

o Τέσσερα ελαφρά αεροσκάφη από τη Σουηδία

• Επιπλέον, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Λετονία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, και η Φινλανδία θα αποστείλουν περίπου 450 πυροσβέστες και πυροσβέστριες στη Γαλλία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Όταν η κλίμακα της δασικής πυρκαγιάς υπερβαίνει τις ικανότητες αντιμετώπισης μιας χώρας, η χώρα αυτή μπορεί να ζητήσει βοήθεια μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

Μόλις ενεργοποιηθεί, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ συντονίζει και χρηματοδοτεί τη βοήθεια που παρέχουν τα κράτη μέλη της ΕΕ και εννέα επιπλέον συμμετέχοντα κράτη μέσω οικειοθελών προσφορών.

Επίσης, η ΕΕ έχει δημιουργήσει την Ευρωπαϊκή Δεξαμενή Πολιτικής Προστασίας ώστε να διαθέτει κρίσιμο αριθμό άμεσα διαθέσιμων ικανοτήτων πολιτικής προστασίας και να έχει δυνατότητα ισχυρότερης και συνεκτικής συλλογικής αντιμετώπισης.

Σε περίπτωση που η κατάσταση έκτακτης ανάγκης απαιτεί επιπλέον βοήθεια διάσωσης, παρεμβαίνει το πυροσβεστικό απόθεμα του rescEU το οποίο παρέχει επιπλέον ικανότητες για την αντιμετώπιση καταστροφών στην Ευρώπη.

Επίσης, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών παρακολουθεί την εξέλιξη των δασικών πυρκαγιών με τη στήριξη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, όπως το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές, ενώ η υπηρεσία δορυφορικής χαρτογράφησης έκτακτης ανάγκης Copernicus της ΕΕ συμπληρώνει τις επιχειρήσεις με λεπτομερείς πληροφορίες από το διάστημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστήμονες αποκαθιστούν αρχαίους ελληνικούς παπύρους που κάηκαν στην έκρηξη του Βεζούβιου

Published

on

Από

Αν και η αρχαία αίγλη της πόλης δεν μπορεί να αναπαρασταθεί, τα ερείπια στην ιστορική τοποθεσία του Ερκολάνο εξακολουθούν να είναι πανέμορφα για να τα επισκεφτεί κανείς. Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Οι επιστήμονες κατόρθωσαν να αποκαταστήσουν τους αρχαίους ελληνικούς παπύρους που κάηκαν το 79 μ.Χ. μετά την έκρηξη του Βεζούβιου στη Νότια Ιταλία.

Υπάρχουν περισσότεροι από 1.800 πάπυροι, που μερικές φορές αναφέρονται ως πάπυροι του Ερκολάνο (στα ελληνικά Ηράκλειο ή Ηράκλεια, Herculaneum στα λατινικά), με κείμενα κρυμμένα στο πίσω μέρος τους. Αυτά εντοπίστηκαν από Ευρωπαίους επιστήμονες τον 18ο αιώνα.

Η αποκρυπτογράφησή τους ήταν, ωστόσο, δύσκολη μέχρι σήμερα, καθώς απανθρακώθηκαν κατά την έκρηξη του ηφαιστείου. Όμως, σήμερα, οι νέες τεχνολογίες έκαναν επιτέλους το αδύνατο δυνατό και βοήθησαν στην αποκωδικοποίηση του περιεχομένου τους.

Το Herculaneum σύμφωνα με τον μύθο ιδρύθηκε το 1243 π.Χ. από τον Ηρακλή (ιταλ.: Ercole, λατ.: Hercules), όταν επέστρεφε από την Ιβηρική χερσόνησο.

Πιθανώς ιδρύθηκε από τους Όσκους τον 12ο αι. π.Χ., ή από τους Ετρούσκους μεταξύ του 10ου και 8ου αι. π.Χ. Στο δεύτερο μισό του 5ου αι. π.Χ., περί το 479 π.Χ., ιδρύθηκε μια ελληνική αποικία, μία από τις πολλές ελληνικές πόλεις διάσπαρτες στη Νότια Ιταλία.

Στη συνέχεια περιήλθε πρώτα στην κυριαρχία των Σαμνιτών και μετά των Ρωμαίων.

Οι κάτοικοί του, οι Σαμνίτες, ήταν ένας από τους ιταλικούς λαούς που συμμάχησαν με τον βασιλιά Πύρρο της Ηπείρου κατά τη διάρκεια του Πυρρικού Πολέμου.

Αφού ο Πύρρος έφυγε για τη Σικελία, οι Ρωμαίοι εισέβαλαν στο Σάμνιο και ο λαός του συνετρίβη στη μάχη των λόφων της Κράνιτα. Καθώς δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν μόνοι τους τους Ρωμαίους στρατιώτες μετά την ήττα του Σαμνίτη βασιλιά, παραδόθηκαν στη Ρώμη.

Από το 89 π.Χ. και μετά, η πόλη σταδιακά μετατράπηκε σε παραθαλάσσιο θέρετρο για την (νέα) αριστοκρατία της Ρώμης.

Στην αρχαιότητα, ήταν ένα θέρετρο που συχνά αναφερόταν ως «η άλλη Πομπηία», όπου μερικοί από τους πλουσιότερους πολίτες της Ρώμης περνούσαν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Το 62 ή 63 μ.Χ. ο σεισμός που έπληξε το Ερκολάνο προξένησε σοβαρές ζημιές στην πόλη. Και ενώ τα έργα αποκατάστασης ήταν ακόμη σε εξέλιξη, διακόπηκαν το 79 μ.Χ., όταν εξερράγη ο Βεζούβιος.

Η πόλη καλύφθηκε από πυκνά στρώματα ηφαιστειακών υλικών. Σε αντίθεση με τη γειτονική Πομπηία, που καλύφθηκε από ελαφρόπετρα και τέφρα, οι κάτοικοι του αρχαίου Ηρακλείου πέθαναν από θερμικό σοκ, λόγω των διαδοχικών υπέρθερμων πυροκλαστικών εκρήξεων και των ροών λάβας.

Μετά την έκρηξη του Βεζουβίου το 79 μ.Χ., σύμφωνα με ορισμένους μελετητές, επιζώντες κάτοικοι του Ερκολάνο κατέφυγαν στην αρχαία πόλη της Νεάπολης (η τωρινή Νάπολη), όπου κατοίκησαν στη «συνοικία των Hρακλήνων» (Regio Herculanensis) που σχηματίστηκε εκεί.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η «αναβίωση» των παπύρων με τη βοήθεια της επιστήμης

Τον 18ο αιώνα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια αξιοθαύμαστη βιβλιοθήκη από καμένους παπύρους που είχαν απανθρακωθεί. Ήταν οι πρώτοι ελληνικοί πάπυροι που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές. Πριν από αυτό, οι μόνοι ελληνικοί πάπυροι που είχαν μελετηθεί, προέρχονταν από τη μεσαιωνική εποχή.

Αρχικά, οι επιστήμονες προσπάθησαν να ξετυλίξουν τους παπύρους και, ως αποτέλεσμα των βιαστικών προσπαθειών τους, τους κατέστρεψαν καθώς βρίσκονταν ήδη σε εύθραυστη κατάστασή. Ωστόσο, πρόσφατα, μια ομάδα ερευνητών από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία συνεργάστηκαν με «σύμμαχο» την προηγμένη ψηφιακή τεχνολογία.

Στη συνέχεια ανακοίνωσαν ότι «χρησιμοποιώντας την τεχνική απεικόνισης με υπερήχους στο βραχύ υπέρυθρο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος (1.000 έως 2.500 νανόμετρα), μπόρεσαν να δουν ”τμήματα του ελληνικού κειμένου που ήταν κρυμμένα πίσω από τον πάπυρο PHerc. 1691/1021».

Μπόρεσαν να δουν τα κομμάτια με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας, μη επεμβατικών μεθόδων απεικόνισης και διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για αρχαία ελληνικά κείμενα που ήταν κρυμμένα πίσω από έναν από τους διάσημους καμένους παπύρους του Ηρακλείου. Επιπλέον, χάρη στη νέα τεχνική, το κρυμμένο κείμενο ήταν ακόμη πιο καθαρό από εκείνο της μπροστινής, ορατής πλευράς, πράγμα που σημαίνει ότι η χαμένη ιστορία του είχε αναβιώσει με επιτυχία.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Επιπλέον, η εργασία τους άνοιξε το δρόμο για την εκτίμηση παρόμοιων απανθρακωμένων παπύρων από την ίδια ή άλλες συλλογές, γεγονός που θα βοηθήσει σημαντικά τους μελετητές του παπύρου, ιδίως εκείνους που είναι αφοσιωμένοι στην ανάγνωση τέτοιων παπύρων, αποκαθιστώντας τη φιλολογία και την αρχαία φιλοσοφία που περιέχουν στο παγκόσμιο αρχείο.

Οι ανασκαφές που έφεραν στο φως αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα πραγματοποιήθηκαν στο Ερκολάνο της Καμπανίας που καταχώθηκε στη γη κατά την έκρηξη του Βεζουβίου το 79 μ.Χ.

Στη συνέχεια ανακαλύφθηκε εκ νέου και εξερευνήθηκε από υπόγειες σήραγγες στις δεκαετίες του 1750 και 1760. Η τοποθεσία εκταφιάστηκε εν μέρει στις δεκαετίες του 1990 και στις αρχές του 2000.

Αυτό που αποκάλυψαν οι αρχαιολογικές αυτές εργασίες ήταν μια μοναδική βιβλιοθήκη με παπύρους, πολύχρωμα μάρμαρα, ψηφιδωτά δάπεδα, τοιχογραφίες και μια μεγάλη συλλογή χάλκινων και μαρμάρινων αγαλμάτων.

Ο κύριος όγκος των 1.840 παπύρων φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Νάπολης και στο Ινστιτούτο της Γαλλίας στο Παρίσι. Ο πιο διάσημος πάπυρος της συλλογής περιέχει κείμενο από την ”Ιστορία της Ακαδημίας” (του Πλάτωνα), η οποία αποτελεί μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου έργου του επικούρειου φιλοσόφου Φιλόδημου.

Αν και η αρχαία αίγλη της πόλης πριν από την καταστροφική ηφαιστειακή έκρηξη δεν μπορεί να αναπαρασταθεί, τα ερείπια στην ιστορική τοποθεσία του Ερκολάνο στην Ιταλία εξακολουθούν να είναι πανέμορφα για να τα επισκεφτεί κανείς.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανία: Απεργία προγραμματίζουν οι υπάλληλοι της υπηρεσίας έκδοσης διπλωμάτων οδήγησης

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στη βρετανική υπηρεσία έκδοσης διπλωμάτων οδήγησης και αδειών κυκλοφορίας οχημάτων (DVLA) για οχήματα προγραμματίζουν να απεργήσουν για 15 ημέρες από την 11η Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε η ένωση PCS που τους εκπροσωπεί.

Τα μέλη της ένωσης PCS που εργάζονται για την DVLA στην Ουαλία θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας μία “δίκαιη αύξηση των αποδοχών τους”, όπως ανέφερε η ανακοίνωση της PCS.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεγάλες καθυστερήσεις στην άφιξη στα αεροδρόμια της Βρετανίας

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ένα πρόβλημα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που επηρέαζε το αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου των διαβατηρίων προκάλεσε μεγάλες καθυστερήσεις το Σάββατο για τους ταξιδιώτες που έφθαναν στα βρετανικά αεροδρόμια.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί ταξιδιώτες διαμαρτυρήθηκαν ότι χρειάστηκε να περιμένουν ώρες πριν περάσουν από τον έλεγχο της υπηρεσίας μετανάστευσης, εν μέσω του παρατεταμένου Σαββατοκύριακου.

Τα αεροδρόμια του Λονδίνου, Heathrow και Gatwick, επικαλέστηκαν ένα πρόβλημα εθνικής εμβέλειας που επηρέαζε τις ηλεκτρονικές πύλες της βρετανικής συνοριακής αστυνομίας, που επιτρέπουν την αυτόματη διέλευση από τους ελέγχους.

Επιπλέον προσωπικό επιστρατεύθηκε για να διαχειριστεί τις ουρές και να βοηθήσει τους επιβάτες.

Νωρίς το βράδυ του Σαββάτου, το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι λύθηκε το τεχνικό πρόβλημα του συστήματος των συνόρων.

“Μετά την τεχνική βλάβη στο σύστημα των συνόρων που επηρέασε τις εισόδους στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω των ηλεκτρονικών πυλών, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι όλες οι ηλεκτρονικές πύλες λειτουργούν πλέον κανονικά”, δήλωσε το υπουργείο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει περισσότερες από 270 ηλεκτρονικές πύλες σε 15 υποδομές. Αυτές είναι διαθέσιμες για τους ταξιδιώτες ηλικίας άνω των 12 ετών, είτε είναι Βρετανοί, πολίτες της ΕΕ ή άλλων χωρών (εκ των οποίων η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ισλανδία, η Ιαπωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες).

Μεγάλες ουρές αναμονής αναφέρθηκαν το πρωί του Σαββάτου για την επιβίβαση στα πλοία στο λιμάνι του Ντόβερ (νοτιοανατολική Αγγλία), στη Μάγχη, λόγω ενός προβλήματος στους υπολογιστές στον έλεγχο των διαβατηρίων στα γαλλικά σύνορα.

Αυτό “λύθηκε”, ανακοίνωσαν οι λιμενικές αρχές μέσω Twitter, υπολογίζοντας τον χρόνο αναμονής μεταξύ 30 και 45 λεπτών το μεσημέρι, σε σύγκριση με 90 λεπτά το πρωί.

Τα προβλήματα αυτά καταγράφονται αφότου η British Airways αναγκάστηκε να ακυρώσει πολλές πτήσεις – 175 σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο PA – μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής λόγω ενός τεχνικού προβλήματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέλος οι αεροπορικές πτήσεις μικρών αποστάσεων στο εσωτερικό της Γαλλίας

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η Γαλλία απαγόρευσε όλες τις εσωτερικές πτήσεις μικρών αποστάσεων που μπορούν να καλυφθούν με τρένο σε λιγότερο από δυόμισι ώρες, μια κίνηση που στοχεύει στη μείωση των εκπομπών CO2 από αεροσκάφη. Όπως ήταν βέβαια αναμενόμενο οι αεροπορικές εταιρείες αντιδρούν.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), αν και το μέτρο είχε συμπεριληφθεί σε νόμο για το κλίμα το 2021, ορισμένες αεροπορικές εταιρείες είχαν ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποφανθεί εάν ήταν νόμιμο.

Η αλλαγή θα αποκλείσει κυρίως τα αεροπορικά ταξίδια μεταξύ του Παρισιού και περιφερειακών κόμβων όπως η Νάντη, η Λυών και το Μπορντό, με τις πτήσεις ανταπόκρισης να μην επηρεάζονται.

Ο νόμος διευκρινίζει ότι οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες στην ίδια διαδρομή πρέπει να είναι συχνές, έγκαιρες και αρκετά καλά συνδεδεμένες ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των επιβατών που διαφορετικά θα ταξίδευαν αεροπορικώς και πρέπει επίσης να είναι ικανές να απορροφήσουν την αύξηση του αριθμού των επιβατών.

Τα άτομα που κάνουν τέτοια ταξίδια θα πρέπει να μπορούν να μπορούν να κάνουν το ταξίδι μετάβασης και επιστροφής με τρένο ακόμη και την ίδια ημέρα, έχοντας την δυνατότητα να περάσουν τουλάχιστον οκτώ ώρες στον προορισμό τους.

Η κυβέρνηση είχε ήδη εξασφαλίσει τη συμμόρφωση της Air France με αντάλλαγμα ένα πακέτο οικονομικής στήριξης για τις επιπτώσεις λόγω πανδημίας.

Οι δε ανταγωνιστικές προς αυτήν εταιρείες, απαγορεύτηκε να καλύψουν το κενό.

Ο Laurent Donceel, προσωρινός επικεφαλής του βιομηχανικού ομίλου Airlines for Europe (A4E), είπε στο ΑFP ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να υποστηρίξουν ”πραγματικές και σημαντικές λύσεις” για τις εκπομπές από τα αεροπλάνα και όχι να καταφεύγουν σε ”συμβολικές απαγορεύσεις”.

Οι Βρυξέλλες είχαν διαπιστώσει ότι ”η απαγόρευση αυτών των ταξιδιών θα έχει μόνο ελάχιστες επιπτώσεις” στην παραγωγή CO2, όπως ισχυρίσθηκε.

Η A4E τόνισε τη δική της στρατηγική για ”καθαρό μηδέν” έως το 2050, η οποία περιλαμβάνει τη μετάβαση σε καύσιμα αεριωθουμένων από μη ορυκτές πηγές και την ανάπτυξη αεροσκαφών με μπαταρία ή υδρογόνο.

Στο μεταξύ Γάλλοι πολιτικοί συζητούν επίσης τρόπους μείωσης και των εκπομπών από ιδιωτικά τζετ. Ενώ οι Πράσινοι βουλευτές ζήτησαν την πλήρη απαγόρευση των μικρών ιδιωτικών πτήσεων, ο υπουργός Μεταφορών τον περασμένο μήνα φάνηκε να κινείται προς τη επιβολή υψηλότερων ”κλιματικών χρεώσεων” από το επόμενο έτος.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ελβετία απαγορεύει τη διαφήμιση καπνού που απευθύνεται σε νέους

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η Ελβετία θα απαγορεύσει τη διαφήμιση προϊόντων καπνού που απευθύνονται σε νέους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας μιαν απόφαση που εγκρίθηκε πέρυσι με δημοψήφισμα.

Το υπουργικό συμβούλιο ανέφερε ότι θα εντείνει τους περιορισμούς που έχει ήδη σχεδιάσει προκειμένου να απαγορεύσει τη διαφήμιση σε χώρους και μέσα ενημέρωσης όπου μπορούν να τη δουν νέοι.

Οι νέοι νόμοι θα τεθούν σε ισχύ από τα μέσα του 2026 και θα ενισχύσουν τους περιορισμούς στη συσκευασία και διαφήμιση του καπνού και των ηλεκτρονικών τσιγάρων που αναμένεται να αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον επόμενο χρόνο.

Η απόφαση, που θα επηρεάσει τα έντυπα μέσα ενημέρωσης, τη διαδικτυακή διαφήμιση αλλά και φεστιβάλ, έχει σχεδιαστεί ώστε να μειώσει την κατανάλωση καπνού και των σχετιζόμενων με αυτόν θανάτους.

Το κάπνισμα παραμένει σχετικά εκτεταμένο στην Ελβετία με 9.500 ανθρώπους να πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης καπνού, ανέφερε η κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας στη χώρα.

“Η χρήση καπνού προκαλεί πολλές μη μεταδοτικές ασθένειες, και το κόστος της ιατρικής αντιμετώπισής τους ανέρχεται στα τρία δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (3,37 δισ. δολάρια ΗΠΑ) ετησίως”, ανέφερε η κυβέρνηση.

“Η διαφήμιση καπνού παίζει σημαντικό ρόλο στην απόφαση για έναρξη του καπνίσματος”, ανέφερε ακόμη.

Το 2022, το 6,9% των Ελβετών ηλικίας 11-15 ετών είχαν καπνίσει τσιγάρα τις προηγούμενες 30 ημέρες, ενώ το 5,7% των νέων ηλικίας 15-24 ετών έχουν χρησιμοποιήσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, ανέφερε η κυβέρνηση.

Στο μέλλον δεν θα επιτρέπεται η διαφήμιση προϊόντων καπνού ή ηλεκτρονικών τσιγάρων στα έντυπα μέσα ενημέρωσης, στα καταστήματα ή σε εκδηλώσεις που μπορεί να επισκεφθούν ή να παρακολουθήσουν ανήλικοι.

Επιπλέον, η χορηγία εκδηλώσεων όπου συμμετέχουν άνθρωποι κάτω των 18 ετών θα απαγορευθεί. Η διαδικτυακή διαφήμιση θα εξακολουθεί να επιτρέπεται δεδομένου ότι λειτουργούν συστήματα ελέγχου της ηλικίας.

Οι πιο αυστηροί περιορισμοί ακολουθούν την επιτυχία του δημοψηφίσματος με τίτλο “Ναι στην προστασία των παιδιών και των νέων από τη διαφήμιση καπνού”, που εγκρίθηκε από το 57% των Ελβετών ψηφοφόρων τον Φεβρουάριο του 2022.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters

Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis
Advertisement
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ6 ώρες ago

Ζύγισμα επιβατών πριν από κάθε πτήση ζητά αεροπορική εταιρεία!

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ9 ώρες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ9 ώρες ago

ACEA: Δέσμευση της αυτοκινητοβιομηχανίας για απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα

Διατροφή13 ώρες ago

Ιούνιος: αυτά είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά της εποχής

ΓΕΡΜΑΝΙΑ13 ώρες ago

Γερμανία: Ισχυρότερη του αναμενόμενου η μείωση του πληθωρισμού τον Μάιο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ14 ώρες ago

Έρευνα: Τα αρσενικά βρέφη «μιλούν» περισσότερο τον πρώτο χρόνο από ό,τι τα θηλυκά

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ16 ώρες ago

Δίαυλος ελληνισμού η Ελληνική Κοινότητα Στενού Μεσσήνης στην Κάτω Ιταλία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Αστρονόμοι εντοπίζουν τους τελευταίους πλανήτες που είδε το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Google: Προβλέψεις έως και 7 ημέρες πριν από μια πλημμύρα σε 80 χώρες

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες ago

Γερμανία: Σε υψηλό 20ετίας οι χορηγήσεις ιθαγένειας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Εβδομάδα 4 ημερών, το μέλλον της εργασίας;

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Τα εκλογικά τμήματα στην Γερμανία για τις βουλευτικές εκλογές της 20ης Μαΐου 2023».

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ2 ημέρες ago

Ενθαρρύνοντας την ειλικρίνεια στα παιδιά

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 εβδομάδα ago

Προς απλοποίηση η απόκτηση γερμανικής υπηκοότητας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία προς τιμήν του Αγίου Χριστοφόρου στο Μπόχουμ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες ago

Το χωριό Χάλστατ ύψωσε φράχτη για να εμποδίζει τους τουρίστες

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Βερολίνο για την ψήφο των Αποδήμων

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Στο Κρέφελντ η έκθεση «1821. Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση»

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες ago

Γερμανία: Αύξηση του αριθμού των μαθητών Δημοτικού που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην ανάγνωση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες ago

Από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2024 θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis