Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Υδρα

Published

on

© ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την εκτεταμένη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος που σημειώθηκε χθες στην Ύδρα κήρυξε το νησί ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Ταφύλλης.

Στο σκοτάδι και χωρίς νερό παρέμεινε η Ύδρα όλο το βράδυ, καθώς μπλακ άουτ υπέστη η ευρύτερη περιοχή από τα ξημερώματα της Κυριακής, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε κατοίκους και καταστηματάρχες.

Ο δήμαρχος του νησιού Γιώργος Κουκουδάκης, ανακοίνωσε ότι ο Δήμος θα καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Τόνισε πως ο ΔΕΔΔΗΕ τον ενημέρωσε ότι δεν είναι γνωστή ακόμη η περιοχή της βλάβης, ούτε από τι προκλήθηκε. Είπε πάντως ότι υπάρχουν υποψίες ότι το πρόβλημα προέκυψε από βλάβη στον υποθαλάσσιο αγωγό.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του ΔΕΔΔΗΕ την Κυριακή τα δύο υποθαλάσσια καλώδια ηλεκτροδότησης δεν αντιμετώπιζαν βλάβη.

Ο κ. Κουκουδάκης τόνισε ακόμα πως το στοίχημα είναι νωρίς το απόγευμα να έχει αποκατασταθεί η κανονικότητα στο νησί. Ο δήμαρχος Ύδρας ανέφερε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, και αρκετοί αναγκάστηκαν να κλείσουν τα καταστήματά τους.

Παράλληλα, διέψευσε τις πληροφορίες ότι την Κυριακή σημειώθηκαν διαπληκτισμοί στο Λιμάνι της Ύδρας με τουρίστες να επιθυμούν να επισπεύσουν την αναχώρηση τους από το νησί.

Ο ΔΕΔΔΗΕ σε συνέχεια της ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την ολική διακοπή ηλεκτροδότησης στην Ύδρα, η οποία σημειώθηκε χθες Κυριακή 26 Ιουλίου 2018, διευκρινίζει ότι έχει προχωρήσει στην αποστολή Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών (Η/Ζ), προκειμένου να αποκατασταθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα η ηλεκτροδότηση του νησιού και ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την αποκατάσταση της βλάβης τις πρωινές ώρες, με τη σύνδεση των Η/Ζ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητάει για μια ακόμη φορά συγνώμη για την ταλαιπωρία των καταναλωτών και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να περιοριστεί η ταλαιπωρία τους.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Meteo: Ο πιο ψυχρός Μάιος των τελευταίων 14 ετών ήταν ο φετινός

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η μέση τιμή των μέγιστων ημερήσιων θερμοκρασιών τον φετινό Μάιο κυμάνθηκε χαμηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019, ενώ σε ορισμένες περιοχές ο φετινός Μάιος ήταν ο πιο ψυχρός των τελευταίων 14 ετών.

Τα παραπάνω προκύπτουν από το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα.

Οι μεγαλύτερες αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας σε όλη την Ελλάδα καταγράφηκαν μεταξύ 10-13 Μαΐου.

Στη Θεσσαλία καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αρνητικές αποκλίσεις με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται περίπου 3.2°C κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Για τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη ήταν ο πιο ψυχρός Μάιος από το 2010.

Για τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου ήταν ο δεύτερος πιο ψυχρός μήνας μετά το 2011, και για τη Δυτική Ελλάδα ήταν ο τέταρτος πιο ψυχρός μήνας τα τελευταία 14 χρόνια.

Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής και οι 31 ημέρες του μήνα ήταν ψυχρότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019. Στη Θεσσαλονίκη, στη Σπάρτη και στο Ρέθυμνο σημειώθηκαν 29 ημέρες αρνητικών αποκλίσεων της θερμοκρασίας.

Στην Αθήνα η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν -2,5°C, με 27 από τις 30 ημέρες του μήνα να είναι ψυχρότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη η μέση μέγιστη θερμοκρασία κυμάνθηκε 3.2°C χαμηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Εξαιρετικά βροχερός ο Μάιος

Έπειτα από έναν φτωχό χειμώνα σε βροχές και μια σχετικά άνυδρη άνοιξη για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας (με εξαίρεση τα δυτικά), ο Μάιος του 2023 παρουσίασε ένα εξαιρετικά βροχερό πρόσωπο.

Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr μεγάλα ύψη βροχόπτωσης σημειώθηκαν στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ενώ σε αρκετές περιοχές το πλήθος των ημερών βροχόπτωσης ήταν το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί από το 2008.

Συγκεκριμένα, στη Φλώρινα και στα Τρίκαλα σημειώθηκαν 20 ημέρες βροχοπτώσεων, στα Ιωάννινα 19, στο Κιλκίς 18, στη Δράμα 17, στη Θεσσαλονίκη, στην Αμφίκλεια και στην Τρίπολη 15 ημέρες. Επίσης, στη Λειβαδιά, τον Πύργο και τη Σπάρτη σημειώθηκαν 11 ημέρες βροχοπτώσεων.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών επισημαίνει ότι ο Μάιος είναι ένας μήνας κατά τον οποίο είναι φυσιολογικό να σημειώνονται αρκετές βροχές και καταιγίδες με τη μορφή αστάθειας, ιδιαίτερα τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Είναι ενδεικτικό ότι μεγάλα κατά τόπους ύψη βροχής και μεγάλος αριθμός ημερών βροχόπτωσης είχαν παρατηρηθεί επίσης το 2007, το 2011, το 2016, το 2017 και το 2018.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστήμονες αποκαθιστούν αρχαίους ελληνικούς παπύρους που κάηκαν στην έκρηξη του Βεζούβιου

Published

on

Από

Αν και η αρχαία αίγλη της πόλης δεν μπορεί να αναπαρασταθεί, τα ερείπια στην ιστορική τοποθεσία του Ερκολάνο εξακολουθούν να είναι πανέμορφα για να τα επισκεφτεί κανείς. Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Οι επιστήμονες κατόρθωσαν να αποκαταστήσουν τους αρχαίους ελληνικούς παπύρους που κάηκαν το 79 μ.Χ. μετά την έκρηξη του Βεζούβιου στη Νότια Ιταλία.

Υπάρχουν περισσότεροι από 1.800 πάπυροι, που μερικές φορές αναφέρονται ως πάπυροι του Ερκολάνο (στα ελληνικά Ηράκλειο ή Ηράκλεια, Herculaneum στα λατινικά), με κείμενα κρυμμένα στο πίσω μέρος τους. Αυτά εντοπίστηκαν από Ευρωπαίους επιστήμονες τον 18ο αιώνα.

Η αποκρυπτογράφησή τους ήταν, ωστόσο, δύσκολη μέχρι σήμερα, καθώς απανθρακώθηκαν κατά την έκρηξη του ηφαιστείου. Όμως, σήμερα, οι νέες τεχνολογίες έκαναν επιτέλους το αδύνατο δυνατό και βοήθησαν στην αποκωδικοποίηση του περιεχομένου τους.

Το Herculaneum σύμφωνα με τον μύθο ιδρύθηκε το 1243 π.Χ. από τον Ηρακλή (ιταλ.: Ercole, λατ.: Hercules), όταν επέστρεφε από την Ιβηρική χερσόνησο.

Πιθανώς ιδρύθηκε από τους Όσκους τον 12ο αι. π.Χ., ή από τους Ετρούσκους μεταξύ του 10ου και 8ου αι. π.Χ. Στο δεύτερο μισό του 5ου αι. π.Χ., περί το 479 π.Χ., ιδρύθηκε μια ελληνική αποικία, μία από τις πολλές ελληνικές πόλεις διάσπαρτες στη Νότια Ιταλία.

Στη συνέχεια περιήλθε πρώτα στην κυριαρχία των Σαμνιτών και μετά των Ρωμαίων.

Οι κάτοικοί του, οι Σαμνίτες, ήταν ένας από τους ιταλικούς λαούς που συμμάχησαν με τον βασιλιά Πύρρο της Ηπείρου κατά τη διάρκεια του Πυρρικού Πολέμου.

Αφού ο Πύρρος έφυγε για τη Σικελία, οι Ρωμαίοι εισέβαλαν στο Σάμνιο και ο λαός του συνετρίβη στη μάχη των λόφων της Κράνιτα. Καθώς δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν μόνοι τους τους Ρωμαίους στρατιώτες μετά την ήττα του Σαμνίτη βασιλιά, παραδόθηκαν στη Ρώμη.

Από το 89 π.Χ. και μετά, η πόλη σταδιακά μετατράπηκε σε παραθαλάσσιο θέρετρο για την (νέα) αριστοκρατία της Ρώμης.

Στην αρχαιότητα, ήταν ένα θέρετρο που συχνά αναφερόταν ως «η άλλη Πομπηία», όπου μερικοί από τους πλουσιότερους πολίτες της Ρώμης περνούσαν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Το 62 ή 63 μ.Χ. ο σεισμός που έπληξε το Ερκολάνο προξένησε σοβαρές ζημιές στην πόλη. Και ενώ τα έργα αποκατάστασης ήταν ακόμη σε εξέλιξη, διακόπηκαν το 79 μ.Χ., όταν εξερράγη ο Βεζούβιος.

Η πόλη καλύφθηκε από πυκνά στρώματα ηφαιστειακών υλικών. Σε αντίθεση με τη γειτονική Πομπηία, που καλύφθηκε από ελαφρόπετρα και τέφρα, οι κάτοικοι του αρχαίου Ηρακλείου πέθαναν από θερμικό σοκ, λόγω των διαδοχικών υπέρθερμων πυροκλαστικών εκρήξεων και των ροών λάβας.

Μετά την έκρηξη του Βεζουβίου το 79 μ.Χ., σύμφωνα με ορισμένους μελετητές, επιζώντες κάτοικοι του Ερκολάνο κατέφυγαν στην αρχαία πόλη της Νεάπολης (η τωρινή Νάπολη), όπου κατοίκησαν στη «συνοικία των Hρακλήνων» (Regio Herculanensis) που σχηματίστηκε εκεί.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η «αναβίωση» των παπύρων με τη βοήθεια της επιστήμης

Τον 18ο αιώνα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια αξιοθαύμαστη βιβλιοθήκη από καμένους παπύρους που είχαν απανθρακωθεί. Ήταν οι πρώτοι ελληνικοί πάπυροι που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές. Πριν από αυτό, οι μόνοι ελληνικοί πάπυροι που είχαν μελετηθεί, προέρχονταν από τη μεσαιωνική εποχή.

Αρχικά, οι επιστήμονες προσπάθησαν να ξετυλίξουν τους παπύρους και, ως αποτέλεσμα των βιαστικών προσπαθειών τους, τους κατέστρεψαν καθώς βρίσκονταν ήδη σε εύθραυστη κατάστασή. Ωστόσο, πρόσφατα, μια ομάδα ερευνητών από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία συνεργάστηκαν με «σύμμαχο» την προηγμένη ψηφιακή τεχνολογία.

Στη συνέχεια ανακοίνωσαν ότι «χρησιμοποιώντας την τεχνική απεικόνισης με υπερήχους στο βραχύ υπέρυθρο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος (1.000 έως 2.500 νανόμετρα), μπόρεσαν να δουν ”τμήματα του ελληνικού κειμένου που ήταν κρυμμένα πίσω από τον πάπυρο PHerc. 1691/1021».

Μπόρεσαν να δουν τα κομμάτια με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας, μη επεμβατικών μεθόδων απεικόνισης και διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για αρχαία ελληνικά κείμενα που ήταν κρυμμένα πίσω από έναν από τους διάσημους καμένους παπύρους του Ηρακλείου. Επιπλέον, χάρη στη νέα τεχνική, το κρυμμένο κείμενο ήταν ακόμη πιο καθαρό από εκείνο της μπροστινής, ορατής πλευράς, πράγμα που σημαίνει ότι η χαμένη ιστορία του είχε αναβιώσει με επιτυχία.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Επιπλέον, η εργασία τους άνοιξε το δρόμο για την εκτίμηση παρόμοιων απανθρακωμένων παπύρων από την ίδια ή άλλες συλλογές, γεγονός που θα βοηθήσει σημαντικά τους μελετητές του παπύρου, ιδίως εκείνους που είναι αφοσιωμένοι στην ανάγνωση τέτοιων παπύρων, αποκαθιστώντας τη φιλολογία και την αρχαία φιλοσοφία που περιέχουν στο παγκόσμιο αρχείο.

Οι ανασκαφές που έφεραν στο φως αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα πραγματοποιήθηκαν στο Ερκολάνο της Καμπανίας που καταχώθηκε στη γη κατά την έκρηξη του Βεζουβίου το 79 μ.Χ.

Στη συνέχεια ανακαλύφθηκε εκ νέου και εξερευνήθηκε από υπόγειες σήραγγες στις δεκαετίες του 1750 και 1760. Η τοποθεσία εκταφιάστηκε εν μέρει στις δεκαετίες του 1990 και στις αρχές του 2000.

Αυτό που αποκάλυψαν οι αρχαιολογικές αυτές εργασίες ήταν μια μοναδική βιβλιοθήκη με παπύρους, πολύχρωμα μάρμαρα, ψηφιδωτά δάπεδα, τοιχογραφίες και μια μεγάλη συλλογή χάλκινων και μαρμάρινων αγαλμάτων.

Ο κύριος όγκος των 1.840 παπύρων φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Νάπολης και στο Ινστιτούτο της Γαλλίας στο Παρίσι. Ο πιο διάσημος πάπυρος της συλλογής περιέχει κείμενο από την ”Ιστορία της Ακαδημίας” (του Πλάτωνα), η οποία αποτελεί μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου έργου του επικούρειου φιλοσόφου Φιλόδημου.

Αν και η αρχαία αίγλη της πόλης πριν από την καταστροφική ηφαιστειακή έκρηξη δεν μπορεί να αναπαρασταθεί, τα ερείπια στην ιστορική τοποθεσία του Ερκολάνο στην Ιταλία εξακολουθούν να είναι πανέμορφα για να τα επισκεφτεί κανείς.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

AEGEAN: Το θερινό πρόγραμμα και οι νέοι προορισμοί

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Για το θερινό πρόγραμμα δρομολογίων της AEGEAN, τις πρώτες ιδιαίτερα ενθαρρυντικές ενδείξεις της θερινής περιόδου, τις προοπτικές επιμήκυνσής της, τη δυναμική συγκεκριμένων αγορών αλλά και το νέο στόλο της συζήτησαν η ομάδα πωλήσεων της AEGEAN και στελέχη της ταξιδιωτικής αγοράς από Ελλάδα και Κύπρο, κατά τη διάρκεια ταξιδιού τους στην έδρα της AIRBUS, στην Τουλούζη.

Πιο συγκεκριμένα σε ότι αφορά το θερινό πρόγραμμα πρόκειται για το μεγαλύτερο στην ιστορία της εταιρείας. Συγκεκριμένα, το 2023, η AEGEAN θα επιχειρεί με 76 αεροπλάνα σε 46 χώρες, με 264 δρομολόγια σε 161 προορισμούς από 8 βάσεις.

Συνολικά, στο δίκτυό της προστέθηκαν 16 νέοι διεθνείς προορισμοί, 25 νέα απευθείας διεθνή δρομολόγια, καθώς και 4 νέες χώρες (Μαρόκο, Κουβεϊτ, Λετονία και Αζερμπαιτζάν), ενώ αυξήθηκαν σημαντικά και οι συχνότητες σε υφιστάμενα δρομολόγια.

Ενδεικτικά, όπως παρουσιάσθηκε σε ταξιδιωτικούς πράκτορες σε ταξίδι στο εργοστάσιο της Airbus στην Τουλούζη, προστέθηκαν τακτικά δρομολόγια από και προς: Μπέρμιγχαμ, Νιούκαστλ και Μπρίστολ (Ηνωμένο Βασίλειο), Μπρατισλάβα (Σλοβακία), Νταμάμ (Σαουδική Αραβία), Μπακού (Αζερμπαϊτζάν), Λιουμπλιάνα (Σλοβενία), Πάλμα ντι Μαγιόρκα (Ισπανία), Ρίγα (Λετονία), Σπλιτ (Κροατία), Σεβίλλη (Ισπανία), Μαρακές (Μαρόκο), Πίζα και Όλμπια (Ιταλία), Κουβέιτ (Κουβέιτ) και Λιλ (Γαλλία).

Ενώ, επιπλέον προορισμοί εξυπηρετούνται και με ναυλωμένες (charter) πτήσεις, όπως: Βρέμη (Γερμανία), Μάλμε και Γκέτεμποργκ (Σουηδία), Μπουργκάς (Βουλγαρία) και Τιμισοάρα (Ρουμανία), κ. ά..

Μερικά από τα νέα διεθνή δρομολόγια, που προστέθηκαν από και προς Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Καλαμάτα, Χανιά και Ιωάννινα είναι:

Αθήνα: Μαρακές (Μαρόκο), Μπέρμιγχαμ (Ηνωμένο Βασίλειο), Νταμάμ (Σαουδική Αραβία), Λιλ (Γαλλία), Πάλμα Ντε Μαγιόρκα (Ισπανία), Κουβέιτ (Κουβέιτ), κ. ά..

Θεσσαλονίκη: Γερεβάν (Αρμενία), Κολωνία (Γερμανία), Βαρκελώνη (Ισπανία), Τιφλίδα (Γεωργία) και Βενετία (Ιταλία).

Ηράκλειο: Λιλ (Γαλλία)

Ιωάννινα: Τελ Αβίβ (Ισραήλ)

Χανιά: Τελ Αβίβ (Ισραήλ)

Καλαμάτα: Τελ Αβίβ (Ισραήλ)

Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας οι πρώτες ενδείξεις για τη θερινή περίοδο 2023 καταγράφονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικές με τις παραδοσιακές αγορές της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ελβετίας, να εμφανίζουν ήδη από πολύ νωρίς ιδιαίτερη δυναμική.

Το καλό ξεκίνημα της θερινής περιόδου αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, καθώς τις επόμενες ημέρες ξεκινούν και πολλά νέα δρομολόγια από Αθήνα προς Νιούκαστλ, Βαλένθια και Αϊντχόφεν, από Θεσσαλονίκη προς Βαρκελώνη, Νυρεμβέργη, Κολωνία,  Αννόβερο και Βενετία, καθώς και από Ηράκλειο προς Βιέννη και Μαρσέιγ, και από Ρόδο προς Βελιγράδι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Δευτέρα η ημέρα με τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα της εβδομάδας

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Την Δευτέρα σημειώνονται τα περισσότερα ατυχήματα της εβδομάδας. Συγκεντρώνουν το 17,1% του συνόλου των εβδομαδιαίων ατυχημάτων, ενώ η αμέσως επόμενη επικίνδυνη ημέρα είναι η Τρίτη, όπου σημειώνονται το 16,8% του συνόλου των ατυχημάτων.

Αυτά τα στοιχεία ίσχυαν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα δεδομένα που ανάλυσε η ασφαλιστική Hellas Direct.

Αν και αρκετοί θα περίμεναν την Κυριακή ως την ημέρα με τα περισσότερα ατυχήματα, επειδή έχει μεγάλη κίνηση στους δρόμους και οι περισσότεροι κυκλοφορούν με τα αυτοκίνητά τους για να βγουν εκτός πόλεων, εντούτοις αυτή την ημέρα σημειώνονται τα λιγότερα ατυχήματα με μόλις 7%.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της ασφαλιστικής εταιρείας, μεταξύ των ημερών με τα λιγότερα ατυχήματα είναι και το Σάββατο όπου συγκεντρώνει το 11,3% του συνόλου των εβδομαδιαίων ατυχημάτων.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, αυτές συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά ατυχημάτων. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη γίνονται το 16% των ατυχημάτων, όπως και με το ίδιο ποσοστό την Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή πραγματοποιούνται το 15,6% του συνόλου των ατυχημάτων.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι μήνες με τα περισσότερα ατυχήματα ήταν πέρσι ο Μάιος και ο Νοέμβριος, δηλαδή οι τελευταίοι μήνες της άνοιξης και του φθινοπώρου. Από την άλλη, ενώ ο Αύγουστος είναι μήνας με πολύ μεγάλη κίνηση στους δρόμους, κυρίως εκτός πόλεων, εντούτοις είναι ο μήνας με τα λιγότερα ατυχήματα.

Οι υπόλοιποι μήνες έχουν την ίδια επικινδυνότητα, με τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο να συγκεντρώνουν τα μικρότερα ποσοστά τροχαίων ατυχημάτων.

Από την άλλη, κατά τη διάρκεια της ημέρας το πιο επικίνδυνο τρίωρο είναι 12:00-15:00. Τότε οι δρόμοι των πόλεων είναι ασφυκτικά γεμάτοι και τα νεύρα των οδηγών πολλά, με αποτέλεσμα η απροσεξία να έχει τον πρώτο λόγο, σύμφωνα με τα δεδομένα.

Εξίσου επικίνδυνο είναι και το επόμενο τρίωρο (15:00-18:00). Είναι η ώρα που οι περισσότεροι έχουν σχολάσει από τις δουλειές τους και γυρίζουν στο σπίτι τους. Η κούραση της ημέρας αποτελεί την βασική αιτία τροχαίων ατυχημάτων.

Αυξημένα ποσοστά ατυχημάτων σημειώνονται και τα τρίωρα 09:00-12:00 και 18:00-21:00, όπου η κυκλοφορία στους δρόμους είναι περιορισμένη. Η εργαζόμενοι έχουν πάει ήδη στις δουλειές τους, ενώ το απόγευμα ετοιμάζονται για την βραδινή τους έξοδο.

Από την άλλη, τα ξημερώματα 00:00-3:00 και το αμέσως επόμενο τρίωρο σημειώνονται τα λιγότερα ατυχήματα. Όμως αυτά τα ατυχήματα είναι συνήθως και τα πιο σοβαρά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των Πανελλαδικών

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Σε έναν μήνα αρχίζουν οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, με τους φετινούς υποψηφίους να διαγωνίζονται για 68.574 θέσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Πιο συγκεκριμένα, οι Πανελλαδικές θα αρχίσουν στις 2 Ιουνίου για τα ημερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ) και μία ημέρα νωρίτερα, την 1η Ιουνίου, για τα ημερήσια και εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ).

Ιδιαίτερες αλλαγές δεν αναμένονται για τις φετινές Πανελλαδικές, πέραν της αλλαγής του τρόπου βαθμολόγησης των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Αρχαίων, αλλά και της υποβολής μηχανογραφικού σε μία φάση.

Το πρόγραμμα

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν 2-12 Ιουνίου για τα ΓΕΛ και 1-16 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ.

Αναλυτικότερα, οι εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν στις 2 Ιουνίου 2023 με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας) και στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν τρεις ημέρες εξετάσεων των μαθημάτων Προσανατολισμού:

6 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας)

8 Ιουνίου: Λατινικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

12 Ιουνίου: Ιστορία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

Όσον αφορά στα ΕΠΑΛ, η πρώτη ημέρα των εξετάσεων θα αφορά επίσης στο μάθημα Γενικής Παιδείας, των Νέων Ελληνικών και οι υπόλοιπες επτά σε μαθήματα ειδικότητας.

Αλλαγές στη βαθμολόγηση

Για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας, από φέτος το άριστα για το πρώτο θέμα – την περίληψη δηλαδή που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι – θα λαμβάνει 20 στις 100 μονάδες, από 15 που λάμβανε μέχρι πέρυσι.

Επιπλέον, στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, «κόπηκε» η μία από τις δύο ερωτήσεις του διδαγμένου κειμένου, που λάμβανε 2 μονάδες στις 20. Οι μονάδες αυτές θα προστεθούν στη μετάφραση του αδίδακτου, το άριστα για το οποίο θα είναι πλέον 10 μονάδες στις 20, από 8 που ήταν μέχρι πέρυσι.

Ειδικά μαθήματα

Με το πέρας των εξετάσεων Προσανατολισμού (ΓΕΛ) και Ειδικότητας (ΕΠΑΛ) θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις για τα ειδικά μαθήματα, από 17 έως και 29 Ιουνίου.

Αρχικά, στις 17 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα των Αγγλικών και στις 19 Ιουνίου στα Γερμανικά. Στη συνέχεια, θα διεξαχθούν οι εξετάσεις του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου (20 και 21 Ιουνίου, αντίστοιχα).

Μετά, θα διεξαχθούν οι εξετάσεις των μαθημάτων που αφορούν στην εισαγωγή σε μουσικά τμήματα: Αρμονία (22 Ιουνίου), Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων (23 Ιουνίου), Μουσική Αντίληψη και Γνώση (24 Ιουνίου), Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία (26 Ιουνίου).

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθούν με τα Γαλλικά (27 Ιουνίου), τα Ισπανικά (28 Ιουνίου) και τα Ιταλικά (29 Ιουνίου).

Αποτελέσματα και υποβολή Μηχανογραφικού

Οι βαθμολογίες των μαθημάτων (πλην των ειδικών μαθημάτων), αναμένεται να ανακοινωθούν τέλη Ιουνίου. Οι υποψήφιοι θα έχουν και πάλι τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις βαθμολογίες τους (και αργότερα, τη σχολή και το τμήμα στο οποίο εισάγονται) μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου Παιδείας, αλλά και με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους (SMS).

Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι θα χρειαστεί να υποβάλουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό τους Δελτίο. Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής διπλού, παράλληλου Μηχανογραφικού και για τα Δημόσια ΙΕΚ.

Αυτό που θα αλλάξει φέτος, είναι ότι η υποβολή δεν θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, αλλά σε μία, καθώς με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών, ένα πολύ υψηλό ποσοστό των υποψηφίων (93% για το 2022) εισάγεται στις σχολές των 10 πρώτων επιλογών του από την πρώτη φάση.

Όσον αφορά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών (των βάσεων εισαγωγής δηλαδή), σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, αναμένεται να ακολουθηθεί ο ίδιος προγραμματισμός, βάση τον οποίο για πρώτη φορά μετά από χρόνια ανακοινώθηκαν κατά τα τέλη Ιουλίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι εκλογικές διαδικασίες δεν αναμένεται να επηρεάσουν τον συγκεκριμένο προγραμματισμό.

Λήξη μαθημάτων και ενδοσχολικές εξετάσεις

Υπενθυμίζεται ότι τα μαθήματα για όλες τις τάξεις του λυκείου θα τελειώσουν στις 18 Μαΐου. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν οι προαγωγικές και ενδοσχολικές εξετάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι ενδοσχολικές εξετάσεις για τους μαθητές της Γ’ λυκείου θα πραγματοποιηθούν πριν από τις Πανελλαδικές, από 23 έως 30 Μαΐου, ενώ οι εξετάσεις για τους μαθητές της Α’ και Β’ λυκείου θα πραγματοποιηθούν από 23 Μαΐου έως 15 Ιουνίου.

Όσον αφορά στα γυμνάσια, τα μαθήματα θα τελειώσουν στις 30 Μαΐου και οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στο διάστημα 1 – 15 Ιουνίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η τεχνητή νοημοσύνη στη μάχη για την πρόληψη απέναντι στις δασικές πυρκαγιές

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Στην μάχη για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών μπαίνει η τεχνητή νοημοσύνη μέσω καινοτόμων προγραμμάτων που έχουν αναπτυχθεί, συντονιστής των οποίων είναι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Πρόκειται για δύο καινοτόμα προγράμματα το «Deep Cube» και το «SeasFire» που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2021 και τον Μάρτιο του 2022 αντίστοιχα και μέσω της αξιοποίησης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, επιδιώκουν να εκτιμήσουν τον κίνδυνο δασικής πυρκαγιάς με διαφορετικούς τρόπους.

Όπως τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εντεταλμένος ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης, νεοεκλεγείς στο ΕΜΠ, Γιάννης Παπουτσής, «η στόχευση του Deep Cube είναι να αξιοποιήσει πολύ μεγάλο πλούτο δορυφορικών δεδομένων που είναι διαθέσιμα αυτή την στιγμή, ελεύθερα και δωρεάν σε συνδυασμό με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για να μπορέσουμε να εξάγουμε νέες πληροφορίες μέσα από τα δορυφορικά δεδομένα», και προσθέτει ότι στο Deep Cube υπάρχουν διάφορες τεχνολογίες κι εφαρμογές, μία εκ των οποίων είναι η εκτίμηση κινδύνου δασικής πυρκαγιάς για την επόμενη ημέρα.

«Είναι μία εφαρμογή που έχουμε αναπτύξει σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα», αναφέρει με αφορμή και την έναρξη σήμερα της αντιπυρικής περιόδου.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πέρσι λειτούργησε πιλοτικά για την Ελλάδα ωστόσο φέτος η εφαρμογή του έχει επεκταθεί για όλη την Μεσόγειο.

«Ως χώρα και ως φορέας (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών) έχουμε καινοτομήσει, είμαστε από τους πρώτους. Θα το αναπτύξουμε και για άλλες χώρες, στα πλαίσια άλλων προγραμμάτων που μας έχουν ζητηθεί, στην Ισπανία για παράδειγμα και θα το κάνουμε και για την ευρύτερη Μεσόγειο», τονίζει.

«Μέσω του καινοτόμου προγράμματος προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα της πρόληψης του κινδύνου, που είναι σύνθετο και πολυδιάστατο καθώς είναι μια σειρά από περιβαλλοντικές και άλλες παράμετροι που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους αυξάνοντας ή μειώνοντας τον κίνδυνο κάθε φορά. Αυτό επειδή είναι δύσκολο κανείς να το μοντελοποιήσει προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για να μάθουμε όλες αυτές τις σύνθετες και μη γραμμικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ όλων αυτών των παραμέτρων. Αυτό μπορεί να συμβεί αξιοποιώντας ιστορικά δεδομένα.

Αφήνουμε ένα μοντέλο να παίρνει σαν είσοδο αυτές τις παραμέτρους και με βάση το ιστορικό των καμένων εκτάσεων να μάθει αυτές τις σύνθετες αλληλοσυσχετίσεις. Και στη συνέχεια αφού το εκπαιδεύσουμε αυτό το μοντέλο το βάζουμε στην παραγωγή. Σε καθημερινή βάση μαζεύουμε όλες αυτές τις παραμέτρους και κάνουμε μία εκτίμηση για την επόμενη μέρα», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπουτσής και προσθέτει την σημαντική συμβολή του Πυροσβεστικού Σώματος σε αυτό το εγχείρημα.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Με γνώμονα το «Deep Cube» η ερευνητική ομάδα του Orion Lab του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ προχώρησε μετά από ένα χρόνο, τον Μάρτιο του 2022 στην ανάπτυξη ενός δεύτερου πρωτοποριακού προγράμματος του “SeasFire’’ που χρηματοδοτήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

Το “SeasFire’’ μελετάει την εκτίμηση κινδύνου για δασική πυρκαγιά αλλά σε άλλη χωροχρονική κλίμακα, σε 2, 3, 4, 5 μήνες από σήμερα.

«Μετά το DeepCube πήραμε το θάρρος να το προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα και να εξετάσουμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να προβλέψουμε τη συχνότητα και την ένταση των δασικών πυρκαγιών στην Ευρώπη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Μία βασική παραδοχή που κάνουμε είναι το φαινόμενο της πεταλούδας δηλαδή κάτι το οποίο συνέβη κάποια στιγμή παλαιότερα, σε κάποιο άλλο μέρος του πλανήτη, μπορεί να επηρεάσει τι θα γίνει εδώ και τώρα και αυτό γιατί είναι ένα μεγάλο διασυνδεδεμένο σύστημα με φυσικές διεργασίες που επηρεάζουν η μία την άλλη, σε διάφορες χωροχρονικές αποστάσεις. Πρόκειται για τηλεσυνδέσεις.

Αυτό προσπαθούμε να μοντελοποιήσουμε στο SeasFire κι επικεντρωνόμαστε στην Ευρώπη, αλλά για να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε τον εποχιακό κίνδυνο για τις πυρκαγιές στην Ευρώπη πρέπει να πάρουμε πληροφορία από το τι γίνεται στον Ατλαντικό Ωκεανό, τι γίνεται στην Αφρική, τι γίνεται σε άλλες περιοχές του πλανήτη παλαιότερα για να μπορέσουμε να προβλέψουμε τι θα γίνει το φετινό καλοκαίρι. Αυτή είναι η καινοτομία του», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπουτσής.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη από τις φυσικές καταστροφές

Σύμφωνα με τον κ. Παπουτσή η επιστημονική κοινότητα προχωράει με γοργούς ρυθμούς στην κατεύθυνση να χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη για την πρόληψη από αυτά τα φαινόμενα.

«Το ζήτημα είναι πώς όλα αυτά τα τεχνολογικά εργαλεία που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και τα δορυφορικά δεδομένα, θα αποκτήσουν την εμπιστοσύνη των επιχειρησιακών. Επομένως, πρέπει να χτιστεί η εμπιστοσύνη και η κατανόηση σε αυτά τα εργαλεία, για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν και επιχειρησιακά», σημειώνει ο κ. Παπουτσής.

Τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως η τεχνητή νοημοσύνη αξιοποιείται όλο και περισσότερο από την επιστημονική κοινότητα σε συνδυασμό με τα κλιματολογικά και δορυφορικά δεδομένα.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα και δείχνει ότι μπορεί να προσφέρει πολλά η τεχνητή νοημοσύνη. Στα επόμενα χρόνια θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα και ως προς την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης σε όλη τη φάση του κύκλου διαχείρισης των πυρκαγιών.

Τέτοιες εφαρμογές θα βγαίνουν συνέχεια και ήδη βγαίνουν από την επιστημονική κοινότητα, το ζήτημα είναι πώς αυτές θα ενταχθούν σε έναν επιχειρησιακό σχεδιασμό ή σε μία αντιμετώπιση με βάση τα πρωτόκολλα που έχει η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική, ο ΟΑΣΠ ή οι άλλοι φορείς που είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση φυσικών καταστροφών. Αυτό είναι άλλο θέμα και αφορά την εθνική πολιτική και μία φάση συστηματικής αξιολόγησης αλλά και συνανάπτυξης κάποιων υπηρεσιών», επισημαίνει ο κ. Παπουτσής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis
Advertisement
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ώρα ago

WWF: Από ποια φίδια κινδυνεύουμε και πόσο στην Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ3 ώρες ago

Σημαντικά ευρήματα από τις εργασίες αποκατάστασης στο κάστρο της Μυτιλήνης

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ20 ώρες ago

Σύνδεση μεταξύ της υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου εντοπίζει έρευνα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ21 ώρες ago

Η Ιταλία αυξάνει τις τιμές εισόδου στα μουσεία για καλό σκοπό

ΓΕΡΜΑΝΙΑ22 ώρες ago

Σχέδια για Calatrava Boulevard στο Ντίσελντορφ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Μεγάλο το ποσοστό θανάτων σε τροχαία δυστυχήματα που προέρχεται από μη χρήση ζώνης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Meteo: Ο πιο ψυχρός Μάιος των τελευταίων 14 ετών ήταν ο φετινός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

Ζύγισμα επιβατών πριν από κάθε πτήση ζητά αεροπορική εταιρεία!

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

ACEA: Δέσμευση της αυτοκινητοβιομηχανίας για απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Εβδομάδα 4 ημερών, το μέλλον της εργασίας;

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Τα εκλογικά τμήματα στην Γερμανία για τις βουλευτικές εκλογές της 20ης Μαΐου 2023».

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ4 ημέρες ago

Ενθαρρύνοντας την ειλικρίνεια στα παιδιά

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες ago

Προς απλοποίηση η απόκτηση γερμανικής υπηκοότητας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία προς τιμήν του Αγίου Χριστοφόρου στο Μπόχουμ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες ago

Το χωριό Χάλστατ ύψωσε φράχτη για να εμποδίζει τους τουρίστες

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Βερολίνο για την ψήφο των Αποδήμων

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Στο Κρέφελντ η έκθεση «1821. Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 εβδομάδα ago

Αύξηση του κόστους κατασκευής θα επιφέρει η εφαρμογή του Euro 7 στα οχήματα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες ago

Από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2024 θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis