ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Fam Trip του ΕΟΤ στη Δυτική Μακεδονία για Γερμανούς τουριστικούς επαγγελματίες

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου το πενθήμερο ταξίδι εξοικείωσης (Fam Trip) στη Δυτική Μακεδονία για πέντε Γερμανούς επαγγελματίες του τουρισμού, που διοργάνωσε η Υπηρεσία ΕΟΤ Εξωτερικού Γερμανίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την αεροπορική εταιρεία Aegean.
Οι Γερμανοί επαγγελματίες εντυπωσιάστηκαν τόσο από τη φιλοξενία όσο και από το τουριστικό προϊόν της Δυτικής Μακεδονίας, με τα μηνύματα να είναι ιδιαίτερα θετικά για την ένταξη της περιοχής αυτής στα τουριστικά πακέτα ταξιδιών της γερμανικής αγοράς.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, οι επισκέπτες περιηγήθηκαν σε σημεία φυσικού κάλλους κατάλληλα για υπαίθριες δραστηριότητες, σε περιπατητικές διαδρομές κοντά σε αυθεντικούς παραδοσιακούς οικισμούς (Νυμφαίο / Αρκτούρος, Ψαράδες / Ρότι, Φαράγγι Πορτίτσας / Σπήλαιο Γρεβενών), σε μοναδικές αρχαιολογικές θέσεις (Προϊστορικός Λιμναίος οικισμός Δισπηλιού / Καστοριά, Ασκηταριά Πρεσπών / Φλώρινα) και σε σημαντικά μουσεία (Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής / Κοζάνη, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μηλιάς Γρεβενών). Επίσης, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν αναλυτικά το πλούσιο υδάτινο αποτύπωμα της περιοχής σε λίμνες και ποτάμια (Αλιάκμονας, Βενέτικος, Λίμνη Καστοριάς, Βεγορίτιδας, Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα), να δοκιμάσουν τοπικές οινοπαραγωγές και να γευτούν εξαιρετικά προϊόντα της τοπικής παραγωγής (τυριά, φασόλια, πιπεριές).
Ακόμα, συνοδευόμενοι από την αναπληρώτρια προϊσταμένη της Υπηρεσίας ΕΟΤ Εξωτερικού Γερμανίας κα Αρετή Πρίνου, είχαν δίωρες επαγγελματικές συναντήσεις με τοπικούς φορείς και επιχειρηματίες του τουρισμού, ενώ επισκέφθηκαν ακόμα τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας κο Π. Κώττα, στον οποίο πρότειναν την προώθηση σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας του τουρισμού τροχόσπιτων σε συνδυασμό με ποδηλατικές διαδρομές.
ΕΛΛΑΔΑ
Κάλυμνος, ένας παγκόσμιος προορισμός αναρρίχησης

Μπορεί η τουριστική περίοδος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας να ξεκινά παραδοσιακά το Πάσχα και να τελειώνει με τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου, ωστόσο στην Κάλυμνο τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Με αιχμή του δόρατος την αναρρίχηση, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας, το νησί έχει πια επισκεψιμότητα σχεδόν όλο τον χρόνο.
Η Κάλυμνος έχει καταφέρει να ξεχωρίσει στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας αλλά και διεθνώς, αξιοποιώντας στο έπακρο το βασικό της συγκριτικό πλεονέκτημα: τους μοναδικούς βράχους της. Ένα νησί που έχει χτίσει τη φήμη του ως παγκόσμιος προορισμός αναρρίχησης, προσελκύοντας επισκέπτες από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Νοέμβριο.
Όπως τονίζει η αντιδήμαρχος Τουρισμού και Απόδημων, Καλλιόπη Κουτούζη μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «η Κάλυμνος είναι το νησί που ζει τον τουρισμό αλλιώς. Είμαστε ο νούμερο ένα προορισμός στην Ευρώπη για αναρρίχηση και έχουμε αναπτύξει σταθερά αυτή τη μορφή τουρισμού εδώ και 30 χρόνια ενώ τα τελευταία χρόνια χάρη στην προβολή που έχει γίνει, έγινε ακόμη πιο γνωστή. Μην ξεχνάμε πως η αναρρίχηση είναι πλέον και Ολυμπιακό άθλημα».
Η ίδια υπογραμμίζει πως «η αναρρίχηση, η κατάδυση και η πεζοπορία φέρνουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο, ειδικά σε περιόδους που άλλοι τουριστικοί προορισμοί είναι πιο ήσυχοι».
Η Κάλυμνος, εκτός από αναρριχητικός παράδεισος, είναι γνωστή εδώ και αιώνες για τη σπογγαλιεία της. «Τα σφουγγάρια έκαναν γνωστή την Κάλυμνο σε όλο τον κόσμο. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν οικογένειες που ζουν από τη σπογγαλιεία, είτε μέσω της αλιείας είτε μέσω της μεταποίησης και της πώλησης στους χονδρέμπορους. Το μεγαλύτερο μέρος εξάγεται στην Ευρώπη και την Ασία».
Η Κάλυμνος διαθέτει επίσης τέσσερις σχολές εκμάθησης καταδύσεων και τη μοναδική επαγγελματική σχολή δυτών στην Ελλάδα.
Η τουριστική περίοδος στην Κάλυμνο ξεκινάει τον Φεβρουάριο και φτάνει μέχρι τον Νοέμβριο, με τον Οκτώβριο να είναι, όπως χαρακτηριστικά λέει η ίδια, «πιο τουριστικός ακόμα και από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Κάλυμνος, ένας παγκόσμιος προορισμός αναρρίχησης
- Η SkyUp Airlines ξεκινά πτήσεις μεταξύ Chisinau και Αθήνας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου
- Τα υψηλά επίπεδα απόσπασης της προσοχής των οδηγών οφείλεται κυρίως στα κινητά τηλέφωνα
- Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Η πάθηση που ευθύνεται για 11 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους
- Κλιματική αλλαγή: Η ακραία ζέστη αυξάνει τους κινδύνους για τις έγκυες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η SkyUp Airlines ξεκινά πτήσεις μεταξύ Chisinau και Αθήνας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου

Το πρώτο της δρομολόγιο, την προσεχή Δευτέρα 19 Μαΐου, από το Chisinau (Κισινάου) προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών εγκαινιάζει η ουκρανική αεροπορική εταιρεία SkyUp Airlines.
Το συγκεκριμένο δρομολόγιο θα προσφέρεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου μεταξύ της Μολδαβίας και της Ελλάδας, ενισχύοντας την συνδεσιμότητα μεταξύ των δυο χωρών.
Το πρόγραμμα των πτήσεων κατά την θερινή περίοδο 2025:
Chisinau (RMO) → Αθήνα (ATH) → Chisinau (RMO): Κάθε Δευτέρα και Παρασκευή
Πρόγραμμα πτήσεων κατά την χειμερινή περίοδο 2025-2026:
– Chișinău (RMO) → Αθήνα (ATH)→ Chișinău (RMO): Κάθε Δευτέρα και Σάββατο
Επιπλέον, πέραν της Αθήνας, η SkyUp Airlines έχει ήδη ξεκινήσει και πτήσεις προς το Ηράκλειο της Κρήτης και θα πραγματοποιεί τακτικές πτήσεις προς τη Θεσσαλονίκη μόνο κατά τη θερινή περίοδο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Κάλυμνος, ένας παγκόσμιος προορισμός αναρρίχησης
- Η SkyUp Airlines ξεκινά πτήσεις μεταξύ Chisinau και Αθήνας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου
- Τα υψηλά επίπεδα απόσπασης της προσοχής των οδηγών οφείλεται κυρίως στα κινητά τηλέφωνα
- Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Η πάθηση που ευθύνεται για 11 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους
- Κλιματική αλλαγή: Η ακραία ζέστη αυξάνει τους κινδύνους για τις έγκυες
ΕΛΛΑΔΑ
Κάρπαθος: Το «μυστικό» νησί της Ευρώπης με εντυπωσιακές διαδρομές στη φύση

Τις «μυστικές» ομορφιές της Καρπάθου προβάλλουν το τελευταίο διάστημα μέσα ενημέρωσης από τη Γερμανία, την Μ. Βρετανία και την Πολωνία.
Το γερμανικό Esquire αναφέρει πως «ενώ ο μαζικός τουρισμός έχει εισχωρήσει σε πολλά ελληνικά νησιά, η Κάρπαθος έχει καταφέρει να διατηρήσει την αυθεντικότητα και την γαλήνια γοητεία της. Το νησί έχει κάτι άγριο και παρθένο και αυτό ακριβώς είναι που το κάνει τόσο ελκυστικό το 2025.
Τραχιά βουνά διασχίζουν το νησί, συναντώντας κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά που μοιάζουν σαν να έχουν υποστεί επεξεργασία για το instagram. Η πεζοπορία και το τρέξιμο στο νησί είναι μια ονειρική εμπειρία που προτείνεται ανεπιφύλακτα για όσους λατρεύουν την εξερεύνηση».
Με «ένα πολύτιμο κρυμμένο πετράδι που θυμίζει Καραϊβική» παρομοιάζει την Κάρπαθο η βρετανική Mirror ενώ τονίζεται πως «σε αντίθεση με τα πολυσύχναστα νησιά της Σαντορίνης και της Μυκόνου που υποφέρουν από τον υπερτουρισμό, η Κάρπαθος είναι ένα από τα λίγα ελληνικά νησιά που δεν έχουν φθαρεί από τους μαζικούς τουρίστες. Κρυμμένο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, το μαγευτικό αυτό νησί δικαίως αναδεικνύεται ως ένα από τα καλύτερα κρυμμένα ταξιδιωτικά μυστικά της Ευρώπης. Για όσους επιθυμούν πιο δραστήριες διακοπές, η Κάρπαθος είναι γεμάτη διαδρομές που προσφέρουν εκπληκτική θέα στο νησί».
Στο ίδιο μήκος κύματος εκπέμπει και ο κορυφαίος τουριστικός ιστότοπος TTG της Πολωνίας που σε εκτενές αφιέρωμα του χαρακτηρίζει την Κάρπαθο ως «έναν αληθινό παράδεισο για τους λάτρεις των όμορφων παραλιών, του ελληνικού πολιτισμού και της ποιοτικής αναψυχής» και συμπληρώνει πως «η αίσθηση του ανεξερεύνητου, τα τοπία που “κόβουν την ανάσα” με τις συγκλονιστικές παραλίες, η γοητεία του ανεπιτήδευτου, η βαθιά αναλλοίωτη παράδοση, η πλούσια Καρπάθικη τοπική κουζίνα, το εύρος εναλλακτικών δραστηριοτήτων από καταδύσεις έως πεζοπορία και τρέξιμο και οι ποιοτικές τουριστικές υπηρεσίες με καταλύματα, εστιατόρια και τουριστικές επιχειρήσεις που δεν υπολείπονται άλλων δημοφιλών προορισμών είναι οι λόγοι που κάνουν την Κάρπαθο πραγματικά ασυναγώνιστη».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Κάλυμνος, ένας παγκόσμιος προορισμός αναρρίχησης
- Η SkyUp Airlines ξεκινά πτήσεις μεταξύ Chisinau και Αθήνας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου
- Τα υψηλά επίπεδα απόσπασης της προσοχής των οδηγών οφείλεται κυρίως στα κινητά τηλέφωνα
- Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Η πάθηση που ευθύνεται για 11 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους
- Κλιματική αλλαγή: Η ακραία ζέστη αυξάνει τους κινδύνους για τις έγκυες
ΕΛΛΑΔΑ
Την Άνδρο προτείνει η βρετανική Express ως ιδανική επιλογή στις Κυκλάδες

Το εύρος επιλογών του δεύτερου μεγαλύτερου νησιού των Κυκλάδων αναδεικνύει η βρετανική Express σε πρόσφατο αφιέρωμα.
Σε συνέχεια των ενημερωτικών προσπαθειών του Δήμου Άνδρου, η ιστοσελίδα της δημοφιλούς εφημερίδας αναφέρεται ιδιαίτερα στη φετινή διάκριση της Άνδρου ως τον κορυφαίο νησιωτικό περιπατητικό προορισμό της Ελλάδας σύμφωνα με το Conde Nast Traveller, ξεχωρίζει τις πρωτοβουλίες του Andros Routes και προβάλλει το εντυπωσιακό δίκτυο πεζοπορίας του νησιού.
Όπως τονίζει ο βρετανικός ενημερωτικός ιστότοπος, η Άνδρος αποτελεί ιδανική επιλογή στις Κυκλάδες χωρίς τη μαζικότητα και τον συνωστισμό άλλων προορισμών καθώς προσφέρει την δυνατότητα εξερεύνησης σε γραφικά χωριά, εξαιρετικά μουσεία, ποτάμια, ορεινά σημεία με άγρια ομορφιά, καταρράκτες, ιστορικά μοναστήρια και εξωτικές παραλίες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Κάλυμνος, ένας παγκόσμιος προορισμός αναρρίχησης
- Η SkyUp Airlines ξεκινά πτήσεις μεταξύ Chisinau και Αθήνας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου
- Τα υψηλά επίπεδα απόσπασης της προσοχής των οδηγών οφείλεται κυρίως στα κινητά τηλέφωνα
- Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Η πάθηση που ευθύνεται για 11 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους
- Κλιματική αλλαγή: Η ακραία ζέστη αυξάνει τους κινδύνους για τις έγκυες
ΕΛΛΑΔΑ
Η Σκόπελος στους ιδανικούς προορισμούς της Ευρώπης που προτείνονται για άνοιξη και καλοκαίρι

Στην κορυφή των προορισμών της Ευρώπης για ιδιαίτερες ταξιδιωτικές εμπειρίες την άνοιξη και το καλοκαίρι βρέθηκε η Σκόπελος, σύμφωνα με ετήσια λίστα που διαμόρφωσε και ανακοίνωσε o Αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Ταξιδιωτικών Bloggers Ιταλίας, ύστερα από επίσκεψη του στο νησί του Mamma Mia με πρωτοβουλία του Δήμου.
Ο κατάλογος δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο δημοφιλές ταξιδιωτικό blog Girovagate.com και προέκυψε έπειτα από επιτόπια έρευνα του έμπειρου blogger στην Ευρώπη.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο άρθρο, «η Σκόπελος είναι μέρος αυτής της Ελλάδας που λατρεύουμε, όπου η φύση είναι ακόμα κυρίαρχος, όπου το άρωμα των πεύκων αναμειγνύεται με την αλμύρα και όπου οι ρυθμοί παραμένουν νωχελικοί.
Παρόλο που είναι διεθνώς αναγνωρίσιμη χάρη στην ταινία Mamma Mia, η Σκόπελος κατάφερε να διατηρήσει την γοητεία της ανέπαφη. Ο προορισμός δέχεται αρκετούς επισκέπτες χωρίς όμως να δημιουργείται ο υπερτουρισμός που ακούμε πολύ τον τελευταίο καιρό.
Το νησί έχει το κατάλληλο μέγεθος ώστε να επιτρέψει σε όσους θέλουν να μείνουν σε μια παραλία ή να βυθιστούν στη μυστικιστική ατμόσφαιρα ενός μοναστηριού. Η λέξη αυθεντικότητα έχει ακόμα νόημα εδώ».
Η λίστα για το 2025 συμπληρώνεται με την Προβηγκία, την Μάλτα και την Δαλματία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Κάλυμνος, ένας παγκόσμιος προορισμός αναρρίχησης
- Η SkyUp Airlines ξεκινά πτήσεις μεταξύ Chisinau και Αθήνας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου
- Τα υψηλά επίπεδα απόσπασης της προσοχής των οδηγών οφείλεται κυρίως στα κινητά τηλέφωνα
- Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Η πάθηση που ευθύνεται για 11 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους
- Κλιματική αλλαγή: Η ακραία ζέστη αυξάνει τους κινδύνους για τις έγκυες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Νέο ρεκόρ τουριστών καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους στην Ισπανία

Η Ισπανία υποδέχτηκε 17,1 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, 5,7% περισσότερους από ό,τι το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE).
Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει νέο ρεκόρ για την Ισπανία, τον δεύτερο μεγαλύτερο τουριστικό προορισμό στον κόσμο μετά τη Γαλλία, με σχεδόν 93,8 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες να έχουν επισκεφθεί τη χώρα το 2024, ανέφερε το Υπουργείο Τουρισμού σε ανακοίνωσή του.
Αυτό το ρεκόρ συνοδεύτηκε από απότομη αύξηση των τουριστικών δαπανών, οι οποίες έφτασαν τα 23,5 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο τρίμηνο, 7,2% περισσότερα από ό,τι την ίδια περίοδο το 2024, ένα στοιχείο που επισημαίνεται από το υπουργείο, το οποίο υποστηρίζει την αναβάθμιση του ισπανικού τουριστικού τομέα εδώ και χρόνια.
Σύμφωνα με το INE, οι βασικές χώρες προέλευσης των τουριστών που επισκέφτηκαν τη χώρα κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2025 ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο (3,1 εκατομμύρια, +4,6%), η Γαλλία (2,1 εκατομμύρια, +7,1%) και η Γερμανία (επίσης 2,1 εκατομμύρια, αλλά με μείωση 0,1%).
Οι Βρετανοί κατέλαβαν επίσης την πρώτη θέση όσον αφορά τις τουριστικές δαπάνες (15,9% του συνόλου), έναντι της Γερμανίας (12,3%) και των σκανδιναβικών χωρών (8,8%). Μόνο τον Μάρτιο, η μέση ημερήσια δαπάνη ανά τουρίστα ήταν 188 ευρώ.
Αυτή η νέα αύξηση του αριθμού των επισκεπτών έρχεται καθώς οι διαμαρτυρίες κατά του υπερτουρισμού αυξάνονται στην Ισπανία εδώ και αρκετούς μήνες με τους κατοίκους να παραπονιούνται για συμφόρηση στις υποδομές και ραγδαία αύξηση των ενοικίων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Κάλυμνος, ένας παγκόσμιος προορισμός αναρρίχησης
- Η SkyUp Airlines ξεκινά πτήσεις μεταξύ Chisinau και Αθήνας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου
- Τα υψηλά επίπεδα απόσπασης της προσοχής των οδηγών οφείλεται κυρίως στα κινητά τηλέφωνα
- Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Η πάθηση που ευθύνεται για 11 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους
- Κλιματική αλλαγή: Η ακραία ζέστη αυξάνει τους κινδύνους για τις έγκυες
You must be logged in to post a comment Login