Επικοινωνήστε μαζί μας

ΕΛΛΑΔΑ

19ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Βλάχων στο Λιβάδι Ολύμπου

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Σαββατοκύριακο 22 & 23 Σεπτεμβρίου 2018, διεξήχθη στο Λιβάδι Ολύμπου, την γενέτειρα του ήρωα Φιλικού της Επανάστασης του 1821 Γεωργάκη Ολυμπίου με μεγάλη επιτυχία το 19ο Συμπόσιο Ιστορίας, Λαογραφίας, Βλαχικής Παραδοσιακής Μουσικής και Χορού, με τίτλο: «Τα θεμέλιά μου στα βουνά και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στον ώμο τους», αφιερωμένο στη μνήμη του ήρωα.

Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά που το Συμπόσιο λαμβάνει χώρα στο Λιβάδι, μετά το 1ο (8ο) του 2006, που εγκαινίασε τα Συμπόσια ως την φυσική μετεξέλιξη των 7 πρώτων Σεμιναρίων ιστορίας και παραδοσιακών χορών.

Συνδιοργανωτές μαζί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (ΠΟΠΣΒ), ήταν: ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Λιβαδίου, οι Σύλλογοι Λιβαδιωτών “Ο Γεωργάκης Ολύμπιος” Ελασσόνας, Θεσσαλονίκης, Κατερίνης, Λάρισας, η Δημοτική Κοινότητα Λιβαδίου, ο Δήμος Ελασσόνας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Την Τιμητική Επιτροπή αποτελούσαν οι: Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ.κ. Χαρίτων, Κ. Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Ν. Ευαγγέλου, Δήμαρχος Ελασσόνας και Μιχάλης Μαγειρίας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (ΠΟΠΣΒ) & της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτυονίας (ΠΒΑ).

Το Συμπόσιο έλαβε χώρα στο Ζάννειο Πνευματικό Κέντρο του Λιβαδίου, δωρεά της οικογενείας Ζάννα το 1966.

Την 1η ημέρα, το Σάββατο 22/9ου/2018, υπήρξαν εξαιρετικές εισηγήσεις, από οκτώ εισηγητές.

Παράλληλα, οι χοροδιδάσκαλοι των Συλλόγων-μελών της ΠΟΠΣΒ, παρακολούθησαν ένα 2ωρο σεμινάριο χορού σε κατάλληλη αίθουσα, όπου αντάλλαξαν απόψεις, διασταύρωσαν γνώμες και αλληλοενημερώθηκαν για τις χορευτικές ιδιαιτερότητες του κάθε βλάχικου οικισμού.

Την 2η ημέρα, την Κυριακή 23/9ου/2018, τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λιβαδίου, μνημόσυνο προς τιμήν του Ήρωα Φιλικού Γεωργάκη Ολυμπίου.

Αμέσως μετά, στο Άλσος Γκοτζαμάνη, μετά την επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του ανδριάντα παρουσία Αρχών, έγινε κατάθεση στεφάνων από όλους τους φορείς και τους Συλλόγους και φυσικά από τον πρόεδρο της ΠΟΠΣΒ κ. Μαγειρία.

Ακολούθησαν Χορευτικές επιδείξεις των Χοροδιδασκάλων των Συλλόγων – Μελών της Ομοσπονδίας και των χορευτικών Τμημάτων του Εξωραϊστικού Συλλόγου Λιβαδίου, στον αύλειο χώρο του Α’ Δημοτικού Σχολείου & Ζαννείου Μορφωτικού Κέντρου.

Το Συμπόσιο της ΠΟΠΣ ΒΛΑΧΩΝ , που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, σημαδεύτηκε από την μεγάλη επιστημονική αρτιότητα των εισηγήσεων, που θα προστεθούν στην μεγάλη βιβλιογραφία γιά την ιστορία, την λαογραφία και γενικότερα γιά τα θέματα του Βλαχόφωνου Ελληνισμού.

Η ΠΟΠΣ ΒΛΑΧΩΝ  και η ΠΒΑ συγχαίρουν όλους όσοι συμμετείχαν ενεργά στο Συμπόσιο (οργανωτικούς και επιστημονικούς φορείς, εισηγητές και πολυπληθείς ακροατές), οι οποίοι το πλαισίωσαν και συνέβαλαν στην άρτια διεξαγωγή του, προσθέτοντας μία ακόμη ψηφίδα στο μεγάλο και όμορφο ιστορικό ψηφιδωτό της Βλαχόφωνης Ρωμιοσύνης.

 

Advertisement
Σχολιάστε

Γράψτε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αθήνα: Ναι στις έρευνες για εξόρυξη αερίου και πετρελαίου στο Ιόνιο από τους Ηπειρώτες επιστήμονες

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

“Οι επιστήμονες της Ηπείρου στηρίζουν την εξόρυξη και εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων του Ιονίου. Αυτό αποφάσισε ο σύνδεσμος τους στην Αθήνα,  την  Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018.”

 

ΨΗΦΙΣΜΑ Γενικής Συνέλευσης Σ.Ε.ΗΠ. της 7ης/11ου/2018

Η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιστημόνων Ηπειρωτών που συνήλθε σήμερα  την 7η Νοεμβρίου 2018, στην αίθουσά του, Αιόλου 104 Αθήνα, εκφράζει την θέση του για τις

 

ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΗ ΗΠΕΙΡΟ.      

Οι κύριες πηγές ενέργειας σήμερα, παγκοσμίως και στη Ελλάδα, είναι το Φυσικό Αέριο και το  Πετρέλαιο.

Οι Έλληνες εισάγουμε πανάκριβα αυτά τα κοιτάσματα με χρήματα από τους φορολογούμενους Έλληνες και με έμμεσους φόρους που επιβαρύνουν αβάσταχτα  όλα τα νοικοκυριά.

Παγκοσμίως υπάρχουν 140 χώρες που εξορύσσουν Φυσικό Αέριο και Πετρέλαιο, δημιουργώντας  ορυκτό πλούτο για το παρόν και για το μέλλον τους.

Δημιουργούν θέσεις εργασίας και βοηθούν την οικονομία τους.    

Για τις έρευνες και τις εξορύξεις που γίνονται τώρα στην Ήπειρο μερικοί Ηπειρώτες κινητοποιούνται για να τις εμποδίσουν, με το επιχείρημα ότι θα καταστραφεί το περιβάλλον.

Σήμερα στην Ελλάδα παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα και από λιγνίτη, που όταν καίγεται είναι 30 φορές πιο επιβλαβές από το Φυσικό Αέριο, το οποίο Φυσικό Αέριο θα μπορούσαμε να το εξορύξουμε στη χώρα μας.

Οι κανονισμοί προστασίας του περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής ένωσης τώρα είναι οι αυστηρότεροι παγκοσμίως.

 

Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε: 

 

Να αντιγράψει η χώρα μας την καλύτερη τεχνογνωσία της υφηλίου, για την ασφαλέστερη προστασία του περιβάλλοντος κατά την εξόρυξη Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου στην χώρα μας.

Να διερευνηθεί η Ήπειρος στη ξηρά και στη θάλασσα, προσελκύοντας ξένες επενδύσεις από  έμπειρες εταιρίες, για τον εντοπισμό των κοιτασμάτων.

Είναι γνωστό από επιστήμονες, ότι υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες ότι στην Ήπειρο θα ανακαλυφθεί Φυσικό Αέριο, ίσως και Πετρέλαιο, που αν βρεθούν θα δώσουν θέσεις εργασίας στους Ηπειρώτες και θα τους βοηθήσουν οικονομικά.

Ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Ηπειρωτών λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, με ευθύνη για την Ήπειρο και τους Ηπειρώτες εκφράζει την θέση της και αποφασίζει

ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ,  ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΥΣΤΗΡΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

 

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

 

 

Συνέχεια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ζάκυνθος μετακινήθηκε τουλάχιστον τρία εκατοστά μετά τον σεισμό.

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πηγή ΕΑΑ

 Κατά τρία εκατοστά τουλάχιστον, μετακινήθηκε προς τα νοτιοδυτικά η Ζάκυνθος μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,4 Ρίχτερ, που σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 25 Οκτωβρίου.

 

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), δρ Αθανάσιος Γκανάς, αυτό προκύπτει από την ψηφιακή επεξεργασία και ανάλυση των εικόνων ραντάρ του δορυφόρου Sentinel-1 της υπηρεσίας Copernicus του Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), οι οποίες αποκαλύπτουν την επιφανειακή παραμόρφωση του εδάφους στη Ζάκυνθο.

 

Η μετακίνηση ήταν κυρίως στο οριζόντιο επίπεδο, ενώ δεν διαπιστώνεται κάποια αισθητή κατακόρυφη μετακίνηση. Ο κ.Γκανάς ανέφερε ότι οι επιστήμονες του ΕΑΑ αυτή την περίοδο αναλύουν επίσης γεωδαιτικά στοιχεία από τους σταθμούς GPS στα νησιά του Ιονίου και στην Πελοπόννησο για να δουν αν ο σεισμός έχει προκαλέσει και άλλες μετακινήσεις στην ευρύτερη περιοχή

Συνέχεια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“ΟΧΙ” Ημέρα μνήμης και εθνικής υπερηφάνειας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πεζοπόρα τμήματα παρελαύνουν μπροστά από τους επίσημους κατά τη διάρκεια της παρέλασης για την επέτειο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου που έγινε στην λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη Θεσσαλονίκη. Foto Αρχείου ©ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Η Επέτειος του «Όχι» θυμίζει την άρνηση των Ελλήνων στις ιταλικές αξιώσεις. Είναι η ημέρα της επίδοσης του ιταλικού τελεσιγράφου και της άρνησης του Ιωάννη Μεταξά, με αποτέλεσμα την «είσοδο» της χώρας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου.

 

Ο εφιάλτης του πολέμου άρχισε όταν τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου του 1940 ο Ιταλός Πρέσβης στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι επέδωσε ιδιόχειρα στον Έλληνα δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του στην Κηφισιά, τελεσίγραφο.

Απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Ελληνικού Βασιλείου, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ), για τις ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του για τη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.

Η απάντηση ήταν «Όχι» κι έτσι ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις άρχισαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εισβολής στην Ελλάδα μέσω των Ελληνο-αλβανικών συνόρων.

 

Η επέτειος του «Όχι» γιορτάστηκε για πρώτη φορά στα χρόνια της Κατοχής. Στο κεντρικό κτίριο και στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε ο πρώτος εορτασμός στις 28 Οκτωβρίου 1941.

Στη δεύτερη επέτειο (28/10/1942), ο εορτασμός έγινε στην Πλατεία Συντάγματος με πρωτοβουλία των οργανώσεων ΕΠΟΝ και ΠΕΑΝ. Εκδηλώσεις και διαδηλώσεις εκείνη την ημέρα έγιναν και σε άλλες πόλεις.

Στον Πειραιά πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις, ανέβαινε κάποιος σε μια καρέκλα, έβγαζε ένα σύντομο λόγο, και κατόπιν διαλύονταν, για να αποφύγουν επέμβαση των καραμπινιέρων. Επίσημα η επέτειος γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 28 Οκτωβρίου 1944 με παρέλαση ενώπιον του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.

Η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε, το 1952, η γιορτή της Αγίας Σκέπης από την 1η Οκτωβρίου να μεταφερθεί στις 28 Οκτωβρίου, με το αιτιολογικό ότι η Παναγία βοήθησε τον Ελληνικό Στρατό στον πόλεμο της Αλβανίας.

 

Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα γίνεται στη Θεσσαλονίκη, η επίσημη εορτή με κάθε λαμπρότητα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων επισήμων, με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, η οποία συμπίπτει με τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο και τη μνήμη του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου. Στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις γίνονται μαθητικές παρελάσεις, με την ελληνική σημαία να δεσπόζει σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Το δικαστήριο τιμώρησε τον οπαδό του ΠΑΟΚ που προκάλεσε την διακοπή του αγώνα ΠΑΟΚ- Ολυμπιακού

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Με συνολική ποινή φυλάκισης 12 μηνών τιμωρήθηκε ο 27χρονος οπαδός του ΠΑΟΚ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης

Δώδεκα μήνες με αναστολή στον 27χρονο οπαδό που πέταξε το ρολό ταμειακής μηχανής στο ντέρμπι ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός

 

Με συνολική ποινή φυλάκισης 12 μηνών τιμωρήθηκε ο 27χρονος οπαδός του ΠΑΟΚ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για τη ρίψη ρολού ταμειακής μηχανής στον πρώην προπονητή του Ολυμπιακού Όσκαρ Γκαρθία, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η διεξαγωγή του ντέρμπι, τον περασμένο Φεβρουάριο, στο γήπεδο της Τούμπας.

Το δικαστήριο ανέστειλε την παραπάνω ποινή για τρία χρόνια, όχι όμως και την παρεπόμενη που προβλέπει σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο αθλητικός νόμος.

Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση, ο 27χρονος υποχρεούται για τα επόμενα δύο έτη να δίνει το παρόν στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας ενόψει των αγώνων πρωταθλήματος της ανδρικής ομάδας ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ και να παραμένει εκεί μέχρι το πέρας αυτών.

“Πήγα συνειδητά στη Θύρα 1 του γηπέδου για να μην εμπλακώ σε άλλα… Κάποια στιγμή ένοιωσα μία κορδέλα να χτυπάει την πλάτη μου. Την ξετύλιξα και την πέταξα. Δεν είμαι σίγουρος εάν ήταν αυτή που πέτυχε τον προπονητή του Ολυμπιακού. Μπορεί να ήταν, μπορεί και όχι”, είπε στην απολογία του ο νεαρός κατηγορούμενος.

Πρόσθεσε, ότι δεν είχε πρόθεση να προκαλέσει ζημιά στον ΠΑΟΚ, αλλά ούτε και στον εαυτό του, τονίζοντας ότι και να θέλει κανείς “είναι αδύνατον να πετύχει στο κεφάλι κάποιον από απόσταση τριάντα μέτρων”.

Νωρίτερα, εξετάστηκε από το δικαστήριο αστυνομικός της υποδιεύθυνσης αντιμετώπισης αθλητικής βίας Θεσσαλονίκης, ο οποίος περιέγραψε το κλίμα που επικρατούσε στο γήπεδο, αλλά και τον τρόπο ταυτοποίησης του 27χρονου.

“Κατά την είσοδο των ομάδων υπήρχε ενθουσιασμός. Επρόκειτο για ματς που έκρινε τον τίτλο. Πετάχτηκαν χιλιάδες ρολά. Δυνητικά οι κορδέλες αυτές μπορούν να προκαλέσουν σωματική βλάβη εάν δεν ξετυλιχθούν.

Αυτή που πέτυχε τον Γκαρθία δεν ξετυλίχθηκε ολόκληρη. Από το κέντρο ελέγχου οπτικού συστήματος του γηπέδου εντοπίσαμε το δράστη. Το πρόσωπό του φάνηκε ξεκάθαρα”, είπε ο αστυνομικός – μάρτυρας.

Η ενέργεια αυτή “ήταν η αιτία να χάσει ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα και αρκετά χρήματα”, είπε από την πλευρά του ο πατέρας του 27χρονου που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης, για να συμπληρώσει στο σημείο αυτό η εισαγγελέας της έδρας “και κάποια μεταγενέστερα”, εννοώντας τα όσα συνέβησαν στο αμέσως επόμενο εντός έδρας ματς του “Δικεφάλου του Βορρά” κόντρα στην ΑΕΚ.

Αρνούμενη τις αποδιδόμενες κατηγορίες, η υπεράσπιση μίλησε – μεταξύ άλλων – για “χαζό ατύχημα”, τονίζοντας ότι επρόκειτο για “ασήμαντη κάκωση” που υπέστη ο τότε προπονητής του Ολυμπιακού.

Υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, η προεδρεύουσα του δικαστηρίου έκρινε τον κατηγορούμενο ένοχο για τις πράξεις της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της ρίψης αντικειμένου (αδικήματα που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος και συνδέονται με τον αθλητικό νόμο), απαλείφοντας όμως την επιβαρυντική περίσταση της τελέσεως των πράξεων αυτών “από δράστη που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για την ομαλή τέλεση αθλητικών εκδηλώσεων”.

Ο Ισπανός προπονητής, Όσκαρ Γκαρθία, βασικός μάρτυρας κατηγορίας, δεν βρέθηκε στην αίθουσα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, αλλά παραστάθηκε, μέσω δικηγόρου, ως πολιτικώς ενάγων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκθεση με θέμα την στολή του Εύζωνα στην Θεσσαλονίκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η εξέλιξη της στολής του Εύζωνα από το 1821 μέχρι σήμερα ©Β. Νικόλτσιος

Η εξέλιξη της στολής του Εύζωνα από το 1821 μέχρι σήμερα αποτυπώνεται σε έκθεση με πίνακες ζωγραφικής στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς

Η εξέλιξη της στολής του Εύζωνα από το 1821 μέχρι σήμερα και η εναρμόνισή της με την εποχή, τον τόπο και τις πολιτικές συνθήκες αποτυπώνεται σε έκθεση με πίνακες ζωγραφικής του ζωγράφου- ενδυματολόγου Γιάννη Μυλωνά, που φιλοξενείται στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης.

 

“Μεταξύ άλλων, στην έκθεση παρουσιάζεται ο πίνακας με τη στολή που φορούσε ο Κολοκοτρώνης, όταν υπηρετούσε ως ταγματάρχης”

 

Την έκθεση με ζωγραφικούς πίνακες με θέμα τις ευζωνικές στολές (Δωρεά Αλ. Χαΐτογλου), που διοργανώνεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 και των δράσεων για τη συμπλήρωση 150 ετών από την ίδρυση της Προεδρικής Φρουράς, επιμελήθηκαν ο διευθυντής του Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου, συνταγματάρχης εν αποστρατεία, ιστορικός ερευνητής, Βασίλειος Νικόλτσιος και ο γιος του, μουσειολόγος Νικόλαος Νικόλτσιος.

“Τα 40 έργα που συνθέτουν την έκθεση είχαν παραγγελθεί από τον αείμνηστο Αλέξανδρο Χαϊτογλου, δωρήθηκαν στην Προεδρία της Δημοκρατίας και αποτελούν πλήρη σειρά, μέσα από την οποία φαίνεται η εξέλιξη της φουστανέλας από το 1821 μέχρι σήμερα” δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Βασίλειος Νικόλτσιος.

Στην έκθεση, τόνισε ο κ.Νικόλτσιος, προβάλλεται διαχρονικά η αλλαγή της στολής του Εύζωνα που είναι το σύμβολο του Ελληνισμού και συγχρόνως παρουσιάζονται και άλλες ομάδες, οι οποίες δεν ανήκαν στα στρατιωτικά ευζωνικά σώματα, αλλά κατά καιρούς χρησιμοποίησαν τη φουστανέλα ή τον ντουλαμά, όπως οι Μακεδονομάχοι, οι άνδρες της Σαμιακής Χωροφυλακής, οι καβάσηδες (φύλακες) των ελληνικών προξενείων, οι σερδάρηδες (χωροφύλακες) των διοικητικών αρχών του Αγίου Όρους κ.ά.

Η σειρά των έργων έχει προκύψει μετά από πολυετή έρευνα του ζωγράφου, ο οποίος είναι και ενδυματολόγος και η έκθεση έτσι όπως παρουσιάζεται σήμερα έχει μοναδικότητα, σημείωσε ο επιμελητής της.

Οι πίνακες παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά, ώστε να φαίνεται η ιστορική διαδρομή της ενδυμασίας με τους αμέτρητους συμβολισμούς.
Η Ευζωνική στολή εμφανίζεται ουσιαστικά με τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, όταν η φουστανέλα καθιερώνεται ως η επίσημη εθνική ενδυμασία όλων των οπλαρχηγών και αγωνιστών της επανάστασης.

Μεταξύ άλλων, στην έκθεση παρουσιάζεται ο πίνακας με τη στολή που φορούσε ο Κολοκοτρώνης, όταν υπηρετούσε ως ταγματάρχης στα Ιόνια Νησιά, στο σύνταγμα Ελλήνων εθελοντών.

Παραμονές των Βαλκανικών Πολέμων επέρχεται μια πλήρης αλλαγή, η στολή γίνεται χακί, όπως οι στρατιωτικές στολές. Ανάλογα με την αλλαγή του πολιτεύματος, βασιλεία ή δημοκρατία αλλάζει το έμβλημα, το σήμα στο φάριο (το καπέλο, το οποίο σε διαφορετικές περιόδους έφερε εθνόσημο ή βασιλική κορώνα), ή αλλάζει ο οπλισμός.

“Ο Γιάννης Μυλωνάς, ο οποίος εργάστηκε για πολλά χρόνια στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών έχει αποτυπώσει εκατοντάδες στολές ελληνικών και ξένων στρατευμάτων. Χωρίς το έργο του Γιάννη Μυλωνά θα είχαμε μείνει πίσω στη γνώση όσον αφορά τις στρατιωτικές στολές και τα όπλα” είπε ο κ. Νικόλτσιος.

Η έκθεση με πίνακες ζωγραφικής με Ευζωνικές Στολές, η οποία παρουσιάστηκε το 2016 στην Αθήνα, στην αίθουσα Τιμών της Προεδρικής Φρουράς, εγκαινιάζεται σήμερα το απόγευμα στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, όπου θα φιλοξενηθεί έως τις 30 Οκτωβρίου.

Στα εγκαίνια έχουν προσκληθεί η σύζυγος του Αλέξανδρου Χαϊτογλου, Λένα Χαΐτογλου και ο γιος τους Νικόλαος που θα τιμηθούν από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Σκοπός της Προεδρίας της Δημοκρατίας, όπως ανέφερε ο κ. Νικόλτσιος, είναι να “ταξιδέψει” η έκθεση σε όλη την Ελλάδα και έχει δημιουργήσει μία ειδική κινητή συλλογή, που θα παρουσιαστεί και σε άλλες ελληνικές πόλεις.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Συνέχεια

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Μεγάλη νίκη του ΠΑΟΚ με ανατροπή στο Κλεάνθη Βικελίδης με άρωμα πρωταθλήματος

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Αρης Παοκ 1-2 για την 7η Αγωνιστική 21 Οκτωβρίου 2018

Ο Άρης υποδέχθηκε τον ΠΑΟΚ στο “Κλεάνθης Βικελίδης” στο μεγάλο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης  της 7ης αγωνιστικής.

Ο αγώνας ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την γηπεδούχο ομάδα όταν με την 1η τελική και ένα καταπληκτικό διαγώνιο σουτ του Ματέο Γκαρσία στο 2ο λεπτό μπείκε μπροστά στο σκορ.

Ο  ΠΑΟΚ σιγά, σιγά πήρε μέτρα στο γήπεδο πιέζοντας  για την ισοφάριση με κορυφαία την φάση του 27ου λεπτού  όταν σε διπλή ευκαιρία του Πρίγιοβιτς και που Πέλκα ο Κουέστα είπε όχι.

“Ενα δυνατό ντέρμπι που ανέδειξε νικητή του αγώνα τον ΠΑΟΚ με ανατροπή “

Σε μία επέλαση από τα αριστερά του Βιεϊρίνια και στην σέντρα που προσπάθησε να κάνει η μπάλα βρήκε στο χέρι του Τζανάκη με τον Ιταλό διαιτητή Ντανιέλε Ντόβερ να καταλογίζει την εσχάτη των ποινών (πέναλντι) το οποίο το μετέτρεψε σε γκολ και 1-1 ο Πρίγιοβιτς.

 

Στο δεύτερο μέρος ο Αρης έχασε την μεγάλη ευκαιρία όταν ο Πασχαλάκης απέκρουσε με τα πόδια την εκτέλεση πέναλντι που κέρδισε ο Μπρούνο Γκάμα σε ανατροπή του από τον Ουάρντα και εκτέλεσε ο Γιούνες.

 

Οτι δεν κατάφερε Ο Αρης το κατάφερε η ομάδα του δικεφάλου όταν σε αντεπίθεση στο 84ο λεπτό του αγώνα μια επέλαση του Ουάρντα από δεξιά και κάνοντας χαμηλή σέντρα ο Πρίγιοβιτς πρόλαβε και τσίμπησε την μπάλα κάνοντας την ολική ανατροπή 2η για την φετινή χρονιά (μετά το Ηράκλειο) και κάνοντας το σκορ 2-1, σκορ που παρέμεινε.

Η νίκη του δικεφάλου του Βορρά έρχεται μετά από το μακρινό 2005 όταν τότε είχε επικρατήσει με 3-1.

Η 7η συνεχόμενη νίκη του ΠΑΟΚ τον κρατάει στην κορυφή του  πρωταθλήματος και βάση της εικόνας και του προγράμματος τον χρήζει φαβορί για τον τίτλο.

 

Συνέχεια

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24
Advertisement
ΓΕΡΜΑΝΙΑ8 ώρες πριν

Βερολίνο εντατικοί έλεγχοι στους σταθμούς αυτό το Σαββατοκύριακο

Απόψεις9 ώρες πριν

Θα διαλέγατε την εξυπνάδα του μωρού σας;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα πριν

Όσοι πίνουν πολλούς καφέδες, ίσως έχουν τα κατάλληλα «πικρά» γονίδια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες πριν

Το Facebook υποστηρίζει ότι διέγραψε πάνω από ενάμισι δισεκατομμύριο fake λογαριασμούς

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες πριν

Εντυπωσιακή άνοδο για τους Πράσινους και δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση καταγράφει νέα δημοσκόπηση

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες πριν

Πάνω από τους μισούς Έλληνες δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ κάποιο από τα ιαματικά λουτρά της χώρας

Χωρίς κατηγορία3 ημέρες πριν

Περισσότερες από 102.600 αφίξεις μέσω θαλάσσης και 2.043 θάνατοι ο μέχρι τώρα απολογισμός του 2018

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 ημέρες πριν

Η πνευμονία μπορεί να σκοτώσει 11 εκατομμύρια παιδιά μέχρι το 2030

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 ημέρες πριν

Θα αυξηθεί η εγκληματικότητα τους χειμώνες, επειδή θα γίνουν πιο ζεστοί λόγω της κλιματικής αλλαγής

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 ημέρες πριν

Tεράστιες διαφορές στην κατανάλωση αντιβιοτικών από χώρα σε χώρα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Πολλά παραπτώματα σε επαγγελματικά οχήματα στην Γερμανία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 ημέρες πριν

Μόναχο- Απρόσεκτος οδηγός φορτηγού προκάλεσε υλικές ζημίες

ΓΕΡΜΑΝΙΑ8 ώρες πριν

Βερολίνο εντατικοί έλεγχοι στους σταθμούς αυτό το Σαββατοκύριακο

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες πριν

Μεγάλη μεταγραφή με Ευαγγέλου η FC Hellas München

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Η αστυνομία συνόρων Βαυαρίας συνέλαβε 450 λαθρέμπορους μεταναστών από Ιανουάριο έως Σεπτέμβριο του 2018

CHOICES3 εβδομάδες πριν

Μάστιγα οι ψεύτικοι αστυνομικοί στην Γερμανία.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Aύξηση του κατώτατου μισθού στα 9,19 ευρώ την ώρα την επόμενη χρονιά

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Ο φθινοπωρινός τυφώνας Vaia χτύπησε το Μόναχο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες πριν

Η επιρροή της αρχαίας Ελλάδας στην Γαλλία και όλη την Ευρώπη

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ2 εβδομάδες πριν

Eπέστρεψε στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” η Lufthansa μετά από 17 χρόνια απουσίας

Europolitis TV1 εβδομάδα πριν

Νέοι στόχοι της ΕΕ για την ανανεώσιμη ενέργεια με κάλυψη του 32% των αναγκών έως το 2030

Europolitis TV3 εβδομάδες πριν

Πίστη, Αγάπη, Αρετή το μήνυμα του Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Europolitis TV4 εβδομάδες πριν

Οι Ριζίτες του Μονάχου τιμήσανε την «Ημέρα του Βοσκού»

Europolitis TV1 μήνα πριν

Δυνατοί γυναικείοι χαρακτήρες διαγωνίζονται για το Κινηματογραφικό βραβείο LUX

Europolitis TV1 μήνα πριν

H 23η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας Ευρώπης (VID)

Europolitis TV2 μήνες πριν

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θράκη Βρυξελλών στις 30ες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις ΟΘΣΕ

Europolitis TV2 μήνες πριν

O Πολιτιστικός Σύλλογος Σαμοθρακιτών Στουτγάρδης στις 30ες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις της Ο.Θ.Σ.Ε. (VID)

Europolitis TV2 μήνες πριν

Αγιασμός στο Ελληνικό Σχολείο του Nτύσσελντορφ (VID)

Europolitis TV2 μήνες πριν

O Θρακικός Πολιτιστικός Σύλλογος Στουτγάρδης στις 30ες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις ΟΘΣΕ (VID)

Europolitis TV2 μήνες πριν

Μάκης Παπαγεωργίου Der Grieche Düsseldorf

Advertisement Europolitis
Advertisement