Το Σαββατοκύριακο 22 & 23 Σεπτεμβρίου 2018, διεξήχθη στο Λιβάδι Ολύμπου, την γενέτειρα του ήρωα Φιλικού της Επανάστασης του 1821 Γεωργάκη Ολυμπίου με μεγάλη επιτυχία το 19ο Συμπόσιο Ιστορίας, Λαογραφίας, Βλαχικής Παραδοσιακής Μουσικής και Χορού, με τίτλο: «Τα θεμέλιά μου στα βουνά και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στον ώμο τους», αφιερωμένο στη μνήμη του ήρωα.
Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά που το Συμπόσιο λαμβάνει χώρα στο Λιβάδι, μετά το 1ο (8ο) του 2006, που εγκαινίασε τα Συμπόσια ως την φυσική μετεξέλιξη των 7 πρώτων Σεμιναρίων ιστορίας και παραδοσιακών χορών.
Συνδιοργανωτές μαζί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (ΠΟΠΣΒ), ήταν: ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Λιβαδίου, οι Σύλλογοι Λιβαδιωτών “Ο Γεωργάκης Ολύμπιος” Ελασσόνας, Θεσσαλονίκης, Κατερίνης, Λάρισας, η Δημοτική Κοινότητα Λιβαδίου, ο Δήμος Ελασσόνας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Την Τιμητική Επιτροπή αποτελούσαν οι: Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ.κ. Χαρίτων, Κ. Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Ν. Ευαγγέλου, Δήμαρχος Ελασσόνας και Μιχάλης Μαγειρίας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (ΠΟΠΣΒ) & της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτυονίας (ΠΒΑ).
Το Συμπόσιο έλαβε χώρα στο Ζάννειο Πνευματικό Κέντρο του Λιβαδίου, δωρεά της οικογενείας Ζάννα το 1966.
Την 1η ημέρα, το Σάββατο 22/9ου/2018, υπήρξαν εξαιρετικές εισηγήσεις, από οκτώ εισηγητές.
Παράλληλα, οι χοροδιδάσκαλοι των Συλλόγων-μελών της ΠΟΠΣΒ, παρακολούθησαν ένα 2ωρο σεμινάριο χορού σε κατάλληλη αίθουσα, όπου αντάλλαξαν απόψεις, διασταύρωσαν γνώμες και αλληλοενημερώθηκαν για τις χορευτικές ιδιαιτερότητες του κάθε βλάχικου οικισμού.
Την 2η ημέρα, την Κυριακή 23/9ου/2018, τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λιβαδίου, μνημόσυνο προς τιμήν του Ήρωα Φιλικού Γεωργάκη Ολυμπίου.
Αμέσως μετά, στο Άλσος Γκοτζαμάνη, μετά την επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του ανδριάντα παρουσία Αρχών, έγινε κατάθεση στεφάνων από όλους τους φορείς και τους Συλλόγους και φυσικά από τον πρόεδρο της ΠΟΠΣΒ κ. Μαγειρία.
Ακολούθησαν Χορευτικές επιδείξεις των Χοροδιδασκάλων των Συλλόγων – Μελών της Ομοσπονδίας και των χορευτικών Τμημάτων του Εξωραϊστικού Συλλόγου Λιβαδίου, στον αύλειο χώρο του Α’ Δημοτικού Σχολείου & Ζαννείου Μορφωτικού Κέντρου.
Το Συμπόσιο της ΠΟΠΣ ΒΛΑΧΩΝ , που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, σημαδεύτηκε από την μεγάλη επιστημονική αρτιότητα των εισηγήσεων, που θα προστεθούν στην μεγάλη βιβλιογραφία γιά την ιστορία, την λαογραφία και γενικότερα γιά τα θέματα του Βλαχόφωνου Ελληνισμού.
Η ΠΟΠΣ ΒΛΑΧΩΝ και η ΠΒΑ συγχαίρουν όλους όσοι συμμετείχαν ενεργά στο Συμπόσιο (οργανωτικούς και επιστημονικούς φορείς, εισηγητές και πολυπληθείς ακροατές), οι οποίοι το πλαισίωσαν και συνέβαλαν στην άρτια διεξαγωγή του, προσθέτοντας μία ακόμη ψηφίδα στο μεγάλο και όμορφο ιστορικό ψηφιδωτό της Βλαχόφωνης Ρωμιοσύνης.
Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών και μαθητριών του γυμνασίου θα διεξαχθούν στο διάστημα μεταξύ Τρίτης 3 Ιουνίου 2025 και Δευτέρας 16 Ιουνίου 2025. Photo credits: vidhyarthidarpan / pixabay
Το πρόγραμμα των εξετάσεων για τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα γυμνάσια και τα λύκεια για την τρέχουσα σχολική χρονιά, 2024-2025, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.
Αναλυτικότερα, όσον αφορά στα λύκεια, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η ημερομηνία λήξης μαθημάτων έχει οριστεί για την Παρασκευή 16 Μαΐου 2025, ημερομηνία κατά την οποία δεν διεξάγεται διδασκαλία και ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών αποφασίζει για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών/τριών.
Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών/τριών της Α΄ και Β΄ τάξης των λυκείων θα διεξαχθούν από τη Δευτέρα 19 Μαΐου 2025 έως την Παρασκευή 13 Ιουνίου 2025, με προθεσμία έκδοσης αποτελεσμάτων την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2025, το αργότερο.
Οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών/τριών της Γ΄ τάξης του λυκείου προγραμματίζεται να διεξαχθούν από τη Δευτέρα 19 Μαΐου 2025 έως τη Δευτέρα 26 Μαΐου 2025, με προθεσμία έκδοσης αποτελεσμάτων την Τετάρτη 28 Μαΐου 2025.
Όσον αφορά στα γυμνάσια, η ημερομηνία λήξης μαθημάτων έχει οριστεί η Τετάρτη 28 Μαΐου 2025, ημερομηνία κατά την οποία δεν διεξάγεται διδασκαλία και ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών αποφασίζει για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών/τριών.
Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών και μαθητριών του γυμνασίου θα διεξαχθούν στο διάστημα μεταξύ Τρίτης 3 Ιουνίου 2025 και Δευτέρας 16 Ιουνίου 2025.
Απευθείας πτήσεις από τη Βαρσοβία προς τη Θεσσαλονίκη εκκινεί από τις 17 Ιουνίου ο εθνικός αερομεταφορέας της Πολωνίας LOT.
Οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται καθημερινά έως τις 31 Οκτωβρίου και τέσσερις φορές την εβδομάδα για το διάστημα Νοεμβρίου – Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), με αφορμή ειδική εκδήλωση που διοργάνωσαν στη Βαρσοβία η Υπηρεσία ΕΟΤ Πολωνίας και η LOT.
Η εκδήλωση, που είχε ως στόχο την ανάδειξη και προβολή της Κεντρικής Μακεδονίας στην πολωνική αγορά, ενόψει της έναρξης των πτήσεων, προσήλκυσε το ζωηρό ενδιαφέρον των εκπροσώπων των Πολωνών tour operators.
Με την εναρκτήρια πτήση (17/6) θα ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη και δημοσιογράφοι πολωνικών μέσων μαζικής επικοινωνίας, στο πλαίσιο δημοσιογραφικού ταξιδίου (press trip) του ΕΟΤ Πολωνίας σε συνεργασία με την LOT και με την υποστήριξη του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης (ΟΤΘ).
Τις ευχές της για καλό Πάσχα στέλνει η εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Eurovision, Klavdia, στους φίλους της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο, μέσα από ένα ξεχωριστό βίντεο.
Η 9η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας συνδεδεμένη με την ημερομηνία θανάτου του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού. Photo credits: lemaildeclaire / pixabay
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO, μετά από πρωτοβουλία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον Οργανισμό, πρότεινε τη Δευτέρα 14 Απριλίου, με ομόφωνη απόφασή του, να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου τού κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.
Η 9η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας συνδεδεμένη με την ημερομηνία θανάτου (9 Φεβρουαρίου 1857) του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού. Θεσμοθετήθηκε το 2017, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας της Ελλάδας.
Η πρωτοβουλία για την καθιέρωση μιας ημέρας αφιερωμένης στην Ελληνική γλώσσα άρχισε το 2014 από έμπνευση του καθηγητή Γιάννη Κορινθίου, τότε Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων της Ιταλίας. Πρωτοστάτησαν στην κινητοποίηση για την καθιέρωση της ημέρας τα κλασικά λύκεια και η Ελληνική Κοινότητα της Νάπολης και Καμπανίας.
Αρχικά υπήρξε ένα σχέδιο νόμου με τίτλο «Καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού» με προτεινόμενη μέρα την 20η Μαΐου, ημέρα γέννησης του Σωκράτη. Τελικά επελέγη η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του (1798-1857) με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ της 24ης Απριλίου 2017, αρ. 1384) και με τίτλο «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας».
Η Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας αγκαλιάστηκε από τον Απόδημο Ελληνισμό, και κάθε χρόνο γιορτάζεται με πλήθος εκδηλώσεων και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας αλλά κυρίως από τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, τις έδρες νεοελληνικών σπουδών και τους ομογενειακούς φορείς σε όλο τον κόσμο.
Ο Δρ. Ιωάννης Κορίνθιος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας, Ιστορικός, Λεξικογράφος, πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, φιλοξενήθηκε στο παγκόσμιο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ “Η Φωνή της Ελλάδας” / “The Voice of Greece”, στην εκπομπή “Έλληνες παντού”, με τον Θανάση Χούπη και μίλησε για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας τονίζοντας ότι στόχος είναι να αναγνωριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα και από την Unesco.
«Θα πρέπει να καθιερωθούν εκδηλώσεις, σε όλα τα Σχολεία της Ελλάδας, για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού, όπως αυτές που πραγματοποιούνται σε αναρίθμητα, ξένα Σχολεία και Πανεπιστήμια, σε όλο τον κόσμο, αλλά και σε Σχολεία της Ομογένειας. Ταυτοχρόνως, η Πολιτεία πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία, σε επίπεδο ΟΗΕ/UNESCO, ώστε η 9η Φεβρουαρίου να είναι πραγματικά Παγκόσμια Ημέρα!»ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Από το 2017 η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας είναι μια γέφυρα που ενώνει σχολεία, λαούς, γλώσσες, πολιτισμούς, ηπείρους. Είναι ταυτόχρονα και πρώτιστο εργαλείο πολιτιστικής διπλωματίας, δυναμικό και θαυματουργό. Κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου προβάλλεται επίσης ο ελληνικός πολιτισμός, όπως αυτός επέδρασε μέσα στον χρόνο και συνέβαλε στην διαμόρφωση ενός οικουμενικού κώδικα αξιών.
Είναι πάντα σημαντικός και καθοριστικός ο τόπος και ο χρόνος όπου συλλαμβάνεται μια καλή ιδέα» λέει.
Στις 12 Απριλίου 2014, ως πρόεδρος τότε της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας ο κ. Κορίνθιος έκανε έκκληση από τη Νάπολη για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας. Η έκκληση αυτή έθεσε σε λειτουργία τη διαδικασία της υλοποίησης με την κινητοποίηση των Λυκείων, των Ελλήνων και των Φιλελλήνων της Ιταλίας.
«Χάρη σε αυτή την ενθουσιώδη ανταπόκριση στις 17 Ιουνίου του 2014 απέστειλα συγκεκριμένη έκκληση στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και μετά από λίγες ημέρες, στις 5 Ιουλίου, προώθησα την ίδια έκκληση στον Πρόεδρο της Κύπρου και στην UNESCO. Τους επόμενους μήνες επισκέφθηκα στην Ελλάδα τρεις φορές και παρουσίασα σε δυο κοινοβουλευτικές επιτροπές τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2014 την πρόταση αυτή».
Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού,καθιερώθηκε ως Ημέρα Τιμής για την Ελληνική Γλώσσα, σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 17889 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β΄ 1384/24/04/2017). Το 2017 και το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου υιοθέτησε την αντίστοιχη απόφαση της ελληνικής πολιτείας, καθιερώνοντας την 9η Φεβρουαρίου, ως «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας».
Ακολούθως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας θεσμοθετήθηκε και στη Ρουμανία με τον Ν.204/20.07.2018, με πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων της Ρουμανίας (ΕΕΡ, ρουμανικά: Uniunea Elena din Romania, UER).
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Ημέρες Γλώσσας, στα Ηνωμένα Έθνη, καθιερώθηκαν το 2010 για να γιορτάσουν την πολυγλωσσία και την πολιτιστική πολυμορφία.
Το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2024 παρατηρείται αύξηση κατά 4,5% στους επισκέπτες, κατά 4,1% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου και κατά 4,7% στις εισπράξεις. Photo credits: keithwoodford / pixabay
Μείωση 3,8% των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας καταγράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς και μείωση κατά 12,9% των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου, αλλά αύξηση των εισπράξεων κατά 53,3%.
Στο σύνολο του 2024, υπήρξε αύξηση κατά 14,7% στους επισκέπτες των μουσείων, κατά 2,5% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου και κατά 22,3% στις εισπράξεις.
Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, στους αρχαιολογικούς χώρους υπήρξε τον Δεκέμβριο 2024 μείωση των επισκεπτών κατά 8,2%, καθώς και των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου κατά 29%, αλλά αύξηση των εισπράξεων κατά 8,1%.
Το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2024 παρατηρείται αύξηση κατά 4,5% στους επισκέπτες, κατά 4,1% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου και κατά 4,7% στις εισπράξεις.
Τα καινούργια αυτοκίνητα ανέρχονται σε 13.622 έναντι 13.285 που κυκλοφόρησαν τον Μάρτιο 2024, παρουσιάζοντας αύξηση 2,5%. Photo credits: ulleo / pixabay
Αύξηση κατά 4,9% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων στην Ελλάδα τον Μάρτιο φέτος, καθώς, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον συγκεκριμένο μήνα κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 21.761 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού).
Τον αντίστοιχο μήνα του 2024 κυκλοφόρησαν 20.747 (μείωση 8,5% είχε σημειωθεί τον Μάρτιο 2024 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023).
Τα καινούργια αυτοκίνητα ανέρχονται σε 13.622 έναντι 13.285 που κυκλοφόρησαν τον Μάρτιο 2024, παρουσιάζοντας αύξηση 2,5%.
Το α’ τρίμηνο κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 62.399 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 63.492 που κυκλοφόρησαν την αντίστοιχη περίοδο του 2024, παρουσιάζοντας μείωση 1,7% (αύξηση 4% είχε παρουσιαστεί το τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2023).
Τα καινούργια αυτοκίνητα ανέρχονται σε 35.799 έναντι 39.371 που κυκλοφόρησαν το α’ τρίμηνο του 2024, παρουσιάζοντας μείωση 9,1%.
Παράλληλα, τον Μάρτιο κυκλοφόρησαν 5.941 νέες μοτοσικλέτες κυβισμού άνω των 50 cc (καινούργιες και μεταχειρισμένες εξωτερικού) έναντι 5.162 τον αντίστοιχο μήνα του 2024, παρουσιάζοντας αύξηση 15,1% (μείωση 11,6% είχε σημειωθεί τον Μάρτιο 2024 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023). Οι καινούργιες μοτοσικλέτες ανέρχονται σε 5.679 έναντι 4.877 που κυκλοφόρησαν τον Μάρτιο 2024, παρουσιάζοντας αύξηση 16,4%.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας- Wir verwenden Cookies, um Ihnen die bestmögliche Erfahrung auf unserer Website zu bieten.OkDATENSCHUTZERKLÄRUNG
You must be logged in to post a comment Login