ΕΛΛΑΔΑ
Οι πόλεις δικτυώνονται για τη μετα-λιγνιτική εποχή

Δήμαρχοι και στελέχη της περιφερειακής αυτοδιοίκησης ανθρακοφόρων και λιγνιτικών περιοχών από τη Γερμανία, την Πολωνία, την Σλοβακία, τη Βουλγαρία και την Ρουμανία όπως επίσης και οι Έλληνες δήμαρχοι των λιγνιτικών περιοχών της χώρας, καθώς και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων και δημοσιογράφοι ενώσαν τις φωνές τους στη διάρκεια του 1ου Φόρουμ Δημάρχων για τη Δίκαιη Μετάβαση των ανθρακοφόρων / λιγνιτικών περιφερειών της Ευρώπης, το οποίο διοργάνωσε τo Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων Ελλάδας με τη στήριξη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης(ΕΓΣ) στην Κοζάνη.
Η συνάντηση έλαβε χώρα στο Κοβεντάρειο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης με στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών αλλά και τη διατύπωση προτάσεων για το μέλλον της ‘Δίκαιης Μετάβασης’, όπως ονομάζεται, καθώς και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι περιοχές αυτές κατά τον οικονομικό τους μετασχηματισμό.
Το Φόρουμ επιδιώκει τη δημιουργία ενός ευρύτερου, διεθνούς δικτύου φορέων με στόχο την αποτελεσματικότερη ανάδειξη του ζητήματος της δίκαιης μετάβασης στις λιγνιτικές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τη διεκδίκηση των απαραίτητων ευρωπαϊκών κονδυλίων, στο πλαίσιο τόσο της νέας πρωτοβουλίας «Coal Regions in Transition Platform»της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελληνογερμανική Συνέλευση υποστήριξε την εκδήλωση με τη συμμετοχή του δημάρχου από το Gräfenheinichen, Enrico Schilling. Τον δήμο του είχε επισκεφθεί νωρίτερα φέτος μια αποστολή δημάρχων και εμπειρογνωμόνων από τη Δυτική Μακεδονία με σκοπό να δουν από κοντά τα έργα αποκατάστασης ορυχείων και την μετάβαση που έγινε στην περιοχή τις περασμένες δεκαετίες.
Ο κύριος Schilling εξήγησε πως ξεκινώντας το 1995 κατάφεραν να αλλάξουν τον χαρακτήρα μιας ολόκληρης περιοχής στηρίζοντας τη μετάβαση σε πολλούς πυλώνες. Ένας από αυτούς βασίστηκε στην αξιοποίηση βιομηχανικής κληρονομιάς. Βιομηχανικές περιοχές μεταμορφώθηκαν σε χώρους πολιτισμού για τη διοργάνωση μεγάλων συναυλιών, τη δημιουργία βιομηχανικών μουσείων, σε χώρους αθλητισμού, αναψυχής και ξεκούρασης στη λίμνη Gremminer See. Ανέφερε μάλιστα ότι «τα εγκαίνια του πρωτοποριακού αυτού έργου έγιναν με μεγάλη συναυλία του Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη».
Τέλος ανέφερε ότι η περιοχή έχει γίνει πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών και πρότεινε το παράδειγμα του Δήμου Gräfenheinchen σαν πρόταση προς συζήτηση για το μέλλον παρόμοιων περιοχών.
Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης έκλεισε τις εργασίες του 1ου Φόρουμ Δημάρχων για τη Δίκαιη Μετάβαση τονίζοντας ότι όλοι μας «πρέπει να είμαστε παρόντες στην τεράστια πρόκληση που ανοίγεται μπροστά μας με την απανθρακοποίηση των περιοχών» ώστε να εξασφαλιστεί ότι η μετάβαση «θα’ναι δίκαιη για τους εργαζόμενους, τις τοπικές κοινωνίες και τις επόμενες γενιές που θα μείνουν σε αυτές τις περιοχές».
Πρότεινε δε στους δημάρχους να διοργανωθεί σύντομα το 2ο φόρουμ με διευρυμένη συμμετοχή δημάρχων από περιοχές σε μετάβαση, ώστε να γίνει ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών σε μεγαλύτερο βάθος.
Η διακήρυξη αρχών που θα περιγράφουν όχι μόνο τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών αλλά και οι δρόμοι διεξόδου προς άλλες μορφές οικονομικής οργάνωσης των πληττόμενων περιοχών της Ευρώπης θα μπορούσε να αποτελέσει το αντικείμενο της επόμενης συνάντησης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Υποθαλάσσιο… πάρκινγκ ο βυθός του Θερμαϊκού!

Σε υποθαλάσσιο … πάρκινγκ είχαν μετατρέψει τον βυθό του λιμανιού ασυνείδητοι, οι οποίοι πέταξαν μέσα από πατίνια, μέχρι μοτοποδήλατο, μπαταρία αυτοκινήτου και λάστιχα!
Έκπληκτοι έμειναν οι δύτες, οι οποίοι συμμετείχαν στη Δράση Υποθαλάσσιου Καθαρισμού, που διοργάνωσε η ΟΛΘ Α.Ε. με τη συμβολή της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA), της Antipollution, της Hellenic Environmental Center S.A. (HEC) και της MEPP καθώς ανέσυραν διάφορα βαριά αντικείμενα, με τη συμβολή μάλιστα ειδικού γερανού.
Εκτός από τα οχήματα, οι δύτες, στην ομάδα των οποίων συμμετείχε και ο πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής Λάζαρος Παπαδόπουλος, έβγαλαν από τον βυθό μπουκάλια, τραπέζια και καρέκλες, λάστιχα και διάφορα άλλα μεταλλικά αντικείμενα.
Στη δράση συμμετείχαν 280 μαθητές και μαθήτριες Ενιαίων Λυκείων και ΕΠΑΛ της Θεσσαλονίκης, που είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια βιωματική εκπαιδευτική εμπειρία και να ενημερωθούν για σημαντικά ζητήματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και του θαλάσσιου οικοσυστήματος.
Στον σημαντικό ρόλο της παρουσίας των μαθητών αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ Α.Ε. Αθανάσιος Λιάγκος, ευχόμενος οι επόμενες γενιές να συνεχίσουν την προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος.
Για τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα των δράσεών τους μίλησε και ο γενικός γραμματέας ΟΛΘ Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, προσθέτοντας ωστόσο ότι «αν έρθουμε του χρόνου τέτοια μέρα, ενδεχομένως να βγάλουμε τα ίδια, ίσως και περισσότερα απορρίμματα».
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος τύπου της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA) Ευδοκία Γερασίμου εξήγησε ότι η δράση είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση της νέα γενιάς. «Ας μην ξεχνάμε», συνέχισε, «ότι μία στις δύο αναπνοές μας οφείλεται στους ωκεανούς και έχουμε ευθύνη να τους προστατέψουμε».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ
Ελλάδα: Οδηγίες προστασίας από καταιγίδα της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας ενημερώνει τους πολίτες τι θα πρέπει να κάνουν κατά την διάρκεια ακραίων καιρικών φαινομένων και πως να προστατεύονται από καταιγίδες.
Οδηγίες προστασίας
ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ
Πώς να εκτιμήσετε την απόσταση από μια καταιγίδα
- Μετρήστε το χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ της αστραπής και της βροντής σε δευτερόλεπτα. Διαιρέστε το χρόνο που μετρήσατε με το 3 ώστε να υπολογίσετε την απόσταση της καταιγίδας σε χιλιόμετρα.
- Λάβετε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα, πριν η καταιγίδα σας πλησιάσει. Η απόσταση είναι ενδεικτική καθώς η καταιγίδα μπορεί να εμφανιστεί πολύ γρήγορα πάνω από την περιοχή στην οποία βρίσκεστε.
ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ
Αν βρίσκεστε στο σπίτι
- Ασφαλίστε αντικείμενα, που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
- Ελέγξτε τον τρόπο στερέωσης διαφημιστικών πινακίδων που τυχόν έχετε αναρτήσει.
- Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα.
- Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.
Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο
- Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
- Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
- Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
- Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.
Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο
- Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
- Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
- Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
- Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
- Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
- Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
- Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
- Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
- Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.
Κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης
- Προφυλαχθείτε αμέσως. Μην εγκαταλείψετε τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθείτε ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
0030 2431020000 – 0030 2431076711, 12, 13, 15
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ
MIKIS SATELLITES: Ενα έργο που όλοι θα πρέπει να δουν

28 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023, Metaphor Athens | Δορυλαίου 10 (Πλ. Μαβίλη)
30+ δορυφορικά βίντεο κλιπ, 1 ταινία-πλανήτης DANCE FIGHT LOVE DIE
40+ καλλιτεχνικές mixed media παρεμβάσεις σε still frames των βίντεο κλιπ
του Αστέρη Κούτουλα σε συνεργασία με τους
Μιχάλη Αργυρού, Αχιλλέα Γκατσόπουλο, Γιώργου Κολιού και Ίνα Κούτουλα
Ενα τετραήμερο γεμάτο εικόνες, κινηματογράφο και μουσική θα βιώσουν όσοι επισκεφτούν τον εκθεσιακό χώρο Metaphor Athens από τις 28 Σεπτεμβρίου μέχρι την 1η Οκτωβρίου. Εκεί θα παρουσιαστεί ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο θέαμα υπό τον τίτλο «Mikis Satellites», ένα video art project του Αστέρη Κούτουλα σε συνεργασία με τέσσερις εικαστικούς καλλιτέχνες: τους Μιχάλη Αργυρού, Αχιλλέα Γκατσόπουλο, Γιώργο Κολιό και Ίνα Κούτουλα.
Το «Mikis Satellites» αποτελεί ένα πολυμερές έργο τέχνης, εμπνευσμένο από το μουσικό σύμπαν του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και από την συναρπαστική προσωπικότητά του.
Οι τέσσερις καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο «Mikis Satellites» συσχετίζουν τα έργα τους με τον εικαστικό κόσμο των 30 και πλέον δορυφορικών βίντεο κλιπ (2017-2023) σε σκηνοθεσία του Αστέρη Κούτουλα, στα οποία έχουν συνεργαστεί περισσότεροι από 50 – κυρίως νέοι – καλλιτέχνες από 10 χώρες.
Ο Μιχάλης Αργυρού, ο Αχιλλέας Γκατσόπουλος, ο Γιώργος Κολιός και η Ίνα Κούτουλας επεξεργάστηκαν διάφορα still frames από τα δορυφορικά βίντεο σε κολάζ, σχέδια, γραφικά και νέο κινηματογραφικό υλικό, συνθέτοντας μια διαθεματική έκθεση με video art, μουσική, εικαστικά και ποίηση. Αυτά τα 40 νέα εικαστικά έργα συνδυάζονται με τις παράλληλες κινηματογραφικές προβολές, ζωντανή μουσική και απαγγελίες σε μια πρωτόγνωρη ανίχνευση του καλλιτεχνικού κόσμου του Μίκη Θεοδωράκη.
Το «Mikis Satellites» θα υποδεχτεί το κοινό στο χώρο Metaphor Athens (Δορυλαίου 10, Πλατεία Μαβίλη) το τετραήμερο 28 Σεπτεμβρίου-1 Οκτωβρίου από τις 5:00 έως τα μεσάνυκτα.
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 5:00-12:00 μ.μ.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΕΜΠΤΗ, 28.9.2023
6:30 μ.μ.: Εγκαίνια
7:30 μ.μ.: Επίσημη έναρξη με τους Ντέπυ Βρεττού, Gail Holst–Warcraft, Μιχάλη Αργυρού, Αστέρη Κούτουλα και άλλους καλεσμένους
9:00-9:30 μ.μ.: ELECTRA 21 (Killing the parents) – πειραματική προβολή 4 ταινιών σε split screen – Ζωντανή μουσική υπόκρουση με τους Στέφανο Χυτήρη και Στέφανο Θεοδωράκη (κρουστά)
10:00-11:30 Dance Fight Love Die – With Mikis on the Road
Προβολή της ταινίας Ταξιδεύοντας με τον Μίκη
Q&A συζήτηση με τον Αστέρη Κούτουλα και άλλους συντελεστές της ταινίας
————————————————————————-
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 29.9.2023
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 5:00-12:00 μ.μ.
7:30 μ.μ.: Συζήτηση για τους Μάνο Χατζιδάκι – Μίκη Θεοδωράκη
με τους Πάρι Κωνσταντινίδη, Μαργαρίτα Θεοδωράκη και την Άννα Γούλα
9:00-9:30 μ.μ.: MEDEA 21 (Killing the children) – πειραματική προβολή 4 ταινιών σε split screen – Ζωντανή μουσική υπόκρουση με τους Στέφανο Θεοδωράκη και Στέφανο Χυτήρη (κρουστά)
10:30 μ.μ.: ΤΟ ΤΕΡΑΤΩΔΕΣ ΑΡIΣΤΟΥΡΓΗΜΑ του Γιάννη Ρίτσου
Απομνημονεύματα ενός ήσυχου ανθρώπου που δεν ήξερε τίποτα
Ανάγνωση με τους Ραφίκα Σάουις, Άννα Γούλα, Πάνο Μπόρα, Αρίσταρχο Παπαδανιήλ, Αστέρη Κούτουλα – παράλληλα με μία ταινία/φάντασμα
————————————————————————-
ΣABATO, 30.9.2023
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 5:00-12:00 μ.μ
6:00-12:00 μ.μ.: Happenings με τον Αστέρη Κούτουλα και καλεσμένους του
————————————————————————-
KYΡIAKH, 1.10.2023
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 5:00-12:00 μ.μ
7:30-8:15 μ.μ.: ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ -Αρίσταρχος Παπαδανιήλ (τραγούδι), Άρης Ζέρβας (τσέλλο)
9:00-9:30 μ.μ.: HXORAMA
προβολή αυτοβιογραφικής ταινίας μικρού μήκους του Γιώργου Θεοδωράκη
10:30-11:15 μ.μ.: ZORBA IN VERONA – πειραματική ταινία μπαλέτου με την χορογραφία του Lorca Massine, κινηματογραφημένη από τον Γιώργο Θεοδωράκη σε σκηνοθεσία Αστέρη Κούτουλα και Δημήτρη Αργυρίου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κινητές Μονάδες Παραλαβής Αιτήσεων Διαβατηρίων σε απομακρυσμένες περιοχές του εξωτερικού

Μετά από συνεργασία των υπουργείων Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη δημιουργούνται Κινητές Μονάδες Παραλαβής Αιτήσεων Διαβατηρίων από Έλληνες πολίτες που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές στο εξωτερικό.
Στο πλαίσιο αυτό, και με στόχο την εμβάθυνση της συνεργασίας για την περαιτέρω αναβάθμιση των παρεχόμενων προξενικών υπηρεσιών προς τον απανταχού Ελληνισμό, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας είχε συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Ειδικότερα, για πρώτη φορά η Ελληνική Πολιτεία εισάγει ως δυνατότητα το θεσμό των Κινητών Μονάδων για την παραλαβή δικαιολογητικών έκδοσης διαβατηρίων σε Έλληνες πολίτες που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές είτε των χωρών διαπίστευσης των πρεσβευτικών μας Αρχών είτε της προξενικής περιφέρειας των προξενικών μας Αρχών.
Οι Κινητές Μονάδες θα στελεχώνονται από υπαλλήλους της οικείας προξενικής Αρχής, με τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Η αποστολή των Κινητών Μονάδων θα γίνεται κατόπιν εισήγησης του επικεφαλής της οικείας προξενικής Αρχής και με την έγκριση της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, με παράλληλη ενημέρωση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Ο κ. Οικονόμου δήλωσε: «Ο θεσμός των Κινητών Μονάδων για την παραλαβή δικαιολογητικών έκδοσης διαβατηρίων διευκολύνει τους συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό, σε απομακρυσμένες περιοχές, διευκολύνοντας την εξυπηρέτησή τους και αναβαθμίζοντας το επίπεδο παροχής υπηρεσιών του ελληνικού κράτους. Ο απόδημος Ελληνισμός βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών μας με την εισαγωγή πρακτικών που κάνουν τη ζωή τους ευκολότερη».
Από την πλευρά του ο κ. Κώτσηρας δήλωσε: «Κεντρικός στόχος των πολιτικών μας είναι η εξυπηρέτηση των Ελλήνων του εξωτερικού, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Μετά τη δημιουργία ειδικής ενότητας στο gov.gr για τους Έλληνες του εξωτερικού, θέτουμε σε λειτουργία άλλο ένα μέτρο για τη βελτίωση των προξενικών υπηρεσιών προς τους Απόδημους. Αποδεικνύουμε έτσι έμπρακτα ότι εργαζόμαστε για ένα κράτος σύγχρονο και φιλικό προς κάθε Έλληνα πολίτη, όπου κι αν βρίσκεται».
Στη συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη διερευνήθηκαν επίσης τρόποι αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας για την περαιτέρω βελτίωση των προξενικών υπηρεσιών και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των Ελλήνων του εξωτερικού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ένας αγρότης από την Πολυκάρπη Καστοριάς, ο καλύτερος βιοκαλλιεργητής της Ευρώπης

Ένας Έλληνας αγρότης από την Πολυκάρπη Καστοριάς βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των «EU Organic Awards για το 2023» στην κατηγορία του καλύτερου «παραγωγού βιολογικών προϊόντων».
Το Ευρωπαϊκό Βραβείο καλύτερου άνδρα βιοκαλλιεργητή έλαβε ο Θωμάς Μόσχος από την Ελλάδα, ο οποίος μαζί με τον αδερφό του Χρήστο, διαθέτουν την καθετοποιημένη βιολογική κτηνοτροφική και τυροκομική μονάδα “Φάρμα Μόσχου” στην Καστοριά.
Σε όλη την γραμμή παραγωγής από την καλλιέργεια του γης έως το γάλα που παράγεται από τα ζώα και την παρασκευή γαλακτομικών προϊόντων ο Θωμάς Μόσχος εφαρμόζει τα Ευρωπαϊκά πρότυπα της βιολογικής γεωργίας και τους κανόνες της κυκλικής Οικονομίας.
Η φάρμα χρησιμοποιεί την κοπριά των προβάτων και των γειτονικών εκμεταλλεύσεων για τη λίπανση των χωραφιών της, βελτιώνοντας την οργανική ουσία του εδάφους και εξασφαλίζοντας υψηλότερες αποδόσεις.
Η Επιτροπή σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες παρουσίασε τους 8 νικητές και νικήτριες των φετινών βιολογικών βραβείων, τα οποία δίνονται για δεύτερη συνεχή χρονιά επ’ ευκαιρία της Ημέρας Βιολογικής Παραγωγής της ΕΕ.
Ο Θωμάς Μόσχος από το βήμα των φετινών βραβείων κι αμέσως μετά την βράβευσή του, αναφέρθηκε στο τεράστιο πλήγμα που δέχθηκε η Ελλάδα από τις φωτιές και τις πλημμύρες και απευθυνόμενος στον Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάνους Βοϊτσεκόβσκι, έκανε έκκληση για βοήθεια στους πληγέντες.
«Η χαρά μας ένεκα της σημερινής ημέρας είναι μεγάλη, αλλά ταυτόχρονα νοιώθουμε τον κόμπο στο στομάχι, για την χώρα μας, που ακόμα αιμορραγεί από τις πλημμύρες και τις φωτιές του 2023, γεγονότα που μας γύρισαν στο σημείο μηδέν. Σας ζητούμε να βοηθήσετε» σημείωσε.
Ο νεαρός Θωμάς Μόσχος είναι τεχνολόγος γάλακτος και ο αδελφός του Χρήστος είναι κτηνίατρος και το βραβείο που έλαβαν το αφιέρωσαν στις οικογένειές τους που έπειτα από τόσα χρόνια βλέπουν τους κόπους και τις προσπάθειές τους να ανταμείβονται, αλλά και σε όλους όσους έχουν στηρίξει και συνεχίζουν να στηρίζουν την προσπάθεια τους όπως οι εργαζόμενοι της φάρμας.
Στο φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 100 υποψήφιοι-ες από όλη την ΕΕ. Το πρόγραμμα βιολογικών βραβείων της ΕΕ περιλαμβάνει 7 κατηγορίες και 8 ατομικά βραβεία και εκτός από τον Θωμά Μόσχο στην κατηγορία του καλύτερου βιοκαλλιεργητή) βραβεύτηκε και μια γυναίκα, η συνάδελφός του Clara Benito Pacheco, από την Ισπανία.
Οι υπόλοιποι νικητές είναι:
· Καλύτερη βιολογική περιφέρεια η Μπούργκενλαντ, στην Αυστρία
· Καλύτερη βιολογική πόλη η Βιέννη, της Αυστρίας
· Καλύτερη βιολογική περιοχή η Idanha-a-Nova, στην Πορτογαλία
· Καλύτερη μικρομεσαία επιχείρηση μεταποίησης βιολογικών τροφίμων η Merry Mill, στην Ιρλανδία
· Καλύτερος λιανέμπορος βιολογικών προϊόντων ο Gut Wulksfelde, στην Γερμανία
· Καλύτερο βιολογικό εστιατόριο / υπηρεσίες εστίασης: Luftburg – Kolarik im Prater, στην Αυστρία.
Τα EU Organic Awards διοργανώθηκαν για πρώτη φορά το 2022 ως μέρος της προσπάθειας της ΕΕ για την αναγνώριση της αξίας της βιολογικής γεωργίας και παραγωγής προϊόντων και δίνονται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, την COPA-COGECA and την IFOAM Organics Europe, με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Παγκόσμια πρώτη για ελληνικό Πανεπιστήμιο και τον καθηγητή Ν. Στεργιούλα στην ανίχνευση νέας υποψήφιας πηγής βαρυτικών κυμάτων

Ήταν Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023, 10.11 το πρωί, ώρα Ελλάδος. Μία ιστορική στιγμή για ερευνητική ομάδα ελληνικού πανεπιστημίου και μια στιγμή απερίγραπτης χαράς για τον καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκο Στεργιούλα.
Ήταν η πρώτη φορά που η ανίχνευση μιας νέας υποψήφιας πηγής βαρυτικών κυμάτων από τους ανιχνευτές LIGO στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε από ερευνητές ελληνικού πανεπιστημίου, μέσω του General Coordinates Circular (GCN) της NASA!
Η ανακοίνωση (με πρώτη εκτίμηση σφάλματος 1 στα 100 χρόνια) αφορά την πιθανή ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων από τη συγχώνευση ενός διπλού συστήματος μελανών οπών και στάλθηκε μέσω του GCN, από τον κ. Στεργιούλα.
«Η τυχερή βάρδια… που το Σύμπαν συνωμότησε ελληνικά»
«Είχα τη μεγάλη χαρά να στείλω την ανακοίνωση. Είναι η πρώτη φορά που στάλθηκε από ελληνικό πανεπιστήμιο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στεργιούλας – εμφανώς συγκινημένος – ενθυμούμενος ότι «ξεκίνησα ως θεωρητικός αστροφυσικός, το διδακτορικό μου ήταν στη θεωρητική και υπολογιστική μελέτη στη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας και σε αυτό το αντικείμενο εργάστηκα τα περισσότερα χρόνια, όμως από το 2015 που για πρώτη φορά ανιχνεύτηκαν βαρυτικά κύματα είχα την επιθυμία να συμμετάσχω σε μια πραγματική ανακάλυψη, να νοιώσω αυτή τη χαρά που νοιώθει κάποιος όταν ανακαλύπτει κάτι καινούριο και δεν το μελετάει μόνο θεωρητικά».
«Πήραμε μεγάλη χαρά, γιατί είμαστε τρία χρόνια σε αυτό το πείραμα (σ.σ. το διεθνές πείραμα ανίχνευσης βαρυτικών κυμάτων LIGO-Virgo-KAGRA) ως ομάδα, αλλά ήταν σε φάση αναβάθμισης οι πειραματικές διατάξεις.
Οι παρατηρήσεις μέσα από βάρδιες των ερευνητικών ομάδων ξεκίνησαν περί τα τέλη Μάιου, φέτος. Υπάρχουν πλέον ανιχνεύσεις βαρυτικών κυμάτων περίπου δύο φορές την εβδομάδα κατά μέσο όρο και με βάση την αναβάθμιση που κάναμε υπολογίζουμε ότι θα υπάρχουν και πιο συχνά και στα τέλη του 2024 ευελπιστούμε να έχουμε κάποια ανίχνευση περίπου ανά μιάμιση μέρα», εξήγησε ο καθηγητής.
«Είναι η πρώτη φορά που ερευνητική ομάδα από ελληνικό πανεπιστήμιο συμμετέχει σε ανιχνεύσεις βαρυτικών κυμάτων», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι «η διαδικασία που ακολουθείται είναι ότι υπάρχει η λεγόμενη βάρδια, δηλαδή ανά 8 ώρες εναλλάσσεται ο υπεύθυνος που παρακολουθεί πώς εξελίσσεται το πείραμα, αν υπάρχει κάποια ανίχνευση και μετά είναι υπεύθυνος να συντονίσει την επεξεργασία των δεδομένων, να συγκαλέσει συμβούλιο με άλλους ερευνητές, και να εκδώσει τελικά ανακοίνωση μέσω της υπηρεσίας GCN της NASA».
Η Ομάδα του ΑΠΘ τα τελευταία δύο χρόνια συμμετέχει σε όλες τις δημοσιεύσεις του πειράματος και η συγκεκριμένη ανίχνευση θα αναλυθεί περαιτέρω και πρόκειται να συμπεριληφθεί σε μελλοντική δημοσίευση του πειράματος, στην οποία και θα συμμετέχει.
Οι ανακοινώσεις της υπηρεσίας GCN της NASA αποστέλλονται και ανακοινώνονται διαδικτυακά προς όλους τους αστρονόμους παγκοσμίως, ώστε να έχουν την ευκαιρία να κάνουν επιπλέον παρατηρήσεις κάποιας νέας πηγής με την ελπίδα να βρεθεί κι άλλου είδους ακτινοβολία από μια τέτοια συγχώνευση, όπως συνέβη το 2017 με τη συγχώνευση δύο αστέρων νετρονίου.
«Στο παγκόσμιο πείραμα ανίχνευσης βαρυτικών κυμάτων συμμετέχουν ερευνητές από την Αμερική μέσω ανιχνευτών Ligo, από την Ευρώπη μέσω Virgo στον οποίο ανήκουμε, από την Ασία όπου έχουμε στην Ινδία τον LIGO India και στην Ιαπωνία τον Kagra, ενώ υπάρχουν και στην Αυστραλία.
Στη διάρκεια ενός 24ωρου υπάρχουν τρεις οκτάωρες βάρδιες πους συμπίπτουν με την αντίστοιχη ηλιοφάνεια σε κάθε ήπειρο. Εμείς ξεκινάμε πρωί μέχρι το απόγευμα, μετά η παρατήρηση συνεχίζεται από την Ασία και την Αμερική», διευκρίνισε ο κ. Στεργιούλας.
Μέλη της ομάδας του είχαν αρκετές βάρδιες στη διάρκεια καλοκαιριού αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η πρώτη φορά που το σύμπαν … συνωμότησε υπέρ τους και έγινε η ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων.

«Η εθνική ομάδα των … διαστημικών επιτυχιών»
Η ερευνητική ομάδα βαρυτικών κυμάτων του κ. Στεργιούλα στο ΑΠΘ είναι πολυάριθμη, ενώ έχει και δύο ερευνητές από Αθήνα. Επικεντρώνεται τα τελευταία χρόνια στην εφαρμογή της Μηχανικής Μάθησης στην Αστρονομία Βαρυτικών Κυμάτων, σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα Βαθιάς Μάθησης του καθηγητή Αναστασίου Τέφα στο Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ.
Η ομάδα συμμετέχει στο διεθνές πείραμα βαρυτικών κυμάτων LIGO-Virgo-KAGRA καθώς και στον διαστημικό ανιχνευτή LISA της ESA.
Το διπλό σύστημα μελανών οπών που με πιθανότητα μεγαλύτερη του 99% συγχωνεύτηκε θα έπρεπε να βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 δισεκατομμυρίων ετών φωτός. Δηλαδή, τα βαρυτικά κύματα θα πρέπει να ξεκίνησαν το ταξίδι τους όταν το Σύμπαν ήταν κατά πολύ νεότερο, για να φτάσουν σήμερα στη Γη και να ανιχνευτούν στις 10:11 π.μ. ώρα Ελλάδος από τους ανιχνευτές LIGO.
«Δημιουργήσαμε την ομάδα βαρυτικών κυμάτων στο ΑΠΘ, σε συνεργασία με τον συνάδελφο Αναστάσιο Τέφα, καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής που ειδικεύεται στη βαθειά μάθηση (Deep learning). Δημιουργήσαμε την ομάδα το 2020 και πλέον επικεντρωνόμαστε σε εξελιγμένους αλγορίθμους για την ανάλυση δεδομένων που παράγουν τα πειράματα ανίχνευσης βαρυτικών κυμάτων.
Στην πράξη έχουμε δημιουργήσει έναν κώδικα μηχανικής μάθησης που αυτοματοποιεί τη διαδικασία της ανίχνευσης βαρυτικών κυμάτων, τον οποίο αυτή τη στιγμή τον ελέγχουμε με βάση παλαιότερες ανιχνεύσεις και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα μπει στην πραγματική παραγωγή», επισήμανε ο κ. Στεργιούλας.
Υπάρχουν αρκετές ερευνητικές ομάδες στο εξωτερικό που προσπαθούν να δημιουργήσουν τέτοιους κώδικές, όμως ο κώδικας που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ ήταν εκείνος που διακρίθηκε ως ο καλύτερος ανάμεσα σε τέσσερις που έγιναν δεκτοί σε διαγωνιστική διαδικασία που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Max Planck στη Γερμανία.
«Ο δικός μας κώδικας ξεχώρισε πετυχαίνοντας την καλύτερη επίδοση σε σχέση με άλλους και υπήρξε και η σχετική δημοσίευση. Θέλω να εξάρω την κρίσιμη συμβολή της Δρ Παρασκευής Νούση, μέλους της ομάδας Τέφα που έγραψε τον συγκεκριμένο κώδικα.
Μετά τη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού μας ανατέθηκε και διοργανώσαμε τον Μάρτιο 2023 ένα σχολείο για ερευνητές από όλη την Ευρώπη που ήλθαν στη Θεσσαλονίκη, στο ΑΠΘ για να διδαχθούν αυτές τις νέες μεθόδους εφαρμογής της μηχανικής μάθησης στα βαρυτικά κύματα και είχαμε μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία στη διοργάνωση αυτή», κατέληξε ο καθηγητής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ