Επικοινωνήστε μαζί μας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

H 23η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας Ευρώπης

Δημοσιεύθηκε

στις

© europolitis

Μια νεολαία που γελά, μιλά, ονειρεύεται, οραματίζετε, δημιουργεί, αντιστέκεται στις μικροπροσωπικές αντιπαραθέσεις βάζοντας πάνω απ΄ όλα  το εμείς και όχι το εγώ.

Με σεβασμό στη χαμένη πατρίδα, τους αδικοχαμένους προγόνους, τους μεγαλύτερους που τους παραδώσανε τη σκυτάλη ακόμα και με αυτούς τους οποίους διαφωνούν για τις τακτικές που ακολουθούν. Πρότυπο για τις υπόλοιπες οργανώσεις του ελληνισμού.

Τα μάτια στραμμένα στο 2019 έτος επετειακό, 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

 

Αυτή η νεολαία κάνει ότι δεν θέλουνε να κάνουνε οι μεγαλύτερες οργανώσεις του χώρου, διδάσκουν ήθος, μαθαίνουν ιστορία, προγραμματίζουνε δράσεις και χαράζουνε στρατηγικές.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο  πραγματοποιήθηκε η 23η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη στις 10 και 11 Μαρτίου στη πόλη της Φρανκφούρτης, με την συμμετοχή περσότερων από 250 νέων από όλη την Ευρώπη.

Ιστορία, στρατηγικές, δράσεις με τα μάτια στραμμένα στο 2019 έτος επετειακό, 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

 

1η Ημέρα 10 Μαρτίου

Ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Χρήστος Πεχλιβανίδης μετά το καλωσόρισμα στους  παραβρισκόμενους  και την ανάγνωση της επιστολής του απόντος επίτιμου προέδρου Χρήστου Γαλανίδη μέρος της: «Αγαπημένα αδέλφια, αγαπημένα μου παιδιά, όλα τα λουλούδια του αύριο βρίσκονται στους πόρους του σήμερα… Ολα αυτά τα χρόνια από την ίδρυση της ομοσπονδίας μας το 1981 καλλιεργούμε όλοι μαζί με αγάπη και εργατικότητα το έδαφος για να το κάνουμε γόνιμο και έφορο να δεχθεί το σπόρο της νέας γενιάς που αποτελεί την ελπίδα και την προοπτική μας…» μήνυμα που έδωσε το σύνθημα για την έναρξη των εργασιών. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η νέα συντονιστική επιτροπή νεολαίας  που είχε εκλεγεί αρχές του χρόνου και  καλέστηκε στο βήμα για έναν σύντομο χαιρετισμό τον πρόεδρο της Ο.Σ.Ε.Π.Ε  Ανέστη Οσιπίδη ο οποίος με την σειρά του κάλεσε τους νέους να συνεχίσουν να δημιουργούν και να μπούνε πιο ενεργά στα Ποντιακά θέματα.

Από την πλευρά της νέας συντονιστικής ο νέος συντονιστής Νίκος Νικολαΐδης ανάφερε στο χαιρετισμό του: «Μεγάλη ευθύνη που κουβαλάμε στη πλάτη μας τόσο της λαογραφίας και του πολιτισμού μας, όσο όμως και της ιστορίας μας. Αυτή τη φορά θα σταθούμε περισσότερο στην ευθύνη που φέρνουμε απέναντι στην ιστορία μας και στο χρέος που φέρουμε απέναντι στους προγόνους μας. Η πρώτη γενιά μπορεί να έχει φύγει από τη ζωή όμως οι μνήμες και οι μαρτυρίες είναι ακόμη ζωντανές. Δεν θέλουμε να εκδικηθούμε αλλά να δικαιώσουμε τους προγόνους μας αλλά και να δικαιωθούμε και εμείς  ως απόγονοι τους…Η γενοκτονία μας ενώνει και για να δικαιωθεί ο αγώνας χρειάζεται πάρα πολύ στενή συνεργασία και συντονισμένη δουλειά.».

Η τεχνολογία για ακόμη μια φορά σύμμαχος των νέων και των δράσεων έφερε πιο κοντά τους νέους της Ευρώπης με τους αντίστοιχους νέους στην Αυστραλία που και εκείνη είχανε τις δικές τους εργασίες. Την συνδιάσκεψη παρακολούθησε εκπρόσωπος της νεολαίας ΗΠΑ-Καναδά για να μπορέσει να μεταφέρει τις εμπειρίες της οργάνωσης στην Ήπειρο της.

Οι εργασίες συνεχιστήκαν με την ανάγνωση του βιογραφικού του κάθε εισηγητή  ώστε οι παραβρισκόμενοι να έχουνε εικόνα, πρώτος τη σκυτάλη πείρε ο Διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών Θεοφάνης Μαλκίδης στο πλαίσιο του προβληματισμού και της ενημέρωσης ανάγνωσε  απόσπασμα  του δημοσιεύματος της New York Times, αφορούσε ένα Αγγλικό πλοίο που τον Φεβρουάριο του 1924 το φορτίο του ήτανε 400 τόνοι οστά Ελλήνων από την Μικρά Ασία και τα πήγαιναν στην Ιταλία για Βιομηχανοποίηση(για να γίνουνε σαπούνι). Οταν έπιασε λιμάνι στη Θεσσαλονίκη οι λιμενεργάτες με το που πληροφορήθηκαν το γεγονός εμπόδισαν το πλοίο, αλλά επενέβη ο Αγγλος Πρόξενος και οι αρχές έδωσαν άδεια στο πλοίο να φύγει.»

Το συμπέρασμα από αυτές τις πρακτικές δεν ήτανε άλλο παρά ότι ήτανε ο προάγγελος και ο ιστορικός διδάξας στο Γ΄Ράιχ μιας και αυτοί τις ακολούθησαν, όπως και στο ότι δεν αντέδρασαν οι άνθρωποι των επιστημών και των γραμμάτων παρά μόνο ο απλός λαός. Για την ιστορία οι 400 τόνοι οστών είναι πάνω από 35.000 άνθρωποι.

Κλείνοντας έκανε αναφορά στο στοίχο του εθνικού μας στοίχου για τα κόκαλα βγαλμένοι των Ελλήνων τα ιερά.

Ο δεύτερος εισηγητής Δημοσιογράφος Νίκος Ασλανίδης ανέπτυξε βιωματικές εμπειρίες ανθρώπων του Πόντου  και τις συνθήκες που ανάγκασαν πολύ κόσμο να εξισλαμιστή και στην πορεία του χρόνου και των συνθηκών βρέθηκαν όμηροι της θρησκείας και όχι της συνείδησης τους.  Βάζοντας ως στόχους την δημιουργία μεταγλωττισμένων ντοκιμαντέρ που θα έκαναν αναφορά σε ιστορικά γεγονότα.

Αίσθηση έκαναν οι αναφορές και τοποθετήσεις νέων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουνε απέναντι στην οργανωμένη και δυναμική αντιμετώπιση Τούρκων μαθητών σε τάξεις όταν κάποιος πάει να κάνει αναφορά σε ιστορικά γεγονότα του 20ου αιώνα.

Ο 3ος εισηγητής Κωνσταντίνος Φραγγίδης από την Σουηδία χρησιμοποιώντας την τεχνολογία μετέφερε την εμπειρία, τις δράσεις και την στρατηγική που ακολούθησε ο εκεί Ποντιακός Ελληνισμός φτάνοντας στο στόχο το Σουηδικό Κοινοβούλιο να αναγνωρίσει την Ποντιακή Γενοκτονία.

Το βράδυ της πρώτης ημέρας έκλεισε με το παραδοσιακό παρακάθι φέρνοντας όλους τους νέους πιο κοντά.

 

2η Ημέρα 11 Μαρτίου

Κυριακή πρωί ο Διδάκτωρ ανθρωπολογίας του Πρίνστον ΗΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του ΑΠΘ στην έδρα Ποντιακών σπουδών Νικόλαος Μιχαηλίδης μίλησε για τις προκλήσεις και τον Τουρκικό τύπο ναζισμού που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή στην ανατολική μεσόγειο. Οπως και για την αντιποντιακή δραστηριότητα που έχει αναπτύξει η γείτονα χώρα τα τελευταία χρόνια, πράγμα που δείχνει την ενόχληση της από τις ενέργειες και δράσεις που γίνονται για την ανάδειξη της γενοκτονίας.

Η αναγκαιότητα της εμπλοκής του ελληνισμού με τα κοινά και ειδικά την πολιτική σκηνή στη χώρα διαμονής του κάθε ένα είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσει να δημιουργήσει συμμαχίες, ενημέρωση και προώθηση θεμάτων  που απασχολούν των απανταχού ελληνισμό και ειδικά τον Ποντιακό ελληνισμό.

Η συνδιάσκεψη έκλεισε με τον εκπρόσωπο της Αρμένικης Νεολαίας  o οποίος για περισσότερη από μιάμιση ώρα ανέπτυξε την στρατηγική της Αρμενίας με κορυφαίο στόχο την διείσδυση στον πολιτικό κόσμο της κάθε χώρας που ζούνε, όπως και την συντονισμένη δράση με ενέργειες ενημέρωσης και όχι μόνο για την γενοκτονία, ξεριζωμό από το τόπο τους και τα αποτελέσματα αυτών των δράσεων.

Μετά το πέρας της συνδιάσκεψης όλοι από την αίθουσα έφυγαν πιο σοφοί, και εφοδιασμένοι με γεγονότα, σκέψεις, προτάσεις για μια πιο δυναμική και συντονισμένη παρουσία και δράση ενόψει των 100χρόνων.

Αρκεί οι σύλλογοι να γίνουνε κοινωνοί  και να μεταλαμπαδεύσουν όλες αυτές τις εμπειρίες, συντονισμένα και στοχευμένα να φέρουνε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο αποχωρισμός ήταν γλυκός μιας και πολύ σύντομα θα ξαναβρεθούνε όλοι μαζί στο φεστιβάλ που θα γίνει τέλος Μαΐου στο Βούπερταλ.

 

 

Advertisement
Σχολιάστε

Γράψτε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στο δημαρχείο του Βάϊμπλιγκεν εκπρόσωποι της ελληνικής παροικίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Από αριστερά οι: Σωτήρης Κοβουσόγλου ταμίας, Andreas Hesky Oberbürgermeister Waiblingen Ελένη Λιανίδου Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στην Στουτγκάρδη Ελένη Ραφαηλίδου πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Waiblingen Φώτης Φωτιάδης αντιπρόεδρος Foto: Griechische Gemainde Waiblingen

Επίσκεψη στο δημαρχείο του Βάϊμπλιγκεν πραγματοποίησαν εκπρόσωποι της ελληνικής παροικίας και η Γενική Πρόξενος Ελένη Λιανίδου

Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2019 ο δήμαρχος Waiblingen Andreas Hesky υποδέχθηκε στο δημαρχείο του Waiblingen την Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στην Στουτγάρδη κυρία Ελένη Λιανίδου και τους εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Βάιμπλιγκεν.
Η συνάντηση έγινε σε εγκάρδιο και φιλικό κλίμα.

Εκ μέρους των ελληνικών συλλόγων Waiblingen ευχαριστούμε θερμά την Γενική Πρόξενο κυρία Λιανίδου και τον δήμαρχο κύριο Hesky και ευχόμαστε σε όλους μια επικοδομητική συνεργασία.

Η συνάντηση είναι η έναρξη.
Να μένουμε μαζί είναι πρόοδος.
Να δουλεύουμε μαζί είναι επιτυχία.

Εκ μέρους της Ελληνικής Κοινότητας Waiblingen

Ελένη Ραφαηλίδου
Πρόεδρος

Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Το νέο Δ.Σ του Ποντιακού Συλλόγου Ντόρτμουντ

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

ΟΣΕΠΕ

Νέο διοικητικό συμβούλιο με την επανεκλογή στη θέση του προέδρου του Γρηγόρη Τσαβδαρίδη, εξελέγη στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης που έγινε την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

 

Συγκεκριμένα, με μεγάλη προσέλευση μελών, την μεγαλύτερη των τελευταίων ετών και σε απόλυτα ομαλό κλίμα, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019 οι εκλογές ανάδειξης νέων οργάνων διοίκησης του Ποντιακού συλλόγου «Ξενιτέας» Ντορτμουντ.

Μετά τη λήξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης και της ψηφοφορίας για την ανάδειξη των μελών της εφορευτικής επιτροπής, ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία.

Λάβαρο Ποντιακού Συλλόγου Ντόρτμουντ

Νέο διοικητικό συμβούλιο:

  1. Γρηγόριος Τσαβδαρίδης Πρόεδρος
  2. Βασιλειαδης Χαράλαμπος Αντιπρόεδρος
  3. Μαρία Σταμπολή Γραμματέας
  4. Αναστασία Βαλτέν Ταμίας
  5. Σουμελα Γαβριηλίδου Μέλος
  6. Ιωάννης Πουτογλιδης Μέλος
  7. Θεόδωρος Τερτζανλης Μέλος

Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Γενικό Προξενείο Ντύσσελντορφ:Ανακοίνωση για Δευτέρα 4 Μαρτίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Γενικό Προξενείο Ντύσσελντορφ

Το Γενικό Προξενείο θα παραμείνει κλειστό την Δευτέρα 4 Μαρτίου , λόγω επίσημης αργίας.

 

Das Griechische Generalkonsulat bleibt am Montag den 4 März  wegen Feiertags geschlossen.

 

Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ἱερὰ Μητρόπολη Γερμανίας: Αποτέλεσμα εράνου υπέρ πυροπαθών

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ἱερὰ Μητρόπολη Γερμανίας: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΡΑΝΟΥ ΥΠΕΡ ΠΥΡΟΠΑΘΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΕΡΑΝΟΥ  ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΑΘΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

 

Ἡ Ἱερὰ Μητρόπολη Γερμανίας ἀνακοινώνει σὲ ὅλους τοὺς Ἕλληνες καὶ τοὺς Φιλέλληνες τῆς Γερμανίας ὅτι ἀπὸ τὸν παγγερμανικὸ ἔρανο ὑπὲρ τῶν πυροπαθῶν τῆς Ἀττικῆς συνελέγη τὸ ποσὸ τῶν 50.838,19 εὐρώ.

Τὸ ποσὸ αὐτὸ προέρχεται, ἀναλυτικῶς, ἀπὸ τὰ ἑξῆς ἐπιμέρους ποσά:

Δισκοφορία 23ης Σεπτεμβρίου 2018:                          37.548,19 εὐρώ

Καταθέσεις στον εἰδικο τραπεζικο λογαριασμό:        13.290,00 εὐρώ

Τὸ προϊὸν τοῦ ἐράνου ἀπεστάλη στὶς Ἱερὲς Μητροπόλεις τῶν περιοχῶν ποὺ ἐπλήγησαν μέσῳ τοῦ Γραφείου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου μας στὴν Ἀθήνα.

Ἡ Ἱερὰ Μητρόπολη Γερμανίας αἰσθάνεται χρέος της νὰ εὐχαριστήσει ὁλοψύχως ὅλους ὅσοι συνέβαλαν στὸν ἔρανο αὐτὸ τῆς συμπαραστάσεως καὶ ἀλληλεγγύης πρὸς τοὺς πυροπλήκτους ἀδελφούς μας, τοὺς ὁποίους, ἀκριβῶς ἑπτὰ μῆνες μετὰ τὴν καταστροφή δὲν τοὺς λησμονοῦμε.

 

 

Βόννη, 23 Φεβρουαρίου 2019

 

᾽Εκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Γερμανίας

 

Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

40ο Συνέδριο της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Από αριστερά: Ο κ. Γκατζογιάννης πρόεδρος της ΠΟΑ, ο κ. Χρυστ. Δήμου πρόεδρος ΠΣΗΕ, η κ. Κων/να Μπεζιάνη και ο κ. Πύρρος Δήμας πηγή: (ΠΣΗΕ)

Κοντά στους Ηπειρώτες της Αμερικής βρέθηκε  ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου  Εξωτερικού

 

Στο 40ο  Συνέδριο της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής βρέθηκε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ.  Χρυσόστομος Δήμου.  Το Συνέδριο έγινε  στο Κλιαργουότερ (Clearwater Beach )της Φλόριδας , από 21 μέχρι 24 Φεβρουαρίου.

Το Συνέδριο το οποίο πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανάγκη αναδιοργάνωσης της ομογένειας, στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία και έκλεισε με το επίσημο δείπνο στο οποίο συμμετείχαν άνω των 480 ατόμων και πλήθος προσωπικοτήτων.

Στις αρχαιρεσίες που έγιναν πρόεδρος  της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής επανεξελέγη ο συγγραφέας Νίκος Γκατζογιάννης. Αντιπρόεδρος ο κ. Τζον Κατσιμπάδης, γενική γραμματέας η κ. Αλέκα  Καλουδέλη, ταμίας η κ. ΄Ολγα Φώτη και γραμματέας η κ. Νίκη Πάλλα. Μέλη εξελέγησαν  οι κ.κ.  Εύα Καντλή, Κώστας Τσιουρής, Χαράλαμπος Μέλος,  Αννα Νώτη, Γιώργος Νάνης  και Στέισι Κουμπή. Αναπληρωματικά μέλη η κ. Χρυσούλα Ζηκοπούλου και ο κ. Μενέλαος Σωτήρης.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΠΣΗΕ παρακολούθησε μαζί με το νέο ΔΣ την λειτουργία στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας στο Κλιαργουότερ.

Συνέχεια

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η ΕΟΚ βράβευσε τον Νίκο Ζήση στη Γερμανία (ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Νίκος Ζήσης

Την πόλη, όπου αγωνίζεται από το 2015, το Μπάμπεργκ, με την ομάδα της οποίας στέφθηκε Κυπελλούχος Γερμανίας πριν λίγες ημέρες  επέλεξε η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) για να τιμήσει τον Νίκο Ζήση. (περισσότερα…)

Συνέχεια

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ4 εβδομάδες πριν

Πώς οι Γερμανίδες μαμάδες μεγαλώνουν ανεξάρτητα παιδιά

Χωρίς κατηγορία7 ημέρες πριν

Βιογραφικό σημείωμα: Eτσι το θέλουν οι Γερμανοί εργοδότες

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ3 εβδομάδες πριν

«Πρωτάρης» στη Γερμανία- Τα dos και don’ts

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ3 εβδομάδες πριν

Πήρα την απόφαση να αφήσω την Ελλάδα και να μετακομίσω στο Μόναχο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Ποια πόλη της Γερμανίας είναι η πιο ασφαλής για να ζήσει κάποιος;

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Το σχέδιο του Βερολίνου για να σταματήσει την άνοδο των ενοικίων

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

4+1 πράγματα που αλλάζουν στην Γερμανία τον Μάρτιο

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες πριν

Γενικό Προξενείο Ντύσσελντορφ:Ανακοίνωση για Δευτέρα 4 Μαρτίου

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ2 εβδομάδες πριν

Επτά events που δεν πρέπει να χάσετε τον Μάρτιο στη Γερμανία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ5 ημέρες πριν

Τρομοκρατικό χτύπημα με νεκρούς στην Ουτρέχτη

Advertisement Europolitis
Advertisement